La Seu d'Urgell

Totes les notícies

Representació d'ERC a l'Ajuntament de la Seu

Representació d'ERC a l'Ajuntament de la Seu

Esquerra Republicana de Catalunya, va obtenir a l'Ajuntament de la Seu una representació de 4 regidors en les passades eleccions municipals. La formació va decidir formar part de l'equip de govern amb Junts per la Seu, i aquesta en serà la representació republicana al consistori municipal.    FRANCESC VIAPLANA MANRESA, enginyer forestal i, actualment, Diputat al Parlament de Catalunya; en serà el vicealcalde fins el mes de setembre de 2021, moment que prendrà el relleu de l'alcaldia a Jordi Fàbrega (Junts per la Seu). Responsable de les regidores de: Projectes estratègics, Castellciutat, Hisenda i Intervenció, Seguretat Ciutadana. Podeu posar-vos en contacte amb ell al correu electrònic fviaplana@aj-laseu.cat.   MARIAN LAMOLLA MIRET, infermera. 2a tinent d'alcade i encapçalarà la tinença d'alcaldia d'Atenció a les Persones, amb les regidories de: Serveis Socials, Polítiques d'Igualtat, Gent Gran i Salut. Per comunicar-vos amb ella podeu fer-ho a mlamolla@aj-laseu.cat.   CARLOS GUÀRDIA CARBONELL, geògraf. 4t tinent d'alcalde de l'àrea de Serveis Centrals i Culturals. Estarà al càrrec de les regidories de: Cultura, Patrimoni Cultural i Museus, Esports, Cementiri i Festes i Tradicions. El seu correu electrònic és cguardia@aj-laseu.cat.   NÚRIA TOMÀS GIMÓ, biòloga i professora de secundària. Encapçalarà les següents regidories: Medi Ambient i Sostenibilitat, Patrimoni Natural, Comerç, Educació i Infància. Us podeu comunicar amb ella a l'adreça electrònica ntomas@aj-laseu.cat.

Junts per la Seu i ERC segellen un acord de legislatura amb una majoria estable que permetrà dur a terme un pla de govern ambiciós.

Aquesta tarda, el candidat de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega i el d’Esquerra Republicana, Francesc Viaplana han presentat l’acord al que han arribat per tal de garantir un govern estable i ambiciós a la Seu.   Les dues formacions comparteixen una manera similar de fer política, basada en la suma de complicitats, l’actitud positiva i el treball constant. En aquest marc, analitzant els dos programes electorals, s’evidencia una concordança de propostes superiors al 80%, sense cap proposta incompatible entre les dos formacions. A part d’aquesta coincidència de programes i de model de ciutat, és evident que existeix una coincidència de projecte de país, i de defensa dels drets i les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans de Catalunya i de tota la Unió Europea.   Així doncs, les negociacions d’aquests darrers dies s’han centrat a definir i redactar un Pla de Govern que permeti marcar les principals línies de treball que, a partir d’ara, ha de tenir l’equip de govern per realitzar durant el proper mandat, que inclou, entre molts altres:   La implantació del grau Universitari d’INEFc . La creació de l’equipament de pisos assistits amb serveis i places de residència assistida per a la gent gran. La candidatura de la Catedral de la Seu d’Urgell com a patrimoni Universal de la UNESCO. Incrementar el Parc d’habitatges públics de lloguer social. La construcció del nou CAP de la Seu d’Urgell, el consultori de Castellciutat i les obres d’ampliació i reforma de la Unitat Sociosanitària de la FSH. La revitalització del centre històric amb un pla de xoc per a l’obertura de locals. Un projecte de dinamització comercial de la ciutat en col·laboració amb el sector. La potenciació de la Seu com a ciutat de congressos i esdeveniments. La potenciació de la Fira de St. Ermengol i altres fires buscant noves iniciatives. L’actualització i implantació del Pla de Mobilitat Sostenible cap a una “ciutat lenta” (itineraris escolars segurs, carrils bici, reavaluació de la zona blava).

