Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Manifest del Primer de Maig de 2017. LA REPÚBLICA DEL TREBALL DIGNE

“En canvi, nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans el contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por.”  Paraules de Salvador Seguí “El Noi del Sucre” a l’Ateneu de Madrid, 4 d’octubre de 1919. Companyes, companys, Un altre any ens trobem al peu del monument d’en Francesc Layret, en una jornada que té dos vessants, d’una banda retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora, i d’una altra refermar el seu caràcter reivindicatiu. Continuem en una situació en què la fractura social es normalitza i no sembla que minvi, la pobresa ha arrelat de forma permanent en moltes llars, l’ocupació que es genera és molt precària, la precarització es va fent crònica i la manca d’oportunitats és l’eix que personifica el futur dels més joves i de moltes d’aquelles persones que amb més de 45 anys s’han quedat a l’atur. La permanent desigualtat entre homes i dones, a l’entorn laboral, es manifesta en una perdurable bretxa salarial i en una infravaloració de les feines realitzades principalment per les dones. És davant d’aquest escenari que el procés cap a la constitució d’un Estat propi se’ns presenta com l’única alternativa possibilista d’acció transformadora. Exercir la plena sobirania és l’eina imprescindible per poder revertir les situacions d’injustícies econòmiques, laborals i socials actuals. Assolir completament les competències legislatives permetran actuar sobre el present i futur de les relacions laborals i el món del treball. El govern de Catalunya ha de possibilitar, amb la seva acció i promovent un gran pacte d’Estat amb els representants dels treballadors i de l’empresariat, la construcció d’un mercat de treball més digne que permeti assolir un bon nivell de benestar, com per exemple hi ha als països del nord d’Europa. En aquest sentit demanen al Govern, si cal amb més contundència, continuar amb el camí iniciat en la lluita contra la precarietat laboral, implementar la renda garantida de ciutadania, la reforma horària i mesures efectives de conciliació de la vida laboral i familiar car com hem dit abans, la bretxa salarial i les desigualtats afecten les dones cada vegada més.

Xurí: "El Govern espanyol presenta uns pressuposts ofensius per a les Illes Balears"

Hem tornat a veure, amb la proposta de Presupuestos Generales del Estado del 2017, com les Illes Balears tornen a ser, com sempre, a la cua de la inversió per càpita, rebaixant encara més la xifra respecte als altres anys. Hem passat de 159 milions d’euros a 148. Governi qui governi a l’Estat, ens espolien de la mateixa manera. Quan la mitjana espanyola se situa en 185€ per habitant, a les Illes ens hem de conformar amb 129€, tot i ser un dels territoris més productius. Esquerra Republicana ha denunciat sempre, i ho seguirà fent, el maltracte econòmic i l’espoliació fiscal a la qual ens sotmet l’Estat. Mateu Xurí, president d'esquerra Rwepublicana de Mallorca, diu que "aquests pressuposts han de servir per deixondir la societat illenca, ja que ens hi jugam el nostre benestar”. Afegeix que “sense sobirania fiscal i económica no podem garantir la qualitat de vida de tots els ciutadans”. "Com sempre - conclou Xurí - per Espanya som el darrer mot del credo i, ni al Govern espanyol ni als diputats que hi enviam, els preocupen els problemes que patim a les Illes Balears i Pitiüses”.

Mateu Xurí

Xurí: "Quan Espanya jutja la llibertat d'expressió, tot depèn més de l'expressió que de la llibertat"

