L'Escala

Totes les notícies

ERC l'Escala presenta les seves propostes en polítiques de dona i igualtat per al proper mandat

Els republicans han presentat les seves propostes en polítiques de dona i igualtat, aquest matí, en una roda de premsa, en motiu del dia 8 de març. L’equip d’ERC l’Escala ha fet públiques, aquest matí, les seves propostes en matèria de dona i igualtat, desvetllant ja, alguns trets importants del seu projecte per al municipi. “La feminització de la política s’ha d’abordar des de tots els àmbits municipals”, ha explicat la portaveu d’ERC i candidata a l’alcaldia, Etna Estrems. “No es tracta de fer un parell d’accions l’any per dir que es fa alguna cosa, sinó que es tracta de posar la visió femenina sobre la taula en totes les decisions del consistori”. Segons els republicans s’ha d’implementar la visió femenina en aspectes com l’urbanisme, l’oci, la cultura, la fiscalitat, la seguretat, l’educació o la mobilitat... I sobretot es tracta de visibilitzar les dones en entorns on, fins ara, han estat absolutament invisibilitzades. Per tot això, des d’Esquerra Republicana de l’Escala defensen que una política que fa visibles les dones i la seva visió del món és una política molt més justa i igualitària, pel simple fet que posa en relleu el paper d’un 50% de la nostra societat que aporta un talent, qualitat i coneixement que fa massa anys que està tapat. En aquest sentit i com a conceptes més pràctics proposen una sèrie d’accions concretes que, penjarien, totes elles d’una nova regidoria de dona i igualtat. “El nostre ajuntament no ha tingut mai una regidoria com aquesta. De fet no l’ha tingut mai, ni tan sols, d’igualtat”, explicava Estrems. Una regidoria des d’on es volen potenciar accions regulars i periòdiques per visibilitzar la feina i el talent de les dones i garantir un funcionament de l’administració escalenca que sempre tingui en compte el vessant femení en qualsevol de les àrees de govern. Algunes de les accions que dependrien d’aquesta regidoria serien: Crear un Punt Lila de km0, des d’on s’impulsin campanyes d’informació i educació per a joves, formació de tècnics i personal de la policia local i el CAP per a casos d’agressions i discriminacions per raó de sexe i gènere, formació en autodefensa per a dones del municipi, suport i acompanyament a persones que hagin patit agressions i discriminacions pel fet de ser dona o del col·lectiu LGTBI i campanyes puntuals per esdeveniments concrets.

Camp dels Pilans - Les Corts, segona visita a barris d'ERC l'Escala

Aquest diumenge els republicans s'han trobat amb els veïns i veïnes del barri de Camp dels Pilans - Les Corts per intercanviar idees i, sobretot, per escoltar les seves necessitats i inquietuds. L'equip d'ERC l'Escala continua amb la ronda de passejades i converses amb els veïns i veïnes dels barris de l'Escala. En aquesta ocasió els republicans han anat al barri de Camp dels Pilans - Les Corts per escoltar les inquietuds i idees dels qui hi viuen, de primera mà. Durant la jornada, que va tenir lloc diumenge al matí, es va parlar de diversos temes i, sobretot, va girar entorn de la dinamització de la zona de l'antic camp de futbol on fa pocs dies s'ha inaugurat el pumptruck. L'espai s'està omplint a poc a poc i sembla que existeix un avantprojecte de la zona al qual ERC no ha tingut accés. Temes com la necessitat de separar l'equipament del carrer amb una barrera sonora, urbanitzar les voreres i els accessos al centre del camp o instal·lar un quiosc/bar a la zona van ser demandes exposades aquest diumenge. D'altra banda han sortit temes diversos com el del desplegament de la fibra òptica al barri, la instal·lació de plànols del barri en un parell de punts, la millora i modernització del parc infantil del carrer d'Albons i la necessitat d'intensificar els treballs de jardineria, també, en aquest carrer. Una de les preocupacions més important del barri són els reiterats talls de llum que pateixen vàries cases al carrer d'Albons, també. En aquest sentit ja s'ha posat fil a l'agulla amb una petició d'actuació feta pels veïns i veïnes afectats a l'Ajuntament, demanant que es faci una inspecció ocular de la instal·lació i s'insti a la companyia a arreglar el problema. Des d'ERC l'Escala apostem per una política clara de proximitat i, sobretot, per acostar les institucions a tots els escalencs i escalenques. És per això que aquestes visites als barris són eines imprescindibles per entendre quina és la situació actual del municipi i de tots els seus racons i, per tant, ser capaços de planificar el futur des dels problemes reals.

