L'Escala

Totes les notícies

Acte de mitja legislatura: 2 anys #fentescala

Divendres 2 de juny a les 20:30h, al CER de l'Escala (Carrer Garbí, 6) farem un repàs a la feina feta durant aquests dos anys de legislatura i també als projectes de futur, amb els regidors d'ERC l'Escala; Xavier Ballesta, Etna Estrems i Carles Carlà. Ens hi acompanyaran en Marc Sanglas (secretari de política municipal) i la Teresa Jorda (diputada al Congrés).  T'hi esperem! 

Entrevista a Xavier Ballesta al Setmanari Empordà

Arribats a l’equador del mandat, quin és el seu balanç de la gestió d’aquest equip de govern? Entenc que per a governs que estan acostumats a treballar sense haver d’arribar a pactes per aprovar les propostes sigui complicat el diàleg en general. És cert que l’actual equip de govern vol donar la sensació de ma estesa amb l’oposició, però l’experiència d’aquests dos anys ens ensenya que encara amaga tics de les dues anteriors legislatures. Tot i convocar comissions per a l’estudi de certes iniciatives com, per exemple, la primera fase de les obres de la platja, finalment només se’n va celebrar una i no es va arribar a introduir cap idea de l’oposició al projecte i a més, no vam poder fer cap tipus de seguiment de la bona execució de les obres. Ens ha passat el mateix amb el seguiment de les obres de la Punta, quan vam intentar consensuar amb ells la gestió de les restes de la torre i la caseta de salvament i finalment ens vam assabentar per la premsa d’una decisió final presa i irreversible. Aquesta no és la nostra idea de ma estesa i de col·laboració i de fet, al nostre programa electoral ens comprometíem a arribar a acords amb les 2/3 parts del ple per a inversions grans, mostrant explícitament quin és el nostre ideal de treball conjunt govern – oposició; clarament diferent al del PSC. Vostès han intentat buscar el consens amb el PSC a l’hora de fer els darrers pressupostos, creuen que se n’han sortit bé? Quan treballes amb una desigualtat de condicions tan gran com són 9 regidors a 3 és complicat arribar a aconseguir coses. Tot i així i després de tots aquests anys de fer oposició constructiva i, sobretot, propositiva, des del nostre grup municipal hem aconseguit que el govern, com a mínim, ens escolti. Gràcies a això hem pogut negociar la introducció de propostes nostres dins els pressupostos de 2016 i 2017 com són la materialització de la subvenció per a la rehabilitació de façanes al nucli antic o l’APP turística, eina bàsica per un municipi com el nostre, que viu eminentment d’aquest sector.

ERC denuncia l'immobilisme de l'equip de govern davant els abocaments il·legals al Camí dels Termes

L’ajuntament de l’Escala resta immòbil davant la denúncia reiterada d’abocament il·legals de runa al Camí dels Termes. Des de 2008 un veí de l’Escala no ha parat de denunciar l’abocador il·legal situat a la zona del Camí dels Termes, al límit del parc natural del Montgrí – Illes Medes i el Baix Ter, sense obtenir resposta de l’ajuntament de l’Escala.   L’any 2008 un veí de l’Escala va denunciar uns abocaments descontrolats a la zona del camí dels Termes i durant els anys següents no ha parat d’enviar correus i fotografies a tots els regidors d’aquest consistori; no només als actuals sinó també als de la passada legislatura i l’anterior. En la darrera legislatura, primera en que el grup d’ERC – Junts per l’Escala es va presentar totalment renova i amb tots els seus membres nous, també es va posar en contacte amb nosaltres i a partir d’aquí en vam començar a fer el seguiment; vàrem demanar explicacions a l’equip de govern per mitjà de les preguntes als plens, de les tertúlies de la ràdio local i inclús de forma extra oficial parlant directament amb el regidor de serveis, de com podia ser que s’estiguessin produint aquests abocaments i extraccions de sorra i que l’ajuntament no hagués fet, ni tan sols, un requeriment. Totes les respostes que obteníem eren que estaven al cas i que hi estaven a sobre. Darrerament vàrem intensificar les nostres preguntes als plens i també al regidor que li correspon i la resposta sempre era que allà ja feia temps que no si abocava res. Tot i així i sabedors que els abocament seguien existint, instàvem al regidor a acostar-s’hi i l’advertíem que no era conscient del que parlàvem, que ho havíem vist però tot i així ell insistia en que ja no si feien abocaments. Sabem, també, que hi ha denúncia als agents rurals, que han estat aquí i que hi hagut resolucions per part seva a les quals no podem accedir perquè no som part. Finalment, després d’esgotar totes les opcions i vista la passivitat del nostre consistori ens hem vist obligats ha posar una nova queixa directament a la Generalitat i fer-ne difusió als mitjans de comunicació, donat que semblen les úniques opcions d’aconseguir una resposta per part de l’equip de govern escalenc.

