Lleida

Totes les notícies


Montse Bergés i Francesc Mitjans

Bergés proposa convertir els ‘Docs’ en una galeria d’art on exposin i ‘comercialitzin’ els artistes locals

La candidatura d’ERC a la Paeria ha presentat avui la seva proposta per recuperar l’edifici dels ‘Docs’, inclòs en el Pla Especial de l’estació. La candidata d’ERC, Montse Bergés, ha recordat que aquest edifici de principis de segle XX presenta unes particularitats úniques pel que fa a la seva coberta i interiors, de forma que el converteixen, junt a ‘la Farinera La Meta’, en una de “les joies del Patrimoni Industrial local”. Cal recordar que gràcies a unes al·legacions presentades per ERC el juny de 2008 l’Ajuntament de Lleida es va veure obligat a preservar una part de la coberta que en un principi volia derruir. La candidatura d’ERC vol aprofitar aquesta singularitat per recuperar l’edifici i ‘obrir-lo’ a la ciutat, perquè es converteixi en la porta d’entrada per aquells viatgers que arriben a Lleida i en un lloc de visita i esbarjo pels ciutadans de la capital. En aquest sentit, ERC proposa una reforma de l’edifici i instal·lar-hi una galeria cultural perquè hi puguin exposar temporalment artistes locals (pintors, fotògrafs, arts gràfiques, imatge o artesania) i, a més a més, vendre la seva obra. Bergés creu que l’Ajuntament ha de posar en valor la cultura ‘feta’ a la ciutat i oferir als creadors ‘aparadors’ on puguin exposar, vendre la seva obra i donar-se a conèixer. Aquesta galeria cultural quedaria completada amb algun petit comerç (depenen de la capacitat) i un servei de restauració amb cuina tradicional lleidatana. “L’Illa del Patrimoni Industrial” Aquesta proposta quedaria complementada per la ‘recuperació’ de la Farinera La Meta, un procés que l’Ajuntament ha iniciat aquest mandat i que permetrà el trasllat d’una indústria al polígon o una zona més adequada als usos industrials. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) posa com a condició que els futurs projectes d’aquesta ‘illa industrial’ s’encarreguin a professionals de la ciutat a partir d’un concurs d’idees.

Reunió amb la FECOM

ERC presenta al comerç la proposta per convertir en botigues els locals ‘buits’ del Centre Històric

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, acompanyada del diputat d’ERC per Lleida, Carmel Mòdol, s’han reunit amb els representants de la Federació de Comerç de Lleida (Fecom) per explicar-los-hi les propostes de la formació en matèria comercial. En aquest sentit, l’alcaldable d’ERC, Montse Bergés, els ha presentat una de les principals mesures del programa d’ERC: la conversió dels locals ‘buits’ del Centre Històric en botigues i locals de restauració. “Creiem que aquesta idea complirà un doble objectiu: Dinamitzar el barri a partir d’elements de qualitat i crear ocupació i donar oportunitat als nous emprenedors perquè obrin els seus locals al Centre Històric”, ha assenyalat. La proposta consisteix en adaptar els locals propietat de l’EMU i ‘bonificar’ els de privats que vulguin cedir-los per una nova borsa de locals comercials. A partir d’aquí, sortirien a licitació per captar nous negocis, sempre amb els condicionants de la permanència i la qualitat dels productes. Per una altra part, Bergés ha explicat a la Fecom que ERC s’oposa a la implantació de noves superfícies comercials fora de la trama urbana consolidada, com a Les Basses. En aquest sentit, la candidata independentista creu que el comerç local s’ha de consolidar amb nous elements que actuïn com a ‘motors’ al centre no als afores, com, per exemple, en la zona de l’estació de tren, on va quedar desert el concurs per implantar-hi una nova superfície comercial perquè l’alcalde Ros ho va condicionar a la construcció de nous habitatges, un greu error que avui tothom veu clar. Per una altra part, Bergés també ha presentat als comerciants de Lleida ‘plans d’actuació comercial’ per barris com: Pardinyes, Secà, Bordeta/Magraners i Balàfia “perquè no quedin ‘despenjats’ de la resta o del centre”.

