Igualada

Totes les notícies

Un record pel company Joan Torras i Compte

Per Alba Vergés Bosch   Aquests últims dies hem pogut veure en molts companys d’ERC els missatges de recolliment i dolor per la mort del Joan Torras. Només això ja demostra el què ha estat el Joan Torras per ERC a Igualada i a la comarca. No és possible acomiadar-nos del Joan sense fer un merescut reconeixement a la seva trajectòria personal vinculada a la seva trajectòria política. La dedicació del Joan al servei dels altres és indiscutible. Ell feia política perquè creia en la política. I era republicà perquè creia en la cosa pública. En allò que construïm entre tots i per a tots i que hem de defensar i lluitar tots. Ell no veia la política com una cosa que uns fan i els altres acaten o ignoren, sinó que volia compartir els projectes. I així, va voler encapçalar i liderar amb aquesta convicció 3 vegades la llista d’ERC a Igualada. Sabia que per fer bona política, el primer era ser-hi. Ell hi volia ser, li agradava molt i això es notava. Hi posava el seu bon fer i els seus valors. Política sense valors, sense els valors republicans que tan defensava, per ell, no tenia sentit. Així, el Joan ha personificat els ideals d’ERC a la nostra ciutat. El llegat del Joan a Igualada també inclou el deure que ens ha deixat als militants d’ERC de fer realitat la Igualada per a tothom, la ciutat que plegats sempre vam defensar i continuem defensant i per la que sempre va treballar. El Joan volia que la ciutat fos activa i emprenedora, a la vegada que sempre, i ho va poder demostrar com a tinent d’alcalde d’acció social, va creure en que era imprescindible una forta cohesió entre els veïns i veïnes, lluitant contra les desigualtats de tot tipus i les discriminacions per raó d’origen o condició social, abanderant la màxima de la igualtat d’oportunitats. Ell hi creia i amb aquestes conviccions va treballar per fer d’Igualada una ciutat millor. Tant des de l’oposició, com des del govern durant els 12 anys que va ser regidor i també els 4 anys al Consell Comarcal de l’Anoia.

ERC celebra la proposta de TICAnoia per la creació d’un clúster tecnològic a Igualada però reclama un nou POUM per facilitar nous projectes a la ciutat i al Rec

Els republicans consideren que tant la proposta de TIC Anoia com l’emplaçament és una “bona decisió” que pot acabar “sumant altres i més sectors” al Rec. Alhora, reclamen un nou planejament urbanístic (POUM) que solucionaria les dificultats per trobar edificis al barri.   Esquerra Igualada considera “positiu” que TICAnoia vulgui crear un nou clúster tecnològic al barri del Rec, que veuen aquesta unió com “un binomi potent i singular”. També “comparteixen” la necessitat de l’aposta pel sector TIC, “sent un àmbit de creixement evident que pot repercutir molt positivament a la nostra ciutat”. La proposta de TICAnoia, pels republicans, suposa també “començar a definir el barri del Rec”, de manera real i amb projectes tangibles, malgrat que demanen al govern de la ciutat un “planejament urbanístic nou (l’actual data del 1986) per tal de facilitar i construir una idea definida de com i què ha de ser el Rec”.   Precisament, afirmen els republicans, que “TICAnoia es troba amb una dificultat evident, la necessitat de construir un nou edifici amb un cost molt elevat” i això “és, en part, perquè no tenim planejament urbanístic nou” i si hi hagués una idea, un projecte i un planejament definit seria pel barri del Rec i per Igualada “molt més fàcil trobar un edifici actual per acollir projectes com els de TICAnoia sense necessitat d’haver de construir res. Els espais hi són, però amb la falta de planejament posat al dia, la mobilització i per tant la posada a mercat o a disposició d’ús de les construccions existents és molt difícil” i això provoca “perpetuar l’immobilisme del barri”.   Resulta urgent, i ara es demostra, un nou planejament que doni resposta a una idea de ciutat i que ens doti d’eines, per a una bona gestió urbanística que permeti el desenvolupament del barri i la ciutat i la posada en ús de les edificacions existents.   Alhora lamenten el també “immobilisme” del govern “per fer un nou POUM”, fet que provoca que “bones idees que es plantegen a la ciutat no puguin tenir la necessària i millor implantació”.

