Sant Feliu de Guíxols

Notícia

L’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols aprova la moció per eliminar simbologia franquista de la ciutat

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Sant Feliu de Guíxols
Retirada símbols franquistes
La moció, presentada a proposta d’ERC, TSF i PSC ha comptat amb el vot favorable de tot el consistori municipal.
 
En aquesta es denuncia que tot i fer gairebé 41 anys de la mort del dictador Francisco Franco encara queda en la ciutat simbologia franquista que recorda aquest obscur període de la historia que va provocar més de 550.000 víctimes i uns 400.000  exiliats.
 
Així doncs, en concordança amb la Llei de memòria històrica que diu que “les administracions públiques en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”, el ple de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va acordar:
  • Rebutjar enèrgicament la simbologia franquista que encara perdura a alguns punts de la ciutat.
  • Instar als propietaris dels edificis a la retirada de les plaques i els elements franquistes i, en el cas que no ho facin, l’ajuntament es compromet a fer-ho d’ofici.
  • Establir un conveni amb el Memorial Democràtic de Catalunya per realitzar un inventari dels llocs i espais vinculats a la memòria democràtica i la lluita antifranquista per tal de catalogar-los com a patrimoni cultural i que es senyalitzin i s’integrin dins de la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.
A Sant Feliu de Guíxols encara queden molts indrets de la ciutat que amaguen simbologies i noms relacionats amb la dictadura franquista. Un dels casos més evident és el grup de cases o blocs de pisos anomenada Urbanización Miquel Mateu, que va ser construïda l’any 1962 i batejada així en honor al franquista que va entrar a Barcelona amb les tropes franquistes el 26 de gener de 1939 i que va ocupar els càrrecs d’alcalde de Barcelona, ambaixador a Paris, entre d’altres.
 
Des d’Esquerra Republicana de Catalunya agraïm a tots els grups municipals el seu vot favorable a la moció i aconseguir així eliminar finalment dels nostres carrers qualsevol rastre de simbologia franquista que va provocar tant de patiment a milers de ciutadanes i ciutadans.