L'Escala

Notícia

La història inacabable (L'Empordà 15/01/2019)

Etna Estrems

No hi ha manera. Pràcticament una legislatura sencera parlant del mateix i seguim amb els mateixos problemes. Quasi quatre anys demanant que es posi remei al tema dels abocaments descontrolats a l'Escala i seguim, seguim i seguim.
Durant els últims dies han tornat a aparèixer restes de fibrociment (el que habitualment diem "uralita") al solar del costat de l'escola bressol. No és la primera vegada. Sembla que cada vegada que hi ha obres relacionades amb canalitzacions diverses apareix fibrociment en diferents punts del poble. És escandalós l'abocament descontrolat d'aquest material que, recordem, va ser retirat del mercat pels gasos cancerígens que desprèn al ser trencat, al costat del lloc on els més petits del municipi passen moltes hores durant el dia, però no és l'únic lloc on se n'ha vist. A la zona industrial de l'Escala també fa setmanes que es denuncia que hi ha restes d'aquest material, i segueix allà.
Però el problema dels abocaments descontrolats no acaba aquí. Aquesta zona, el polígon industrial, està plena de petits abocaments de runa que acaben formant muntanyetes senceres de materials de construcció llençats irregularment fora la deixalleria.
Des d'ERC l'Escala portem tota la legislatura denunciant aquest problema. Alertats per un ciutadà escalenc, ja la legislatura passada, de la runa a la zona dels termes, vam recórrer a medi ambient de la Generalitat aconseguint, després de diversos anys de denúncia per part d'aquest ciutadà i el cas omís de les administracions, aturar els abocaments massius que s'estaven fent just al límit del parc natural del Montgrí. No obstant això, la muntanya de runa segueix al mateix lloc i no s'ha retirat.
Però sembla que la història no s'atura. Els petits abocaments de runa se segueixen fent a la zona del Camí dels Termes i a la zona del polígon industrial, ben a prop de la deixalleria. Som conscients de la dificultat del control exhaustiu d'aquestes pràctiques pel sol fet de ser, tot i que recurrents, molt puntuals però no pot ser que es converteixi en una cosa quotidiana, i encara menys quan es tracta d'abocaments de materials com el fibrociment i, sobretot al costat de l'escola bressol.
El govern escalenc s'hi ha de posar fort. La ciutadania i l'oposició ho hem demanat i denunciat per activa i per passiva fa mesos i mesos. Hem d'acabar amb aquesta història. Hem d'aconseguir controlar els abocaments de runa. És urgent treballar-hi i aturar-los. El "qui dia passa, any empeny" ja no serveix. Volem solucions i les volem ja.