Illes Balears i Pitiüses

Totes les notícies

Joan Puigcercós: “En relació a Kosovo, Espanya s'està alineant amb els països menys respectuosos amb els drets humans”

El president nacional d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha declarat aquest matí, en relació a la recent resolució sobre la independència de Kosovo, que “Espanya fa un trist paper quan s'alinea amb els paÏsos que estan a la cua del respecte pels drets humans”. Puigcercós ha asistit a la inauguració d'una Jornada de Formació que celebra Esquerra al terme municipal mallorquí de Vilafranca de Bonany, i que reuneix a una cinquantena de dirigents locals i territorials del partit a les Illes Balears i Pitiüses. Al llarg del matí s'han succeït les intervencions del secretari d'Imatge i Comunicació i portaveu de l'executiva nacional, Ingnasi Llorente, i del secretari de Política Municial, Marc Sanglas. En una trobada amb els mitjans de comunicació, abans d'assistir a la jornada, Joan Puigcercós s'ha referit també, i entre d'altres qüestions, a “la falta de realisme que demostra Rodríguez Zapatero, especialment en l'àmbit econòmic”, i que ha exemplificar amb algunes inversions del conegut Plan E, “que a Torrejón de Ardoz ha servit per muntar una rèplica de la porta de Brandenburgo, i a Madrid per moure l'estatua de Colón, mentre ens neguen recursos als països catalans per a enllestir infraestructures que ens són necessàries”. En la mateix línea s'ha dirigit als “catalans que han votat Zapatero, que ara han d'entendre que viu a un altre món”. A preguntes dels periodistes, i en relació a les proves d'estrés a que s'han sotmès les caixes d'estalvi després del procés de fusions, Puigcercós ha manifestat que “s'ha constatat que alguns directius ha demostrat poca responsabilitat en relació a un bé comú com son les caixes”; i que les referides proves “han demostrat que hi ha d'haver canvis i que s'hauran de depurar responsabilitat”. El president d'Esquerra ha fet “una valoració més que positiva del tripartit, perquè s'han pogut fer els canvis que Catalunya havia de fer”, tot assenyalant que “tècnicament ja estam en temps de descompte per a les eleccions autonòmiques de la tardor”.

Joan Puigcercós: “El motor del país ara és l'independentisme, l'autonomisme està fora de joc”

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, va declarar ahir vespre, en un acte polític que tingué lloc al municipi mallorquí de Vilafranca, que “el motor del país ara és l'independentisme, l'autonomisme ha restat fora de joc”; i afegí que, enfront d'“una Espanya que no vol ser canviada”, el país “està madur per la independència”. Puigcercós, juntament amb el president d'Esquerra a les Illes Balears, Joan Lladó, va protagonitzat l'acte polític organitzat pel partit republicà a l'hotel rural Sa Franquesa Nova, al qual van assistir unes dues-centes persones, que compartiren sopar amb els dirigents independentistes. El president nacional dels republicans va plantejar la seva intervenció a partir de “la crisis sistèmica” que pateix Espanya, producte d'una economia que “ha viscut de rendes” i que “ens arrossega gairebé extramurs de la Unió Europea”. Joan Puigcercós argumenta que, enfront de l'Espanya “que no vol ser canviada”, la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya “ha clarificat moltes coses; les eternes dues Espanyes, l'Espanya unitària i les engrunes del que resta de l'Espanya plural, s'han posat d'acord per enviar un missatge als autonomistes: Espanya no vol ser canviada”. El president republicà va defensar la feina feta en els darrers set anys, des del govern de la Generalitat, que entre d'altres coses ha permès “elevar les contradiccions del autonomisme a un nivell extrem”, i a més a més en quatre anys “Catalunya ha fet els canvis que havia de fer”. A partir d'ara, explicà Puigcercós, ateses les condicions objectives favorables, “toca el moment de l'autoafirmació” i, en aqueixa línia, certificà que des d'Esquerra “només pactarem amb qui vulgui tirar endavant el procès que ha de dur a la declaració d'independència”. La intervenció de Joan Puigcercós va estar precedida per la intervenció del president d'Esquerra a les Illes, Joan Lladó, que es va referir a la necessitat de “revaloritzar la política” enfront d'un procés de desafecció que no només és estructural, sinó també ideològica.

