Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Esquerra Republicana, amb la plataforma "Sa Feixina SI Que Tomba"

Avui dilluns 18 de juliol, El portaveu d'Esquerra Republicana de Mallorca, Lluís Segura, i el president d'Esquerra Republicana de Palma, Miquel Àngel Mayol, han estat presents a l'acte de presentació de la plataforma "Sa Feixina SI Que Tomba".   Avui dilluns a les 12 h s’ha presentat davant els mitjans de comunicació la plataforma “Sa Feixina SI Que Tomba – Assemblea Ciutadana”, una plataforma que neix davant la lentitut del procés i que pretén fer pressió damunt l’Administració per tal d’accelerar l’enderrocament d’un monument que exalta idees anti-democràtiques i la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil durant el cop d’estat franquista. Amb la presència de prop d’un centenar de persones, entre particulars i representants de les més de 40 entitats que li donen suport, han comparegut davant els mitjans els portaveus d’aquesta plataforma cívica. Han intervingut Josep Brunet, Dolors Marín, Paco Ferrer i Tonina Mercadal. Després de començar l’acte de presentació amb les estrofes de la coneguda cançó de Lluís Llach, en al·lusió al monument – “segur que tomba i ens podrem alliberar” -  Josep Brunet ha recordat que avui, 18 de juliol, fa 80 anys del cop d’estat contra la Segona República, un acte que violà tots els drets humans i que representà una escalada de violència, morts, exiliats, represaliats i presoners. La doctora en Història Dolors Marín ha citat la condemna de la dictadura del General Franco feta per l’ONU el 1946 així com la resolució del Consell d’Europa del 2006, votat a favor per tots els grups polítics europeus a excepció del PP, que en aquell moment estava representat per l’eurodiputat Mayor Oreja. Dolors Marín ha recordat també que el creuer Balears va bombardejar sistemàticament totes les poblacions civils de la costa, des de Màlaga a Catalunya, i que era conegut com el “creuer de la mort”. Ha acusat a tots els qui prefereixen defensar pedres abans que buscar els cossos de totes les persones que encara resten anònimes a moltes cunetes i, al·ludint a l’argument d’ARCA que el monument és una mostra d’art decó, ha dit que Sa Feixina és una mostra de l’art decó-llons i un insult a tots els familiars de les víctimes que encara resten per localitzar.

El Español.com

Demanem a Pedro J. que ens inclogui a la seva "llista negra de defensors del català"

El Español.com, el diari digital que dirigeix Pedro J. Ramírez, ha publicat una llista negra de persones que es declaren defensores del català. Davant l'actitud d'aquest personatge, Esquerra Republicana de Mallorca posa en marxa una iniciativa per tal que tots els nostres militants, amics i simpatitzants demanin a Pedro J. que el nostre nom sigui inclòs a aquesta llista. Feu servir l'etiqueta #llistanegra o el text "Demano a @elespanolcom que inclogui el meu nom a la seva #llistanegra de defensors del català. http://www.elespanol.com/reportajes/20160709/138736716_0.html … Comparteix!!!"   

Lluc Bauzá, Joan Llodrà, Catalina Munar, Jaume Amengual, Margalida Seguí i altres regidors

Els regidors d'Esquerra Republicana amb la plataforma Avançam

Dissabte 14 de maig, a Montuiri, s'ha celebrat l'assemblea reconstituent de la plataforma Avançam pel dret a decidir, que agrupa a més de 60 regidors i regidores de diferents partits i organitzacions polítiques. Entre els integrants de la plataforma, els regidores i regidores d'Esquerra Republicana hi han participat activament i s'han compromés a fer crèixer la plataforma, incorporant més càrrecs electes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera en les properes setmanes, sempre a a títol individual.