Debat de política cultural a l'Ateneu Popular de Ponent

Montse Bergés vol que la cultura esdevingui un nou motor econòmic a Lleida

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, va participar el passat dijous al debat sobre cultura organitzat per l’Associació de Gestors Culturals i que es va celebrar a l’Ateneu de Lleida. L’alcaldable independentista va centrar el seu discurs en una idea global: que la cultura esdevingui un nou motor econòmic a la ciutat, com, per exemple, ho és l’agroalimentació. “A Lleida hi ha productors de cultura, artistes, músics, pintors i editorials que produeixen, per tant, la Paeria ha de canalitzar-ho i ‘impulsar-ho’ perquè la gent que s’hi dedica pugui ‘viure-hi’ i sortir a l’exterior”, va assenyalar. Així mateix, Bergés va denunciar que el PSC s’ha dedicat aquests darrers quatre anys a desmantellar l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) per motius polítics, ja que és el ‘segell’ d’ERC quan era a govern. “Nosaltres creiem que allò que funciona no s’ha d’aniquilar sinó potenciar-ho i, per tant, una de les nostres propostes principals és recuperar l’IMAC com un motor de producció artística”, va remarcar. Això es pota conseguir ‘reobrin’ les portes de l’antic local de joventut republicana als artistes locals, fent-los partícips de decisions i posant a la seva disposició tota la infraestructura cultural municipal, que, en definitiva, és la infraestructura de tothom. La candidata independentista també va advocar per donar un gir radical a la gestió de la Llotja i fer que aquest teatre deixi de ser per una elit. Finalment, Montse Bergés va recordar que el principal culpable que el Museu Morera encara no estigui construït és l’alcalde Ros, ja que ha deixat escapar un milió d’euros que estaven a Madrid.

Presentació de les 20 propostes del programa d'ERC per a Lleida

Montse Bergés presenta 20 propostes ‘factibles’ per millorar la vida quotidiana dels lleidatans

La candidatura d’ERC a la Paeria ha fet públiques avui les 20 propostes de futur per a Lleida que repartirà per la ciutat a partir del dia 6 (inici de la campanya) a través d’un díptic que visualitza la necessitat de ‘reobrir’ la Paeria a tothom i ‘passar’ el protagonisme dels propers quatre anys a la ciutadania, els lleidatans i lleidatanes en detriment del ‘ciment’ i els personalismes de polítics. La candidata i alcaldable d’ERC, Montse Bergés, ha assegurat que aquests 20 compromisos de futur són tots ‘factibles’ i fàcils de dur a terme. “No volem fer volar coloms ni enganyar la ciutadania prometent allò que mai es podrà fer, ja que la situació de les finances municipals actual no ho contempla”, ha assegurat la candidata independentista. Així mateix, ha indicat que les 20 propostes se centren en lluitar contra la crisi, millorar la transparència dels diners públics, potenciar el patrimoni natural (Horta, riu i Les Basses) i posar en valor la cultura, per tal que sigui un motor econòmic a través de l’IMAC. Jordi Cortada, Josep Maria Muñoz i Marta Melgosa, de la llista d’ERC, han acompanyat a la candidata en la presentació davant la premsa d’aquestes propostes programàtiques i ‘electorals’ que a continuació citem: 1. Convertir els centres cívics en “Clubs de la Feina” perquè els aturats puguin rebre assessorament gratuït per trobar feina i connectar-se lliurement a internet. 2. Instaurar la finestra única per fer tot tipus de tràmits empresarials. 3. Implantar l’oficina única municipal per a la gent gran. 4. Pagar els proveïdors en menys de 30 dies. 5. Fer públic el llistat de totes les despeses municipals per tal d’informar la ciutadania sobre què es fa amb els seus diners. 6. Celebrar el primer congrés de cultura popular a la Llotja amb actuacions paral•leles al carrer. 7. Construir una escola per al Centre Històric a l’antiga caserna de la policia de Sant Martí. 8. Nous incentius fiscals per instal•lar comerços i locals de restauració al Centre Històric.

Montse Bergés amb Joan Ridao

ERC registra una moció a favor de la qualitat del servei de salut a Lleida

Montse Bergés candidata d’ERC a la Paeria ha explicat avui que el seu grup ha registrat una moció, en que es pretén fer pressió i força perquè el govern de la Generalitat en primer lloc expliqui quines són les possibles retallades a Sanitat; que aturi qualsevol retallada que podria empitjorar la qualitat assistencial del servei i que també garanteixi les inversions que ja estaven aprovades, mantenint així la qualitat del servei sanitari català. ‘Ens preocupa molt que el personal de la salut de la nostra ciutat encara no sàpiga com els afectaran les retallades previstes i amb aquesta moció volem fer pressió perquè el Govern de la Generalitat les expliqui, i garanteixi sobretot les inversions que ja estaven aprovades com l’execució d’un segon accelerador lineal’. La candidata espera que la moció que és votarà aquest divendres, sigui aprovada per unanimitat. En aquest sentit, Joan Ridao, que s’ha reunit avui Bergés, també ha fet una valoració sobre l’anunci del Govern d’ajornar les retallades després de les eleccions municipals del 22 de maig. Ridao ha assegurat que es tracta d’una situació ‘insòlita’, i que és tracta ‘d’un càlcul egoista, i electoralista’. ‘És com si el govern digués a un malalt que torni després de festes per a ser operat’. El secretari general d’ERC també ha demanat a CiU que parli amb la resta dels partits polítics i els sectors implicats abans de l’execució de les retallades a sanitat, ‘no hi ha pitjor retallada que la que no es planifica, nosaltres voldríem que aquest govern parlés amb tothom i impulsés un autèntic Pacte Nacional en Sanitat. Nosaltres no ens neguem a racionalitzar la despesa, però s’ha de pactar amb tots els partits polítics i els sectors implicats en sanitat, perquè en un àmbit com la salut pública no s’hi pot jugar i malauradament sempre que truquem a la conselleria comunica’, explica Ridao. Fons de Competitivitat D’altra banda, Joan Ridao ha exigit avui al Govern de Catalunya que convoqui urgentment la Comissió Bilateral reunint per un costat tots els partits catalanistes i per l’altre el govern espanyol per negociar la consecució dels Fons de Competitivitat, ‘la gent ha de saber que si aquests 1.

