Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Lladó, Illes

Esquerra adverteix que la implantació del pla de modernització educativa xarxipèlag 2.0 del Govern pot ser un fracàs per mala planificació

Esquerra adverteix que la implantació del programa xarxipèlag 2.0 del Govern potser un fracàs per manca de previsió en la gestió de la xarxa. Esquerra a fet aquest anunci arran de la posada en marxa de la primera fase del Pla de Modernització Educativa 'Xarxipèlag 2.0' aquest mes de setembre, que suposarà dotar d’ordinadors portàtils d’ús individual a més de 24.000 alumnes de cinquè i sisè d’educació primària. El president d’Esquerra, Joan Lladó, ha volgut valorar aquesta posada en marxa que suposarà una primera inversió enguany de 13,5 milions d’euros, fins arribar als gairebé 30 milions d’euros per informatitzar tot el sistema educatiu. Segons Lladó, “Esquerra veu amb molta preocupació que s'implanti de la nit al dia un pla que ha de multiplicar per 10 el nombre d'ordinadors als centres educatiu, tenint en compte la situació actual de les infraestructures informàtiques dels centres educatius”: en als centres de secundària hi ha entre 100 i 150 ordinadors i en els de primària, un nombre molt menor, “on les avaries i desconnexions són constants”. A més a més, Lladó explica que els professors encarregats d'aquestes infraestructures només són professors d'aquesta àrea. Segons el president d’Esquerra “el fet que el manteniment de les xarxes de cada centre sigui tasca de docents de diferents disciplines, sense coneixements avançats en informàtica, pot abocar el projecte al fracàs i al malbaratament dels 30 milions d’euros que costa la totalitat del projecte”. En aquest sentit, Lladó ha asseverat que “en el disseny de les plantilles s’han d’introduir places de professors d'informàtica com a coordinadors.” Lladó ha lamentat la manca de planificació de la Conselleria d’Educació que “a més d’haver reduït un 4,9% el seu pressupost d’enguany, té seriosos problemes de planificació i priorització a l'hora de gestionar” D’una manera més global, Lladó ha advertit que “l’Educació és l’únic camí de sortida a la crisi que patim i en aquest moment l’actual executiu està omplint el camí de rostoll”

Reunió amb entitat animalistes

Esquerra obté el suport de diferents grups animalistes a la seva proposta de prohibir els toros

Esquerra ha reiterat la seva proposta de supressió de les curses de bous en el decurs d'una reunió mantinguda avui matí amb representants de la Societat Protectora d'Animals i Plantes, Baldea, el PACMA i l'associació Anima Naturalis, que s'han interessat per la iniciativa del partit republicà de promoure les necessàries modificacions de la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen a l'entorn humà. El president d'Esquerra a les Illes Balears, Joan Lladó, juntament amb el secretari d'Organització, Joan Miquel Chacón, i el de Moviments Socials, Bartomeu Adrover, s'han reunit aquest matí, a la seu del partit, amb Carmen Rojas, Pedro Puchal, Luis Miguel i Julie Palomar, representants de les entitats animalistes esmentades, que han posat de manifest el seu suport a la iniciativa d'Esquerra, coherent amb els seus principis programàtics. Joan Lladó ha posat de manifest que la proposta de modificació afecta totes les excepcions que contempla l'apartat 2 de l'article 4 de la llei de 1992. Això ha de significar “la prohibició de corregudes de toros, les competicions de tir al colomí o d’altres celebracions com els correbous quan suposen un maltracte per l’animal”. Esquerra insisteix, aiximateix, en presentar la proposta a través del Bloc per Mallorca i, segons Lladó, “ho presentarem a la primera reunió que hi hagi de la comissió de seguiment de la coalició”. El president del partit republicà també s'ha referit a les al·lusions del portaveu del Bloc i secretari general del PSM, Gabriel Barceló, en el sentit que Esquerra ho presenti a través de la seva diputada, integrada en el grup d'Eivissa pel Canvi. “A Eivissa no hi ha corregudes de bous. El que és lògic és que ho promogui el Bloc per Mallorca i Esquerra en forma part. A més, després de l'acord recent del pacte a l'Ajuntament de Palma pel que fa als circs amb animals salvatges, sembla oportú que els grups del Parlament es pronunciïn am la mateixa línia”.

