Igualada

Totes les notícies

ERC Anoia celebra el tradicional Sopar de la República amb l’entrega del XIIè premi Estel Blanc

El passat divendres, 15 d’abril, la Federació Comarcal d’Esquerra Anoia va celebrar el tradicional Sopar de la República, per a commemorar el 85è aniversari de la proclamació de la República Catalana, el 14 d’abril.   Així, gairebé unes dues-centes persones, entre regidors, alcaldes, diputats, conselleres i amics d’ERC varen omplir la sala del restaurant Xarop’s, a Jorba, per a celebrar aquesta efemèride, a la qual els acompanyaven el conseller de Salut del govern de la Generalitat, Toni Comín, i el guardonat amb el XIIè premi Estel Blanc, Enric Morist, cap de la Creu Roja a Catalunya.   A l’inici del sopar, la presidenta de la Federació Comarcal, Meritxell Humbert, donava la benvinguda als assistents i recordava la data que es commemorava en el sopar, apel·lant els anhels de fa 85 anys. En acabat, i a l’hora dels cafès, la diputada anoienca Alba Vergés presentava el guardonat amb el premi Estel Blanc d’enguany, posant de manifest la tasca desenvolupada per Enric Morist, el seu compromís social i amb el país. Morist va rebre el premi de la mà del conseller de Salut, Toni Comín, que també va adreçar-se als comensals, després que el representant de la Creu Roja dirigís unes paraules d’agraïment i posés en èmfasi la situació que està vivint actualment el continent europeu, amb la crisi de refugiats.   En aquest sentit, Comín va cloure l’acte elogiant la tasca de Morist i posant de manifest els valors que representa, sent els que vol que tingui la nova República catalana. Així el conseller va assegurar que actualment, “estem fent polítiques més progressistes de les que feia el tripartit”, afirmava. Comín també va posar èmfasi en el paper de la societat civil a l’hora de culminar el procés d’independència de Catalunya, sempre de forma “cívica, pacífica i eficient”.

ERC porta al Ple la necessitat d’un Projecte Educatiu de Ciutat

ERC Igualada, amb el suport del PSC i amb el vot favorable de la CUP, ha portat al Ple la necessitat d’elaborar i aprovar un nou Projecte Educatiu de Ciutat. Amb la iniciativa es pretén concretar el compromís d’Igualada amb la Carta de Ciutats Educadores a la qual s’hi va adherir l’any 2000, i es vol fer un pas més a partir de la primera experiència de Projecte Educatiu de Ciutat de l’any 2008. La Moció s’ha aprovat amb el vot favorable d’ERC, PSC i CUP i l’abstenció de CiU i PP.   Segons Carolina Telechea, regidora d’ERC, “a Igualada es generen bones iniciatives educatives, però no hi ha uns canals de coordinació que permetin a tothom tenir uns objectius i una visió de conjunt. Com a ciutat, podríem estar molt més implicats en la xarxa de Ciutats Educadores, i desenvolupar a fons aquest concepte a Igualada.” Des del grup municipal republicà s’ha plantejat aquesta proposta al Ple considerant que l’ajuntament ha d’anar més enllà de les seves competències estrictes en matèria educativa. “La ciutat ha de passar de ser només un escenari de l’acció educativa a ser un agent educatiu. El Projecte Educatiu de Ciutat és imprescindible per afrontar problemes com la falta de civisme per part d’una part de la població”, afirma Telechea.   Per la regidora republicana, que va ser qui va defensar la Moció al Ple, “el Projecte Educatiu de Ciutat permet planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi ja que amb la participació ciutadana i de tots els agents educatius s’elaboren propostes i compromisos permanents, dinàmics i compartits. Es consensuen estratègies per a que l’administració, els centres escolars, les famílies i la comunitat sencera treballin conjuntament per millorar: 1) l’escolaritat dels infants i adolescents, 2) l’accés equitatiu a un ús socialitzador i educatiu del seu temps lliure, 3) una educació permanent al llarg de la vida per a tota la ciutadania i 4) l’aprenentatge i l’exercici participatiu dels valors democràtics i cívics.

