L'Escala

Totes les notícies

butlletí L'Esbotzada nº10

ERC torna a publicar el butlletí L'Esbotzada

Coincidint amb la diada de Sant Jordi la secció local d'ERC de l'Escala ha tret al carrer el número 10 del butlletí L'Esbotzada. Una publicació nascuda l'any 2004 i de la qual se'n van publicar nou números entre aquell any i el 2009. Vuit anys després, els republicans reprenen el fil d'aquesta publicació amb la voluntat de fer extensible a tothom la seva tasca d'oposició. A l'Esbotzada número 10 s'hi pot llegir l'editorial que signa el mateix Xavier Ballesta, on exposa precisament aquesta voluntat d'arribar on no arriben les xarxes socials, així com parar l'orella al que diguin els veïns. Entre els continguts, una secció anomenada "Destaquem" amb resum dels principals posicionaments del grup republicà en els darrers plens municipals. A les planes centrals, "El reportatge", centrat explicar el pensament d'ERC sobre obres com la reforma de les places de l'Ajuntament i de l'Església i sobre la reforma del front marítim. El titular és ben explícit: "Les 50 ombres del gris". Les vuit planes del butlletí inclouen també seccions com "una mica d'història", "notícies" i "l'entrevista", dedicada en aquest número al qui fou regidor del 2003 al 2007. També donen veu a opinions alienes al partit. És el cas d'una pregunta de Lluís Ciprés, de l'Escala En Comú o d'un article de Pau Albertí titulat "Poble Gris, Identitat Morta". El butlletí es va començar a distribuir diumenge a La Platja i es pot trobar en diferents espais públics com el bar del CER o el de la Llar del Jubilat. També a través de qualsevol membre del grup municipal d'ERC a l'Escala.  

ERC lamenta que es tapi la Caseta de Salvament

ERC L’ESCALA LAMENTA LA DECISIÓ FINAL DEL PSC DE TAPAR LES RESTES DE LA CASETA DE SALVAMENT DE LA PUNTA El grup municipal d’ERC l’Escala ha intentat negociar amb l’equip de govern la conservació i posada en valor de les restes trobades en les excavacions de la Punta des de principi de març. Després de més d’un mes i mig de negociacions amb l’equip de govern local, de visites a la zona i de reunions de treball, el grup municipal d’ERC l’Escala s’ha assabentat aquest matí, per... la premsa, que el PSC ha pres la decisió unilateral de soterrar les restes de la caseta de salvament marítim que han quedat descobertes a la Punta amb les obres d’excavació de la segona fase de reforma del front marí. Segons l’equip de govern, l’informe de patrimoni explicita que els fonaments de la torre de vigilància del segle XVII s’han de conservar obligatòriament i és per aquest motiu que s’integraran al projecte i es deixaran vistes en la zona en que, per sort, sobresurten de la cota de paviment prevista en la nova plaça. No passarà el mateix amb les restes de la caseta de salvament,que es tornaran a tapar. Des d’ERC l’Escala volem expressar el nostre profund desacord amb aquesta decisió. Si bé és cert que l’informe tècnic confirma el valor patrimonial objectiu de les dues restes, pensem que el valor històric i de caire local que tenen també les restes de la caseta de salvament han d’estar per sobre del valor purament tècnic. Lamentem que l’equip de govern actual no sigui sensible vers la història local i sigui incapaç d’estudiar la integració del que queda de la caseta de salvament al projecte de reforma de la zona, només per tal de conservar una idea totalment moderna de com ha de ser el front marí escalenc; una idea, d’altra banda, que no genera consens i que finalment acabarà per aniquilar tot record dels orígens de la nostra vila, passant per sobre de qualsevol vestigi històric.  

Ple d'abril de 2017

El ple d'abril va aprovar inicialment el projecte per a les obres de millora del tram final del passeig de Riells; la connexió entre aquest punt i el port.  Des del grup municipal d'ERC pensem que aquest projecte acaba de potenciar la zona, dóna continuïtat al passeig vora el mar i dignifica una zona actualment degradada i poc accessible.  El turisme és l'actiu més important del municipi i millorar espais públics perquè l'Escala sigui més atractiva sempre és positiu. A més, el projecte va ser presentat amb molt detall i amb un estil molt orgànic, el que sempre hem demanat: integrat en l'entorn, sense oblidar els orígens de la vila i personalitzat. 

