La Seu d'Urgell

Totes les notícies

ERC LA SEU SOL·LICITA EL CANVI DE NOM DE LA PLAÇA DE LES MONGES PER PLAÇA DEL REFERÈNDUM DE L’1 D’OCTUBRE

El grup municipal d’ERC la Seu, proposarà al proper plenari que es realitzi el canvi de nom de la Plaça de les Monges pel de plaça del Referèndum de l’1 d’octubre. Després de la celebració del Referèndum d’autodeterminació el passat diumenge i davant dels lamentables fets ocorreguts en diferents poblacions d’arreu del país, on van repetir-se els episodis de violència i agressions cap a la població per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil, la formació creu pertinent realitzar el canvi de nom de la plaça com a reconeixement de la fita històrica. A la Seu, i a l’Alt Urgell, no es van haver de lamentar agressions per part de la Guàrdia Civil, en part degut a la decisió presa per l’organització, de tancar els col·legis electorals un parell d’hores abans, amb la finalitat de protegir els vots emesos per la ciutadania. La plaça de les monges va esdevenir, a partir del moment de tancament dels col·legis, el punt de resistència per a la població urgellenca i defensa de la democràcia, davant la previsible arribada de la Guàrdia Civil, és per aquest motiu que es considera oportú, retre reconeixement a la ciutadania que va voler defensar la democràcia i les urnes durant tota la jornada, així com les 48 hores anteriors on gran quantitat de persones es van organitzar per tal de defensar els col·legis electorals.  

Acte central de campanya al Pirineu amb Meritxell Serret i Josep Maria Terricabras, demà dimarts a la Seu.

Demà dimarts 26 de setembre, a les 19h a la Seu, es durà a terme l'acte central de campanya al Pirineu.  L'acte anirà a càrrec de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Meritxell Serret i del diputat al Parlament Europeu, Josep Maria Terricabras.  Us esperem a tots demà a les 19h a la plaça de les Monges de la Seu, o en cas de fred o pluja a la Sala de la Immaculada.

AUGMENT DE PLACES D’APARCAMENT AL CENTRE COMERCIAL DE LA CIUTAT I EL COMPLIMENT DE LA LLICÈNCIA D’OBRES A LA POLICIA NACIONAL, MOCIONS D’ERC LA SEU.

ERC la Seu presenta al ple municipal previst per a dimarts vinent dia 12, dues mocions de caire municipal. En la primera de les mocions, la formació fa una proposta per tal d’augmentar el nombre de places d’aparcament al centre comercial del municipi, alhora que vol contribuir a la dinamització comercial del petit comerç. La proposta consisteix en arribar a acords amb les propietats de solars desocupats ubicats al centre de la ciutat per tal d’adequar-los com a aparcament. El suggeriment contempla que els espais siguin de pagament, gestionats per l’ajuntament, i alhora, que es pugui realitzar la bonificació a través de comprovants de compra als establiments adherits. Aquest fet comportaria que l’emplaçament s’utilitzés principalment amb l’objectiu de realitzar compres al petit comerç de la ciutat. El Portaveu del Grup Municipal, Francesc Viaplana, ha manifestat que, “creiem que aquesta actuació pot ser un bona eina de dinamització per als petits establiments de la nostra ciutat, que han vist minvats fortament els seus ingressos des de l’obertura del Mercadona” Per altra banda, es presenta una moció per reclamar el compliment de la llicència d’obres a la Direcció Nacional de la Policia. En aquesta moció, s’exposa la necessitat de fer enretirar els pals de bandera ubicats a l’estructura exterior de davant de la comissaria de policia. Durant la reforma de la instal·lació, es va denegar la ubicació dels pals a l’estructura exterior per part dels serveis tècnics municipals, fet que no va ser respectat pel sol·licitant, incomplint la llicencia d’obres atorgada. El grup municipal d’ERC ha reclamat en diverses ocasions, tant en junta de govern, com a través d’un prec al mateix plenari, que es realitzi el pertinent requeriment d’enretirada al sol·licitant, fent complir la llicencia atorgada, requeriment que no s’ha dut a terme. “Considerem que és molt greu que haguem de fer una moció per sol·licitar que es faci complir la llicència d’obres atorgada a aquest estament, que pel que sembla, no es veu subjecte al compliment de la legalitat” TEXT DE LES MOCIONS:   MOCIÓ PER AUGMENTAR EL NOMBRE DE PLACES D’APARCAMENT AL CENTRE COMERCIAL DE LA CIUTAT.

