La Ràpita

Notícia

En la roda de premsa hi han assistit el regidor portaveu d’ERC, Antoni Canicio, i diversos membres de l’Executiva de la Secció Local d’ERC-La Ràpita: Carles Pasqual, Albert Salvadó i Ramon Cruelles.

El grup municipal d’ERC es posiciona contrari al parc eòlic marí argumentant que, tot i que està a favor de l’energia eòlica, aquest projecte posa en perill sectors econòmics fonamentals per a La Ràpita. Afecta clarament la pesca, i consideren que el model turístic sostenible al voltant de la Badia dels Alfacs i el Delta de l’Ebre es veuria greument perjudicat per les dimensions i ubicació del parc. A més de les negatives connotacions ecològiques i paisagístiques. ERC està a favor de l’energia eòlica sostenible, no pas de projectes d’aquestes dimensions.
Davant les declaracions de Miquel Alonso sobre la ubicació del parc eòlic marí davant la costa de la Ràpita, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de la Ràpita, Antoni Canicio, ha afirmat amb rotunditat que «Alonso menteix quan afirma que el parc eòlic no tindrà efecte òptic; mireu sinó el parc del Coll de l’Alba, que es veu des de qualsevol indret del Delta». Canicio ha carregat contra Alonso amb una bateria de preguntes amb respostes evidents «com pot, Alonso,,proposar de fer viatges turístics als molinets? Que hi ha viatges turístics a la plataforma petrolífera? Com pot només suposar que crearà llocs de treball a la Ràpita si el Centre d’Energies renovables de Catalunya s’ubicarà a Tarragona? Que vol enganyar el poble perquè vagi a treballar a Tarragona? Alonso no parla de la degradació que suposarà el parc eòlic per als sectors pesquer, comercial i turístic de la Ràpita. Si realment vol preparar un bon futur laboral per a la Ràpita, per què no impulsa els polígons industrials que té aturats des que va començar la legislatura? Per què no elabora un pla de suport a les empreses locals o per què no emprén accions per potenciar la diversificació econòmica de la Ràpita per quan falli la construcció?».

Canicio també ha explicat que Alonso parla d’un macroparc eòlic a les costes de Londres, «però Londres necessita moltíssima energia, està a 50 km de la costa i no tenen cap banc de llagostins que corri el risc de desaparèixer per la ubicació d’aquest macroparc eòlic marí. En definitiva, Alonso no deixa de donar falses espectatives quan es refereix al macroparc eòlic marí de la Ràpita, vol convèncer el poble amb arguments beneficiosos que no es pot creure ningú».

Canicio s’ha preguntat «quins interessos econòmics considera Alonso en aquest macroparc eòlic marí; no s’explica per què s’ha reunit tantíssimes vegades amb Capital Energy sense fer-ho públic, que ens expliqui a tothom aquestes negociacions fosques i poc transparents que està duent a terme conjuntament amb l’empresa promotora del macroparc eòlic marí, en un projecte prou important com per parlar amb totes les forces polítiques i amb el poble».

A més, Canicio ha explicat que «el grup ERC de la Ràpita, com la Secció Local, no entén per què Alonso es nega a demanar l’opinió de la gent del poble, tant que ha predicat que cal fer ús de la participació ciutadana. De què té por, Senyor Alonso? El senyor alonso té por de la negativa del poble rapitenc davant d’una agressió tan dura en tots els àmbits locals com és la que provocarà el macroparc eòlic. Alonso sap que perdrà davant d’una consulta popular, perquè ja hi ha 2.500 signatures recollides contra aquesta bestialitat que ell defensa».
D’altra banda, Ramon Cruelles, membre de l’Executiva local d’ERC, ha reiterat que «Alonso es queda sol davant la defensa d’aquest macorparc eòlic, perquè no el defensen ni la confradia de pescadors, ni els ajuntaments veïns, ni els consells comarcals del Montsià i el Baix Ebre, ni el Parc Natural del Delta de l’Ebre; fins i tot el mateix Govern de l’Estat té dubtes sobre la viabilitat d’aquest projecte i, per acabar-ho d’adobar, BirdLife ha redactat projectes totalment en contra del projecte».

Cruelles, com a membre de la Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre, ha afirmat que «Alonso no juga net» perquè fa dues setmanes va dir a la Plataforma que no es podia posicionar sobre el projecte de macroparc eòlic perquè no tenia l’Informe d’Impacte Ambiental; en canvi, ara surt a defensar-lo. Que ja té l’Informe, que s’hi posiciona a favor?» Cruelles ha continuat dient que «Alonso fa el dos papers davant la societat rapitenca, perquè penja la pancarta contra el parc eòlic al balcó de l’Ajuntament i al mateix temps el defensa aferrissadament». A més, «Alonso sempre ha dit que es posicionaria sobre el parc eòlic d’acord amb el posicionament dels pescadors, però ara que els mariners s’han posicionat en contra, ara que han dit un no clar i fort, ara els porta la contrària».
Albert Salvadó, un altre dels membres de l’Executiva local d’ERC, s’ha mostrat sorprès de les acusacions de la utilització partidista dels Serveis Territorials de Governació, ja que «va ser ell mateix qui em va anunciar les anomalies que contenia la moció d’ERC. Per tant, simplement vam modificar-la perquè pugues ser debatuda, dimecres passat, després que ERC haguéssim anunciat que sol·licitaríem una consulta popular». «ERC no volem cap actuació il·legal, volem una consulta popular que estigui d’acord amb la Llei. I li volem recordar al senyor Alonso que ell en va fer una per la urbanització la Marina del Delta. Si ara la consulta no ha de ser vinculant, això no ha de representar cap obstacle per poder saber quina és la percepció de la gent, que és el que realment interessa».

Per acabar, ha estat Carles Pasqual qui ha intervingut, també membre de l’Executiva local. Pasqual ha afirmat que «Alonso defensa amb totes les seves armes —falsetats i mentides— el macroparc eòlic marí de la costa rapitenca. Amb això sembla que ens vulgui dir que hi té uns beneficis incalculables, cosa que no afirmarà mai el poble de la Ràpita. Els rapitencs i les rapitenques no volem compensacions econòmiques, com no en volíem quan lluitàvem contra el transvasament de l’Ebre. La Ràpita no es ven a cap preu». Pasqual ha continuat dient que «ERC no som un partit d’hipòcrites, defensem el mateix al Govern que en oposició, som un partit que defensem la dignitat del territori i, per tant, no volem que les Terres de l’Ebre acabin sent un paradís empresarial que no vol cap altra part de Catalunya. No volen aquestes empreses ni a Girona, ni a Tarragona, ni a Barcelona. Les Terres de l’Ebre tenim prou dignitat com per no acceptar-les!».

Finalment, Carles Pasqual ha explicat que les Terres de l’Ebre produeixen el 60 % de l’energia de Catalunya i «ERC diu prou! Cal distribuir aquests centres productors territorialment i ubicar-los a la vora dels centres productors. ERC parlem d’impactes ambientals, però també volem parlar del greu impacte socioeconòmic que pot tenir la ubicació d’aquest macroparc eòlic marí a la Ràpita i, com a partit compromès, estem fent pressió al Govern de Madrid a través del diputat Joan Puigcercós, perquè és Madrid qui ha de quedar convençut que el macroparc eòlic marí a la costa rapitenca no té ni un punt de positiu per a la Ràpita ni per a tot el conjunt de les Terres de l’Ebre».