Igualada

Totes les notícies

ERC reclama al Ple la revisió del contracte de neteja viària i la regularització del servei d’aigua potable

En el Ple del 22 de desembre, des del grup municipal d’ERC, format pels regidors Josep Maria Palau, Carolina Telechea i Enric Conill, han preguntat sobre si alguna empresa del Grup Fomento de Construcciones i Contratas, SA, han facturat altres despeses a l’ajuntament, més enllà de les previstes i contingudes al contracte de neteja viària  i recollida de deixalles de l’ajuntament d’Igualada, i l’equip de govern ha respost que no ho sabia. Així mateix, s’ha preguntat si el Grup FCC, SA està reclamant algun deute pendent a l’ajuntament, qüestió sobre la qual l’equip del govern també ha donat la mateixa resposta: que no ho sabia. ERC ha insistit en que “quan ho sàpiguen, que ho facin públic”.   En la mateixa línia, des d’ERC s’ha preguntat si l’equip de govern “considera adequat i pertinent que a Igualada es pagui un rebut de l’aigua un 20% més car que a Vilafranca o Manresa, per generar beneficis de 710.000 euros anuals per a l’empresa que presta el servei, Aigua de Rigat, SA, 486.000 dels quals se’n van a una multinacional francesa, Suez Environement, associada al Grup Agbar, SA i La Caixa.”  També s’ha reclamat que l’equip de govern demani una justificació detallada dels 2,2 milions d’euros que les empreses del Grup Agbar, SA li facturen a Aigua de Rigat, SA, en concepte “de treballs realitzats per altres empreses o serveis exteriors”. I que “es qüestioni el fet de que Aigua de Rigat SA tanqui els exercicis amb un fons de maniobra (racó de liquiditat) cada any més negatiu (-6,5 milions d’euros el 2014), i que a causa d’això, hagi de contractar una pòlissa de crèdit de 5,5 milions d’euros amb La Caixa, que també forma part del mateix grup d’empreses, i per la qual es paga un 2,59% d’interessos. Això no hauria de ser necessari, en una empresa que només factura 8 milions d’euros anuals i que cobra puntualment cada trimestre de tots els seus abonats.” ERC ha publicat els comptes anuals d’Aigua de Rigat, SA al seu portal de transparència www.

ERC Igualada recapta prop de 400 euros com a donatiu a l’edició d’enguany de la Marató de TV3

El passat dissabte, 12 de desembre, previ a l’edició d’enguany de la Marató de TV3, dedicada a la diabetis i la obesitat, la secció local d’ERC Igualada va organitzar durant tota la jornada, una carpa a la plaça Cal Font, per a vendre tires en motiu d’un sorteig d’una panera d’aliments i productes sense sucre, en la línia de la temàtica de la Marató d’aquest any.   Així, tots els beneficis obtinguts de la venda de tires per al sorteig, van anar destinats a col·laborar amb la Marató de TV3, havent recollit un total de 364,58 euros. En aquest sentit, el mateix dissabte, en finalitzar la jornada, es va fer el sorteig de la panera, sortint com a número guanyador el 4353. De moment, no hi ha guanyador, però des de la secció local, s’informa que us podeu dirigir al local de la formació, al carrer Òdena, 37 d’Igualada, o bé enviar un correu electrònic a igualada@esquerra.org, per a informar-ne.   Col·laboració en la recollida de joguines de la Creu Roja D’altra banda, divendres, 18 de desembre, la mateixa formació va participar en la recollida de joguines, organitzada com cada any per la Creu Roja, i va fer entrega de dos jocs de manualitats destinats a infants de diferents edats.   Per a ERC Igualada, aquesta iniciativa, igual que la Marató de TV3, demostren el caràcter solidari de la societat catalana, i es valora molt positivament la gran col·laboració i resultats que obtenen. ERC Igualada té previst organitzar altres jornades solidaries per ajudar aquells col·lectius que tinguin necessitats i col·laborar amb les organitzacions i entitats consolidades de la ciutat que tenen grans projectes en aquesta línia. 