Esquerra Igualada lamentem la pèrdua del company Joan Torras

Des d'ERC Igualada volem informar que avui divendres, 14 d'abril, ens ha deixat a l'edat de 63 anys el company igualadí Joan Torras i Compte.  En Joan va ser regidor i cap de llista per Esquerra a Igualada, a més de conseller de promoció econòmica del Consell Comarcal de l'Anoia.  Des d'aquí volem expressar el nostre més sincer condol a la família i unir-nos al seu dolor.  La cerimònia de comiat serà diumenge 16 d'abril a les 11h al Tanatori d'Igualada. 

ERC Igualada lamenta "el conflicte institucional" que va crear Marc Castells amb la oficina liquidadora

Els Republicans reiteren que "ja estava previst que Igualada tingués una oficina liquidadora de l'Agència Tributària a la ciutat, tal i com el Secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, havia anunciat". Consideren que l'actitud de Marc Castells amb aquest tema només ha perjudicat les relacions amb la Generalitat i que no calien "les sortides de to" de l'alcalde. El Secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en una entrevista a l'Enllaç dels Anoiencs el passat 16 d’octubre va deixar clar que "Igualada tindria oficina liquidadora en una segona fase d'implamentació territorial", i segons ERC Igualada l'alcalde Castells “només ha buscat el conflicte innecessari i la disputa amb la Generalitat" amb aquest tema. "Castells té una obsessió amb atribuir-se mèrits aliens, i en aquest cas ho tornem a veure. Necessita constantment sortir a la foto", així ha valorat ERC la campanya que va iniciar l'alcalde d'Igualada per reclamar una oficina liquidadora a la ciutat quan ja estava prevista que hi fos, tal i com s'ha anunciat recentment.  Els republicans "no entenen" per què es va iniciar una recollida de signatures per demanar "una cosa que ja estava prevista", i asseguren que "s'ha abusat de la bona fe de la gent i se'ls hi ha fet perdre el temps innecessàriament". Des d'ERC destaquen que "al final tindrem exactament el que ja estava previst, com havíem dit i com efectivament ja estava previst" però "l'alcalde ho ha aprofitat per intentar treure'n rèdit polític". Finalment des d'ERC demanen que "algú ens digui de què ha servir fer tant soroll i les sortides de to", asseguren que "convertir la política en un espectacle és un flac favor a la política i als ciutadans" i demanen a l'alcalde que "en lloc de fer espectacles, treballi per crear ocupació, per millorar les comunicacions amb la resta del país i a aplicar una política justa i redistributiva a les famílies igualadines que ho necessiten".

ERC envia a les llars igualadines el pressupost alternatiu per fer front als reptes de la ciutat

Els republicans envien un díptic a les llars igualadines explicant el pressupost alternatiu als del govern municipal. Demanen impostos més justos per a les famílies igualadines, crear ocupació de qualitat, ajudar a les PIMES i al comerç de la ciutat, beques pels joves i un nou POUM per crear un projecte de ciutat a 20 anys vista.   La proposta d’ERC Igualada se centra en afrontar els principals reptes de ; el primer és la necessitat de crear ocupació de qualitat, proposant una nova línia d’ajuts a la recerca i el desenvolupament per a les PIMES, a més d’un pla de simplificació de tràmits. El segon gran repte que els republicans proposen és la redistribució dels recursos econòmics, amb impostos justos i progressius per ajudar a les famílies igualadines, és a dir, una fiscalitat progressiva, beques als joves de la ciutat per ajudar a pagar el transport públic fins als seus centres educatius, lloguers socials i de promoció de l’habitatge. En tercer lloc, ERC destaca com a “imprescindible” la millora del sistema de recollida de deixalles i una necessària auditoria a l’empresa de neteja viària davant “l’actual i evident ineficiència”. I finalment, la quarta pota del pressupost alternatiu dels republicans és l’elaboració d’un nou pla urbanístic (POUM) per a fer realitat un projecte de ciutat a 20 anys vista.   Què prioritzen els ciutadans?  Aquestes quatre propostes les poden trobar els ciutadans explicades en un díptic informatiu que s’ha repartit per totes les llars d’Igualada, a més de poder-les consultar a la pàgina web www.ercigualada.cat.   En el mateix díptic, els republicans també evidencien la les inversions i despeses que proposen el govern municipal i les alternatives que ERC planteja, responent a les necessitats dels igualadins.   En aquest sentit, Palau, Telechea i Conill  reivindiquen “un pressupost més social” i que “afavoreixi la creació de llocs de treball de qualitat” assegurant que “són possibles”, tal i com demostrem amb dades i treball en el nostre pressupost alternatiu”.

