Igualada

Totes les notícies

ERC assegura que Marc Castells és “l’alcalde dels hiperasiàtics i dels supermercats”

Els republicans consideren que el nou supermercat comportarà canvis urbanístics al seu voltant que incrementarà el trànsit entre el carrer Lleida i l’Avinguda Barcelona. Des d’ERC també pregunten “on són” les empreses que va prometre l’alcalde i  reclamen rehabilitar el mercat de la Masuca i ajudar al petit comerç de la ciutat.   Pels republicans l’arribada del nou supermercat Bonpreu es deu al “conformisme” del govern municipal que és “incapaç” d’atreure empreses i generar ocupació de qualitat malgrat les reiterades promeses electorals de Castells. Des d’ERC apunten que “l’alcalde que es definia com industrialista no ha avançat gens en aquest sentit” i passarà a la història com “l’alcalde dels “hiperasiàtics i dels supermercats”. Alhora des d’Esquerra reclamen “una aposta ferma i decidida pel comerç de la ciutat” i demanen que amb els diners que obté l’ajuntament per la requalificació dels 18.000m2 del terreny de la Vives Vidal “s’inverteixin en rehabilitar el Mercat de la Masuca i en la promoció i ajuda del petit comerç”.   Alhora des de les files republicanes posen “en dubte” els aspectes tècnics del nou supermercat que acollirà l’antiga fàbrica Vives Vidal, al carrer Lleida. Aquests canvis comportaran una sèrie de modificacions urbanístiques creant una nova rotonda, el canvi d’un lateral de l’antiga NII i la modificació d’un carreró que serà la nova entrada al supermercat. Segons ERC, aquestes modificacions urbanístiques “comportaran més trànsit entre el carrer Lleida, l’Avinguda Barcelona i l’antiga N2” i serà un altre “nyap urbanístic” amb poca coherència amb el projecte d’urbanització integral de l’antiga NII i que només respon a la mobilitat del propi centre comercial i no a la coherència de l’eix urbà fins a l’Hospital.   Per evitar això els republicans tornen a reclamar “un nou pla urbanístic (POUM)” per “planificar la ciutat a anys vista, atès que l’actual POUM data del 1986, i per organitzar-la de manera “coherent, ordenada i ben pensada” sense anar “improvisant constantment”.

ERC Igualada lamenta que el govern de Castells torni a apujar els impostos i no afronti els reptes de ciutat

Els republicans denuncien que els igualadins pagaran 400.000 euros més d’IBI durant el proper 2018 però que la ciutat continuarà sense un “pla de pimes i comerç, beques pels joves o pla urbanístic”. Alhora Esquerra presenta uns pressupostos alternatius amb una bateria de mesures “possibles i factibles” que el govern igualadí “torna a ignorar”. El portaveu d’Esquerra Republicana a l’ajuntament d’Igualada, Josep Maria Palau, recorda que “Marc Castells tria el camí fàcil, i fa pagar als igualadins un augment desproporcionat de l’IBI” que està xifrat en “485.000€ més” en l’any 2016 i “400.700€” pel proper 2018. Sobre l’impost de béns immobles (IBI) d’Igualada ha recordat que “és molt més alt que el de Vic, Vilafranca, Figueres, Olot, Tortosa, Sant Feliu i Esplugues” destacant que en el conjunt d’impostos una família igualadina paga de mitjana 633€ més que altres municipis similars. Palau ha criticat que Castells torni a apujar els impostos i es pregunta “quan trigarà l’alcalde en reconèixer la situació injusta i abusiva que ha creat?”.   Alhora el grup municipal d’ERC continua concretant la seva alternativa política per la ciutat i, per tercer any consecutiu, ha presentat un pressupost municipal alternatiu “possible i totalment realista” que, de nou, el govern municipal “es nega a ni tan sols escoltar abusant de la seva majoria absoluta en el consistori”.   Malgrat això, ERC celebra que després de la seva insistència d’aquests darrers tres anys l’equip de govern “per fi” ha assumit la necessitat d’apostar pel manteniment dels barris i afrontar-ho amb una inversió del voltant d’1,3 milions. Josep Maria Palau ha fet una comparació amb la concessió del servei d’autobús Igualada-Barcelona afirmant que “amb els barris ha passat el mateix que amb el rescat de la concessió de Monbus-Hispano Igualadina: primer van negar el problema, després van dir que era impossible solucionar-ho, i finalment han fet el que reclamava ERC des de feia 6 anys”.