Esquerra valora positivament el percentatge de illencs que es declaren independentistes

Esquerra Republicana ha valorat positivament les dades recollides pel darrer baròmetre del CIS, segons les quals un 6,4% dels enquestats es declaren partidaris que l'Estat reconegués a les comunitats la possibilitat de convertir-se en estats independents. Joan Lladó, president del partit republicà, ha manifestat que “tot i que no estam d'acord amb el plantejament de la pregunta, perquè es clarament estatalista, la resposta dels ciutadans es prou satisfactòria”. Les dades del CIS destaquen, aiximateix, que les Baleares i Catalunya són les comunitats on més ciutadans (un 29,3%), sense arribar al nivell de la independència, voldrien més autogovern. Lladó considera simptomàtic que aquests percentatge coincideixen amb els de seguiment televisiu de la selección espanyola als darrers mundials de futbol: Balears fue la tercera comunitat amb menors índex d'audiència. Joan Lladó entén que aquestes xifres són una mostra més de que el procés estatutari, les suposades vies federalistes estan acabades i “la tendència independentista anirà augmentant, com ha passat i passa de cada dia més al Principat”.

Esquerra-Bunyola impedeix que es rebaixin els sous del personal laboral i contractat de l’Ajuntament de Bunyola

L’únic vot d’Esquerra-Bunyola al ple d’ahir de Bunyola va impedir que prosperàs una proposta per rebaixar els sous dels treballadors contractats i laborals de l’Ajuntament, tal com pretenia l’equip de govern. El regidor republicà, Andreu Bujosa, va defensar que “els treballadors no haurien de pagar la crisi econòmica que no han generat ells”, i va instar a cercar “altres fórmules” per compensar la manca d’ingressos. Finalment, els altres grups (PP, PSOE i Independents) es varen abstenir, i gràcies a l’únic vot en contra, d’Esquerra, la proposta no va tirar endavant. Esquerra ja va dir al Consell de Mallorca que és l’estat qui s’ha d’aprimar ja que és qui acumula el dèficit. Els ajuntaments només acumulen un 1% del total del dèficit. Esquerra presentà en el seu moment una bateria de mesures per reduir dèficit que no afecten a qui el pateix, sinó a qui l’ha generat. Així mateix, el ple va aprovar dues propostes més del grup municipal republicà, consensuades entre totes les forces presents: una condenma de la corrupció política, i la moció de la plataforma de càrrecs electes Avançam sobre el dret a decidir de les Illes Balears. Amb el resultat del ple d’ahir, Bujosa es mostra més que satisfet de la feina d’Esquerra a Bunyola: “que amb un sol vot puguem condicionar i decidir sobre temes tan importants com és el sou dels treballadors de l’Ajuntament demostra fins a quin punt és important el paper d’Esquerra al consistori”. El regidor també recorda que la nova Sala Polivalent que s’ha de construir al Mercat, tal com va destacar ahir el batle, es farà amb els doblers que va aconseguir Esquerra a través dels pressuposts generals de l’estat: “Esquerra-Bunyola és, ara mateix, el motor de canvi de Bunyola”. I Bujosa insisteix: “Volem tenir més força perquè el canvi sigui encara major”.