Viaplana, Lamolla, Guàrdia i Tomàs. Els 4 càrrecs electes d'ERC la Seu

Prioritats d’ERC de cara a les negociacions de l’Ajuntament de la Seu.

Esquerra Republicana de Catalunya a la Seu d’Urgell ha convocat avui, a primera hora de la tarda, una roda de premsa amb els diferents mitjans de comunicació per tal d’explicar quines són les seves prioritats de cara a les negociacions per mirar de formar govern a l’Ajuntament. Degut a que aquesta setmana començaran les negociacions amb les diferents forces polítiques, des d'ERC es vol fer públic, d'acord amb el projecte municipal de la formació, aquells punts que són prioritaris i per tant fonamentals per tal d’arribar a un acord: - En primer lloc establir les negociacions i redactar el projecte per la construcció d'una nova residència i pisos assistits per la gent gran. - Es considera prioritària la recuperació del dinamisme econòmic al municipi i, per aquest motiu, es pretén activar el consell municipal de promoció econòmica, perquè tingui un paper clau per emprendre les accions necessàries per reactivar l'economia local, per exemple impulsant un projecte de dinamització comercial - Realitzar una reestructuració del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) d'acord amb el personal tècnic, amb la voluntat que aquest ens guanyi eficiència i per tant es millori el servei als usuaris i les condicions laborals del personal. - Emprendre les negociacions necessàries amb el departament de salut per tal de modificar el model de governança de l'Hospital, posant per davant els criteris sanitaris en la presa de decisions. - Realitzar un pla de xoc en la via pública, tant pel que fa a la neteja com en el manteniment. - Augmentar l'oferta municipal d'habitatge de protecció oficial i crear una borsa d'habitatge assequible.  

Comunicat referent a les negociacions sobre l’Ajuntament de la Seu.

Esquerra Republicana de Catalunya, a través del seu portaveu municipal, Francesc Viaplana vol comunicar que: Fins la setmana vinent no ens asseurem a parlar amb les diferents formacions de cara als possibles pactes que es puguin establir a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Aquesta setmana estem analitzant internament quins són els pros i contres de les diferents estratègies a seguir, tant a nivell local com comarcal. Així mateix, considerem que no és a través dels mitjans de comunicació que s’han de fer propostes als diferents partits, aquest no pot ser, en cap cas, el canal de comunicació.

Francesc Viaplana amb membres de la candidatura

Final de campanya – Construïm Futur

Francesc Viaplana ha fet avui una valoració de tancament de campanya electoral. Ha volgut recordar quines són els eixos de govern  que defensar ERC al seu programa de govern: posar a les persones al centre de les polítiques municipals, recuperar el dinamisme econòmic i tenir una Seu per viure i gaudir-hi, així com reconèixer la identitat del poble de Castellciutat. Viaplana ha exposat que el treball durant la campanya s’ha basat en explicar les propostes de la formació, fent una campanya en positiu i sense  entrar a parlar dels altres. També ha exposat que ERC s’ha cenyit a nivell pressupostari al límit de despesa legal, i ens costa de creure com s’ho han pogut fer altres candidatures veient el nivell d’activitats, actuacions i material electoral utilitzat. Ha volgut animar a tothom a anar a votar el diumenge, que faci confiança a Esquerra Republicana, que compta amb un equip de gent eficaç i amb ganes de treballar pel municipi, així com ell mateix se sent preparat per ser l’alcalde de la Seu.    