La Diputada i presidenta de la comissió d’investigació, Alba Vergés, explica l’entramat de l’Operació Catalunya a la Seu d’Urgell.

La Diputada al Parlament de Catalunya i, alhora, presidenta de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, Alba Vergés, va oferir ahir al vespre a la Seu una xerrada per explicar com funciona l’esmentat entramat. Vergés va exposar, de forma visual, com l’estat espanyol està implicat en una campanya de desprestigi i persecució de polítics catalans independentistes. Tot sorgeix a partir de la gravació de la conversa entre el llavors Ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz i el Director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso i que exposa la voluntat manifesta d’embrutar la imatge pública de membres de l’executiu català. La Diputada va explicar quin va ser el motiu que va dur al Parlament de Catalunya a crear la comissió d’investigació, davant la inoperància del govern espanyol, en quan a unes gravacions produïdes al mateix despatx del ministeri de l’interior, sense voler investigar d’on provenen i com s’havien produït. “el Ministre de l’interior havia estat ‘víctima’ d’una acció il·legal al seu propi despatx del ministeri i la fiscalia no es digna a investigar-ho, i evidentment, pel contingut de la conversa, el Parlament de Catalunya ens veiem obligats a obrir la comissió d’investigació, comissió que Ciutadans, PP i PSC, van abandonar” A la comissió, per tal d’investigar tot l’entramat, han estat citats Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, Daniel de Alfons o el Fiscal Superior de Catalunya, sense que hagin comparegut, havent demanat dictamen a estaments com el Consell d’Estat, sobre la necessitat de comparèixer, i aquests, evidentment, dictaminaren que no procedia comparèixer al Parlament de Catalunya, però sí al Congrés. El motiu és que, al Congrés tenen majoria PP, PSOE i Ciutadans, amb suficients vots per denegar la petició de compareixença Vergés va explicar què és exactament l’Operació Catalunya, aquesta respon a ordres polítiques per aturar el creixement de l’independentisme català i malmetre la imatge pública d’alguns polítics independentistes i de retruc del col·lectiu independentista.

Millorarà la sanitat a la Nova República? Xerrada-debat amb Jordi Cortada.

Demà a la Seu d'Urgell, tindrà lloc la xerrada que porta per títol "Millorarà la sanitat a la Nova República?", un debat sobre la situació actual i futura de la sanitat a l'Alt Pirineu, que anirà a càrrec del Gerent de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, Jordi Cortada.  El debat s'emmarca dins de la campanya que ERC està duent a terme anomenada "Construir una Nova República". L'acte es durà a terme demà dimecres 19 de juliol a les 20h a la sala polivalent del Centre Cívic El Passeig. 

