La Canonja

Totes les notícies

La Canonja vista des dels horts

Comunicat ERC la Canonja: propostes a l'Ajuntament per a fer front a la crisis del Covid-19

La Covid-19 ens ha colpit, provocant una situació d’emergència en la qual tots i totes hem i haurem de fer molts esforços. La societat ha respondre de manera responsable i solidària i respectar en tot moment el confinament decretat, tot i que només amb un confinament total podrem aconseguir aturar el creixement exponencial dels contagis. Com a ciutadans podem fer molt per fer front aquest virus, com quedar-nos a casa, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies (també a casa, sobretot quan compartim espai amb persones grans o amb patologies prèvies). L’administració local, és a dir, l’Ajuntament, pot aplicar una sèrie de mesures amb les quals pot ajudar a fer front aquesta crisis. ERC la Canonja, sempre amb la seva postura de col·laborar en el que faci falta, ofereix a l’Ajuntament una sèrie de recomanacions i accions que caldria tenir en compte. Som conscients que és una situació molt canviant, que les conseqüències d’aquesta crisis són imprevisibles i, per tant, en cada cas i cada situació caldrà adaptar aquestes situacions.   MESURES SOCIALS Vetllar: ara més que mai l’Ajuntament ha de tenir una actitud pro-activa i fer un seguiment de totes les famílies i assegurar que no els manca de res. Caldria que els Serveis Socials donessin servei el màxim nombre d’hores possibles i habilitar una línia telefònica directa per casos relacionats amb la Covid-19, amb una  col·laboració estreta, sempre que sigui possible, amb algun professional sanitari del  Departament de Salut, per aconseguir una resposta ràpida. La col·laboració amb el grup de voluntaris hauria de ser completa i ben coordinada  per assegurar que ningú es pugui veure desatès. És vital fer disposar d’una bossa econòmica per poder estar al servei de les famílies més vulnerables, per tal de poder pagar els rebuts i poder-los oferir el que necessitin. També demanem que l’Ajuntament actuï de portaveu dels habitants i demani al Govierno la suspensió del pagament d’hipoteques mentre duri l’estat d’alarma.

Comunicat ERC la Canonja en relació al conveni que ha signat l'Ajuntament de la Canonja amb IQOXE per col·laborar amb Càritas

Estem astorats davant d’aquest acord que IQOXE i l’Ajuntament de la Canonja han signat per col·laborar amb Càritas, notícia que ens hem assabentat a través dels mitjans de comunicació. Com altres vegades, la capacitat comunicativa de l’Ajuntament de la Canonja vers els altres Grups Municipals ha estat nul.la. No oblidem la seva negativa en celebrar un ple, tant necessari per a decidir quines accions cal prendre en aquesta situació de crisis causada per la Covid-19. Respecte a aquest tema, hem insistit i estem treballant per tal de que es pugui celebrar una sessió plenària el més aviat possible. Però aquí no rau el problema en aquesta situació. No hem d’oblidar (ni ho volem fer) que el passat 14 de gener d’enguany va succeir uns dels accidents més greus mai passats en el Polígon Petroquímic Sud. Un accident, a l’empresa IQOXE, que va causar la mort de tres persones, nombrosos ferits i molts desperfectes, tant a la Canonja com en altres poblacions al voltant del Polígon. Però no només això, sinó que molts veïns i veïnes encara reviuen amb angoixa aquella tarda. No hem d’oblidar (ni ho volem fer) que l’accident està sota investigació. Al Parlament de Catalunya s’ha constituït una comissió d’estudi de l’accident i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya s’ha personat com a acusació popular. Per tot això, considerem anòmala la signatura d’aquest acord. Tenint en compte que la Canonja té unes finances sanejades, i que no necessita d’aquest aportació,   pensem que el màxim beneficiari de tal pacte és l’empresa. Només ho entenem com una maniobra per blanquejar-la, de rentat de cara. I en aquestes estratagemes no hi ha de participar l’Ajuntament. No ha de col·laborar en cortines de fum. Per aquesta raó, demanem que l’Ajuntament rectifiqui, actuï amb transparència i informi adequadament sobre aquest acord. Les col·laboracions desinteressades sempre seran benvingudes pel nostre Grup Municipal.

