L'Ametlla del Vallès

Totes les notícies

Generalitat de Catalunya

Sobre el futur govern de la Generalitat

Ens cal un govern estable per afrontar els reptes del país Tenim una oportunitat històrica per construir un govern fort que s’ocupi des del primer minut dels problemes de la ciutadania i avanci en el camí per posar fi a la repressió i fer el referèndum. Necessitem 4 anys d’estabilitat per poder impulsar tots aquells reptes que tenim davant i per això apel·lem a grans majories. I el context és favorable. Podem tenir una majoria sòlida, estable a Catalunya i tenim la força a Madrid per forçar l’Estat a negociar, a moure’s. Fem l’acord dels grans consensos de país. La Nova Generalitat Republicana serà un govern 100% paritari, al costat de la gent, progressista i transformador, profundament feminista, desacomplexadament ecologista i radicalment democràtic, amb totes les conseqüències que això significa Quines són les nostres 4 prioritats? 1️⃣ PLA DE RESCAT SOCIAL •    Pla d'ocupació i emancipació juvenil •    Pla de xoc contra la pobresa •    Garantir a tothom l'accés als serveis bàsics: aigua, llum i gas •    Subvenció per als productes d’higiene femenina vinculats a la menstruació •    Pla integral de salut mental i emocional •    Pla de xoc d’habitatge digne i croada contra els desnonaments 2️⃣ PLA DE RECONSTRUCCIÓ I TRANSFORMACIÓ DEL PAÍS •    Pla de reactivació econòmica i social: fons europeus, digitalització, recerca, salut •    Enfortiment del sector públic •    Gratuïtat educació 0-3 anys •    Pla nacional de transició ecològica •    Agenda Rural •    Actualització del model d’ordre públic •    Doblar el pressupost en cultura 3️⃣ PACTE ANTIFEIXISTA I PELS DRETS I LES LLIBERTATS 4️⃣ REPÚBLICA CATALANA •    Reprendre la via de la negociació per fer possible el referèndum. •    Mentrestant, ens continuem preparant per construir espais de sobiranistes i acumulant forces.

míting

Propostes d'ERC en l'àmbit cultural per a les eleccions del 14F

Aquestes són les idees i les propostes concretes d'ERC per a les eleccions del 14F.   2 % del pressupost en cultura La República que volem ha d’estructurar el sistema cultural des de la base, augmentant la despesa com país a 200€/habitant en Cultura, amb el compromís del Govern d’aportar un 35 %, és a dir, 70€/habitant. Complirem amb el mínim del 2 % del pressupost, amb una dedicació pressupostària superior el primer any de legislatura. Cal un acord de país que, mitjançant la Mancomunitat Cultural, comprometi a tots els nivells d’administració: Generalitat, ajuntaments i diputacions.   Ajuts per protegir el teixit cultural L’impacte de la covid-19 ha estat especialment profund en el sector cultural que, tradicionalment, no ha disposat de suficient finançament públic i privat. El tancament d’espais culturals i la limitació en la programació cultural, ha portat els creadors i empreses de la cultura a una situació límit. Per això cal un pla de reactivació amb polítiques de recuperació que prioritzin el sector cultural: ajuts per protegir el teixit cultural de l’impacte que ha tingut la crisi i impuls de mesures de reactivació del sector per reprendre la seva activitat en millors condicions.   Bastir un veritable sistema cultural integrat i interconnectat   Tot i això, la situació sanitària i social ha permès visualitzar un sector cultural viu i reivindicatiu disposat a aportar, amb el seu talent, solucions a la situació actual. Per fer front a aquesta situació límit, el Govern va posar en marxa urgentment un pla de rescat per a la cultura, en diferents fases, amb 39,4 milions d’euros extraordinaris a disposició del sector cultural. Tanmateix, proposem bastir un veritable sistema cultural integrat i interconnectat, un sistema cultural de Catalunya basat en aliances de cooperació i coordinació entre els sectors de la creació, la producció i la difusió culturals i els diferents nivells de les administracions públiques del nostre país.

