L'Escala

Notícia

Mobilitat elèctrica; l’aposta de futur. (Hora Nova 18/12/18)

Etna Estrems

És innegable que a poc a poc les noves formes de mobilitat es van imposant. Cada cop més persones opten per desplaçar-se amb un patinet, un monocicle o una bicicleta elèctrica per moure’s per les grans ciutats. Tant és així que algunes ja han començat a regular la convivència entre aquest tipus de vehicles, els vianants i els cotxes. Barcelona, València, Madrid i Granada són l’exemple que, quan una revolució com aquesta ens aborda, és molt millor treballar per una bona convivència des dels ajuntaments, promovent ordenances locals de regulació de la circulació des de l’administració més propera, que no pas esperar que l’administració central, molt llunyana als problemes del dia a dia local, posi fil a l’agulla. Aquestes ciutats han començat a regular per on poden o no poden circular i, sobretot, quina relació han de tenir amb la resta d’agents que trobem circulant pels nostres carrers.
Però això no és el més important. El més important és creure-hi i apostar-hi. I si hi creiem i hi apostem, el primer que hem de fer és adaptar el nostre urbanisme i els nostres carrers a aquesta revolució. L’Escala es converteix, als estius, en una ciutat de dimensions similars a Castelldefels o Granollers (uns 70.000/80.000 habitants) i per tant, la circulació esdevé un dels principals temes a tenir en compte. Apostar per la mobilitat individual elèctrica vol dir dissenyar recorreguts segurs per a qui l’utilitza però també pels vianants i pels cotxes convencionals. Dissenyar-los i començar-los, a poc a poc, a adaptar. Adaptar-los pensant en el futur, amb mirada llarga de ciutat, amb un projecte global de com volem que es configuri el nostre espai urbà d’aquí a uns anys.
Aquest tipus de mobilitat té molts avantatges. D’entrada, utilitza una energia neta i respectuosa amb el medi ambient, sostenible, sense carburants i sense contaminació; un dels problemes que més ens preocupen en relació amb la cura del nostre entorn. Per altra banda, descongestiona el centre i els punts de màxim interès turístic de cotxes. Cotxes que, recordem, a l’Escala estem intentant apartar del front marí i que tenen reals problemes d’aparcament. En definitiva, apostar per l’adequació dels nostres carrers vers la imminent arribada massiva d’aquests vehicles a la nostra vila, tinguem segur que seran el regal estrella d’aquest Nadal, és apostar pel respecte al nostre paisatge i oferir la possibilitat palpable de descongestió dels punts de màxima afluència de turistes. Apostar per aquest tipus de mobilitat és apostar per un poble respectuós amb els vianants i fàcilment accessible per a tothom. És apostar per la construcció d’una vila innovadora, moderna i amable, on tothom tingui el seu espai, un espai que respecti el dels altres, que ens ofereixi seguretat i, sobretot, experiències positives.
Comencem a apostar per l’Escala del futur?