L'Escala

Notícia

Ser voluntari (Hora Nova - 20/11/2018)

Etna Estrems
Etna Estrems ERC l'Escala
Etna Estrems ERC l'Escala

Ser voluntari és sinònim de regalar temps. Aquest temps que tant ens falta avui en dia, aquest temps que sempre escasseja i que mai sabem d’on treure, aquest temps que tots diem que no tenim.
Ser voluntari és sinònim de donar molt i rebre poc. Donar sense pensar. Donar amb l’única finalitat de millorar alguna cosa que ens mou de cor, sense més. Donar enginy, donar idees, donar hores tretes de la família o els amics, donar un tros de tu mateix a una causa en què creus.
No és fàcil ser voluntari i, a voltes, és molt desagraït. D’entrada costa molt treballar a gust de tothom, que tothom entengui la feina que fem, que tothom comparteixi la necessitat de fer-la o que tothom estigui d’acord amb la manera d’enfocar-la. Sempre hi ha qui critica la gestió d’una entitat, qui no entén per què destinem tant temps a una causa que, potser ni tan sols comparteixen, qui està segur que la faria millor... Però també és cert que el retorn emocional que té una feina voluntària és incomparable. Justament per això, perquè és una tasca que fem per compromís, per ideals i per convicció.
L’Escala té moltíssimes entitats i associacions que treballen per causes o finalitats ben diverses i totes igual de dignes i necessàries; entitats socials, lúdiques, animalistes, culturals, esportives,... cobrint uns espais que són impossibles de cobrir des de l’administració. Regalant talent, innovació, hores, feina, esforç però sobretot posant l’ànim en cada pas.
Fa dies que l’Escala escoltem moltes notícies de juntes d’associacions i presidents de causes que no poden més i necessiten fer un pas enrere; la junta de l’associació Catalunya contra el càncer, el delegat local del banc de sang i de teixits, la junta del CER, la presidència del Futbol,... Dècades de col·laboració en entitats de forma absolutament desinteressada que només podem fer que agrair en majúscules. Però és imprescindible trobar i preparar relleus, perquè de no ser així aquestes entitats, com tantes altres, acabaran per desaparèixer.
Explicar i transmetre a la gent jove que tota aquesta feina sí que es paga, i que es paga amb valors molt més rics que els diners. Es paga quan les coses surten bé, quan els objectius es compleixen i les nostres causes creixen i ajuden a la gent. Un “sou” indescriptible i que només s’aconsegueix quan fem les coses des del cor, com deia abans. Segurament l’educació social en general, des de casa i des de l’escola, és bàsica per aconseguir joves amb valors de voluntariat sòlids. El principal problema de tot aquest teixit voluntari del nostre poble és que aquells que hi són, hi són sempre i des de sempre, i que aquells qui haurien d’entrar-hi, per falta de tradició o inclús per vergonya d’entrar en grups nous, no s’hi atreveixen. També és molt important la feina d’acceptació i acompanyament de nous voluntaris dins les associacions, la delegació de responsabilitats perquè aquells qui s’endinsen en l’aventura d’ajudar se sentin útils i valorats.
Ser voluntari no és senzill, i ho sé en pròpia pell, però és de les millors coses que es poden fer a la vida. Veure com tot allò en el que creus es fa realitat, és la millor de les recompenses.
 
Etna Estrems Fayos
Alcaldable 2019 - ERC l’Escala