Lleida

Totes les notícies


Fotografia de comiat dels 27 regidors i regidores de la Paeria al final de l'últim ple del mandat

L’oposició tomba el projecte del Parc de les Arts que Larrosa volia aprovar una setmana abans de les eleccions sense procés participatiu

El PSC, amb C’s i PP, rebutja permetre el debat a les tres entitats que van registrar mocions i s’han quedat fora  Els grups municipals d’ERC-Avancem, PdeCat, Crida, Comú i C’s han votat en contra –el PP s’hi ha abstingut- i han tombat el projecte inicial i l’inici de licitació per fer el Parc de les Arts entre els carrers Segrià, Cristòfol de Boleda, Alcalde Pujol i Jardins Jaume Magre. Larrosa, que volia aprovar-lo en l’últim ple del mandat, s’ha quedat sol amb els vots del PSC i la regidora trànsfuga. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha explicat que el grup sempre ha defensat que s’hi faci un parc públic amb el consens i la participació de la ciutadania i ha exposat els motius del vot negatiu: “el projecte té reparació de l'interventor per manca de pressupost, no s'ha consultat al veïnat, no s’ha fet el procés participatiu que vam acordar el 2015 i falten 20 dies per les eleccions municipals.” També ha afirmat que “la nova candidatura d’Esquerra a la Paeria s’ha compromès davant l’actual junta veïnal que donarà prioritat a la construcció del nou parc, que serà fruit de la participació i l’acord amb el veïnat.” Sobrecost del Museu Morera El ple de la Paeria ha aprovat una modificació del contracte de lloguer de Mercolleida per a les oficines municipals fruit del trasllat de l'Audiència pel Museu Morera. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha denunciat que a finals del mandat s’allargui el contracte 5 anys i s’augmenti el cost del lloguer en 1'2 milions d’euros, de manera que s’encareix gairebé el 50% el cost del Museu Morera: “el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera té –segons el govern municipal– un cost de 4’7 milions d’euros; a l’hora de la veritat n’acabarà costant 3’5 milions més, que són els que la Paeria pagarà a MercoLleida per allotjar el personal que hi havia abans del museu. Suma, com a mínim, 8’2 milions d’euros.

Regidors de la Paeria amb veïns de la Plataforma Mariola 20.000

Demanem que en l’últim ple de la Paeria es permeti el debat de totes les mocions registrades per entitats

Tres mocions, entre elles, una de la Plataforma Mariola 20.000, s’han quedat fora de l’ordre del dia Els grups municipals d’ERC-Avancem, PdeCat, la Crida-CUP i el Comú han registrat aquest dimarts a l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) de Lleida un assumpte d’urgència per demanar que totes les mocions d’entitats registrades en temps i forma puguin ser debatudes al ple de divendres, ja que és l’últim del mandat. Tres mocions de la ciutadania s’han quedat fora de l’espai reservat a mocions d’entitats i no s’ha permès entrar-les a l’ordre del dia del ple corresponent al mes d’abril perquè ja n’hi ha dues com preveu el cartipàs. La regidora d’ERC-Avancem Núria Marín considera que “és un acabament nefast i de molt poc compromís amb la ciutadania el fet de no deixar entrar aquestes mocions, més quan els grups polítics no en presentem i hem demanat que puguem cedir-los el nostre torn de paraula. És el govern de la Paeria qui ens obliga a presentar aquest recurs d’urgència”, una possibilitat que preveu el cartipàs.   Marín afirma que “els grups som els representants de la ciutadania i per això defensem la seva veu. No s’entén aquest bloqueig i la manca d’ètica d’acabar el mandat d’aquesta manera”. En total, han quedat tres mocions fora, que són les que es demana que es debatin durant l’últim ple: una de la Plataforma Mariola 20.000 que reclama un calendari de l’execució del projecte, un pla integral al barri i garanties per a les famílies afectades per l’enderrocament d’habitatges; una altra moció de la plataforma de veïns del barri de l’Escorxador contra el sentit únic del carrer Lluís Companys; i una altra d’Amnistia Internacional-Greenpeace-Oxfam Intermón per la suspensió de la venda d’armes espanyoles a la coalició saudita que intervé al Iemen.  

