Sant Feliu de Guíxols

Totes les notícies

COVID-19 Coronavirus

ERC Guíxols es posa a disposició del Govern ganxó per la crisi del COVID-19

Des d’ERC Guíxols, volem informar que el nostre Grup Municipal des del primer moment, s'ha posat a disposició de l’Ajuntament i de la ciutadania de Sant Feliu de Guíxols pel que fa a la gestió de la crisi del COVID-19. Encara que no hem pogut participar en la presa de decisions, hem traslladat a l’equip de govern algunes consideracions que creiem que és important que us fem arribar a efectes d'obrir un canal de comunicació amb tots els ciutadans i ciutadanes perquè ens puguin traslladar necessitats, propostes i dubtes que puguem ajudar a resoldre. Les propostes que hem presentat al govern de la ciutat per fer front a la crisi del COVID-19 a la nostra ciutat son: Sobre les empreses, autònoms i activitat econòmica: - Sobre la taxa d’escombraries comercial, l’impost sobre vehicles comercials: descompte de forma prorratejada dels dies que les empreses han estat tancades a causa del COVID19. - Sobre la taxa d’OVP de terrasses i d’altres elements vinculats al comerç: descompte de forma prorratejada dels dies que les empreses no han tingut activitat. - Sobre el calendari del contribuent: endarrerir els terminis fins al 30 de novembre. - Avançar el pagament de les factures d’autònoms i petits i mitjans comerços per tal de dotar-los de liquiditat al més aviat possible.  - Suspensió de la Zona Blava mentre duri el confinament Aquestes mesures haurien de ser automàtiques. Sobre serveis a les persones: - Descompte de forma prorratejada dels dies que no s’han pogut utilitzar els serveis de: Escoles Bressol, Gimnàs i Piscina Municipal, Cursos de l’Escola de Música i d’altres oferts per l’ajuntament amb quota, Clubs esportius. Aquests descomptes s’haurien d’aplicar a demanda de les famílies interessades. - Preveure una modificació de crèdit a les partides d’ajudes socials, de pobresa energètica i d’altres vinculades a situacions de risc i/o vulnerabilitat. - Demanar als propietaris d’habitatges que siguin solidaris i engeguin una campanya de flexibilització de les condicions dels lloguers.

S'aprova per unanimitat la moció presentada per ERC Guíxols per la Commemoració del Dia Internacional de les Dones

ERC Guíxols hem presentat al ple ordinari d'aquest mes de febrer una moció per la Commemoració del dia Internacional de les Dones i que s'ha aprovat per unanimitat del Ple. L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, manifesta el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col·laboració amb les entitats de dones i feministes del municipi i rebutjant qualsevol tipus de discriminació i violència, posant en marxa totes les eines i protocols que tenim a l’abast. La moció també proposa impulsar accions per reduir la pobresa femenina implementant polítiques que redueixin els casos de pobresa energètica que, en gran mesura, afecten a dones grans que viuen soles i declarar Sant Feliu de Guíxols com a Municipi Feminista i adherir-se al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes. Podeu llegir el text complet de la moció aquí. Aprofitem aquestes línies per convidar a tothom a assistir al I Sopar de Commemoració de la Dona que tindrà lloc el dia 5 de març a les 20.30h a Casa Irla (C/ Algavira, 65-69). El preu del menú és de 20€ i es lliurarà un obsequi a totes les persones assistents. Per a més informació i reserves podeu contactar a través de: Correu electrònic a: guixols@esquerra.cat Telèfon: 650 569 200 Organitza: ERC Guíxols  

Escombraries

ERC s'absté davant d'un plec necessari, però poc ambiciós, que deixa punts importants sense tancar.

