L'Ametlla del Vallès

Notícia

Entrevista Diari de l'Ametlla

ENTREVISTA A MUNTSA MARZÁBAL
 
Nascuda el 1963 viu a l'Ametlla del Vallès des de l'any 1999, on ha tingut els seus fills.
Dedicada a la informàtica des de fa més de 25 anys, ha exercit durant els darrers anys com a cap de Departament. Vinculada des de sempre amb les AMPA's, va ser membre del Consell Escolar de l'Escola els Cingles i ara és membre del Consell Escolar de l'IES Eugeni Xammar.
Militant d'Esquerra Republicana de Catalunya des del 2006, és membre de la seva permanent comarcal.
Actualment és regidora a l'oposició del grup Ametlla't amb ERC, càrrec que va ostentar durant un any la legislatura passada formant part de la coalició Pacte per l'Ametlla.
 
1.- La legislatura passada vostè ja va ser regidora a l'oposició durant un any, formant part de la coalició Pacte per l'Ametlla (integrada pel GRA, ICV-V i ERC). Quin record té d'aquesta etapa?
 
Va ser fantàstica, ho vaig dir un munt de vegades, però també vaig sentir una gran responsabilitat: Governar un municipi és un afer molt seriós. Com a primera experiència amb la gestió municipal va ser fonamental; A l'oposició s’aprèn molt! En Joan i l’Enric son gent molt generosa i amb molta experiència. Ens vàrem fer molt amics. 
 
2.-Per què no es va renovar la coalició?
 
Ho vàrem intentar fins a l’últim moment, però no va ser possible. En Joan portava molts anys fent de regidor i volia dedicar-se més profundament al procés. La idea de la independència ha estat sempre la seva inspiració i ara era el moment. L’Enric volia deixar la política municipal i reprendre experiències vitals diferents, però segueix en el món sindical que sempre ha estat la seva vocació. Ens seguim veient regularment amb el grup. 
 
3.- Com es va gestar la seva vinculació amb la candidatura d'Ametlla’t amb ERC?
 
Esquerra Republicana mai ha renunciat a la gestió del nostre municipi i, malgrat que la militància havia disminuït molt als últims anys, llevat dels de les municipals, els resultats electorals eren esperançadors. Es tractava, doncs, de cercar els nostres votants i demanar-los quina seria la fórmula amb la que tots ens sentíssim còmodes. Així va néixer Ametlla’t amb Esquerra Republicana. Un espai amb independents i gent d’Esquerra que compartim el mateix projecte de poble. I, com no podia ser d’un altra manera, el projecte va acabar sent molt més gran i ric del que aspirava a ser en un principi. 
 
4.- A l'entrevista que li vàrem fer fa dos anys i mig, va dir que el que li feia falta a ERC a nivell municipal era "un cap de llista que aglutini a gent". Repte assolit?
 
Absolutament! Ho crèiem al 2015 i en seguim estant convençuts. Pere Marieges serà un alcalde excel·lent. No només és un gestor magnífic i un fantàstic professional, sinó que té un carisma innegable, una qualitat humana profundíssima i un projecte de poble que tots nosaltres compartim. N’estem molt il·lusionats! Ara la nostra feina és que el poble de l’Ametlla l’estimi tant com nosaltres i cregui que en Pere ha de ser el seu batlle. 
 
5.-Com valora la feina feta pel seu grup durant aquest primer any i mig de legislatura?
 
Molt tenaç! Són un grup de gent preparadíssima en les seves respectives especialitzacions amb un grau d’excel·lència immillorable. És un gust treballar amb gent tan preparada, tan productiva i que té tant a oferir. La llàstima és que a l’altra banda no hi hagi ningú escoltant... És una pena, a part d’un gravíssim error, ja que és un luxe disposar de tan bons especialistes en matèries tan delicades i que les seves opinions no siguin escoltades per absurdes idees de por o desconfiança. Em sap greu, perquè això empitjora la relació i, en conseqüència, la gestió municipal. 
 
6.- Quines expectatives té vostè personalment com a regidora de l'oposició?
 
La nostra feina a l'oposició és fer propostes de millora i vigilar la gestió de l’equip de govern, però últimament això està sent molt difícil... Les nostres propostes són rebutjades sense ser ni considerades i la informació que ens caldria per poder fer la feina de vigilància ens és negada reiteradament. Hem arribat a situacions absurdes que creen molta crispació i aquest no és el nostre tarannà. Nosaltres el que volem és desenvolupar el nostre model de poble i construir el millor entorn possible amb els recursos que tenim. El nostre equip és impecable i Esquerra Republicana està creixent i ens està dotant d’eines i recursos per a optimitzar la gestió del nostre municipi. Crec que ara és el moment i estem treballant per això. 
 
7.- El seu grup ha mantingut diferències importants amb l'equip de govern en temes com la gestió del cas d'Illa Activa o, el darrer, quan van marxar del Ple extraordinari i urgent en què es va aprovar la modificació de les Ordenances Fiscals del 2017... Tenint en compte aquests precedents, hi ha possibilitats d'entesa en un futur?
 
El diàleg no s’ha de donar mai per perdut, però el diàleg vol una actitud diferent de la que tenim ara. Totes aquestes diferències responen a la situació en què ens està posant l’equip de govern. No ens agrada, però no faríem bé la nostra feina si no responguéssim amb valentia a les seves provocacions. La diferència és que les nostres respostes són contundents però sempre educades i impecablement raonades. És la nostra manera de fer.  Una manera gens permissiva però amb la serenor d'aquells qui maduren, contrasten i reflexionen cadascuna de les situacions de gran envergadura abans de donar el missatge. Al cap i a la fi, no parlem per nosaltres mateixos, sinó pel poble i al poble. I crec que ho fem bé. Podeu veure els vídeos dels Plens i entendreu de què parlo.  
 
 
8.- Així doncs, com valora la feina feta per l'actual equip de govern?
 
Crec que s’equivoquen en moltes coses però, sobretot, en creure que no necessiten ajuda. Qui en vulgui els detalls trobarà el nostre posicionament i les raons que ens han portat a defensar-lo al blog del grup municipal (http://ametllatamberc.blogspot.com.es/). Després de cada Ple hi pengem les argumentacions de les nostres votacions. Però la millor manera de valorar-ho és venint a la sala de Plens. El Ple és un dret de la ciutadania on poder veure les intervencions dels seus regidors, preguntar el que vulgui i expressar-se lliurement. 
 
9.- I respecte l'anomenat "Procés", considera que avança a bon ritme?
 
Ja ho crec! Fa uns dies, un alt càrrec d'Esquerra Republicana em deia: “No ho havíem tingut mai tan bé com ara!” I és cert! Fa vertigen, però també és potent i emocionant. Tant que crec que si som capaços de portar “aquesta barca” a bon port serem capaços de fer qualsevol cosa. Ara tenim al capdavant gent preparadíssima que està fent una feina titànica i molt important. 
 
10.- Quina aportació creu que pot fer-hi l'Ametlla? (al procés)
 
El procés necessitarà de decisions valentes en moments complicats i hem d’estar preparats. Ja ara els ajuntaments estan mostrant al món que això no és una qüestió formal. És molt més!