Lleida

Totes les notícies


Esquerra escolta els veïns de Pardinyes

El Grup Municipal d’ERC reclama la reforma urgent de Roger de Llúria, l’habilitació del pas soterrat i el trasllat de l’estació d’autobusos “perquè la Renfe deixi de donar l’esquena a Pardinyes”

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha prosseguit aquesta tarda amb l’acció “Una proposta per a la teva ciutat” instal•lant la urna al barri de Pardinyes, concretament a la plaça Maria Rúbies. La portaveu i candidata a la Paeria, Montse Bergés, ha recollit en menys de dues hores 93 propostes de veïns i veïnes del barri que han volgut sumar-se a aquesta iniciativa que té com a objectiu “parlar menys i escoltar més a la gent”. Tal com es farà amb la setantena de propostes dels veïns i veïnes del barri de La Bordeta recollides la setmana passada, ERC analitzarà els suggeriments i idees i les incorporarà en el seu programa electoral per a les municipals de 2011. En el cas que alguna d’aquestes propostes sigui urgent, el Grup Municipal d’ERC es compromet a portar-la a la corresponent comissió o fins i tot al ple. Per la seva part, Montse Bergés ha aprofitat aquesta visita al barri per recordar que l’estació de Renfe segueix donant l’esquena a Pardinyes, cosa que dificulta l’accessibilitat no només a l’estació, sinó també als nous equipaments, com la Llotja o el nou gimnàs Trèvol. En aquest sentit, Bergés ha anunciat que reclamarà a la Paeria i Adif que accelerin la reforma integral de Roger de Llúria, que comportarà una nova zona verda, així com l’habilitació d’un nou pas soterrat des d’aquesta avinguda fins l’estació, per tal de millorar la connectivitat amb el centre de la ciutat. “Adif ha de complir amb els seus acords, per tant que posi fil a l’agulla i completi la millora de l’entorn de l’estació”, ha insistit Bergés. Per una altra part, Esquerra creu que la millora de Pardinyes i el seu entorn també ha de venir determinada pel trasllat definitiu de l’estació d’autobusos, ja que facilitarà la intermodalitat.

Hotel d'entitats

Les JERC i el Grup Municipal d’ERC proposen la creació d’una oficina jove, un ‘hotel d’entitats’ i un espai d’oci que reuneixin en un mateix lloc tots els serveis per a aquest col·lectiu

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) i el Grup Municipal d’ERC a la Paeria aposten per potenciar les polítiques de joventut a la ciutat de Lleida, amb el doble objectiu de contribuir a que aquest col·lectiu participi més activament de la vida social i cívica local i disposi de tota la informació per a poder formar-se i accedir amb més facilitat al món laboral. És per això, que la cap de llista i el portaveu de les JERC a Ponent, Marta Vilalta i Gabriel Ramon, respectivament, han apostat per a la creació d’una oficina jove que englobi els serveis prestats en matèria de joventut per part de la Paeria, el Consell Comarcal i la Secretaria de Joventut de la Genetalitat. Aquesta oficina aglutinaria tota la informació de tipus educatiu, laboral, salut, habitatge i oci dirigida al jove i que avui queda dispersa per les diferents administracions sense tenir una seu fixa. Les JERC han recordat que, en el seu moment, la regidoria de Joventut de la Paeria es va negar a tirar endavant la creació d’aquesta oficina “per tal de mantenir el monopoli en matèria de joventut”. A més a més, les JERC també aposten per complementar aquesta oficina amb un “hotel” d’entitats que actuï com a centre de dinamització de l’associacionisme juvenil i, a diferència de l’actual del carrer la Palma, “les entitats hi puguin deixar el seu material i tinguin un espai propi per a programar les nostres activitats i no haguem d’entrar en un llistat d’espera per saber si hi ha disponibilitat o no d’encabir-nos en una petita sala”, asseguren les JERC. Finalment, la tercera proposta passa per crear un equipament d’oci jove que estigui gestionat per les diferents entitats juvenils de la ciutat i que disposi d’espais habilitats per a la creació musical, artística i audiovisual. Tant les JERC com el Grup Municipal d’ERC han suggerit que aquests tres equipaments poden ubicar-se en el Palau de Vidre “sempre que l’auditoria tècnica determini que l’estat estructural de l’edifici és òptima i, per tant, digui que és més barata l’opció de la reforma que la de l’enderroc”, ha afirmat la portaveu d’ERC a la Paeria, Montse Bergés.

