Igualada

Totes les notícies

ERC Igualada insta al govern a “fer els deures” en creixement econòmic i creació d’ocupació

Després del primer any de mandat, el primer partit de l’oposició qüestiona la política econòmica de Marc Castells   Tot just un any després que el grup municipal de CiU, encapçalat per Marc Castells, arribés a l’alcaldia igualadina amb majoria absoluta, el grup d’Esquerra Republicana a Igualada, segona força del consistori, fa una valoració de les tasques fetes i la situació de la ciutat i l’ajuntament.   En aquest sentit, el grup republicà pensa que hi ha encara moltes mancances que el govern no ha sabut resoldre i en fa una valoració negativa, assegurant que aquest mandat “és el temps per aconseguir un canvi de model econòmic”.   Així, el portaveu Josep Maria Palau assegura que la taxa d’atur a la Conca d’Òdena és del 18,75%, una xifra superior a d’altres territoris similars. Palau acusa el govern de CiU de “fer una política econòmica reactiva, actuant només a demanda dels gremis i sectors econòmics tradicionals i en canvi, no s’està fent una política econòmica proactiva d’impuls dels sectors més innovadors”. D’aquesta manera, el grup republicà proposa “ajudar molt més a les pimes, de la nostra ciutat i entorn, a fer un canvi estratègic”, segons el portaveu igualadí, que aposta per un canvi de model competitiu amb línies d’ajuts en I+D, creant ocupació de qualitat.   Pel que fa a la fiscalitat, Palau afirma que cal “avançar cap a una fiscalitat municipal molt més justa i progressiva”. Segons els republicans, és injust i és un indicador de “mala gestió” que en el pressupost 2016 no s’hagi tingut la capacitat, des del govern, de congelar els rebuts de l’IBI.   Per la seva banda, la regidora Carolina Telechea valora el dia a dia de la ciutat i la gestió del govern, fent èmfasi en aspectes com la manca de diàleg i transparència del govern de Castells. Una mala gestió que també es veu en l’estat de la ciutat, assegurant que Igualada “és una ciutat bruta, fent evident que l’actual model de neteja no funciona”.

Més de 60 persones assisteixen a l’acte d’ERC Igualada sobre la reforma horària

El passat divendres 27 de maig més de 60 persones van assistir a l’acte sobre la Reforma Horària, organitzat per JERC-ERC Igualada i moderat per la coordinadora de la Secretaria de Ciutadania i Dones, Mònica Morros.  En primer lloc, els assistents van poder escoltar les explicacions de Fabián Mohedano, diputat de Junts pel Sí i coordinador de la Iniciativa per a la Reforma Horària i d'Isaac Peraire, alcalde de Prats de LLuçanès.   Mohedano va enumerar les principals diferències que els horaris de l'Estat espanyol tenen amb els de la resta de països europeus i les conseqüències que això té en la nostra qualitat de vida. Isaac Peraire va explicar com va funcionar la prova  pilot que van realitzar a Prats de Lluçanès, municipi que, per un dies, es va convertir en "capital" de la Reforma Horària.   Un dels elements d'aquesta prova pilot va ser, per exemple, avançar l'hora de dinar del personal administratiu de l'Ajuntament de Prats. Segons Peraire, aquest avançament va fer "augmentar la productivitat dels treballadors i treballadores". Segons l'alcalde de Prats, la prova pilot "va ser existosa" perquè va aconseguir "conscienciar i fer que la gent parlés d'un canvi d'horaris".   Un cop acabades les intervencions dels principals ponents va ser l'hora d'obrir el debat. La fila 0, formada per diverses persones vinculades a la comarca de l'Anoia, van afegir diversos elements damunt la taula. En aquest sentit, Teresa Codina de UEA Inquieta, i Pia Prat, de La Veu de l'Anoia, van fer referència a les dificultats de conciliació entre la vida laboral i familiar i van posar especial èmfasi en el cas de les dones.   Toni Castillo, d'Igualada Comerç, va explicar que bona part de les botigues d'Igualada es mostrarien favorables a aplicar la Reforma Horària. D'altra banda, Alba Vergés, va centrar la seva intervenció en comentar quines iniciatives legislatives s'estan posant en marxa des del Parlament de Catalunya pel que fa a la Reforma Horària.