Esquerra manté el seu vot contrari a la retallada als treballadors en el Consell

El Partit Popular ha anunciat la seva voluntat de canviar el seu vot negatiu al darrer plenari de Consell de Mallorca, sobre l’aplicació de les mesures de Zapatero de retallar els sous dels treballadors públics. Arran d’aquest fet, el president d’Esquerra i conseller electe al Consell de Mallorca, Joan Lladó, ha volgut manifestar que ell mantendrà el mateix vot que va emetre en el passat plenari. Segons el president d’Esquerra, “el Partit Popular ha mostrat el llautó en canviar el seu vot. Ara podem dir clarament que no fou Esquerra que se sumà al PP al darrer plenari, sinó a l’inrevés: fou Font qui se sumà al nostre vot”. Lladó ha volgut contestar les paraules de Font en que l'acusava d’irresponsable: “El que és irresponsable és canviar d’opinió just per no coincidir amb Esquerra i jugar així amb el sou dels treballadors. A més és inconseqüent no votar el mateix que defensaren al Parlament i al Consell el mes passat”; i ha advertit que “nosaltres no perdrem la coherència ni la dignitat”. Lladó ha dit que “per a Font, les ART un dia són bones i l’altre dolentes, les mesures de Zapatero un dia són bones i l’altre no. És un veleta de campanari”. Lladó ha posat de relleu la incongruència de voler aplicar reduccions al Consell de Mallorca, “una institució que no té dèficit.” El conseller republicà ha recordat que “el dèficit el té l’Estat”. Ha insistit que “s’hauria de prioritzar la reducció de ministeris innecessaris i que conculquen competències transferides, com són ara els de Igualtat, el de Cultura o el d'Habitatge, a més de la tercera vicepresidència; o retallant els pressupostos de Defensa, a més d’un pla de lluita contra el frau, que representa un 23% del PIB espanyol”. Entre les mesures proposades, Lladó fa esment que “Extremadura té el doble de funcionaris per capita que Mallorca” i entén que el que caldria fer és “un pla de no reposició de funcionaris en aquells llocs que superen la mitjana estatal”.

Esquerra troba que el director d’IB3 no pot acceptar la dimissió d’Àlvarez per fer proximitat i no prioritzar la selecció fins a la final

Aquest cap de setmana es va fer pública una circular interna d’IB3-Ràdio que insta a prioritzar les informacions esportives de caire autonòmic per davant de la selecció espanyola, a no ser que arribàs a la final. Aquest fet ha ocasionat pressions al director d’IB3 Ràdio, Víctor Àlvarez, des del nacionalisme mediàtic espanyol i fins i tot des de la mateixa direcció de l’Ens Públic de RTVIB, que han provocat que el periodista hagi presentat la seva dimissió. Des d’Esquerra, el seu president insular, Joan Lladó, ha volgut manifestar que “els criteris periodístics d’Àlvarez s’emmarquen dins el que tipifica el contracte programa que regeix l’actuació de l’ens públic”. Textualment, el punt primer del que es refereix als aspectes de la programació, diu que “el model de programació apostarà per la informació de proximitat, donant la màxima prioritat als continguts d’interès balear, tant pel que fa a l’aspecte informatiu como d’entreteniment i cultural. Aquest serà l’eix vertebrador de la programació de la Ràdio i Televisió de les Illes Balears”. Lladó també ha volgut recordar que “els treballadors de la casa representats pel Comitè d’Empresa han comunicat aquest cap de setmana públicament que no s’ha exercit cap tipus de censura a la casa en les seves informacions.” Segons Lladó, “el director en funcions d’IB3, Pere Terrassa, no pot acceptar la dimissió d'Àlvarez”; a més, el president d’Esquerra diu que Terrasa “encara no ha estat escollit pel parlament i no és qui per exercir o tolerar pressions als directius de la casa que atemptin contra la filosofia fundacional de la mateixa.” En aquest sentit Lladó adverteix que “sí s’acaba acceptant la dimissió d’Àlvarez pensam que el Bloc no ha de donar suport a Terrassa al Parlament i ha de traslladar el seu malestar en el sí d’un pacte de progrés amb el PSOE cada vegada més mancat de perfil sobiranista”.