Marina Llansana, Ester Capella i Dolors Feliu debaten sobre “Institucions, entitats i procés constituent”

El proper divendres, 4 de març, tindrà lloc el col·loqui “Institucions, entitats i procés constituent” amb tres ponents d’alçada com són la igualadina Marina Llansana, vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Ester Capella, diputada d’ERC al Congrés per Barcelona i Dolors Feliu, directora general de Serveis Consultius i Comunicació Jurídica de la Generalitat.   El debat està organitzat per la sectorial de Dones i Ciutadania d’ERC Igualada, amb la col·laboració de les JERC i l’entitat Nettalking. S’ha volgut convidar a aquestes tres ponents degut a la gran rellevància de la que gaudeixen en el moment actual i com a reconeixement a la feina que duen a terme, des de les seves respectives responsabilitats, en l’arena pública. Així doncs, ens permetran aprofundir en el paper i la visió de les institucions i les entitats sobre el procés constituent en el que es troba immers el nostre país.   Aquest col·loqui, obert a tothom, serà presentat per Magda Coll, secretària de la dona d’ERC Igualada, i per Mònica Morros, coordinadora de la secretaria i membre de Nettalking. L’acte es farà el proper divendres 4 de març a les 19h a l’Espai Somiatruites d’Igualada (c/ del Sol, 19). 

ERC Igualada convoca una reunió de treball oberta en matèria d’Economia, Hisenda i Participació

Esquerra Republicana de Catalunya a Igualada dóna continuïtat al que va anomenar com a Procés Participatiu Igualada 2013-2023. Després de les reunions dels equips de treball sectorials amb participació ciutadana, amb els quals va elaborar el programa electoral per al les eleccions municipals del 2015, ara convocarà noves assemblees sectorials obertes, que seran convocades almenys una vegada a l’any. La ronda de trobades, obertes a qualsevol persona que hi vulgui col·laborar i aportar idees, començarà el proper dissabte dia 20 de febrer, per tractar els àmbits de Dinamització Econòmica, Hisenda i Participació. Es comentarà l’actuació de l’equip de govern, es revisarà el programa electoral d’ERC i s’analitzarà com es poden transformar les propostes en acció política municipal. També es debatran idees de noves propostes amb les quals fer acció política municipal  i es definiran les idees bàsiques del relat polític en aquest àmbit. Serà el dissabte dia 20 de febrer, de 9 a 11 hores, al local d’ERC Igualada, carrer d’Òdena, 37. Per part d’ERC a Igualada hi participaran l’Alba Vergés, presidenta, David Prat, vicepresident, Joan Manel Tomàs, secretari d’Entorn i Política Municipal, Toni Olivé, responsable d’economia, Susanna Llopart, responsable de participació, Josep Maria Palau, portaveu a l’ajuntament d’Igualada, Carolina Telechea, regidora a l’ajuntament d’Igualada, Enric Conill, regidor  a l’ajuntament d’Igualada. Tothom que hi vulgui participar, cal que confirmi l’assistència enviant un missatge a igualada@esquerra.org.

ERC Igualada veu necessària una major inversió en els espais públics dels barris

Davant les acusacions i crítiques rebudes per part de Socialistes d’Igualada (PSC), ERC Igualada afirma que “la nostra manera de fer no és desqualificar els altres partits, això no aporta res de constructiu”. El partit republicà es referma en la legitimitat de la feina que ha estat fent fins ara: “és lògic que qualsevol partit polític es reuneixi amb les associacions de veïns actives que existeixen a Igualada. Ens hi hem reunit abans i després de les eleccions. Els hem preguntat sobre les necessitats de cada barri i en que els podem ajudar. En general ens han demanat que s’inverteixi més en tenir en més bon estat tots els espais públics dels barris (asfaltat dels carrers, voreres, parcs i jardins, arbrat, escocells, enllumenat, etc.) i coincideixen que aquesta hauria de ser una prioritat d’aquest mandat municipal 2015-2019. Nosaltres els expliquem que considerem que l’ajuntament es podria comprometre a invertir un mínim de 2,3 milions d’euros en millora dels espais públics dels 13 barris –uns 180.000 per barri-, al llarg d’aquests propers quatre anys, d’acord amb el nostre model de pressupost”. Segons ERC Igualada “amb les associacions s’ha produït un diàleg positiu i ens han demanat que fem pressió política per aconseguir que aquesta major inversió als barris es faci realitat. Si hem començat a portar les reivindicacions dels barris a debat al Ple municipal, és perquè la corresponent associació de veïns ha avalat la iniciativa. En el cas del barri de Set Camins, fins i tot amb l’aportació de les signatures dels veïns d’una zona concreta”. Des d’ERC estan oberts a canviar la fórmula per a debatre sobre aquest assumpte: “Si debatre l’estat dels barris al Ple, un a un, es considera que no és adequat, hi ha altres fórmules per portar a terme aquest debat. Si realment volem tenir els espais públics dels barris en bon estat, calen uns compromisos d’inversió en aquesta matèria més transparents, més concrets i més ambiciosos”.

