La Seu d'Urgell

Totes les notícies

Pressupostos participatius, del tot???

L’Ajuntament de la Seu d´Urgell fa tres anys que convoca a la ciutadana a uns pressupostos participatius on s’hi destina la quantitat de 100.000 euros. Qualsevol persona del municipi pot fer propostes que, posteriorment passaran una valoració tècnica i, si s’escau, formaran part de les seleccionades per tal que la ciutadania pugui votar les que creu  més adients. El grup municipal d´ERC estem plenament d’acord amb aquest tipus de propostes, que donen veu i vot a la població i canvien el funcionament i la visió de l´actual forma de fer política, en general. Creiem fermament en la participació ciutadana, les consultes populars i els referèndums. És per això, que no entenem vàries coses d’aquests Pressupostos Participatius, com per exemple, que departaments de l’Ajuntament hi realitzin propostes. Entenem que, si una determinada àrea creu convenient la realització d’una inversió concreta, el moment on cal pressupostar-la és en l’elaboració general del pressupost anual, no en aquests, que han de donar veu a la població del carrer. Aquest fet, que sabem que s’ha repetit ja anteriorment, ens denota cert menysteniment cap als tècnics d’àrea, que són els qui saben les necessitats reals del seu departament, i que en una primera proposta de pressupost, segurament l’hi havien inclòs, però que l’equip de govern no deuria creure convenient incloure-la al pressupost final, els seus motius tindran... Tampoc trobem normal incloure-hi algunes propostes d´arranjament de la via pública que haurien de ser actuacions per defecte de l’Ajuntament, com per exemple, la millora de la zona d’autocaravanes o l’adaptació d’un pas de vianants; ja que això hauria d´anar als pressupostos municipals i és tasca de l´equip de govern vetllar pel manteniment de la nostra ciutat. Tampoc acabem d´entendre com és que s´accepta a votació la construcció d´uns urinaris públics al centre històric quan el nostre grup municipal va presentar, el febrer de 2017, una moció sol·licitant-ne la seva instal·lació i aquesta va ser aprovada i està inclosa al pressupost corrent municipal.

Antics garatges Alsina Graells (foto

ERC reclama la ubicació d’un centre de dia de diàlisi a les instal·lacions de l’actual CAP i reduir el consum d’aigua embotellada.

El grup municipal d’ERC la Seu presenta per aquest ple, que se celebrarà dilluns 11 de juny, dues mocions per ser debatudes al consistori. La primera de les mocions vol sol·licitar al Departament de Salut que, un cop traslladat el CAP a les instal·lacions de l’antiga Alsina Graells, s’ubiqui a l’espai que quedarà disponible, un centre de dia on poder realitzar diàlisi als pacients de nefrologia. La proposta permetria alliberar les ambulàncies que actualment traslladen els pacients a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per realitzar altres tipus de trasllats no urgents. Així mateix, amb aquest tipus de servei de nefrologia al territori, els pacients que realitzen diàlisi peritoneal, evitarien els trasllats per compte propi a Lleida per fer controls i seguiments, que podrien fer-se a la Seu. El grup republicà, fa una proposta també, per tal d’iniciar una campanya on els restauradors del municipi ofereixin una gerra d’aigua als clients, reduint així el consum d’aigua embotellada i evitar residus. La proposta s’encara de manera que s’expliqui els processos de potabilització i salubritat de l’aigua del municipi, així com regalar gerres serigrafiades amb el logotip de la campanya als establiments que s’hi adhereixin.   TEXT DE LES MOCIONS:   MOCIÓ PER A LA UBICACIÓ D’UN CENTRE DE DIA DE DIÀLISI A LES INSTAL·LACIONS DE L’ACTUAL CAP El regidors del grup municipal d´Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Viaplana, Berta Vidal i Xavier Munt, presenten al plenari la següent proposta d´acord: EXPOSICIÓ DE MOTIUS Com bé saben, s’està procedint a l’enderroc dels antics garatges de l’Alsina Graells per a la construcció del nou CAP. Aquest  fet, ocasiona la disponibilitat d’aprofitament de l’espai que forma part de l’hospital, on actualment està situat el nostre ambulatori. Des del nostre grup municipal creiem fermament que aquest espai podria acollir, entre altres serveis, un centre de dia de diàlisi, tal com ja existeixen als hospitals comarcals de Tremp i Puigcerdà.