Francesc Viaplana

Economia circular, un model sostenible idoni per instaurar a la Seu

El candidat a l’alcaldia per ERC, Francesc Viaplana, ha explicat aquest matí en què es basa el model econòmic sobre el que han anat parlant aquests darrers dies, anomenat economia circular. Aquest sistema el què pretén és aprofitar l’esforç conjunt de ciutadania, administració, empreses, comerços, i altres agents econòmics i socials per tal que l’impacte econòmic reverteixi en la mateixa ciutat. Així doncs, es prioritza l’aprofitament dels recursos de la zona i  la producció i consum de proximitat, creant sinergies i una millor coordinació entre tots els agents econòmics del territori. El model es basa en l’aplicat a la ciutat austríaca de Güssing, on “Pocs anys després de la seva aplicació ha generat a la zona importants beneficis com la generació al territori d’un miler de llocs de treball, la implantació de fins a 50 noves empreses, i sobretot el valor afegit que dona a la zona l’aprofitament i cura de tots els recursos naturals de l’entorn, molt basats en l’agricultura.” En el cas de la Seu, i per extensió de l’Alt Urgell, Viaplana ha volgut recordar el gran potencial i oportunitat que disposem a partir de les energies renovables, bé sigui hidroelèctrica, solar, o biomassa, “tenim la matèria primera a tocar de casa amb uns boscos carregats de combustible, un bon aprofitament d’aquesta permetria generar llocs de treball, fixar persones al territori a través de l’estabilització laboral, mantenir un entorn net, salubre i més segur.” ERC la Seu creu que el primer agent que hauria de creure en aquest projecte ha de ser l’ajuntament a través de la instal·lació de calderes de biomassa a les instal·lacions municipals, fet que permetria també, produir suficient energia per ser venuda a les llars de l’entorn on estiguin situades, per exemple a la zona esportiva. Per altra banda, i per al bon funcionament del model econòmic, “cal potenciar i motivar als diferents agents implicats per tal que prioritzin, sempre que sigui possible, la producció, consum, serveis, compres i altres, en tot allò que sigui de proximitat.

Francesc Viaplana i Xavier Munt a l'Escorxador

ERC presenta les propostes per jovent amb la voluntat de recuperar l'Escorxador com a espai juvenil.

L’actual regidor i número 5 de la candidatura d’ERC, Xavier Munt,  ha presentat avui algunes de les propostes que ERC proposa per al jovent de la ciutat. Munt ha exposat que cal recuperar l’Escorxador com a espai d’apoderament, emancipació i el lleure juvenil i aposta pel model de cogestió de l’espai. ERC entén que cal incidir en les polítiques de jovent a partir dels 12 anys, i per aquet motiu creu que el model de cogestió és el més factible ja que cal un acompanyament en aquesta franja d’edat més inicial, com en tots els aspectes de desenvolupament vitals. Aquesta cogestió podria ser d’acord amb el consell local d’adolescents, el de joves -que cal crear-, a través d’entitats juvenils o amb altres propostes que puguin sorgir dels propis joves. ERC pren com a referència models existents en altres països com Irlanda, on aquests centres disposen de tres sectors diferenciats: espai per a l’oci, espai de relax i estudi i espai d’intercanvi i socialització. Considera que el lloc idoni és l’Escorxador, aprofitant l’existència al mateix recinte de l’Oficina Jove, i que ambdós serveis han de retroalimentar-se i complementar-se. La formació republicana considera prioritària oferir una oferta àmplia i variada d’oci nocturn a la ciutat, i per això considera que cal repensar les normatives municipals i fer compatibles l’ampliació de l’oferta i el descans dels veïns. També proposa, en aquest àmbit, instar al Consell Comarcal a organitzar autobusos nocturns els caps de setmana d’estiu entre la capital i les diferents festes majors de la comarca, per garantir la seguretat del jovent. Es compromet a instar a la Generalitat per millorar el sistema de beca APA, garantint un període de publicació fixe anual així com ampliar la seva dotació per tal que puguin beneficar-se’n no només estudiants universitaris, sinó també estudiants de cicles formatius. Una mesura per mantenir el jovent connectat amb el territori, creiem que és la creació d’una aplicació mòbil, amb informació d’interès per a ells en tots els àmbits, des de cursos i formacions, convocatòries, ofertes de feina, promocions d’habitatge, etc.