Al costat de la gent

Què està passant durant la campanya electoral del 14F per al Parlament de Catalunya

Just abans de la campanya electoral, quan encara no sabíem si la data de les eleccions seria el 14F, es va saber que, tot i l’informe favorable dels lletrats del Congrés, el PSOE tornava a encobrir la monarquia i a tapar les vergonyes dels Borbons: es neguen a investigar les corrupteles del rei emèrit.   Per què volem una república independent?   Per què volem una república independent? Perquè el govern de PSOE i Podemos, el ‘més progressista de la història’, sufraga part de les despeses de l’exmonarca als Emirats Àrabs, i ho fa amb els nostres diners. Volem deixar de banda un Estat que tancar files amb el règim del 78. La Casa Reial és una vergonya democràtica i la seva impunitat és una taca en qualsevol estat que vulgui ser una democràcia de veritat del segle xxi. Si els socialistes no frenen la corrupció, en són còmplices! Amb la corrupció, tolerància zero. Prou impunitat, prou Borbons. Volem una Catalunya republicana i lliure de corrupció, perquè això és estar al costat de la gent.   Al mateix moment, se sabia que JxCat salvava Núria Marín i el PSC a la Diputació de Barcelona en una moció contra la corrupció, però després el jutge que investiga el cas del Consell Esportiu de L'Hospitalet l’ha imputada per malversació, a ella i al secretari general de l’Esport, Gerard Figueras. La ciutadania de Catalunya mereix unes institucions netes, transparents i lliures de corrupció. És moment d’iniciar una nova etapa, de canviar velles dinàmiques. És moment de trencar amb 40 anys d’alternança sociovergent a la presidència de la Generalitat, que deixin de manar els de sempre. Volem una Catalunya lliure de corrupció. És el moment d’un partit com Esquerra Republicana, independentista i d’esquerres i amb 90 anys d’història impol·luta i lluita contra la corrupció. Representem una nova generació, una manera diferent de governar basada en el republicanisme i el bé comú.   Finalment, TSJC ha decidit mantenir les eleccions pel 14F, en contra dels criteris sanitaris, posant per davant els interessos del Govern espanyol.

campanya

Aquestes són les raons per votar ERC a les eleccions del 14F

1- Esquerra Republicana de Catalunya és d’esquerres i independentista. Això vol dir que no deixem a part cap de les dues premisses. Al contrari: treballem amb mentalitat d’esquerres per la independència de Catalunya.   2- Per aconseguir-ho som conscients del que va faltar el 2017 per tirar endavant una independència efectiva, i hem vist que cal treballar per aconseguir una via àmplia, amb més del 50 % de vots per poder reclamar un referèndum internacionalment reconegut. De vegades es guanya i de vegades s’aprèn, i nosaltres hem reflexionat i estem disposats a rectificar les nostres febleses i a maximitzar les nostres fortaleses: ser més, estar més preparats, aconseguir un independentisme plural i transversal, lluitar conjuntament amb la resta de la gent, sense excloure els que no són exactament com nosaltres. Per això és necessari el diàleg, la negociació, obrir tantes vies com siguin possibles, fixar una estratègia amb els objectius com a bandera: un Govern d’esquerres i independentista.   3- No volem seguir encallats en picabaralles que no van enlloc, amb estratègies de dretes per mantenir la quota de poder. Som d’esquerres i no depenem d’empreses de l’Ibex-35 ni hem de tornar favors a lobbies neoliberals. Som antifeixistes, i proposem un Decàleg Antifeixista que allunya Vox i l’extrema dreta del Govern. Procurem no pactar amb el PSOE en els ajuntaments i les institucions supramunicipals. No ens val el “no a tot”, i ens impliquem de manera valenta en la presa de decisions i en el govern de Catalunya. Treballem al costat de la gent i per la independència. Som l’alternativa útil a 40 anys de govern de les dretes sociovergents.   4- Volem la independència de Catalunya, però mentrestant hi ha molta feina a fer. Per això negociem els pressupostos del Govern espanyol i treballem per fer possible una Taula de Diàleg real.   5- Hem vingut a treballar per la gent i per a la gent. Volem construir una república socialment justa, més igualitària, avançada i que respecti l’entorn.

