Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem denuncia que la Paeria pagarà prop de 50.000 euros extres de lloguer per emmagatzemar obres del Morera 

S’han de sumar als 4’7 M del projecte i als 250.000 euros anuals pel lloguer d’oficines a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a Lleida denuncia que el Museu d’Art Jaume Morera tindrà un nou sobrecost, de 48.400 euros com a mínim, pel lloguer d’un local propietat del Bisbat de Lleida per a emmagatzemar fons artístics i documentals del museu, segons es desprèn d’un decret d’alcaldia del 19 de desembre del 2017. En concret, es tracta de la planta baixa del número 6 del carrer Sant Crist, dotat de mobiliari que va ser finançat per la Paeria i que s’havia utilitzat per custodiar la col·lecció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. El contracte d’arrendament és per 3 anys, fins al 31 de desembre de 2020 i amb possibilitat de pròrrogues per períodes d’un any cadascuna, fins un màxim total de 20 anys. En el decret, signat per la tinent d’alcalde Montse Mínguez, s’especifica que la Paeria pagarà al Bisbat 12.100 euros cada any -el 2018, 2019 i 2020- i la mateixa quantitat pel 2017, malgrat el contracte se signa el 20 de desembre. ERC-Avancem destaca que aquest sobrecost s’ha de sumar als prop de 250.000 euros anuals que, com va denunciar el grup a finals del 2017, costarà a la Paeria el lloguer d’oficines a Mercolleida per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència, on es farà el museu. El president del grup municipal, Carles Vega, lamenta que ‘cada mes coneixem un nou sobrecost del museu, tots amagats entre decrets d’alcaldia, cosa que demostra que l’equipament costarà més dels 4’7 milions del projecte, l’única xifra que l’equip de govern ha dit públicament.’ A més, es queixa que ‘la manca de transparència de l’executiu és total, ja que són despeses que s’autoritzen via decret’. Recorda que, a més, “quan es va presentar el projecte del Museu Morera ja es va dir que a l’Audiència no hi havia espai suficient per a tot els fons museístic, per tant, la necessitat d’un magatzem extern es perpetuarà en el temps”.

El grup ERC-Avancem preguntarà al ple sobre les conseqüències de la rescissió del contracte al Mercat del Pla

Els republicans lamenten la inacció del govern per haver permès que hagi estat tancat 10 mesos El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demanarà al ple que Ros aclareixi què suposarà per a l’Ajuntament de Lleida i el Centre Històric la rescissió del contracte de l’empresa concessionària del Mercat del Pla, JamStores, que va guanyar el concurs públic l’estiu del 2013 per explotar i gestionar l’edifici durant 25 anys i va instal·lar-hi un mercat de moda de marques efímeres i un oulet de roba. També demana al govern municipal una còpia de l’informe jurídic sobre la rescissió del contracte que, segons va anunciar el tinent d’alcalde Rafael Peris, havia d’estar enllestit ahir dilluns. ERC-Avancem vol saber si l’empresa estava al corrent de pagament dels cànons corresponents i si la rescissió del contracte suposarà alguna indemnització. A més, preguntarà si està prevista alguna penalització a la concessionària per haver tingut el Mercat del Pla deu mesos tancat. El grup lamenta la inacció de l’equip de govern, que ha permès l’aturada de l’activitat durant gairebé un any i critica que hagi estat l’empresa la que hagi hagut de rescindir el contracte. D’altra banda, reclama que la nova licitació de l’equipament tingui en compte les necessitats reals dels veïns del Centre Històric i serveixi per dinamitzar el barri, uns objectius que no s’han complert amb el projecte Districte Mercat del Pla del govern. En aquest sentit, defensa que aquest edifici modernista tan emblemàtic es reconverteixi en un espai de comercialització de productes de proximitat i qualitat, amb serveis de restauració i activitats culturals, un model que funciona en altres ciutats com Barcelona, Sevilla, Màlaga o Madrid.  

Moció d’ERC-Avancem per aturar la reclamació de l’IVA a mitjans de comunicació públics i museus

Els republicans adverteixen que posa en risc la tasca de TV3 i Catalunya Ràdio i la indústria audiovisual El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presenta una moció al proper ple de la Paeria instant-la a demanar al Ministeri d’Hisenda que aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics com a conseqüència de la reclamació de l’IVA, ja que suposa un risc per al seu futur. La reclamació és fruit de l’afany recaptatori de Montoro i d’una interpretació forçada de la Llei de l’IVA, exigint que el sector cultural i els mitjans de comunicació públics abonin a l’Estat l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que són subvencions vinculades al preu del producte. En aquest sentit, ERC-Avancem exigeix al ministre que centri els esforços de la Hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural. Així mateix, demana a la Paeria que treballi conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i amb les entitats afectades en la defensa del sector cultural i del sector audiovisual de Catalunya. Per últim, exigeix l’aixecament immediat de la intervenció de les finances de la Generalitat a càrrec del Govern espanyol.  Durant la recent tramitació al Congrés de la Llei de contractes del sector públic per introduir esmenes que modifiquen l’articulat de la Llei de l’IVA, Esquerra Republicana va presentar una esmena per evitar precisament aquesta interpretació forçada que realitza el Ministeri d’Hisenda. L’esmena va ser aprovada i tindrà efectes amb l’entrada en vigor de la Llei de contractes del sector públic, al mes de març del 2018. Ara bé, el Ministeri d’Hisenda insisteix en aplicar la seva interpretació als exercicis que van de l’any 2012 al 2017, obligant a entitats culturals i a mitjans de comunicació públics a fer efectiu el pagament de grans quantitats de diners.

