L'Escala

Totes les notícies

ERC l'Escala demana promoure una ordenança de convivència entre patinets i bicicletes elèctriques i vianants

El grup republicà ha demanat al ple ordinari de desembre que s’estudiï la redacció d’una ordenança pròpia per a regular la circulació d’aquest tipus de vehicles que estan en clar creixement. Des del grup local escalenc d'Esquerra Republicana s'ha demanat a l'equip de govern durant la sessió plenària de dilluns 3 de desembre que es plantegi la possibilitat de desenvolupar una ordenança local per a regular la circulació de patinets i bicicletes elèctriques al municipi. Els vehicles elèctrics estan agafant molta popularitat i s'estan convertint en el mitjà de transport que moltes persones escullen per moure's per la ciutat i l'Escala no n'és una excepció. Aquesta proliferació pot arribar a provocar problemes de convivència entre aquests tipus de vehicles i els vianants, com ja s'ha vist en grans ciutats, com per exemple Barcelona amb un accident mortal inclòs. Des d'ERC l'Escala pensem que el nostre municipi ha de ser pioner en el desenvolupament d'una ordenança d'aquest tipus, que ja tenen grans ciutats com Barcelona, València o Granada, essent conscients que a l'estiu arribem a una població d'aproximadament uns 70.000 habitants i que, de ben segur, molts d'ells es desplaçaran amb aquest tipus de vehicles, ja, l'any vinent. Si bé és cert que molt probablement la responsabilitat de regular aquesta convivència s'hauria d'entomar des d'administracions superiors, també ho és que la regulació local garanteix molta més rapidesa i, sobretot, proximitat. Inclús, es podrien regular en primera instància, les rutes turístiques més singulars per visitar el municipi, establint les vies per on fer-ho i com circular-hi amb seguretat i en convivència amb vehicles de motor i vianants.  

El públic omple la sala d'actes de l'Ajuntament en la presentació del llibre: "Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures".

Des de la secció local d’ERC l’Escala s’ha organitzat la presentació del llibre de Sergi Sol. Un llibre que retrata al president d’ERC en els complicats mesos de 2017 pre i post referèndum de l’1 d’octubre. Sergi Sol ha presentat el seu llibre "Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures" aquest dimarts 4 de desembre a l'Escala. Acompanyat de Maxi Calero, home de confiança i amic d'Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts, i Justo Molinero, locutor de ràdio i també amic personal del president d'ERC. En un acte molt proper i distés, amb una sala plena a vessar, els tres han posat en relleu els valors d'humilitat i proximitat d'Oriol Junqueras, explicant anècdotes de la seva vida personal i sobretot donant detalls de la seva visió del país i de com, el món independentista, ha d'obrir-se a la realitat social dels pobles i ciutats de Catalunya. Calero, fill de Malcocinado (un poble de Badajoz) ha explicat com Junqueras va entendre de seguida la sociologia del seu municipi i va envoltar-se d'homes i dones bons, republicans i castellanoparlants. Homes i dones que han esdevingut una família que, en aquesst moments durs, acompanya i té cura de la seva família com ell mateix els va demanar. "Quan marxava a Madrid ens va dir: marxo i trigaré molt a tornar. Cuideu de la Neus i els nens", deia Calero. "El meu germà és del Madrid i l'Oriol és del Barça. Jo no sóc de cap equip, només sóc de l'Athletico de Junqueras". Amb aquesta expressió volia donar a entendre els llaços personals que els lliguen. Per la seva banda, Justo Molinero, posava en relleu el caràcter dialogant de l'Oriol amb tots aquells qui no pensen com ell. "La grandeza de Junqueras es que puedes hablar con él de todo, pienses o no pienses como él. Un hombre con convicción firme pero absolutamente dialogante. Más personas como él necesitan todos los países del mundo". L'autor del llibre, Sergi Sol, ha explicat alguns detalls del llibre que recorre de la mà de Junqueras els mesos convulsos de 2017 i 2018 repassant capítols que han esdevingut històrics com el 20S, l'1 d'octubre o el dia que el criden a declarar per primer cop a l'audiència nacional.

