Sant Feliu de Guíxols

Totes les notícies

On i quan bescanviar el premi de la Grossa de Cap d'any 2019

Benvolguts/des, els i les que disposeu de butlletes de la loteria de La Grossa de Cap d'any del 2019 d'ERC Guíxols, podeu retirar 1€ per butlleta del dimarts 14 de gener al dijous 16 de gener de 9:30h a 13:00h i de 15:30h a 19:00h a la Perruqueria Neus Patón (c. Sant Antoni, 32). Salut i desitgem que hagueu passat unes bones festes! Secció Local d'ERC Guíxols.

Preparant la Moció per part del Grup Municipal d'ERC

S’APROVA LA MOCIÓ PRESENTADA PER ERC REFERENT A LA SENTÈNCIA DE TJUE RESPECTE A LA IMMUNITAT D’ORIOL JUNQUERAS I ES CONCEDEIX LA MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT A ROSER DESCAYRE I RICARD PELLÓ A TÍTOL PÓSTUM.

VALORACIÓ PLE MUNICIPAL 19/12/19 S’APROVA LA MOCIÓ PRESENTADA PER ERC REFERENT A LA SENTÈNCIA DE TJUE RESPECTE A LA IMMUNITAT D’ORIOL JUNQUERAS I ES CONCEDEIX LA MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT A ROSER DESCAYRE I RICARD PELLÓ A TÍTOL PÓSTUM.   Dijous 19 de desembre s’ha celebrat el Ple Ordinari del mes de desembre en el que el Grup Municipal en fa les següents valoracions. 1 Per la via d’urgència ERC ha presentat una moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques, un cop aquell mateix matí el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha reconegut la immunitat del President d’ERC. La moció insta al Tribunal Suprem que apliqui la sentència, reclama que la resta d’independentistes catalans Carles Pugidemont i Toni Comín puguin adquirir la seva condició d’eurodiputats de manera immediata reconeixent els drets dels ciutadans que van exercir el seu dret a vot a les passades eleccions europees. Així mateix s’insta a l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seves formes com la inhabilitació el mateix dia del MH President Torra. La moció ha estat aprovada amb l’adhesió de Més i JuntsxCat, amb els vots afirmatius de tots els grups menys el PSC que hi ha votat en contra.   2 Satisfacció i suport a la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a Roser Descayre i Ricard Pelló a títol pòstum. Tal com a manifestat la portaveu Sílvia Romero, el matrimoni han contribuït de manera decisiva a l’activitat teatral i cultural de la nostra ciutat a les darreres quatre dècades. Un reconeixement molt merescut també pel seu mestratge, la enorme tasca pedagògica que ha suposat la seva activitat des del teatre amateur a la ciutat al capdavant i dirigint la companyia Benet Escriba, però també a la seva qualitat humana i com a excel·lents actors. Dues persones ben diferents però absolutament complementàries: Ell el director metòdic, perfeccionista, didàctic i tossut per extreure de tots els companys actors i actrius la millor interpretació.

Valoració del Ple Municipal 30/10/2019 - S'APUGEN ELS IMPOSTOS I S’APROVA LA MOCIÓ DE SUPORT A LES MOBILITZACIONS CONTRA LA SENTÈNCIA PRESENTADA PER ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

Dimecres 30 d'octubre s'ha celebrat el Ple Ordinari del mes d'octubre del qual el Grup Municipal en fa les següents valoracions: 1. Un dels Plens amb més transcendència de l'any el de les Ordenances Fiscals s'acaba amb el Govern aprovant l'augment de diversos impostos i taxes, després de tres anys on s'havia mantingut una congelació d'aquestes, curiosament mentre ERC formava part del Govern, i després d'abaixar-lo un 2% el primer any de l'anterior legislatura. Ara sense el nostre grup influint en les decisions del Govern de la ciutat, aquest apuja entre d'altres l'IBI un 4% de mitjana i la taxa d'Abocador en alguns casos (sobretot establiments comercials) un 50%, mentre que de mitjana ho fa un 8%.   - La crisi econòmica ha provocat que moltes famílies vegin reduït el seu poder adquisitiu i tinguin dificultats per accedir a determinats serveis públics, accentuant encara més les desigualtats. Hem de seguir avançant cap a un model de fiscalitat progressiva, amb l'objectiu últim de donar compliment als principis de justícia social i igualtat, tal com ja s'ha fet els darrers 4 anys on Esquerra estava al Govern Municipal i que enguany trobem a faltar. Amb aquestes Ordenances no introdueix cap mesura nova en aquesta línia, més enllà de modificar imports.   - L'augment de l'IBI no ho fa de forma progressiva, sense tenir en compte per exemple, el Valor Cadastral dels immobles a l'hora d'aplicar el percentatge d'augment. Ens preguntem també si realment algunes mesures aprovades ja, com l'increment del preu als habitatges desocupats es realitza de manera efectiva. L'augment de l'IBI per aquest 2020 representarà per l'Ajuntament en uns 450.000€ més que esperem reverteixin en el benestar dels ganxons i ganxones i en les partides del Pressupost més socials. - El ciutadà pagarà el 2020 més en el seu rebut d'Escombraries per l'augment en alguns casos del 50% de la taxa d'Abocament, que si bé és cert ve imposada des de fora, no ho és menys que s'incrementa perquè des de l'Administració local no s'han fet els deures assolint un nivell suficient en la recollida selectiva que faci que no s'hagi d'apujar aquesta taxa.

