Lleida

Totes les notícies


La Comissió de l'1 d'octubre fa una crida per recollir testimonis sobre la celebració del referèndum d'autodeterminació i les càrregues policials

Josep Maria Currià, president de la Comissió, ha assenyalat en el segon aniversari d’aquells fets que la voluntat és elaborar-ne un relat complet per conservar la memòria i fer públiques les conclusions que se'n derivin. El president de la Comissió especial de l'1 d'octubre, Josep Maria Currià, ha fet avui, coincidint amb el segon aniversari dels fets de l'1 d'octubre de 2017, una crida a la ciutadania per tal d'aplegar tota mena de testimonis sobre la celebració aquell dia "del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, que va estar marcat en bona part per l'actuació violenta de les forces de seguretat l'Estat". En una declaració pública llegida a la futura plaça 1 d’octubre, un dels escenaris d’aquella jornada, el president ha explicat que la Comissió té intenció de recollir tota mena de testimoniatges periodístics, facultatius, de responsables polítics i institucionals, dels comandaments de la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil i de qualsevol altra procedència. També hi ha interès per recopilar tots els enregistraments que vulguin cedir voluntàriament empreses periodístiques, professionals audiovisuals, associacions, institucions i la ciutadania en general, amb la finalitat d'elaborar un relat complet dels fets. "Com a president de la Comissió especial de l'1 d'octubre de l'Ajuntament de Lleida, faig una crida a la col·laboració ciutadana, a totes les persones de qualsevol adscripció professional, política o religiosa que van viure o van ser testimonis d'aquells fets i que voluntàriament estiguin disposades a comparèixer a la nostra Comissió perquè relatin les seves vivències", ha afirmat Currià. En la mesura que ho autoritzin, aquests testimonis seran enregistrats en els suports més adients per tal conservar-los en els arxius municipals, publicar-los i extreure'n les conclusions que se'n derivin, sempre que així s'acordi en el si de la Comissió i s'ajusti a la normativa municipal, ha afegit.

El president del Parlament, Roger Torrent, visita la Paeria

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha fet aquest matí una visita institucional a l’Ajuntament de Lleida, on ha estat rebut pel paer en cap, Miquel Pueyo. Torrent ha pogut conèixer el Saló de Plens i el Saló del Retaule i ha signat al Llibre d’Honor de la Paeria, a més de mantenir una breu conversa amb l’alcalde, els regidors i el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, qui també ha assistit a la trobada. Pueyo ha obsequiat Torrent amb una reproducció del Llibre dels Usatges com a record de la seva estada a Lleida i la Paeria. En l’acte també han estat presents el tinent d’alcalde Jordina Freixanet, Jaume Rutllant, Montse Pifarré i Paco Cerdà, els regidors Ignasi Amor i Begoña Iglesias, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

Suport a la declaració del Parlament que denuncia la criminalització del moviment independentista i la vulneració de drets fonamentals

Mocions a favor de la llei de pobresa energètica i de la declaració d'emergència climàtica El govern de l'Ajuntament de Lleida (ERC, JuntsxCat i el Comú) han donat suport durant el ple de setembre a la declaració del Parlament d'aquest dijous que denuncia la criminalització del moviment independentista -que és cívic i democràtic- i l'intent d'equiparar indeoendentisme i terrorisme. Així mateix, rebutja la violència i l'operació impulsada per l'Audiència Nacional i la Guàrdia Civil, les vulneracions contra els drets fonamentals de set ciutadans que han ingressat a la presó de forma incondicional i denúncia la deriva repressiva i autoritària de l'estat. També ha refermat el compromís amb la llibertat i la democràcia, ha exigit la fi de la repressió i la llibertat de les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques. D'altra banda, el ple de la paeria ha aprovat la nostra moció a favor de la llei 24/2015 i contra el tall d'electricitat a les famílies amb deute. Tots els grups hi han votat a favor excepte C's, en el punt 3, en què s'exigia la condonació, per part d'Endesa i altres empreses, del deute de les famílies i protegides per la 24/2015. El ple també ha aprovat la nostra moció (amb l'abstenció de C's) per donar suport a la Declaració d'emergència climàtica i adhesió a la vaga mundial pel clima i la setmana de mobilitzacions. Per últim, el ple ha fet una Declaració institucional contra la segregació escolar a la ciutat de Lleida.