Ets una entitat o associació? T’expliquem les línies de subvenció de la Diputació de Lleida.

ERC la Seu ha convocat per aquest proper dimecres dia 23 de maig a les entitats i associacions del municipi i rodalies per tal que siguin informades de les diferents línies de subvencions de la Diputació de Lleida a les que poden optar. L’objectiu de la reunió és contribuir a un millor finançament de les entitats de la Seu i la comarca per poder dinamitzar millor la seva activitat. La reunió anirà a càrrec del Diputat Provincial, Albert Bajona. La convocatòria és per al dimecres 23 de maig, a les 20h al Centre Cívic El Passeig.  

Munt, Viaplana i Vidal

Prosperen les mocions presentades per ERC i s’inclou al pressupost la partida de 10.000 euros per a entitats esportives, sol·licitat en una moció al ple d’abril

Aquest dilluns passat va celebrar-se el ple ordinari del mes de maig a l’ajuntament de la Seu on ERC va aconseguir que prosperessin diverses propostes del grup republicà. Pel que fa a les mocions presentades, es va donar suport a engegar, de nou, els mecanismes per tal d’acollir una família de persones refugiades inscrivint l’ajuntament de la Seu a l’inventari de recursos per a persones refugiades de la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Aquesta moció, venia motivada després d’haver aprovat, unànimement el setembre de 2015, una moció en suport a l’acollida de persones refugiades al nostre municipi i veient que no s’havia avançat en aquest tema. En la segona moció, els regidors d’ERC van proposar l’edició d’una aplicació mòbil per a l’àrea de joventut, i després de diferents transaccions amb l’equip de govern, es va decidir de dissenyar-ne una general de l’ajuntament on hi consti la informació de totes les àrees. Subvencions entitats esportives En el punt corresponent a les modificacions de crèdit, s’hi va incloure una partida pressupostària de 10.000 euros per a subvencions a entitats esportives. Aquesta modificació va ser incorporada al pressupost arran de la moció presentada pel grup municipal d’ERC al ple d’abril, on es demanava millorar el finançament de les entitats esportives del municipi. El portaveu del grup municipal, Francesc Viaplana, es mostra satisfet de la bona rebuda que tenen les aportacions d’ERC al consistori, ja que tan sols una o dues mocions en tot el mandat presentades pels republicans, no han prosperat. “És senyal que les nostres propostes són en positiu, per millorar la Seu i el país, amb voluntat d’acords i sense ànim destructiu” Podeu contactar amb el portaveu del grup municipal, Franscesc Viaplana al 620111438  

ERC reclama que s’avanci en l’acollida de persones refugiades i la creació d’una aplicació mòbil de l’àrea de joventut. També presenta una moció de suport a les dones víctimes d'agressions sexuals.

Després d’haver presentat una moció conjunta de tots els grups municipals al plenari del mes de setembre de 2016 en suport a l’acollida de persones refugiades al nostre municipi, el grup municipal d’ERC considera que no s’ha avançat en aquesta matèria i, tres anys més tard, reclama que es produeixin els tràmits formals per tal de donar acollida a persones refugiades provinents de conflictes bèl·lics i la plena implicació de l’Ajuntament. Així doncs, en sol·licita la inscripció a l’inventari de recursos per a persones refugiades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per tal d’oferir-nos com a municipi acollidor d’una família refugiada. A l'inventari, cal que s’hi ofereixi  un habitatge que vagi a càrrec del pressupost municipal i un lloc de treball municipal per un dels membres de la família per tal de fer front a les despeses de sosteniment familiar. Per últim, també es demana que realitzi un pla d’acollida i acompanyament a les persones que siguin assignades per tal de fer més fàcil el procés d’inclusió al municipi.   En una altra moció, el regidors d’ERC consideren que els canals d’informació que utilitza l’àrea de joventut i l’oficina jove són desfasats i insuficients per tal d’oferir informació efectiva al jovent, i per aquest motiu reclama la creació d’una aplicació mòbil que hauria de permetre travessar la frontera comunicativa entre els joves i els canals convencionals. Aquesta, i altres aportacions, van ser exposades durant l’aprovació de l’actual Pla Local de Joventut, el setembre de 2016, i amb les quals hi havia el compromís d’anar incorporant a les actuacions anuals. El grup republicà, considera que l’aplicació ha de constar d’un apartat d’informació genèrica, adaptada al territori, sobre els diferents àmbits que treballa el departament, així com un servei de missatgeria per informar de les novetats.   Suport a les dones víctimes d’agressions sexuals ERC la Seu, presenta una tercera moció arran de la indignant sentència del cas de La Manada, on dona suport a totes les dones víctimes d’agressions sexuals.