ERC Igualada aposta per una campanya de Nadal més responsable, més singular i més efectiva

Esquerra Republicana a Igualada ha fet pública aquesta setmana la seva valoració de la campanya de dinamització comercial per aquest Nadal que ha portat a terme l’ajuntament d’Igualada. Els republicans diuen que “no compartim aquesta obsessió dels equips de govern de CiU per instal·lar pistes de gel a totes les capitals de comarca on governen. Per a nosaltres, és un error pretendre copiar el model de Nadal nord-americà o nord-europeu a Catalunya”.   Segons Josep Maria Palau, regidor d’ERC a l’ajuntament, “donem un missatge contradictori quan al mateix temps que promovem un ús responsable i sostenible de l’energia a les llars, amb la pista de gel consumim grans quantitats d’energia dia i nit per fabricar i mantenir artificialment 420 m2 de gel en un entorn càlid”. A més a més, Carolina Telechea, regidora d’ERC, apunta que “no es veuen gaires persones amb bosses de compra al voltant de la pista de gel, cal reflexionar sobre si aquesta gran despesa està funcionant com a atractiu singular i dinamitzador del comerç de la ciutat”.   Decisions en el marc d’una Taula de Dinamització Comercial d’Igualada Per properes edicions, ERC proposa reflexionar sobre un possible canvi de rumb. Segons Enric Conill, també regidor d’ERC, “en el marc d’una taula d’una Taula de Dinamització Comercial, estaria bé que una mostra representativa de comerciants de tota la ciutat valorés diverses alternatives.  Per exemple, els 41.000 euros que paga l’ajuntament per la instal·lació de la pista de gel, més els costos energètics i de vigilància, més els 49.000 euros que es preveuen pagar a l’empresa en concepte d’entrades, potser es podrien invertir en fer una Fira de Nadal d’Igualada singular i diferenciada a la d’altres ciutats, on s’hi pugui trobar pels carrers comercials de tots els barris, el talent creatiu que sorgeix de l’Escola d’Art, i gaudir d’actuacions musicals i d’espectacles de carrer per part de músics i d’intèrprets igualadins, especialment els que s’han format a partir de l’Escola de Música i l’escola de Teatre”.

ERC Igualada demana un informe de control sobre el contracte de neteja viària i recollida de deixalles

Davant la convocatòria de vaga el dia 10 de desembre per part dels treballadors del servei de neteja viària de la ciutat, ERC Igualada insisteix en demanar a l’equip de govern que encarregui, el més ràpidament possible, un Informe de control financer, a través de la Intervenció Municipal, mitjançant el qual es faci la corresponent revisió financera i de compliment de la normativa en el contracte que regula aquest servei.  Segons Josep Maria Palau, portaveu d’ERC a l’ajuntament, “hem parlat amb els representants dels  treballadors del servei i ens han traslladat la seva preocupació per l’estat de brutícia en el qual està la ciutat. Ens expliquen que des de que Fomento de Construcciones i Contratas, SA va aconseguir aquest contracte -que va entrar en vigor el gener del 2011- a través del seu 66% de participació en la Societat Municipal Mediambiental d’Igualada, SL (SMMI, SL), l’empresa no ha parat de reduir la plantilla. I això és cert, ja que segons els Informes d’auditoria de comptes als quals ara hem tingut accés i que publiquem a www.ercigualada.cat, s’ha passat de 76 treballadors el 2011 a 62 treballadors el 2014. Mentre que el que paga l’ajuntament per aquest servei ha augmentat en 216.355 euros, arribant a un total de 4,7 milions d’euros, les despeses de personal s’han reduït en -207.987 euros.”   Amb més control sobre el contracte es pot aconseguir estalvi i millora en la qualitat La regidora d’ERC Carolina Telechea explica que “segons els treballadors, no poden acabar les rutes de treball que els imposa l’empresa, disposen de maquinària inadequada i a la qual es fa poc manteniment i reparacions. Estem al costat dels treballadors en la seva reclamació de millorar aquestes qüestions i de tenir el nou conveni, i compartim amb ells que tot això ho ha d’assumir el Grup FCC, SA.”   Segons Palau “a la comptabilitat del 2014 hi ha 1.794.000 euros en serveis realitzats per altres empreses que caldria analitzar si tot hi està correctament imputat.