Els membres de l'executiva d'Illes

ER-Illes es presentarà a les Eleccions Generals donant suport a la candidatura "Sobirania per les Illes"

L'Executiva d'esquerra Republicana de les Illes s'ha reunit aquest diumenge per tal de ratificar els acords presos per les assemblees celebrades a Mallorca, Menorca i Eivissa. En aquestes assemblees s'ha aprovat acceptar el repte llançat per diferents associacions i entitats de la societat civil de participar en una coalició nomenada "Sobirania per les Illes". La candidatura és impulsada per la societat civil i neix amb la intenció de sumar sobirania, catalanisme i republicanisme, obrint el ventall també a altres cercles que representen la societat civil illenca, per defensar conjuntament l’alliberament nacional de les illes. A l’executiva, celebrada quan encara es desconeixia quin seria el final de les negociacions entre altres partits d'esquerres, s’ha acordat deixar les portes obertes a altres partits, entitats sobiranistes i persones que s’hi vulguin sumar a títol particular. Aquesta executiva ha comptat amb la participació i, per tant, aval, dels membres de la permanent, els representants d’Esquerra de cada illa i també la representant de les JERC Illes.

Miquel A. Mayol en una intervenció davant l'Assemblea

Esquerra Republicana recull el repte llançat per la societat civil de participar en una candidatura sobiranista per les illes.

Tot i agrair la invitació feta per Mes per Mallorca de participar en una coalició amb Mes, Podem i Esquerra Unida, Esquerra Republicana ha considerat que, en aquests moments, és imprescindible oferir a l’electorat de les Illes una proposta veritablement sobiranista i no supeditada a cap partit d’àmbit estatal. Per aquesta raó, encara que tenim previst col·laborar estretament amb ells en la defensa de les polítiques socials que ens uneixen, s’ha considerat que una confluència amb Podemos i Izquierda Unida no encaixa en l’estratègia nacional d’Esquerra Republicana i, per tant, aquesta proposta no ha rebut el suport de l’assemblea. En els propers dies, es preveu que la decisió d’Esquerra Republicana Mallorca serà ratificada per l’executiva d’Illes i pel Consell Nacional i es començarà a treballar amb les entitats de la societat civil per tal de presentar el programa i els integrants d’aquesta candidatura. Per altra banda, Miquel A. Mayol ha estat elegit nou president d’Esquerra Palma en l’assemblea de la secció local celebrada avui al matí.

Bernat Picornell

Esquerra Republicana d'Alcúdia demana la gestió del port d'Alcúdia des de les nostres Institucions.

Esquerra Republicana d'Alcúdia,  a través del grup parlamentari d' Esquerra Republicana  de Catalunya a la Cambra alta,  presentarà aquest dijous una moció per tal de que la gestió del port d' Alcúdia es duguí desde les institucions de les Illes Balears i no desde Madrid. Esquerra Republicana d'Alcúdia presenta aquesta moció després de l'anunci de la futura ampliació (11.000 metres) del port esportiu, així com per les constants queixes veïnals per causa de la mala gestió del port comercial. Aquest proper dissabte dia 30 d'abril, el senador d'Esquerra Republicana Bernat Picornell, visititarà el  Port d' Alcúdia i es reunirà amb les  diferents plataformes i veïnats  per tal d'ajudar a aturar la barbàrie de l'ampliació i construir un furtur millor per Alcúdia i per les Illes Balears.

Guillem Morro

Esquerra Republicana denuncia que la Conselleria de Presidència de la CAIB dona suport a una conferència espanyolista sobre el Decret de Nova Planta quan ha ignorat tots els actes del Tricentenari.

