Lleida

Totes les notícies


Demolició del monòlit franquista.

El Grup Municipal d’ERC instarà l’equip de govern que completi la retirada dels 358 símbols franquistes perquè Lleida deixi d’ostentar aquest trist i lamentable rècord

El Grup Municipal d’Esquerra vetllarà perquè l’equip de govern posi fil a l’agulla i fixi un calendari per a la retirada dels nombrosos símbols franquistes que encara queden a la ciutat, tal com demostra el cens elaborat pel Memorial Democràtic. La portaveu d’Esquerra a la Paeria, Montse Bergés, afirma que és lamentable que Lleida sigui, amb 358, el tercer municipi català amb més emblemes franquistes. “No volem continuar ostentant aquest trist rècord, ja que desprestigia el nom d’una ciutat on la dictadura franquista va fer molt mal”, assegura la portaveu republicana. En aquest sentit, Esquerra demanarà a través d’un prec en el proper ple, que la Paeria sol•liciti les subvencions que la Generalitat concedeix als ajuntaments per canviar o retirar aquests emblemes. Cal recordar la tasca que, des de l’oposició, ha portat a terme el Grup Municipal d’Esquerra, per tal que s’apliqui la Llei de la Memòria Històrica a la ciutat i eradicar així alguns símbols que feien ostentació del franquisme. En aquest sentit, va aconseguir que la Paeria retirés l’abril de 2009 la medalla al dictador, un expedient que s’havia iniciat en l’anterior mandat, però que hauria quedat oblidat en els calaixos si el grup municipal d’ERC no ho hagués recordat. Així mateix, Esquerra també va denunciar l’estat de deteriorament de les fosses del cementiri on estan enterrats els represaliats i nens i nenes del Liceu Escolar víctimes dels bombardejos feixistes, espai que, finalment, es dignificarà.     

L’alcalde i la junta de portaveus accepten estudiar un document elaborat pel Grup d’Esquerra per a signar el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte i desencallar el conflicte obert pel trasllat de la mesquita del Nord

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria ha presentat avui a la Junta de Portaveus Extraordinària, convocada a proposta d’aquesta formació, un document de sis punts que configura el Pacte de Ciutat per a la Llibertat Religiosa. L’alcalde i la resta de portaveus dels grups municipals han acceptat iniciar una taula de treball a partir d’aquest document per a signar aquest Pacte de Ciutat i desencallar el conflicte obert a causa del trasllat i/o tancament de la mesquita del carrer del Nord. En aquest sentit, l’alcalde ha citat de nou tots els portaveus la setmana vinent en una nova reunió per aconseguir un acord arran d’aquest document. Els punts proposats per Esquerra i que configuren el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte són els següents: 1. La Paeria analitzarà la possibilitat de buscar un solar alternatiu al del polígon per afavorir el trasllat de la mesquita del carrer del Nord, amb l'objectiu d'aconseguir un major consens polític i social, evitant també els riscos que comporta el procés judicial que afecta la parcel.la del polígon. Aquest solar haurà de complir tots els requisits legals oportuns 2. El departament d’urbanisme de la Paeria elaborarà un mapa de centres de culte, indicant les zones o llocs on es podran instal•lar aquests equipaments, sigui quina sigui la seva religió, tenint en compte tots els requisits que contempli el marc legislatiu (llei d'urbanisme, llei de centres de culte...). 3. La Paeria reactivarà l’Assemblea de les Religions convertint-la en el fòrum de diàleg i de mediació de conflictes interreligiosos, objectius pels quals va ser creada. Els representants religiosos que no hi assisteixin o no en vulguin formar part no se’ls reconeixerà com associació ni tampoc gaudiran de l’aprovació per part de l’administració local. Aquesta exclusió també tindrà efectes en l’atorgament de subvencions, permisos, llicències..... 4. La Paeria, a través d’aquest pacte de ciutat fomentarà i divulgarà entre les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat la Carta per a la Ciutadania dels Drets, Deures i Compromisos, com a complement de la informació que des de la regidoria d’Afers Socials es dóna a les persones nouvingudes.

