La Seu d'Urgell

Totes les notícies

Salut al Pirineu - Article de Xavier Munt

Content, cofoi, orgullós, només així em puc sentir després de només disset mesos de treball del Departament de Salut, comandat pel conseller Toni Comín. En aquest temps la tasca desenvolupada i prevista al Pirineu, i en especial a la nostra ciutat, ha estat ingent i pionera pel que fa a futures i presents inversions. En primer lloc, em fa em satisfà especialment l’adequació de l’aeroport de la Seu per tal que puguin aterrar vols nocturns del SEM helitransportat, així com a Tremp, Vielha i l’Alta Ribagorça en un futur. Això és la millor solució a les emergències mèdiques en les nostres comarques de muntanya, allunyades dels grans hospitals de referència. Un gran encert! M’agradaria recordar que, gràcies al govern de la Generalitat, l’hospital de la Seu és financerament sostenible, amb una inversió de tres milions fraccionada en els tres propers anys. Cal dir que aquest hospital dóna cobertura des de la Vall de la Vansa, fins a Oliana i Bellver de Cerdanya, sent també el receptor de tot el flux de potencials usuaris que es desplacen a Andorra. Per tant, un hospital troncal pel Pirineu. Per un altre costat, es construirà un nou CAP a la Seu d’Urgell, gran inversió que servirà per millorar les condicions tant dels treballadors, com dels usuaris de la sanitat pública. També vull destacar la bona disponibilitat del departament d’estudiar la implantació de Pediatria dels Pirineus als dos Pallars i l’Alta Ribagorça, fet que acabaria amb la mancança de professionals d’aquest àmbit tant important, en aquestes comarques, tal com ha passat a l’Alt Urgell. La cirereta del pastís, per part del conseller, així com de la delegada del Govern Rosa Amorós i del delegat de Salut del Pirineu Jordi Cortada, és la seva aposta, en concordança al que defensem des d’ERC la Seu, d’una gerència mixta amb l’hospital de Tremp, per tal de crear una xarxa d’hospitals del Pirineu, sota la gerència del CatSalut, on també en un futur s’hi podrien incorporar l’hospital de Vielha i fins i tot, l’hospital transfronterer de Cerdanya.

Pas de vianants amb reductor de velocitat a l'entrada de l'Institut Joan Brudieu

Satisfacció per l'arranjament de l'accés a l'Institut Joan Brudieu, a petició d'una moció d'ERC la Seu.

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de l’Ajuntament de La Seu expressa la seva satisfacció per l’execució de part de la moció aprovada el 6 de juny del 2016 a petició del grup.   Es tracta de la remodelació i senyalització del pas de zebra que dóna accés a l’institut Joan Brudieu al Camí de la Palanca. La intervenció, que ha realitzat directament la Generalitat, s’ha allargat en el temps proposat inicialment però, a canvi, hi ha hagut un arranjament del paviment de tot el camí, que és de la seva propietat. Amb el nou tancament del perímetre de l’institut i la millor senyalització, ja es veurà completada la primera part de l’acord recollit en la moció.   En quan a la segona part de la moció, el Grup d’Esquerra reitera la seva demanda a l’equip de govern municipal perquè destaqui un membre de la guàrdia municipal o delegui en els mossos d’esquadra la vigilància i atenció als vianants en les hores d’entrada i sortida de major afluència.     Grup municipal d'ERC a la Seu d'Urgell      

Quedem bé i creem dèficit, o som seriosos i gestionem bé?

