L'Escala

Totes les notícies

Pla de xoc COVID19

Aquesta setmana hem presentat el pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus. Un pla comú del gruix dels grups municipals que recull les prioritats que ERC ha posat sobre la taula des de l’inici d’aquesta situació extraodinària.

ERC L’Escala promou un "Pla d'acció per l'endemà" de l'emergència sanitària

Els republicans escalencs treballen en la redacció d’un pla d’acció per a l’endemà de l’emergència sanitària basat en tres potes: l’atenció assistencial, la recuperació del teixit productiu i un nou pressupost de consens. Quan ha passat un mes de l’estat d’alarma i la situació de confinament de la població ja es comencen a intuir les conseqüències més important que aquesta pandèmia deixarà als nostres pobles i ciutat. Principalment ens adonem, per una banda, de l’augment de la demanda d’ajuda directa de moltes famílies a serveis socials, que a l’Escala ja han crescut en gairebé un 30% amb demandes d’alimentació entre d’altres qüestions i, per altra, de l’aturada total de la producció econòmica que ha portat a moltes petites empreses i persones autònomes del municipi a para en sec la seva activitat. En un municipi com l’Escala, amb un 80% de l’economia basada en el sector turístic i serveis, els veïns i veïnes han vist com es perdia totalment la setmana santa i tampoc tenim clar com es podrà encara l’estiu o si serà o no viable una temporada clàssica. És per això que des del grup d’ERC l’Escala es proposa començar ja a treballar per l’endemà de tot això i encarar aquest repte amb tres puntals bàsics:  El primer el de servei a les persones i l’atenció assistencial de totes aquelles persones que necessitin ajuda de forma directa i immediata. Els ajuntaments hem de garantir que tothom té recursos per menjar, un lloc on viure i poder seguir endavant. En aquest sentit ERC proposa que es dediquin tots els recursos possibles d’un ajuntament sanejat com l’Escalenc a atendre aquestes necessitats. L’Escala disposa d’un important superàvit que s’ha d’aconseguir poder dedicar a les famílies. En aquest sentit el grup republicà al congrés dels diputats ja ha presentat una PNL per demanar que aquests diners dels ajuntaments estiguin a la disposició dels ciutadans i no s’hagin de dedicar només a deute o inversions.

ERC L'Escala, una setmana del confinament

Avui fa just una setmana del confinament per aturar la propagació del covid-19, des de l'ajuntament s'ha pres totes les mesures necessàries per evitar el contagi, per això s'han tancat al públic les instal·lacions municipals. Oferint i garantint els serveis mínims a la ciutadania. L'Escala està confinada i això implica tots els seus regidors. Mentre el consistori estigui tancat, les trucades i videoconferències guanyen protagonisme en el dia a dia de la política escalenca. Avui fa una setmana que els diversos partits polítics del plenari, van pujant a les xarxes socials com s'organitzen per continuar treballant des del confinament. Aquest matí hem parlat amb la portaveu d'ERC L'Escala i cap de l'oposició Etna Estrems, el seu grup aposta per seguir les línies marcades des del govern, quedar-se a casa i fer teletreball per frenar la propagació del coronavirus. Estrems ha felicitat l'equip de govern per la tasca feta fins ara i insta en treballar junts sense importar el color o l'ideal polític. La regidora d'esquerra creu que les mesures econòmiques per ajudar els escalencs són bones, però també comentava que tal vegada s'haurien d'ajustar més per ajudar el comerç local, un dels més afectats per la 'crisi coronavirus' ja que ha vist el tancament del seu comerç i la campanya de setmana santa perduda. Així mateix animava a treballar conjuntament per crear un pla de rehabilitació econòmic. Etna Estrems també ha recordat que les pròximes setmanes seran difícils i fa una crida als ciutadans a quedar-se a casa, per junts aturar l'epidèmia.

