L'Ametlla del Vallès

Totes les notícies

Article d'ERC al Diari de l'Ametlla, abril 2020

COVID-19: una excepcionalitat imprevista que cal afrontar amb serenor i valentia

A causa de l'emergència sanitària que estem vivint pel coronavirus COVID-19, la nostra vida habitual s'ha vist afectada. L'estat l'alarma ens ha fet quedar a casa i el nostre dia a dia ha variat. Les iniciatives que teníem previstes per al segon trimestre per tal de donar visibilitat la secció local s'han aturat. Així doncs, l'activitat de la secció local passa a ser eminentment informativa, de servei als nostres convilatans i convilatanes. Una de les accions informatives que hem portat a terme és l'adequació de l'habitual article al Diari de l'Ametlla al tema que ens ocupa: la pandèmia de COVID-19. Aquí el teniu. "Per tothom és conegut que aquests dies estem afrontant una situació complexa i alhora canviant, la pandèmia de la Covid19. Aquesta circumstància ens està posant a prova com a societat, perquè s’apel·la a la nostra responsabilitat com a individus i com a conjunt per tal d’afavorir totes les persones del nostre entorn. El que se’ns demana és ben fàcil, que seguim les recomanacions de les autoritats sanitàries, que ens van transmetent de manera puntual des de l’Ajuntament i pels mitjans de comunicació, que els fan d’altaveus. La consigna és clara: quedem-nos a casa i sortim-ne, només, per causa justificada. I això és el millor que podem fer. Les circumstàncies de cadascú són diverses, i això ens obliga a ser pacients, a ser lleials amb els nostres veïns i a actuar per al benestar de tothom. En la mesura que ens sigui possible, si és que la nostra feina no ens obliga a seguir treballant perquè formem part dels sectors essencials, confinem-nos i gaudim del món per la finestra de casa i, si podem, per la finestra virtual que ens ofereix Internet. No ens oblidem de les persones que viuen soles, dels amics i dels familiars: truquem-los, planegem videoconferències amb ells i estiguem a l’aguait de la seva salut física i del seu estat d’ànim. Informem-nos (però no ens sobreinformem) per estar al dia de les novetats que ens arriben sobre la situació actual.

Dia de la Dona 8 de març

8 de març, dia de la Dona

Dona, feliç dia de la Dona. Reivindiquem els nostres drets, els que ja hem aconseguit i els que encara no tenim. Encara no gaudim del mateix salari que els homes, encara no podem arribar a les altes direccions de les empreses, encara no fem amb igualtat les tasques de la llar, encara no tenim cura dels nostres fills en la mateixa mesura que els homes, encara som jutjades per la nostra bellesa, encara ens miren per la nostra manera de vestir, encara ens pregunten si tenim fills i com ho combinem amb la feina, encara ens pregunten per què no tenim fills o si tenim previst quedar-nos embarassades, encara ens sentim malament quan no ens arreglem prou, encara patim quan no ens trobem bé i queden coses per coordinar a casa, encara tenim por quan anem soles pel carrer i es fa fosc, encara no ens atrevim a sortir soles de festa, encara hem d’exigir als nostres companys de sexe que prenguin precaucions, encara patim els embarassos no desitjats soles, encara ens cuidem soles dels nostres nets, pares i familiars malalts, encara hem de ser perfectes per accedir a qualsevol feina de responsabilitat, encara creiem que una altra dona és una rival i no una aliada, encara ens peguen perquè som dones, encara ens maten perquè som dones, encara ens donen les responsabilitats que tenen a veure amb les persones però no amb els diners, encara ens consideren una quota, encara creiem que la nostra és una opinió i no una afirmació, encara...   Home, feliç dia de la Dona. Reivindiqueu els nostres drets, els que ja hem aconseguit i els que encara no tenim. Perquè sabeu que encara no gaudim del mateix salari que vosaltres, encara no veieu normal que puguem arribar a les altes direccions de les empreses, encara no feu amb igualtat les tasques de la llar, encara no teniu cura dels nostres fills en la mateixa mesura que les dones, encara ens jutgeu per la nostra bellesa, encara ens mireu per la nostra manera de vestir, encara no us pregunten si teniu fills i com ho combineu amb la feina, encara no us pregunten per què no teniu fills o si teniu previst tenir-los i cuidar-los, mai no us sentiu malament quan no us arreglem prou, no patiu quan no us trobeu bé i queden coses per coordinar a casa, mai teniu por quan aneu sols pel carrer i es fa fosc, no teniu cap problema per sortir sols de festa, us fa mandra utilitzar precaucions quan teniu sexe, no us responsabilitzeu prou dels embarassos no desitjats, encara no cuideu prou dels vostres nets, pares i familiars malalts, no us cal ser perfectes per accedir a qualsevol feina de responsabilitat, no creieu que un altre home és un rival i no un aliat, ningú us pega perquè sou homes, ningú no us mata perquè sou homes, no us donen les responsabilitats que tenen a veure amb les persones però sí amb els diners, no sou una quota, creieu que la vostra opinió és una afirmació.