Exposició d'en Gustau Saeta en el Ple Municipal del 25 de gener del 2021

Resum del Ple municipal del 25 de gener del 2021

Resum del Ple Municipal del 25 de gener del 2021   En el primer Ple Municipal del 2021, que es va celebrar de manera virtual, hi va haver dos punts que volem ressaltar en aquest resum que us oferim, a part de les qüestions més aviat burocràtiques que s’acostumen a portar al plenari. La primera va ser l’aprovació del compte general de l’exercici 2019 i la segona, la proposta d’aprovació del projecte d’elaboració d’un Pla local d’Educació, que va presentar en Gustau Saeta, regidor d’Educació.   L’interventor de l’Ajuntament, Carles Santaló, per l’absència del regidor d’Hisenda, va ser l’encarregat d’explicar que a principi d’any es tanca l’exercici de comptes municipals de l’any anterior, en aquest cas del 2019. Com que l’Ajuntament no té cap organisme autònom ni cap empresa, els comptes corresponen només a l’Ajuntament: cal aprovar la liquidació del 2019, el balanç i el compte d’explotació. Durant el Ple no es van explicar els comptes perquè ja s’havia fet en ocasions anteriors. Aquest punt es va aprovar per 11 vots a favor i 1 abstenció (PSC). Si voleu llegir el document més informació d’aquest tema, el teniu a sota.   A continuació el regidor d’Educació Gustau Saeta va explicar en què consisteix el Pla local d’Educació i va demanar el vot a favor dels regidors per aconseguir el màxim consens possible del consistori per tal de poder-lo presentar a la Diputació de Barcelona i obtenir ajut per part d’aquesta administració, donat que les associacions de pares, mares i famílies, i les escoles ja havien acollit el Pla de manera molt positiva.   El que segueix és el discurs que va fer en Gustau Saeta, regidor d’Educació, per explicar la importància d’aquest Pla local d’Educació, que va obtenir l’aprovació per la unanimitat dels vots dels regidors presents al Ple:  Fer un Pla local d’educació no és cosa fàcil, no és cosa d’un any, no és cosa d’una legislatura. Creiem que al 2024 continuarà sent vigent, i per tant, sigui quin sigui el resultat electoral del 2023 vull buscar un consens perquè tothom vegi que l’educació és una eina transformadora de la societat, i així ho defensem des d’Esquerra, tot i que crec que també ho creieu així la gran majoria de vosaltres.

Programa electoral

Programa electoral 2021

Aconseguir una via àmplia a la independència, aquest és el motiu pel qual presentem el programa electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya 2021. Perquè estem al costat de la gent, perquè som la gent, i perquè com més gent siguem per ampliar la via, més via àmplia podrem fer cap a la independència. Ens trobem amb diversos fronts per encarar: la crisi a causa de la pandèmia, la reconstrucció del país, el camí cap a la República Catalana i el treball al servei de la ciutadania, i els treballarem tots alhora. Som un partit d'esquerres, republicà i que està al servei de les persones que viuen i treballen a Catalunya. Per això portem temps planificant com reactivar l'economia productiva, com reforçar l'estat del benestar, com reconciliar la feina amb la vida, com reconnectem el territori, com reaccionem davant de l'emergència climàtica, com rellancem la cultura, com governem amb responsabilitat, com ens reobrim al món i com convertim Catalunya en una república de drets i llibertats. Si vols llegir el programa electoral complet, el tens a sota.  