Munt, Vidal i Viaplana

APROVADES UNÀNIMAMENT LES NOSTRES MOCIONS I SUPORT AL PLA D’INVERSIONS

Ahir van ser aprovades unànimement les dues mocions que ERC la Seu va presentar al plenari, tot i això, va ser amb transaccions vàries. Pel que fa a la primera moció sobre el pagament personalitzat d’impostos, les modificacions més rellevants fan referència a l’entrada en vigor del nou sistema, prorrogant-se al 2019 i eliminant el punt quart que feia referència a la consulta de forma telemàtica de la situació del pagament, ja que actualment ja s’està treballant per fer-ho. El redactat, per tant, queda de la següent forma:   Primer. Elaborar els estudis necessaris, conjuntament amb els tècnics, per garantir que a partir de l’1 de gener de 2019 sigui d’aplicació un Pla de Pagament Personalitzat que permeti agrupar i fraccionar el pagament de tots els tributs de venciment periòdic. Segon. Garantir que aquest Pla de Pagament Personalitzat no comportarà costos financers per al contribuent, ni en forma d’interessos de demora ni amb aportació de garanties o avals bancaris.   Tercer. Informar la ciutadania de la nova modalitat de pagament dels tributs municipals a través dels mitjans de comunicació habituals i resolent els possibles dubtes que puguin tenir les persones interessades.   Quart. Estudiar la possibilitat de trobar fórmules que permetin introduir criteris de renda en l’estructura dels impostos municipals, més enllà de les bonificacions que estableix el Text Refós de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals.   Pel que fa a la moció sobre la creació d’una aula de teatre, aquesta també va patir modificacions per tal de ser aprovada, quedant doncs, de la següent manera:   Primer.- Consensuar amb els diferents grups de teatre, aficionats i persones individuals les direrents necessitats per dur a terme la seva activitat.   Segon.- Estudiar, si s’esca, arran de la trobada amb els interessats, la ubicació d’un espai al municipi destinat a l’assaig pels diferents grups que el precisin.   Tercer.- Estudiar, si s’escau, arran de la trobada amb els interessats, la implementació d’una futura escola municipal de teatre.

No aprovar els pressupostos, no és bloquejar la ciutat

Aquest any el grup d’ERC a la Seu d’Urgell hem decidit no donar suport al govern municipal per l’aprovació dels pressupostos municipals. A continuació detallo els arguments que ens han dut a prendre aquesta decisió: En primer lloc, l’avantprojecte de pressupostos se’ns ha presentat gairebé a l’equador de l’anualitat, a mitjan de maig. Al nostre entendre aquest calendari no és acceptable, ja que segons el nostre criteri els pressupostos s’haurien de posar a sobre la taula a finals d’estiu o com a molt principis de tardor, per tal de poder-los portar al ple abans de finalitzar l’any, i així disposar d’una de les eines més fonamentals per l’ajuntament des de l’1 de gener. A les alçades de l’any que ens trobem, creiem que no té massa sentit aprovar un pressupost que en el cas d’aprovar-se tindria una vigència de tant sols uns pocs mesos. En segon lloc, tenim l’experiència d’haver aprovat el pressupost del 2016, on vam acordar un decàleg a canvi del nostre vot afirmatiu. Un cop transcorregut l’any hem pogut constatar que tan sols 3 dels punts acordats s’havien materialitzat, per tant no podem estar satisfets ni podem donar per bo aquest acord. Dels punts no materialitzats podem entendre que algun no es realitzés ja que durant el transcurs de l’any es van presentar oportunitats que justificaven la demora, però altres punts no es van materialitzar, al nostre entendre, per falta de voluntat política. També en la mateixa línia, no podem estar satisfets del grau de compliment de les mocions aprovades al ple. Tot plegat ens ha dut a no poder donar suport als pressupostos d’enguany, que cal dir que són molt semblants als presentats l’any anterior, fet que suposa que la seva pròrroga no és un daltabaix per a la Seu, al mateix temps que emplacem al govern municipal i a la resta de grups a començar a treballar en els pressupostos del 2018. Tot i no aprovar els pressupostos la voluntat del nostre grup no és de bloquejar la nostra ciutat, per tant hi ha un altre document que segons el nostre criteri també és de vital importància pel municipi, és tracta del pla d’inversions, document que nosaltres estem disposats a debatre ja que som plenament conscients que la Seu necessita un seguit d’inversions que no poden esperar.