Debat al Cercle d'Economia

Bergés proposa millorar l’economia lleidatana i crear ocupació apostant pel turisme “d’identitat” i les energies renovables

La candidata a l’alcaldia de Lleida per ERC, Montse Bergés, va proposar en el debat d’ahir del Cercle d’Economia apostar pel turisme “d’identitat” i per les energies renovables per tal d’enfortir l’economia local i crear ocupació. Bergés creu en “l’economia de la identitat”, per la qual cosa, posar en valor “la diferència” ha de ser un dels objectius de Lleida. Va citar com exemples l’Horta, el Castell dels Templers, la gastronomia de la fruita i del caragol o els mercats i les fires. A més a més, la candidata per ERC va defensar la col•laboració pública i privada pels següents projectes: -Adaptar locals del Centre Històric per a comerços, locals de restauració i ‘buscar la convergència d’interessos’ entre Paeria i empresa privada. -Afavorir la col•laboració del comerç en els esdeveniments autòctons de la ciutat. -Potenciar el Mercat Central de Fruites i Verdures –que avui està oblidat- per situar-lo com a referent de la Catalunya Interior i apostant per estratègies de promoció i comercialització, establir denominacions locals protegides i segells de qualitat agroalimentària i ambiental, tant a nivell local com supramunicipal. Per una altra part, Bergés també vol aprofundir en l’economia social a partir del tercer sector, potenciant la creació de cooperatives amb finalitats socials. Pel que fa a l’ocupació, la candidata independentista creu que s’ha d’apostar per fomentar la inversió en les energies renovables i en el concepte de ‘ciutat intel•ligent’, o sigui, aplicar les noves tecnologies en el dia a dia de la ciutat (neteja, il•luminació, aigua, gestió de residus) amb l’objectiu d’estalviar i ser més eficients. En aquest sentit, la candidata republicana creu que una bona mesura per ‘incentivar’ la instal•lació d’empreses serien les bonificacions fiscals durant els primers dos anys. En l’apartat de les finances públiques, Montse Bergés marca dues prioritats: la transparència administrativa i la traçabilitat dels diners.

Bergés proposa estendre l’aplicació de noves tecnologies en els serveis bàsics municipals per estalviar llum i aigua i millorar la gestió dels residus

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha presentat avui un paquet de mesures per avançar en el concepte de ‘Ciutat Intel•ligent’, amb l’objectiu de millorar l’eficiència dels serveis municipals bàsics: aigua, llum, gestió dels residus i mobilitat. És per això que Bergés aposta per l’aplicació de les noves tecnologies i/o les TIC per fer més habitables els espais urbans. “Es tracta d’estendre la domòtica a l’espai públic”, ha assenyalat Bergés. La presentació d’aquestes mesures s’ha fet davant l’edifici de l’Escola Politècnica de la UdL, en el Campus de Cappont, simbolitzant el potencial d’aquesta facultat i el paper de col•laborador que pot tenir en aquesta proposta. A més a més, Bergés ha comptat amb la presència de l’alcaldable d’ERC per Barcelona, Jordi Portabella, ja que en el seu programa electoral per Barcelona també compta amb idees relacionades amb la ‘Ciutat Intel•ligent’, algunes de les quals ja s’estan aplicant i que el mateix candidat independentista ha volgut explicar. En aquest sentit, Portabella ha assenyalat la importància en aplicar les TIC d’una manera real i efectiva en el dia a dia de les persones i en la quotidianitat, perquè els anuncis no quedin en declaracions. En aquest sentit Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) proposa les següents propostes: 1. Llum/energia Implementar llums ‘leds’ i sensors en diferents punts de l’enllumenat públic per reduir la despesa d’electricitat, principalment en noves urbanitzacions i zones d’expansió urbanitzades, però sense vivendes. 2. Aigua Implementar sistemes de reg ‘intel•ligents’ en aquelles fonts i/o zones enjardinades que encara no els tinguin, per evitar perdre aigua. Estudiar la instal•lació de dipòsits de recollida d’aigües pluvials en edificis municipals i la construcció de dipòsits de recollida d’aigües en les zones d’expansió i barris més nous de la ciutat. 3. Residus Instal•lar sistemes de ‘sensors’ en els contenidors perquè informin al servei de neteja si estan plens o ‘saturats’, per tal de millorar l’eficiència en la recollida i ‘guanyar’ en salubritat als barris.