El Grup Municipal d’Esquerra reclama de nou a l’alcalde que convoqui una reunió “urgent” tal com va acordar en el ple de juliol a petició d’ERC per a resoldre el trasllat de la mesquita a través d’un “pacte de ciutat”

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria lamenta que l’equip de govern encara no hagi convocat cap reunió amb la resta de grups de l’oposició per a debatre i trobar solucions al trasllat de la futura mesquita, tal com l’alcalde Àngel Ros es va comprometre en el ple de juliol passat, després que el Grup Municipal d’Esquerra li oferís un “pacte de ciutat” a través del qual s’aconseguís el màxim consens entre els grups polítics. Atès que en els darrers dies s’han desencadenat una sèrie de fets relacionats amb aquest assumpte, com per exemple, el tancament obligat i plenament justificat de l’oratori del carrer Nord a causa de l’excés d’aforament, a més de la publicació d’un informe pericial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Grup Municipal d’Esquerra torna a fer una crida al Paer en Cap perquè convoqui “urgentment” tots els grups municipals per a resoldre una situació que pot agreujar-se a mesura que passin els dies. En aquest sentit, Esquerra proposarà en aquesta reunió que s’estudiïn altres emplaçaments que generin un major consens, com els terrenys de l’antiga hípica, atès que l’espai del polígon és “insostenible”, tal com determina aquest informe. En l’anterior mandat ja es va analitzar aquest emplaçament situat entre el Camí de Grenyana i el Canal de Seròs i es va determinar que era òptim, tant pel que fa a la seva ubicació com pel que fa a la seva qualificació (zona d’equipaments). Cal recordar que l’informe pericial encarregat pel TSJC reforça aquesta “tesi” proposant-lo com una de les alternatives viables. En qualsevol cas, Esquerra exigirà a l’equip de govern la redacció d’un mapa d’equipaments de centres de cultes, perquè sigui quina sigui la creença religiosa els futurs interessats sàpiguen on poder instal•lar-se en un mitjà i llarg termini i, per tant, no s’hagi de tornar a passar per aquesta espiral d’incompliments, declaracions i contradeclaracions que només fan que ser contraproduents per al conjunt de la ciutat.

Esquerra recollirà idees dels lleidatans i lleidatanes

Esquerra instal•larà una urna per a recollir, barri per barri, les propostes dels lleidatans arran de l’èxit de l’acció: “Una estelada, a canvi d’una idea per a la ciutat”

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recollirà barri per barri les propostes que els lleidatans i lleidatanes vulguin fer per a la ciutat arran de l’èxit de l’acció “Una estelada, a canvi d’una proposta” duta a terme en motiu de la Diada Nacional. La portaveu republicana i candidata a l’alcaldia de Lleida, Montse Bergés, ha agraït als 200 participants que han participat i que han tramés la seva proposta i els ha volgut recordar que Esquerra “recollirem cadascuna d’aquestes idees per confeccionar el programa electoral”. En aquest sentit, Esquerra instal•larà una urna en diferents punts de la ciutat (places, mercats, parcs...) per tal que els lleidatans i lleidatanes puguin omplir una butlleta on anotin el seu suggeriment. “Es tracta d’un model de participació directa, una manera d’atansar-nos al ciutadà i escoltar-lo, però també portant a terme allò que ens diu”, ha afirmat Bergés. De les 200 propostes recollides el passat dia 9 de setembre davant de l’IMAC es desprèn que 6 de cada 10 participants demanen millores en la mobilitat (28%), en el microurbanisme (21%) i en les zones verdes (17%). Concretament, reclamen més aparcaments gratuïts i ben connectats amb el transport públic i arranjar i ampliar el carril bici, pel que fa al primer bloc; arreglar voreres i renovar els semàfors; pel que fa al segon; i ampliar els espais verds i reduir les places “de ciment”. Millores en la neteja, com per exemple canviar els contenidors o multar als propietaris de gossos que no recullin els excrements; i en la cultura i l’oci, abaratir els espectacles de La Llotja, són d’altres proposicions que els ciutadans demanden. Bergés creu que aquest gruix de propostes “demostra que l’equip de govern ha d’esforçar-se molt més en aspectes bàsics, quotidians, com en moltes ocasions hem advertit des d’Esquerra”. Un altra de les propostes més freqüents també és que la Paeria escolti i respongui als ciutadans, problema del qual ja advertia el Síndic de Greuges en la seva memòria.

