ERC Les Franqueses

Totes les notícies


Ple municipal ordinari de gener

Des d’avui i fins dimecres 27 de gener a les 18h podeu enviar preguntes a ple@lesfranqueses.cat les quals seran resoltes al final de la sessió plenària. Cada ciutadà/na disposarà de dos minuts per a formular les seves qüestions, les quals seran llegides per un representant de l’Ajuntament. Les preguntes del públic es llegiran per ordre d’enviament i durant un màxim de 25 minuts. El ple municipal del mes de gener se celebrarà dijous 28 a les 20h per via telemàtica i es podrà seguir mitjançant el canal de YouTube de l'Ajuntament. Podeu consultar l'ordre del dia al web de l'Ajuntament.

24 de gener de 2020: Homenatge a les víctimes en el 81è aniversari del bombardeig

82 anys del bombardeig de Les Franqueses

El 24 de gener de 1939 l'aviació feixista va deixar caure les seves bombes a la zona propera a l'estació de Corró d'Avall. El 2019, en motiu del 80è aniversari d'aquest fet que va deixar tres víctimes mortals i va causar nombrosos danys humans i materials, es va inaugurar un monument commemoratiu a la plaça de l'Ajuntament i una placa a l'estació. També es va plantar un plançó de l'arbre de Gernika. Avui fa un any ERC participava amb la resta de partits i entitats de la vila en l'acte del 81è aniversari del bombardeig, però enguany les mesures sanitàries no permeten que es porti a terme un acte col·lectiu. Però no volem deixar de recordar en aquesta data les víctimes de la violència i del totalitarisme, tant al nostre poble com arreu del món.

La nova normalitat

En el darrer butlletí municipal, reflexionem sobre com sembla que, de mica en mica, ens anem adaptant a la nova situació. El govern en minoria de les Franqueses ha mostrat diligència a l’hora de permetre l’inici de les tasques per a la modificació del restrictiu Reglament Orgànic Municipal aprovat per Junts i socialistes a l’anterior etapa. Després d’anys de queixes ha calgut que presentéssim i s’aprovés una moció que s'ha fet efectiva al ple següent en lloc de fer-nos esperar fins l’avorriment com era habitual. Cal destacar que, fins ara, l’actitud de la majoria dels càrrecs electes del govern i l’oposició és un punt de partida força més engrescador que el que molts recordem, pensant en la situació similar viscuda al municipi quan les polítiques dels protagonistes  principals  d’aquell  trist  període  van  deixar-nos  un  poble  sense  pressupostos,  ordenances,  padrons,  etc...  un  any  rere  l’altre fins a les eleccions del 2011. Però la nova normalitat ha de portar implícita, millor de bon grat que a disgust, un major grau de participació, informació, voluntat de cooperació i empatia. I no és bo que això no hagi passat mentre els que governaven no en tenien necessitat. I no tenim encara cap seguretat que passi, a partir d’ara. Seguim (malgrat haver-ho sol·licitat formalment mitjançant una  moció) sense espais per a la  legítima i lliure expressió dels partits, grups, associacions i entitats del municipi. La por i les restriccions a la llibertat dels altres, encara que es disfressi de voluntat d’ordre i endreça, no és mai bona. I l’experiència recent ens ha deixat sancions per penjar cartells i impunitat per pintades feixistes i xenòfobes al municipi.

Sobre l’ajornament electoral

El PSC s’amaga darrera d’altres entitats per recórrer l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya. La Lliga Democràtica, el primer partit en impugnar l’ajornament de les eleccions havia estat negociant amb el PSC per formar una coalició o fer un acord per presentar-se junts el 14F. No va ser així però ara sembla que fan la feina bruta als socialistes. El PSC/PSOE no es deu haver atrevit. Sembla que l’última preocupació del ministre candidat Illa i del PSC siguin els ciutadans de Catalunya. Només els mouen i els preocupen els seus interessos electorals, no salvar vides. El PSC accepta l’ajornament però continuen pressionant al govern. Una posició absolutament diferent que en les eleccions d’Euskadi i Galícia. Tot indica que és una maniobra des de la Moncloa. Un nou 155 en aquest cas aprofitant la pandèmia. Cinisme, frivolitat i irresponsabilitat. Les elits i el poder econòmic català també pressionen per mantenir les eleccions el 14F. Malauradament, estem acostumats que siguin ells el que manin. Però no ho podem permetre. Aquestes eleccions també hauran d’anar d’això, de barrar el pas als que han manat sempre. Hem de trencar 40 anys d’alternança sociovergent a la presidència de la Generalitat també per trencar amb aquest tipus de dinàmiques. ➜Hi ha consens polític, que és un valor importantíssim en una situació com l’actual ➜ Esperem que no s’hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic ➜ Esperem que no ens tornem a trobar amb un 155 encobert  

Espai Can Prat

Can Prat torna a tenir servei de pediatria

Des del mes de març de 2020 i a causa de la crisi sanitària el servei de pediatria estava centralitzat al CAP Les Franqueses, situat a Bellavista. Segons comunica l'Ajuntament, des del 18 de gener de 2021 el CAP de Corró d'Avall ubicat a Can Prat compta de nou amb un servei d'atenció pediàtrica gràcies a la presència de dues persones d'infermeria que realitzen revisions periòdiques programades. La resta de visites es continuaran fent a Bellavista.