Feliç Sant Jordi (confinat) 2020

Feliç Sant jordi (confinat) 2020

Tot l'equip d'ERC la Canonja us desitja que passeu un Feliç Sant Jordi (confinat) 2020. En especial adrecem la nostra felicitació a tots els Jordis i a totes les Jordines. És un Sant Jordi especial, en som conscients, el passarem tancats i tancades a casa, però intentem gaudir-lo el millor que podem. Aviat ens podrem abraçar!

Comunicat ERC la Canonja

Comunicat ERC la Canonja: proposta d'establir una taula de treball per pal·liar els efectes del Covid-19

Benvolguts canongines i canongins, El Covid-19 ens ha colpit, provocant una situació d’emergència en la qual tots i totes hem i haurem de fer molts esforços. La societat ha de respondre de manera responsable i solidària i respectar en tot moment el confinament decretat.Com a ciutadans i ciutadanes podem fer molt per fer front aquest virus, com quedar-nos a casa, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies (també a casa, sobretot quan compartim espai amb persones grans o amb patologies prèvies). La pandèmia del Covid-19 ha causat un gir inesperat a la situació de tots els habitants del nostre país i, per descomptat, també dels ciutadans i ciutadanes de la Canonja. La nostra rutina, la nostra vida quotidiana s’ha vist molt afectada i causarà un canvi en les nostres vides. Portem més de 5 setmanes de confinament i això està comportant un esforç anímic i psicològic per a tota la nostra ciutadania en general i, particularment, a tots aquells que diàriament surten al carrer per prestar aquells serveis indispensables per tal que la resta puguem viure amb dignitat. També són moments molt durs per tots aquells treballadors i treballadores que, esperem que momentàniament, estan perdent la seva feina, i per un munt de professionals, comerços, petites i mitjanes empreses que veuen paralitzades les seves activitats econòmiques. Des de ERC la Canonja creiem que no ens podem demorar més en prendre les mesures adients per pal·liar els greus problemes socials i econòmics que aquesta greu situació comportarà. És el moment de replantejar-nos aquelles polítiques socials i econòmiques que podien passar per acceptables en la situació anterior però que, amb tota seguretat, seran insuficients en el futur immediat i a mitjà termini. Caldran decisions, noves mesures i canvis pressupostaris per afrontar les noves i greus situacions de moltes persones que estaven en situació de risc i les noves que malauradament s'afegiran. Caldrà incentivar amb tota classe d'ajuts al nostre teixit comercial, professional, empreses.

Comunicat ERC la Canonja: Propostes a l'Ajuntament per a fer front a la crisis del Covid-19

