Lleida

Totes les notícies


La millora de la mobilitat, la transició ecològica, la industrialització i la digitalització, prioritats de la ciutat per als fons europeus Next Generation

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha detallat avui a la Jornada del Consell Català del Moviment Europeu l’enfocament que la ciutat donarà als seus projectes de reactivació i transformació econòmica El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat avui que la millora de l’espai públic, la mobilitat, la transició ecològica, la industrialització i la digitalització seran les prioritats de Lleida per a optar als fons públics europeus Next Generation, que buscaran la promoció d’una ciutat saludable i sostenible. Pueyo ha participat avui en la XXX Jornada Europea del Consell Català del Moviment Europeu, que ha tingut lloc de forma telemàtica, sota el títol “Com incideixen en la societat els fons de recuperació de la UE?”, amb la participació també d’experts del món de l’empresa i de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i de la tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet. El paer en cap ha destacat la importància d’aquests fons europeus, que han de permetre “fer un salt important per adaptar les ciutats als objectius de modernització i reactivació dels motors de l’economia”. La proposta lleidatana, ha assenyalat, partirà dels principals indicadors econòmics de la ciutat, de les propostes del PAM, que van ser adaptades a la pandèmia amb les aportacions de l’Àgora del juliol, i les més de 400 aportacions treballades a partir de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre, a la vegada que s’alinearan amb els eixos definits pel Govern de la Generalitat. 

S'engega una campanya per detectar problemàtiques de la gent gran del Centre Històric

La campanya “Engrandeix-te”, impulsada pel Pla de Desenvolupament Comunitari, ha teixit una xarxa entre entitats i comerços del barri per actuar quan s’observin casos de persones d’edat avançada amb algun tipus de problema El Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) del Centre Històric ha impulsat la campanya “Engrandeix-te” per detectar problemàtiques de la gent gran del barri. El projecte es desenvolupa en xarxa i té com a objectiu alertar quan s’observin casos de persones d’edat avançada amb alguna necessitat o dificultat per poder-hi actuar i/o activar els serveis corresponents. El PDC ha preparat material imprès per repartir-lo als establiments, serveis i recursos del barri. En aquests cartells i díptics informatius s’explica en què consisteix el projecte i què cal fer si es detecta una situació d’aquest tipus. Que un veí s’hagi perdut i no sàpiga tornar a casa; que vagi a treure diners del caixer amb una persona que no s’havia vist mai; que faci dies que el veuen en una activitat o fent el cafè al qual va habitualment, que tingui dificultats de mobilitat, o que es trobi sol i no sàpiga a qui recórrer són situacions que poden alertar de l’estat de vulnerabilitat d’aquesta persona. Si és el cas, cal posar-se en contacte amb els serveis socials municipals o amb emergències (Mossos d’Esquadra o Guàrdia Urbana), perquè puguin iniciar els tràmits que calguin per atendre la persona. Aquest projecte neix de les aportacions que han fet les associacions, les entitats i els recursos del Centre Històric a través de la Comissió de Gent Gran de la Taula del Pla de Desenvolupament Comunitari del barri. Els serveis socials de la Paeria hi participa, juntament amb les associacions veïnals, els CAP de Rambla Ferran i de l’Eixample i l’Associació Prosec.

Esquerra portarà al ple de la Paeria una moció en suport al Conseller Bernat Solé

Un dels acords que planteja el document és exigir l’aprovació immediata d’una Llei d’Amnistia com a via per a la solució del conflicte. El grup municipal d’Esquerra Republicana a la Paeria de Lleida presentarà al proper Ple del Consistori una moció en suport al Conseller Bernat Solé, que aquest dijous 21 de gener va ser condemnat a un any d’inhabilitació per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre al poble d’on era alcalde, Agramunt. La portaveu d’ERC-AM, Jordina Freixanet, ha afirmat que és “imprescindible” aprovar una Llei d’Amnistia “per posar immediatament en llibertat tots els presos i preses polítiques, que segueixen empresonades per haver permès exercir la democràcia, tancar les causes obertes contra totes les persones represaliades, i fer possible el retorn de les persones exiliades”. Freixanet ha denunciat que “ens trobem davant una nova ingerència judicial, una causa general contra Catalunya que només obeeix a un acte de  venjança i que posa en entredit la feina de tots els alcaldes”. Freixanet ha recalcat que “ens reafirmem en el convenciment que votar no pot ser mai delicte, és per això que presentarem aquesta moció i confiem que totes aquelles forces polítiques que defensen la democràcia la votin a favor”. La moció que els republicans portaran a votació manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al Conseller Bernat Solé, i dona suport a totes les persones represaliades en el marc de la causa general independentista. Amb la presentació d’aquesta moció, Esquerra Republicana exigeix la fi de la judicialització de la política catalana, “l’única via per solucionar el conflicte polític és la de la política, el diàleg i l’acord”, ha sentenciat Freixanet. La moció serà presentada al Ple ordinari del mes de gener, que se celebrarà el proper divendres, 29 de gener.  