Més de mig miler de persones omplen l’Ateneu en l’acte de campanya d’ERC Anoia amb Alba Vergés

Ernest Maragall, Núria Picas i Antoni Castellà van ser la resta de ponents   Ahir dimarts, un Ateneu ple de gom a gom va aplaudir les intervencions d’una aclamada Alba Vergés, que al costat d’Ernest Maragall, Núria Picas i Antoni Castellà, van omplir la sala del teatre igualadí, amb més de 540 persones assistents.   Castellà va obrir l’acte central de campanya d’Esquerra Anoia per a les eleccions del 21-D, amb un discurs transversal i valent, on assegurava “als valents que encara estan a la presó, en Junqueras, en Quim i els Jordis, els diem que no pararem fins que en surtin”, mentre que afegia, el mateix Castellà que, “la llista d’Esquerra és la més transversal, la que millor representa l’esperit de Junts Pel Sí”.   En finalitzar el candidat de Demòcrates, es va donar pas a la corredora Núria Picas, també a la llista d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí; Picas va afirmar que “el dret penal està anant per sobre l’estat de dret en ple S.XXI i això és inadmissible”. L’atleta va assegurar que “cal mantenir l’esperit de l’1 d’Octubre i anar a votar el 21-D, i no deixar, com molts cops diu en Jordi Cuixart, que ens aconsegueixin dividir”. Tot seguit, la sala va poder veure un vídeo de l’Oriol Junqueras, en un congrés d’Esquerra Republicana del 2011, en què apel·lava l’esforç de treballar units, de ser humils i lluitar per la República Catalana, mentre l’auditori present a l’Ateneu, cridava “llibertat”.   En la segona part de l’acte, després de l’emotiu vídeo, Ernest Maragall feia reflexionar afirmant que “volem anar més lluny del que som; hem de retornar a la societat catalana la confiança que ens ha fet i esta fent fins ara, retornant el país als seus únics propietaris, els catalans i catalanes, la societat de Catalunya”. Maragall aixecava els aplaudiments del públic demanant que seguissin treballant com fins ara, sense parar, a una setmana del comicis, a una setmana de la victòria, defensant, segons ell, el projecte més ambiciós que mai ha vist Catalunya.

La Secretaria de Dones d’ERC convoca el 1r Concurs de vídeos curts contra la violència envers les dones

En el marc del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones   Des de la Secretaria de Ciutadania i Dones d’ERC Igualada, conjuntament amb l’Executiva d’Esquerra Anoia, es convoca el 1r Concurs de vídeos curts contra la violència envers les dones, en el marc del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra el proper 25 de novembre.   Aquesta iniciativa té com a objectiu, implicar els mes joves en aquesta realitat de la nostra societat i donar a conèixer el seu punt de vista. En aquest sentit, la convocatòria del concurs va dirigida a joves de 14 a 25 anys, a qui se’ls anima a enviar vídeos curts, de 30 segons a 3 minuts, parlant sobre la violència masclista en qualsevol de les seves vessants. Els vídeos han de ser enviats a l’adreça: [email protected]   El termini per a participar en el concurs s’ha fixat per al proper 1 de març del 2018, per tal que el jurat –format per les executives d’Esquerra Anoia i Igualada i membres del Festival Zoom- deliberi el guanyador el proper 8 de març del 2018, Dia Internacional de la Dona. El premi per al guanyador serà una caixa d’experiències de “fentpaís.cat” i la projecció del curt al Festival Zoom 2018.   Segon premi per votació popular Posteriorment, també hi haurà un període obert de votació popular que escollirà el segon millor curt d’entre tots els finalistes.   Es poden consultar les bases del concurs a l’adreça web ercigualada.cat.    

ERC Igualada denuncia que Marc Castells apuja els impostos d’amagat i li demana que tiri enrere i els rebaixi