Les Basses

Bergés incorpora al programa electoral el projecte que ERC va presentar el 2008 per convertir Les Basses en un parc urbà d’usos públics

La candidata i alcaldable d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha lamentat que l’alcalde Àngel Ros en els darrers quatre anys només ha actuat al parc de Les Basses un cop l’any, quan s’atansa la jornada de ‘La Mona’ per ‘maquillar’ un espai degradat i abandonat. La resta dels mesos ni el trepitja ni s’hi atansa i “aquelles màquines excavadores que havien d’impedir celebrar el Senglar Rock s’han vaporitzat”. Bergés ha criticat la gestió de la majoria del PSC amb aquest espai verd qualificant-la de molt deficient. “En el mandat dels 420 milions d’euros en inversió pública, Les Basses no han rebut gairebé ni una engruna, perquè no són cap prioritat pel PSC”, ha assenyalat. En aquest sentit, la candidata independentista insta l’alcalde que retiri el model que proposa per a Les Basses, ja que suposa una ‘invasió’ d’usos no públics, com el comercial o l’hoteler, que poden ser molt agressius per aquest espai verd, familiar i de passeig. Bergés ha recordat que l’any 2008 Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ja va presentar un model per a Les Basses d’Alpicat (s’adjunta el PDF) i que a dia d’avui no ha rebut cap tipus de resposta per part de cap membre del govern municipal. “La no resposta és la tècnica dominant de la Regidoria de Participació”, ha reiterat la candidata independentista. Cal recordar que ERC proposa per a l’actual parc un model de finançament públic, a més d’algunes concessions (pel que fa al càmping –Lleida no té oferta d’aquest tipus- i als serveis lligats a aquests, com restauració...). També contempla la construcció d’un alberg juvenil, un ‘museu’ de l’Horta, un carril ‘bici’ que enllaci el parc amb la ciutat, piscines, una zona per a concerts a l’aire lliure, terrasses de restauració, entre d’altres propostes que es poden consultar a la web: www.montseberges.cat

Diada de Sant Jordi

ERC incorpora al seu programa electoral un resum de les 400 propostes recollides ‘a peu de carrer’

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) encapçalada per Montse Bergés ha donat per finalitzada l’acció: “Fes una proposta per a la teva ciutat” que va iniciar el passat mes de setembre i que durant aquests vuit mesos ha servit per recollir unes quatre-centes propostes ‘a peu de carrer’ en sis barris de la ciutat instal•lant una urna on els ciutadans hi podien dipositar les seves demandes. La fi d’aquesta mesura participativa ha consistit en la inclusió en el programa electoral d’ERC pel 22 de maig de les propostes més coincidents i que, per tant, més preocupen als lleidatans. En línies generals, aquests eixos temàtics s’agrupen en neteja, transport públic i transparència administrativa, a més a més de la seguretat. La candidata i alcaldable independentista, Montse Bergés, s’ha mostrat molt satisfeta pel resultat de l’acció, fruit del treball de vuit mesos. “Hem estat al carrer, hem escoltat a la gent i hem pogut elaborar un treball rigorós d’allò que preocupa als barris, a les places, als mercats i als carrers”, ha assenyalat l’alcaldable d’ERC. Pel que fa a la neteja, els ciutadans reclamen millorar la neteja en els parcs infantils i les places i incrementar les campanyes perquè els propietaris de mascotes recullin els excrements que aquestes deixen. Pel que fa al transport públic, reclamen una millora general i, finalment, pel que fa a la transparència volen saber què fa la Paeria amb els seus diners. Precisament, ERC ja va anunciar fa un mes que la Paeria ha de publicar el llistat dels proveïdors amb els quals treballa i els diners que els paga. Bergés ha anunciat aquesta nova mesura avui coincidint amb la Diada de Sant Jordi, ja que les JERC també han instal•lat la seva taula a la plaça Sant Joan i que ha comptat amb la presència de l’alcaldable i altres membres de la llista.