Dimecres 18 de Febrer es va celebrar el Ple Extraordinari per aprovar el plec de condicions del nou contracte de neteja i recollida de la ciutat pels propers 5 anys. El nostre Grup Municipal en fa les següents valoracions. El Grup Municipal d’ERC va votar amb una abstenció l’únic punt de l’ordre del dia, després de fer diverses consideracions a la proposta presentada pel Govern. És innegable que la necessitat de fer una nova adjudicació del servei, després de 12 anys per una concessió prevista inicial de 8, s’havia de tenir en compte a l’hora de decidir el sentit del vot, i més si el nostre grup hi va estar treballant la passada legislatura. Tot i això la poca ambició i el fet de no posar en marxa ja des de l’inici algunes de les mesures que per nosaltres són cabdals al nou contracte, ens influïen també a l’hora d’emetre el vot. Algunes de les valoracions que des del grup republicà feia la nostra portaveu, Sílvia Romero, després d’agrair la tasca feta pels diversos tècnics municipals que hi van intervenir, eren:   La manca d’ambició a l’hora de començar ja amb el xipatge dels contenidors. Si bé és una millora passar al 100% de les bateries a tenir les cinc fraccions, no deixa de sorprendre que la mesura associada que és la de la conscienciació de la necessitat de separar cada fracció no es faci des del primer moment, fins i tot, i encara que sigui, només a algunes de les fraccions, per exemple orgànic i rebuig, o fins i tot a alguns barris en concret. Per Esquerra és molt important i genera dubtes tot el que fa referència a les campanyes de sensibilització que són peça clau en l’èxit del nou contracte. El concurs no preveu que aquestes es facin per part de l’empresa o empreses guanyadores, i per exemple al Pressupost de l’Ajuntament de 2020 tampoc hi està previst. En aquest cas com en els dels xips dels contenidors ens fa pensar que no començarem a fons amb un nou model de gestió dels residus. En referència al tipus de model de contracte escollit pel Govern, un contracte de servei de 5 anys, i malgrat està prevista una pròrroga de nou mesos, la Llei de Contractes del Sector Públic preveu en alguns casos que aquesta es pugui allargar.

EL GOVERN REBUTJA CONGELAR L’IBI PER A 2020 TAL I COM PROPOSAVA ESQUERRA I TOTS ELS GRUPS DE L'OPOSICIÓ

VALORACIÓ PLE MUNICIPAL 30/01/20 Dijous 30 de Gener s’ha celebrat el primer Ple Ordinari de 2020. El nostre Grup Municipal en fa les següents valoracions. - ERC va presentar una proposta al Ple per no aplicar la pujada de l’IBI del 3,92% que es va aprovar el Ple d’octubre on es van debatre les ordenances. En aquell moment ni a la Comissió Informativa ni al Ple, l’equip de Govern va explicar que proposava la pujada després d’haver sol·licitat a l’Estat la revisió dels valors cadastrals de les finques de la ciutat que pujarà un 3%. No discutim de la necessitat de re valoritzar el cadastre, no ho fem tampoc de la necessitat d’apujar l’IBI. Som conscients que per donar servei l’Ajuntament necessita els ingressos provinents d’aquesta taxa, però seguim creient que no és necessari fer-ho tot en un any, com han fet la majoria d'ajuntaments dels nostres voltants. I el més important, seguim pensant que el govern no ha actuat amb transparència i no ha explicat perquè va ocultar aquesta informació als ciutadans. En aquest cas el Govern es va quedar sol ja que tots els grups de l’oposició van votar a favor de la proposta d’Esquerra, però els 13 regidors de TXSF i PSC ho van impedir.    - Les dues mocions que feien referència al rebuig de les sentències de la JEC presentades una conjuntament per ERC, TXSF, JXC i MÉS i l’altre per GdC es van aprovar. La primera amb el vot en contra del PSC, l’abstenció d’un regidor de TXSF i el vot a favor de la resta de regidors i regidores. La segona amb el vot en contra de PSC, dues abstencions de regidors de TXSF i el vot afirmatiu de la resta. A la moció a banda del rebuig a la sentència de la JEC en el punt sisè diu “Mantenir el compromís com a electes locals a seguir defensant el dreta a l’autodeterminació de Catalunya, el dret a què siguem els catalans els qui decidim el nostre futur per mitjans polítics, pacífics i democràtics”. En el cas dels electes locals d’Esquerra volem treballar pel futur dels ganxons i ganxones en primer terme, però tenim clar que també el compromís amb el futur de Catalunya des del municipalisme ha de ser un eix de les nostres actuacions.

El que el Govern de TxSF i PSC a Sant Feliu de Guíxols amaga sobre la pujada del IBI