Els regidors amb el domàs de 'Democràcia' que han tret de la façana de la Paeria obligats per la Junta Electoral

ERC-Avancem denuncia manca de neutralitat de la Junta Electoral i un atac a la llibertat d’expressió

El grup ha tret finalment la pancarta de ‘Democràcia’ de la façana de la Paeria per requeriment judicial  El grup municipal d’ERC-Avancem ha denunciat aquest dijous “un atac a la llibertat d’expressió i manca de neutralitat de la Junta Electoral Provincial de Lleida”, que ha desestimat el recurs al requeriment que obligava el president del grup, Carles Vega, a treure el domàs de ‘Democràcia’ i qualsevol signe groc de la façana de l’Ajuntament de Lleida que dóna a la plaça de la Paeria. ERC-Avancem va decidir treure finalment ahir al vespre els elements que penjaven de la finestra del seu despatx per evitar una multa o qualsevol altre mesura repressiva. Vega ha lamentat que “a la resolució no hi ha cap fonament jurídic i no s’ha fet cap consideració als nostre arguments, i això ens fa pensar que la Junta Electoral no és neutral i pren posició per una part demandant que no té cap raó. És un atropellament a la llibertat d’expressió.” El president republicà ha insistit que “com explicàvem al recurs presentat, no teníem penjats missatges electorals, només un domàs d’Òmnium i Crida per la Democràcia amb la paraula ‘Democràcia’, que pot fer servir qualsevol partit que es vulgui dir democràtic.” El grup també ha tret la bandera catalana que penjava de la finestra, però manté els cartells de ‘Fake Justice’ que té enganxats a les finestres “per expressar el nostre rebuig a la manera com s’està conduint en aquests temps la justícia espanyola respecte al nostre país i l’1 d’octubre.”   La Junta Electoral ha actuat a instàncies de Ciudadanos, que va posar diverses denúncies contra el grup d’Esquerra. En un primer moment, per treure una estelada i un llaç groc i, després, per treure la pancarta de ‘Democràcia’.

ERC-Avancem manté el NO al POUM

Tornem a demanar que es deixi sobre la taula fins al proper mandat  El grup municipal d’ERC-Avancem ha deixat clar aquest dimecres després de la Comissió extraordinària d’Urbanisme que manté la seva oposició al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM), que el govern del PSC pretén aprovar provisionalment abans que acabi el mandat. El president republicà, Carles Vega, ha tornat a demanar que s’aturi la tramitació del pla: “no és de rebut aprovar un POUM just abans de les eleccions; s’hauria de fer a l’inici del nou mandat, sobretot tenint en compte que serà una nova corporació la que l’haurà d’aplicar.” Vega lamenta que “no només és greu que Larrosa continuï mantenint la intenció de celebrar un ple extraordinari per aprovar el POUM, sinó també que mantingui un total obscurantisme sobre quan i en quines condicions el pensa fer. Segurament és una demostració de que l’actual alcalde continua en mans dels capricis de Ciudadanos com estava Àngel Ros”. A més, destaca que “un volum tant important d’al·legacions demostra que ha faltat consens i diàleg en el disseny i la redacció del pla urbanístic, com hem denunciat repetidament.”  Pel que fa als canvis presentats a la comissió, Vega assegura que “les modificacions incloses no són suficients i, a més, hi ha 16 informes d’organismes tant importants com els que gestionen carreteres, medi natural, turisme, o Protecció Civil pendents de ser tramesos.”  