Carolina Telechea: “Des del Congrés lluitaré per la comarca i pels interessos de la seva gent”

Dilluns es va presentar davant dels mitjans de comunicació Carolina Telechea, candidata número 6 d’ERC a les eleccions del Congrés dels diputats i actual regidora de l’Ajuntament. Telechea serà la primera diputada anoienca de la història a les Corts de Madrid. Carolina Telechea és advocada i des de fa tot just un any és regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada. Es va presentar de número 3 per Esquerra com a independent i fa anys havia format part del PSC, fins que va abandonar el partit en veure que “no era capaç de donar respostes i solucions a l’encaix entre Catalunya i Espanya”. Telechea va assegurar que ella havia estat “federalista” però que un model federal a Espanya “era i és del tot impossible” i que l’única “eina que pot millorar la vida als nostres conciutadans és la independència. No hi ha cap altre projecte alternatiu i seriós que ho pugui fer”. La republicana va agrair que ERC confiés en ella per ser la número 6 dels republicans a les eleccions al Congrés de Madrid, destacant “l’obertura d’ERC incorporant a gent nova, jove i independent, i que molts cops provenen d’altres tradicions polítiques, com era el meu cas”. Així mateix, el fet que ocupés la 6a posició també ho va valorar com una aposta clara d’Esquerra per l’Anoia motivada per la “bona feina” que fa el partit a la ciutat d’Igualada i a la comarca. Telechea també va destacar que “és la primera vegada a la història que l’Anoia i Igualada poden tenir una diputada al Congrés” ja que en aquests comicis, “ERC és l’únic partit de la comarca que té opcions reals de tenir una diputada a les Corts. No hi ha cap altra candidatura que tingui alguna expectativa real”. Segons la regidora, “la comarca necessita tenir quantes més veus possibles que la defensin a tot arreu millor, també al Congrés, evidentment” i va assegurar que “lluitaré des de Madrid per la comarca i pels interessos de la seva gent”. Precisament va “lamentar” que si “l’Anoia és una de les comarques amb més atur i amb una manca d’infraestructures tan gran, es deu al fet que mai hem tingut polítics que lluitin a primera línia pel nostre territori, allà on es talla el bacallà”.

ERC porta al Ple l’impuls de la Reforma Horària a Igualada i s’aprova per unanimitat

Aquest dimarts, ERC ha portat al Ple ordinari de l’ajuntament d’Igualada una moció sobre la reforma horària a la qual s’hi han sumat en la seva presentació els grups de CUP, CIU i PSC, i que també ha comptat amb el vot favorable de Decidim i PP. La desorganització horària a Catalunya és resultat de la superposició dels vells horaris fabrils, agreujats per transformacions patides pel creixement econòmic durant el franquisme i l’impacte de les demandes pròpies dels anys de creixement desordenat. En aquest sentit, al llarg dels darrers anys s’ha aprofundit en la recerca d’aquest assumpte, i els estudis dels quals disposem demostren que es fa del tot necessari i urgent desfer-se de la rèmora que representa la desorganització horària actual incapaç de fer front a la complexitat del moment present. Per altra banda, a Europa fa algunes dècades que va començar la substitució dels horaris nascuts amb l’era industrial per uns altres adaptats i flexibles a les necessitats d’igualtat i productivitat i participació de la ciutadania, i diversos estudis de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball (Eurofound) amb dades d’Eurostat mostren que estan avançant en el bon camí, tot i que hi ha diferències entre estats segons els models adoptats. En aquest context és on s’ha posat en marxa la Iniciativa per a la Reforma horària – Ara és l’hora, reconeguda pel Govern de la Generalitat de Catalunya com a la plataforma interlocutora en aquesta qüestió. L’objectiu fonamental és impulsar uns horaris beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania. Per això, la moció presentada al Ple municipal per ERC Igualada demanava l’adhesió de l’ajuntament d’Igualada a la Iniciativa per la Reforma Horària, esdevenint així el 49é ajuntament que en forma part; donar suport a les mesures que facin possible la transició cap a la reforma horària formulada en un moment concret en el temps, i notificar-hi als òrgans pertinents.

Esquerra portarà la regidora Carolina Telechea de número 6 a les llistes del Congrés

