Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Esquerra Republicana reclama un pla d’ajudes pels municipis afectats pel temporal

Esquerra Republicana presentarà un seguit d’iniciatives parlamentàries per demanar explicacions al Govern espanyol sobre la gestió sostenible que ha dut a terme fins ara al litoral balear i reclamarà també a l'Estat que actuï davant les conseqüències del temporal marítim del cap de setmana del 20 al 22 de gener. Inicialment, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat, per mediació del senador Bernat Picornell, ha registrat a la cambra alta una moció en què es demana engegar un pla d'ajudes per als ajuntaments que hagin vist danyats el seu espai urbà i el seu territori. El grup parlamentari a la cambra alta demana també procedir a les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i de les platges afectades, a més d’engegar un Pla del Litoral que compti amb la participació de tots els actors institucionals així com col·lectius afectats (pesca i turisme), per a la gestió sostenible del litoral marítim. En el text de la moció, que s’haurà de debatre en la comissió de Medi Ambient, el senador Bernat Picornell denuncia que els desperfectes patits a la costa balear “posen de manifest l'oblit al qual ha estat postergada la gestió del litoral i de les platges en l'Estat espanyol”.”El litoral mediterrani porta patint més de mig segle d'intervencions insostenibles que li confereixen una extrema vulnerabilitat i fragilitat quan es produeix un temporal marítim”, argumenta. A banda d'aquesta iniciativa parlamentària, Esquerra Republicana preguntarà sobre aquesta qüestió en el ple del Senat. A més, formularà també una sèrie de preguntes per a la seva resposta escrita, com ara: “Quines han estat les principals accions de regeneració de platges i litoral a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Castelló, València, Alacant i a les Illes Balears, durant els anys els dos últims anys?” o “Quina quantitat de diners es va pressupostar en els anys 2015-2016 per a la gestió i regeneració d’aquestes mateixes zones?”.

Els càrrecs electes d'Esquerra Republicana amb la plataforma 'Avançam pel dret a decidir'

Els regidors i regidores d'Esquerra Republicana de Mallorca han participat a la sessió de la plataforma de regidors pel dret a decidir 'Avançam'. En aquesta reunió, Margalida Seguí, regidora a Banyalbufar, ha estat elegida vicepresidenta de la plataforma. També Catalina Munar, de Sa Pobla i Maria de Lluc Bauzá, de Vilafranca, n'han estat elegides vocals de la junta directiva que presideix Miquel Oliver. La plataforma compta amb 112 regidors i contempla, en els seus Estatuts, actuar en l'àmbit de les Illes Balears.

Mateu 'Xurí' adreçant-se als assistents

Esquerra - Mallorca celebra el seu dinar anual

El 30 de desembre s'ha celebrat, com cada any, el tradicional dinar d'Esquerra Republicana. L'acte es convoca com a prèvia a la manifestació de la Diada de Mallorca, que enguany cobra una significació especial gràcies a l'aprovació recent, en el plenari del Consell de Mallorca, de la data del 31 de desembre com a Diada i festivitat oficial de Mallorca. Al dinar hi han assistit prop de cent cinquanta militants, així com una representació important de companys dels altres territoris de la nació Catalana: Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya; Bernat Picornell, senador a les Corts espanyoles; Isaac Peraire, secretari d'organització d'ERC i Pau Morales, regidor i portaveu nacional de les Joventuts d'Esquerra Republicana. 

Joan Llodrà i Mateu Matas ‘Xurí’ han estat escollits nous presidents d'Esquerra Republicana de les Illes Balears i Mallorca

Esquerra Republicana de Mallorca ha celebrat aquest dissabte el seu Congrés on ha escollit nou president i nova executiva. L'equip capitanejat per en Mateu Matas Xurí ha obtingut un ampli suport, gairebé un 90% de la militància. El nou president ha expressat que, "la nova etapa que s'obre en els propers mesos i anys ha de servir per teixir una xarxa que permeti avançar cap a la sobirania social i nacional". En aquest sentit, a la cloenda, ha explicat que el projecte que genera més il·lusió és el de treballar en pro de tots els mallorquins i mallorquines i ha promès ‘esforç, dedicació, treball i compromís’ per anar cap aquesta direcció. Per altra banda, Esquerra Republicana de les Illes Balears ha convocat avui la seva militància en una jornada electoral a cada una de les illes per tal d'escollir nou president i nova executiva. L'equip liderat per en Joan Llodrà ha obtingut un suport del 73% de la militancia. El nou president ha volgut donar les gràcies a l'Executiva sortint i al seu president, Guillem Morro, per tota la dedicació dels últims temps. A la cloenda, a la qual han assistit diferents entitats i partits polítics, han intervingut Mònica Palacín, Secretària d'Organització d'Esquerra Republicana, i Bernat Picornell, senador. Palacín i Picornell han mostrat  tot el suport cap als dos nous equips i han es peronat a tots els militants a "remar cap a una mateixa direcció".