ERC Igualada porta al Ple municipal les reivindicacions del barri Montserrat

Mitjançant una proposició no resolutiva, el grup municipal d’Igualada ha volgut deixar constància en l’acta del Ple municipal de tot un conjunt de millores que des de fa temps es reclamen des de l’Associació de Veïns del barri de Montserrat.   Segons Josep Maria Palau, portaveu d’ERC a l’ajuntament d’Igualada, “hem fet una proposta global per a tota la ciutat, equitativa pels seus tretze barris. Proposem que s’hi destini un mínim de 180.000 euros a llarg del mandat a cada barri, una mitjana de 45.000 euros anuals. I que les prioritats sobre el que es fa les decideixin els veïns, o bé les associacions de veïns, mentre no es creïn els Consells Participatius de Barri que proposem”.   Millora dels espais públics i pla de desenvolupament comunitari Aplicant les seves propostes pressupostàries, ERC considera que es poden destinar al manteniment dels espais públics dels 13 barris d’Igualada un mínim de 2,3 milions d’euros al llarg dels quatre anys de mandat, és a dir una mitjana de 585.000 euros anuals. Concretament, respecte el barri de Montserrat es demana “avançar en l’arranjament de la Plaça de Montserrat, la pista de futbol sala, les graderies, la teulada de la caseta de l’Associació, l’arranjament del els voreres i el ferm dels carrers Bisbe Perelló, pas de vianants entre Pau Casals i Nicolau Tous, carrer Nicolau Tous, carrer Pau Muntadas, carrer del Repòs, etc”. També “la millora de l’estat de neteja dels carrers i espais públics del barri” i “un Pla de Desenvolupament Comunitari específic per al barri de Montserrat, amb la finalitat de transformar la realitat social del barri, sobretot en l’àmbit laboral i socioeconòmic de les persones que hi viuen, contribuint a que aquestes persones surtin de les actuals situacions de pobresa”.   Pere Santano, secretari de l’Associació de Veïns del barri de Montserrat, en el torn de les intervencions del públic va agrair a la gent d’ERC “el fet d’haver-se posat a disposició de l’associació de veïns, haver-se interessat per les necessitats del barri i haver-les portat al Ple”.

ERC Igualada fa una campanya per donar a conèixer els objectius del seu pressupost alternatiu pel 2016

Aquesta segona quinzena de gener, des d’ERC Igualada s’està portant a terme una campanya de difusió per donar a conèixer els objectius que van plantejar amb la seva proposta de pressupost municipal alternatiu per aquest exercici del 2016.   En un díptic explicatiu, que es distribuirà a totes les llars igualadines, detallen les mesures per a reactivar les economies familiars, que Josep Maria Palau, portaveu d’ERC, resumeix així: “D’una banda, una fiscalitat més justa per a les classes populars, externament equiparada amb d’altres municipis semblants i a nivell intern fent que es pagui en funció dels nivells de renda (378.000 euros); en segon lloc, una administració més eficient, amb reducció de la dependència del deute i més control i revisió dels grans contractes; uns ajuts directes per a totes les famílies amb rendes mitjanes i baixes per a garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació universitària i professional (350.000 euros) i  en l’accés a l’habitatge de lloguer (100.000 euros), i finalment, una bonificació de la taxa de deixalles per als autònoms, comerciants i petits empresaris (185.000 euros), com a gest de complicitat i suport directe amb totes les persones que s’esforcen cada dia per crear ocupació a la nostra ciutat”.   Amb voluntat política, és possible reactivar les economies familiars Segons els republicans, l’execució del pressupost d’aquest any hauria de tenir com a objectiu fonamental “reactivar les economies familiars”, i per això afirmen que “amb voluntat política això és possible”. En aquest sentit argumenten que “si sumem les mesures explicades es pot redistribuir més d’un milió d’euros cap a les persones i les famílies, especialment cap a les classes populars i treballadores”. En paraules Carolina Telechea, regidora d’ERC, “només si apostem per aportar recursos per a la recuperació de les economies domèstiques més afeblides serà possible la reactivació del consum, el comerç i l’economia local que Igualada necessita”.