Miquel Pueyo demana que els diners sense concedir de les ajudes al Segrià es quedin a Lleida

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha visitat avui l’Ajuntament de Lleida on l’ha rebut el paer en cap Miquel Pueyo. A l’acte han assistit el tinent d’alcalde Toni Postius, el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Ramon Alturo. L’alcalde ha aprofitat per demanar al conseller que realitzi les gestions oportunes perquè es pugui quedar a Lleida l’aproximadament 1,2 MEUR que ha quedat sense concedir dels 4,5 MEUR assignats en concepte d’ajudes a les empreses del Segrià que van patir els efectes del tancament de l'estiu. Ramon Tremosa s’ha mostrat predisposat i optimista a l’hora de complir aquesta petició perquè han trobat fórmules per poder-ho fer. Per la seva part, Pueyo s’ha compromès a fer les gestions necessàries amb el departament d’Economia perquè ho faciliti. Altres punts abordats en la visita han estat l'estratègia de fons europeus, les necessitats de la UdL i possibles inversions amb Fira de Lleida. El conseller ha firmat el Llibre d’Or de l’Ajuntament de Lleida i ha visitat el Saló de Sessions de la Paeria.

Els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat

Miquel Pueyo assenyala que els pagesos juguen un paper molt important en la protecció, defensa i promoció del nostre territori, durant els actes de la Festa de Sant Antoni Abat L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat, que els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat, i ha assenyalat que, malgrat que el percentatge de la població activa en el sector primari sigui molt petita, és obvi que continuen jugant un paper molt important en la protecció i defensa, no sols de la sobirania alimentària, sinó també del nostre territori. El paer en cap ha fet aquestes manifestacions durant els actes de la Festivitat de Sant Antoni Abat, que han tingut lloc al Saló de Sessions de la Paeria, on també s’han lliurat els guardons de la cinquena edició dels Premis Horta de Lleida, que organitza l’Ajuntament conjuntament amb l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos. Miquel Pueyo ha recollit part del missatge del pregó, que ha llegit prèviament l’historiador Jordi Curcó, per destacar que “és tasca de tots preservar tradicions, com la festa dels Tres Tombs en honor a Sant Antoni Abat”, i ha animat a donar un “impuls a la modernització i evolució de noves formes de producció, transformació i comercialització, per tal que els pagesos de l’Horta de Lleida puguin seguir essent un puntal clau i un element identitari de la vida de la ciutat i el seu entorn”. L’alcalde s’ha afegit al missatge reivindicatiu del pregoner en defensa de festes com la de Sant Antoni Abat. “Aquesta festa demostra que Lleida està profundament lligada a un substrat agrari, a la terra, que ha estat i és un dels elements d’identitat més poderosos de la ciutat”. Al mateix temps, ha agraït a Jordi Curcó la tasca que, “amb paciència i constància”, ha realitzat durant anys recopilant, analitzant i divulgant les nostres tradicions. “En un món globalitzat, mantenir determinats senyals d’identitat i combinar els valors d’allò que és local, d’allò que tenim molt proper de nosaltres, amb els valors d’àmbit universal és molt important”, ha dit.

11.378 persones van assistir a l’espectacle de la Factoria dels Reixos

11.378 persones van assistir a l’espectacle de la Factoria dels Reixos que la regidoria de Cultura i Festes va coordinar aquestes festes de Nadal com a substitució de la tradicional Cavalcada de Reis, anul·lada enguany per la Covid-19. El regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha exposat avui a la comissió de cultura el balanç de les dades de l’espectacle de reis preparat per aquest hivern des de la regidoria i ha agraït la bona resposta ciutadana a la proposta dissenyada per aquest 2021. Amor ha detallat que en el muntatge i desenvolupament del muntatge hi han participat 70 professionals del sector del so, llum, decoració, fabricació de mapping en 3D... a banda dels compositors que van crear les cançons ‘Tortell’ i ‘Carrosses dels Reixos,’ estrenades per a l’espectacle, així com el guió i contingut de tota la funció. 6 companyies de teatre, 6 bandes de música i prop de 50 d’artistes de la ciutat de Lleida han fet possible la posada en escena de “La Factoria dels Reixos”. Davant la bona acollida de l’espectacle, Amor ha assenyalat que en les pròximes setmanes l'Ajuntament de Lleida estudiarà la seva viabilitat de cara a les següents festes de Nadal i Reis: "tenim ganes de repetir-ho pels ínputs que ens han fet arribar tant els artistes com la ciutadania i poder millorar aquesta oferta que s'ha creat nova i pot tenir continuïtat el 2022". El proper espectacle ja es treballaria durant aquest any amb la idea que cada any les representacions siguin diferents, dotar-les de més contingut i ampliar la presència d’artistes. El regidor Ignasi Amor n’ha informat a la comissió informativa per a les Polítiques de Gestió Cultural i de Joventut, on també s’han informat favorablement el conveni de col·laboració entre la CCMA i l’Ajuntament de Lleida per a la promoció i difusió de les activitats culturals de l’ANIMAC (edicions 2021 i 2022), així com la ratificació del conveni de col·laboració amb la Fundació Banco Santander per a la realització del projecte educatiu “Els més petits visiten La Panera”.

