Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

8 de març. Dones amb tots els drets

Els nostres drets , les llibertats i la igualtat de gènere es guanyen des de les institucions, modificant lleis, aprovant millores, ajudant la ciutadania... però també des dels carrers, a les escoles, als nostres barris i llocs de feina, a la botiga de davant de casa, sopant amb la família o els amics... resumint, amb totes aquelles petites accions del dia a dia. Encara hi ha moltes d’aquestes accions, totalment normalitzades a la nostra societat, que beneficien molt poc la nostra lluita, malgrat que moltes són involuntàries o sense cap ànim d’ofensa. Les anomenem micromasclismes: comportaments o pràctiques interpersonals, comentaris i actituds exercides per homes i dones, que contribuiexen a la dominació i violència contra les dones en la vida quotidiana. Des de la diversitat de les nostres quotidianitats, hem de treballar en positiu per corregir-los i fer-los desaparèixer, per canviar, en definitiva, el nostre llenguatge oral, escrit i corporal. Perquè són els nostres fets, els que fan créixer la nostra societat en igualtat.

Esquerra Republicana ret homenatge a Emili Darder

Avui diumenge, al Mur de la Memòria del cementiri de Ciutat, s'ha retut l'homenatge a Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques, en el 80è aniversari del seu afusellament. Mateu Matas, com a president d'Esquerra Mallorca i Miquel A. Mayol, com a president de la secció local de Palma, han dipositat una ofrena floral sobre el memorial que recorda totes aquelles persones assassinades pels rebels feixistes. A l'acte, diferents parlaments han recordat que, a dia d'avui, els legítims representants de les institucions democràtiques encara figuren als sumaris com a traidors i s'ha reclamat de les institucions que continuïn les passes per restablir la memòria i la dignitat dels qui moriren en defensa d'unes llibertats que avui es troben novament amenaçades.

Joan Tardà, Gabriel Rufián i Bernat Picornell, amb els portaveus de Més per Menorca

Esquerra Republicana acompanya Més per Menorca en el seguiment de la petició del Parlament dels vols a 30 € entre illes al Congrés i al Senat

El 29 de juliol, el Parlament de les Illes Balears va aprovar, per unanimitat, una proposició de llei de modificació de la Llei de Règim especial de les Illes Balears on es demanava una tarifa màxima pels vols entre illes que no superi mai els 30 €. Un cop aprovada pel Parlament, la proposta va ser enviada al Congrés dels Diputats, on resta a l’espera de la seva tramitació. Mentrestant, Més per Menorca s’ha reunit, de la mà dels diputats i senadors d’Esquerra Republicana, amb els representants dels diferents grups al Congrés per tal d’aconseguir suports a aquesta petició. El senador d’Esquerra Republicana Bernat Picornell ha manifestat que estan estudiant totes les vies possibles per donar suport i reforçar la proposta del Parlament de les Illes Balears, entenent que la política de subvenció als residents no és encertada, ja que deixa en mans de les companyies aèries la decisió final sobre el preu dels vols, cosa que afecta negativament els consumidors. Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana al Congrés i al Senat han fet un seguiment molt de prop de la tramitació de la proposta de modificació de la Llei de Règim Especial de les Illes Balears per tal d’aconseguir que els ciutadans de les Illes no hagin de pagar més de 30 € en els seus desplaçaments interinsulars.

Esquerra Republicana reclama un pla d’ajudes pels municipis afectats pel temporal

Esquerra Republicana presentarà un seguit d’iniciatives parlamentàries per demanar explicacions al Govern espanyol sobre la gestió sostenible que ha dut a terme fins ara al litoral balear i reclamarà també a l'Estat que actuï davant les conseqüències del temporal marítim del cap de setmana del 20 al 22 de gener. Inicialment, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat, per mediació del senador Bernat Picornell, ha registrat a la cambra alta una moció en què es demana engegar un pla d'ajudes per als ajuntaments que hagin vist danyats el seu espai urbà i el seu territori. El grup parlamentari a la cambra alta demana també procedir a les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i de les platges afectades, a més d’engegar un Pla del Litoral que compti amb la participació de tots els actors institucionals així com col·lectius afectats (pesca i turisme), per a la gestió sostenible del litoral marítim. En el text de la moció, que s’haurà de debatre en la comissió de Medi Ambient, el senador Bernat Picornell denuncia que els desperfectes patits a la costa balear “posen de manifest l'oblit al qual ha estat postergada la gestió del litoral i de les platges en l'Estat espanyol”.”El litoral mediterrani porta patint més de mig segle d'intervencions insostenibles que li confereixen una extrema vulnerabilitat i fragilitat quan es produeix un temporal marítim”, argumenta. A banda d'aquesta iniciativa parlamentària, Esquerra Republicana preguntarà sobre aquesta qüestió en el ple del Senat. A més, formularà també una sèrie de preguntes per a la seva resposta escrita, com ara: “Quines han estat les principals accions de regeneració de platges i litoral a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Castelló, València, Alacant i a les Illes Balears, durant els anys els dos últims anys?” o “Quina quantitat de diners es va pressupostar en els anys 2015-2016 per a la gestió i regeneració d’aquestes mateixes zones?”.