Guillem Morro, doctor en història i president d’Esquerra Republicana, ha lamentat que el Govern de la Comunitat faci costat a uns actes organitzats per la Real Academia Mallorquina de Estudios Históricos y Heráldicos, una entitat clarament espanyolista presidida per Román Piña Homs que, el 2009, va canviar la seva denominació estatutària del català al castellà. La Real Academia Mallorquina de Estudios Históricos y Heráldicos és una associació creada l’any 1951 que que mai no s'ha posicionat en favor de la normalització de la nostra llengua catalana. Des de 1992 està presidida pel catedràtic de la UIB Dr. Piña Homs, ben conegut per les seves publicacions al diari conservador El Mundo. Guillem Morro ha declarat: “Després dels quatre anys de despropòsits espanyolistes del desgovern de l’inefable Bauzá, semblava impossible que certes coses no canviessin; Veritat? Idò no. Han canviat les persones, però el tarannà d’alguns dels nostres governants segueix essent d’absoluta submissió a aquest model d’estat caduc i podrit que anomenam Estat de les Autonomies. Cada cop és més evident que l’estratègia negociadora i pactista amb el govern central no ens aporta cap de les eines que necessitam per solucionar els problemes de la nostra societat: no tenim la capacitat per recaptar els impostos que generam i, en conseqüència, no tenim la capacitat per assignar aquests recursos a allò que veritablement és urgent i prioritari. Sense sobirania fiscal no hi pot haver política social. Però, a més, sense sobirania nacional no hi pot haver dignitat. I tan important és una com l’altra, per molt que pugui semblar petit burgès l’anhel de dignitat nacional quan hi ha tantes i tantes famílies que no tenen com arribar a final de mes. I no solament és per dignitat nacional que denunciam la incoherència de la Conselleria de Presidència sota la direcció dels socialistes, sinó perquè entenem que va en contra de l'esperit estatutari de les nostres Illes, el mandat del qual és la promoció i defensa del la llengua i cultura catalana, pròpies de les Illes Balears.

Lluc bauzá amb els regidors a l'oposició

L'oposició de Vilafranca proposa canviar la gespa del camp de futbol amb el Pla d'obres del Consell de Mallorca.

Els grups de l' oposició a l'Ajuntament de Vilafranca, MÉS per Vilafranca i Independents-Esquerra, han sol·licitat un ple extraordinari per demanar a l'equip de govern (PxP) que destini la partida de 240.000€, que ha habilitat el Consell de Mallorca dins el Pla especial d'obres i serveis 2016, al canvi de la gespa artificial del camp de futbol del Molí Nou, que data de l’any 2000. "El lamentable estat que presenta la gespa actual, que s'ha convertit en un perill per a tots els practicants d'aquest esport, és el motiu que fonamenta la convocatòria urgent i extraordinària del ple", expliquen els dos grups de l’oposició. La Federació Balear de Futbol també s'ha fet ressò en els darrers anys del lamentable estat del terreny de joc, a través de les queixes dels clubs visitants i dels àrbitres. Els clubs que fan servir el camp de futbol del poliesportiu municipal tenen unes 250 fitxes federatives. Per això, MÉS i Independents-Esquerra han demanat "que no s'endarrereixi més aquesta necessitat, que no posi més en perill la continuïtat del futbol local i que s’escolti més la directiva del club". El grup de govern (PxP) repeteix que el mal estat del camp no és recent  i que la manca de manteniment ha estat el que ha provocat el seu deteriorament. "Amb aquest tema hi ha molta responsabilitat de qui ara demanen solucions", respon el batle Montserrat Rossellóquan se li demana per la polèmica. Font: Ara Balears

Andreu Bujosa

Andreu Bujosa és el nou president de la Mancomunitat de la Serra de Tramuntana.

El batle de Bunyola, Andreu Bujosa, és el nou president de la Mancomunitat de la Serra de Tramuntana. El ple de l’organisme que es va celebrar a Sóller també va decidir que la seu de la institució s’instal·larà a la finca pública de Raixa, a Bunyola. La Mancomunitat de la Serra de Tramuntana agrupa els ajuntaments de Sóller, Fornalutx, Escorca, Valldemossa, Esporles, Puigpunyent, Andratx, Deià i Banyalbufar, a més de Bunyola. Bujosa pren el relleu a la presidència de Jaume Servera, batle de Sóller. La Mancomunitat recupera també la normalitat després de l’escissió patida durant la passada legislatura quan Banyalbufar, Estellencs, Puigpunyent, Valldemossa i Esporles abandonaren la institució per desavinences amb els municipis aleshores governats pel PP.