La Ràpita

Notícia

El Parlament es posiciona contra el projecte de parc eòlic marítim al Delta de l’Ebre gràcies als vots d’ERC

El diputat d’ERC Oriol Amorós, ha explicat que “les Terres de l’Ebre s’han queixat amb raó d’una especialització productiva en el sector energètic i no potser que el territori ebrenc tingui un monocultiu energètic sinó que també s’ha d’explotar la seva gran riquesa natural i paisatgística”.
Lluís Martín Santos, secretari d’Imatge i Comunicació de la Federació de l’Ebre d’ERC, ha mostrat la satisfacció de la Federació pel posicionament del Parlament de Catalunya contra el parc eòlic marí del delta de l’Ebre, fet que representa «un cop mortal per a aquest projecte». En aquest sentit, «agraïm molt especialment al Grup parlamentari d’ERC l’esforç que ha fet duent a terme aquest posicionament, tot i que va en contra dels postulats del propi departament competent dins de la Generalitat de Catalunya. Això demostra que per a ERC, la defensa dels interessos dels ciutadans del territori continua sent la principal prioritat de treball».
A més, Matín Santos ha volgut evidenciar que «tot i que la Proposició no de Llei ha estat presentada pel PPC, ha estat de manera oportunista, perquè cal tenir en compte que el PP s’ha abstès o s’ha posicionat en contra de la moció proposada per ERC a les Terres de l’Ebre en què es demanava d’incloure el reclau previst en l’àrea de Xarxa Natura 2000, on s’encabia perfectament el macroparc eòlic. El PP no preveia que la Proposició s’aprovés amb els vot d’ERC».
Antoni Canicio, portaveu d’ERC-La Ràpita, ha volgut recordar que «ERC sempre defensa el territori: primer contra el PHN, amb IC-V i el PSC; ara, contra la massificació d’energia eòlica a la costa, amb el PP i CiU. ERC som l’únic partit coherent tant si estem a govern com si estem a l’oposició, i avui hem pogut demostrar a Alonso que defensem el territori allà on anem». Canicio ha continuat dient que «de moment, en només dos dies, s’han produït dos esdeveniments significatius: el primer, el posicionament contra el macroparc eòlic marí de la confraria de pescadors de la Ràpita; el segon, el posicionament contra el macroparc eòlic marí del Parlament de Catalunya».
Per acabar, Canicio ha volgut agrair a la resta de grups que han votat a favor de la Proposició no de Llei en què s’instava el Govern a reclamar al Govern de l’Estat que no autoritzi la construcció d’un parc eòlic davant la costa del delta de l’Ebre, perquè “aquesta actitud proporciona a les Terres de l’Ebre i al delta de l’Ebre un futur més sostenible econòmicament i ambientalment”.
ERC ha votat a favor d’una transacció amb CIU i PP que desaconsella el projecte de parc eòlic marítim a les costes del Delta ja que s’han tingut molt en compte els informes de Seo Birdlife i del Parc Natural del Delta. El projecte preveu 9 parcs eòlics amb 16 torres cadascun , és a dir, un total de 144 torres que es considera que poden ser molt perjudicials per l’impacte paisatgístic i ambiental sobre les colònies d’aus marines existents al Parc Natural del Delta, i també pot causar perjudicis en els rics caladors pesquers que existeixen a la zona. Des de la Direcció General del Medi Natural els informes emesos també aconsellaven estudiar la possibilitat d’un emplaçament alternatiu.
Per totes aquestes raons, des d’ERC s’ha votat a favor d’una Proposició no de Llei que desaconsella a l’Estat, que és qui té les competències en matèria de costes , portar endavant aquest projecte de parc eòlic que pot perjudicar el territori. El text s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, CIU i PP i els vots en contra del PSC i d’ICV.