ERC l'Escala vol homenatjar els escalencs deportats als camps d'extermini nazis

Els republicans han proposat, en la sessió plenària d’aquest febrer, que s’instal·lin llambordins en record als nou escalencs que van ser deportats a Mauthausen. Els regidors d’Esquerra Republicana de l’Escala han proposat aquest dilluns, en la primera sessió plenària de l’any, que l’Escala reti homenatge als nou escalencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. José Cort Sampietro, Francisco Estela Caballé, Pedro Freixa Colomer, Félix Girona Callol, Juan Luís Mas, José Nicolau Vicens, Juan Pagès Granollers, Liberto Parona Quintana i Pedro Parona Quintana són els noms dels presoners escalencs que van ser enviats a Mauthausen. L’acció proposada pels republicans consisteix en col·locar uns llambordins anomenats stolpersteine (en català, esculls) per a homenatjar a les persones del poble que, com dèiem, van ser deportades a camps de concentració nazis. Aquest petit homenatge consisteix en posar aquestes peces integrades en voreres en record a cadascun d’ells. Les peces són d’un color daurat, quadrades i porten una inscripció amb el nom del presoner, l’any de naixement, el camp de concentració on se’l va dur, i si es coneix l’any de l’alliberament o de la mort. L’Escala disposa d’un monument genèric a totes les víctimes del nazisme, però la instal·lació de les stolpersteini no és incompatible amb ell, al revés, en pot ser complementaria. És per això els republicans proposen col·locar els llambordins a la mateixa plaça on hi ha situat el monument genèric, “acabant de completar aquell espai, ara molt abandonat i oblidat, dignificant-lo i tenint un record concret per a aquelles persones, amb noms i cognoms, que sabem que van ser assassinades pel nazisme. Una acció que pressupostàriament és insignificant i que moralment té un retorn immens per a les famílies d’aquests escalencs”, ha argumentat la portaveu d’ERC, Etna Estrems. El republicans han volgut fer aquesta proposta justament en aquest ple, coincidint amb la celebració recent, el dia 27 de gener, es del 75é aniversari de l’alliberament d’Auschwitz.

ERC l'Escala vol senyalitzar el passeig d'Empúries per als atletes.

ERC L’ESCALA VOL SENYALITZAR CADA 250M EL PASSEIG D’EMPÚRIES PER PRACTICAR ESPORT Els republicans proposen en sessió plenària que, ara que es vol actuar al passeig d’Empúries, s’hi col·loquin senyals verticals cada 250m per a marcar les distàncies a les persones que hi van a córrer. El passeig d’Empúries és un dels llocs més habituals i concorreguts per a la pràctica de l’esport al municipi, especialment per anar-hi a córrer. Moltes escalenques i escalencs utilitzen aquest passeig, tot l’any, per a realitzar els seus entrenaments, preparar-se per a futures curses o, simplement, per a mantenir-se en forma. Aquest tipus d’esport porta associat tot un sistema de mecanismes de control de la distància i el temps recorregut que, normalment, es fa amb mètodes GPS. Des del grup escalenc d’ERC s’ha proposat a l’equip de govern dur a terme un projecte de senyalització d’aquest espai, a traves de petites senyals verticals que poden ser de fusta per tal de quedar integrades en l’entorn, cada 250 metres. Aquestes senyals, que s’han instal·lat en molts passejos de diverses capitals de l’estat com Tarragona, Barcelona, Donostia o A Coruña, permetrien a les persones que practiquen aquest esport, controlar les distàncies recorregudes, fer sèries i facilitar els entrenaments a l’aire lliure. Els republicans argumenten que aquesta acció, amb una petita inversió, seria de gran ajuda als atletes i ajudaria a potenciar l’esport de tot tipus al municipi. “Aquest tipus de petites intervencions en espais públics són les que demostren si es creu o no es creu en les coses. Si volem ser un municipi referent en la pràctica de l’esport i potenciar-lo en tots els seus vessants, pensem que aquestes petites accions són imprescindibles”, ha dit Cati Rivera, regidor d’ERC l’Escala, a la sessió plenària d’aquest dilluns. L’equip d’ERC l’Escala s’ha posat a disposició del regidor d’esports per tal de treballar aquesta proposta conjuntament i així sumar esforços per fer del passeig d’Empúries, un passeig més saludable   Esquerra Republicana l’Escala 17 de desembre de 2019  

ERC l'Escala renova l'executiva revalidant Àgata Belmonte en la presidència i creix un 110% en militància.

Els republicans escalencs han celebrat una assemblea on els militants han avalat la candidatura de la presidenta fins avui, Àgata Belmonte, que revalida el càrrec quatre anys més amb un equip renovat i divers. La secció local d’Esquerra Republicana de l’Escala ha renovat l’executiva local en una assemblea celebrada aquest dijous 21 de novembre de 2019. Una assemblea on només s’ha presentat una candidatura, que ha obtingut el suport unànime de la militància, encapçalada per Àgata Belmonte, qui ja ostentava el càrrec fins ara.  La nova executiva incorpora noves cares però també manté militants amb experiència en les seves secretaries, amb la intenció de coordinar un equip divers, plural i renovat. L’objectiu principal d’aquesta nova executiva, que comença etapa just després de les municipals del mes de maig, és coordinar els grans temes que preocupen als republicans escalencs, a més de ser el motor orgànic del partit al municipi. La nova executiva local estarà formada per: Àgata Belmonte Pérez. Presidència i secretaria d’organització. Antonia Rojas González. Secretaria de Finances Albert Llach Grau. Secretari de política municipal i coordinació de barris. Anna Almazan Guillen. Secretaria de la dona. Agar Vilà Martínez. Adjunta a la secretaria de la dona. Marta Tomàs Arnau. Secretaria de cohesió social i entitats. Elsa Barriga Sureda. Secretaria de comunicació. Etna Estrems Fayos. Portaveu del grup municipal. Fredi Guirado Ballester i Cati Ribera Alemany. Vocals. Tal com es pot veure en la distribució d’àrees, la nova executiva local d’ERC l’Escala vol posar èmfasi en tres temes que el grup escalenc considera cabdals; la coordinació i importància dels barris del municipi, el recolzament a les entitats escalenques i l’èmfasi en les polítiques socials i serveis a les persones i el foment de la igualtat i la feminització de la política. També, en aquesta ocasió, seran presents a l’executiva els regidors del grup municipal en qualitat de vocals, intentant fomentar així l’acció coordinada de la branca més orgànica del partit i el grup municipal, que coneix en profunditat els temes del dia a dia i fa l’acció política municipalista.

