Illes Balears i Pitiüses

Totes les opinions

Andreu Salom i Mir

Del pensament polític de Guillem Forteza

Guillem Forteza i Pinya (Palma, 1892 – 1943) fou un destacat intel·lectual, ideòleg i polític mallorquí del primer terç del segle XX. Les seves aportacions com a assagista i articulador del pensament nacional català a Mallorca foren, i són, considerables. El 1931 publicà Pel ressorgiment polític de Mallorca, una miscel·lània amb els principals articles i conferències de caràcter nacionalista que havia publicat entre el 1916 i el 1926.

Andreu Salom i Mir

LA FORÇA DEL CATALANISME

El catalanisme està donant proves d’una gran força interior. El seu missatge polític, ara clarament independentista, ha deixat definitivament enrere el pactisme paralitzant amb Madrid, que durant tants i tants anys ha marcat l’agenda dels representants polítics catalans. L’escenari és completament nou, car mai no hi havia hagut una majoria parlamentària i un gruix tan important de la població decidits a tirar endavant un projecte de República catalana, cosa que suposa un repte de grans magnituds per a Madrid.

Andreu Salom i Mir

CATALUNYA, NOU ESTAT EUROPEU

Els catalans s'ho creuen. Ens ho creiem. Aquest cop va de bo. Tres-cents anys de resistències, de sentències, de lluites, d'anhels... estan fructificant en una gran realitat nacional esperançada, moderna, creativa i eficaç. Totes les generacions han coadjuvat, al llarg de les darreres centenes, perquè s'arribés en aquest punt de no retorn a la submissió i a l'esclavatge, car no és propi de gent civilitzada mantenir el segrest d'una nació dins una altra.

Andreu Salom i Mir

DE LA UNIFICACIÓ DE CATALUNYA

El poble català, amb una població d'origen més aviat escassa i amb una gran capacitat (fent, de la necessitat, virtut) d'integració de gent estrangera, ha configurat històricament, dels segles VIII al XIII, el seu territori, de les Corberes, al Pirineu nord-català, al riu Segura, i del Cinca a Menorca. Aquest és el territori poblat pels catalans, de terres en general fèrtils, amb clima mediterrani, tan diferent del continental de les terres de l'interior castellà.

Andreu Salom i Mir

La mata de jonc

Andreu Salom Mir

La raó per la qual els pobles avancen i tenen futur és la unitat, i encara llur entusiasme per la unitat d’acció, per un objectiu comú. L’actual situació política del Principat de Catalunya és una demostració clara i fefaent d’una voluntat de ser, de construir un futur verament democràtic i lliure en què es regirà ell mateix, sense ingerències externes. Totes les passes que es fan en aquest sentit només s’entenen de d’una confluència generosa d’esforços.

Josep Castells

Espanya es gira d’esquena a les necessitats essencials de les Illes

Fa anys que el transport aeri ofega Menorca. De fet, ofega totes les Illes Balears, però especialment Menorca on, a causa d’una demografia més baixa i d’un model turístic menys massificat, l’oferta de vols fora de temporada alta és simplement ridícula. I, no obstant això, els ciutadans de les Illes necessiten connexions aèries, com els ciutadans de la península necessiten autovies i tren de gran velocitat.

Lluís Segura

I tu, a qui estimes més?

“I tu, a qui estimes més, Bernat, al pare o a la mare?” Quan era nin, el seu pare sempre li feia aquesta pregunta. I el nin Bernat es quedava callat, sense saber que dir. No ho entenia. Amb els anys, en Bernat anà creixent i subtilment començà a percebre coses estranyes dins ca seva. Un plor de la mare, d’amagat; una mala cara del pare; renous inconcrets durant els vespres. En Bernat sentia que alguna cosa no acabava de funcionar.

Lluís Segura

Joan Coma, la desobediència com a model

“Per fer una truita cal trencar els ous”. Aquesta és la frase que va pronunciar el regidor de Vic Joan Coma davant el Ple de l’Ajuntament i que va donar lloc al requeriment d’haver de presentar-se davant la justícia espanyola sota l’acusació de foment de la sedició. Mentre escrit això, Joan Coma ja deu ser a Madrid, en alguna dependència policial, a l’espera de ser traslladat a l’Audiència Nacional, on haurà de declarar i explicar el sentit de les seves paraules.

Amador Calafat

Som rics

Amador Calafat

Vaig llegir la notícia al diari i la inesperada glopada d’informació amb va deixar atònit: «L’economia balear ha crescut un 4,2% ... i accelera». Tot d’una vaig anar a repassar la meva esquàlida cartera per comprovar si era certa la notícia però no hi havia més que els diners que hi havia deixat. Una revisió del meu compte corrent va servir per comprovar que no havia tornat, miraculosament, un 4,2% més ric.