Francesc Viaplana i Carlos Guàrdia al carrer Major de la Seu

ERC defensa un model ecoturístic per al territori

Avui ERC la Seu ha exposat les seves propostes pel que fa al model d’ecoturisme que defensa per al territori, que és aquell tipus de turisme que es basa en el coneixement i respecte de la natura i el patrimoni cultural i que va d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de les nacions unides. Carlos Guàrdia, número 3 de la candidatura considera que, l’enclavament de la Seu el fa idoni per apostar per aquest tipus de model, degut a la proximitat amb dos parcs naturals, amb Andorra i també amb el Geoparc Boumort-Conca de Tremp, i la muntanya d’Alinyà. Centrats en el municipi, ha fet referència al llegat històric de la Seu, amb la catedral i el centre històric, així com aquells agricultors i productors locals. ERC defensa aquest model ja que considera que és la modalitat turística més beneficiosa pel nostre territori, que contribueix a la conservació del patrimoni natural, i que si les activitats estan ben planificades, l’impacte dels visitants és mínim. Guàrdia també ha volgut remarcar que aquest model, genera beneficis a escala local, especialment a agricultors, productors, als allotjaments, als guies locals, empreses de transport. Ha recordat que la Seu ja compta amb un seguit d’establiments i esdeveniments que encaixen perfectament amb aquest model que proposem com per exemple, el Retaule de Sant Ermengol, el Mercat Medieval dels Canonges, el FEMAP, la fira de Sant Ermengol, però que cal treballar conjuntament entre sector públic, privat i incloure-hi també entitats que treballin per la defensa, conservació, promoció i recerca del patrimoni, com pot ser l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. Ha exposat la necessitat de crear un relat conjunt de promoció del territori, amb l’execució de propostes concretes com pot ser la creació d’una certificació en l’àmbit ecoturístic, campanyes de difusió així com també l’assistència del municipi en esdeveniments de l’àmbit. S’ha compromès a donar suport al document Impulsa 2026 per la seva importància en el territori, així com per l’alt grau de participació de la gent en la seva creació.

Francesc Viaplana i Núria Tomàs al riu Segre

L’aposta per les energies renovables, prioritat d’ERC en matèria mediambiental

Núria Tomàs, número 4 de la formació republicana, acompanyada del candidat a l’alcaldia, Francesc Viaplana, ha exposat algunes de les propostes en matèria mediambiental i ha deixat palesa la necessitat d’apostar de forma definitiva per les energies renovables, vetllar pel medi ambient, la sostenibilitat i els espais naturals. Tomàs ha exposat que és bàsic que els espais públics s’abasteixin amb energies renovables, especialment amb biomassa, i que cal promoure entre la ciutadania el seu ús. En aquest Sentit, Viaplana ha complementat l’explicació, proposant una bonificació en la llicència d’obres d’aquelles instal·lacions o habitatges que instal·lin mecanismes d’abastiment a través d’energies renovables, així com també es compromet a bonificar la minimització de residus domèstics, comercials i industrials. Tomàs proposa que cal donar a conèixer espais naturals i realitzar activitats a nivell pedagògic, en totes les franges d’edat, ja que una forma de respectar l’entorn és conèixer-lo. Considera que cal vetllar pel  manteniment de les rutes de senders, millorar-ne la senyalització, crear-ne de nous i actualitzar les guies. ERC considera, també, que cal controlar les especies invasores, especialment a l’entorn del riu, com l’om siberià i apostar per un bosc de ribera, l’ideal seria poder erradicar les invasores, però com a mínim portar un control i evitar la seva expansió. Així mateix també considera necessari el control de tórtora turca i colom de forma natural amb l’alliberament de falcons. La formació republicana considera que algunes de les mesures mediambientals han de permetre de generar economia circular on tot el que es genera al territori, reverteix en el territori produint uns beneficis Altres mesures que proposat ERC fan referència a la mobilitat en bicicleta pel municipi, i pretén promocionar-ne el seu ús amb la instal·lació de més punts d’estacionament, o també la conversió de parcel·les de propietat municipal en horts urbans per a totes les franges d’edat.