Lladó, Illes

Esquerra demana la modificació de la Llei de Protecció d'Animals perquè prohibeixi les curses

Esquerra Republicana instarà el grup parlamentari del Bloc per Mallorca a que presenti una proposició per tal de modificar l'article 4 de a Llei 1/1992 de Protecció d'Animals que viuen a l'Entorn Humà, en el sentit de prohibir la celebració de qualsevol tipus de curses de braus. Segons, Joan Lladó, president d'Esquerra a les Illes “ja és ben hora de fer la passa endavant” i suprimir les exempcions que la referida Llei 1/1992 feia en relació a les curses de braus. “Les civilitzacions i el seus valors no són estàtics. Canvien i s’adapten. Les tradicions evolucionen en paral·lel a la experiència i a les formes de relació i de comprensió dels pobles. La tortura infringida a un animal és un corpus cultural del qual podem prescindir.” Segons el dirigent republicà, “una illa que viu del turisme i està oberta al món no es pot tancar a tradicions arcaiques que l’allunyen de la comprensió dels seus visitants que, majoritàriament, provenen de països amb legislacions molt avançades amb matèria de protecció dels animals.” Joan Lladó ha recordat que “l'any 1992, la proposta que aleshores va presentar UM va ser modificada en el Parlament de les Illes Balears perquè no gosaren fer front a les pressions dels que encara volien el manteniment de les curses de braus”. El dirigent republicà entén que, “si aleshores algú podia mantenir qualque argument econòmic o d'interès, les dades actuals ens diuen que les curses són insostenibles i sense cap seguiment de la població illenca”. Segons Lladó, “les dades estableixen que, al llarg de 2009, les curses de brau celebrades a Mallorca (les xifres parlen de Balears, però cal tenir present la seva inexistència a Menorca i a les Pitiüses) signifiquen tot just el 0,32%. Del total de 1848 curses que es fan a l’Estat a Mallorca només se’n feren 6. És a dir, no res.”

El president d'Esquerra, Joan Lladó

Esquerra Republicana denuncia els retalls de professorat a l'Escola Oficial d'Idiomes

L'Escola Oficial d'Idiomes de les Illes Balears ha hagut de reduir el nombre dels seus professors, per la retallada que ha rebut de la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears. En total deixaran de prestar el seus serveis al centres oficials quatre professors, que es repartien entre els centres de Palma, Manacor, Calvià i Inca; de tal manera que la mesura afecta a 16 grups i a un total de més de dos-cents alumnes. Esquerra denuncia, un cop més, qualsevol reducció pressupostària en matèria d'educació: “No pot ser que, en una situació de crisis econòmica, es retalli la formació. Aquesta és la conseqüencia de la rebaixa el 4.9% el pressupost d’educació d’aquest govern”, ha declarat el president del partit republicà, Joan Lladó. Lladó insisteix en que “un govern progressista no pot castigar el món educatiu” perquè a parer seu la formació és “l’instrument fonamental pel canvi de model econòmic i el que ha de permetre les noves capacitacions laborals dels ciutadans actualment sense feina o en procés educatiu encara” En el cas de l'Escola d'Idiomes cal considerar, a més, que és l'única que emet certificats i titulacions oficials i que, com recorda Joan Lladó, “si la retallada, tal com es preveu, acaba afectant als cursos avançats, s'interromprà la formació dels estudiants o hauràn de sortir fora Mallorca per continuar-los”. En un pla més estrictament polític, el fet que entre els idiomes més afectats figuri el rus, fa reflexionar al president d'Esquerra sobre l'augment del turisme d'aquesta nacionalitat i la contradicció amb la política turística del Govern. “Es contradictori –troba Lladó– que el president Antich se'n vagi de visita oficial tres dies a Rússia, amb tota la seva comitiva i quasi una dotzena d'hotelers, per incentivar la venguda de turistes; i paral·lelament es retallin les possibilitats dels nostres treballadors de conéixer l'idioma d'aquests potencials nous clients.”