Actes de l'Onze de Setembre

Militants, simpatitzants i amics i amigues d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Lleida han participat avui activament als actes celebrats a Lleida amb motiu de la Diada Nacional. El grup ha desplegat l’estelada gegant al llarg del carrer Cavallers fins arribar a l’edifici del Roser, on ha fet l’ofrena per recordar els caiguts de 1707. Allí, el candidat d’ERC per Lleida, Carmel Mòdol, ha ideclarat que la independència és l’únic camí possible per avançar i millorar com a país. Mòdol ha recordat que “la família d’Esquerra, els amics de la independència” cada vegada són més i més, factor, aquest, que s’ha d’aprofitar per tal de fer pedagogia i explicar el projecte de futur d’Esquerra. Cal recordar que si avui el vestíbul del Roser ha estat obert al públic ha estat gràcies a la insistència del Grup Municipal d’ERC a la Paeria, la portaveu del qual, Montse Bergés, va instar l’alcalde que obligués la constructora a deixar en condicions aquest espai per tal que entitats, partits i persones a títol individual poguessin continuar fent l’ofrena amb tota normalitat. El seguici d’Esquerra s’ha sumat a la manfestació unitària sota el lema: Som una Nació, nosaltres Decidim, en la qual han participat al voltant de dues mil persones. “Independència” ha estat una de les paraules més pronunciades pels presents, cosa que indica que els temps a la ciutat de Lleida també estant canviant. Ofrena floral al Roser Manifestació "Som una Nació, nosaltres decidim" Ofrena de les JERC al Roser (10/9/2010)

Lliurament d'estelades per l'Onze de Setembre

Esquerra lliura 200 estelades per l'Onze de Setembre

Esquerra Lleida ha repartit aquest migdia 200 estelades als ciutadans amb motiu de la diada de Catalunya. En poc més d’una hora els republicans han esgotat la insígnia independentista. A canvi, tots els ciutadans que volien l’estelada havien d'omplir una butlleta oferint una proposta per a Lleida. Carmel Mòdol, candidat per Lleida d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Montse Bergés, candidata a la Paeria, Maria Àngels Cabasés, diputada d’Esquerra i Francesc Mitjans, regidor a l’ajuntament de Lleida, han estat els amfitrions de recollir les propostes dels lleidatans. Entre les més de 200 propostes recollides han destacat les referents al excés de zona blava i als seus abusius preus, rebaixes d’impostos com el de les escombraries i millora en algunes de les voreres de la ciutat, “amb aquesta iniciativa el que pretenem és traslladar la veu del ciutadà a les administracions; amb totes les propostes recollides el que farem serà defensar les que puguem abans de la finalització d’aquest mandat i usar les que queden per incorporar-les al nostre programa electoral”, explica Montse Bergés. Manifestació de l’11 de setembre Carmel Mòdol ha aprofitat el lliurament d’estelades per fer una crida als ciutadans perquè participin a la manifestació convocada per Òmnium Cultural l’11 de setembre, sota el lema Som una Nació: Nosaltres Decidim, “ hem de dir a aquells que agredeixen Catalunya, que no és tot l’estat espanyol però sí algunes de les seves institucions com el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i les mateixes estructures politiques, sobretot del Partit Popular però també a vegades les del PSOE, que volen sotmetre’ns a una situació d’espoli econòmic sistemàtic i de domini polític, que contra això els Catalans ens revelem, i la crida que fem a la manifestació és per parlar amb una veu ben clara i ben forta per dir allò que diu el lema, Som una Nació: Nosaltres Decidim” , finalitza Mòdol.

