La Garriga

Totes les notícies

Uns pressupostos 2020 per millorar la Garriga

Lluís Marco, regidor d'Hisenda, presenta el projecte de pressupostos municipals per a la Garriga al plenari I s'aproven sense cap vot en contra Aquest és un pressupost que no és el nostre, com segur que tampoc és el de la resta de grups del consistori, perquè està molt lluny del que a Esquerra i a Acord ens agradaria. Durant els 8 anys anteriors hem anat aprovant un pressupost que no ens convencia, però per responsabilitat política amb els nostres socis ens calia fer-ho. Aquest any nosaltres portem a aprovació un pressupost que tampoc no ens agrada, però per diferent motiu que anys anteriors: atès que cal posar les coses al seu lloc i endreçar els comptes de l’Ajuntament. La despesa que haurem de fer aquest any no es farà com voldríem. Ens cal fer un esforç de reequilibri dels ingressos i les despeses, perquè no ho estan. A diferència del que voldríem, no dota les partides de les seves necessitats de finançament, tal com les creiem nosaltres. Una vegada més, i sota la meva direcció com a regidor d’hisenda, hem hagut de fer el mateix que tants anys he criticat: per exemple, dotar la partida de festa major amb 20.000 euros, per afegir-ne 190.000 més quan arribi el romanent. Amb 7 mesos al capdavant de l’àrea, m’he fet un fart de dir que la Garriga està sanejada, perquè deu pocs diners (un 13% del pressupsot), però també és cert que tenim un problema de desequilibri entre els ingressos i les despeses, que haurem de resoldre de manera immediata, durant els propers mesos. La tasca que es proposa el govern, a partir de l’aprovació, esperem, del pressupost, és l’estudi de la necessitat de la despesa i de la capacitat dels ingressos des de cada departament i per a cada partida. Més tard en tornaré a parlar d’això. Hi ha unes quantes coses que s’han fet diferents de com es feien fins ara i que sí que converteixen aquest projecte en un pressupost d’Esquerra. Hem començat tal com entenem que cal fer un pressupost, és a dir: prioritzant unes despeses respecte a d’altres en funció de l’interès polític del projecte a cada àrea, però, sobretot, aquest és un pressupost participat, com ho haurien de ser els pressupostos, per tots els grups del consistori.

Ara, República des dels municipis

La gent d’Acord+ERC sempre tenim la Garriga com a prioritat. Som al Govern i els nostres regidors es dediquen amb cos i ànima a aplicar el programa electoral des del dia a dia a l’Ajuntament. Amb tot, les dinàmiques polítiques han estat senyorejatdes per l’agenda nacional del passat 2017: també hem versat moltes energies a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre; a reinvindiar la injustícia per la presó i l’exili dels companys; i la campanya de les eleccions al Parlament del 21 de desembre. Abans d’entrar al 2018, doncs, cal agrair un cop més el suport de la gent de la Garriga a la vida política del poble i del país. Sense la gent, que ha a votat l’1 d’octubre; que ha defensat els col·legis electorals; que s’ha manifestat incomptables vegades; que ha participat en dues aturades; i que ha tornat a les urnes el 21 de desembre, no podríem iniciar l’any amb les energies que ens calen per afrontar els propers mesos. La República ha guanyat. A la Garriga, l’1 d’octubre 6.712 persones van votar a favor de la independència; el 21 de desembre, i amb més opcions electorals, 6.749 votants han donat suport a partits independentistes (66%). És més, sumem 7.248 vots republicans i contraris a la repressió de l’estat (70,5%). Amb un 86% de participació, el retrat de la voluntat de la gent és nítid i lluminós. Agraïm especialment els 2.702 vots a Esquerra Republicana de Catalunya, que s’ha posicionat com a primera força progressista del país. Ara, doncs, cal posar els fonaments de la República des dels municipis. Pas a pas, i amb la proximitat entre la ciutadania i els ajuntaments, recuperarem allò que se’ns ha usurpat, i posarem en marxa allò que sigui més útli per a la gent: la renda garantida, les polítiques d’habitatge,... Amb la memòria viva del 2017, volem oblidar el pitjor i construir el futur a partir d’allò que han votat les garriguenques i els garriguencs. Els pressupostos del 2018 marquen l’accent d’Acord+ERC en l’acció política a la Garriga: pressupostos participatius, més recursos que mai a l’Àrea d’Acció Social, invertim enormes recursos per a la dinamitació de l’economia local; mantenim una aposta clara per potenciar el nostre patrimoni i la cultura.

Un 2018 per a la República i les llibertats

Esquerra Republicana de la Garriga celebra els bons resultats electorals del 21 de desembre. El republicanisme es manifesta clarament, amb un 66% de l’electorat, i consolidem el tarannà independentista –ara republicà– del municipi. Més si tenim en compte la participació del 86% en unes eleccions imposades i il·legítimes, i amb tots els elements en contra per a les opcions republicanes. El més abominable, Oriol Junqueras tancat a la presó. Agraïm els 2.701 vots que han fet confiança a ERC i felicitem la candidatura de Junts per Catalunya pels seus bons resultats. Amb els companys de la CUP i tots aquells que s’hi vulguin sumar, farem la República. Encetem aquest 2018 amb l’empremta dels dies 1 i 3 d’octubre del 2017. La dignitat del poble manifestada aquelles jornades és la primera pedra d’aquest 2018, culminada pels resultats del 21 de desembre. Vàrem dir que no ho oblidarem mai, i així serà. La majoria volem la República, i també hem constatat que l’estat espanyol, per tal d’imposar-se a la dissidència pacífica i democràtica, és capaç de denigrar-se i apropiar-se dels drets de tots els seus ciutadans. Per això aquest 2018 ens centrarem en muscular la República, i això passa per la conquesta de llibertats. En primer lloc, garantirem les llibertats dels nostres representants polítics, que no poden exercir els seus càrrecs sota l’amenaça jurídicopolítica, l’exili o el captiveri. Però també defensarem les llibertats de la ciutadania, que ha de poder manifestar-se sense pors ni discriminació de cap mena, amb tots els drets fonamentals per davant: expressió, reunió, informació,... i el d’autodeterminació. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els presos d’Altsasu, els Títeres desde Abajo, o la tuitera Cassandra són exemples materials d’aquesta persecució arbitrària. La República, els drets i les llibertats, són per millorar les condicions socials del país i el progrés econòmic. La repressió només serveix per estancar el creixement i les conquestes de qualitat de vida.