ERC SOL·LICITA UN PLA PERSONALITZAT DE PAGAMENT D’IMPOSTOS MUNICIPALS I LA CREACIÓ D’UNA AULA DE TEATRE

El grup municipal d’ERC a la Seu d’Urgell ha presentat al plenari d’aquest mes de juliol dues mocions d’àmbit municipal. La primera moció, de caire econòmic, proposa la creació d’un pla de pagament personalitzat dels impostos municipals que permeti agrupar i fraccionar el pagament de tots els tributs de venciment periòdic en terminis de 3 a 12 mesos. La presentació d’aquesta moció ve motivada per les dificultats que moltes famílies tenen per afrontar les despeses de la llar i el pagament dels tributs locals en un únic rebut dificulta la planificació familiar. Així, es creu que l’actual sistema de pagament d’impostos respon a criteris de gestió i recaptació de l’administració i no està adaptat a les necessitats de la ciutadania. La segona moció, sol·licita la creació d’una aula de teatre destinada prioritàriament als assajos dels diferents grups de teatre del municipi, així com a persones individuals que practiquin la interpretació. Actualment no es disposa de cap espai específic per a aquest tipus d’activitats i els aficionats han d’adreçar-se a privats per tal de disposar d’un espai, sovint amb un cost econòmic afegit. Amb la seva creació es vol promoure i incentivar la pràctica de diferents disciplines interpretatives a través de la formació així com estudiar la possible creació d’una escola municipal de teatre. Es demana també que es faci partícips als diferents grups de teatre i persones individuals que practiquen la interpretació, en la preparació per a l’obertura de l’espai.       TEXT DE LES MOCIONS:   MOCIÓ D’ESQUERRA REPUBLICANA DE LA SEU D’URGELL PER L’ESTABLIMENT D’UN PLA PERSONALITZAT DE PAGAMENT DELS IMPOSTOS MUNICIPALS    EXPOSICIÓ DE MOTIUS   La recessió econòmica viscuda al nostre país durant els darrers vuit anys ha suposat una reducció dels ingressos de les famílies i una evident pèrdua de poder adquisitiu. La pròpia estructura dels tributs locals fa que aquests no s’adaptin als cicles econòmics, de manera que la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies no ha vingut acompanyada d’una reducció de la càrrega tributària.

El cost d'emmalaltir al Pirineu - Article de Xavier Munt

S’ha demostrat, des del Departament de Salut, que les funcions i la viabilitat dels hospitals comarcals són imprescindibles per a la salut de tots els pirinencs i que s’ha d’apostar per ells creant una xarxa territorial on hi siguin tots inclosos per tal de tenir més força i representació, tot garantint la idiosincràsia de cadascun d’ells. Dit això, també tots hem après que aquests hospitals queden limitats cada cop més pel que fa a intervencions quirúrgiques complexes, així com consultes amb segons quins especialistes o proves complementàries que malauradament al Pirineu no podem oferir. Això passa perquè s’ha demostrat que els resultats d’una intervenció quirúrgica complexa són millors si les practica un equip que en faci a diari i tingui una unitat de vigilància intensiva a la vora. Aquests fets ens porten a l’obligació de desplaçar-nos cap a les terres de Ponent o cap a Barcelona per qualsevol consulta externa prèvia a intervencions, proves complementaries o diagnòstiques, revisions i un llarg etcètera. Avui en dia, caure malalt un mateix o un familiar suposa SÍ o SÍ una descapitalització important en trasllats per carretera, dietes i, molt sovint, en allotjaments que moltes persones no poden permetre’s. Així com no hem d’oblidar els múltiples problemes laborals que això pot ocasionar. Sabem també del descontrol que pateixen molts usuaris amb precària situació econòmica per tal que l’Institut Català de la Salut els aboni els seus trasllats i despeses. Sincerament, crec que els habitants del Pirineu necessitem que s’entengui aquest greuge comparatiu i es compensi amb algun ajut econòmic i amb una millora organitzativa dels hospitals de referència, per tal que ens poguéssim estalviar el màxim de trasllats possibles.