ERC l'Escala aposta per protegir la posidònia del Cargol

El grup municipal d’ERC l’Escala aposta fermament per la protecció de la posidònia del Cargol, a la Platja de les Barques, proposant un doble boiat al seu entorn i ampliant la via brava. Fa anys que ERC l’Escala manifesta el seu interès a l’equip de govern, l’actual i l’anterior, una aposta ferma per tal d’aconseguir protegir la zona de posidònia que envolta el símbol paisatgístic més important de la vila, la roca del Cargol. El fons marí és un dels atractius principals de l’Escala, un tresor que cal cuidar i potenciar perquè els visitants de la vila gaudeixin com un atractiu turístic més. Des del grup municipal d’ERC s’ha insistit en cada aprovació del pla d’usos de platges en aquest fet i finalment, després de diversos intents, s’ha decidit presentar una proposta en fem per tal d’aconseguir un doble boiat que permeti evitar que les barques fondegin en aquesta zona. Per tal de posar fil i agulla a aquesta modificació els regidors d’ERC l’Escala han mantingut uns primers contactes amb el tècnic i regidor de medi ambient escalenc on van manifestar aquesta voluntat. La posidònia es troba a 200m de la platja i aquest fet fa que la línia de boies actual no pugui ser trasllada directament donat que el socorrista no podria arribar a garantir la seguretat dels banyistes a aquesta distància. Es per aquest motiu que es proposa el doble boiat que, a més, podria ampliar la zona de la via brava existent fins a la Creu, passant pel Cargol, aconseguint mantenir la zona de seguretat de banyistes i ampliar la via brava i evitar que hi amarrin les barques, protegint així l’alga. Amb aquesta petita modificació aconseguiríem tres objectius: protegir la posidònia del Cargol i garantir la conservació del fons marítim, ampliar els metres de Via Brava i crear una àrea nova on els banyistes de la zona podrien practicar snorkel i ampliar l’oferta d’activitats nàutiques al poble.  

Propostes

ERC presenta 10 propostes als pressupostos participatius

Avui el grup municipal d’ERC a L’Escala, aprofitant els pressupostos participatius que ofereix l’equip de govern, ha presentat 10 propostes de diverses temàtiques, que van des de l’habitatge social, passant per urbanisme, fins a la creació de nous atractius turístics. Amb la línia de treball que caracteritza el nostre grup  municipal, que és el de fer una oposició constructiva, ha volgut aprofitar aquesta incitativa per fer visibles les inquietuds i propostes que formen part del seu programa electoral. 

S'aprova la moció de control en el retorn d'animals perduts, impulsada per ERC

 El ple de l’ajuntament aprova la moció promoguda per ERC - Junts per l’Escala per regular el retorn dels animals de companyia prèvia identificació i cens Ahir el ple de l'Ajuntament de l'Escala va aprovar per quasi majoria absoluta (16 vots a favor i 1 en contra - el del PP - ) la moció proposada per ERC - Junts per l'Escala que regularà el retorn dels animals de companyia perduts prèvia identificació i cens de cadascun. Des d'ERC - Junts per l'Escala estem preocupats pel benestar dels nostres animals i una de les prioritats en aquest sentit és regular-ne la identificació. La identificació i el cens dels animals de companyia són l'únic mitjà que tenim els humans per localitzar les famílies d'aquells animals perduts o extraviats que arriben a les nostres dependències o que són recollits per la protectora local, l'Anxova Peluda. El microxip, a part de ser obligatori per llei, és el DNI dels animals, que no ens poden explicar d'on provenen de cap altra manera. Preocupats per la tinença responsable i per la bona convivència entre humans i peluts hem portat al ple aquesta moció, que no fa més que demanar a aquells propietaris que no tenen els seus animals identificats correctament, que ho facin, donant-los un marge de temps suficient per regularitzar la situació del seu animal de companyia. Aquesta moció ha de ser el primer pas per avançar cap a una nova manera de relacionar-nos amb els animals de companyia i cap a la modificació de l'ordenança municipal de tinença responsable, ja que l'actual encara data de l'any 1983 i ha quedat totalment obsoleta. ERC l'Escala 5 d'abril de 2016  

Valoracions del pacte de govern municipal des d'ERC l'Escala

ERC - Junts per l’Escala veu el pacte PSC – ICV com una simple formalització del que ja era evident, fins i tot, abans d’eleccions. Ahir es va formalitzar el nou pacte de govern entre el PSC i ICV a l’ajuntament de l’Escala, tal com s’havia vaticinat, ja en campanya, des del nostre grup municipal. En primer lloc, volem fer arribar la nostra felicitació al regidor Àngel Rodríguez per la seva incorporació al govern i, alhora, celebrar que s’hagi creat la Regidoria d’habitatge. Ens sembla molt interessant tenir una eina concreta que, des de l’Ajuntament, ens permeti treballar perquè tothom tingui accés a un habitatge. No és sorprenent que els grups escalencs del PSC i ICV hagin arribat a un pacte de govern per als propers quatre anys. Des d’ERC - Junts per l’Escala ja havíem predit, abans de les eleccions municipals del mes de maig, que això passaria si l’equip de govern sortint continuava sumant majoria absoluta (un total de 9 regidors). A més, els primers plens d’aquesta legislatura han posat en relleu el preludi del pacte, amb un posicionament total a favor i sense res a dir a cap de les propostes presentades a Ple del regidor d’ICV, cosa que feia pensar que el pacte era imminent.   És per aquest motiu que ens agradaria destacar la importància de saber quins són els punts que han fet que ICV accedís a signar l’acord de govern, és a dir, quines han estat les incorporacions que el PSC ha fet al seu projecte, que provenen del programa electoral del grup d’ICV. Segons han expressant reiteradament diversos representants d’aquesta formació, les condicions del pacte eren clares: el PSC havia d’acceptar les propostes de remunicipalització dels serveis bàsics, augment d’un 5% del pressupost en serveis socials, creació d’habitatge tutelat per a gent gran, sanitat pública al 100% (retorn del CAP a l’ICS) i compliment de l’article 67 de la llei municipal que prioritza l’asfaltat de carrers i la dotació dels serveis bàsics (enllumenat, clavegueram.