Sandra Castro: "El nou Pla LGBTIQ representa un salt qualitatiu i històric"

El Plenari del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+ ha aprovat el document, per al període 2021-2024, que ha de servir per establir un marc d’actuació, impulsar iniciatives i actuar per la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania El pla neix per ser una eina efectiva en l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques i de visibilització del col·lectiu, tenint en compte la diversitat des d’una perspectiva interseccional. S’ha fet una diagnosi prèvia i s’han elaborat 8 línies d’actuació El document ha tingut en compte les aportacions dels grups polítics municipals L’Ajuntament de Lleida ha aprovat el primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ que permetrà impulsar iniciatives i actuar en la preservació de la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania. El Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+ i contra la Lgtifòbia, celebrat telemàticament aquest dimecres, ha donat llum verda al document, que passarà per la Comissió Informativa de l’àrea, pas previ a la votació al ple municipal. El paer en cap, Miquel Pueyo, que ha presidit el Consell, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació del document que ha qualificat d’històrica i que formava part del programa del govern d’entesa. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha assenyalat que el nou Pla representa un salt qualitatiu i històric. Ha subratllat la contribució de la comissió permanent del consell municipal, on han participat entitats com Colors de Ponent, l’Associació Antisida, Dones Lleida, Marea Lila així com expertes en matèria LGTBIQ+ i tècniques/tècnics de l’Ajuntament de Lleida. També s’hi han incorporat aportacions dels grups municipals. Castro ha explicat que el Pla sorgeix amb la voluntat de ser una eina efectiva en l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques, en la visibilització del col·lectiu i per crear xarxa de recursos humans i materials de proximitat en matèria de diversitat sexual i de gènere a l’abast de tothom.

La Paeria dona suport a Pimec, AP Lleida i l’Associació Empresa Familiar

Amb la signatura de convenis de col·laboració en concepte d’ajut per a l’organització de cursos, seminaris, networking i activitat divulgativa L’alcalde Miquel Pueyo ha refermat el suport del conjunt de les forces polítiques de la Paeria al teixit empresarial i s’ha compromès a defensar-lo davant les institucions catalanes i estatals L’Ajuntament de Lleida dona suport, per mitjà de diversos convenis de col·laboració a l’activitat que realitzen Pimec, AP Lleida i Empresa Familiar. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit aquesta tarda la signatura dels acords amb les tres entitats. En virtut d’aquests convenis, la Paeria destinarà 4.000 euros l’AP Lleida per la consolidació del teixit empresarial femení, 4.000 euros a l’Associació Empresa Familiar per reforçar la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de Lleida i 7.500 euros a Pimec Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya en concepte de suport per a realitzar activitats de Networking, impulsar xarxes i realitzar trobades professionals. En el marc de la signatura del conveni, l’alcalde ha destacat la voluntat de consens existent entre totes les forces polítiques a l’Ajuntament per donar suport al teixit empresarial local: ”Els ajuntaments hem de facilitar els recursos que podem i hem de reclamar a les institucions superiors les mesures que siguin necessàries per compensar aquests sectors en un moment en què ens trobem en un altre període de restricció d’activitats: “Ho hem de fer, tant com sigui possible. Amb les forces polítiques presents a l’Ajuntament de Lleida, vam signar un acord, vam posar en marxa la Mesa de la recuperació de la ciutat i ens trobarem sempre a l’hora de reclamar aquests ajuts i de fer-ho davant de la Generalitat i de l’Estat. Aquest ha de ser el nostre to i, quan calgui, fins i tot l’haurem d’elevar perquè sigui un to reivindicatiu perquè és just que les administracions superiors estiguin a l’altura de les circumstàncies”.

Pueyo: "Màrius Torres representa un referent literari, cívic, polític i personal per als lleidatans i lleidatanes"

Com cada 29 de desembre, l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida ha organitzat la tradicional ofrena floral per commemorar l'aniversari de la mort del poeta lleidatà Màrius Torres, mort als als trenta-dos anys, el 29 de desembre de 1942. El paer en cap, Miquel Pueyo, i les tinentes d'alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré hi han assistit en representació del grup municipal d'Esquerra Republicana - Acord Municipal. Pueyo ha recordat el llegat del poeta, i ha afirmat que "per als lleidatans i lleidatanes el Màrius representa un referent literari, però també un referent cívic, polític i personal". Pueyo ha posat en valor l'obra poètica que Màrius Torres va deixar, "una obra que no només no ha envellit sinó que s'ha depurat, ha agafat força i s'ha divulgat molt més". Per la seva banda, Freixanet ha destacat el paper de l'Ateneu Popular de Ponent - Lleida que, any rere any, organitza l'ofrena floral, agraïnt el seu esforç i la seva tasca per mantenir viva la memòria de Màrius Torres. Aquest any, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i per prevenció, no s'ha fet la lectura de poemes.