El Ple municipal de Sant Feliu de Guíxols del 30 d’octubre va acordar l’increment del IBI un 3,92%. Ja en aquell Ple el GM d’ERC Guíxols vàrem manifestar que no consideràvem adient una pujada d’impostos el 2020 donat que havíem pogut fer una bona gestió econòmica durant el darrer mandat, amb nombroses inversions, amb suficient capacitat financera. Malgrat tot, ens vàrem abstenir perquè el govern va acceptar la nostra proposta de bonificar el 90% les llicències d’obres o instal·lacions vinculades a habitatges de persones amb especials capacitats o dependents. Més tard, el passat 5 de desembre es va aprovar el pressupost municipal 2020, constatant que no es preveia grans inversions però si un increment d’actuacions en l’àmbit social, per això també va comptar amb la nostra abstenció. Ara bé, el Butlletí Oficial de l’Estat nº 312 de 28 de desembre de 2019 va publicar el Reial Decret Llei 18/2019 de mesures tributàries, cadastrals i de la seguretat social, i l’article 6.1 disposa un coeficient d’actualització dels valors cadastrals de l’1,03 d’aquelles finques urbanes incloses en una ponència de valors de municipis que hagués entrat en vigor l’any 1990. També es va publicar l’Ordre HAC/1257/2019 de 17 de desembre de 2019 que inclou els municipis sobre els quals s’aplicarà els coeficients d’actualització de valors i on apareix, oh sorpresa!, el municipi de Sant Feliu de Guíxols. Hem pogut constatar que aquesta actualització ha estat motivada per una petició expressa per part d’aquest ajuntament. És a dir, el passat estiu, l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va decidir, suposem que mitjançant Decret d’alcaldia o acord de Junta de Govern, perquè en cap cas es va advertir aquest fet a la resta de grups municipals, sol·licitar aquesta revisió i incorporar aquesta nova recaptació via impostos al nou i flamant pressupost municipal. Donat que el Reial Decret Llei 18/2019 de mesures tributàries, cadastrals i de la seguretat social es va publicar el 28 de desembre de 2019, per tant setmanes després del Ple de pressupostos del 5 de desembre on es va aprovar la partida d’ingressos, hem constatat que la partida d’ingressos per l’impost de l’IBI ja contemplava aquest increment del 3% de l’actualització dels valors cadastrals.

On i quan bescanviar el premi de la Grossa de Cap d'any 2019

Benvolguts/des, els i les que disposeu de butlletes de la loteria de La Grossa de Cap d'any del 2019 d'ERC Guíxols, podeu retirar 1€ per butlleta del dimarts 14 de gener al dijous 16 de gener de 9:30h a 13:00h i de 15:30h a 19:00h a la Perruqueria Neus Patón (c. Sant Antoni, 32). Salut i desitgem que hagueu passat unes bones festes! Secció Local d'ERC Guíxols.

Preparant la Moció per part del Grup Municipal d'ERC

S’APROVA LA MOCIÓ PRESENTADA PER ERC REFERENT A LA SENTÈNCIA DE TJUE RESPECTE A LA IMMUNITAT D’ORIOL JUNQUERAS I ES CONCEDEIX LA MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT A ROSER DESCAYRE I RICARD PELLÓ A TÍTOL PÓSTUM.

VALORACIÓ PLE MUNICIPAL 19/12/19 S’APROVA LA MOCIÓ PRESENTADA PER ERC REFERENT A LA SENTÈNCIA DE TJUE RESPECTE A LA IMMUNITAT D’ORIOL JUNQUERAS I ES CONCEDEIX LA MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT A ROSER DESCAYRE I RICARD PELLÓ A TÍTOL PÓSTUM.   Dijous 19 de desembre s’ha celebrat el Ple Ordinari del mes de desembre en el que el Grup Municipal en fa les següents valoracions. 1 Per la via d’urgència ERC ha presentat una moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques, un cop aquell mateix matí el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha reconegut la immunitat del President d’ERC. La moció insta al Tribunal Suprem que apliqui la sentència, reclama que la resta d’independentistes catalans Carles Pugidemont i Toni Comín puguin adquirir la seva condició d’eurodiputats de manera immediata reconeixent els drets dels ciutadans que van exercir el seu dret a vot a les passades eleccions europees. Així mateix s’insta a l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seves formes com la inhabilitació el mateix dia del MH President Torra. La moció ha estat aprovada amb l’adhesió de Més i JuntsxCat, amb els vots afirmatius de tots els grups menys el PSC que hi ha votat en contra.   2 Satisfacció i suport a la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a Roser Descayre i Ricard Pelló a títol pòstum. Tal com a manifestat la portaveu Sílvia Romero, el matrimoni han contribuït de manera decisiva a l’activitat teatral i cultural de la nostra ciutat a les darreres quatre dècades. Un reconeixement molt merescut també pel seu mestratge, la enorme tasca pedagògica que ha suposat la seva activitat des del teatre amateur a la ciutat al capdavant i dirigint la companyia Benet Escriba, però també a la seva qualitat humana i com a excel·lents actors. Dues persones ben diferents però absolutament complementàries: Ell el director metòdic, perfeccionista, didàctic i tossut per extreure de tots els companys actors i actrius la millor interpretació.

