Guissona

Notícia

ERC debatrà a Concabella sobre la gestió del territori a la nova República.

Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat una jornada que versarà sobre la gestió del territori a la nova República i que tindrà lloc aquest dissabte, dia 3 de juny al castell de Concabella. Ferran Cívit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sortenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, SL, Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya
 
L’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig, que exercirà de moderador de la xerrada, ha volgut fer esment en que ‘com a base per a la planificació del model de gestió del territori, cal partir de la premissa de que Catalunya és un país molt divers, amb molta biodiversitat, orografia molt irregular, asimetria poblacional’; cal recordar que el 50% de la població s’aglutina en 23 municipis que representen el 3% del territori. De la mateixa manera ha destacat ‘el desequilibri territorial evident quant a infraestructures i serveis si tenim en compte que el 50% dels municipis tenen el 2,6% de la població i ocupen més de la meitat del territori’.
 
En aquest sentit, , ha destacat que ‘Catalunya té, també, gairebé 2 milions d'hectàrees de massa forestal, un 62% del seu territori, molt per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea, que està al voltant del 44%, i una gran superfície inclosa a la Xarxa Natura 2000, una eina molt important per assegurar la biodiversitat. Malgrat això, Catalunya, tot i tenir un 30% del territori protegit, rep al voltant del 4% del total de fons que van a Espanya destinats a gestionar aquests espais’.
 
Per la seva part, Fornells ha volgut, fent referència als fons europeus destinats a la PAC ‘que hi ha un gran abisme entre territoris, ja que un pagès català rep la meitat que un pagès espanyol i un terç del que reben els alemanys’. I ha insistit en què ‘és clau planificar la gestió del territori d’acord amb les necessitats específiques i les realitats territorials, imprescindible per a garantir la sostenibilitat i l’equilibri territorial, però també per a contrarestar aspectes tant importants per a les zones rurals, com el despoblament’. 
 
‘Per a Esquerra Republicana, és evident que la situació actual del país és històrica, per la qual cosa, la nova República Catalana ha de servir per poder millorar l’estat del benestar de la ciutadania i ha ser una eina per a generar oportunitats, millores, per a fer un nou país’, ha reblat la diputada i alcaldessa.
 
Cal recordar que aquest acte s’inclou dins un procés participatiu que Esquerra Republicana porta duent a terme des del passat mes d’octubre, en el qual es debaten, a nivell territorial, els principals àmbits i temàtiques d’interès per al territori. Les temàtiques tractades han estat diverses, englobades en cinc eixos estructurals: economia i treball, ciutadania i benestar, cultura i educació, territori i medi ambient i política internacional. A la Segarra s’ha dut a terme diverses jornades, que han versat sobre el model energètic i les pensions a la nova República.