Manifestació a Sant Feliu del dia de la sentència

MOCIÓ DE SUPORT A LES MOVILITZACIONS CONTRA LA SENTÈNCIA I A FAVOR DEL DRET A L'AUTODETERMINACIÓ PROPOSTA D’ACORD A PLE

Moció presentada pel grup municipal ERC 100 anys de presó a persones innocents, és el resultat d’un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó, quan no han comès cap delicte. Aquesta sentència suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. Ha estat un judici llarg, i dur. Davant una sentència que és una venjança contra tot el moviment independentista, milers de persones han sortit al carrer i ha demostrat una vegada més la capacitat de mobilització del moviment independentista. Les marxes per la Llibertat, la vaga general del 18 d’octubre, i totes les mobilitzacions que es produeixen diàriament arreu del país, multitudinàries, pacífiques i que expressen la solidaritat a les persones represaliades, el rebuig a la repressió i exigeixen una solució política al conflicte. Una solidaritat que va més enllà de les fronteres de Catalunya, i que han estat també multitudinàries al País Valencià, a les Illes, i en moltes altres ciutats de l’Estat Espanyol, d’Europa i d’arreu del món, on la seva ciutadania ha volgut expressar la solidaritat al el poble català. Des dels poders públics, s’ha de garantir el dret a manifestació, la seguretat dels participants i el compliment dels protocols que formen part dels diferents cossos de seguretat. Cal prendre mesures davant de qualsevol infracció que es pugui produir i no permetre detencions arbitràries, ni cap abús policial. Els cossos policials que actuïn a Catalunya han d’aplicar els protocols aprovats al Parlament català i garantir que no es produeixen actuacions desproporcionades al marge d’aquests que suposin un abús de la força. Els Mossos d'Esquadra han de ser la policia democràtica que es mereix el país.

Les dos regidores republicanes, Sílvia Romero i Maria Conchillo, i el regidor republicà Jordi Cambronero.

Valoració del Ple Municipal del 26/09/19

Dijous 26 de setembre es va celebrar el Ple Ordinari del mes de Setembre del que el Grup Municipal en fa les següents valoracions. - Ens felicitem per l’aprovació de la moció presentada pel nostre GM “En suport a les persones detingudes en l’”Operació Judes” el passat dia 23 a diverses poblacions catalanes. La Corporació va votar a favor de la moció amb els únics vots en contra dels regidors del PSC, que van acusar l’independentisme de viure a una realitat paral·lela, votant negativament i mostrant un govern dividit. Esperem que en els propers embats que la “causa generalis” contra l’independentisme ens portarà el Govern de la ciutat sàpiga estar a l’alçada. - La manca de Pressupost es va tornar a fer palès al Ple amb la incorporació de suplements de crèdit a diverses partides que està permetent al Govern cobrir diverses despeses que pressupostàriament no tenen recollides. Aquest fet serà una constant fins a esgotar un Pressupost que no s’ha sigut capaç d’aprovar tot i tenir un Govern que gaudeix d’una àmplia majoria. - El GM d’Esquerra vam votar a favor també dels dos projectes presentats de cobriment de la Riera de Sant Amanç i el Monestir, aprovació ja definitiva, i la de Sant Pol, aquesta, de manera provisional. Creiem fermament que és necessari per pal·liar els problemes d’inundabilitat que pateix la ciutat, i vetllarem per a que es segueixi amb aquesta tasca en d’altres indrets com el tram final de la Riera de Tueda, tal i com indicàvem al nostre programa electoral. Ho va fer també de la proposta presentada per a la suspensió temporal de llicències per a la construcció d’aparcaments a la zona centre de la ciutat, entenent que si volem una ciutat més sostenible, hem de limitar la circulació de vehicles per aquesta àrea de la ciutat. - La continuïtat del servei de neteja viària, recollida de residus, neteja de platges, d’aigües marines i gestió de la deixalleria municipal per un període que finalitza el setembre de 2020 amb l’empresa CESPA va ser portada al Ple i el nostre grup hi va votar a favor per responsabilitat, ja que el servei ha de seguir-se donant mentre l’equip de govern no sigui capaç de treure el nou contracte.