Esquerra Republicana denuncia que Marc Castells va anunciar que abaixaria l’IBI però en el ple n’acaba aprovant una apujada “d’amagat” i li demana “deixar d’ofegar les famílies amb impostos cada any més alts”   ERC Igualada torna a denunciar que el govern municipal encapçalat per Marc Castells ha apujat els impostos, en aquest cas l’IBI (impost sobre béns i immobles) un 1’8%, que representa 400.000€ més, malgrat haver anunciat que el rebaixaria. Els republicans recorden que des que Marc Castells és alcalde els igualadins han passat de pagar 15.654.435€ a 19.143.300€ i enguany els ciutadans pagaran 400.000€ més en impostos. Alhora, des d’ERC apunten que Igualada és una de les ciutats on les famílies igualadines paguen més taxes de tot Catalunya comparant Igualada amb ciutats similars. D’aquesta manera, els igualadins paguen 444€ més que els vigatans, 562€ més que els vilafranquins o 1065€ més que els ciutadans d’Esplugues de Llobregat.   Des d’Esquerra consideren “un greuge comparatiu” amb les altres ciutats de Catalunya atès que a Igualada es paguen molts més impostos i a la vegada tenim uns serveis pitjors i problemes molt importants amb “la neteja, el manteniment de carrers, la feina, el comerç, la igualtat d’oportunitats, l’habitatge o el futur dels joves” i no s’afronten els reptes importantíssims que té la ciutat com el POUM o la justícia social. És per això que ERC no pot “acceptar de cap de les maneres que es sotmeti a encara més impostos els igualadins per pagar la festa i el confeti d'un govern obsessionat per la foto i la propaganda” i lamenta profundament “que l’alcalde Castells, enrocat en la seva majoria absoluta, no vulgui ni tan sols assentar-se a parlar amb Esquerra tot i haver proposat una bateria de mesures per gastar menys, estalviar més i distribuir millor els diners a la ciutat”.   Els republicans reiteren que “estenem un any més la mà a Marc Castells tot i que segueixi ignorant totes i cadascunes de les nostres propostes i prefereix pactar amb el PSC i el PP, però persistirem per intentar fer d’Igualada una ciutat per a tothom”.

Pere Aragonés: “L’1 d’octubre hi haurà les urnes, les paperetes i els locals, només falta la mobilització de la gent”

El secretari d’Economia i Coneixement d’ERC va estar present en un col·loqui entre empresaris i comerç   Ahir, dimarts 19 de setembre, en el marc de la Campanya pel Sí que s’està duent a terme de la mà d’ERC Igualada i ERC Anoia conjuntament, el secretari d’Economia i Coneixement d’ERC, Pere Aragonés, va oferir un col·loqui davant un centenar d’empresaris i comerciants de la comarca, al restaurant Canaletes d’Igualada.   Aragonés, en un to distès i amè, va deixar palès que el proper 1 d’octubre “estan garantides les urnes, les paperetes i els locals, i l’únic que falta ara només és la mobilització de la gent”; el secretari d’Economia va fer un repàs de l’economia catalana, explicant al públic assistent que la Generalitat té els pagaments garantits, d’ara, fins l’1 d’octubre i més enllà. A més, el republicà va assegurar que “Catalunya té unes condicions idònies per a desenvolupar-se econòmicament com un estat independent”.   L’acte va començar amb la benvinguda per part dels tres regidors d’ERC Igualada, Josep M. Palau, Carolina Telechea i Enric Conill, juntament amb la diputada Alba Vergés; després, Aragonés va prendre la paraula i en acabar el col·loqui, va poder conversar de forma distesa, durant el piscolabis posterior, amb tots els empresaris i comerciants, més d’un centenar, aplegats a la sala Chill Out del Restaurant Canaletes. 

ERC afirma que a Igualada es paga més per no avançar

En el ple del mes de juliol, el grup municipal d’ERC ha posat en qüestió l’increment de 234.000 euros en el contracte de la recollida de deixalles i neteja viària. Segons els republicans, “és error ampliar un contracte respecte el qual el propi govern ha reconegut episodis d’opacitat i d’engany per part de l’empresa proveïdora (Fomento de Construcciones i Contratas, SA). Els serveis nous s’haurien de treure a concurs i facilitar que hi optin altres empreses”. I a més a més, per a ERC, en matèria de recollida deixalles “cal un canvi de model, cal implantar un sistema porta a porta o similar que ens permeti avançar molt ràpid cap a uns nivells de reciclatge del 80%. Des de juliol del 2014, l’Agència Catalana de Residus  va avisar que el cànon que es paga per dipositar a l’abocador les  deixalles no reciclades es multiplicaria per tres progressivament fins el 2020. Actualment continuem reciclant només un 25% i estem a la cua dels municipis de Catalunya. A causa de no haver afrontat aquest repte, ja hem tingut un sobre-cost de 352.000 euros durant el període 2015-2017 i, si continuem així, serà de 976.000 euros més durant els anys 2018-2020”. Segons el grup municipal d’ERC, “Aquests augments de cost que es van assumint en diversos grans contractes municipals (deixalles, aigua potable, complex esportiu Infinit, etc.), junt amb determinats esdeveniments d’entreteniment de cap de setmana que tenen un dubtós retorn econòmic i social, es transformen en una elevada càrrega econòmica que hem de pagar entre tots els igualadins. El problema no és el deute per inversions d’etapes anteriors. Ciutats com Vic, Tortosa, Esplugues o Figueres han fet una reducció de l’endeutament igual o superior a la d’Igualada, sense posar uns impostos tant alts. L’elevada pressió fiscal s’està destinant a despeses que ens les podríem estalviar. El govern municipal no ha fet un pla de revisió de la despesa que permeti gastar menys i millor”.