Isaac Peraire i Bernat Picornell

Isaac Peraire: Per compromís, memòria i dignitat, cal que s'obrin totes les fosses

Senadors i càrrecs d'Esquerra Republicana a Porreres Avui dilluns, el Senador Bernat Picornell, juntament amb el Vicesecretari General d'ERC Isaac Peraire, el president d'Esquerra Illes Guillem Morro i diversos regidors han visitat les tasques d'exhumació de la fossa comuna del Cementiri de Porreres. Allà s'han trobat amb la presidenta del Parlament Xelo Huertas, així com la batlessa de Porreres Xisca Mora i el regidor de Més Joan Barceló. Esquerra Republicana manifesta la solidaritat de tots els seus militants amb las famílies de les persones que varen desaparèixer o varen ser afusellades durant el cop d'estat feixista del general Franco i la Guerra Civil. Isaac Peraire ha manifestat que han volgut desplaçar-se des de Barcelona per compromís, memòria i dignitat i ha recordat que encara resten moltes altres fosses comunes per obrir i moltes persones desaparegudes per identificar.

El senador Bernat Picornell, amb la plataforma Aturem contra l'ampliació del club nàutic d'Alcúdia

Avui divendres, 4 de novembre, el senador Bernat Picornell s'ha reunit amb membres de la plataforma en defensa del Port d'Alcúdia. A la reunió hi han assistit Antònia Peralta, propera regidora de l'ajuntament d'Alcúdia i Concepción Baleato i José Luís Ballester, membres de la plataforma. El senador s'ha compromés a continuar treballant al Senat espanyol per tal d'aconseguir el màxim de suports a la paralització d'un projecte que preveu una ampliació equivalent al tamany d'un camp de futbol.

El senador Bernat Picornell es reuneix a Palma amb l'Associació de Majors Aturats de Balears (AMPEB)

El senador Bernat Picornell, s'ha reunit avui matí amb els representants d'AMPEB, l'Associació de Majors Aturats de Balears, Dolors Sastre i Francisco José Castillo. AMPEB ha exposat el que consideren una situació de greuge pel fet que totes les ajudes destinades a col·lectius com els aturats de llarga durada o similars estan supeditades a poder acreditar que el perceptor ha de suportar càrregues familiars. En aquest context, una persona major de 45 anys, sense fills, o amb fills majors d'edat, és discriminat negativament a l'hora de rebre cap tipus d'ajuda. El senador Picornell s'ha compromès a traslladar la reivindicació d'AMPEB a les institucions estatals i a investigar possibles propostes de revisió de la normativa legal que regula la concessió d'ajudes a les persones que es troben en aquesta situació a nivell estatal.

Esquerra Republicana fa costat l'OCB i l'ASM a l'acte de suport a la República Catalana 2016

L'Obra Cultural Balear, el Grup Blanquerna i l'ASM convoquen un acte de suport a la República Catalana, el proper divendres a les 20:00 a la Plaça Major de Palma, sota el lema "Pel dret a decidir democràticament". A l'acte hi intervindran Marisa Cerdó, vicepresidenta de l'OCB, Tomeu Martí, president del Grup Blanquerna, Cristòfol Soler, president de l'ASM i Sili Arguimbau, presidenta de Jubilats per Mallorca. 

Esquerra Republicana proposa 10 mesures per anar cap a la sostenibilitat i evitar la desnaturalització de les Illes

Davant la situació cada cop més insostenible de la situació que pateixen les Illes com a consequència de  l'activitat econòmica relacionada amb el turisme massiu, que s'ha desenvolupat sense cap tipus de planificació i que, enguany, ha arribat a un límit que afecta seriosament la qualitat de vida dels habitants de les Illes, a més de posar en perill els nostres recursos mediambientals, Esquerra Republicana proposa a la Conselleria de Turisme i al Govern de les Illes Balears l'adopció immediata de 10 mesures: Reducció del número de places hoteleres: s'han de tancar dues places existents per crear-ne una de nova. Exigir a la planta hotelera actual la modernització i la sostenibilitat pel que fa a: subministrament energètic, consum d'aigua, generació de residus, impactes visuals, etc. Exigir també al govern balear revisar els preus d'aquests subministraments posant la mirada en la possibilitat d'augmentar les tarifes quan vagin destinades al sector turístic. Establir una moratòria de noves residències vacacionals en sòl rústic i prohibir la construcció de noves piscines. Fomentar l'abastiment de matèries primeres locals al sector hoteler i de la restauració i la transmissió dels valors culinaris, culturals i històrics de la nostra terra. Definir el concepte de Zona Mediambientalment Sensible per a aquelles àrees de determinats municipis on s’haurà de limitar el lloguer de pisos o apartaments sencers i l'obertura de nous hotels per lluitar contra la carestia de l'habitatge i la desnaturalització del barri. Establir un màxim de cotxes de lloguer en circulació a les Illes i determinar quotes de cotxes de lloguer que hauran d'adquirir les empreses comercialitzadores. Prohibir el lloguer de cotxes diesel i fomentar el lloguer de cotxes elèctrics. Limitar el número de creuers i viatgers que poden arribar als ports de les Illes Balears diàriament. Establir quotes i que siguin adquirides per les companyies navilieres. Garantir que el turisme de creuers també estigui afectat per l’Impost de Turisme Sostenible.