Local comercial a la plaça Camp del Codina

ERC reclama celeritat en la ubicació de la parada de taxis a l’estació d’autobusos i major control de l’incivisme a espais com la Plaça del Camp del Codina

El portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de la Seu, Francesc Viaplana, va reclamar ahir a través de la Junta de Govern Local dues actuacions que consideren d’important immediatesa d’actuació com són: la ubicació de la parada de taxi a les immediacions de l’estació d’autobusos, així com un major control de l’incivisme en espais com la plaça del Camp del Codina. Pel que fa a la instal·lació de la parada de taxis, ERC la Seu va presentar al ple del juliol de 2016 una moció, que fou aprovada unànimement, per tal que fos ubicada a les immediacions de l’estació d’autobusos. La moció, contemplava la seva instal·lació abans de la finalització de l’any 2016, així com realitzar una reunió prèvia amb el col·lectiu de taxistes, abans de la posada en funcionament de la parada, per explicar i consensuar el funcionament d’aquesta. Cap de les actuacions s’ha dut a terme encara, un any i mig després, i per aquest motiu en reclamem la seva celeritat. Viaplana ha manifestat que, “No pot ser que tardem un any i mig a posar fil a l’agulla a una actuació simple i senzilla com és aquesta, però d’importància cabdal, ja que és de rebut que la gent que arriba a la nostra ciutat amb transport públic pugui tenir un servei de taxi a les mateixes immediacions” Per altra banda, ERC es mostra preocupada per l’incivisme que es produeix en llocs com la Plaça del Camp del Codina. En aquest espai, són diàries les mostres de brutícia i deixadesa de l’espai públic, agreujades les nits del cap de setmana, així com fins i tot a nivell d’inseguretat del veïnat. Viaplana, ha exposat que de cara al bon temps es tem que aquestes manifestacions vagin en augment i per aquest motiu sol·licita també celeritat per tal d’ubicar les càmeres de seguretat pertinents al túnel de pas de la plaça, tal i com se’ls va garantir al veïns; que es reuneixin els portaveus dels diferents partits per tal de decidir a quins altres espais de la ciutat s’hi volen ubicar càmeres de seguretat, i que es posin en marxa els tràmits i processos econòmics necessàris per al seu finançament, licitació i instal·lació.

Militància d'ERC la Seu amb Francesc Viaplana

Francesc Viaplana escollit candidat a l’alcaldia de la Seu d’Urgell a les eleccions municipals 2019.

La secció local d’ERC la Seu d’Urgell ha escollit aquest divendres al vespre el seu candidat a l’alcaldia per a les eleccions municipals de l’any 2019. En sessió assembleària extraordinària la militància de la secció local ha escollit, de forma unànime, al nou candidat. Francesc Viaplana i Manresa, de 36 anys, nascut a la Seu d’Urgell, és enginyer forestal, actual portaveu del grup municipal d’ERC a l’ajuntament de la Seu i Diputat al Parlament de Catalunya des del passat 21 de desembre. És militant d’ERC des de l’any 2003 i actualment president regional d’ERC Alt Pirineu i Aran. Fou també president de la secció local d’ERC la Seu d’Urgell entre els anys 2008 -2012. Viaplana ha manifestat que “em presento de nou al capdavant d’aquest projecte amb la voluntat de millorar els nostres resultats i aconseguir l’alcaldia de la Seu. Durant aquest mandat, des de l’oposició hem treballat i hem fet molta feina i ara el què volem és fer-ne molta més des de govern. Considerem que cal un canvi en la dinàmica municipal, i que la nostra formació serà la candidatura òptima per dur-lo a terme i fer així una Seu millor.” Actualment, ERC la Seu compta amb tres regidor/es al consistori urgellenc, el mateix Francesc Viaplana, Berta Vidal i Xavier Munt.  