Joan Puigcercós: “En relació a Kosovo, Espanya s'està alineant amb els països menys respectuosos amb els drets humans”

El president nacional d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha declarat aquest matí, en relació a la recent resolució sobre la independència de Kosovo, que “Espanya fa un trist paper quan s'alinea amb els paÏsos que estan a la cua del respecte pels drets humans”. Puigcercós ha asistit a la inauguració d'una Jornada de Formació que celebra Esquerra al terme municipal mallorquí de Vilafranca de Bonany, i que reuneix a una cinquantena de dirigents locals i territorials del partit a les Illes Balears i Pitiüses. Al llarg del matí s'han succeït les intervencions del secretari d'Imatge i Comunicació i portaveu de l'executiva nacional, Ingnasi Llorente, i del secretari de Política Municial, Marc Sanglas. En una trobada amb els mitjans de comunicació, abans d'assistir a la jornada, Joan Puigcercós s'ha referit també, i entre d'altres qüestions, a “la falta de realisme que demostra Rodríguez Zapatero, especialment en l'àmbit econòmic”, i que ha exemplificar amb algunes inversions del conegut Plan E, “que a Torrejón de Ardoz ha servit per muntar una rèplica de la porta de Brandenburgo, i a Madrid per moure l'estatua de Colón, mentre ens neguen recursos als països catalans per a enllestir infraestructures que ens són necessàries”. En la mateix línea s'ha dirigit als “catalans que han votat Zapatero, que ara han d'entendre que viu a un altre món”. A preguntes dels periodistes, i en relació a les proves d'estrés a que s'han sotmès les caixes d'estalvi després del procés de fusions, Puigcercós ha manifestat que “s'ha constatat que alguns directius ha demostrat poca responsabilitat en relació a un bé comú com son les caixes”; i que les referides proves “han demostrat que hi ha d'haver canvis i que s'hauran de depurar responsabilitat”. El president d'Esquerra ha fet “una valoració més que positiva del tripartit, perquè s'han pogut fer els canvis que Catalunya havia de fer”, tot assenyalant que “tècnicament ja estam en temps de descompte per a les eleccions autonòmiques de la tardor”.

Joan Puigcercós: “El motor del país ara és l'independentisme, l'autonomisme està fora de joc”

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, va declarar ahir vespre, en un acte polític que tingué lloc al municipi mallorquí de Vilafranca, que “el motor del país ara és l'independentisme, l'autonomisme ha restat fora de joc”; i afegí que, enfront d'“una Espanya que no vol ser canviada”, el país “està madur per la independència”. Puigcercós, juntament amb el president d'Esquerra a les Illes Balears, Joan Lladó, va protagonitzat l'acte polític organitzat pel partit republicà a l'hotel rural Sa Franquesa Nova, al qual van assistir unes dues-centes persones, que compartiren sopar amb els dirigents independentistes. El president nacional dels republicans va plantejar la seva intervenció a partir de “la crisis sistèmica” que pateix Espanya, producte d'una economia que “ha viscut de rendes” i que “ens arrossega gairebé extramurs de la Unió Europea”. Joan Puigcercós argumenta que, enfront de l'Espanya “que no vol ser canviada”, la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya “ha clarificat moltes coses; les eternes dues Espanyes, l'Espanya unitària i les engrunes del que resta de l'Espanya plural, s'han posat d'acord per enviar un missatge als autonomistes: Espanya no vol ser canviada”. El president republicà va defensar la feina feta en els darrers set anys, des del govern de la Generalitat, que entre d'altres coses ha permès “elevar les contradiccions del autonomisme a un nivell extrem”, i a més a més en quatre anys “Catalunya ha fet els canvis que havia de fer”. A partir d'ara, explicà Puigcercós, ateses les condicions objectives favorables, “toca el moment de l'autoafirmació” i, en aqueixa línia, certificà que des d'Esquerra “només pactarem amb qui vulgui tirar endavant el procès que ha de dur a la declaració d'independència”. La intervenció de Joan Puigcercós va estar precedida per la intervenció del president d'Esquerra a les Illes, Joan Lladó, que es va referir a la necessitat de “revaloritzar la política” enfront d'un procés de desafecció que no només és estructural, sinó també ideològica.

Esquerra valora positivament el percentatge de illencs que es declaren independentistes

Esquerra Republicana ha valorat positivament les dades recollides pel darrer baròmetre del CIS, segons les quals un 6,4% dels enquestats es declaren partidaris que l'Estat reconegués a les comunitats la possibilitat de convertir-se en estats independents. Joan Lladó, president del partit republicà, ha manifestat que “tot i que no estam d'acord amb el plantejament de la pregunta, perquè es clarament estatalista, la resposta dels ciutadans es prou satisfactòria”. Les dades del CIS destaquen, aiximateix, que les Baleares i Catalunya són les comunitats on més ciutadans (un 29,3%), sense arribar al nivell de la independència, voldrien més autogovern. Lladó considera simptomàtic que aquests percentatge coincideixen amb els de seguiment televisiu de la selección espanyola als darrers mundials de futbol: Balears fue la tercera comunitat amb menors índex d'audiència. Joan Lladó entén que aquestes xifres són una mostra més de que el procés estatutari, les suposades vies federalistes estan acabades i “la tendència independentista anirà augmentant, com ha passat i passa de cada dia més al Principat”.

