Llançà

Totes les notícies

L'alcalde de Llançà ha de suspendre el ple del pressupost per haver vulnerat els drets dels regidors

Guisset ha tingut que resoldre a favor d’ERC el recurs de reposició presentat   Els republicans varen presentar dijous passat un recurs de reposició sol·licitant la nul·litat de la Comissió Informativa celebrada el dia 3 desembre i que s’anul·lés la convocatòria del ple ordinari previst pel dia 10, on entre d’altres, s’havia de debatre i votar el pressupost municipal 2020.    El portaveu Guillem Cusí ja va advertir a l’alcalde a l’inici de la comissió que s’havien saltat l’acord que fixa la periodicitat de les sessions i que sense previ avís no podia canviar les dates i els horaris. Tanmateix Cusí va destacar "com a més greu, haver vulnerat el procediment establert i el dret fonamental de participació en els assumptes públics dels regidors", degut que no es va proporcionar els expedients corresponents a l’ordre del dia i més concretament el Pressupost.    Segons Cusí "si les comissions han de servir, tal com indica el reglament, per a un millor estudi i preparació dels assumptes que s’han de sotmetre’s a aprovació i han de servir de base per el debat, és intolerable que actuïn d’aquesta manera, privant a l’oposició de la documentació necessària."    Els republicans denuncien també "la inoperància d’aquest govern", així com el cost que suposa pel poble governar d’aquesta manera, però el més preocupant és que presumptament ho facin de mala fe per perjudicar a l’oposició.    "En els sis mesos de govern de Guisset han canviat les dates dels plens i les hores establertes en 3 ocasions i alhora no han proporcionat sempre tota la documentació o la facilitat fora de termin", ha conclòs Cusí. 

ERC Llançà acusa al govern de no complir el compromís de consultar els usos de Can Marly

Les obres s'han iniciat sense tenir un projecte definit i consensuat El passat dilluns 20 de novembre, a Llançà es va celebrar un ple extraordinari per aprovar una modificació de crèdit per salvar la despesa corrent. Segons el grup d'ERC, el govern trenca el compromís de portar a referèndum els usos de la Casa Marly i destina part de la modificació a adequar-ne l'edifici de ponent situat al carrer Cabrafiga. La intenció és posar-lo en funcionament el més aviat possible sense haver-ne determinar l'ús. L'argument dels republicans segueix explicant que l'ajuntament de Llançà pateix problemes de liquiditat i acumula factures al calaix per valor de 74.663 €. L'actuació s'ha realitzat per evitar una situació d'impagaments de factures durant els darrers mesos, i assumir despeses que han estat superiors a les previstes o mal pressupostades. El govern municipal ha tramitat un expedient de modificació de crèdit dins del pressupost municipal per tal de poder assumir el pagament de factures i despeses no previstes durant el 2019, entre les quals hi ha la reurbanització del carrer la Farella per valor de 17.951 €, l'adequació de la Casa Marli per 21.664 € o la reparació de la màquina neteja platges per 20.811 €. Aquesta modificació es va aprovar amb els vots favorables del govern i l'abstenció de tota l'oposició. El republicà Guillem Cusí justificava el sentit del vot en la responsabilitat de no deixar cap proveïdor sense cobrar però alhora destacava que "Ara s'han pagat aquestes factures gràcies a una baixa en el pressupost, però ens fa por pensar que si s'ha d'actuar d'aquesta manera en despeses corrents, què faran quan els imports siguin superiors o no tingui consignació pressupostària? Què hi ha més al calaix?". Tanmateix, el grup d'ERC va carregar contra el govern per iniciar les obres d'adequació de la Casa Marli sense tenir un projecte definit i saltant-se el compromís de portar a consulta ciutadana els usos als quals s'han de destinar aquestes instal·lacions.

ERC Llançà sol·licita un ple extraordinari urgent, com a resposta a la sentència del Suprem i per demanar l'amnistia i en defensa del dret d'autodeterminació.

El ple se celebrarà el dijous 17 d'octubre a les 9.30 h del matí, just després del ple que hi havia convocat per l'elecció dels membres de les meses electorals del pròxim 10 de novembre. Tan bon punt s'ha conegut la sentència que condemna els presos i preses polítiques a fins a 13 anys de presó, els republicans han presentat a l'Ajuntament de Llançà una sol·licitud de ple extraordinari, per poder debatre i votar una moció "DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L'AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D'AUTODETERMINACIÓ". La sol·licitud destacava que la celebració del ple no es demorés més enllà del dia 17 d'octubre. La resposta a aquesta sol·licitud però, s'ha fet esperar fins passades les 3 h del migdia, on l'actual govern ha refusat la proposta de què el ple se celebrés al vespre i no al matí, per tal que l'assistència de públic pogués ser més notòria. Adjunt trobareu els arxius de la sol·licitud i de la pròpia moció.

