Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Mateu 'Xurí' adreçant-se als assistents

Esquerra - Mallorca celebra el seu dinar anual

El 30 de desembre s'ha celebrat, com cada any, el tradicional dinar d'Esquerra Republicana. L'acte es convoca com a prèvia a la manifestació de la Diada de Mallorca, que enguany cobra una significació especial gràcies a l'aprovació recent, en el plenari del Consell de Mallorca, de la data del 31 de desembre com a Diada i festivitat oficial de Mallorca. Al dinar hi han assistit prop de cent cinquanta militants, així com una representació important de companys dels altres territoris de la nació Catalana: Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya; Bernat Picornell, senador a les Corts espanyoles; Isaac Peraire, secretari d'organització d'ERC i Pau Morales, regidor i portaveu nacional de les Joventuts d'Esquerra Republicana. 

Joan Llodrà i Mateu Matas ‘Xurí’ han estat escollits nous presidents d'Esquerra Republicana de les Illes Balears i Mallorca

Esquerra Republicana de Mallorca ha celebrat aquest dissabte el seu Congrés on ha escollit nou president i nova executiva. L'equip capitanejat per en Mateu Matas Xurí ha obtingut un ampli suport, gairebé un 90% de la militància. El nou president ha expressat que, "la nova etapa que s'obre en els propers mesos i anys ha de servir per teixir una xarxa que permeti avançar cap a la sobirania social i nacional". En aquest sentit, a la cloenda, ha explicat que el projecte que genera més il·lusió és el de treballar en pro de tots els mallorquins i mallorquines i ha promès ‘esforç, dedicació, treball i compromís’ per anar cap aquesta direcció. Per altra banda, Esquerra Republicana de les Illes Balears ha convocat avui la seva militància en una jornada electoral a cada una de les illes per tal d'escollir nou president i nova executiva. L'equip liderat per en Joan Llodrà ha obtingut un suport del 73% de la militancia. El nou president ha volgut donar les gràcies a l'Executiva sortint i al seu president, Guillem Morro, per tota la dedicació dels últims temps. A la cloenda, a la qual han assistit diferents entitats i partits polítics, han intervingut Mònica Palacín, Secretària d'Organització d'Esquerra Republicana, i Bernat Picornell, senador. Palacín i Picornell han mostrat  tot el suport cap als dos nous equips i han es peronat a tots els militants a "remar cap a una mateixa direcció".

Isaac Peraire i Bernat Picornell

Isaac Peraire: Per compromís, memòria i dignitat, cal que s'obrin totes les fosses

Senadors i càrrecs d'Esquerra Republicana a Porreres Avui dilluns, el Senador Bernat Picornell, juntament amb el Vicesecretari General d'ERC Isaac Peraire, el president d'Esquerra Illes Guillem Morro i diversos regidors han visitat les tasques d'exhumació de la fossa comuna del Cementiri de Porreres. Allà s'han trobat amb la presidenta del Parlament Xelo Huertas, així com la batlessa de Porreres Xisca Mora i el regidor de Més Joan Barceló. Esquerra Republicana manifesta la solidaritat de tots els seus militants amb las famílies de les persones que varen desaparèixer o varen ser afusellades durant el cop d'estat feixista del general Franco i la Guerra Civil. Isaac Peraire ha manifestat que han volgut desplaçar-se des de Barcelona per compromís, memòria i dignitat i ha recordat que encara resten moltes altres fosses comunes per obrir i moltes persones desaparegudes per identificar.

El senador Bernat Picornell, amb la plataforma Aturem contra l'ampliació del club nàutic d'Alcúdia

Avui divendres, 4 de novembre, el senador Bernat Picornell s'ha reunit amb membres de la plataforma en defensa del Port d'Alcúdia. A la reunió hi han assistit Antònia Peralta, propera regidora de l'ajuntament d'Alcúdia i Concepción Baleato i José Luís Ballester, membres de la plataforma. El senador s'ha compromés a continuar treballant al Senat espanyol per tal d'aconseguir el màxim de suports a la paralització d'un projecte que preveu una ampliació equivalent al tamany d'un camp de futbol.

El senador Bernat Picornell es reuneix a Palma amb l'Associació de Majors Aturats de Balears (AMPEB)

El senador Bernat Picornell, s'ha reunit avui matí amb els representants d'AMPEB, l'Associació de Majors Aturats de Balears, Dolors Sastre i Francisco José Castillo. AMPEB ha exposat el que consideren una situació de greuge pel fet que totes les ajudes destinades a col·lectius com els aturats de llarga durada o similars estan supeditades a poder acreditar que el perceptor ha de suportar càrregues familiars. En aquest context, una persona major de 45 anys, sense fills, o amb fills majors d'edat, és discriminat negativament a l'hora de rebre cap tipus d'ajuda. El senador Picornell s'ha compromès a traslladar la reivindicació d'AMPEB a les institucions estatals i a investigar possibles propostes de revisió de la normativa legal que regula la concessió d'ajudes a les persones que es troben en aquesta situació a nivell estatal.

Esquerra Republicana fa costat l'OCB i l'ASM a l'acte de suport a la República Catalana 2016

L'Obra Cultural Balear, el Grup Blanquerna i l'ASM convoquen un acte de suport a la República Catalana, el proper divendres a les 20:00 a la Plaça Major de Palma, sota el lema "Pel dret a decidir democràticament". A l'acte hi intervindran Marisa Cerdó, vicepresidenta de l'OCB, Tomeu Martí, president del Grup Blanquerna, Cristòfol Soler, president de l'ASM i Sili Arguimbau, presidenta de Jubilats per Mallorca. 