ERC Igualada assegura que una llar igualadina paga 633€ més d’impostos que en d’altres ciutats similars

Esquerra Igualada va presentar aquesta setmana, aprofitant que s’ha cobrat l’IBI a tots els ciutadans, una campanya sobre aquest impost i d’altres taxes que paguen tots els igualadins. La campanya, centrada en reclamar una fiscalitat justa per a tots els igualadins, es basa en la comparativa del que paguen els igualadins amb el que es paga a altres ciutats similars com Vic, Vilafranca, Figueres, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Olot i Tortosa. Segons els republicans, durant el 2017, l’ajuntament d’Igualada ha recaptat a través d’impostos i taxes un total de 32,5 milions d’euros, en què la mitjana d’IBI per habitant correspon a 495€, una xifra que supera la mitjana de l’IBI de les vuit ciutats anomenades, en què se situa amb 328€. En aquest sentit, el portaveu d’ERC Igualada, Josep M. Palau assegura que “els ciutadans d’Igualada pateixen una injustícia pagant més impostos que en d’altres ciutats similars”. I aquesta afirmació es referma si posem la mirada en el conjunt d’impostos que els ciutadans paguen en cadascuna de les seves ciutats; ja que entre les set ciutats de l’estudi i Igualada hi ha una diferència de 633 euros més que paguen els ciutadans igualadins davant la resta de ciutats.  I és per aquest motiu que el grup republicà reclama una fiscalitat justa, assegurant que “falta equitat i justícia”, assegura Palau. I una altra de les reclamacions que fa Esquerra Igualada al govern de CiU és la revisió de la despesa, ja que “no hi ha cap criteri de progressivitat”, segons el cap de l’oposició. En aquest sentit, segons els republicans “no es pot parlar de bon govern”, ja que s’ha venut la reducció del deute a través de la bona gestió i realment s’ha fet a través d’una alta recaptació.  El també regidor republicà Enric Conill ha volgut deixar clar que “en cap cas la nostra posició és no pagar impostos. No és que no hi estiguem a favor, però és moment de reflexionar que l’alt nivell de recursos que recapten es converteix en mesures importants”.

ERC Igualada denuncia que els ciutadans “paguen molts impostos” malgrat l’estancament de la ciutat

Els republicans es consoliden com l’alternativa a la majoria absoluta de Castells i lamenten que el govern “no afronti” els reptes de ciutat   Després d’arribar a l’equador de l’actual mandat municipal, el principal grup a l’oposició Esquerra Igualada va oferir una roda de premsa de balanç de mig mandat, posant sobre la taula l’acció de govern duta a terme pel grup de CIU i valorant la tasca desenvolupada.   En aquest sentit, el portaveu del grup republicà, Josep M. Palau, va assegurar que “durant aquests dos anys veiem un estancament a la ciutat, sobretot comparativament amb altres ciutats del país”, i va mostrar el grup d’Esquerra “com l’alternativa de govern a Igualada, aportant solucions als problemes existents i afrontant els reptes de ciutat”, afirmava. Palau va plantejar una aposta ferma i decidida dels republicans per activar els sectors amb més futur econòmic, com les TIC i el disseny, “ajudant més i millor a les PIMES, autònoms i a les empreses en l’R+D, com a política imprescindible”, explicava Palau, sense deixar de banda el comerç igualadí, on el govern no ha fet els deures de revitalització. El cap de l’oposició concloïa la seva intervenció destacant que “hem de fer d’Igualada una ciutat en la qual les joves s’hi puguin quedar a viure i hi trobin bones oportunitats laborals”.   La intervenció de Palau va estar complementada per la seva número 2, la regidora Carolina Telechea, que va posar de relleu el projecte republicà d’una política educativa “que ens faci ser la ciutat amb menys fracàs i abandonament escolar de Catalunya, com a principal antídot davant les desigualtats i la pobresa en el futur”, afirmava Telechea; “hem de promoure un Projecte Educatiu de Ciutat on tots els agents educatius s’hi impliquin”, afegia. La regidora republicana també va fer referència a la necessitat de treballar en millors polítiques d’habitatge, “amb l’objectiu que cap persona hagi de pagar pel lloguer del seu habitatge més d’un terç dels seus ingressos”, reclamava Carolina Telechea.