La Bisbal d'Empordà

Notícia

El ple de la Bisbal d'Empordà aprova una moció de suport a la consulta sobre la independència

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, conjuntament amb els grups municipals de Convergència i Unió i d’Iniciativa per Catalunya Verds, varen donar suport a la moció presentada per la coordinadora “Labisbaldecideix”, en favor de les consultes populars per la independència. El resultat de la votació feta durant la sessió plenària d’ahir fou de set vots a favor i quatre abstencions per part del Partit Socialista de Catalunya.
Aquesta coordinadora està preparant una consulta popular a la nostra ciutat, per el dia 28 de febrer.

MOCIÓ DE SUPORT A LES CONSULTES POPULARS MUNICIPALS PER LA INDEPENDÈNCIA

El passat dia 13 de setembre els ciutadans d'Arenys de Munt (Maresme) van poder participar en una consulta popular per la independència, fet que es produïa per primera vegada en un municipi dels Països Catalans.

Aquesta consulta, fet habitual en alguns estats però no a l'espanyol, es va convertir en una cursa d'obstacles imposats per l'Estat espanyol, a través de les seves institucions, d'una banda
prohibint la col•laboració del govern municipal amb l'entitat convocant, i d'altra banda amb
l'autorització d'una manifestació falangista.

Malgrat tot això, la consulta es va celebrar en un clima festiu i sense cap tipus d'incidència,
demostrant així el grau de maduresa de la societat catalana i fent bons els postulats que alguns defensem que la ciutadania de Catalunya té assumit el dret a decidir i que el seu exercici no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social.

Vista doncs l'experiència positiva viscuda al municipi d'Arenys de Munt, però també a la de molts altres municipis dels Països Catalans, que van convocar una consulta popular el passat mes de desembre, cal reconèixer la implicació de les entitats cíviques i socials.

A la ciutat de la Bisbal d'Empordà ha sorgit un grup de ciutadans i ciutadanes, que a títol individual s'han unit per formar una coordinadora, amb l'objectiu i la voluntat de celebrar una consulta popular el proper diumenge 28 de febrer.

Malgrat que els governs locals no podem convocar consultes populars sobre matèries que
sobrepassin l'àmbit de les competències municipals, és evident que no podem restar sense
actuar davant de temes que són d'interès general per a la població, igualment com hem fet els
ajuntaments durant molts anys en moltes matèries que no eren de competència municipal.

Entenem també que mentre el Parlament està tramitant la Llei de consultes populars per via del referèndum el mecanisme de les consultes populars convocades per entitats cíviques i socials amb el suport dels ajuntaments és el camí a seguir.

Atès tot l'exposat anteriorment, el ple de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, acorda el següent:

Primer.- Felicitar a la gent i als representants municipals d'Arenys de Munt per la demostració de civisme i democràcia participativa que han dut a terme, convertint una consulta popular en una festa i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

Segon.- Donar suport, quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l'ajuntament, a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals o des de la ciutadania, per a la celebració de consultes populars per la independència.

Tercer.- Instar l'associació de càrrecs electes Decidim.cat a establir una estratègia conjunta i
coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti una acció o accions
simultànies a diferents municipis dels Països Catalans.

Quart.- Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya, al de les Illes Balears i del País Valencià, a l'ajuntament d'Arenys de Munt, als portaveus dels diferents grups amb
representació a la cambra catalana, a l'entitat Decidim.cat i als representants de la coordinadora de ciutadans de la Bisbal d'Empordà.