ERC reclama generar confiança amb la contractació pública i respostes al Ple

Segons els republicans, el contracte del servei Tickdi ha generat desconfiança entre les empreses del sector TIC de l’Anoia i, per tant, reclamen més transparència. ERC Igualada ha explicat que “aquesta setmana hem analitzat l’expedient de contractació del servei d’anàlisi de dades d’evolució del comerç local i de fidelització de clients Tickdi, respecte el qual, des de la CUP Igualada i des de diverses empreses del sector TIC, s’ha fet palesa la crítica per haver-se portat a terme la contractació sense concurrència pública o amb diversos proveïdors.” Les conclusions a les quals arriben a ERC, després de revisar l’expedient i escoltar les explicacions de la regidora de Dinamització Econòmica és que “el contracte compleix la normativa vigent, ja que s’ha basat en l’article 170d) de la Llei de Contractes del Sector Públic, que permet adjudicacions amb una sola oferta i per motius tècnics”. Ara bé, pels republicans, això no és suficient: “encara que podem entendre els arguments per aplicar les raons tècniques o la protecció de drets d’exclusius que preveu l’article 170d), en els casos que es vulgui fer així, seria bo trobar mecanismes per explicar-ho prèviament, amb total claredat i transparència, amb la finalitat de generar confiança envers el conjunt del sector afectat, en aquest cas el sector TIC de l’Anoia.” Per a ERC, no hi ha cap dubte de que “si no millorem, aquesta confiança es pot perdre, per tant, aquest cas ens hauria de servir per prendre nota i intentar millorar la normativa pròpia de contractació pública a l’ajuntament d’Igualada”. Des de les files republicanes es planteja la necessitat d’aprovar “un Codi de bones pràctiques en la contractació pública de l’ajuntament d’Igualada, tal com ja han fet d’altres administracions. No hi ha d’haver marge per als dubtes i per això proposarem que s’aprovi en el proper Ple aquest codi. Amb més transparència no s’arribaria a situacions com aquesta”.

ERC proposa apujar el salari mínim a 1000€ a Igualada

La moció de la Plataforma Anem a Mil, presentada pels republicans, es va aprovar en el passat Ple de l’Ajuntament. Des d’Esquerra asseguren que “és imprescindible reduir la precarietat laboral i que els ciutadans tinguin uns salari digne” i recorden que un 30% dels igualadins perceben un salari net de menys de 900€. El Ple de l’Ajuntament d’Igualada, a proposta d’ERC i per unanimitat de tots els grups polítics, va aprovar dimarts passat una moció de la Plataforma Anem a Mil per tal d’augmentar el salari mínim a Igualada a 1.000€ tal i com estableix l’article 4.1 de la Carta Social Europea, que recomana un salari mínim equivalent al 60% del salari mitjà del territori. Els republicans consideren “absolutament insuficient” el salari mínim interprofessional (SMI) actual, que és de 707,70€, i recorden que a Igualada el 30% dels igualadins que treballen perceben un salari net per sota dels 900€ al mes, segons es desprèn de l’INE. Aquesta desigualtat econòmica i precarització laboral “limita la igualtat d’oportunitats dels igualadins, afecta negativament al comerç i a la ciutat” i per això consideren “absolutament necessari” avançar cap a “un mercat laboral més just i equitatiu, amb un salari mínim d’almenys 1.000€ perquè tothom pugui satisfer les seves necessitats més bàsiques”. Alhora, des de les files republicanes recorden que “un de cada cinc catalans es troba en risc de pobresa” i precisament per això, asseguren, “les institucions d’aquest país i la regulació laboral ha de garantir la dignitat dels treballadors i treballadores i assegurar una societat més justa i menys desigual. No ens podem permetre com a País tenir col·lectius de treballadors que es troben en risc de pobresa malgrat estar treballant. És absolutament insostenible i cal fer tot allò que estigui a les nostres mans per acabar amb la precarietat laboral”, afirmen els regidors d’Esquerra. El text aprovat proposa, entre altres coses, “adoptar les mesures normatives que incentivin les empreses subcontractades o receptores de recursos municipals a adoptar el salari mínim de 1.