Dora Padial serà la nova síndica de greuges de Lleida

El ple de l’Ajuntament de Lleida debatrà divendres el nomenament de la jurista Dora Padial com a nova Síndica Municipal de Greuges. La proposta del govern municipal d’ERC, JxCat i el Comú també compta amb l’aval del grup del PSC. L’alcalde Miquel Pueyo ha presentat la futura síndica, Dora Padial, acompanyat de la regidora de Participació Elena Ferre i del cap de l’oposició Fèlix Larrosa. El paer en cap ha destacat el "rigor professional i acadèmic" de Dora Padial així com la seva "preparació, discreció, sensibilitat personal i humanitat". L’alcalde ha posat de manifest que la figura del síndic municipal de greuges és un "puntal de l'administració" local i "ha de ser un pont de diàleg permanent amb les persones". Dora Padial és professora de Dret Civil de la Universitat de Lleida i adjunta a la Secretaria General de la UdL. Anteriorment, ha estat vicedegana i cap d'estudis de Dret de la Facultat de Dret i Economia de la universitat lleidatana. La futura síndica s’ha marcat com a objectiu "apropar l'Ajuntament a la gent" i fer "que les persones vegin que estan protegides per aquesta institució". Padial ha subratllat el seu compromís social i la voluntat d'"ajudar la gent". Un dels reptes que es fixa és aportar el seu "granet de sorra" atenent els greuges de la ciutadania i fent "petites coses perquè la ciutat funcioni i perquè la gent vegi que l'Ajuntament funciona". La regidora Elena Ferré ha ressaltat la vessant social de Padial i ha assenyalat que és una "persona mediadora", "preparada" i amb una "sensibilitat extrema". El paer en cap ha recordat que la Paeria va ser el primer ajuntament de l'Estat en instaurar, l'any 1990, la figura del síndic municipal de greuges. El primer síndic va ser Simeó Miquel (1990-1995), seguit de Teresa Areces (1995-2006) i de l’actual, Josep Giné. L’Ajuntament de Lleida ha agraït la tasca desenvolupada per Giné com a síndic municipal de greuges.

Freixanet enceta les trobades mensuals amb Raimat i Sucs

La tinent d'alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, s'ha reunit aquest dimarts amb l'alcaldessa de Raimat, Ainhoa Casabon, per tal de posar sobre la taula quines són les principals inquietuds i propostes de l'Entitat Municipal Descrentralitzada.  Freixanet ha anunciat que aquesta ha estat la primera d'una sèrie de trobades que es faran mensualment i que, a més, comptaran amb la presència - també - d'un regidor o regidora per tractar temàtiques específiques a cada reunió. "Aquest nou govern de la Paeria tindrà una comunicació directa amb les EMD de la ciutat, amb Sucs i Raimat. Volem escoltar les seves propostes i treballar-les conjuntament", ha afirmat Freixanet al sortir de la reunió. La reunió ha servit, sobretot, per "establir les prioritats i el calendari de cara a les properes reunions". Freixanet es reunirà amb l'Ajuntament de Sucs aquesta mateixa setmana, el dijous 26 de setembre.

Pueyo: "Ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant els reptes que planteja l'emergència climàtica"

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat avui que els grups polítics que formen el Govern d'Entesa (ERC-AM, JuntsxCat Lleida, Comú de Lleida) i els grups del PSC i PP presentaran una moció conjunta en suport a la Declaració d'Emergència Climàtica a Lleida i d'adhesió a la vaga mundial pel clima. "El dia 27 es fa un dia de vaga universal per alertar sobre el canvi climàtic. Aquell dia a la Paeria farem un ple ordinari i presentarem una moció per donar suport a les mobilitzacions contra el canvi climàtic i també assumint que hem de posar en marxa determinades transformacions. Ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant els reptes que planteja l'emergència climàtica", ha afirmat Pueyo. "Aquest Ajuntament considera una prioritat actuar, amb totes les mesures que estiguin al seu abast, per contribuir a revertir l'escalfament global. Som corresponsables dels reptes i la salut dels nostres ciutadans i per tant hem d'actuar davant aquesta emergència climàtica que afecta d'una manera objectiva i no hipotètica la salut humana, la biodiversitat i que ens porta un increment d'onades de calor i de pluges intempestives i desordenades", ha assenyalat el paer en cap, que ha recordat que estudis recents constaten l'augment de les temperatures, també a Lleida. El tinent d'alcalde d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha defensat la necessitat d'aplicar "mesures valentes" per combatre l'emergència climàtica des dels municipis, a més de donar suport a les mobilitzacions del divendres 27. "No només seran paraules, sinó fets concrets. Podem anunciar ja bonificacions per la implantació de captadors solars, actuacions importants de mobilitat per la pacificació del trànsit, amb més zones 30 i mesures de suport al transport no contaminant. També millorarem la qüestió de les ombres, amb refugis climàtics i una replantació important d'arbrat que es durà a terme a la tardor i en els pròxims anys, per millorar la situació d'ombres a la ciutat.