El Covid-19 ens ha colpit, provocant una situació d’emergència en la qual tots i totes hem i haurem de fer molts esforços. La societat ha respondre de manera responsable i solidària i respectar en tot moment el confinament decretat, tot i que només amb un confinament total podrem aconseguir aturar el creixement exponencial dels contagis. Com a ciutadans podem fer molt per fer front aquest virus, com quedar-nos a casa, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies (també a casa, sobretot quan compartim espai amb persones grans o amb patologies prèvies). L’administració local, és a dir, l’Ajuntament, pot aplicar una sèrie de mesures amb les quals pot ajudar a fer front aquesta crisis. ERC la Canonja, sempre amb la seva postura de col·laborar en el que faci falta, ofereix a l’Ajuntament una sèrie de recomanacions i accions que caldria tenir en compte. Som conscients que és una situació molt canviant, que les conseqüències d’aquesta crisis són imprevisibles i, per tant, en cada cas i cada situació caldrà adaptar aquestes situacions.   MESURES ECONÒMIQUES Fiscalitat: una de les accions que tenen un impacte més directe a la situació econòmica dels comerços seria una bonificació en les figures impositives que afectin als comerços. Entre aquestes mesures es proposa la implementació de bonificacions a l’IBI dels comerços o avaluar la necessitat de bonificar el IAE. Subvencions i ajuts: implementació d’ajuts i subvencions i fer arribar i complementar els ajuts que puguin venir a nivell d’institucions supramunicipals, Generalitat o Estat. Estratègies de Desenvolupament Local: el seu objectiu és enfortir l’estructura econòmica dels comerços locals, és a dir, potenciar una de les estructures del poble. Per fer-ho possible es proposa crear jornades i actes que fomentin el consum (jornades gastronòmiques, actes de diferent índole, que es podrien complementar, per exemple, amb L’Impossible), implementar cursos per als comerços, promoure fires, concurs d’aparador o sortejos de productes locals, entre d’altre.

Coronavirus

Mesures preventives davant el COVID-19

Estem vivint un moment excepcional. Atenent la situació del país i les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat, l’executiva d’ERC la Canonja ha decidit suspendre les reunions i actes públics programats per a les properes setmanes, així com les activitats internes a nivell orgànic. Tota reunió de l'executiva es farà per mitjans telemàtics. La formació republicana, seguint les indicacions del propi partit a nivell nacional, emprendrà les mesures necessàries per reduir el risc de contagi per coronavirus. El partit ha implementat un pla gradual de protecció i prevenció del COVID-19, sota les indicacions del Departament de Salut, que es va desplegant en funció de l'evolució de l'emergència sanitària. El grup municipal d’ERC la Canonja, seguit d'aquest post anirem actualitzant les diferents mesures preventives que decreti el govern, i els diferents enllaços d'interes. Darreres mesures de prevenció i contenció - Mesures econòmiques i de gestió: Gratuïtat del telèfon 061 Salut Respon. Creació d'una línia de crèdits a través de l'ICF per millorar la liquiditat de les empreses Moratòria fins al setembre de l’abonament de l’impost sobre estades en establiments turístics - Mesures a partir del dijous 12, amb una vigència de 15 dies revisable segons l'evolució: Els esdeveniments esportius es faran a porta tancada, sense públic. Se n'exceptuen les activitats esportives de menors, que hi podran anar amb els familiars acompanyants. Se suspenen les activitats col·lectives superiors a 1.000 persones en espais oberts o en tancats. En les activitats (esportives, culturals, de lleure, religioses...) de menys de 1.000 persones, en espais oberts o tancats, sols se'n podrà ocupar com a màxim una tercera part de l'aforament. - Mesures en l'àmbit assistencial: Fomentar els canals d’atenció no presencials. Reprogramar les proves rutinàries que es puguin ajornar i que representin un major risc de contagi.

Infraestructures ferroviàries i la Canonja. El nostre poble hi té molt a dir

Infraestructures ferroviàries i la Canonja. El nostre poble hi té molt a dir

En el marc de xarrades que volem impulsar, per tal de generar debat sobre diferents temes de rellevància pel nostre poble, el divendres 6 de març ens reunirem per comentar la situació de les infraestructures ferroviàries i el nostre poble. Estem en un món a on es primordial tenir bones connexions. I el tren és una de les més importants, no només a nivell de transport de passatgers, sinó també a nivell industrial, cabdal per a tenir una indústria competitiva. En aquest entorn es deriva la noticia que el  04/02/2020 FGG va adjudicar els estudis informatius per implantar el tren-tram al Camp de Tarragona. Per parlar de tots aquests temes, i els que sorgeixin, us esperem el divendres a les 19:30 hores, al Restaurant l’Aplec. El  cafè el posem nosaltres!  

Ple 30/01/2020

Resum del ple del 30 de gener de 2020. El PSC ens amenaça amb eliminar el debat del ple.