Un moment de la presentació

Presentat el llibre "Tornarem a vèncer" a la Plaça de l'Espolsada.

Ahir, 26 de setembre, es va presentar al nostre municipi el llibre de Marta Rovira i Oriol Junqueras que recull la proposta estratègica dels republicans per assolir la independència. En l'acte hi van intervenir Carme Ballús, filòloga i escriptora de Les Franqueses, Àngel Profitós, portaveu del grup municipal i Jordi Solé, eurodiputat d'ERC. A “Tornarem a vèncer (i com ho farem)”, Rovira i Junqueras analitzen les fortaleses i les febleses del moviment independentista, així com les amenaces que l’envolten, i defensen que cal “ser més i estar més preparats per tornar-hi i guanyar de manera definitiva” la República catalana. Pels republicans, això passa per penetrar zones clau com les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, arrabassant l’hegemonia socialista, i aconseguir superar el 50% dels vots elecció rere elecció. També estan convençuts que cal governar i governar bé per demostrar que la República catalana equival al benestar social. I tot i que assenyalen el referèndum pactat amb l’Estat com “la millor opció”, no descarten recuperar la unilateralitat i la desobediència civil. Defensen també fugir de retrets i picabaralles dins del moviment i volen seure a debatre propostes, com la que ells presenten en aquest llibre, per assolir una estratègia compartida.

El que veiem a Can Prat, més enllà d’un flamant edifici

Els veïns de la Plaça de Can Prat i els seus voltants hauríem d’estar ben contents. Després de més de 10 anys de projectes aprovats i aturats, d’obres aprovades i començades, però finalment també aturades, sembla que finalment és la definitiva. Al mes de març es publicà la represa de les obres de l’edifici de Can Prat, que finalment es convertirà en un equipament sanitari i esportiu, a més de cultural. Així mateix, al novembre és donà llum verda a la urbanització dels espais exteriors de l’espai, on hi haurà un estacionament i una zona verda enjardinada, amb una àrea de descans. Hauríem d’estar ben contents, però és que ja fa més de 10 anys que esperem amb aquesta baluerna de ciment inacabada davant dels nostres balcons. Quina casualitat que sigui abans de les eleccions quan es decideixen a acabar-la! A l’espera d’una solució per a l’edifici, els anys han anat passant i els espais del seu entorn –que és el nostre– s’han anat degradant. No s’han adequat els espais a la realitat del veïnat que hi viu i no podem gaudir-ne. Qui passi en cotxe per la plaça, dividida en dues parts pel carrer Tagamanent, deu pensar que aquest barri és d’allò més agradable, que és d’allò més cuidat. Ara bé, els veïns no som d’aquesta opinió. A una banda s’hi veu una renglera de cases amb una entrada a la plaça, on hi ha un espai de gespa i un bonic arbre al mig. Ara, s’hi hi entres i realment intentes gaudir de l’espai, t’hi trobes un espai deixat, ple de pintades i de brutícia. L’altre banda no és pas millor. S’hi troba una zona verda amb grans arbres, ben bonica de veure a condició de mirar-la de lluny. Si baixes les escales que hi condueixen t’hi trobes quatre pistes de petanca on en 16 anys no hi hem vist jugar ningú. No estan en bones condicions i s’han convertit en un espai de sorra que és utilitzat per la molsa que hi creix i els gossos que hi deixen les seves necessitats. Les pistes convertides en pipicans estan emmarcades per uns vorals d’un pam d’alçada que provoca caigudes i entrebancs en petits i grans.

Les Franqueses necessita un programa d’acompanyament a la gent gran

L’experiència al pas dels anys ens ha fet veure que la societat en la que estem vivint, sovint deixa de banda a les persones grans que ja no ens poden ajudar i que és en aquest moment de la seva vida quan necessiten ells l’ajuda, aquest és l’objectiu d’aquest programa, un programa que ja funciona en part, però que hauria d’evolucionar a mida que passa el temps. Des d’ERC LF tenim la ferma voluntat d’ampliar els serveis que l’Ajuntament ofereix a la gent gran i a la gent amb discapacitats. Proposem un servei d’atenció domiciliària especial que inclouria una visita a domicili per valorar la situació de la persona i del seu entorn, tant familiar com físic, valorant entre d’altres l’accessibilitat del domicili i la dependència. L’objectiu d’aquest servei és adaptar-se a les necessitats de la persona. El servei inclourà així mateix el suport a la gestió de la documentació de la llei de dependència, a fi que la paperassa no sigui un obstacle per fer efectius els seus drets, així com altres possibles gestions, solucionar possibles situacions de risc que requereixin una intervenció més immediata. També s’hi inclouran altres petits serveis, com l’acompanyament a les visites mèdiques, gestions amb serveis de bugaderia, higiene personal o de petites reparacions a la llar, etc. Així mateix, creiem fermament que cal cuidar no només les persones dependents, sinó també els seus cuidadors no-professionals, amb una visió global de la problemàtica, entre d’altres amb cursos de formació i descans per a ells. D’altra banda, pensant en la gent gran activa, el servei es proposa facilitar la seva incorporació a activitats físiques adaptades a les seves patologies, amb seguiment del Servei de Salut Pública, a fi d’afavorir-ne alhora el manteniment físic i la socialització.