La Roca del Vallès

Notícia

La nostra visió dels fets
Els resultats de les darreres eleccions locals van suposar un canvi històric
per al municipi de la Roca del Vallès. Des del restabliment de la democràcia es pot dir que predominava un bipartidisme, que havia alternat les alcaldies entre només dos partits, CiU i PSC. Aquesta situació va canviar a partir del maig del 2015 quan ERC aconseguí per primera vegada el major nombre de vots del municipi i entrà amb força a l’ajuntament, passant d’1 a 5 regidors, mentre el PSC passava de 7 a 5 regidors i CiU de 7 a 4 regidors.
 
Per governar l’ajuntament de La Roca són necessaris un nombre mínim de 9 regidors, una majoria absoluta que d’entrada s’hi podia arribar establint acords amb altres partits i que en un primer moment podien ser els 4 regidors de CiU o bé els 5 del PSC. El dia 11 de juny de 2015, l’Assemblea de la Secció Local d’ERC va aprovar per àmplia majoria donar suport a un acord amb CiU. Volem deixar clar que des del primer moment, totes les persones que van donar suport a aquest acord ho van fer pensant que podia funcionar però sense tenir-ne la certesa absoluta per un motiu: era la primera vegada que això passava a la Roca. En anteriors legislatures, un partit tenia molts regidors i n’hi faltava un o dos per governar. Ara era diferent; es tractava de dos partits amb un nombre similar de regidors però amb una tendència clarament contrària: mentre ERC pujava d’1 a 5, CiU baixava de 7 a 4. Els regidors d’ERC sabien que difícilment podien governar sols però els regidors de CiU tampoc podien pretendre governar com havien fet els darrers 8 anys. Un nou equilibri, doncs, que s’intuïa que no seria fàcil però que s’havia d’intentar. Per què?
 
Un dels factors que probablement més va influir en decidir aquest acord va ser la situació política de Catalunya. Veníem d’un 9N del 2014, que a la Roca -com a gairebé a tot arreu- el Sí a la constitució d’un estat propi independent per a Catalunya va obtenir més d’un 81% dels vots, de les 3.925 persones que hi van participar. I a més a més, teníem al davant un 27S del 2015 en què ERC i CDC compartirien la candidatura de Junts pel Sí, que a la Roca també va obtenir uns molt bons resultats (2.971 vots, més d’un 46% dels vots emesos). Aquests fets segurament van influir en molts de nosaltres per intentar un govern local amb un partit que -almenys en la política nacional- compartíem i continuem compartint un objectiu molt important i transcendental: l’assoliment de la independència de la República Catalana en aquesta legislatura.
 
Però la dinàmica de les polítiques i del govern del país no és igual que la dels municipis, sobretot perquè les persones i les circumstàncies no són les mateixes. En el cas d’ERC comptàvem i continuem comptant amb un equip de persones compromès en la millora del poble i, en alguns casos, també amb anys d’experiència com a regidors. Entenem que des d’altres partits això no es valori de la mateixa manera, però en cap cas entrarem en el terreny de la desqualificació personal, fins i tot de l’insult, com han fet algunes persones referint-se directament o indirectament a alguns dels nostres regidors. Des del primer dia i fins que no es demostri el contrari, tots els membres de la candidatura que va presentar ERC compten amb el suport de la Secció Local del partit.
 
Des d’ERC assumim que hem comès errors, en part, probablement com a conseqüència d’un creixement sobtat. Teníem la convicció que la bona feina feta durant 8 anys per part de l’únic regidor que tenia ERC a l’ajuntament (i que ara és l’alcalde) donaria els seus fruits i podíem obtenir una major confiança de més roquerols i roqueroles, que es traduiria en dos, tres, potser fins i tot quatre regidors. I els 1.245 vots obtinguts van suposar i continuen essent una responsabilitat molt gran per a tots nosaltres, que no volem defugir i que en bona mesura, representen el suport de moltes persones que van decidir que el poble mereixia un canvi. En aquest sentit, per a moltes altres persones del poble, arribar a un acord amb CiU els podia semblar que era una gran contradicció. Com es podia canviar tornant a pactar amb qui havia governat (sempre amb necessitat d’altres suports) durant els darrers 8 anys?  Doncs bé, ja teniu la resposta.
 