ERC-Avancem demana que es convoqui el Consorci de persones sense llar

Els republicans denuncien manca d’informació i reclamaran al ple aclariments sobre el cost i l’origen dels diners que s’invertiran a l’alberg El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat la convocatòria del Consorci de persones sense llar i ha tornat a denunciar opacitat de l’equip de govern respecte la decisió de fer finalment l’alberg a l’antic Convent de les Josefines, del qual es va firmar ahir el compromís de compra-venda. Els republicans denuncien que no s’ha informat al Consorci de persones sense llar del canvi d’ubicació de l’alberg, que inicialment s’havia de fer a l’edifici del pare Coll, i que els grups municipals ho van saber pels mitjans de comunicació. A més, demanaran al ple que Ros aclareixi amb quins diners comprarà l’edifici la Paeria, ja que la informació facilitada a la Comissió de les Persones celebrada aquest dijous es contradiu amb les explicacions de l’alcalde als mitjans de comunicació dimarts. En aquest sentit, Ros va anunciar que l’herència d’1 milió d’euros que una ciutadana va donar a l’Ajuntament es destinarien a la rehabilitació del convent, mentre que Rodamilans va explicar que servirien per comprar l’edifici.  ERC-Avancem considera positiu fer l’alberg al Convent de les Josefines, situat al carrer Acadèmia, donat que sempre ha defensat que no s’havien de concentrar més serveis socials al Centre Històric, però continua reclamant que la gestió sigui municipal i no en mans d’entitats religioses.

ERC-Avancem insta Ros a resoldre la situació de la concessió de la zona blava

Els republicans denuncien que les màquines expenedores de tiquets estan contínuament espatllades El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a l’Ajuntament de Lleida torna a denunciar que nombroses màquines de la zona blava estan fora de servei o no accepten el pagament amb targetes de crèdit, unes avaries que es repeteixen reiteradament, de manera que s'ofereix un servei pèssim a la ciutadania. En aquest sentit, lamenta la manca de manteniment del servei i insta l’equip de govern a resoldre urgentment la situació de la concessió d’aparcament de vehicles. Els republicans han comprovat aquesta setmana que hi ha hagut fins a cinc màquines espatllades alhora en la mateixa àrea del Centre Històric. El grup denuncia que actualment el contracte de concessió no està en vigència i recorda que a finals d’any l’alcalde va anunciar que es faria una nova licitació, després que es fes enrere sobre l’Acord de Pressupost del 2016 signat amb Esquerra per remunicipalitzar la zona blava. Els republicans continuen defensant que trencar amb el model de concessió privada i passar a una gestió directa de la Paeria és la millor opció per garantir un servei de qualitat a la ciutadania, a més de ser beneficiós per a les arques municipals i per als treballadors del servei. Tanmateix, davant la negativa de Ros a tirar endavant la remunicipalització promesa, ERC exigeix posar fi a la situació de provisionalitat que hi ha des de que va acabar la vigència del contracte amb l’empresa concessionària, al setembre del 2016.  

ERC-Avancem, el PDeCat, la Crida CUP i el Comú exigeixen que no s'enderroqui Santa Cecília fins que no es presenti el projecte de remodelació

Els grups municipals han presentat una proposta de resolució conjunta Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida han presentat una proposta de resolució conjunta que demana que no es faci cap acció d’enderroc ni trasllat de restes humanes dels sectors afectats pel decret de ruïna del pavelló de Santa Cecília del cementiri municipal de Lleida fins que no es presenti el projecte de reconstrucció d’aquest sector als grups de l’oposició. El passat 13 de desembre es va signar un decret d’alcaldia on es posava en coneixement dels afectats la declaració de ruïna perimetral dels sectors A, B, F i G del departament de Santa Cecília desestimant totes les al·legacions presentades i ordenant l’enderroc dels nínxols. Aquest decret, que no es va publicar al Butlletí Oficial de la Província fins el dia 3 de gener de 2018, no s’esmenta en cap moment el projecte de reconstrucció dels sectors afectats. Aquest projecte de reconstrucció, en canvi, havia estat explicat en la sessió del Consell Municipal de Patrimoni de Lleida el passat 13 de setembre. Després que els tècnics reconeguessin que la degradació del pavelló funerari responia a la deixadesa i la manca de conservació per part de l’ajuntament de Lleida, es parlava de mantenir i recuperar elements singulars com les façanes, les arcades, els elements comuns i els jardins que conformen el conjunt monumental de Santa Cecília i la reconstrucció de la secció de nínxols mantenint l’arquitectura i l’estètica orginals. Ara, els grups del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida reclamem la còpia del projecte constructiu d’aquesta remodelació, una presentació en el marc de la Comissió de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat i que, fins que això no passi, tampoc no es faci cap enderroc ni trasllat de restes, tal i com es va aprovar en el ple municipal del 26 de maig de 2017.