Des d'Esquerra Republicana ja vàrem lamentar i condemnar la sentència a Valtònyc per cantar cançons. Que un Estat condemni un jove a 3 anys i mig de presó per cantar diu molt de la seva democràcia. El president d'Esquerra Republicana de Mallorca, Mateu Matas, Xurí, ha manifestat: "Quan Espanya jutja la llibertat d'expressió, tot depèn més de l'expressió que de la llibertat." Volem que Valtònyc sigui rebut al Parlament com el que és: una víctima de la més intolerable repressió a la llibertat d'expressió. Lamentam profundament que, mentre el Parlament de Catalunya dona un suport explícit a Valtònyc, les nostres institucions l'estigmatitzin encara més per mor d'una xerrada que ha fet a un institut, organitzada pels mateixos alumnes. Com sempre, la dreta espanyolista de PP i C's tenen por al debat i al foment de l'esperit crític. Les altres formacions polítiques del nostre Parlament pareix que tenen por de la dreta. Esquerra Republicana denuncia la involució de les institucions de l'Estat espanyol. Com exemples, les citacions per declarar davant l'Audiencia Nacional a dos joves de l'Esquerra Independentista de Mallorca, la condemna de presó per fer acudits a les xarxes socials sobre la mort del ministre franquista Carrero Blanco, les multes per parlar en català, etc. Tot plegat compon un mosaic vergonyós d'actuacions que limiten cada cop més les llibertats i que demostren que l'Estat espanyol circula en direcció contrària als signes del temps.

Clam per la unitat d'acció davant la negativa de Madrid

El Congrés dels Diputats espanyol, dimarts, va vetar la tramitació d’una iniciativa legislativa del Parlament Balear que pretenia facilitar el transport aeri entre les Illes. La iniciativa legislativa proposava una tarifa màxima de trenta euros per a tots els vols entre les illes, una necessitat imperativa, bàsica, per als ciutadans de les Balears i les Pitiüses. Tanmateix, la va vetar amb el vots del PP i de Ciutadans. Els avions i els vaixells, a les Illes, són el fil conductor de la gent. Malgrat això, contra tota lògica, la proposta balear, aprovada per tothom, es tramita i s’aprova a les institucions autonòmiques però, quan arriba a Madrid, ni tan sols ens deixen parlar-ne. Avui tots els partits de les Balears i les Pitiüses es reuniran per decidir què han de fer. Davant aquesta convocatòria, Esquerra Republicana encoratja tots els diputats i diputades, consellers i conselleres, regidors i regidores, de totes les institucions autonòmiques i municipals, sigui quin sigui el seu partit polític, a posicionar-se de forma unànime, clara i contundent contra la negativa de l'Estat espanyol a reconèixer el problema que patim els ciutadans de les illes. Davant fets com aquest, cal saber superar els posicionaments de partit i tenir l'alçada de mires suficient per fer un bloc comú en defensa de la ciutadania.

8 de març. Dones amb tots els drets

Els nostres drets , les llibertats i la igualtat de gènere es guanyen des de les institucions, modificant lleis, aprovant millores, ajudant la ciutadania... però també des dels carrers, a les escoles, als nostres barris i llocs de feina, a la botiga de davant de casa, sopant amb la família o els amics... resumint, amb totes aquelles petites accions del dia a dia. Encara hi ha moltes d’aquestes accions, totalment normalitzades a la nostra societat, que beneficien molt poc la nostra lluita, malgrat que moltes són involuntàries o sense cap ànim d’ofensa. Les anomenem micromasclismes: comportaments o pràctiques interpersonals, comentaris i actituds exercides per homes i dones, que contribuiexen a la dominació i violència contra les dones en la vida quotidiana. Des de la diversitat de les nostres quotidianitats, hem de treballar en positiu per corregir-los i fer-los desaparèixer, per canviar, en definitiva, el nostre llenguatge oral, escrit i corporal. Perquè són els nostres fets, els que fan créixer la nostra societat en igualtat.

Esquerra Republicana ret homenatge a Emili Darder

Avui diumenge, al Mur de la Memòria del cementiri de Ciutat, s'ha retut l'homenatge a Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques, en el 80è aniversari del seu afusellament. Mateu Matas, com a president d'Esquerra Mallorca i Miquel A. Mayol, com a president de la secció local de Palma, han dipositat una ofrena floral sobre el memorial que recorda totes aquelles persones assassinades pels rebels feixistes. A l'acte, diferents parlaments han recordat que, a dia d'avui, els legítims representants de les institucions democràtiques encara figuren als sumaris com a traidors i s'ha reclamat de les institucions que continuïn les passes per restablir la memòria i la dignitat dels qui moriren en defensa d'unes llibertats que avui es troben novament amenaçades.