Operació Judes

Moció en suport a les persones detingudes per "l'Operació Judes" el 23S i contra la repressió al moviment independentista

El passat 23 de setembre es va viure una operació policial a Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló contra persones membres del moviment independentista les quals l'Audiència Nacional espanyola acusa de terrorisme, rebel·lió i sedició. Van entrar de matinada a les cases, mentre dormien, trencant portes i fent detencions sota futuribles, i com a prevenció de delictes en condicional, tal i com ha explicat Teresa Cunillera, Delegada del Govern Espanyol a Catalunya. Ara mateix set persones han estat detingudes, i dues més van ser alliberades amb càrrecs després dels escorcolls. Aquesta nova onada repressiva, tal i com ja ho va ser el 20-S d'ara fa dos anys, busca generar un clima d’avís a les portes de la sentència pel 1-O, i és un nou intent de construir un relat, inexistent, de violència i lligar independentisme amb terrorisme. Amb aquestes accions i les anteriors, la maquinària de l'Estat espanyol vol atemorir i desmobilitzar el conjunt del moviment independentista i republicà català, divers, absolutament pacífic i radicalment democràtic. La societat catalana ha mostrat el seu rebuig, manifestant-se al carrer i organitzant cassolades arreu del país. Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li explicacions. L'operació també té, en període preelectoral, una intenció propagandística evident, i que busca, davant l'opinió pública, contribuir a criminalitzar idees polítiques legítimes que comparteixen amplis sectors de la societat catalana. L'independentisme és un projecte cívic, pacífic i no violent, legítim políticament i avalat a les urnes de forma reiterada. Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya de Sant Feliu de Guíxols proposa al Ple d’aquest Ajuntament l’aprovació dels següents: ACORDS PRIMER.

Les dos regidores republicanes, Sílvia Romero i Maria Conchillo, i el regidor republicà Jordi Cambronero en l'últim Ple Ordinari

Les dos propostes d'ERC Guíxols del darrer Ple, aprovades per unanimitat

El passat dijous 29 s'ha celebrat el Ple Ordinari corresponent al mes d'Agost, on s'han aprovat dues iniciatives proposades per ERC en forma de moció, ambdues per unanimitat. La primera una "Moció contra la prohibició de les operacions de rescat a la mediterrània" acordada per Esquerra i el Govern després que tots dos presentessin propostes diferents en un primer moment. Els fets produïts durant el mes d'agost amb l'Open Arms o l'Ocean Viking, i el paper dels Estats europeus van posar el focus de nou sobre una qüestió que ja fa anys mostra les mancances de la comunitat internacional a l'hora de resoldre-la. Tots els grups del consistori hi van votar a favor. La moció sencera es pot consultar aquí. La segona "Proposició de reconeixement a les víctimes ganxones del nazisme durant la II Guerra Mundial" sorgia per part nostra de la commemoració el pròxim 1 de setembre dels 80 anys del que es considera l'inici del conflicte. Aquest fet, afegit que el passat 9 d'agost el BOE publicava el llistat dels espanyols morts als camps nazis, va fer que també Guíxols des del Carrer fessin una proposta molt similar. Ambdues formacions hem treballat des d'aleshores per fer una proposta conjunta, que va comptar també amb el suport de Més-Moviment d'Esquerres, que fa uns anys ja havia fet una proposta en aquesta línia. Totes les regidores i regidors van votar a favor del text que es pot trobar aquí. Diverses propostes del Govern, moltes d'elles vinculades a suplements de crèdit derivades de no tenir un pressupost aprovat malgrat tenir majoria per fer-ho, van ser validades també per àmplia majoria,així com l'increment del 0,25% de la retribució als empleats públics. Esquerra hem donat suport també a dues propostes de Guíxols des del Carrer, l'una per anar eliminant l'ús del plàstic no reutilitzable al municipi i l'altre per la millora de l'ús dels aparca bicicletes al front marítim. En el torn de precs i preguntes des d'ERC vàrem preguntar al Govern per la situació de l'estudi fet en l'anterior legislatura per la regulació de l´ocupació de la via pública i es va demanar també al Regidor responsable, que faltant pocs dies per l'inici del curs escolar, encara a dia d'avui hi ha centres que no estan a punt per aquest inici.