ERC Igualada porta al Ple una reclamació del barri del Set Camins

Aprofitant l’apartat de precs i preguntes, en el darrer Ple Municipal, el grup municipal d’ERC va portar la qüestió del deficient estat de manteniment de tots els barris de la ciutat d’Igualada al debat en el Ple.   La intervenció, en aquest cas, va anar a càrrec de la regidora Carolina Telechea, que va argumentar que “en coherència amb la nostra proposta de pressupost alternatiu, insistim en que es destinin un mínim de 585.000 euros anuals en millores als 13 barris de la ciutat. Això significaria una inversió mitjana de 45.000 euros anuals, és a dir 180.000 al llarg dels quatre anys de mandat, a cadascun dels nostres barris”.   La regidora republicana va exposar que “avui plantegem una necessitat de millora concreta del barri del Set Camins, però a tots els barris hi ha molt a fer, i ho anirem plantejant en futurs plens”. Una de les reivindicacions del barri del Set Camins, amb el recolzament de la seva Associació de Veïns, és, entre d’altres, l’arranjament de la plaça del carrer de Copons, respecte la qual Telechea va afirmar “és una necessitat per la qual lluiten des de fa temps els seus veïns i respecte la qual en deixo constància lliurant-li al secretari municipal les quaranta sis signatures que ens han fet arribar els veïns de la zona”.   Des d’ERC es demana a l’equip de govern que comprometi en els pressupostos municipals un mínim de 180.000 euros per a inversions de millora a cada barri, durant el conjunt dels quatre anys del mandat municipal, i que, aleshores, a partir d’aquí, siguin les associacions de veïns les que facin la proposta per decidir a que es destinen aquest recursos, debatent-ho en uns nous Consell de Barri, en els quals hi puguin participar tots els veïns que ho vulguin, prèvia inscripció, amb veu i vot. “Insistirem en l’aplicació d’aquest sistema, i mentre no s’apliqui, recolzarem i impulsarem les reclamacions de les diferents associacions de veïns”, afirma Telechea.

ERC reclama al Ple la revisió del contracte de neteja viària i la regularització del servei d’aigua potable

En el Ple del 22 de desembre, des del grup municipal d’ERC, format pels regidors Josep Maria Palau, Carolina Telechea i Enric Conill, han preguntat sobre si alguna empresa del Grup Fomento de Construcciones i Contratas, SA, han facturat altres despeses a l’ajuntament, més enllà de les previstes i contingudes al contracte de neteja viària  i recollida de deixalles de l’ajuntament d’Igualada, i l’equip de govern ha respost que no ho sabia. Així mateix, s’ha preguntat si el Grup FCC, SA està reclamant algun deute pendent a l’ajuntament, qüestió sobre la qual l’equip del govern també ha donat la mateixa resposta: que no ho sabia. ERC ha insistit en que “quan ho sàpiguen, que ho facin públic”.   En la mateixa línia, des d’ERC s’ha preguntat si l’equip de govern “considera adequat i pertinent que a Igualada es pagui un rebut de l’aigua un 20% més car que a Vilafranca o Manresa, per generar beneficis de 710.000 euros anuals per a l’empresa que presta el servei, Aigua de Rigat, SA, 486.000 dels quals se’n van a una multinacional francesa, Suez Environement, associada al Grup Agbar, SA i La Caixa.”  També s’ha reclamat que l’equip de govern demani una justificació detallada dels 2,2 milions d’euros que les empreses del Grup Agbar, SA li facturen a Aigua de Rigat, SA, en concepte “de treballs realitzats per altres empreses o serveis exteriors”. I que “es qüestioni el fet de que Aigua de Rigat SA tanqui els exercicis amb un fons de maniobra (racó de liquiditat) cada any més negatiu (-6,5 milions d’euros el 2014), i que a causa d’això, hagi de contractar una pòlissa de crèdit de 5,5 milions d’euros amb La Caixa, que també forma part del mateix grup d’empreses, i per la qual es paga un 2,59% d’interessos. Això no hauria de ser necessari, en una empresa que només factura 8 milions d’euros anuals i que cobra puntualment cada trimestre de tots els seus abonats.” ERC ha publicat els comptes anuals d’Aigua de Rigat, SA al seu portal de transparència www.