Valoració del Ple Municipal 30/10/2019 - S'APUGEN ELS IMPOSTOS I S’APROVA LA MOCIÓ DE SUPORT A LES MOBILITZACIONS CONTRA LA SENTÈNCIA PRESENTADA PER ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

Dimecres 30 d'octubre s'ha celebrat el Ple Ordinari del mes d'octubre del qual el Grup Municipal en fa les següents valoracions: 1. Un dels Plens amb més transcendència de l'any el de les Ordenances Fiscals s'acaba amb el Govern aprovant l'augment de diversos impostos i taxes, després de tres anys on s'havia mantingut una congelació d'aquestes, curiosament mentre ERC formava part del Govern, i després d'abaixar-lo un 2% el primer any de l'anterior legislatura. Ara sense el nostre grup influint en les decisions del Govern de la ciutat, aquest apuja entre d'altres l'IBI un 4% de mitjana i la taxa d'Abocador en alguns casos (sobretot establiments comercials) un 50%, mentre que de mitjana ho fa un 8%.   - La crisi econòmica ha provocat que moltes famílies vegin reduït el seu poder adquisitiu i tinguin dificultats per accedir a determinats serveis públics, accentuant encara més les desigualtats. Hem de seguir avançant cap a un model de fiscalitat progressiva, amb l'objectiu últim de donar compliment als principis de justícia social i igualtat, tal com ja s'ha fet els darrers 4 anys on Esquerra estava al Govern Municipal i que enguany trobem a faltar. Amb aquestes Ordenances no introdueix cap mesura nova en aquesta línia, més enllà de modificar imports.   - L'augment de l'IBI no ho fa de forma progressiva, sense tenir en compte per exemple, el Valor Cadastral dels immobles a l'hora d'aplicar el percentatge d'augment. Ens preguntem també si realment algunes mesures aprovades ja, com l'increment del preu als habitatges desocupats es realitza de manera efectiva. L'augment de l'IBI per aquest 2020 representarà per l'Ajuntament en uns 450.000€ més que esperem reverteixin en el benestar dels ganxons i ganxones i en les partides del Pressupost més socials. - El ciutadà pagarà el 2020 més en el seu rebut d'Escombraries per l'augment en alguns casos del 50% de la taxa d'Abocament, que si bé és cert ve imposada des de fora, no ho és menys que s'incrementa perquè des de l'Administració local no s'han fet els deures assolint un nivell suficient en la recollida selectiva que faci que no s'hagi d'apujar aquesta taxa.

Manifestació a Sant Feliu del dia de la sentència

MOCIÓ DE SUPORT A LES MOVILITZACIONS CONTRA LA SENTÈNCIA I A FAVOR DEL DRET A L'AUTODETERMINACIÓ PROPOSTA D’ACORD A PLE

Moció presentada pel grup municipal ERC 100 anys de presó a persones innocents, és el resultat d’un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó, quan no han comès cap delicte. Aquesta sentència suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. Ha estat un judici llarg, i dur. Davant una sentència que és una venjança contra tot el moviment independentista, milers de persones han sortit al carrer i ha demostrat una vegada més la capacitat de mobilització del moviment independentista. Les marxes per la Llibertat, la vaga general del 18 d’octubre, i totes les mobilitzacions que es produeixen diàriament arreu del país, multitudinàries, pacífiques i que expressen la solidaritat a les persones represaliades, el rebuig a la repressió i exigeixen una solució política al conflicte. Una solidaritat que va més enllà de les fronteres de Catalunya, i que han estat també multitudinàries al País Valencià, a les Illes, i en moltes altres ciutats de l’Estat Espanyol, d’Europa i d’arreu del món, on la seva ciutadania ha volgut expressar la solidaritat al el poble català. Des dels poders públics, s’ha de garantir el dret a manifestació, la seguretat dels participants i el compliment dels protocols que formen part dels diferents cossos de seguretat. Cal prendre mesures davant de qualsevol infracció que es pugui produir i no permetre detencions arbitràries, ni cap abús policial. Els cossos policials que actuïn a Catalunya han d’aplicar els protocols aprovats al Parlament català i garantir que no es produeixen actuacions desproporcionades al marge d’aquests que suposin un abús de la força. Els Mossos d'Esquadra han de ser la policia democràtica que es mereix el país.