Josep Ramon Llobet

“L’educació de qualitat és un dret dels ciutadans i ciutadanes, i l’administració local ha de treballar en aquest sentit”

Entrevista a Josep Ramon Llobet, Regidor d’Educació a Sant Feliu de Guíxols (maig 2015 - maig 2019) Ja ens hem avisat de que no serà una entrevista curta. En Josep Ramon Llobet, és un home reflexiu que cal escoltar i llegir amb pausa. Després d’unes setmanes allunyat del frenètic ritme que comporta encapçalar una regidoria com la d’Educació, fem una mirada panoràmica a la seva tasca i a com veu l’educació i el país. Republicà i d’esquerres, es defineix igual que fa quatre anys: persona, educador i músic. Però primer, persona. Durant  4 anys regidor d’educació? Quin és el primer pensament que et ve al cap quan penses en aquests 4 anys? Emoció, agraïment, i molta feina. Molta. Molt picar pedra. Molt treballar per intentar canviar esquemes. Quan un arriba de nou a un lloc vol aportar-hi moltes idees i engrescar la gent del teu voltant, i això implica molta feina, perquè en general a la vida tenim la tendència a fer les coses com sempre, el que a la llarga, i sota el meu punt de vista comporta estancament. I tu tens ànima disruptiva. Sí, per mi la disrupció és un procés clau per avançar. Quan era petit ja ho era una mica així, m’encantava desmuntar les coses i tornar-les a muntar, de la mateixa manera o no! (riu) No és ben bé un procés disruptiu però sí que em va servir per cultivar aquesta curiositat per saber com funcionen les coses per dins i intentar-les arreglar. I amb aquesta especialitat teva per veure les coses com són per dins ... com veus l’educació per dins? Ara mateix, a nivell local, crec que amb molt esforç hem aconseguit teixir una base molt potent, que si es desenvolupa correctament pot ser fantàstic. Però  aquesta base s’ha de treballar, i sobretot, s’ha de creure en ella. A més, la pregunta és molt més complexa ja que l’educació inclou molts àmbits. La pregunta podria ser, com està l’educació del país? Hi ha sintonia entre l’educació de país i la xarxa educativa de la ciutat? Cal millorar molt l’educació del país? En la meva opinió sí.

Sílvia Romero, cap de la oposició

ERC Guíxols liderarà l’oposició

Sílvia Romero serà la cap de l’oposició a Sant Feliu de Guíxols  després de l’anunci del pacte de govern entre TSF i el PSC. L’aritmètica permetia a TSF de Carles Motas governar amb els seus 10 regidors i assolir pactes puntuals amb la resta de partits, permetent així un govern més obert i oportunitats d’amplis consensos, o bé pactar amb qualsevol de les forces presents al consistori i s’ha decantat pel PSC com a soci de govern. Així doncs, ERC com a 2a força de la ciutat es converteix en el principal partit de l’oposició. “Com sempre, les republicanes i republicans farem una oposició constructiva: donant suport a tot allò que sigui beneficiós per a la ciutat, atentes i atents a l’acció de govern i els seus compromisos, aportant projectes per a la ciutat i traslladant propostes que ens arribin del teixit associatiu i tota la ciutadania.” Així ens presenta el nou paper que tindrà ERC Guíxols al consistori local la cap de l’oposició Sílvia Romero. Un fet que preocupa a la formació republicana és que cap partit sobiranista formi part del govern. ERC manté els mateixos regidors però JxCat en perd 3 i la CUP perd l’únic que tenia. “L’espai independentista s’ha reduït i això és una mala notícia, ens fa menys influents i és per això que ara cap partit republicà serà els propers 4 anys al govern. Hem de reflexionar conjuntament des de la diversitat però cap a la unitat d’acció” comenta Festi Carles Benguerel, president de la secció local d’ERC. Per ERC Guíxols, el mateix fenomen es reprodueix en l’eix social “L’anterior govern estava format per la meitat de regidors progressistes, ara l’esquerra només representarà gairebé una cinquena part del govern i retrocedeix en el seu conjunt al ple de l’ajuntament. Hem de treballar més al carrer.”