Vega: “Ros té pressa per aprovar un POUM sense consens ni estudis comercials, ordenança del paisatge, pla de mobilitat i pla estratègic del riu”

Altres reptes dels republicans per al 2018 és fiscalitzar el govern en el control de la despesa, la contractació i el compliment d’acords El president del grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, ha denunciat que “l’alcalde pretén aprovar amb presses el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida, sense haver buscat abans acords amb els actors socials, econòmics i polítics i sense documents imprescindibles com els estudis comercials, l’ordenança del paisatge, el pla de mobilitat, i el pla estratègic del riu”. Vega considera que “Ros necessita aprovar el POUM en l’últim any sencer de mandat perquè li han fallat les inauguracions de grans projectes com el Parc del Barrufets, Torre Salses, el Parc de les Arts o el Museu del Clima.” El republicà alerta que es tracta del projecte més important del 2018, donat que ha de definir com serà la ciutat per als propers 15 o 20 anys i, per tant, “cal més temps per estudiar-lo i consensuar-lo.” A més, destaca que el desenvolupament del POUM l’haurà de fer el proper alcalde, que no serà Ros.” D’altra banda, “seria bo que el nou POUM s’adeqüés a la nova llei d’ordenació del territori, aturada per l’aplicació del 155”, ha apuntat Vega. Fiscalització del govern municipal Vega ha explicat que un altre dels reptes del grup municipal per al 2018 és continuar treballant de forma propositiva i fiscalitzadora com fins ara, però que “vista l’actitud gens receptiva de Ros i el seu pacte estable amb PP i C’s incidirem en la fiscalització del govern municipal”. En aquest sentit, adverteix: “exigirem a l’equip de govern més control en la despesa i el sobreendeutament–que ja ha rebut un toc d’atenció d’Hisenda-, acabar amb les pràctiques irregulars en contractació i licitacions i complir els acords i plans previstos.” Entre aquests, destaquen el Pla d’Usos de l’Horta –que no compta amb partides al pressupost-, l’alberg municipal, el Pla Estratègic de Cultura (moció d’ERC-Avancem), els estudis comercials i el pla de dinamització, el Pla del Riu (moció d’ERC-Avancem), el Pla de Mobilitat, l’Ordenança de Paisatge Urbà i el Pla de l’Estació.

El grup ERC-Avancem reclama una vorera i actuacions urbanístiques per millorar la mobilitat al voltant del Sícoris

Els republicans han presentat una proposta de resolució a la comissió d’urbanisme El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de gener una proposta de resolució instant l’equip de govern a construir una vorera al carrer Sícoris i a fer altres actuacions urbanístiques per millorar l’accés al Club Esportiu Sícoris i la seva àrea d’influència. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia que ‘el Sícoris és un centre generador de mobilitat, però actualment la mobilitat al voltant d’aquest equipament és complicada, sobretot per als usuaris que es desplacen a peu, en bici i amb autocar, com és el cas dels infants de les escoles bressol que van a fer activitats al club, així com per als usuaris amb mobilitat reduïda.’ Baiget apunta que en l’anterior mandant es van fer petites actuacions a la banda del club, però manquen millores a la banda contrària i per això proposa fer una vorera del número 30 al 38 del carrer Sícoris. ERC-Avancem també demana que se senyalitzi un pas de vianants davant la sortida principal de les instal·lacions del Sícoris en direcció al carrer de Goya, places d’aparcament per a vehicles i una zona per a l’encotxament dels autocars propera al centre esportiu. D’altra banda, els republicans preguntaran a la comissió si l’empresa ILNET, que s’encarrega de la neteja urbana, disposa de Protocol Normalitzat de Treball (PNT) respecte l’ocupació de la via pública. Fa uns dies un ciutadà va denunciar que un vehicle de l’empresa ocupava un pas de vianants entre l’avinguda Fontanet i Enginyer Companys durant tasques diàries de manteniment.  

Celebrem la posada en funcionament de la nostra proposta d'una App de l’Horta

El grup municipal ERC-Avancem celebra que la nova App de l’Horta de Lleida –una proposta dels republicans- ja està en funcionament a la pàgina web de la Paeria. A més, la previsió és que en un parell de setmanes també estigui disponible per als dispositius mòbils. La nova aplicació permet conèixer la ubicació dels habitatges, indústries, parcel·les i camins de l’Horta i la partida on es troben i serà una eina de gran utilitat tant per a veïns com per als cossos d’emergències i seguretat. A la primera Comissió de l’Horta, al juliol del 2015, ERC-Avancem va proposar la creació de l’App amb l’objectiu de millorar la protecció i l’atenció als veïns d’aquesta zona de Lleida i l’equip de govern va acceptar tirar endavant el projecte.