Pueyo i Alamany es reuneixen per teixir aliances amb les alcaldies del Canvi Republicà

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha reunit aquest divendres a la Paeria amb Elisenda Alamany, portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de teixir aliances, coordinar iniciatives i construir una estratègia de país en termes republicans. Alamany ha posat Lleida com un exemple “d’obertura de la institució, de transparència i proximitat” i ha apel·lat a fer amb les alcaldies del Canvi Republicà “una estratègia de construcció de país en termes republicans que doni resposta a 10 anys de crisi.” D’altra banda, Pueyo ha destacat que “a Lleida hem aconseguit -amb una generositat i un sentit de país- un govern sòlid i estable que contrasta amb l’escenari de l’estat espanyol, que demostra una gran inestabilitat i una irresponsabilitat d'alguns dels agents.” A més, ha afegit que “s’ha demostrat que si no es troba una solució política i dialogada per l’afer català, l’estat espanyol resulta ingovernable.” La visita d’Alamany s’emmarca en un marc de trobades amb diferents alcaldies del Canvi Republicà.

Finalitza la campanya d’atenció a les persones temporeres i ja es prepara una cimera per organitzar la campanya del 2020

L’Ajuntament de Lleida ha finalitzat aquest divendres 20 de setembre el pla de xoc per atendre als temporers i temporeres que s’han desplaçat a Lleida per treballar a la campanya de la fruita. Tal com ja va anunciar, la nit del 19 al 20 de setembre ha estat la darrera nit en què romandrà obert el refugi al Pavelló Agnès Gregori. La regidora de Drets Socials, Regina Cairol, ha anunciat que durant la primera setmana d’octubre es realitzarà una cimera trobada amb tots els agents implicats en què es valoraran i donaran a conèixer les dades definitives d’aquesta campanya i es començarà a treballar en la campanya 2020. Està previst que es constitueixin dues comissions de treball, una directiva/política i una altra tècnica que es reuniran mensualment. Cal destacar que a la comissió directiva hi haurà representants de les diferents Administracions, partits polítics (tal com es va acordar en la moció presentada per l’actual govern a l’últim ple), sindicats i entitats.

L’Ajuntament de Lleida té un deute de 175 milions d’euros

El deute per habitant, 1.273 euros, triplica la mitjana dels municipis catalans L’Ajuntament de Lleida té en l’actualitat un deute real de 175 milions d’euros, dels quals 82 corresponen a la Paeria; 51,9, a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), i 41,17, al Parc Científic i Tecnològic (PCITAL), segons ha fet públic avui l’equip de Govern municipal en una roda de premsa per presentar un informe econòmic i financer de L’Ajuntament. L’alcalde Miquel Pueyo ha comparegut acompanyat dels tres portaveus dels grups municipals, Jordina Freixanet (ERC-AM), Antoni Postius (JxCat) i Sergi Talamontes (Comú de Lleida), i de la tinent d’alcalde i responsable de la Regidoria de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré. El paer en cap ha explicat que, amb aquesta ‘foto fixa’ de la situació econòmica de les finances de l’Ajuntament, complien amb el compromís signat en el Pacte de Govern d’Entesa de practicar una gestió transparent, que es realitzarà durant tot el mandat municipal. Miquel Pueyo ha assenyalat que malauradament les sospites que tenien sobre la situació de les finances municipals s’han vist confirmades i ha manifestat l’altíssima preocupació que això genera, ja que les conseqüències afectaran la gestió municipal i la capacitat inversora actual i futura. L’alcalde ha convidat a la resta de grups municipals a analitzar les dades i els ha convidat a fer pinya amb l’equip de govern per afrontar plegats la situació econòmica, que ha qualificat de greu, però no de crítica. “El que expliquem avui no va contra ningú. És un exercici de responsabilitat, transparència i un compromís amb la ciutadania, però les coses són com són”, ha dit. Malgrat tot, el paer en cap deixa un missatge d’optimisme. “El deute és enorme. Ho intuíem. Però estem segurs que serem capaços de revertir la situació sense haver de retallar els drets dels ciutadans i sense generar més deute. Com ho farem? Doncs estalviant despeses supèrflues, essent escrupolosos amb la despesa, ajustant les partides, revisant concursos i sent exigents amb els contractes.