Dia de la Dona 07 de març

Per què hem de ser feministes?

Per què hem de ser feministes?   1. Perquè no hi hagi ni una dona morta ni maltractada més.   2. Per eliminar la cultura de la violació. Les dones han de poder decidir lliurement si volen tenir relacions sexuals, quan, on, com i amb qui.   3. Per lluitar contra el sostre de vidre  i el sòl enganxós. Les dones han de tenir les mateixes oportunitats laborals que els homes. A l’Estat, només un 20% dels càrrecs directius de les empreses estan en mans de dones.   4. Per trencar amb els rols de gènere establerts. No hi ha feines de dones i feines d’homes. Cal repartir les tasques domèstiques i de cura i vetllar per la conciliació de la vida laboral amb la personal i familiar.   5. Perquè les dones tenen més risc de pobresa. 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones.   6. Perquè la dona encara està silenciada. Les dones s’han de poder expressar lliurement i ser escoltades arreu. Però, sovint, són invisibilitzades.    7. Perquè les dones no són objectes. S’ha d’acabar amb la  cosificació de les dones. Se les ha de valorar per la seva feina i no pel seu aspecte físic.   8. Perquè les dones tenen dret a una maternitat lliure i segura. A molts llocs del món l’avortament encara és il·legal. També, encara avui en dia i al nostre país, hi ha dones sotmeses a mutilacions genitals.   9.Perquè encara ara existeix el matrimoni forçat.   10. Perquè el feminisme suma, no resta. És una lluita per la igualtat. Defensar els drets de les dones és construir una societat millor.   https://www.esquerra.cat/ca/10-motius-ser-feminista-esquerra-erc  

Actes del Dia de la Dona a l'Ametlla

Celebració del Dia de la Dona

Aquest cap de setmana, 7 i 8 de març celebrem el Dia de la Dona a l’Ametlla del Vallès amb tot d’activitats que el consistori ha preparat per arribar a un públic ampli i amb diversitat d’interessos. Entre totes destaquem la conferència vivencial MARiART que es farà al Casal d’Avis. La nostra regidora Raquel García s’ha encarregat de condicionar l’espai i organitzar el pica-pica que acompanyarà la xerrada que faran la Noemí i la Montserrat Moral per retrobar l’essència des de l’art i la natura. Aquesta és una activitat adreçada a les dones grans del nostre poble. El dia 8 de març durant tot el matí teniu cita al parc de Maria Lluïsa. La nostra regidora Mireia Morillas hi ha coordinat l’edició de finals d’hivern del Mercat Boig, el tradicional mercat de venda de segona mà que anima els ametllatans i les ametllatanes a vendre i comprar objectes que ja no utilitzem (joguines, roba, decoració, llibres, mobles...) per tal de contribuir a la millora del medi ambient mitjançant el reciclatge. En aquesta edició del Mercat Boig que coincideix amb el Dia de la Dona des de l’escenari del parc es donarà presència a Fit Dance Company, que faran una exhibició de ball i una masterclass oberta a tothom. Us animem a participar-hi perquè la dansa és una activitat que ens diverteix, millora la nostra condició física i ens permet conèixer la gent del nostre poble. Al mateix escenari hi haurà l’espectacle La rateta que ja no escombra l’escaleta, dedicat al públic infantil, una versió feminista i sorprenent del conte tradicional que ens ofereix la cantautora Núria Clotet. A més a més, us animem a consultar el web de l’Ajuntament de l’Ametlla per conèixer la resta d’actes que es faran per commemorar el Dia de la Dona a l’Ametlla del Vallès.