Esquerra recull les propostes del veïnat de la Bordeta

Esquerra recull les propostes de la Bordeta

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha encetat avui aquesta tarda al barri de La Bordeta la campanya: Una proposta per a la teva ciutat, una acció que té per objectiu implicar al ciutadà en els assumptes de la seva ciutat i recollir idees i suggeriments que seran inclosos en el programa electoral que està elaborant ERC per a les properes eleccions municipals a la Paeria. La portaveu i candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha valorat positivament aquesta acció “perquè ens atansa als problemes reals que pateix la gent i ens permet sentir de primera mà que els preocupa”. En aquest sentit, ERC ha recollit u total de 58 propostes, que analitzarà amb deteniment en els propers dies. Montse Bergés ha aprofitat també la visita a La Bordeta per reunir-se amb veïns i comerciants i proposar una proposta per aquest barri que consisteix en crear un nou “camí verd” que aprofiti el camí del Canal de Seròs, la Canadenca, el Molí de Sant Anastasi, el parc de l’aigua i la plaça Sant Jordi. “Es tracta de potenciar el turisme, l’esport i els passejos a peu en un barri privilegiat, que actua com a mirador de la ciutat”, ha afegit Bergés. Esquerra creu que aquest nou passeig “farà més atractiu el barri i actuarà com a pool d’atracció per a persones que busquen tranquil·litat, fer esport o passejar”.

Mobiitat a Lleida

El Grup Municipal d’ERC proposa una reforma a fons de la xarxa del bus urbà per reduir els temps d’espera als barris, augmentar les freqüències i ampliar l’horari nocturn a les zones amb més demanda

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria, ha registrat avui el document amb les esmenes al Pacte de Mobilitat Urbana (PMU) de la ciutat de Lleida. La portaveu i candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, creu que aquest pacte “arriba tard, ja que la majoria de ciutats ja el tenen, i, a més a més, amb algunes parts a mig fer, ja que no s’han tingut en compte els recents canvis viaris (nou Pont de Príncep de Viana o Ricard Viñes) de la ciutat de Lleida”. En aquest sentit, Esquerra ha presentat un conjunt d’esmenes encaminades a millorar la diagnosi de la mobilitat. “Les enquestes que s’han fet a la ciutadania corresponen a l’any 2006, per tant, queden desfasades i també demanem que s’elabori una enquesta a aquelles persones que no utilitzen el transport urbà per a saber el per què, no només a les que sí ho fan”, afegeix Bergés. Les propostes que ha registrat el Grup Municipal d’Esquerra tenen com a objectiu potenciar molt més l’ús del transport públic i fer més atractius, còmodes i segurs els desplaçaments a peu. En aquest sentit, Esquerra planteja una reforma a fons de la xarxa de bus urbà perquè sigui més eficient i àgil. “No pot ser que un veí del Secà o de Magraners s’hagi d’esperar més de quaranta-cinc minuts o que en els caps de setmana les freqüències baixin estrepitosament”, assenyala la portaveu republicana. És per això, que Esquerra proposa reduir els temps d’espera a través d’un nou sistema de transbordaments entre els barris més perifèrics i les línies del centre de la ciutat; augmentar les freqüències de pas i els horaris nocturns de les zones amb més demanda; i millorar la connexió amb els barris durant els caps de setmana. Pel que fa als desplaçaments a peu, Esquerra planteja la vianalització de trams que enllacin diferents barris de la ciutat. Concretament, proposa connectar el Passeig de Ronda, a través del carrer Vallcalent, amb el Centre Històric, l’Eix Comercial, La Mariola i el turó de Gardeny.

Homenatge al president Companys

Esquerra compleix amb la història i recorda que el president Companys va ser assassinat per l'exèrcit espanyol

La secció local de Lleida d'Esquerra Republicana de Catalunya ha recordat avui, dia 15 d'octubre, que el president Lluís Companys va ser assassinat per les tropes feixistes espanyoles, un episodi més de la història d'un país que demostra que encara no ha aconseguit les llibertats que li pertoquen. A primera hora d'aquest matí, els companys i companyes del partit han llençat les salves des de la Seu Vella. Posteriorment, s'han dirigit a la plaça de l'Escorxador on han fet l'ofrena floral al monument del que fou president de tot un poble i d'un país. Aquesta tarda, els actes de record (però també per a reclamar justícia) es traslladaran al Tarrós.