Retiren del web de Llançà una oferta de feina que discriminava el català

L’anunci requeria el coneixement del castellà, mentre que pel que fa al català es diu que és “valorable, no és fonamental” L’oferta era per treballar al centre de dia Per treballar al centre de dia de Llançà es requereix saber idiomes: “Castellà, nivell alt escrit i parlat. Català, nivell inicial (valorable, no és fonamental).” Aquest redactat d’oferta de feina clarament discriminatori amb la llengua del país ha estat poc temps al web municipal però suficient per encetar la polèmica. L’Ajuntament s’ha afanyat a retirar-lo, atribuint-ho a errades de l’empresa contractant que hi ha al darrere, Accent Social, l’empresa concessionària del servei municipal de centre de dia. El despropòsit de l’anunci el va destapar un usuari a les xarxes socials publicant una captura de pantalla de l’oferta que ara ja és l’únic rastre que queda del text. “Em sembla impossible que un proveïdor de serveis a l’Ajuntament de Llançà pugui fer una oferta de feina amb un menyspreu a la utilitat de la llengua catalana”, escrivia l’usuari aquest 20 d’agost passat, abans que desaparegués l’anunci. Guillem Cusí, cap de l’oposició al consistori, també se’n va fer ressò a les xarxes. “El menysteniment de l’empresa i del mateix ajuntament cap al català és vergonyant”, comentava el portaveu d’ERC. Per la seva banda, Sílvia Barris, alcaldessa accidental aquests dies d’agost, deixa clar que l’Ajuntament no avala el polèmic text. “A ningú se li acudeix que es pugui fer un anunci amb aquests requisits per treballar al centre de dia de Llançà. Ho hem retirat i hem demanat explicacions a l’empresa”, diu Barris. En un comunicat l’Ajuntament ahir va deixar constància que “sempre ha treballat per la defensa del català i que en cap moment s’ha volgut o pretès infravalorar la nostra llengua”. L’Ajuntament demana disculpes per la publicació, en el sentit de no haver detectat “l’error administratiu de l’empresa ocupadora”, i afirma que en cap cas és responsable dels requisits que es demanaven.

La família de Martínez Lozano denuncia l'abandonament del Museu de l'Aquarel·la de Llançà

El director va ser acomiadat un any enrere i fa més d'un any i mig que la junta del Patronat no es reuneix Aquest passat mes de gener es van complir trenta anys de la inauguració del Museu de l'Aquarel·la de Llançà, l'únic museu de l'Estat espanyol dedicat a aquesta tècnica pictòrica. L'efemèride, prou important, no es va ni commemorar. Això, unit al fet que el museu no té director des de fa un any quan Eduard Martínez, net del pintor Martínez Lozano, va ser acomiadat i que també la junta del Patronat que el regeix no es reuneix des del 2017, fa pensar a la família de l'artista que l'Ajuntament, responsable del museu, no està complint amb els deures de gestió i que el centre pateix abandonament. «No sé si és per ignorància cultural però aquest Ajuntament no té la capacitat per gestionar-lo», diu Eduard Martínez. Fa uns mesos el regidor Guillem Cusí (ERC), a l'oposició, ja va exposar durant un ple municipal aquests fets sense rebre cap resposta aleshores per part de la regidora de Cultura, Sònia Sarola (JUNTS). Per Cusí quedava clar «que s'han saltat els estatuts i que aquest museu va a la deriva». També pensa així Eduard Martínez, qui ha estat director del museu durant deu anys. Martínez, fins i tot, assegura que el museu no disposa ni de pressupost -els darrers anys era de 61.000 euros, incloent-hi les despeses de personal. En aquest sentit, segons Cusí, el juliol passat es va aprovar inicialment per ple una modificació de crèdit que deixava al museu sense pressupost. Per Cusí, l'equip de govern està promovent «un tancament encobert del museu». «El centre està totalment inactiu, sense cap programació expositiva i només amb el conserge de la Casa de Cultura com a personal», es lamenta el regidor, qui creu que això «és un fet molt greu per Llançà» i més «si la idea és obrir la Casa Marly amb tres museus més». Quelcom que també s'ha posat en evidència és la ignorància total d'aquests fets per part de la junta del Patronat del Museu, a la qual encara ara no se li ha comunicat oficialment la dimissió de l'exdirector, quelcom que ha confirmat Alícia Viñas, exdirectora del Museu de l'Empordà de Figueres i membre de la junta del Patronat designada pel mateix Martínez Lozano.

