Llavaneres

Notícia

Ernest Benach inaugura el carrer Alcalde Andreu Bertran i Reverter

Prop de 90 persones s’han aplegat a l’entrada del Parc Joaquim Passi per retre homenatge a l’Alcalde Andreu Bertran i Reverter i inaugurar l’Avinguda que portarà el seu nom.

L’acte, organitzat per Esquerra-Llavaneres, ha comptat amb els parlaments de Lluís Albertí (arxiver municipal), Quim Bertran (fill de l’Alcalde homenatjat), i Ernest Benach (president del Parlament de Catalunya). Tots ells han fet referència a la figura política d’Andreu Bertran i Reverter, recordant la seva entrega i dedicació des de l’alcaldia en plena Guerra Civil.

Bertran i Reverter era militant d’ERC, i va ser nomenat Alcalde el 28 d'octubre del 1937, allargant el seu mandat fins l’entrada de les tropes franquistes el 3 de juny del 1938. Després de l’ocupació es va veure obligat a exiliar-se a França, on primer va treballar en un camp de concentració proper a l’entorn de París, i després en un camp de treball proper a l’entorn de Perpinyà. Bertran i Reverter va tornar de l’exili l’any 1947, i mor a Llavaneres l’any 1958.

Durant el seu mandat va establir plenaris cada setmana per dur a terme un alt i exigent ritme de treball, va vetllar pel control, producció i venta de queviures, va habilitar la Torre Martí per fer-hi escoles municipals, i va iniciar les obres de clavegueram.

Ernest Benach ha reclamat la necessitat de realitzar actes en favor de la memòria històrica, actes com el d’avui per homenatjar, més enllà de les picabaralles dels partits, a totes aquelles persones que van tenir responsabilitats de govern en l’època republicana. També ha reivindicat l’entrega i vitalitat de la Catalunya Republicana, i finalment ha demanat l’anul•lació del procés judicial a Lluís Companys.

Entre els assistents cal destacar la presència dels tres ex-alcaldes de la present democràtica: Albert Alarcón, Josep Ferrer i Víctor Ros, de representants de diferents entitats del municipi, i també de regidors de tots els grups municipals a excepció dels regidors i de l’Alcalde del grup de CIU, que per voluntat pròpia, no ha participat de l’acte.


Secció Local d’Esquerra-Llavaneres
Dimecres, 30 de novembre de 2009