Guissona

Notícia

Civit: ‘El territori ha de ser un punt de trobada, no un camp de batalla’

Esquerra Republicana de Catalunya ha dut a terme aquest matí al castell de Concabella (els Plans de Sió) una jornada que ha versat sobre la gestió del territori a la nova República, i que ha comptat amb la presència de Ferran Civit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sostenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, S.L. i Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya. L’acte ha estat moderat per l’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig.
 
El diputat al Parlament de Catalunya, Ferran Civit s’ha referit al desequilibri territorial i ha defensat que ‘un dels pilars del benestar és que la gent pugui viure i treballar a qualsevol lloc del país, no només a les grans ciutats sinó a qualsevol municipi sigui quina sigui la seva població, tenint en compte que el territori ha de ser un punt de trobada i no un camp de batalla entre el sector primari i el sector conservacionista; necessitem un territori habitat, gestionat i sobretot sostenible’.
 
Eduard Porta ha centrat la seva intervenció en la gestió forestal, recordant que el 63% de la superfície del nostre país correspon a àrees forestals. Porta ha defensat que ‘cal escoltar el territori per a gestionar-lo, comptant amb la complicitat de tots els agents del territori per a poder definir els criteris amb sentit comú’.

Francesc Coll, al seu torn, ha fet una exposició de tots els àmbits de treball dels agents rurals, posant de manifest la rellevància de les tasques de sensibilització ambiental, i ha defensat la necessitat de revisar alguns conceptes per tal de donar-los una visió més realista, com és el cas de la llei de caça, així com també la necessitat d’agilitzar els tràmits burocràtics.  Coll també ha remarcat algunes problemàtiques importants que cal atendre, com són el decaïment forestal o la pèrdua de biodiversitat lligada a les concentracions parcel·làries i nous regadius, i el canvi de paisatge que això comporta.
L’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells, ha afirmat que ‘la gestió del territori és un dels grans reptes més importants que tindrem dins la nova república. Un dels temes més rellevants que cal afrontar és el despoblament que afecta a les nostres comarques, que també comporta envelliment de la població, baixada de la natalitat, abandonament de les terres... per la qual cosa s’haurà d’aplicar les polítiques i mesures adients per a fer-hi front’. Fornells ha destacat la importància de donar oportunitats i facilitar als joves la seva incorporació al món agrari i ramader i ha posat en valor el fet que hi hagi gent al territori, no només per garantir l’equilibri territorial sinó per la tasca activa que aquesta gent ha tingut tradicionalment en vigilar i tenir cura del territori i en la prevenció d’incendis. La diputada també ha informat que al Parlament de Catalunya s’ha creat una comissió de treball per a tractar el tema del despoblament.