ERC l'Escala introdueix el projecte de reforma del Carrer de Gràcia al pressupost 2020

Els republicans van fer diverses propostes encaminades a complir els objectius de combatre el canvi climàtic, facilitar l'obertura d'empreses i fomentar les obres per millorar l'accessibilitat així com recuperar la partida de carril bici i dotar al pressupost d'una partida específica per abordar el projecte de rehabilitació del carrer de Gràcia. També van fer incís en la necessitat de treballar activament per adquirir habitatge social. El grup republicà de l'Escala, que va abstenir-se en la votació de les ordenances fiscals i el pressupost 2020 com a gest de voluntat de treball conjunt i de no bloqueig de la feina del dia a dia municipal, va aconseguir el compromís del govern, en forma de partida concreta, d'abordar, ja durant aquest primer any de mandat, el projecte de remodelació del carrer de Gràcia. La necessitat de reurbanitzar el carrer de Gràcia és una de les prioritats que els republicans ja apuntaven en el seu programa electoral d'aquestes municipals, i es mostren satisfets d'haver pogut introduir aquesta partida en el pressupost 2020. "Som conscients que no podrem començar cap obra durant el 2020, però crèiem que era imprescindible començar a debatre quin és el projecte de remodelació del carrer que cal tirar endavant i, per això, era necessari especificar una partida en el pressupost de l'any vinent per desenvolupar el projecte arquitectònic", afirma Etna Estrems, portaveu d'ERC l'Escala. A part d'aquesta aportació, ERC va demanar introduir bonificacions en les ordenances per afrontar tres objectius. En primer lloc, la lluita contra el canvi climàtic: bonificar els permisos d'obres a aquells qui vulguin instal·lar energies verdes en edificis existents i bonificar l'impost d'activitats a les empreses que utilitzin o comercialitzin energies renovables. En segon, afavorir l'obertura d'empreses al municipi: fraccionar l'impost d'obertura de negocis 50% a l'obertura i 50% al cap d'un any, si el negoci segueix funcionant i per últim millorar l'accessibilitat dels espais privats: bonificar les llicències d'obres per a tots aquells qui vulguin fer millores en matèria d'accessibilitat, ja sigui en locals com en habitatges.

Ens volen cansats i derrotats però tornarem més forts!

Benvolguts i benvolgudes, Avui fa una setmana, els nostres companys i companyes eren condemnats de manera injusta a més de 100 anys de presó per haver defensat el nostre dret a decidir democràticament el nostre futur. Una setmana després, la repressió no ha fet més que augmentar i s’han multiplicat les persones represaliades i empresonades, amb qui ens solidaritzem i de qui ens hem posat a disposició. Però amb la repressió creixent també s’ha fet immensa la resposta ciutadana a la política venjativa de l’estat. El gruix dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya ens hem mobilitzat per defensar els nostres drets i llibertats col·lectives i exigir-li a l’estat que s’assegui i dialogui d’una vegada per totes. El malestar per la sentència s’ha fet sentir al carrer però també des de les institucions. La set de venjança de l’estat ha actuat d’esperó per enfortir el malmès consens estratègic, tan necessari, i conjurar-nos en les reivindicacions, legítimes i compartides, d’amnistia, autodeterminació i república. Una unitat d’acció que ja ha començat a donar els seus fruits, a tots els nivells: Al Govern, aprovant un acord per instar l’estat a dialogar sense condicions i defensant l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya Al Parlament, celebrant-hi un ple extraordinari i registrant-hi una proposta de resolució que rebutja la sentència, denuncia l’intent de l’estat de silenciar la cambra i es referma en la voluntat de debatre-ho tot, també l’autodeterminació Als ajuntaments, celebrant plens extraordinaris i aprovant-hi, en centenars d’ells, una moció pactada entre els partits i les entitats municipalistes No tot ha estat positiu, però. A la repressió de l’estat, coneguda i previsible, s’hi han sumat males praxis de la nostra policia que no podem passar per alt ni deixar de denunciar. La prioritat aquests dies ha de ser la garantia de l’exercici de drets fonamentals com el de reunió i manifestació, i així ho defensarem, des de la lleialtat institucional.