Evolució de la població empadronada a l'Ametlla

Augment substancial del padró municipal

A causa de la pandèmia per la covid-19, el padró municipal de l'Ametlla del vallès s'ha incrementat de manera substancial durant l'any 2020, i es preveu que durant el 2021 aquest creixement de població continui. Les dades del Padró municipal de l'1 de gener del 2020 eren de 8.462 habitants. A finals d'any, el 29 de desembre del 2020, el padró havia augmentat fins als 8.856, dels quals 4.459 són homes i 4.397 són dones. L'any 2020 la població ha augmentat en 394 persones. Això, però, no significa que totes elles siguin persones nouvingudes a l'Ametlla, sinó que a causa del confinament moltes persones que tenien segona residència al poble o bé que seguien empadronades en altres poblacions s'han empadronat a l'Ametlla. Per posar en perspectiva aquestes xifres, dels 2010 a finals del 2019 l'augment d'empadronaments havia estat de 350. Les dades d'habitants empadronats a l'Ametlla el 2010 eren de 8.112 persones. Les de finals del 2019, recordem-ho, 8.462. Així, des de l'any 2010 l'Ametlla té més de vuit mil habitants, i la xifra ha anat augmentant poc a poc, tot i que a aquest ritme és fàcil que arribem als 9.000 habitants a mitjans d'any 2021. Per passar dels 7.000 als 8.000 habitants a l'Ametlla del Vallès vam tardar sis anys, de mitjans del 2003 a mitjans del 2009. Si encara anem més enrere, es va trigar poc més de dos anys en incrementar la població de l'Ametlla de 6.000 a 7.000 habitants. Si a inicis del 2001 l'Ametlla tenia 5.910 persones empadronades, a principis del 2004 ja en tenia 7.111. Aquest increment tan pronunciat de població ja venia dels anys anteriors. L'any 1998 la població de l'Ametlla era de 5.051 persones. Dades: IDESCAT  

Pintura a l'escola bressol

Millores a les escoles de l'Ametlla del Vallès: pintura, arbres i mobiliari

Millores de la regidoria d’Educació a les escoles. Nadal 2020 Aprofitant les vacances nadalenques la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès a aprofitat per fer algunes millores a les diferents escoles del municipi. S’ha col·laborat amb la pintura pel que fa a la tasca de manteniment de l’escola bressol l’Ametller: la regidoria ha posat la pintura i l’empresa, el personal de manteniment, complint així un pacte de col·laboració entre l'Ajuntament i l’empresa Créixer Junts. Aprofitant la poda que s’ha de fer cada any, enguany i amb la proposta sempre encertada de la regidoria de Medi Ambient, a l’escola Bertí, s’han trasplantat alguns arbres en espais del pati on no n’hi havia. Calia fer-ho perquè alguns exemplars estaven a tocar l’un de l’altre i els impedia el creixement, sobretot en el cas del roure i de l’alzina. D’aquesta manera, aquests dos arbres autòctons podran desenvolupar la seva copa, oferint després una ombra natural i més gran en els mesos que més es necessita.  Una altra acció que aquesta regidoria volia portar a terme era la de posar sorra adequada als sorrals de les diferents escoles. La sorra fina és un element o material fonamental que es troba a la natura i que fa desenvolupar accions motrius als infants, ja sigui mitjançant l’observació, ja sigui gràcies a la creació. En un sorral els infants troben els seus límits i possibilitats, reptes que van conquistant progressivament segons les seves habilitats. Jugar al sorral no és només un passatemps o un entreteniment, sinó que és un lloc més de l’espai exterior que planteja reptes en el desenvolupament motriu, sensorial, imaginatiu… de les criatures. Un escenari de relacions i comunicacions. Es tracta d’un espai de trobades i de relacions socials que va teixint experiències.  Esperem que aquestes millores siguin l’inici de moltes més, tenim molts reptes per endavant a les diferents escoles del poble.  Perquè creiem fermament que l’educació és fonamental en una societat lliure.