El proper diumenge 26 de juny tindran lloc les eleccions estatals al Congrés dels Diputats i tal i com va avançar Esquerra Republicana, el cap de cartell de la formació tornarà a ser Gabriel Rufián, amb Joan Tardà de número 2. Un canvi però en les llistes serà a la posició número 6, fins ara ocupada per Mirella Cortès (Bages), actual senadora, i que en els propers comicis hi anirà la regidora igualadina d’ERC, Carolina Telechea.   Davant dels resultats obtinguts en les darreres votacions dutes a terme el 20 de desembre, en què la formació republicana va esdevenir la segona força guanyadora a Catalunya amb nou diputats, la posició a les llistes de la igualadina Carolina Telechea la pot portar, doncs, a ser la primera diputada anoienca a les Corts de Madrid. Cal destacar que a l’Anoia, el 20D ERC va obtenir el 17,43% dels vots, només per darrer de Podem, força guanyadora a Catalunya, i Democràcia i Llibertat, amb el 17,60% dels vots.   Telechea, de 34 anys i advocada, és actual regidora a l’ajuntament d’Igualada, després de ser la número 2 a les llistes de la candidatura municipal d’Esquerra, encapçalada per Josep Maria Palau.  La regidora igualadina ha estat vinculada a la política, en un primer moment a través de les Joventuts Socialistes de l’Anoia, i després, des de l’any 2013 col·laborant amb la secció local d’ERC a Igualada.   Des de la Federació Comarcal de l’Anoia, i a través de la seva presidenta Meritxell Humbert, es valora molt positivament la oportunitat de Telechea de representar el país i la comarca al Congrés. “Estem del tot convençuts que els resultats del 26J portaran a la Carolina a ser la primera diputada anoienca a les Corts i creiem que farà una gran tasca. És una persona jove, preparada i amb moltes ganes de treballar pel país”, assegura Humbert.  La presidenta també celebra l’elecció de Telechea, “com una mostra de la bona feina que la secció comarcal d’ERC ha fet a l’Anoia, amb candidatures a tots els pobles en les darreres municipals, i com el partit ho ha valorat”, afirma.

Treball digne i per a tothom

El Dia Internacional dels Treball, el Primer de Maig, és la jornada de lluita pels drets dels treballadors i treballadores de tot el món que fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París l’any 1889. La Revolta d'Haymarket va ser un fet històric que va tenir lloc a Haymarket Square (Chicago, Illinois, Estats Units) el 4 de maig de 1886 i que va ser el punt culminant a una sèrie de protestes obreres que, des de l'1 de maig d’aquell any, s'havien estat produint per la reivindicació de la jornada laboral de vuit hores. Durant una manifestació pacífica, una persona desconeguda va llançar una bomba a la policia que intentava dissoldre l'acte de forma violenta. Això va desembocar en un judici cap a vuit treballadors anarquistes en el qual, cinc d'ells, van ser condemnats a mort (un d'ells es va suïcidar abans de ser executat) i tres van ser reclosos. Anys després el judici va ser qualificat d'il·legítim i deliberadament malintencionat. En homenatge a aquestes víctimes, tres anys més tard, a París, es va decidir que l'1 de maig seria el dia de mobilització de les classes treballadores. Han passat cent trenta anys i vivim una època amb molt d’atur, pobresa i desigualtats. És el resultat de les privatitzacions i les retallades en les polítiques socials fetes pels governs conservadors, que han empobrit les classes mitjanes i treballadores, han reduït la capacitat de consum de les economies familiars i són un llast pel progrés del país. És l’hora de recuperar els drets socials i laborals que hem perdut durant els darrers anys i revertir gradualment les retallades en la sanitat, l’educació, els serveis socials, les prestacions socials i les pensions, tornant a recuperar plenament el paper de la negociació col.lectiva, creant un fons de garantia de les indemnitzacions que faciliti els reajustaments de plantilles a les pimes, i fent que els beneficis empresarials també arribin als treballadors i treballadores, com a corresponsables per l’esforç realitzat.

ERC planteja que la innovació sigui la base de l’estratègia econòmica i de la creació de treball

El grup municipal d’ERC Igualada ha portat al Ple d’aquest mes d’abril una moció en la qual ha plantejat, a través d’un acord amb els principals agents institucionals, econòmics i socials del nostre àmbit territorial, posar la innovació en el centre de l’estratègia econòmica i de creació de llocs de treball. La moció va comptar amb el recolzament de la CUP, Decidim Igualada i PP.   En l’explicació de la proposta, Josep Maria Palau, portaveu d’ERC, va reconèixer la tasca i els esforços fets per la regidora Àngels Chacón, amb iniciatives com el Campus Universitari, el Grau d’Infermeria, el centre 4dhealth i la càtedra A3 del cuir i del tèxtil, però va demanar fer un pas més: “Igualada encara no és una economia emergent basada en la innovació, aquesta batalla encara no l’hem guanyat”. Segons Palau, “l’OCDE alerta de que hi ha territoris que poden quedar atrapats en l’anomenat equilibri de baixa qualificació, que es produeix quan les empreses locals ofereixen majoritàriament llocs poc qualificats i treballen en mercats de baix cost, i a causa d’això hi ha una demanda molt reduïda de perfils qualificats”.   Ajuts a les pimes per compartir el risc empresarial en I+D a canvi de crear ocupació de qualitat. En base a això, des d’ERC es demana “consolidar el suport als sectors del cuir i del tèxtil, però també reforçar les alternatives amb les quals ja estem començant a obtenir bons resultats de creació d’ocupació, com poden ser els subsectors de la programació informàtica i les TIC en general, el disseny des d’un punt de vista transversal, la mobilitat sostenible i els sistemes industrials (components d’automoció i mobilitat, equips mecànics i elèctrics, etc.), vinculats a les oportunitats que generen infraestructures com el Parcmotor o bé l’adopció d’un compromís local intens amb una estratègia de ciutat intel·ligent”.   Pels republicans és fonamental “pactar i aplicar un conjunt d’ajuts econòmics per a les petites i mitjanes empreses per a compartir el risc en les activitats de recerca i desenvolupament, a canvi de crear ocupació de qualitat.