ERC Igualada reclama uns pressupostos que afrontin els grans reptes de ciutat

Els republicans proposen uns impostos progressius i més justos per als igualadins   El grup municipal d’ERC Igualada, encapçalat per Josep M. Palau i els regidors Carolina Telechea i Enric Conill, ha presentat aquest dilluns la seva proposta de pressupost alternatiu 2017 per a l’ajuntament d’Igualada, tal i com ja va fer per a l’exercici 2016. Els republicans creuen que el pressupost presentat pel govern de Marc Castells “no afronta els grans reptes que té la ciutat” i és un pressupost bàsic que es podria aplicar “a qualsevol altra ciutat similar a Igualada”.   ERC Igualada creu que “el bon govern” defensat per Castells no és exemple d’eficiència, ja que les seves mesures per abaixar el deute s’han basat en apujar els impostos i reduir les inversions, sent els igualadins qui ho han fet possible.   La creació de treball de qualitat és un dels reptes a afrontar En aquest sentit, el primer dels reptes estructurals de ciutat per als republicans és la creació d’ocupació de qualitat, ja que Igualada es troba a la cua en la creació d’ocupació de qualitat i ERC Igualada “proposa obrir una línia d’ajuts per a les PIMES, per tal que aquetes puguin invertir en desenvolupament (R+D) i gaudeixin de facilitats en els tràmits municipals”, segons Josep M. Palau.                              ERC Igualada ha aconseguit la congelació de l’IBI i demana més justícia social El segon repte de ciutat que el govern convergent no ha afrontat en aquests pressupostos és la igualtat d’oportunitats, segons ERC. Un 30% dels igualadins perceben un salari net per sota els 1.000 euros mensuals, pel que la precarietat laboral a Igualada és un problema identificat, un problema que ERC Igualada afronta exigint uns impostos progressius més justos pels igualadins, després que gràcies a la reivindicació dels republicans, el govern decidís congelar l’impost de l’IBI. Però ERC Igualada va més enllà “proposant una línia d’ajuts en funció de la renda per aquest impost, quantificada en 160.

La igualadina Mònica Morros responsable del desplegament del Pla per la Igualtat intern d’Esquerra Republicana de Catalunya

Dissabte passat, en el marc del Consell Nacional d’ERC, es va aprovar per unanimitat el Pla per la Igualtat intern del partit. A partir d’ara estarà a les mans de tota la organització, però serà la igualadina i membre de l’executiva local Mònica Morros, la responsable del seu desplegament i implementació.   El Pla per la Igualtat té com a objectiu feminitzar el partit . Des d’ERC asseguren que “treballem incansablement per fer del nostre entorn un espai més just i igualitari i això no s’entendria si no es vetlla per tal que les dones puguin ser lliures i amb els mateixos drets que els homes”.    Esquerra Anoia és capdavantera en aquest sentit i la majoria de responsabilitats polítiques estan ocupades per dones,  entre d’altres tenen una diputada al Parlament de Catalunya, Alba Vergés, també presidenta local d’ERC Igualada, per les eleccions al Congrés dels Diputats van presentar  la regidora Carolina Telechea,  que hi va concórrer en la 6a posició a la demarcació de Barcelona i la presidenta comarcal és la regidora de Vilanova del Camí, Meritxell Humbert, a més  les Joventuts d’Esquerra d’Igualada tenen una militància femenina que dobla la masculina.   És per això que des del partit asseguren que “estem orgullosos i orgulloses de poder aportar capital humà a primera línia i que siguin dones, aquesta vegada amb la Mònica Morros, actualment coordinadora de la secretaria Ciutadania i Dones d’Igualada, i membre de les  Joventuts republicanes”. Finalment asseguren que “Seguim treballant per una república de dones i homes lliures!”.