Portada del programa de Carnaval

Ja arriba el Carnaval!

Una altra de les feines que porta a terme la regidora Raquel García, en aquest cas com a responsable de la regidoria de Festes, és la preparació del Carnaval. Aquesta és una de les festes que, històricament, havia estat més sonada al nostre poble. De fet, l’Ametlla va ser un dels únics pobles del Vallès Oriental, si no l’únic, que no va deixar de celebrar mai aquesta festa, ni tan sols durant la Guerra Civil. En els anys més esplèndids del Carnaval a l’Ametlla hi acudia gent de tota la comarca, i el seu concurs de disfresses era ben sonat. A més a més, el ball de Gitanes que l’acompanya és i ha estat un altre dels esdeveniments importants de la festa.   Aquest any, el Carnaval arriba amb sorpreses, sobretot el dissabte al matí i a la tarda, perquè les activitats per a tota la família es concentraran al pavelló, igual que el ball de Gitanes, com es fa habitualment. Una altra de les novetats és que els comerços associats a l’ACA, l’associació de comerciants de l’Ametlla, han estat els encarregats de vendre els tiquets per a la tradicional Escudellada de diumenge, que es fa abans del Cercavila de carrosses. Aquesta ha estat una actuació coordinada entre la regidora de Festes, Raquel García, i la de Comerç, Consum i Promoció Econòmica, Mireia Morillas. Per treballar a favor del Medi Ambient sense perdre l’esperit de la festa, les dues regidores han treballat per eliminar els gots de plàstic del Carnaval i els han substituït per materials biodegradables. Així mateix, s’oferirà aigua de manera gratuïta per a tothom.    

Barri de la Miranda, de l'Ametlla del Vallès

Regidoria de Barris

Una de les feines que fan els nostres regidors, de manera continuada, és reunir-se amb les diverses entitats i col·lectius de persones del poble per mirar de millorar determinats aspectes del dia a dia.   La nostra regidora de Barris, Raquel García, es reuneix regularment amb els representants dels barris de l’Ametlla i, d’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat dels problemes de cadascuna de les zones de l’Ametlla del Vallès. Quan cal, també acudeix a les trobades el o la representant d’alguna altra regidoria. Per exemple, quan calen més contenidors de reciclatge, la regidora García es coordina amb la nostra regidora de Medi Ambient, Mireia Morillas, i tracten el tema per mirar de solucionar la incidència del barri.   Els barris que ja participen activament d’aquesta roda de contactes contínua són Can Camp, el Pinar de Rosanes, el Pinar i el Portús, el Serrat i la Terrera. És important que les persones de la resta de barris es coordinin per tenir un representant, o que una persona interessada en donar a conèixer les incidències del seu barri es posi en contacte amb la regidora de Barris, Raquel García. D’aquesta manera es coneixeran de primera mà les incidències de cadascuna de les zones de l’Ametlla i es podrà posar fil a l’agulla als problemes que cal solucionar a cada barri.   