ERC Anoia celebra el tradicional Sopar de la República amb l’entrega del XIIè premi Estel Blanc

El passat divendres, 15 d’abril, la Federació Comarcal d’Esquerra Anoia va celebrar el tradicional Sopar de la República, per a commemorar el 85è aniversari de la proclamació de la República Catalana, el 14 d’abril.   Així, gairebé unes dues-centes persones, entre regidors, alcaldes, diputats, conselleres i amics d’ERC varen omplir la sala del restaurant Xarop’s, a Jorba, per a celebrar aquesta efemèride, a la qual els acompanyaven el conseller de Salut del govern de la Generalitat, Toni Comín, i el guardonat amb el XIIè premi Estel Blanc, Enric Morist, cap de la Creu Roja a Catalunya.   A l’inici del sopar, la presidenta de la Federació Comarcal, Meritxell Humbert, donava la benvinguda als assistents i recordava la data que es commemorava en el sopar, apel·lant els anhels de fa 85 anys. En acabat, i a l’hora dels cafès, la diputada anoienca Alba Vergés presentava el guardonat amb el premi Estel Blanc d’enguany, posant de manifest la tasca desenvolupada per Enric Morist, el seu compromís social i amb el país. Morist va rebre el premi de la mà del conseller de Salut, Toni Comín, que també va adreçar-se als comensals, després que el representant de la Creu Roja dirigís unes paraules d’agraïment i posés en èmfasi la situació que està vivint actualment el continent europeu, amb la crisi de refugiats.   En aquest sentit, Comín va cloure l’acte elogiant la tasca de Morist i posant de manifest els valors que representa, sent els que vol que tingui la nova República catalana. Així el conseller va assegurar que actualment, “estem fent polítiques més progressistes de les que feia el tripartit”, afirmava. Comín també va posar èmfasi en el paper de la societat civil a l’hora de culminar el procés d’independència de Catalunya, sempre de forma “cívica, pacífica i eficient”.

ERC porta al Ple la necessitat d’un Projecte Educatiu de Ciutat

ERC Igualada, amb el suport del PSC i amb el vot favorable de la CUP, ha portat al Ple la necessitat d’elaborar i aprovar un nou Projecte Educatiu de Ciutat. Amb la iniciativa es pretén concretar el compromís d’Igualada amb la Carta de Ciutats Educadores a la qual s’hi va adherir l’any 2000, i es vol fer un pas més a partir de la primera experiència de Projecte Educatiu de Ciutat de l’any 2008. La Moció s’ha aprovat amb el vot favorable d’ERC, PSC i CUP i l’abstenció de CiU i PP.   Segons Carolina Telechea, regidora d’ERC, “a Igualada es generen bones iniciatives educatives, però no hi ha uns canals de coordinació que permetin a tothom tenir uns objectius i una visió de conjunt. Com a ciutat, podríem estar molt més implicats en la xarxa de Ciutats Educadores, i desenvolupar a fons aquest concepte a Igualada.” Des del grup municipal republicà s’ha plantejat aquesta proposta al Ple considerant que l’ajuntament ha d’anar més enllà de les seves competències estrictes en matèria educativa. “La ciutat ha de passar de ser només un escenari de l’acció educativa a ser un agent educatiu. El Projecte Educatiu de Ciutat és imprescindible per afrontar problemes com la falta de civisme per part d’una part de la població”, afirma Telechea.   Per la regidora republicana, que va ser qui va defensar la Moció al Ple, “el Projecte Educatiu de Ciutat permet planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi ja que amb la participació ciutadana i de tots els agents educatius s’elaboren propostes i compromisos permanents, dinàmics i compartits. Es consensuen estratègies per a que l’administració, els centres escolars, les famílies i la comunitat sencera treballin conjuntament per millorar: 1) l’escolaritat dels infants i adolescents, 2) l’accés equitatiu a un ús socialitzador i educatiu del seu temps lliure, 3) una educació permanent al llarg de la vida per a tota la ciutadania i 4) l’aprenentatge i l’exercici participatiu dels valors democràtics i cívics.