La secretaria de Ciutadania i Dones d’ERC Igualada ofereix un interessant col·loqui sobre la violència de gènere

En motiu del dia contra la violència de gènere, celebrat el passat 25 de novembre, la secretaria de Ciutadania i Dones de la secció local d’ERC Igualada, va organitzar un interessant col·loqui sobre aquesta temàtica, el divendres 27 de novembre, a la cafeteria InQuiet, d’Igualada. Així, la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Vergés, i l’advocada i regidora d’ERC Igualada, Carolina Telechea, van protagonitzar un col·loqui molt participat, que portava per títol “Violència de Gènere: manifestacions i actuacions”. En aquest sentit, Vergés, des d’una vessant més teòrica va explicar els principals patrons de desenvolupament i actuació de la violència de gènere en la nostra societat; va posar de relleu com combatre-la, i va destacar els principals mitjans que posa l’administració al servei de l’usuari per aquests assumptes. Per la seva banda, Telechea, advocada, va tractar la violència de gènere des d’un àmbit més pràctic, amb una visió de la legalitat i la realitat d’aquesta problemàtica des d’un punt de vista judicial, i amb exemples de situacions reals que advocats i jutges es troben en el dia a dia. Aquest, va ser el primer col·loqui organitzat per la renovada secretaria de Ciutadania i Dones d’ERC Igualada, amb un gran èxit d’assistència, i molt bona participació per part del públic en el debat final, que va ser d’allò més enriquidor.

ERC Igualada: “Cal elaborar el POUM abans d’urbanitzar les peces més importants de la ciutat”

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada demanat públicament aquesta setmana a l’equip de govern que sigui molt respectuós i garant dels processos de participació que han de permetre la transformació de la ciutat. Des d’ERC es considera que “els propers vuit anys han de ser el període que ens permeti fer una evolució com a ciutat, un pas endavant per encarar el futur i els reptes pendents com són la creació de llocs de treball i la millora econòmica. Aquesta evolució ha d’anar estretament lligada al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que ha de ser una eina que permeti desenvolupar el projecte de ciutat”, afirma Josep Maria Palau, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada.   Per Carolina Telechea, regidora d’ERC, “el POUM, fruit d’un treball conjunt entre tots els actors implicats, ha de ser una eina d’evolució a vint anys vista, i per això no es bo que es vegi condicionada per projectes concrets que són el resultat de decisions que s’han pres sense disposar d’aquesta estratègia global. Al pla d’inversions municipal hi veiem projectes com la urbanització del Parc de l’avinguda de Catalunya o un edifici-centre comercial al carrer de Santa Anna. Urbanitzar o construir ara aquestes peces urbanes tant rellevants, abans de fer el POUM, el condicionarà enormement en l’evolució urbanística que se’n podria derivar. Posem en qüestió aquest ordre a l’hora de fer les coses, no els projectes en si mateixos”.   Primer la visió global a llarg termini, després els projectes transformadors concrets Segons Enric Conill, regidor d’ERC a la Comissió de Qualitat Urbana, “ens preocupa que s’està definint molt ràpid el com, sense haver definit prèviament el què ha de ser cada peça. Per exemple, respecte el parc de l’Avinguda de Catalunya, que és una de les peces urbanístiques més grans després del barri del Rec, ens sembla que hi cal una reflexió prèvia, conjunta i consensuada sobre molts aspectes com podrien ser la ubicació del carrer i del trànsit, els usos, les connexions, l’entorn.

ERC promou l’aprovació pel Ple de sis importants mesures per fer assequible l’habitatge a Igualada

Amb la col·laboració de la CUP i vot favorable del PSC, ERC va portar a l’aprovació del Ple d’aquest dimarts un total de sis mesures per contribuir a fer efectiu el dret a disposar d’un habitatge a un preu assequible a Igualada. CiU, Decidim i PP es van abstenir en la votació. Carolina Telechea, regidora d’ERC a la Comissió Informativa d’Entorn Comunitari, explica que “són mesures que ja s’estan aplicant d’altres ajuntaments com el de Manresa i que han de tenir com a primera acció fer el Pla Local d’Habitatge d’Igualada, previst a la llei catalana 18/2007 del dret a l’habitatge, per conèixer a fons les problemàtiques i necessitats d`habitatge assequible i social a la nostra ciutat i fer un pla d’acció integral a sis anys vista. Així mateix, proposem la incorporació de l’ajuntament d’Igualada al Fons d’habitatges de lloguer destinats a polítiques socials de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat d’incrementar el volum d’aquest tipus d’habitatges a la ciutat i que els adjudicataris puguin accedir a un ajut públic per garantir que el preu de la renda mensual que hagin de pagar no superi una forquilla d’entre el 15 i el 30% dels seus ingressos totals”. Programa d’inspecció i intervenció en habitatges desocupats en situació anòmala ERC també planteja crear una Taula Municipal d’Habitatge, en la qual hi participin totes les entitats socials que treballen aquesta matèria, des de la qual s’hauria de portar a aprovació un Programa d’inspecció i intervenció sobre els habitatges desocupats en situació anòmala a Igualada.  Segons apunta Enric Conill, regidor d’ERC, “són habitatges estan en mans d’entitats financeres i es tracta de fer realitat que als habitatges s’hi visqui i que les persones que hi viuen paguin un lloguer que tingui proporcionalitat amb les economies familiars, recuperant així la funció social de l’habitatge que estableix el nostre ordenament jurídic”. Per altra banda, ERC i els altres dos grups polítics que han donat suport a la proposta, han remarcat la necessitat  d’aplicar la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència a l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, seguint el procediment dictat per la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, que per a Conill implica, entre d’altres qüestions, “articular uns protocols de reubicació en cas de desnonament, fent el màxim de fluida possible la comunicació entre l’ajuntament i els jutjats, que permeti sempre avançar-se als esdeveniments i evitar que cap persona quedi sense habitatge en cap moment”.

