Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Joan Tardà, Diana Riba, Marian Beitialarrangoitia, Carlos Badío i Mateu 'Xurí'

Es presenta a Palma la candidatura europea Ara Repúbliques

Es presenta a Palma la candidatura europea Ara Repúbliques Hi han intervingut dirigents d’EH Bildu, BNG i Esquerra Republicana   El vespre d’aquest dilluns s’ha celebrat a Palma l’acte de presentació d’Ara Repúbliques, la candidatura sobiranista i progressista encapçalada per Oriol Junqueras a les eleccions europees. Un centenar de persones han assistit a l’Estudi General Lul·lià i han escoltat els parlaments de diversos dirigents dels partits que integren la coalició.   L’acte ha començat amb la presentació de Mateu Matas ‘Xurí’, president d’Esquerra Republicana a Mallorca i candidat. Xurí ha dit que “no fa falta ser independentista per veure què està fent l’estat espanyol en qüestió de drets fonamentals”. Carlos Badío, qui ha intervingut en nom del BNG, ha denunciat que “la democràcia no són una sèrie de lleis que poden quartar la llibertat”. Per la seva banda Maria Beitialarrangoitia, diputada al Congrés per EH Bildu, ha expressat que “per plantar cara a l’autoritarisme i la imposició: més drets, més llibertats, més democràcia i més repúbliques”.   Diana Riba, número 2 de llista de la candidatura i companya de Raül Romeva, ha rebut una gran ovació quan ha pujat a l’escenari. Riba ha explicat que Ara Repúbliques “vol apel·lar a tots els republicans, a totes les persones d’esquerres que volen fer front comú al retrocés i a l’extrema dreta”. La candidata ha recordat la situació dels presos polítics i ha impugnat el fet que el número 1 de la llista, Oriol Junqueras, no pogués ser a l’acte.   El darrer en intervenir ha estat Joan Tardà que ha apel·lat a la unitat del progressisme: “és un moment d’articular, d’anar a fronts amplis. Les esquerres estem obligades a caminar plegades, superar partidismes, dogmatismes i sectarismes” i de defensar “democràcies on no hi càpiga la corrupció i no dominades pels poders financers”. El diputat al Congrés també ha denunciat el judici del procés dient que “la sentència si bé no està redactada, ja està inspirada”.

Presentació de la candidatura Esquerra Republicana - Ara Repúbliques a Palma

Dilluns, 25 de març, a les 19.30 h, a l'Estudi General Lul·lià (carrer de sant Roc 4 de Palma) es presenta la candidatura Esquerra Republicana - Ara Repúbliques a les eleccions al Parlament europeu del proper 26 de maig. Hi intervindran Mateu Matas "Xurí", Marian Beitialarrangoitia, Ana Miranda, Joan Tardà i Diana Riba. També hi haurà actuacions musicals a càrrec de Delfí Mulet i Biel Majoral.  

Esquerra Republicana participa a la coalició Veus Progressistes

Esquerra Republicana participa a la coalició Veus Progressistes El sobiranisme illenc s'uneix en una plataforma electoral al Congrés El partit formarà part de Veus Progressistes, la candidatura sobiranista illenca al Congrés dels Diputats.  El president d'Esquerra Republicana de Mallorca, Mateu Matas 'Xurí', va ser l'escollit pel partit per ocupar el lloc de la llista que s'acordi amb la resta de formacions.  Esquerra Republicana va decidir ahir dilluns integrar-se en la coalició sobiranista Veus Progressistes. Mateu 'Xurí', ha declarat que "la voluntat del partit és sumar en una gran plataforma sobiranista que faci front a l'auge de l'extrema dreta i reivindiqui els drets i llibertats dels ciutadans de les Illes Balears davant del retrocés democràtic que patim". 

Esquerra Republicana escull els seus candidats per a les llistes de Més per Mallorca

El dissabte 16 de febrer de 2019, el Congrés d’Esquerra Republicana – Illes Balears i Pitiüses, ha escollit les persones que passaran a integrar les llistes de Més per Mallorca al Parlament de les Illes Balears i del Consell de Mallorca. Així, Agustina Vilaret anirà al lloc número 6 de la candidatura al Parlament, acompanyada de Gabriel Cursach, Helena Inglada i Andreu Bujosa. Pel que fa al Consell de Mallorca, Joan Llodrà anirà al lloc número 8, acompanyat de Catalina Munar, Lluís Segura i l’escriptora i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Maria Antònia Oliver. En el mateix congrés s’han triat també Mateu ‘Xurí’, Margalida Seguí i Josep Antoni Prats com els candidats de les Illes Balears que faran part de la llista Esquerra Republicana – Ara Repúbliques, que encapçalarà Oriol Junqueras.

