L'Escala

Notícia

El virus que ens obliga a replantejar-nos (Hora Nova 18/3/2020)

Fredy Guirado

La vinya gran, la vinya llarga i la vinya salada, són records dels més grans de casa, que ens transporten a uns temps no tan llunyans, "antes de les sueques", com dirien ells mateixos. El turisme va venir per canviar la vida d'aquest racó de la Costa Brava, on la seva gent es dedicava bàsicament a la vinya, la salaó, i la pesca. Però també a la indústria tèxtil, a l'elaboració de begudes gasoses, o a la construcció de vaixells.
Avui, gran part d'aquesta diversitat de fonts de riquesa s'ha diluït enormement, si bé conservem amb molt d'orgull les salaons de la famosa Anxova de L'Escala, la resta d'indústries de què vivien els nostres avantpassats pràcticament han desaparegut o són residuals i més del 80% de la nostra economia depèn del turisme.
El turisme ens ha permès prosperar econòmicament durant setanta anys, i segurament ho continuarà fent durant molts anys més. Però els perills d'aquest monocultiu econòmic són molt grans i s'han fet més evidents durant les últimes setmanes, quan un enemic invisible ha aturat el món, confinat a milions de persones i congelat les reserves hoteleres.
Un diminut virus amb corona, sempre la corona, amenaça d'arruïnar-nos la temporada.
Bon moment per mirar enrere i pensar com se'n sortien els nostres avis "antes de les sueques".
La resposta és tan simple com difícil de dur a terme. Diversificant.
L'Escala necessita de forma urgent polítiques que fomentin l'arribada, a la nostra vila, de noves fonts de riquesa que equilibrin el mercat laboral, que diversifiquin la nostra economia, que creïn noves oportunitats de feina als nostres joves més enllà del sector serveis.
Vivim en un moment de canvis immensos en l'àmbit global, ple de perills i també d'oportunitats, i a aquestes oportunitats ens hem d'aferrar. Les TIC, les noves fonts d'energia, o la capacitat creativa dels nostres dissenyadors. Un munt de possibilitats on buscar i apostar. Apostar per un entrellat econòmic que pugui conviure amb el turisme, amb les nostres tradicions, amb el nostre entorn i el nostre preuat paisatge envoltat de parcs naturals de nord a sud.
És un repte complicat i necessari a la vegada, que requereix un estudi previ, un pla de desenvolupament, una tria acurada d'idoneïtat de cada possible aposta, perquè estem parlant de quina Escala volem per al futur més proper. El que ens porta a plantejar-nos la següent pregunta: Què ha fet el govern socialista en aquest sentit en els últims tretze anys?
Que a nosaltres ens consti, ni s'ho han plantejat.

Fredi Guirado
Regidor d’ERC l’Escala