"Dona veu a la 1325"

Ens situem a l’any 2015 i el nostre planeta encara es veu violat per guerres constants que fan aflorar el pitjor de les persones. Com ve deia Locke “l’home és un llop per l’home” i diàriament sembla que li estiguem donant la raó. D’altra banda hi ha qui confia en les persones, qui creu que els éssers humans som individus capaços de superar-nos dia a dia i revertir certes situacions.   El Consell de Seguretat de les Nacions Unides, ha aprovat l’actualització de la Resolució 1325, sobre dones, pau i seguretat, que va entrar en vigència fa quinze anys. Aquesta resolució denuncia que la violència en conflictes afecta sobretot a les dones i nenes, i que això és quelcom que no pot passar per alt.   L’Agència Catalana de Cooperació s’ha afegit a la causa i ha posat en marxa la campanya #DONAVEU 1325, per tal de donar publicitat a la Resolució 1325 i així sensibilitzar la ciutadania del nostre país.   La situació en llocs en conflicte no és fàcil per ningú que hi ha hagi de fer front, però el patiment causat per la violència al col·lectiu femení és quelcom insostenible i s’ha de denunciar. Un exemple ben clar són les violacions que pateixen les dones i nenes en camps de refugiats.   Vetllar per la integritat de totes i cada una de les dones és un repte que ens engloba a tots. És un repte que passa per una lluita conjunta, que no sols implica als governs dels diferents països sinó que demana de la participació de la ciutadania en el seu conjunt.   Des de la Secretaria de la Dona d’ERC instem a tothom a sumar-se a la campanya de #DONAVEU 1325.

ERC Igualada reclama uns Consells de Barri on es decideixi a que es destinen els recursos pel barri

Aprofitant que durant aquest darrers dies s’estan portant a terme les reunions dels Consells de Districte a la ciutat d’Igualada, des del grup municipal d’ERC a l’ajuntament d’Igualada han explicat les seves propostes de millora en matèria de participació ciutadana. Segons Carolina Telechea, regidora d’ERC, “nosaltres plantegem una millora en profunditat de tot el sistema de participació ciutadana municipal. Entenem que l’impuls de la participació ha de dependre de l’alcaldia, comptar amb un treball tècnic i aplicar-se transversalment a través d’un pla d’acció a totes les regidories.” Al mateix temps, la regidora republicana explicita una primera acció: “de forma immediata, es podrien transformar els actuals sis Consells de Districte heterogenis i sense identitat, en tretze Consells de Barri que coincidirien amb cadascun dels tretze barris amb identitat pròpia que té la ciutat d’Igualada. Només amb això, ja aconseguiríem una important millora en la proximitat, en la identificació dels veïns i en el nivell de concreció dels assumptes tractats.”   Un altre dels canvis de fons que plantegen els republicans l’explica el regidor Enric Conill: “si es vol que les associacions de veïns i els ciutadans tinguin un interès en participar-hi, les deliberacions i les decisions dels Consells de Barri han de ser vinculants.” Com a exemple, des d’ERC plantegen “que un cop fixada una quantitat de recursos mínima per a inversions de millora a cada barri pel conjunt dels quatre anys del mandat municipal, aleshores siguin les associacions de veïns les que facin la proposta i que qualsevol veí del barri hi pugui participar en el Consell de Barri, prèvia inscripció, amb veu i vot.”   Un mínim de 180.000 euros d’inversió en millores a cadascun dels 13 barris. Josep Maria Palau, regidor d’ERC, posa xifres a la inversió als barris: “tenint en compte els més de 3 milions d’euros de nous préstecs per a inversions que es demanaran cada any, es podrien destinar uns 585.