Com tothom es deu imaginar, a cap polític en la situació econòmica actual, li agrada augmentar un impost o una taxa. En el passat ple municipal a la Seu d’Urgell es van debatre les ordenances fiscals, i al meu entendre es va produir un exemple del títol d’aquest article.   Es van modificar diferents ordenances fiscals, entre elles, la que regula la taxa de recollida d’escombraries. Aquesta taxa s’ha incrementat un 4’7%, aquest increment ve donat per l’augment del cànon fixat per la Generalitat, per tant, no és que sigui un caprici de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet. El grup de Compromís per la Seu hi va votar en contra (el motius del seu sentit del vot no em correspon explicar-los a mi), per tant, per l’aritmètica del consistori municipal, el vot del nostre grup decidia si s’aprovava o no la modificació.   Nosaltres vam recolzar la modificació, principalment, perquè si no es feia aquest augment haguéssim generat un dèficit, que si no s'afronta quan toca, acaba suposant un deute, que inexorablement acaba implicant un augment de la taxa molt més gran que l’actual en un futur, per corregir una mala gestió, i d’això en tenim exemples ben propers. Un altra opció podia haver estat donar suport a compromís, impedint la modificació de la taxa, segurament, des d’un punt de vista electoralista, hagués estat més profitós o rentable pel nostre grup, però haguéssim fet un flac favor als nostres veïns i veïnes, que tard o d’hora haurien d’haver pagat el que ara no s’hagués afrontat per falta de valentia.   És lícit que cada partit defensi els seus interessos, però al nostre criteri, en aquest joc polític no es pot hipotecar el futur de la nostra ciutat pels interessos d’un partit o un altre, d’això també en tenim exemples que tots hem de tenir ben presents. Una altra incongruència, o que almenys escapa del nostre entendre, és com a l’assemblea de la Mancomunitat es va aprovar per unanimitat aplicar l’augment de la taxa a l’entrada de residus a l’abocador, però en canvi el representant de Compromís per la Seu va votar negativament a que s’apliqués l’augment a la taxa de recollida, el que com he dit, amb els números a la mà és el mateix que acceptar que es generi un dèficit.

S’APROVA LA MOCIÓ PER LA INSTAL·LACIÓ D’UN PUNT DE RECÀRREGA RÀPIDA PER VEHICLES ELÈCTRICS

El Grup Municipal ERC de La Seu ha presentat aquest dilluns una moció per la seva aprovació en el plenari municipal proposant que l’Ajuntament s’aculli als ajuts de la Generalitat per a la instal·lació d’un punt de recàrrega de cotxes elèctrics. Els punts presentats inicialment son dos: Primer. Redactar immediatament la memòria i els documents oportuns per tal que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell es pugui acollir als ajuts publicats a la resolució EMC/270/2017 per a la instal·lació d’un punt de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics. Segon. Treballar a través de la comissió de promoció de la ciutat mecanismes per tal que aquest punt es converteixi en un pol més d’atracció i promoció del nostre municipi. En el moment de la presentació de la moció al ple, els grups ja havien acordat en Junta de Govern Local l’inici de la tramitació de tals ajuts així és que, el Grup d’Esquerra se sent molt satisfet de l’acollida unànime de la proposta i de la celeritat amb què el govern ha endegat la tasca per aconseguir acomplir les dates de presentació, molt ajustades en el moment en què es proposa aquesta moció.   Un cop al ple, per tant, el primer punt d’acord ha sigut cancel·lat ja que ja havia estat acordat al matí i, en canvi, s’ha afegit un altre punt en quan a fer les gestions necessàries perquè els equipaments que s’instal·lin tinguin el menor manteniment possible.   En la seva defensa de la moció, el portaveu del grup, Francesc Viaplana ha destacat la doble vesant de la proposta; contribució a la sostenibilitat i preservació del medi amb la reducció de les emissions contaminants a l’aire de la ciutat i la creació d’un nou punt d’atracció per a visitants, tan de pas com de destí, a La Seu d’Urgell.  

LA INSTAL·LACIÓ D’UN PUNT DE RECÀRREGA RÀPIDA PER VEHICLES ELÈCTRICS, MOCIÓ D’ERC AL PLENARI D’ABRIL.