Joan Tardà, Gabriel Rufián i Bernat Picornell, amb els portaveus de Més per Menorca

Esquerra Republicana acompanya Més per Menorca en el seguiment de la petició del Parlament dels vols a 30 € entre illes al Congrés i al Senat

El 29 de juliol, el Parlament de les Illes Balears va aprovar, per unanimitat, una proposició de llei de modificació de la Llei de Règim especial de les Illes Balears on es demanava una tarifa màxima pels vols entre illes que no superi mai els 30 €. Un cop aprovada pel Parlament, la proposta va ser enviada al Congrés dels Diputats, on resta a l’espera de la seva tramitació. Mentrestant, Més per Menorca s’ha reunit, de la mà dels diputats i senadors d’Esquerra Republicana, amb els representants dels diferents grups al Congrés per tal d’aconseguir suports a aquesta petició. El senador d’Esquerra Republicana Bernat Picornell ha manifestat que estan estudiant totes les vies possibles per donar suport i reforçar la proposta del Parlament de les Illes Balears, entenent que la política de subvenció als residents no és encertada, ja que deixa en mans de les companyies aèries la decisió final sobre el preu dels vols, cosa que afecta negativament els consumidors. Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana al Congrés i al Senat han fet un seguiment molt de prop de la tramitació de la proposta de modificació de la Llei de Règim Especial de les Illes Balears per tal d’aconseguir que els ciutadans de les Illes no hagin de pagar més de 30 € en els seus desplaçaments interinsulars.

Esquerra Republicana reclama un pla d’ajudes pels municipis afectats pel temporal

Esquerra Republicana presentarà un seguit d’iniciatives parlamentàries per demanar explicacions al Govern espanyol sobre la gestió sostenible que ha dut a terme fins ara al litoral balear i reclamarà també a l'Estat que actuï davant les conseqüències del temporal marítim del cap de setmana del 20 al 22 de gener. Inicialment, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat, per mediació del senador Bernat Picornell, ha registrat a la cambra alta una moció en què es demana engegar un pla d'ajudes per als ajuntaments que hagin vist danyats el seu espai urbà i el seu territori. El grup parlamentari a la cambra alta demana també procedir a les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i de les platges afectades, a més d’engegar un Pla del Litoral que compti amb la participació de tots els actors institucionals així com col·lectius afectats (pesca i turisme), per a la gestió sostenible del litoral marítim. En el text de la moció, que s’haurà de debatre en la comissió de Medi Ambient, el senador Bernat Picornell denuncia que els desperfectes patits a la costa balear “posen de manifest l'oblit al qual ha estat postergada la gestió del litoral i de les platges en l'Estat espanyol”.”El litoral mediterrani porta patint més de mig segle d'intervencions insostenibles que li confereixen una extrema vulnerabilitat i fragilitat quan es produeix un temporal marítim”, argumenta. A banda d'aquesta iniciativa parlamentària, Esquerra Republicana preguntarà sobre aquesta qüestió en el ple del Senat. A més, formularà també una sèrie de preguntes per a la seva resposta escrita, com ara: “Quines han estat les principals accions de regeneració de platges i litoral a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Castelló, València, Alacant i a les Illes Balears, durant els anys els dos últims anys?” o “Quina quantitat de diners es va pressupostar en els anys 2015-2016 per a la gestió i regeneració d’aquestes mateixes zones?”.

Els càrrecs electes d'Esquerra Republicana amb la plataforma 'Avançam pel dret a decidir'

Els regidors i regidores d'Esquerra Republicana de Mallorca han participat a la sessió de la plataforma de regidors pel dret a decidir 'Avançam'. En aquesta reunió, Margalida Seguí, regidora a Banyalbufar, ha estat elegida vicepresidenta de la plataforma. També Catalina Munar, de Sa Pobla i Maria de Lluc Bauzá, de Vilafranca, n'han estat elegides vocals de la junta directiva que presideix Miquel Oliver. La plataforma compta amb 112 regidors i contempla, en els seus Estatuts, actuar en l'àmbit de les Illes Balears.