ERC trasllada les necessitats i mancances dels centres educatius escalencs al conseller Bargalló

La portaveu del grup municipal escalenc ha assistit a una trobada comarcal  amb el conseller d’educació de la Generalitat de Catalunya per a fer-li arribar les peticions dels centres educatius de la vila. Aquest dijous 15 de novembre ha tingut lloc una trobada amb el conseller d’educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, amb els representants d’Esquerra Republicana dels pobles i ciutats de l’Alt Empordà. Des del grup republicà escalenc s’han recollit les impressions dels diferents centres i AMPAS de la vila per tenir informació de primera ma sobre la situació actual dels centres educatius pel que fa a la seva relació amb el departament d’educació. En línies generals els centres demanen més implicació pel que fa al decret d’inclusió, amb personal de reforç per a aquells alumnes que ho necessiten, com per exemple la implantació d’un SIEI (suport intensiu escolarització inclusiva), més inversió en mobiliari educatiu per a adaptar-se a les noves formes d’ensenyament, xarxes de connexió funcionals per a noves tecnologies (la xarxa actual no funciona) i més descentralització dels programes d’ensenyament compartit amb empresa privada - o els PFI – programes d’ensenyament d’oficis per a joves que no acaben 4rt d’ESO,  als quals els alumnes escalencs, amb un problema greu de transport públic, no poden accedir amb facilitat. Una altra reivindicació històrica de l’Escala és la implantació del cicle mitjà. Totes aquestes demandes han estat exposades per Etna Estrems en aquest dinar amb el conseller que ha fet èmfasi en la necessitat d’aprovar un pressupost que amplia en un 9% la inversió en educació i que permetria destinar més recursos a personal docent i especialista en casos d’alumnes amb necessitats especials. D’altra banda, i pels alumnes més grans que no acaben l’ensenyament reglat, ha fet èmfasi en la necessitat que els programes de formació d’oficis es demanin des dels ajuntaments o ens locals.

Etna Estrems és escollida candidata per ERC l’Escala

“L’Escala necessita empatia. Empatia cap a la seva gent i els problemes del dia a dia. Només cuidant els petits detalls farem que brilli el conjunt”. L’assemblea local d’ERC L’Escala, celebrada aquest dimarts 30 d’octubre, ha escollit a la regidora Etna Estrems com a candidata per a l’alcaldia el proper 2019. Amb una assistència de més de 20 persones, juntament amb la presència d’altres candidats d’ERC a l’Alt Empordà i de la federació comarcal, regional i nacional, la candidata ha estat elegida per unanimitat amb 18 vots favorables. Un cop proclamada, Estrems ha agraït el suport i la confiança de l’assemblea local. També ha anunciat els compromisos i les línies generals que bastiran la confecció d’aquest projecte en els propers mesos: "Posarem èmfasi en els temes socials, l’habitatge sobretot, cavall de batalla històric del nostre projecte. Explicarem molt bé com volem que sigui l’Escala del futur en matèria de turisme i d’urbanisme; mantenint les arrels, l’essència i obrint-se pas al futur amb el 3.0 i el turisme sectorial i de qualitat. Lluitarem per tenir una vila orgullosa del seu patrimoni natural i històric, respectuosa amb el medi ambient i amiga dels animals.” En el seu primer discurs com a alcaldable per l’Escala, Estrems ha mostrat la seva preocupació per qüestions que actualment afecten a la realitat del poble. També ha apuntat algunes de les prioritats en les que considera que caldrà incidir des de l’Ajuntament: "Treballarem perquè els joves tinguin eines per estudiar i treballar a l’Escala, perquè sigui fàcil emprendre i crear petites empreses que enriqueixin l’oferta. Dissenyarem la manera de mantenir vius tots els barris, de no deixar degradar el casc antic i de que aquells que no hi viuen també es sentin escalencs."

ERC aconsegueix introduir 230.000€ per a habitatge social al pressupost 2019

El grup republicà ha supeditat el seu suport als pressupostos escalencs a la introducció d’una partida específica per a adquisició i rehabilitació d'habitatge social. Des d'Esquerra Republicana de l'Escala fa anys que es demana a l'equip de govern que incorpori, de forma real i efectiva, l'habitatge social als projectes d'inversió dels pressupostos. Des de 2011, l'habitatge social ha estat una de les preocupacions principals del grup republicà i s'ha treballat, en especial des de 2015, per tirar endavant un projecte de la rehabilitació i adquisició d'habitatge per destinar a ús social. ERC sempre ha defensat que introduir una petita partida, al voltant dels 200.000€, cada any als pressupostos de l'Ajuntament és l'eina imprescindible per a poder destinar recursos públics aconseguir, poc a poc però de forma immediata, un parc d'habitatge social pel municipi. El grup republicà ha supeditat cada any el seu suport als pressupostos, entre d'altres peticions, a avançar cap a la solució d'aquest problema. L'Escala, amb més de 10.000 habitants, no disposa de cap pis destinat a habitatge social i l’any passat es va posicionar en contra dels pressupostos, degut, justament, a l'incompliment dels avenços en aquesta matèria pactats per 2016 i 2017, que no es van dur a terme. En les primeres reunions mantingudes amb el govern sobre el pressupost 2019, el grup republicà va condicionar el seu suport als pressupostos a la introducció d'una partida explícita per a l'adquisició d’habitatge o la reforma dels immobles que actualment són propietat de l'ajuntament. D'altra banda, des d'ERC, s'ha demanat també que el pressupost reflecteixi una partida destinada a la millora de l'accessibilitat del nucli antic i una a l'aplicació pràctica del pla de màrqueting turístic realitzat durant 2017, reivindicació que ja ve de l'any passat. Aquesta setmana el govern ha presentat la proposta final del pressupost on s'han introduït dues de les tres peticions d'Esquerra; una partida de 180.