ERC Llançà aconsegueix el compromís de l’alcalde per celebrar una consulta popular sobre els usos de can Marly

El ple va aprovar la concessió demanial de Can Marly a 30 anys per 2,17 M€, amb l’abstenció de l’oposició. Durant el ple ordinari de 29 de juliol es va tractar l’aprovació de l’acord de concessió amb la Generalitat de Catalunya per l’antiga Residència de Temps Lliure. Aquest preveu el pagament d’un cànon anual 72.498,46 € a trenta anys. El grup municipal d’ERC va presentar una moció d’esmena a la totalitat per sol·licitar una suspensió de l’acord i tornar a obrir negociacions, emparant-se en l’article 22 de la Llei de Patrimoni Cultural, que suposaria la cessió gratuïta de l’equipament. Tanmateix, la moció també contemplava portar a consulta ciutadana els usos que s’hi podrien destinar.    Un cop transcorregut el debat entre el portaveu d’ERC, Guillem Cusí, i l’equip de govern, els republicans optaren per retirar l’esmena a la totalitat per no interferir en l’adquisició de l’immoble, després d’arrencar el compromís del govern de portar els usos a consulta popular. La ratificació de l’acord de concessió es va acabar produint amb els vots favorables del govern i l’abstenció de l’oposició.   Tot i així, Cusí no va estalviar crítiques cap el govern per com s’ha gestionat tot plegat: “han tancat un acord que afectarà molt a les arques municipals. L’han tancat amb una certa impulsivitat per oportunisme, amb total opacitat, i sense tenir en compte en cap moment a l’oposició tot i ser un tema tant transcendental. No només això, sinó què ho varen gestionar en període electoral i signar amb un govern interí dies abans de l’inici de la nova legislatura”. No obstant, els republicans varen manifestar clarament que el seu objectiu era obtenir la casa Marly, tot i la desavinença amb l’acord.   https://www.empordadigital.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=12109:erc-llanca-aconsegueix-el-compromis-de-l-alcalde-per-celebrar-una-consulta-popular-sobre-els-usos-de-can-marly&Itemid=1105

MOCIÓ PER A REALITZAR UNA CONSULTA POPULAR SOBRE L’ACCEPTACIÓ DE LA CONCESSIÓ DEMANIAL DE LA CASA MARLY

L’Ajuntament de Llançà ha de tenir com a objectiu articular i implementar la participació dels seus ciutadans en els afers públics i en la vida comunal del municipi. Les associacions i/o els col·lectius, així com els ciutadans de Llançà, desenvolupen una tasca important i, per aquest motiu, entenem que és l’obligació de l’Ajuntament garantir la transmissió d’informació de manera bidireccional i recíproca, així com la col·laboració entre ambdues parts.   És per això que cal avançar cap a un nou model en el que sigui el conjunt del poble, representat per l’Ajuntament, el que prengui les decisions clau en política municipal.   L’Ajuntament de Llançà ha acordat aprovar la concessió demanial administrativa, per a l’ús privatiu del domini públic sobre la finca situada al carrer Rafael Estela 18 de Llançà (Casa Marly), per tal de destinar-la a usos assistencials i socials, per un període de 30 anys i per un import de 2.174.953,80 €.   Aquesta acord ha generat gran controvèrsia en la ciutadana, per el cost que suposa, per la manca d’informació sobre el projecte que si vol desenvolupar i per molts altres motius rellevants. Fet que s’ha de resoldre amb la màxima transparència i consens i que ha de finalitzar amb la resolució de convocar una Consulta Popular per conèixer el parer de tots els ciutadans de Llançà.   És per aquest motiu que presentem la següent moció per a la realització de l’esmentada consulta.       MOCIÓ PER A REALITZAR UNA CONSULTA POPULAR SOBRE L’ACCEPTACIÓ DE LA CONCESSIÓ DEMANIAL DE LA CASA MARLY   EXPOSICIÓ DE MOTIUS   L’Ajuntament de Llançà i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya van iniciar els tràmits per a formalitzar la concessió demanial de la finca situada al carrer Rafael Estela 18 de Llançà, antiga Residència de Temps Lliure de la Generalitat de Catalunya (Can Marly), per a destinar-la a usos ASSISTENCIALS i SOCIALS. En data 26 de març de 2019 aquest Ajuntament va trametre a la Direcció General del Patrimoni l’estudi d’usos de l’equipament municipal Can Marly i l’informe tècnic corresponent, ambdós elaborats per l’arquitecte assessor municipal d’aquesta corporació.