Tiquets per a l'escudellada

Participació ciutadana i preparació del Carnaval

Des de Participació Ciutadana, el nostre regidor i alcalde Pep Moret treballa per implementar una nova plataforma electrònica que permeti una participació de la gent del poble realment efectiva. Aquesta és una de les tasques que necessiten temps, igual que la preparació d’una de les festes més sentides del nostre poble, el Carnaval, en la qual treballa des de fa mesos la nostra regidora de Festes Raquel García. En col·laboració amb regidoria de Comerç, Consum i Promoció Econòmica han involucrat els comerços afiliats a l’ACA per la venda dels tiquets de l’escudellada, que es farà diumenge de Carnaval, el proper 23 de febrer. Tothom qui compri 10 € de productes o serveis, obtindrà un descompte d’1 € en el tiquet per a l’escudellada. Val la pena!  

Institut Eugeni Xammar de l'Ametlla del Vallès

Millora de mobilitat a l'institut i a l'escola Els Cingles

La feina del dia a dia dels nostres regidors de vegades no és gaire visible perquè es tracta de petites actuacions, de reunions que es mantenen amb col·lectius i entitats o de projectes a mig o llarg termini que demanen atenció continuada, però no volen gaire soroll. De tota manera, us podem avançar que el nostre regidor d’Educació, Gustau Saeta, està plantejant canvis en la mobilitat a l’entorn de l’institut i l’escola Els Cingles, amb la idea de millorar la zona d’aparcament i, a proposta de l’AMPA, obrir un camí de vianants que connecti el pàrquing amb l’accés posterior del CEIP. Aprofitant aquestes actuacions, la regidora de Medi Ambient, Mireia Morillas, està treballant en un projecte per millorar els camins circumdants a l’institut i a l’escola de dalt, de manera que la gent pugui gaudir de més camins per passejar per la zona alta de l’Ametlla. Actualment s’estan acabant d’arranjar tots els camins rurals.  

#ajuntament #ametlladelvalles

Tenim uns regidors que no paren!

Aquest mes de novembre no hi ha hagut Ple a l’Ajuntament. De tota manera, els nostres regidors van ben enfeinats.   La regidora de Barris, Raquel García, i l’alcalde, Pep Moret, s’han reunit amb els veïns del Serrat per escoltar les seves inquietuds. La Raquel García també s’ha reunit amb l’empresa que neteja tots els espais municipals, Ilunion, per aclarir alguns aspectes de la seva actuació, que no està sent correcta. Està treballant perquè l’empresa Ilunion rectifiqui la seva tasca i perquè s’adeqüi al que està estipulat per contracte.   En la seva feina a la regidoria de Festes, la Raquel García ha estat parlant amb els Patges Reials per començar a preparar la cavalcada de Reis.   El regidor d’Educació, Gustau Saeta ha assistit al Fòrum del Pla local d’educació. En aquest fòrum es va parlar sobre com poden actuar els pobles en temes educatius: tant pel que fa a la proximitat com pel que fa a l’educació de tota la ciutadania, no només d’infants i joves. Escoles bressol, escoles de música o escoles d’art són llocs on les persones rebem educació. També ha destacat la demanda d’inclusió del poble de l’Ametlla al projecte Educació 360, un projecte que pot ser angular en les polítiques d’educació en l’àmbit local: inclou accions amb les famílies i del poble com a espai educatiu i destaca la participació i la transparència com a eines per treballar l’educació de manera global.   Des del Consell Comarcal, Turisme Vallès i la regidoria de Turisme de l’Ametlla del Vallès estan fent un estudi sobre les normatives de rodatge que afecten el nostre municipi, ja que som el poble amb més rodatges cinematogràfics i publicitaris del Vallès Oriental. La regidora, Mireia Morillas, també està en contacte amb algunes persones de la comarca per preparar futures visites guiades pel modernisme ametllatà.   A la regidoria de Medi Ambient, Mireia Morillas treballa amb les associacions de joves per  reutilitzar les pancartes que hi ha en desús a l’Ajuntament.