Jordi Solé

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jodri Solé reclama polítiques europees de cohesió i competitivitat per a les Balears

L’eurodiputat Jordi Solé, d’Esquerra Republicana, ha demanat a la comissària europea de política regional, senyora Corina Cretu, que el proper pressupost europeu tingui present les necessitats de les Illes Balears.   Aquest és el text de la intervenció de l’eurodiputat senyor Solé:   “Senyora Comissària, els presidents de les Illes Balears, de Còrsega i de Sardenya li han enviat una carta on li exposen la necessitat que aquestes illes mediterrànies rebin un tracte i un finançament equiparables als territoris ultraperifèrics.   Les Illes Balears estan situades, a penes, a dos cents quilòmetres de la costa del continent, però els seus ciutadans, la seva economia i les seves empreses pateixen els inconvenients geogràfics vinculats al fet insular.   Malgrat això, el repartiment dels fons europeus, la política de cohesió, no té en compte aquest cost d’insularitat i les seves conseqüències sobre el desenvolupament sostenible i sobre la cohesió social en aquestes illes. De fet, en els darrers anys, les Balears no han convergit amb la mitjana europea en termes de cohesió i competitivitat, ans al contrari, se n’han allunyat.   Per tant, és fonamental que, en el pròxim període pressupostari, la política de cohesió tingui en compte la situació especial de les illes mediterrànies i ajudi i contribueixi a mitigar els efectes de la insularitat.”  

SOS presos politics

Clam des de les Illes: SOS Presos Polítics

Uns companys de Menorca han posat en marxa aquesta petició via Change i ens han demanat que la compartim amb tots els nostres militants, amics i simpatitzants: Som un col·lectiu de ciutadans nascuts o residents a les Illes Balears, que davant l’inici del judici contra uns polítics del nostre poble, des de fa més d’un any en presó preventiva, CONSIDEREM QUE: La presó preventiva a la que estan sotmesos obeeix a un criteri de repressió  política aliè a l’esperit de la Justícia, de la Democràcia i de qualsevol consideració ètica. La presó preventiva  significa, en aquests casos mancats de base jurídica ferma,  la pèrdua de la llar, de la família, de la vida quotidiana, també de la professió, entesa com a aportació de saber i coneixements a la societat,  pèrdua de la  llengua com a vehicle de l’expressió espontània dels sentiments, la senzillesa del gest i la naturalitat de l’actuar. La politització obvia i palesa de l’aparell judicial, fidel exponent del deteriorament de l’estat espanyol i de la devaluació de la democràcia que comporta, fa impossible la consideració d’una expectativa justa. PER TAL MANIFESTEM QUE: Donem suport a  les mesures jurídiques dels advocats de les defenses que lluiten per l’alliberament dels seus clients; als partits polítics que es pronuncien en aquest sentit i a tots els actes de suport convocats per les entitats civils a fi d’aconseguir l’arxiu de la causa general dictada contra els acusats i contra la voluntat d’un poble disposat a decidir el seu futur. Que  des del punt de vista de la llei, els polítics empresonats no poden ser considerats com a delinqüents. És més, des d’una visió ètica només els podem qualificar com a gent de bé, fidels als principis de l’acció pacífica, idealistes i obedients al mandat expressat en referèndum per més de 2.000.000 de persones. I PER TANT EXIGIM AL DEFENSOR DEL POBLE ESPANYOL QUE TREBALLI EN ELS ASPECTES  SEGÜENTS: Què es procedeixi de manera immediata a l’arxivament d’aquestes causes.

El president d'Esquerra, Mateu Xurí, adreçant-se a l'assemblea

Esquerra Republicana ratifica l'oferta de Més d'anar junts a les eleccions

Esquerra Republicana ratifica l'oferta de Més d'anar junts a les eleccions L'assemblea d'Esquerra Republicana de Mallorca, reunida avui vespre a Llucmajor, ha valorat i ratificat l'oferta de Més per Mallorca d'anar junts a les properes eleccions al Parlament de les Illes Balears i al Consell de Mallorca. La intervenció del president d'Esquerra Mallorca, Mateu Xurí, s'ha centrat a posar de manifest els elements ideològics comuns, i ha remarcat: "És el moment d'unificar forces per tal de reforçar-nos davant tot el que està passant a l'Estat espanyol". La diputada Agustina Vilaret ha demanat el vot favorable a la proposta, tot recordant que Esquerra té el seu president a la  presó i la seva secretària general a l'exili forçat, i ha volgut recordar el missatge d'Oriol Junqueras: "cal ampliar la base". La proposta s'ha aprovat amb 42 vots a favor, dues abstencions i cap vot en contra.

Dinar amb Gabriel Rufián

Inca Dissabte 22 de setembre a les 14.00 h Restaurant Canyamel Av. de Jaume I Preu del menú: 15 € (buffet lliure) Inscripcions online a locals.esquerra.cat/illes  o per whatsapp al telèfon 609 170 892  indicant nom complet i número de comensals  

Els regidors d'Alternativa de Santanyí abandonen el Plenari

Avui, els regidors d'alternativa per Santanyí han fet un gest per denuciar una situació inaguantable i insostenible. El batle els fa anar al ple a les 8h i els avisa dos dies abans, cosa que no només dificulta molt la seva tasca, sinó que impedeix l'assistència a la ciutadania. Santanyí és l'únic municipi de la zona que no té un calendari de plens. Jaume Amengual, regidor d'Esquerra Republicana i cap de la coalició Alternativa per Santanyí ha declarat:" Denunciam també els continus atacs personals que ens ha fet arribar el batle a cadascun de nosaltres i que fan que l'ambient sigui molt crispat. Si a la sala de plens la relació és tensa, fora és del tot inexistent. L'opinió del 48% dels vots del municipi no és de l'interès del batle."