ERC de Llançà vol una consulta popular sobre la residència de Can Marly

Presentarà una moció en el proper ple i farà campanya per aconseguir-la EMPORDA.INFO 18.07.2019 | 16:47 El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Llançà preveu presentar una moció en el ple del mes d'agost per reclamar que l'Ajuntament faci una consulta popular entre el veïns empadronats majors de 16 anys, per saber si s'aprova l'acord de concessió demanial de 30 anys sobre la Residència de Can Marly per valor de 2'1 M€, tal com ha acordat el govern municipal amb la Generalitat de Catalunya. El portaveu republicà, Guillem Cusí, ha defensat la conveniència d'aquesta moció per promoure una consulta que posi en mans de la ciutadania una de les decisions més rellevants dels darrers anys, i que més comprometran les arques municipals. L'aprovació de la moció i la convocatòria de la consulta es preveu com un mecanisme de participació per a tractar els assumptes de competència municipal que tinguin caràcter local i que siguin d'especial importància per als interessos de tots els veïns del poble. En referència a la consulta, Cusí assenyala que cal definir un pla d'usos i un pressupost de despeses per a la Residència de Can Marly abans de l'aprovació i de la ratificació de l'acord pel ple municipal. Un pla que, preferiblement, també s'hauria d'elaborar amb participació ciutadana. Els republicans volen consensuar la moció amb les altres forces municipals, si és necessari, iniciant una campanya de recollida d'adhesions per presentar-les juntament amb la moció. També es demana suspendre els tràmits administratius de l'acord aprovat fins a la resolució de la moció. Els republicans, però, volen accelerar els tràmits degut que l'ajuntament preveu aprovar l'acord el proper 29 de juliol, avançant així el ple ordinari previst pel 5 d'agost. Un punt de l'ordre del dia que el govern ja ha avançat com a «Aprovació document de formalització concessió demanial Can Marli». L'oposició en ple s'oposa a la integració d'aquest punt en l'ordre del dia per les presses i opacitat per part del govern.

Guillem Cusí: 'Entomem el repte de capitanejar l'oposició amb dignitat i fermesa'

Parlem amb ... Guillem Cusí: 'Entomem el repte de capitanejar l'oposició amb dignitat i fermesa' Guillem Cusí i el grup d’ERC de Llançà celebren la històrica victòria en els últims comicis municipals, tot i quedar tocats pel pacte entre Francesc Guisset (PSC) i Núria Escarpanter (Junts per Llançà), el qual els va pispar l’alcaldia. - Quina valoració fas del destacat nombre de vots en les últimes eleccions? Des d'ERC celebrem efusivament l'èxit del bon resultat d'aquestes darreres eleccions. Hem desbancat la històrica "Convergència", que havien guanyat totes les eleccions des de l'any 79, però el que és més important i rellevant és que ERC hagi guanyat uns comicis municipals en l'actual democràcia. Estem molt contents per l'ascens meteòric des de la nostra refundació local l'any 2011 en què vam treure 267 vots i un regidor, pels 598 vots i tres regidors del 2015 i els actuals 760 vots i quatre regidors. Això demostra que estem fent molt bona feina i es tradueix en aquesta àmplia confiança que ens ha fet la gent de Llançà. Llàstima que ens hagin apartat i no hàgim pogut governar! - Com descrius les persones del grup que actualment t'acompanyen al consistori? L'equip d'ERC s'ha renovat i incorporem nous companys, companyes en aquest cas, amb molta empenta i molta energia, noves idees, clares i innovadores, i comptem amb l'experiència tant d'haver governat com d'haver estat a l'oposició. El bagatge polític i professional d'uns i altres ens permetrà treballar per un model de poble que aglutini totes les idees i tendències per fer un Llançà millor. En definitiva i el més important: són molt bona gent! - Quin paper ha de tenir ERC en el municipi, al llarg d'aquesta legislatura? Entomem el repte de capitanejar, no l'ajuntament que és el que voldríem, sinó l'oposició. Amb dignitat i fermesa, però a ningú se li escapa que viurem temps complicats, si més no estranys amb el govern actual. Però des d'ERC prioritzarem el bé comú del municipi i això implica buscar una bona entesa i una bona dinàmica de treball.