ERC la Seu presenta per aquest ple d’abril una moció pensada per contribuir a fer més atractiu el municipi als viatgers que utilitzen vehicles elèctrics alhora que per ajudar a promoure un model energètic molt més net i eficient, en línia amb l’estratègia “Energia i Clima” de la Unió Europea. Aquest model ha de conduir cap a una reducció de les emissions contaminants i una millora de la qualitat de l’aire a més de consolidar un sector industrial potent i innovador i amb gran capacitat de generar llocs de treball a Catalunya. Esquerra afirma que el seu compromís amb un desenvolupament sostenible és clar i evident. Alhora, aquesta proposta atraurà usuaris que, tot i no tenir per destí La Seu d’Urgell, trobaran una infraestructura necessària en una de les carreteres que passen per la ciutat i podran aprofitar el temps de recàrrega per realitzar una visita al municipi; descobrir el seu llegat impressionant, fer-hi compres o degustar els seus productes. La formació proposa que l’Ajuntament de La Seu s’aculli als ajuts aprovats recentment per la Generalitat per a la instal·lació d’un punt de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics i que, un cop obtingut, es treballi en el marc de la comissió de promoció de la ciutat perquè contribueixi a ser un factor més d’atracció i promoció del territori.  

S’APROVA LA MOCIÓ ANEM A 1000 PER UNANIMITAT- VALORACIÓ DE LES MOCIONS DEL PLE DE MARÇ

El Grup Municipal ERC de La Seu ha presentat aquest dilluns dues mocions per la seva aprovació en el plenari municipal. La primera moció dóna suport a la plataforma ciutadana ANEM A MIL per tal que el nostre ajuntament treballi per assolir un salari mínim de 1.000€/mes pels seus treballadors i contribueixi, d’aquesta manera, a promoure uns salaris dignes per tothom en una societat més equitativa i justa. Els punts acordats, després d’acceptar les esmenes proposades pel grup de govern són: avançar per obtenir un salari no inferior a 1.000€ un cop contemplat l’estudi de llocs de treball,  un cop assegurats els recursos pressupostaris necessaris i quan la normativa ho permeti. demanar a l’Estat i la Generalitat la millora del finançament dels ens locals i les mesures legislatives necessàries informar de les mesures adoptades tant a les empreses del municipi com a les participants en licitacions públiques per tal que puguin millorar les condicions laborals dels seus treballadors en el mateix sentit, si és el cas. Fer arribar aquest acord a l’associació Anem a Mil, els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a l’ACM i a la FMC. La proposta ha aconseguit el suport de la totalitat dels grups municipals. En quan a la segona moció proposada per Esquerra, el portaveu del grup ha hagut de retirar la seva discussió al ple gràcies a que poques hores després d’haver-la entrat a tràmit, l’Ajuntament rebia la notificació per part de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de que ja s’havia adoptat tal mesura en el si de la Corporació. La proposta, ja ratificada per aquesta entitat, sol·licitava que incloguessin en el seu llibre d’estil l’expressió “Alt Pirineu” en lloc de l’habitual “Pirineu de Lleida” en referir-se a l’àmbit territorial que inclou l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. El portaveu del grup municipal, Francesc Viaplana, s’ha felicitat que la Corporació Catalana ja hagi adoptat la mesura.

FEM PINYA - Article del regidor Xavier Munt

Com deia aquell, els temps actuals són convulsos; doncs sí, convulsos i alhora apassionants. Són temps crucials pel futur de la nostra gent, la nostra societat, la nostra terra... en definitiva el nostre país. Estem davant d´un repte històric anomenat REFERÈNDUM i és o ara o mai! Per recolzar aquest Referèndum no cal ser independentista, només cal ser demòcrata, ja que el fet de votar és la màxima expressió de la DEMOCRÀCIA. Amb això vull dir que TOTS i quan dic tots vull dir tots, ens hem de bolcar amb aquest repte, ja que si no ens en sortim quedarem afeblits com a societat per qualsevol dificultat futura. Des de la meva humil posició faig una crida a tots els demòcrates d´aquest país, ja siguin comuns, socialistes, ciutadanistes, sobiranistes, federalistes... a sumar esforços i FER PINYA per defensar el dret a vot del poble català, deixant de costat si aquest serà favorable o contrari a construir la nova REPÚBLICA, ja que el que realment està en joc és el dret de decidir dels pobles i aquest no ens el poden furtar. Fem pinya tots plegats ja que al final del que es tracta veritablement és de DEMOCRÀCIA.   Xavier Munt Santacruz Regidor d’ERC a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell

Assemblea de militants, alcaldes i consellers comarcals celebrada ahir.