Esquerra Republicana proposa 10 mesures per anar cap a la sostenibilitat i evitar la desnaturalització de les Illes

Davant la situació cada cop més insostenible de la situació que pateixen les Illes com a consequència de  l'activitat econòmica relacionada amb el turisme massiu, que s'ha desenvolupat sense cap tipus de planificació i que, enguany, ha arribat a un límit que afecta seriosament la qualitat de vida dels habitants de les Illes, a més de posar en perill els nostres recursos mediambientals, Esquerra Republicana proposa a la Conselleria de Turisme i al Govern de les Illes Balears l'adopció immediata de 10 mesures: Reducció del número de places hoteleres: s'han de tancar dues places existents per crear-ne una de nova. Exigir a la planta hotelera actual la modernització i la sostenibilitat pel que fa a: subministrament energètic, consum d'aigua, generació de residus, impactes visuals, etc. Exigir també al govern balear revisar els preus d'aquests subministraments posant la mirada en la possibilitat d'augmentar les tarifes quan vagin destinades al sector turístic. Establir una moratòria de noves residències vacacionals en sòl rústic i prohibir la construcció de noves piscines. Fomentar l'abastiment de matèries primeres locals al sector hoteler i de la restauració i la transmissió dels valors culinaris, culturals i històrics de la nostra terra. Definir el concepte de Zona Mediambientalment Sensible per a aquelles àrees de determinats municipis on s’haurà de limitar el lloguer de pisos o apartaments sencers i l'obertura de nous hotels per lluitar contra la carestia de l'habitatge i la desnaturalització del barri. Establir un màxim de cotxes de lloguer en circulació a les Illes i determinar quotes de cotxes de lloguer que hauran d'adquirir les empreses comercialitzadores. Prohibir el lloguer de cotxes diesel i fomentar el lloguer de cotxes elèctrics. Limitar el número de creuers i viatgers que poden arribar als ports de les Illes Balears diàriament. Establir quotes i que siguin adquirides per les companyies navilieres. Garantir que el turisme de creuers també estigui afectat per l’Impost de Turisme Sostenible.

Esquerra Republicana, amb la plataforma "Sa Feixina SI Que Tomba"

Avui dilluns 18 de juliol, El portaveu d'Esquerra Republicana de Mallorca, Lluís Segura, i el president d'Esquerra Republicana de Palma, Miquel Àngel Mayol, han estat presents a l'acte de presentació de la plataforma "Sa Feixina SI Que Tomba".   Avui dilluns a les 12 h s’ha presentat davant els mitjans de comunicació la plataforma “Sa Feixina SI Que Tomba – Assemblea Ciutadana”, una plataforma que neix davant la lentitut del procés i que pretén fer pressió damunt l’Administració per tal d’accelerar l’enderrocament d’un monument que exalta idees anti-democràtiques i la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil durant el cop d’estat franquista. Amb la presència de prop d’un centenar de persones, entre particulars i representants de les més de 40 entitats que li donen suport, han comparegut davant els mitjans els portaveus d’aquesta plataforma cívica. Han intervingut Josep Brunet, Dolors Marín, Paco Ferrer i Tonina Mercadal. Després de començar l’acte de presentació amb les estrofes de la coneguda cançó de Lluís Llach, en al·lusió al monument – “segur que tomba i ens podrem alliberar” -  Josep Brunet ha recordat que avui, 18 de juliol, fa 80 anys del cop d’estat contra la Segona República, un acte que violà tots els drets humans i que representà una escalada de violència, morts, exiliats, represaliats i presoners. La doctora en Història Dolors Marín ha citat la condemna de la dictadura del General Franco feta per l’ONU el 1946 així com la resolució del Consell d’Europa del 2006, votat a favor per tots els grups polítics europeus a excepció del PP, que en aquell moment estava representat per l’eurodiputat Mayor Oreja. Dolors Marín ha recordat també que el creuer Balears va bombardejar sistemàticament totes les poblacions civils de la costa, des de Màlaga a Catalunya, i que era conegut com el “creuer de la mort”. Ha acusat a tots els qui prefereixen defensar pedres abans que buscar els cossos de totes les persones que encara resten anònimes a moltes cunetes i, al·ludint a l’argument d’ARCA que el monument és una mostra d’art decó, ha dit que Sa Feixina és una mostra de l’art decó-llons i un insult a tots els familiars de les víctimes que encara resten per localitzar.

El Español.com

Demanem a Pedro J. que ens inclogui a la seva "llista negra de defensors del català"

El Español.com, el diari digital que dirigeix Pedro J. Ramírez, ha publicat una llista negra de persones que es declaren defensores del català. Davant l'actitud d'aquest personatge, Esquerra Republicana de Mallorca posa en marxa una iniciativa per tal que tots els nostres militants, amics i simpatitzants demanin a Pedro J. que el nostre nom sigui inclòs a aquesta llista. Feu servir l'etiqueta #llistanegra o el text "Demano a @elespanolcom que inclogui el meu nom a la seva #llistanegra de defensors del català. http://www.elespanol.com/reportajes/20160709/138736716_0.html … Comparteix!!!"