Esquerra Republicana acosta el seu projecte municipal amb dues macroparades a Lleida

La formació republican ha organitzat una jornada de macroparades a tot el país La candidatura d’ERC per a les eleccions municiapals a Lleida, encapçalada per Miquel Pueyo, ha muntat aquest dissabte durant tot el dia macro parades a la ciutat. Al matí, la candidatura ha estat al Mercat de Pardinyes i a la tarda s’han desplaçat a la Plaça de Sant Joan. Centenars de persones s’han apropat per conéixer el projecte d’Esquerra Republicana en aquestes eleccions municipals que se celebraran aquest mes de maig.  

Els regidors han protestat per l'elevat nombre de plaques i medalles que s'atorguen sense criteri marxant del ple

Aprovada per unanimitat la moció d’ERC-Avancem i RescAP-2 per demanar la millora de la seguretat a la N-240

Els regidors han plantat al ple la votació de les plaques i medalles com a protesta​ El ple de la Paeria ha aprovat per unanimitat la moció d’ERC-Avancem i la plataforma RescAP-2 que demana millores en la seguretat de la N-240. En concret, el text insta a demanar al Ministeri de Foment la no renovació de la concessió de l'autopista i a la Generalitat que durant aquest dos anys i mig que falten per al venciment obligui els camions a desviar-se de l’N-240 a la AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida-Soses amb una bonificació. ERC-Avancem ha cedit el seu torn de paraula a Salvador Noguera, de la Plataforma RescAP-2, qui ha defensat que “l'alliberament de l'AP-2 entre Montblant i Lleida/Soses és una opció econòmica que reduiria la sinistralitat a la N-240". El president ERC-Avancem, Carles Vega, recorda que l’N-240 es troba prop del límit de la seva càrrega de trànsit i ha tingut molts accidents de trànsit, mentre que el tram de l’AP-2 que transcorre en paral·lel suporta un trànsit cinc cops inferior a la seva capacitat. A la moció també es demana que, mentre el Ministeri de Foment no tingui els resultats d’un estudi encarregat per millorar la seguretat de l’N-240 -previstos per al juny de 2020- executi les mesures més urgents i ja pressupostades per millorar la seguretat de la via, com són les rotondes de Juneda. I que es facin nous accessos a Juneda/Castelldans i Artesa de Lleida/Puigvert. El ple també ha aprovat les mocions de l’Associació de Veïns de Cappont sobre educació al barri; la del Cos de Bombers de la Generalitat per sol·licitar la millora de les condicions laborals; una moció per declarar Lleida antifeixista i en favor de la convivència en la diversitat; i una altra en defensa dels drets digital. En canvi, el PSC, C’s i PP han tombat una moció per la defensa i la conservació del bosquet del carrer Palauet de la Bordeta. Reconeixement de crèdit Pel que fa als expedients econòmics del ple, ERC-Avancem s’ha abstingut a la modificació de crèdit i ha votat en contra del reconeixement de crèdit de prop de 700.

L’assemblea local d’ERC Lleida dóna el vist-i-plau a la candidatura per a les eleccions municipals

