L'Escala

Notícia

Ni una menys (Hora Nova 19/11/2019)

Etna Estrems


El proper 25 de novembre se celebra el dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Un dia que no hauria d’existir, certament, però una jornada absolutament necessària i que hem de fer molt visible per aconseguir crear consciència.
A L’Escala, un grup de dones de totes les sensibilitats, s’han unit per a organitzar diverses activitats durant l’any i sembla que la primera més important es durà a terme aquest 25 de novembre. Són “temps de dones” i les dones i els homes d’Esquerra Republicana els volem donar tot el nostre suport i oferir tota l’ajuda que puguin necessitar, no només en aquesta ocasió puntual, sinó en qualsevol iniciativa o projecte que vulguin emprendre.
Però, n’hi ha prou? És suficient deixar en mans únicament d’associacions i col·lectius civils tota la feina? La resposta és no. Des d’ERC pensem que les institucions haurien de fer molt més per combatre aquesta xacra social, començant des dels ajuntaments,i el nostre, en concret, hauria de posar-se a treballar per posar al centre del debat, també municipal, aquest tema.
Des d’ERC ho diem des del primer ple d’aquesta legislatura: des del ple de cartipàs, amb la inexistent regidoria d’igualtat fins a les campanyes de conscienciació, gratuïtes pels ajuntaments, com la campanya #Malamente del departament de joventut de la Generalitat, a les que l’Ajuntament no s’adhereix i per tant no arriben a l’Escala, estem perdent oportunitats una darrera l’altra.
Cal, des dels ajuntaments, treballar activament per feminitzar tots els àmbits de la política, des de l’urbanisme fins els serveis socials, passant per l’economia, la salut i l’educació. Cal feminitzar l’espai públic, estudiant els noms de carrers i places, amb una comissió del nomenclator, i proposant-ne de femenins, com per exemple el de Neus Català o donar un espai públic a Caterina Albert, amb el seu nom de dona. Cal urbanitzar amb consciència femenina, posant atenció a la il·luminació d’aparcaments i carrers o projectant itineraris segurs, amplis i amb establiments col·laboradors en que es pugui acudir en cas d’emergència.
Cal visibilitzar les dones que lluiten dia a dia en móns d’homes; esportistes, científiques, tècniques, pescadores o polítiques. Cal, en definitiva, prestar atenció i fer-ho des de l’ens més proper a les persones: l’Ajuntament.
En ple segle XXI, milers de dones moren cada any assassinades per les seves parelles. Moltes pateixen violència, física o psicològica, i tot i que no es contin en el còmput de morts, corren risc de viure permanentment maltractades, en silenci, o de morir properament.
Educar, conscienciar i entendre que el món no pot ser just mentre una meitat tingui privilegis sobre una altra, són eixos bàsics per combatre aquesta violència. Lluitar contra la violència masclista, és cosa de tots! Fins quan ens ho hem de mirar sense fer-hi res?