Els càrrecs electes d'Esquerra Republicana amb la plataforma 'Avançam pel dret a decidir'

Els regidors i regidores d'Esquerra Republicana de Mallorca han participat a la sessió de la plataforma de regidors pel dret a decidir 'Avançam'. En aquesta reunió, Margalida Seguí, regidora a Banyalbufar, ha estat elegida vicepresidenta de la plataforma. També Catalina Munar, de Sa Pobla i Maria de Lluc Bauzá, de Vilafranca, n'han estat elegides vocals de la junta directiva que presideix Miquel Oliver. La plataforma compta amb 112 regidors i contempla, en els seus Estatuts, actuar en l'àmbit de les Illes Balears.

Mateu 'Xurí' adreçant-se als assistents

Esquerra - Mallorca celebra el seu dinar anual

El 30 de desembre s'ha celebrat, com cada any, el tradicional dinar d'Esquerra Republicana. L'acte es convoca com a prèvia a la manifestació de la Diada de Mallorca, que enguany cobra una significació especial gràcies a l'aprovació recent, en el plenari del Consell de Mallorca, de la data del 31 de desembre com a Diada i festivitat oficial de Mallorca. Al dinar hi han assistit prop de cent cinquanta militants, així com una representació important de companys dels altres territoris de la nació Catalana: Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya; Bernat Picornell, senador a les Corts espanyoles; Isaac Peraire, secretari d'organització d'ERC i Pau Morales, regidor i portaveu nacional de les Joventuts d'Esquerra Republicana. 

Joan Llodrà i Mateu Matas ‘Xurí’ han estat escollits nous presidents d'Esquerra Republicana de les Illes Balears i Mallorca

Esquerra Republicana de Mallorca ha celebrat aquest dissabte el seu Congrés on ha escollit nou president i nova executiva. L'equip capitanejat per en Mateu Matas Xurí ha obtingut un ampli suport, gairebé un 90% de la militància. El nou president ha expressat que, "la nova etapa que s'obre en els propers mesos i anys ha de servir per teixir una xarxa que permeti avançar cap a la sobirania social i nacional". En aquest sentit, a la cloenda, ha explicat que el projecte que genera més il·lusió és el de treballar en pro de tots els mallorquins i mallorquines i ha promès ‘esforç, dedicació, treball i compromís’ per anar cap aquesta direcció. Per altra banda, Esquerra Republicana de les Illes Balears ha convocat avui la seva militància en una jornada electoral a cada una de les illes per tal d'escollir nou president i nova executiva. L'equip liderat per en Joan Llodrà ha obtingut un suport del 73% de la militancia. El nou president ha volgut donar les gràcies a l'Executiva sortint i al seu president, Guillem Morro, per tota la dedicació dels últims temps. A la cloenda, a la qual han assistit diferents entitats i partits polítics, han intervingut Mònica Palacín, Secretària d'Organització d'Esquerra Republicana, i Bernat Picornell, senador. Palacín i Picornell han mostrat  tot el suport cap als dos nous equips i han es peronat a tots els militants a "remar cap a una mateixa direcció".

Isaac Peraire i Bernat Picornell

Isaac Peraire: Per compromís, memòria i dignitat, cal que s'obrin totes les fosses

Senadors i càrrecs d'Esquerra Republicana a Porreres Avui dilluns, el Senador Bernat Picornell, juntament amb el Vicesecretari General d'ERC Isaac Peraire, el president d'Esquerra Illes Guillem Morro i diversos regidors han visitat les tasques d'exhumació de la fossa comuna del Cementiri de Porreres. Allà s'han trobat amb la presidenta del Parlament Xelo Huertas, així com la batlessa de Porreres Xisca Mora i el regidor de Més Joan Barceló. Esquerra Republicana manifesta la solidaritat de tots els seus militants amb las famílies de les persones que varen desaparèixer o varen ser afusellades durant el cop d'estat feixista del general Franco i la Guerra Civil. Isaac Peraire ha manifestat que han volgut desplaçar-se des de Barcelona per compromís, memòria i dignitat i ha recordat que encara resten moltes altres fosses comunes per obrir i moltes persones desaparegudes per identificar.

El senador Bernat Picornell, amb la plataforma Aturem contra l'ampliació del club nàutic d'Alcúdia

Avui divendres, 4 de novembre, el senador Bernat Picornell s'ha reunit amb membres de la plataforma en defensa del Port d'Alcúdia. A la reunió hi han assistit Antònia Peralta, propera regidora de l'ajuntament d'Alcúdia i Concepción Baleato i José Luís Ballester, membres de la plataforma. El senador s'ha compromés a continuar treballant al Senat espanyol per tal d'aconseguir el màxim de suports a la paralització d'un projecte que preveu una ampliació equivalent al tamany d'un camp de futbol.