Esquerra-Bunyola impedeix que es rebaixin els sous del personal laboral i contractat de l’Ajuntament de Bunyola

L’únic vot d’Esquerra-Bunyola al ple d’ahir de Bunyola va impedir que prosperàs una proposta per rebaixar els sous dels treballadors contractats i laborals de l’Ajuntament, tal com pretenia l’equip de govern. El regidor republicà, Andreu Bujosa, va defensar que “els treballadors no haurien de pagar la crisi econòmica que no han generat ells”, i va instar a cercar “altres fórmules” per compensar la manca d’ingressos. Finalment, els altres grups (PP, PSOE i Independents) es varen abstenir, i gràcies a l’únic vot en contra, d’Esquerra, la proposta no va tirar endavant. Esquerra ja va dir al Consell de Mallorca que és l’estat qui s’ha d’aprimar ja que és qui acumula el dèficit. Els ajuntaments només acumulen un 1% del total del dèficit. Esquerra presentà en el seu moment una bateria de mesures per reduir dèficit que no afecten a qui el pateix, sinó a qui l’ha generat. Així mateix, el ple va aprovar dues propostes més del grup municipal republicà, consensuades entre totes les forces presents: una condenma de la corrupció política, i la moció de la plataforma de càrrecs electes Avançam sobre el dret a decidir de les Illes Balears. Amb el resultat del ple d’ahir, Bujosa es mostra més que satisfet de la feina d’Esquerra a Bunyola: “que amb un sol vot puguem condicionar i decidir sobre temes tan importants com és el sou dels treballadors de l’Ajuntament demostra fins a quin punt és important el paper d’Esquerra al consistori”. El regidor també recorda que la nova Sala Polivalent que s’ha de construir al Mercat, tal com va destacar ahir el batle, es farà amb els doblers que va aconseguir Esquerra a través dels pressuposts generals de l’estat: “Esquerra-Bunyola és, ara mateix, el motor de canvi de Bunyola”. I Bujosa insisteix: “Volem tenir més força perquè el canvi sigui encara major”.

Esquerra manté el seu vot contrari a la retallada als treballadors en el Consell

El Partit Popular ha anunciat la seva voluntat de canviar el seu vot negatiu al darrer plenari de Consell de Mallorca, sobre l’aplicació de les mesures de Zapatero de retallar els sous dels treballadors públics. Arran d’aquest fet, el president d’Esquerra i conseller electe al Consell de Mallorca, Joan Lladó, ha volgut manifestar que ell mantendrà el mateix vot que va emetre en el passat plenari. Segons el president d’Esquerra, “el Partit Popular ha mostrat el llautó en canviar el seu vot. Ara podem dir clarament que no fou Esquerra que se sumà al PP al darrer plenari, sinó a l’inrevés: fou Font qui se sumà al nostre vot”. Lladó ha volgut contestar les paraules de Font en que l'acusava d’irresponsable: “El que és irresponsable és canviar d’opinió just per no coincidir amb Esquerra i jugar així amb el sou dels treballadors. A més és inconseqüent no votar el mateix que defensaren al Parlament i al Consell el mes passat”; i ha advertit que “nosaltres no perdrem la coherència ni la dignitat”. Lladó ha dit que “per a Font, les ART un dia són bones i l’altre dolentes, les mesures de Zapatero un dia són bones i l’altre no. És un veleta de campanari”. Lladó ha posat de relleu la incongruència de voler aplicar reduccions al Consell de Mallorca, “una institució que no té dèficit.” El conseller republicà ha recordat que “el dèficit el té l’Estat”. Ha insistit que “s’hauria de prioritzar la reducció de ministeris innecessaris i que conculquen competències transferides, com són ara els de Igualtat, el de Cultura o el d'Habitatge, a més de la tercera vicepresidència; o retallant els pressupostos de Defensa, a més d’un pla de lluita contra el frau, que representa un 23% del PIB espanyol”. Entre les mesures proposades, Lladó fa esment que “Extremadura té el doble de funcionaris per capita que Mallorca” i entén que el que caldria fer és “un pla de no reposició de funcionaris en aquells llocs que superen la mitjana estatal”.