ERC DEIXA DE FORMAR PART DE L’EQUIP DE GOVERN DEL CONSELL COMARCAL DE L’ALT URGELL

El grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha decidit sortir de govern de l’ens supramunicipal a partir d’avui mateix. En una reunió celebrada amb militants, consellers comarcals i alcaldes de la comarca, el vicepresident del Consell Comarcal, Francesc Viaplana, va expressar la intenció de dimitir d’aquest càrrec. Finalment la decisió que es va adoptar, per unanimitat dels assistents, va ser la de que tot el grup comarcal d’ERC deixés de formar part del govern d’aquesta institució. Els motius que han portat al grup a prendre la decisió són diversos. Per una banda, es discrepa d’algunes maneres de fer del president. Tot i que es considera que en una institució presidencialista com és el Consell Comarcal, potser aquestes maneres de fer són les habituals, aquestes en tot cas no són compartides per la formació republicana. Les discrepàncies no fan referència a l’acció de govern, i es vol reconèixer la bona feina que es fa des de moltes àrees, ni són discrepàncies personals amb el president, són desavinences en el dia a dia de la política, com la manera d’entendre un govern de 16 consellers comarcals, del que se’n podria treure molt més rendiment. La formació entén el Consell Comarcal com un punt de mancomunació de serveis pels municipis, funció que es reconeix que es fa, però considera que cal disminuir el volum polític de la institució, i per aquest motiu, i un cop conegut de primera mà durant aquest any i mig ERC no vol continuar participant-hi. Aquesta postura es va defensar nítidament a l’assemblea celebrada a Tremp on es debatia el futur dels governs locals. L’entrada al govern del grup d’ERC al Consell Comarcal va ser motivada degut a que totes les alcaldies de la comarca van recaure en les passades eleccions municipals a ERC o CiU, i es considerava doncs, que seria beneficiós per a la totalitat dels municipis de la comarca, que l’ens fos governat per ambdues formacions, però després d’un any i mig de govern i conèixer el dia a dia del funcionament polític d’aquest ens, la formació republicana ha decidit sortir del govern.

Com aconseguir més recursos per al municipi. Article de Francesc Viaplana

D’aquí poc se’ns presentarà una proposta de pressupost per a l’ajuntament, quan això passi ja en parlarem i decidirem què fer, o no fer. No és en aquest sentit que escric aquest article. Si una cosa tenen en comú la gran majoria d’ajuntaments del nostre país, és que el seu sistema de finançament presenta enormes deficiències, que posen en perill la sostenibilitat dels serveis municipals. Qualsevol empresa, família o projecte, que té dificultats per quadrar el seu pressupost, a grans trets té dos solucions, reduir la despesa i/o augmentar els ingressos. Si ens centrem en òptica municipal, per reduir la despesa hi ha diverses opcions, per exemple reduir els serveis (neteja de via pública, escoles municipals, ajuts socials...), des del nostre grup no creiem que aquest sigui el camí; o reduir la despesa corrent, aquí si que creiem que hi ha camí a recórrer, i des d’ERC la Seu hem fet vàries propostes en aquest sentit, com millorar l’eficiència de l’enllumenat públic o utilitzar fonts d’energia més properes, econòmiques i sostenibles. Però, no hem d’oblidar l’altra solució, que per nosaltres és complementària, augmentar els ingressos. Concretament em vull centrar en un ingrés, en la taxa que han de pagar les empreses subministradores al municipi d’electricitat, gas i hidrocarburs. Aquesta taxa està quantificada en l’1,5% dels ingressos bruts procedents de la facturació que obtingui l’empresa al terme municipal.   Ara bé, com de costum, aquestes empreses tenen la paella agafada pel mànec. Hi ha evidències que actualment no estan  pagant el que els correspondria. El major problema rau en com pot saber l’ajuntament, els ingressos bruts d’aquestes empreses al municipi? Doncs  com moltes vegades, no cal inventar res, és mirar el que ha funcionat en altres llocs, en aquest cas a l’ajuntament de Barcelona. Existeixen empreses especialitzades, que es dediquen a conèixer els ingressos bruts d’aquestes empreses, per poder saber quina és la base per aplicar l’1,5 %.