ERC gràtament satisfeta per l’aprovació de les mocions al plenari del mes d’abril

El grup municipal d’ERC la Seu s’ha mostrat gràtament satisfet per l’aprovació de les mocions presentades al plenari de dilluns al vespre. La primera de les mocions fa referència a la modificació de l’ordenança que regula els establiments de concurrència pública. La petició ve motivada, especialment, per tal d’adaptar els horaris de tancament dels establiments d’oci  nocturn així, com permetre la ubicació al municipi de discoteques, pubs, bars musicals, cafè-concert i altres negocis. Per aquest motiu, s’encomana a la comissió de serveis centrals la revisió de l’ordenança, la qual data la seva darrera modificació de l’any 1991. ERC la Seu considera que, la modificació de l’ordenança pot promoure la ubicació de nous negocis que puguin generar promoció econòmica del municipi, així com evitar desplaçaments nocturns de jovent a poblacions properes per gaudir de l’oci. Recorda, però, que cal compaginar aquesta activitat amb el descans dels veïns. La moció va ser aprovada per la unanimitat dels assistents. La segona moció, vol millorar el suport que reben les entitats esportives des de l’estament municipal i se sol·licitava, inicialment, incorporar al pressupost 2018 una partida de 7800 euros en concepte de subvencions, aquesta dotació ha estat augmentada fins a 10000 euros. Els republicans també sol·licitaven que es convoqui als clubs i entitats esportives durant aquest mes per tal de determinar les seves necessitats, coordinar els usos de les instal·lacions, així com pressupostar les millores necessàries en inversions. La proposta va ser aprovada per tots els grups presents, no obstant l’equip de govern (PdeCAT), va oposar-se als punts 2 i 3, que fan referència a la reunió amb les entitats i la inversió en la millora de les instal·lacions com els vestidors del pavelló.   El Grup Municipal d’ERC la Seu, presenta també de forma conjunta amb PDeCAT i la CUP, una moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol, la qual va ser aprovada amb abstenció d’alguns membres de Compromís per la Seu.

Presos i exiliats polítics

Modificació de l'ordenança de locals de concurrència pública i la millora del suport a entitats esportives, mocions d'ERC la Seu

ERC la Seu proposa modificar l’ordenança que regula, entre altres coses, els horaris de tancament dels establiments d’oci nocturn per tal que aquests puguin allargar-lo més enllà de les 3.00. L’actual ordenança, va ser modificada per darrer cop l’any 1991 i no permet la ubicació al municipi de discoteques, pubs, bars musicals, cafè concerts i altres negocis d’oci nocturn. La formació republicana, fa aquesta proposta, entenent que la modificació de l’ordenança, ha de permetre disposar d’una oferta més àmplia d’oci nocturn, minvant en els darrers anys,  i reduir els desplaçament de jovent a poblacions properes de Cerdanya, Andorra o llocs més allunyats. Així mateix, ERC la Seu, considera que cal actualitzar l’ordenança i fer compatible la convivència entre el descans veïnal i l’oci nocturn. Per aquests motius es demana al ple que encomani a la comissió de serveis centrals la revisió de l’ordenança dels Establiments de Concurrència Pública, i que es modifiqui els punts 2 i 3 de l’article 12 de la citada ordenança, i així sigui possible la ubicació al municipi de noves discoteques, pubs, bars musicals, cafès concert, etc. La segona moció, vol millorar el suport que reben les entitats esportives des de l’estament municipal i se sol·licita incorporar al pressupost 2018 una partida de 7800 euros en concepte de subvencions. Per altra banda, tal i com ha pogut copsar ERC la Seu mitjançant reunions amb diferents entitats esportives, es repeteix la demanda de major disponibilitat i coordinació en els horaris d’ús de les diferents instal·lacions esportives, així com la millora de diferents serveis com dutxes o vestidors. Per aquest motiu, es demana que es convoqui als clubs durant el mes d’abril per tal de determinar les necessitats i millorar la coordinació dels usos i disponibilitats. Finalment, es demana pressupostar les millores necessàries en inversions i realitzar un calendari d’actuacions. El Grup Municipal d’ERC la Seu, presenta també de forma conjunta amb PdECAT i la CUP, una moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol.