Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Dinar del 30 de desembre

Un any més, Esquerra Republicana - Mallorca celebram el tradicional dinar del 30 de desembre. Enguany ens veurem a Binicomprat, a Algaida, a les 13.30 h. El preu del menú és de 15 € i hi haurà una opció per als qui sou vegetarians. Feis la vostra reserva mitjançant el formulari d'inscripció.

Exigim la llibertat de tots els presos polítics i dels membres del govern legítim de Catalunya

És inconcebible que l’Audiència Nacional pugui decretar presó als membres del govern legítim de Catalunya elegit democràticament dia 27 de setembre de 2015. És intolerable que puguin acusar de rebel•lió el Govern de la Generalitat, ja que aquest delicte necessita la violència i, de moment els únics actes violents han estat perpetrats per les forces de seguretat dia 1 d’octubre i pels grups feixistes d’extrema dreta que actuen amb total impunitat. Espanya demostra que vol tenir la democràcia tancada dins la presó i que és incapaç d’oferir cap solució política. Des d’Esquerra Republicana demanam i exigim la llibertat inmediata dels presos polítics. El Partit Popular, amb multitud de casos de corrupció, amb trames com la de Gurtel, amb una Caixa B i sobressous a balquena, inclòs el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no té dret a ser garant de res. De fet, és aquest partit el que hauria de tenir molts dels seus membres empresonats per lladres i corruptes. Demanam i encoratjam tota la societat i la resta de forces polítiques que plantin cara davant aquests fets gravíssims que atempten contra els drets civils i fonamentals. Per això demanam també a MÉS per Mallorca i a Podem que es replantegin el pacte de governabilitat a les Illes Balears, ja que l’aplicació de l’article 155 i tot el que se’n deriva ha estat possible gràcies al suport del seu soci de govern, el PSOE.

NOTA DE PREMSA: Xurí: ⁠⁠⁠No és només en Mariano Rajoy. És tot l’aparell de l’Estat Espanyol

Esquerra Republicana no demanarà només la dimissió de Rajoy, ja que consideram que la solució no passa només per canviar el president del govern espanyol, perquè el problema és estructural: la violència i l’ofensiva contra Catalunya ha estat orquestrada per tot l’engranatge de l’estat i reflecteix tota una manera d'entendre la relació d'aquest Estat amb aquells que considera que són els seus súbdits. Entenem que, si hem de demanar dimissions, hauríem de començar per Felip de Borbó, que és el cap de l’estat, i continuar amb els ministres, fiscals, comandaments policials, delegats de govern, etc. I demanar responsabilitats també al PSOE i a Ciudadanos, que han estat cómplices de la repressió exercida a Catalunya aquests dies, especialment el dia del referéndum. La darrera gota d'aquesta escalada de violència injustificada i desmesurada ha estat el discurs pronunciat pel rei d'Espanya, que tota la premsa internacional i, també, les institucions democràtiques, han interpretat com quelcom semblant a una "declaració de guerra encoberta", en el sentit que no hi ha hagut cap apel·lació al diàleg, a l'entesa o al respecte pels drets fonamentals de les persones, i sí, en canvi, moltes paraules pujades de to per referir-se als veritables representants de la ciutadania del principat escollida democràticament, com són el president de la Generalitat, els seus consellers i els diputats del Parlament. Per la seva banda, Pedro Sánchez ha escrit, al seu compte de Twitter: “Es intolerable el acoso que están padeciendo quienes velan por nuestra seguridad. Toda nuestra solidaridad con la Policía y la Guardia Civil”. Mateu Xurí replica irònicament: “Brillant el socialisme que posa la llei abans que la democràcia i que defensa els que peguen abans que els que reben”. Amb tot això, demanam al Govern de les Illes Balears que faci una declaració institucional que condemni la repressió i la violència de les forces de l’estat, i que si el PSIB no ho vol fer, MÉS per Mallorca i Podemos es replantegin el pacte dels acords pel canvi.

Condemna contundent de l'atac contra la democràcia

Esquerra Republicana condemna amb tota la contundència democràtica i pacífica que ens defineix les detencions duites a terme aquest matí per les forces repressores de l'estat, cosa que demostra el tarannà dictatorial i autoritari d'Espanya envers Catalunya. No consentirem que ens furtin la llibertat i la democràcia. Tot el suport als companys de partit i a tota la Generalitat. Hi ha un poble que ens acompanya i cal arribar fins al final de f orma pacífica i serena.  Convocam tothom a l'acte que ja havia programat Avançam a Can Alcover a les 18:30. Els mallorquins hem de demostrar que estam al costat de la democràcia.  Visca Catalunya i els Països Catalans! Mateu Matas, Xurí President d'Esquerra Republicana Mallorca

Pancarta a Alaró

Esquerra d'Alaró denuncia la manca de respecte a la llibertat d'expressió

La secció local d'Esquerra Republicana d'Alaró ha emès aquest comunicat, arran del robatori de la pancarta que van penjar: "Des d'Esquerra d'Alaró, com a militants lluitadors d'objectius que fomentin una societat avançada, lliure, respectuosa en la seva diversitat, orígens i formes polítiques i culturals, s'ens fa difícil, penós i preocupant haver de reconèixer la persistència d'expressions violentes i intolerants de clar caire feixista a casa nostra.  No ens deixem enganyar, de les respostes que a les xarxes s'han donat al nostre exercici de llibertat d'expressió de dir públicament: “Independència Països Catalans” i “Si al referèndum”, gairebé cap ni una ha intentat des de la divergència legítima i necessària, respectar ni la penjada de la pancarta ni de combatre legítimament, políticament, el motiu. Ben al contrari, les respostes han estat, aprofitant l'avinentesa, directament racistes, xenòfobes, autoritàries i propenses a l'exercici de la violència. És així, com és així també que poques d'aquestes opinions antidemocràtiques han obtingut la contrarèplica que es mereixen en un combat d'idees absolutament necessari, que és absolutament imprescindible vèncer. No hi valen aquí actituds pretesament equidistants, no intervencionistes, paralitzades i pretesament autoproclamades moderades, perquè al cap i a la fi és la continuació de la lluita antifeixista de sempre en favor de la democràcia. Aquí parlam clarament d'actituds i fets feixistes que s'han de combatre sempre, en tot lloc i a tota hora.  Pel que fa als fets en sí del robatori de la pancarta o la vergonyosa i horrorosa acció racista contra Guillem Balboa, batle d'Alaró, el que demanam és més eficiència policial, concretament a la Policia Local d'Alaró i de la Guàrdia Civil, no poden fer com si miràssin ploure ni es poden consentir més actes violents i penalment tipificats d'aquesta mena. En els propers dies, Esquerra d'Alaró seguirà defensant les seves idees, de forma respectuosa, en les formes que la llibertat d'expressió que la democràcia en què creim ens atorga, a fi de fer triomfar les nostres idees que no són altres que les que tenen a veure amb la llibertat i democràcia del nostre poble i de tots els altres pobles del món.

Mateu Xurí

Esquerra Republicana es reafirma: autogestió en lloc d’autonomisme

Aquests darrers dies hem pogut tocar amb les mans i de forma molt seguida la realitat que ens espera si els nostres governants continuen fent polítiques de caire autonòmic. Per una banda, els ciutadans i ciutadanes d’aquestes illes hem vist com l’Estat espanyol ens ha negat la proposta del nou sistema de finançament autonòmic, més ben conegut com a REB. No tan sols ens han tancat la porta a qualsevol tipus de negociació, sinó que probablement hi sortirem perdent uns cent milions d’euros que és el que es preveu de rebaixa respecte de l’any passat si comparem aquests doblers amb el que Madrid ens tornarà enguany. Per altra banda, les recents declaracions del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, deixen clar que cap govern autonòmic, sigui del color que sigui, co-gestionarà l’aeroport de Son Sant Joan ni cap altre de les Illes. És per aquest motiu que Mateu Xurí, president d’Esquerra Mallorca “demana coratge als governants que aspiren a la construcció d’un nou estat per dur a terme les polítiques no autonomistes i de confrontació amb l’estat espanyol necessàries”, amb la finalitat de demostrar a la nostra societat que, fora d’aquest estat, la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes milloraria considerablement. Xurí també respon a les declaracions de Biel Barceló, que es mostrava decebut amb Rajoy, “només pot estar decebut qui espera qualque cosa. Esquerra Republicana no espera res de Rajoy”. Hem sentit massa vegades que la societat illenca no està encara preparada per fer aquesta passa, però la veritat és que ha tingut molt poques oportunitats per demostrar el contrari. De fet, tots encara recordam la implicació de la gent contra la implantació del decret llei del TIL en temps de José Ramón Bauzá. Per tant, conclou Xurí, “ja és hora que els polítics agafem la davantera en qüestions de país, perquè estam segurs que la societat civil ens seguirà”  

Homenatge a Macià Manera

Aquest dissabte 22 de juliol, a partir de les 22 h., tindrà lloc l'acte d'homenatge a Macià Manera, a l'esplanada del Museu de Son Fornés de Montuïri. Intervindran Biel Majora, Al-Mayurqa, Pau Alabajos, Titot i David, Pere Figueres, Toni Nicolau, Marcel Pich, Vers Endins, Pep Toni Rubio, Xeremiers Pau i Càndid, Maribel Servera i Macià Noto, Laura i Francesc, Anna Gabriel, Joan Collet, Agustí Cerdà, Mateu Xurí i Xesc Manera. Hi haurà concert amb Brams, Destroyers, Indigests i Fonoi.

Esquerra Republicana demana al Congrés que reconsideri la no tramitació de la Proposició de Llei presentada pel Parlament IB sobre la protecció de la Mediterrània

Avui, els diputats d'Esquerra Republicana han demanat a la mesa del Congrés que reconsideri la seva negativa a prendre en consideració la Proposició de Llei elaborada pel Parlament de les Illes Balears i que demanava al Govern de l'Estat la protecció de la Mediterrània i la paralització de qualsevol projecte de prospecció d'hidrocarburs i altres substàncies minerals. Esquerra Republicana argumenta, en la seva petició, que no està provat que la dita supressió provocaria un augment de crèdits per fer front a una suposada responsabilitat patrimonial davant dels titulars de les actuals explotacions, donat que el que demana la proposició del Parlament és que no s'atorgui cap nova concessió d'explotació. Podeu llegir el text íntegre de la petició al document adjunt.