butlletí L'Esbotzada nº10

ERC torna a publicar el butlletí L'Esbotzada

Coincidint amb la diada de Sant Jordi la secció local d'ERC de l'Escala ha tret al carrer el número 10 del butlletí L'Esbotzada. Una publicació nascuda l'any 2004 i de la qual se'n van publicar nou números entre aquell any i el 2009. Vuit anys després, els republicans reprenen el fil d'aquesta publicació amb la voluntat de fer extensible a tothom la seva tasca d'oposició. A l'Esbotzada número 10 s'hi pot llegir l'editorial que signa el mateix Xavier Ballesta, on exposa precisament aquesta voluntat d'arribar on no arriben les xarxes socials, així com parar l'orella al que diguin els veïns. Entre els continguts, una secció anomenada "Destaquem" amb resum dels principals posicionaments del grup republicà en els darrers plens municipals. A les planes centrals, "El reportatge", centrat explicar el pensament d'ERC sobre obres com la reforma de les places de l'Ajuntament i de l'Església i sobre la reforma del front marítim. El titular és ben explícit: "Les 50 ombres del gris". Les vuit planes del butlletí inclouen també seccions com "una mica d'història", "notícies" i "l'entrevista", dedicada en aquest número al qui fou regidor del 2003 al 2007. També donen veu a opinions alienes al partit. És el cas d'una pregunta de Lluís Ciprés, de l'Escala En Comú o d'un article de Pau Albertí titulat "Poble Gris, Identitat Morta". El butlletí es va començar a distribuir diumenge a La Platja i es pot trobar en diferents espais públics com el bar del CER o el de la Llar del Jubilat. També a través de qualsevol membre del grup municipal d'ERC a l'Escala.  

ERC lamenta que es tapi la Caseta de Salvament

ERC L’ESCALA LAMENTA LA DECISIÓ FINAL DEL PSC DE TAPAR LES RESTES DE LA CASETA DE SALVAMENT DE LA PUNTA El grup municipal d’ERC l’Escala ha intentat negociar amb l’equip de govern la conservació i posada en valor de les restes trobades en les excavacions de la Punta des de principi de març. Després de més d’un mes i mig de negociacions amb l’equip de govern local, de visites a la zona i de reunions de treball, el grup municipal d’ERC l’Escala s’ha assabentat aquest matí, per... la premsa, que el PSC ha pres la decisió unilateral de soterrar les restes de la caseta de salvament marítim que han quedat descobertes a la Punta amb les obres d’excavació de la segona fase de reforma del front marí. Segons l’equip de govern, l’informe de patrimoni explicita que els fonaments de la torre de vigilància del segle XVII s’han de conservar obligatòriament i és per aquest motiu que s’integraran al projecte i es deixaran vistes en la zona en que, per sort, sobresurten de la cota de paviment prevista en la nova plaça. No passarà el mateix amb les restes de la caseta de salvament,que es tornaran a tapar. Des d’ERC l’Escala volem expressar el nostre profund desacord amb aquesta decisió. Si bé és cert que l’informe tècnic confirma el valor patrimonial objectiu de les dues restes, pensem que el valor històric i de caire local que tenen també les restes de la caseta de salvament han d’estar per sobre del valor purament tècnic. Lamentem que l’equip de govern actual no sigui sensible vers la història local i sigui incapaç d’estudiar la integració del que queda de la caseta de salvament al projecte de reforma de la zona, només per tal de conservar una idea totalment moderna de com ha de ser el front marí escalenc; una idea, d’altra banda, que no genera consens i que finalment acabarà per aniquilar tot record dels orígens de la nostra vila, passant per sobre de qualsevol vestigi històric.  

Ple d'abril de 2017

El ple d'abril va aprovar inicialment el projecte per a les obres de millora del tram final del passeig de Riells; la connexió entre aquest punt i el port.  Des del grup municipal d'ERC pensem que aquest projecte acaba de potenciar la zona, dóna continuïtat al passeig vora el mar i dignifica una zona actualment degradada i poc accessible.  El turisme és l'actiu més important del municipi i millorar espais públics perquè l'Escala sigui més atractiva sempre és positiu. A més, el projecte va ser presentat amb molt detall i amb un estil molt orgànic, el que sempre hem demanat: integrat en l'entorn, sense oblidar els orígens de la vila i personalitzat. 

ERC l'Escala aposta per protegir la posidònia del Cargol

El grup municipal d’ERC l’Escala aposta fermament per la protecció de la posidònia del Cargol, a la Platja de les Barques, proposant un doble boiat al seu entorn i ampliant la via brava. Fa anys que ERC l’Escala manifesta el seu interès a l’equip de govern, l’actual i l’anterior, una aposta ferma per tal d’aconseguir protegir la zona de posidònia que envolta el símbol paisatgístic més important de la vila, la roca del Cargol. El fons marí és un dels atractius principals de l’Escala, un tresor que cal cuidar i potenciar perquè els visitants de la vila gaudeixin com un atractiu turístic més. Des del grup municipal d’ERC s’ha insistit en cada aprovació del pla d’usos de platges en aquest fet i finalment, després de diversos intents, s’ha decidit presentar una proposta en fem per tal d’aconseguir un doble boiat que permeti evitar que les barques fondegin en aquesta zona. Per tal de posar fil i agulla a aquesta modificació els regidors d’ERC l’Escala han mantingut uns primers contactes amb el tècnic i regidor de medi ambient escalenc on van manifestar aquesta voluntat. La posidònia es troba a 200m de la platja i aquest fet fa que la línia de boies actual no pugui ser trasllada directament donat que el socorrista no podria arribar a garantir la seguretat dels banyistes a aquesta distància. Es per aquest motiu que es proposa el doble boiat que, a més, podria ampliar la zona de la via brava existent fins a la Creu, passant pel Cargol, aconseguint mantenir la zona de seguretat de banyistes i ampliar la via brava i evitar que hi amarrin les barques, protegint així l’alga. Amb aquesta petita modificació aconseguiríem tres objectius: protegir la posidònia del Cargol i garantir la conservació del fons marítim, ampliar els metres de Via Brava i crear una àrea nova on els banyistes de la zona podrien practicar snorkel i ampliar l’oferta d’activitats nàutiques al poble.