Demolició del monòlit franquista.

El Grup Municipal d’ERC instarà l’equip de govern que completi la retirada dels 358 símbols franquistes perquè Lleida deixi d’ostentar aquest trist i lamentable rècord

El Grup Municipal d’Esquerra vetllarà perquè l’equip de govern posi fil a l’agulla i fixi un calendari per a la retirada dels nombrosos símbols franquistes que encara queden a la ciutat, tal com demostra el cens elaborat pel Memorial Democràtic. La portaveu d’Esquerra a la Paeria, Montse Bergés, afirma que és lamentable que Lleida sigui, amb 358, el tercer municipi català amb més emblemes franquistes. “No volem continuar ostentant aquest trist rècord, ja que desprestigia el nom d’una ciutat on la dictadura franquista va fer molt mal”, assegura la portaveu republicana. En aquest sentit, Esquerra demanarà a través d’un prec en el proper ple, que la Paeria sol•liciti les subvencions que la Generalitat concedeix als ajuntaments per canviar o retirar aquests emblemes. Cal recordar la tasca que, des de l’oposició, ha portat a terme el Grup Municipal d’Esquerra, per tal que s’apliqui la Llei de la Memòria Històrica a la ciutat i eradicar així alguns símbols que feien ostentació del franquisme. En aquest sentit, va aconseguir que la Paeria retirés l’abril de 2009 la medalla al dictador, un expedient que s’havia iniciat en l’anterior mandat, però que hauria quedat oblidat en els calaixos si el grup municipal d’ERC no ho hagués recordat. Així mateix, Esquerra també va denunciar l’estat de deteriorament de les fosses del cementiri on estan enterrats els represaliats i nens i nenes del Liceu Escolar víctimes dels bombardejos feixistes, espai que, finalment, es dignificarà.     

L’alcalde i la junta de portaveus accepten estudiar un document elaborat pel Grup d’Esquerra per a signar el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte i desencallar el conflicte obert pel trasllat de la mesquita del Nord

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria ha presentat avui a la Junta de Portaveus Extraordinària, convocada a proposta d’aquesta formació, un document de sis punts que configura el Pacte de Ciutat per a la Llibertat Religiosa. L’alcalde i la resta de portaveus dels grups municipals han acceptat iniciar una taula de treball a partir d’aquest document per a signar aquest Pacte de Ciutat i desencallar el conflicte obert a causa del trasllat i/o tancament de la mesquita del carrer del Nord. En aquest sentit, l’alcalde ha citat de nou tots els portaveus la setmana vinent en una nova reunió per aconseguir un acord arran d’aquest document. Els punts proposats per Esquerra i que configuren el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte són els següents: 1. La Paeria analitzarà la possibilitat de buscar un solar alternatiu al del polígon per afavorir el trasllat de la mesquita del carrer del Nord, amb l'objectiu d'aconseguir un major consens polític i social, evitant també els riscos que comporta el procés judicial que afecta la parcel.la del polígon. Aquest solar haurà de complir tots els requisits legals oportuns 2. El departament d’urbanisme de la Paeria elaborarà un mapa de centres de culte, indicant les zones o llocs on es podran instal•lar aquests equipaments, sigui quina sigui la seva religió, tenint en compte tots els requisits que contempli el marc legislatiu (llei d'urbanisme, llei de centres de culte...). 3. La Paeria reactivarà l’Assemblea de les Religions convertint-la en el fòrum de diàleg i de mediació de conflictes interreligiosos, objectius pels quals va ser creada. Els representants religiosos que no hi assisteixin o no en vulguin formar part no se’ls reconeixerà com associació ni tampoc gaudiran de l’aprovació per part de l’administració local. Aquesta exclusió també tindrà efectes en l’atorgament de subvencions, permisos, llicències..... 4. La Paeria, a través d’aquest pacte de ciutat fomentarà i divulgarà entre les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat la Carta per a la Ciutadania dels Drets, Deures i Compromisos, com a complement de la informació que des de la regidoria d’Afers Socials es dóna a les persones nouvingudes.