Tres de les quatre propostes d'ERC són escollides pels escalencs en la primera fase dels pressupostos particiaptius

El grup republicà va presentar 10 propostes en la fase inicial del procés i quatre d'aquestes han estat validades per la part tècnica i posades a valoració dels ciutadans al taller obert d'aquest dimecres. Des d'ERC l'Escala, igual que en l'anterior edició dels pressupostos participatius escalencs, es van fer deu propostes en la fase inicial del procés amb la intenció que fossin els mateixos escalencs i escalenques qui valoressin la seva idoneïtat i la necessitat de dur-les a terme. Des d'ERC es creu que sotmetre a la votació directa del poble algunes de les necessitats que el partit pensa que té l'Escala és una molt bona manera de veure si realment la ciutadania està en sintonia amb el projecte republicà. Des de la secció local d'ERC es van proposar deu inversions en fase inicial, quatre de les quals han passat la primera valoració tècnica i han estat posades sobre la taula durant el taller obert que s'ha celebrat aquest dimecres. Les quatre propostes són: - Senyalitzar els punts d'interès turístic del municipi als aparcaments de Can Parals i Empúries. Una senyalització pensada per a vianants que indicaria les direccions dels principals punts d'interès a visitar del municipi i distàncies a peu. - Grades retràctils a la sala polivalent que es puguin desplegar quan a la sala s'hi organitzin actes com teatre, concerts,.. i plegar en un costat quan es necessiti la sala lliure per altres tipus d'actes. - Routers wifi per als equipaments municipals que permetin la connexió a internet lliure als equipaments del municipi. - Punts de recàrrega per a vehicles elèctrics als aparcaments de Can Parals, les Monges, Empúries i Plaça Nova. Aquesta setmana s'ha posat en marxa la segona fase per escollir quines propostes fetes en la fase inicial seran les que s'executaran amb els 400.000€ del pressupost municipal que es dediquen als pressupostos participatius de 2019. De les quatre propostes d'ERC sotmeses a la valoració dels escalenques i escalenques s'han considerat prioritàries les tres primeres, que passen a la fase final i per tant podran ser votades per tots els ciutadans de la vila.

ERC l'Escala es reuneix amb Pere Saló, delegat territorial de territori, sostenibilitat i medi ambient

ERC l'Escala es reuneix amb Pere Saló, delegat territorial de territori, sostenibilitat i medi ambient per traslladar-li les seves preocupacions en matèria de recollida i cura dels animals abandonats de la vila. El grup republicà escalenc s'ha reunit amb Pere Saló, delegat territorial a Girona de territori, sostenibilitat i medi ambient. El motiu de la reunió ha estat tractar temes de benestar animal i sobretot de coordinació amb els cossos de seguretat en casos de maltractament o abandonament d’animals. Fa temps que els republicans estan preocupats per la gestió que fa l'ajuntament dels animals del carrer. En aquest sentit van presentar la moció per a la regulació del retorn dels animals recollits a la via pública que es va aprovar per 16 vots a favor i l’únic vot en contra del PP. Actualment aquests protocols encara no s’apliquen i l'ajuntament de l'Escala fa dos anys que no té delegat el servei al consell comarcal així com tampoc a cap altra entitat deixant orfe de servei al municipi. Aquest fet fa que el municipi no estigui complint les seves obligacions en la competència de recollida i gestió d'animals abandonats. D'altra banda, des d'ERC, s'és coneixedor que la policia local no disposa dels mitjans bàsics per a efectuar aquest servei, sense un espai adequat on acollir els animals, sense lector per revisar els xips,... i que per tant això fa impossible la gestió pròpia del servei. A més d'aquest tema més orgànic, la reunió amb el delegat territorial, s'ha centrat en temes de casos complexos, amb indicis de maltractament animal i sobretot en com gestionar aquests casos en coordinació amb els cossos policials, tema que també s'ha pogut tractar amb una lletrada i una veterinària de la delegació del govern a Girona. Des del grup republicà existeix la voluntat d'intentar coordinar totes les administracions vinculades en la gestió d'aquest servei per tal d'aconseguir protocols d'actuació entre totes les parts per garantir actuacions ràpides en casos com aquests.