Quan el 13 de setembre passat l’Assemblea Local d’ERC va decidir per una majoria aclaparadora no continuar amb l’acord de govern amb CiU va ser, precisament, perquè des de feia molts mesos es constatava que la manera d’entendre i de fer la política municipal era diferent. En moltes de les declaracions fetes per ambdues parts s’ha fet referència a la confiança. Certament, amb el pas dels mesos, si inicialment n’hi havia poca (i calia guanyar-la i fer-la créixer), la confiança s’ha acabat de perdre del tot. I, per responsabilitat, des d’ERC gairebé tothom tenia molt clar que així no es podia continuar.
 
Si tal com es va dir per part dels regidors de CiU en un ple municipal, la causa de tot el mal funcionament i la mala organització del consistori era responsabilitat única dels regidors d’ERC, costa d’entendre que no fos la mateixa CiU qui trenqués l’acord. Un es podria preguntar: Per què continuaven junts durant tants mesos si la feina d’ERC era tan desastrosa? D’altra banda, ni la més mínima autocrítica per part dels regidors de CiU. Ells ho han fet tot perfecte o aquesta ha estat la imatge que han volgut mostrar.
 
Perquè si des de CiU de la Roca es pensava que fent públic un document per “redefinir el pacte de govern” la situació es podia redreçar, això va tenir just l’efecte contrari. Perquè si la intenció real hagués estat aquesta, el que nosaltres no hauríem fet mai és anar tot seguit als mitjans i posar en evidència que la culpa de tots els mals és dels altres. Resumint, “Nosaltres [CiU] tenim experiència i sabem on anem, mentre els altres [ERC] improvisen, “només” atenen el dia a dia, sense saber on volen anar...” I aquesta va ser la gota que va fer vessar el got i que va fer que l’Assemblea decidís fer un cop de timó, convençuts del tot que tal com havien anat les coses els darrers 15 mesos, així no es podia continuar.
 
I ara què? Doncs a continuar treballant per millorar el poble, conscients que el dia a dia no serà gens fàcil. Que caldrà saber explicar més i millor què volem i com ho volem. Que caldrà parlar i arribar a acords amb altres partits per tirar endavant les accions i les inversions que ajudin a millorar el dia a dia de tothom que viu i treballa a la Roca. I quan arribin les properes eleccions, la gent del poble decidirà qui s’ha equivocat i qui no, i una vegada més dipositarà la seva confiança en aquelles persones i partits que pensa que més poden ajudar a millorar el poble. Nosaltres assumim i assumirem sempre errors, perquè no som perfectes. En qualsevol cas, volem deixar clar que hem après ràpid la lliçó perquè aquests errors no es repeteixin.
 
De moment, ERC de la Roca continuarà treballant de valent pel poble, renovant cada dia el compromís adquirit amb les persones que ens van fer confiança i desitjant ser-ne mereixedora de moltes més.

 
*Alcaldes de la Roca del Vallès (1979-1983-1987-1991-1995-1999-2003-2007-2011-2015):
 
- Xavier Raymí i Vila (1975-1979)
- Primeres eleccions municipals:
Francesc Mestre i Andreu - Ind. - (1979- 1983) - 4 anys
Joan Pujol i Alabau - PSC/CiU - (1983-1995) - 12 anys
Romà Planas i Miró - PSC - (1995-1995) 0  anys
Salvador Illa i Roca - PSC - (1995-1999) - 4  anys
Josep Estapé i Vilà - CiU - (1999-1999) - 0  anys
Salvador Illa i Roca - PSC - (1999-2005) - 6  anys
Miquel Estapé i Valls - PSC - (2005-2007) - 2  anys
Rafael Ros i Penedo - CiU - (2007 - 2015) - 8  anys
Albert Gil i Gutiérrez - ERC -  (2015 - …) - 1  any

*Dades extretes de la Viquipèdia