La llista que encapçala Miquel Pueyo aglutina diferents sensibilitats polítiques i està formada per 15 dones i 12 homes L’assemblea local d’ERC Lleida ha aprovat aquesta nit la llista de candidats i candidates que es presentarà a les eleccions municipals a la Paeria el proper 26 de maig i que encapçala Miquel Pueyo. Per primera vegada, la candidatura republicana està formada per més dones que homes, superant així la llista cremallera. Així, hi ha 15 dones –sis entre els deu primers llocs- i una dotzena d’homes. A més, la llista compta amb una gran diversitat de sensibilitats ideològiques, ja que dels 27 candidats i candidates, 15 són militants d’Esquerra Republicana, mentre que hi ha sis independents, tres militants del Jovent Republicà i tres persones més provinents de diferents famílies del socialisme republicà (Moviment d’Esquerres-MES i Avancem). Entre les persones candidates també hi ha membres de la plataforma Lleida Republicana, un col·lectiu que es va presentar la setmana passada i que dóna suport a la candidatura de Pueyo. L’alcaldable, Miquel Pueyo, ha agraït a tothom la implicació en el projecte i ha definit la llista com “un grup de dones i homes competents que provenen de diferents sectors professionals i orígens, que són honestes i que tenen empatia i intel·ligència emocional.” Pueyo ha destacat també que “la candidatura és rica en sensibilitats, però que integra els diversos valors i perfils del republicanisme progressista que ens permetran amb treball, generositat i convicció, fer un camí ample i ser la força més votada per poder configurar un govern republicà per al canvi a Lleida”. LLISTA PER LLEIDA: MIQUEL PUEYO I PARÍS JORDINA FREIXANET I PARDO (MES) JAUME RUTLLANT I CASAS MONTSE PIFARRÉ I TORRES REGINA CAIROL I BERENGUERES SANDRA CASTRO I BAYONA (INDEPENDENT) IGNASI AMOR I BERGÉ (INDEPENDENT) MARIAMA SALL SALL (INDEPENDENT) ADRIÀ CODINA I FERRER (JOVENT REPUBLICÀ) ANNA COSTA I RAMÍREZ (INDEPENDENT) MARIA ALLOZA I SOLSONA (INDEPENDENT) IMAN BENATAYA SERGHINI (INDEPENDENT) JOSEP MARIA ROMERO I GÓMEZ AÏDA BUIRA I OTÍN MIGUEL MACÍAS I NOVAU SUSANA ROCA I CHACÓN (AVANCEM) PACO SALAZAR I GIMÉNEZ (INDEPENDENT) MERCÈ GONZÀLEZ I OLIVER (JOVENT REPUBLICÀ) JAUME JOAN MOLL I GARCIA CARLES VERNET I SAUREU MARGARIDA SERVETO I PUIG ROSSEND VILA I COLELL (MES) XAVIER RAMON I MOLINS (JOVENT REPUBLICÀ) MAMEN MARTÍNEZ I PONS MONTSE BERGÉS I SAURA GEMMA ESPIGARES I TRIBÓ XAVIER ERITJA I CIURÓ SUPLENTS ORIOL OLMO (JOVENT REPUBLICÀ) RAMONA SUÑÉ JORDI TREMOSA SUN FARRENY PEP MÒDOL (MES)

ERC-Avancem defensa al ple de la Paeria una moció per millorar la seguretat a la N-240

Demana la desviació de camions entre les Borges i Lleida-Soses i no renovar la concessió de l’AP-2 El grup municipal d’ERC-Avancem insta la Paeria a demanar al Ministeri de Foment la no renovació de la concessió de l’AP-2 al seu venciment, a l’agost de 2021. Els republicans ho demanaran en una moció al ple d’aquest divendres, en què també reclamen a la Generalitat que durant aquest dos anys i mig que falten per al venciment obligui els camions –de manera transitòria i urgent- a desviar-se de l’N-240 a la AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida-Soses, i que se’n demani una bonificació. ERC-Avancem recorda que a l’agost de 2018 es va desviar, amb bons resultats, els camions de manera obligatòria en el tram de l’N-240 de Les Borges Blanques – Montblanc - Pla de Santa Maria amb bonificacions entorn del 50%, però en canvi, inexplicablement, no es va incloure el tram les Borges Blanques – Lleida/Soses, que és el més transitat i el que té més accidents. A més, l’N-240 es troba prop del límit de la seva càrrega de trànsit, mentre que el tram de l’AP-2 que transcorre en paral·lel suporta un trànsit cinc cops inferior a la seva capacitat. D’altra banda, ERC-Avancem demana que, mentre el Ministeri de Foment no tingui els resultats d’un estudi encarregat per millorar la seguretat de l’N-240 -previstos per al juny de 2020- executi les mesures més urgents i ja pressupostades per millorar la seguretat de la via, com són les rotondes de Juneda. Per últim, la moció demana al Ministeri de Foment que realitzi l’estudi informatiu per millorar la permeabilitat a l’AP-2 una vegada alliberada, en concret, nous accessos a Juneda/Castelldans i Artesa de Lleida/Puigvert.