L'Escala

Notícia

Els últims pressupostos (Hora Nova - 16/10/2018)

Etna Estrems

Encarem l'últim trimestre de l'any i, amb ell, una època de bons desitjos i projectes de futur. Tots, encara que ens neguem a reconèixer-ho, comencem els anys nous amb ganes de fer coses, amb intencions d'emprendre, amb il•lusions de fer realitat somnis. Però abans d'acabar l'any és moment de posar les bases per encarar el nou amb fonaments i als ajuntaments, passa una mica el mateix.
Aquests darrers mesos de 2018, a l'Escala com a la resta de pobles i ciutats del país, es debatran i aprovaran les ordenances fiscals i el pressupost per a 2019. Dos documents que, encara que sembli que no ens afecten, són els que regiran durant tot un any quants impostos i taxes pagarem i en què els gastarà l'Ajuntament. I en aquesta ocasió, a més, seran els últims de la legislatura.
Des d'ERC fa molts anys que insistim en unes ordenances progressives i socialment justes, que, per exemple, premiïn als qui reciclen i cuiden el medi ambient i ajudin als emprenedors a començar projectes. Unes ordenances que bonifiquin impostos de circulació als vehicles elèctrics, els d'escombraries als qui s'ocupin de reciclar al màxim o que permetin el pagament fraccionat de les taxes d'obertura d'establiments, abonant una part al principi i una altra al cap d'un any, depenent de l'èxit del projecte.
Per altra banda i pel que fa al pressupost, el nostre cavall de batalla principal durant tots els anys ha estat la inclusió d'habitatge social. L'Escala, amb més de 10.000 habitants, no té ni un pis destinat a ús social, ni un! Fa anys que intentem fer veure al govern socialista que la manera de construir habitatge social de forma eficient i immediata és rehabilitant les propietats que ja tenim i invertint, cada any, una quantitat en la compra i rehabilitació de pisos repartits per tot el municipi. L'Escala té un pressupost de 21 milions d'euros, penseu que, per exemple, 200.000€ l'any dedicats a habitatge social són massa diners? Ni tan sols arriba a un 1% del pressupost total del poble i podria generar-nos 2 habitatges cada any per a persones en risc. I si haguéssim començat a actuar fa 7 anys, quan ERC va començar a demanar-ho, ja en serien 14, 16 al 2019.
Les grans obres amb desenes de pisos tots junts en una zona concreta ja han passat a la història; requereixen una inversió inicial molt gran i, a més, agrupen tot l'habitatge social en un lloc concret del poble, normalment, allunyat de tot. Aquest model del passat és lent i molt i molt costós per uns ajuntaments que tenen molt limitat el poder econòmic per una llei espanyol que estreny els cinturons de les administracions locals fins, gairebé, ofegar-les, LARSAL. Hem de reinventar-nos per aconseguir un triple efecte; lidiar amb LARSAL, dotar al poble de parc d'habitatge social i revitalitzar els barris de l'Escala.
Aquest any, per tant, no hi haurà sorpreses. Fa anys que el nostre "sí" als pressupostos pivota sobre l'eix social i el nostre suport a un pressupost 2019 que es preveu molt continuista i sense grans inversions estarà, principalment, condicionat a l'existència d'una partida generosa dedicada exclusivament a la rehabilitació o compra d'habitatge social. Com des de fa set anys, sense canvis de rumb. Diuen que perseverar és l’única manera d'aconseguir resultats.
 
Etna Estrems Fayos
Portaveu d’ERC l’Escala