La Llotja

El Grup d’ERC a la Paeria exigeix a la Regidoria de Participació que expliqui per què dóna entrades gratuïtes per a la Llotja i amb quin concepte

Avui una bona colla de pensionistes lleidatans han rebut el següent SMS per part de la Paeria: “Us convidem amb 2 entrades a la Llotja el 12 de setembre. Recollir abans del dia 8. Rambla Ferran 15, 5È”. La consigna era clara: atesa l’escassa venta d’entrades la Paeria utilitza la base de dades per omplir el teatre com sigui. Però l’error o el problema va més enllà, ja que s’han enviat més SMS que entrades hi ha disponibles, la qual cosa ha provocat confusió i molèsties a molts d’aquests sorpresos receptors, que s’haurien apropat al lloc en qüestió per a recollir l’entrada i s’han trobat amb que no n’hi havia per a tothom. No ens sembla gens correcte que l’Ajuntament “utilitzi” la gent gran, primer perquè no és ètic fer-los anar per omplir teatres com si fossin extres d’un anunci publicitari i, en segon lloc, perquè no podem marejar-los d’aquesta manera tan flagrant. Des d’Esquerra demanarem una explicació a la Regidoria de Participació Ciutadana perquè ens expliqui què ha passat i si aquesta pràctica sol ser habitual. En el cas que ho sigui, qui es fa càrrec de les entrades? Des d’Esquerra també volem saber quins són els criteris que s’estan emprant a l’hora de concertar espectacles a la Llotja, ja que ens trobem sovint amb una mena de cartellera tant dispar com surrealista. L’edifici de la Llotja ha estat i és un gran avenç per a la ciutat, però de res servirà si no li traiem suc i el gestionem com cal.   

Desperfectes al palau de Vidre

El Grup Municipal d’Esquerra proposarà una comissió extraordinària per decidir el futur del Palau de Vidre atès el seu estat de deteriorament

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria proposarà aquest setembre una comissió extraordinària per debatre el futur dels Camps Elisis, atès que actualment hi ha aspectes pendents per resoldre, com el Palau de Vidre o l’antiga piscina dels Camps Elisis. En aquest sentit, la portaveu d’ERC, Montse Bergés, considera que la principal i més concorreguda zona verda de la ciutat “no es pot convertir en un cementiri d’estructures en desús ni tampoc en un banc de proves on tot hi cap”. El Grup d’Esquerra creu que cal fixar uns usos per als Camps que no es desviïn de les activitats de lleure a l’aire lliure. I és per això que proposarà que l’Ajuntament elabori un calendari anual sobre totes les activitats que pensa fer-hi perquè els veïns i les veïnes de la ciutat sàpiguen què s’hi podran trobar. A més a més, aquesta comissió haurà de servir per accelerar el futur del Palau de Vidre, atès l’actual estat d’abandonament i deteriorament que avui presenta, amb finestres trencades i brutícia de tot tipus que envaeix l’estructura. En aquest sentit, Esquerra creu necessari encarregar un estudi tècnic, si encara no existeix, per decidir si s’ha d’enderrocar l’edifici i quin cost tindria aquesta operació. “Des de la inauguració de La Llotja aquest pavelló ha quedat pràcticament en desús, ja que gairebé no acull cap activitat; per tant, ja és hora de decidir què n’hem de fer i fer-ho amb tot el rigor possible”, ha apuntat Bergés. En aquesta mateixa línia, la comissió haurà de decidir el futur de la piscina coberta dels Camps Elisis, que l’equip de govern del PSC va tancar ara fa tres anys. “Avui és un edifici fantasma, ja que no se sap ben bé per a què serveix”, diu Bergés. Un altre dels aspectes que s’ha d’abordar és el de les fonts públiques. “El recinte disposa d’unes fonts, com la de la Sirena, que no funcionen i potser seria hora de recuperar-les per potenciar l’estètica ornamental del parc, com ja s’ha fet amb d’altres fonts, com la dels Tritons, al carrer de Sant Martí”, afegeix.