ERC l'Escala proposa 5 macro àrees de gestió municipal pel proper mandat

Els republicans treballen des de fa mesos en un projecte que pivota sobre cinc eixos bàsics: serveis a les persones, comerç, turisme, cultura i patrimoni, urbanisme, medi ambient i gestió de barris, gestió interna i república. Esquerra Republicana de l’Escala fa mesos que treballa per reforçar el seu projecte davant els propers comicis municipals. Un projecte que fa vuit anys que camina per aconseguir dur a la pràctica propostes republicanes i socials al municipi. El grup republicà planteja una organització de tasques basada en cinc marco àrees que aglutinarien els serveis municipals segons la seva essència. Aquestes macro àrees són: Serveis a les persones; una àrea que aglutinaria tots els serveis que l’ajuntament posa a disposició dels escalencs i escalenques per garantir el benestar social. Serveis socials, educació, joventut, gent gran, igualtat i feminisme... En aquesta àrea s’introdueix la figura de la participació ciutadana, un concepte que és bàsic per al desenvolupament participatiu de la vida política i al que es dedicarà una regidoria. Comerç, turisme, cultura i patrimoni; l’àrea que recull totes aquelles accions i projecte que vagin encaminats a “l’Escala portes enfora”, als serveis que donem als visitants però dels que també es beneficien totes les persones que viuen a l’Escala. En aquesta àrea és bàsica la coordinació d’entitats i la promoció cultural i patrimonial. L’Escala viu del seu paisatge, sí, però necessita una atenció especial en tots els aspectes culturals, sobretot amb una base de coordinació entre entitats i ajuntament. Urbanisme, medi ambient i gestió de barris; les ciutats es construeixen des dels barris. Es construeixen des de totes les persones que hi viuen i això només es pot fer si es treballa des de cada racó del municipi amb un responsable concret de cada barri, una connexió directa entre l’ajuntament i el territori. Gestió interna; aquesta àrea es compondrà de totes les qüestions relatives al funcionament del dia del consistori.

ERC l'Escala vol impulsar l'obertura d'un "Punt Lila" al municipi

Al ple d’aquest mes de febrer el grup republicà li ha demanat al govern que treballi per a impulsar un Punt Lila al municipi i ha mostrat mà estesa per col·laborar en tot el que calgui per a fer-lo realitat. Els casos de violència de gènere i agressions sexuals no s’aturen. La nostra societat pateix un problema molt greu en aquest sentit i des d’ERC l’Escala estem preocupats per la resposta de les administracions en aquest sentit. Fa uns dies va sortir a la premsa que alguns municipis, entre ells l’Escala, rebran una aportació econòmica per a abordar accions polítiques per fer front a la violència de gènere. En concret es destinaran a l’Escala al voltant de 2.500€ que tot i no ser una gran quantitat hauria de ser l’impuls que ens ha faltat fins ara per fer polítiques efectives sobre aquest tema. Des d’ERC creiem que és absolutament necessari impulsar la posada en funcionament d’un Punt Lila a l’Escala. Un Punt Lila que sigui la punta del iceberg per fer acompanyament a les dones i també al col·lectiu LGTBI que ho necessitin, víctimes d’agressions, de violència o de qualsevol situació d’indefensió. Pensem que un Punt Lila de km 0 seria una gran eina per combatre aquest tipus de comportaments sexistes i acompanyar, a tots aquells que ho necessitin, fins a les administracions i eines que existeixen a nivell comarcal i provincial. El Punt Lila de l’Escala hauria de tenir personal format (existeixen cursos de formació a nivell de diputació per a personal tècnic de l’Ajuntament, personal sanitari, policia local o persones de protecció civil, entre d’altres) que fes la primera atenció en cas de necessitat. Que informés i acompanyés a les víctimes cap a l’administració corresponent i sobretot que portés a terme accions d’informació, educació i conscienciació en ocasions puntuals com el carnaval, les barraques, els concerts, la cursa de la dona... i tots aquells esdeveniments on es consideri idoni. També es podrien organitzar xerrades a l’Esbotzada i al institut, per exemple.