El dijous 30 de gener de 2020 es va celebrar el ple de l’Ajuntament de la Canonja. Ja es respirava un aire tens a l’inici, amb l’accident de l’empresa IQOXE en la ment de tots i totes, un sinistre que ha causat la mort de 3 persones (2 en el nostre terme municipal) i nombrosos ferits. Abans de començar es va fer un minut de silenci, totalment necessari, per donar el condol als difunts i suport a tots els damnificats, temps que es va guardar amb escrupolós rigor. Es van tractar diferents temes, com la modificació del POUM, que afecta al Mas de l’Hort de l’Abeurador i l’aprovació definitiva del projecte executiu de rehabilitació i ampliació de l’Orfeó Canongí. En aquestes dues propostes, el nostre grup municipal va abstenir-se, ja que són dos exemples de com no s’han de fer les coses, de que una política diferent és possible en el nostre poble. Són dos projectes que no s’han explicat detalladament a tota la població, que no s’han buscat consensos ni s’ha volgut escoltar. A més, des del nostre grup municipal reiterem que, amb l’Orfeó Canongí, es perd una gran ocasió. Es tracta d’una obra de gran importància, ja que ha de ser un centre vertebrador de la cultura del poble. Per aquesta raó, és necessària l’existència d’un centre el més versàtil possible, fet que no s’ha tingut en compte amb aquesta obra. Un exemple seria que la sala de platea disposa d’una pendent i de butaques fixes, causant que es limiti l’ús per determinades obres, funcions o activitats. Es tractà també l'expedient de contractació per adjudicar les obres compreses en el Projecte Executiu de rehabilitació i ampliació de l’edifici de l'Orfeó Canongí. En aquest cas el nostre vot va ser desfavorable, pel fet que les condicions presenten una clàusula que no compartim. Esmenta que, a partir d’ara “es considera pertinent delegar els successius acords de l’expedient de contractació de les obres compreses en el Projecte Executiu de rehabilitació i ampliació de l’edifici del Orfeó Canongí en la Junta de Govern Local”.

Nota de premsa enviada per demanar una convocatòria d’una reunió de tots els partits presents a l’Ajuntament de la Canonja amb l’AEQT, sindicats i els alcaldes de les poblacions situades al voltant del Polígon Petroquímic Sud

El greu accident ocorregut el 14/01/2020 a IQOXE ha deixat patent una sèrie de mancances en el pla d’emergències PLASEQCAT que caldria revisar urgentment i fer-ne una actualització. Però també són greus les notícies que ens arriben sobre temes de seguretat laboral relacionades amb l’empresa en qüestió. Això fa imprescindible una reunió dels partits que formen part de l’Ajuntament de la Canonja, els sindicats, associacions de veïns (com de la Bonavista, molt activa en les seves protestes) i els alcaldes de les poblacions situades al voltant del Polígon Petroquímic sud, per valorar, tant el pla d’emergències PLASEQCAT, les causes de l’accident i les condicions laborals i de seguretat de la pròpia empresa. Per sobre de tot cal assegurar la protecció i seguretat de les persones treballadores del Polígon Petroquímic, però també de tots els veïns i veïnes que vivim en les poblacions situades al seu entorn immediat. Com a veïns i veïnes ens hem sentit sempre oblidades i molt poc informades del que realment representa viure envoltats d’una petroquímica que ens ha aportat feina però també ens ha pres salut. No és la primera vegada que hem tingut un accident i no volem de cap manera que ens torni a passar Desitgem que arran d’aquesta reunió surtin resolucions que permetin incidir i millorar tot el pla de seguretat comentat, així com de millorar els controls que es fan en les empreses del Polígon citat, de manera que es pugui millorar la seguretat d’aquests centres de producció i minimitzar al màxim les possibilitats que evitin que succeeixin de nou accidents com el del passat dia 14 de gener.   La Canonja, 24 de gener de 2020