ERC inicia una ronda de visites als barris amb una Passejada al Rosa Lau

Amb l’objectiu de saber de primera ma quines són les preocupacions, necessitats i inquietuds que tenen els veïns dels barris de l’Escala, ERC es proposa visitar-los i parlar de tu a tu amb els qui hi viuen. Aquest dissabte 2 de febrer, la candidata a l’alcaldia d’ERC l’Escala, Etna Estrems, acompanyada d’altres membres de l’equip, ha anat “in situ” al barri Rosa Lau per a copsar de primera ma quines inquietuds, preocupacions i peticions tenen els veïns i veïnes, En una passejada informal però molt productiva, alguns veïns han manifestat, entre d’altres temes, la seva preocupació per la velocitat en que passen els cotxes pel carrer del Puig (utilitzat pràcticament com a ronda per anar del centre del municipi fins a Riells o Montgó). També s’ha parlat de temes més socials, com la vida social al barri i la necessitat de dinamitzar molt més el centre cívic Xalem. Un espai construït per potenciar la vida social al barri i on, en canvi, la majoria de veïns i veïnes no van a fer res perquè no hi tenen accés. D’altra banda s’ha comentat que molts veïnes tenen problemes per accedir a la xarxa d’internet, amb habitatges que ni  tant sols tenen l’opció de connectar-s’hi. Des de la secció local d’ERC l’Escala es segueix treballant per millorar el municipi des de totes aquelles coses que afecten més directament a les persones. Per això, i seguint amb l’objectiu d’aconseguir proximitat entre els partits polítics i les administracions amb totes les persones que viuen al municipi, s’ha començat aquesta iniciativa d’anar personalment als barris, passejar-hi, trepitjar el carrer i parlar amb els qui hi viuen cada dia. Ningú com ells sap quines necessitats s’han de cobrir i com s’ha de millorar el dia a dia. “Escoltar a les persones és la millor garantia de fer polítiques que realment siguin útils”, conclou Estrems.   ERC – Junts per l’Escala 3 de desembre de 2019  

ERC l'Escala inaugura local al municipi amb l'objectiu d'estar a prop de la ciutadania

El local està situat al carrer del Mar, número 32, i s’obra amb la intenció de fer un pas més cap a l’objectiu de prioritzar la proximitat amb tots els escalencs i escalenques.  La secció local d’Esquerra Republicana de l’Escala ha fet avui un pas més per estar a prop dels escalencs i escalenques, escoltant i atenent les seves necessitats de forma més personal i eficient. La proximitat de les institucions amb les persones és bàsica per a poder dur a terme polítiques reals i efectives, que millorin la qualitat de vida dels ciutadans. És per això que els republicans segueixen avançant amb l’objectiu de ser presents al carrer i han inaugurat un local al centre del municipi, situat al carrer del Mar, 32.  El local serà, a partir d’ara, el centre neuràlgic de l’activitat del grup i és on se celebraran les reunions ordinàries però també s’hi podran dur a terme trobades amb particulars, entitats, associacions... A més, la intenció dels republicans és mantenir-lo obert de forma regular perquè tothom qui vulgui acostar-s’hi, a demanar informació, exposar els seus dubtes, qüestions, suggeriments o, simplement, a xerrar una estona, hi sigui benvingut.  La proximitat s'ha convertit en una necessitat vital per intentar aconseguir, de nou, aquella sintonia entre institucions i vida quotidiana, que és la base de qualsevol servei públic. L’obertura del local, juntament amb la posada a disposició dels escalencs i escalenques del telèfon públic 658 507 457, és una acció més que ERC l’Escala s’ha marcat per aconseguir acostar la vida política activa a tothom qui visqui a l’Escala i, per tant, intentar fer sentir a tothom que la política es fa entre tots i que totes les idees són bones, vàlides i necessàries. A la inauguració d’aquest divendres 25 de gener també hi ha assistit Agnès Fàbregas, presidenta comarcal de l’Alt Empordà d’ERC i Jordi Martí, senador, entre d’altres.   

Any de decisions (Butlletí municipal gener 2019)

Comença un any que ens durà a prendre decisions importants. Un any que al maig ens portarà a votar per una opció política o altra. Un any que ens farà decidir si volem un govern que cuidi de les persones, que consideri a tots els ciutadans escalencs i escalenques de primera, visquin al barri que visquin, si volem una aposta real per cobrir les necessitats socials d’habitatge, si volem persones que es preocupin per les persones, per l’ocupació, per la joventut, per les entitats i la cultura, pel model turístic, per la transformació urbanística amable i que mantingui les arrels. En definitiva, 2019 ens farà reflexionar sobre el model de poble que volem i, sobretot, ens farà decidir si apostem per l’Escala del futur o ens quedem ancorats en la política dels grans gestos i de la poca cura en els detalls. 2019 és l’any que ens permetrà, si entre tots ho fem possible, construir una vila de bases republicanes sòlides que ens acosti, des de baix i amb fermesa, una mica més a aquesta Catalunya somiada, justa, democràtica i lliure.