Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem reclama més diners en l’àmbit social i cooperació i reduir les aportacions a organismes autònoms

Presenta 18 esmenes al pressupost de la Paeria per al 2019 valorades en 1’5 milions  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat aquest divendres 18 esmenes al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2019 que suposen una proposta de modificació d’un milió i mig d’euros. La proposta d’Esquerra inclou, entre altres, diverses partides per a la regeneració del barri de la Mariola, l’ampliació  del carril bici, projectes de recuperació de memòria històrica i més despesa en cooperació. També proposa reduir les transferències al CNC i l’EMU i les partides destinades a protocol i festes populars. El president del grup, Carles Vega, ha assegurat que “Lleida necessita un pressupost que inverteixi en l’àmbit social, sobretot al barri de la Mariola, on el veïnat viu una situació insostenible.” Per això, Esquerra demana dues noves places d’educació social a la regidoria de participació per a tasques de promoció del civisme i la cohesió social, quatre noves places temporals d’agents ocupacionals per al foment de l’ocupació i una partida de 75.000 euros per al sanejament, desratització i control de plagues. En cooperació i desenvolupament, es demana un augment de la despesa de transferències corrents per arribar als nivells de l’any 2011 quan governava Esquerra, i arribar al 0,33% dels ingressos, “vuit vegades més que ara”, apunta Vega. Pel que fa a urbanisme, a banda d’augmentar el carril bici amb un tram de l’avinguda Prat de la Riba, es proposa invertir 50.000 euros en la supressió de barreres arquitectòniques en espais públics i l’adaptació de fonts d’aigua com a abeuradors per als animals domèstics. A més, Esquerra torna a demanar que es faci un projecte expositiu d’interpretació i explicació de la història de l’edifici del Roser per incloure-ho dins el Parador i que es restitueixin els panells explicatius a la paret del cementiri on van tenir lloc afusellaments.

Una nota de la Regidoria de Polítiques per als drets de les persones advertint de la no potabilitat de l'aigua en un habitatge a la Mariola

ERC-Avancem denuncia que la Mariola requereix una actuació urgent i reclama que es doni més informació al veïnat

També demana la fitxa tècnica de les enquestes que s’estan fent al barri El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a denunciar aquest dijous, que la situació a la Mariola és insostenible i reclama a l’equip de govern que hi faci actuacions immediates per regenerar el barri. La regidora Núria Marín, lamenta que “ja fa temps que els veïns alerten que viuen en una situació límit, amb insalubritat, inseguretat i problemes de convivència i cal posar-hi remei de forma urgent i incidir en els aspectes socials, més enllà dels plans urbanístics a llarg termini i d’enquestes sobre el futur del barri.” Marín denuncia que “moltes famílies del barri propietàries d’habitatges han hagut de marxar de casa i anar a viure de lloguer o ocupar pisos perquè estan en situació de ruïna o tenen problemes de salut pública.” A més, apunta: “Ahir mateix una família ens va fer saber que els tècnics de la Regidoria de Benestar Social els ha comunicat que l’aigua de l’habitatge on viuen no és potable. Què pensen fer?” Per aquest motiu, a la propera Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació ERC-Avancem farà una bateria de preguntes sobre les actuacions immediates previstes per l’equip de govern. També ha demanat la fitxa tècnica de l’enquesta que s’està portant a terme al barri entre els veïns i veïnes per tal de saber la metodologia de treball, el perfil dels enquestats i en quins carrers es farà. D’altra banda, el grup reclama que es faci alguna reunió oberta amb el veïnat de la Mariola per explicar les accions previstes i la planificació del programa Mariola 20.000, ja que “molta gent del barri es queixa de la manca d’informació que els han donat.”   

ERC-Avancem denuncia que "Larrosa ha fet una revisió dels carrers franquistes a mitges pensant en les eleccions"

El grup d'Esquerra a la Paeria continuarà reclamant l'eliminació dels 9 carrers franquistes El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que la decisió del Paer en Cap, Félix Larrosa, de retirar quatre carrers amb noms franquistes, és electoralista i anuncia que continuarà reivindicant l'eliminació dels 9 carrers que es van proposar en una moció conjunta dels grups d'ERC i la Crida a la Paeria l'any 2016 i que la plataforma Lleida Lliure de Franquisme va portar a judici. La regidora republicana Núria Marín considera que és una “revisió a mitges amb la qual Larrosa pretén fer un rentat de cara del govern municipal i desmarcar-se de Ros”. Així, ha titllat Larrosa de mostrar “poca valentia” i de “pensar només en les properes eleccions municipals”. En aquest sentit, ha advertit que “ERC-Avancem continuarà lluitant per netejar els carrers lleidatans de tots els noms franquistes per tal de restituir la dignitat de la ciutadania, la seva memòria i la ciutat”, i amb l’objectiu de complir la Llei de Memòria Històrica. Després de reunir-se amb responsables del Memorial Democràtic, Larrosa ha anunciat aquest dijous que es retiriran de forma immediata els noms dels carrers alcalde Areny, avinguda Recasens, germans Recasens i Sangenís Bertran. En canvi, no es preveu treure els carrers Carmelo Fenech, Juan Manuel Nadal i Gaya, alcalde Sangenís i alcalde Montanya al·legant que es van posar en el període democràtic. Tampoc es canviarà el nom del carrer Lluís Besa perquè, segons l'alcalde, no queda acreditat que participés en l'aixecament del 1936. Marín sí que ha celebrat que els nous noms de carrers es dedicaran a dones i ha recordat que el grup d'Esquerra ja ho va proposar al principi del mandat. 

Pueyo: “El canvi d’hegemonia a Lleida i la construcció d'una República vindrà de la mà de les persones treballadores, les PIMES, els joves i els exclosos”

L’alcaldable ha estat acompanyat per Tardà, Vilalta, Díaz i Driouech en l’acte “Ciutats republicanes, ciutats de progrés” “Sense acció no hi ha transformació”. Amb aquesta contundència el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet una crida als lleidatans i lleidatanes i en especial als "treballadors i treballadores, les petites i mitjanes empreses, els joves i els exclosos o amenaçats d’exclusió a constituir la nova majoria social d’una Lleida més solidària i més lliure” que permeti un “canvi d’hegemonia a Lleida i la construcció d’una República de tothom i amb tothom.” Ho ha dit aquest diumenge en un acte a la Rambla de Pardinyes dins la campanya “Ciutats republicanes, ciutats de progrés”, en què també han participat alguns dels càrrecs del partit. Pueyo ha carregat contra el pacte entre el PSC i Ciutadanos a la Paeria a l’inici del mandat i la complicitat del govern municipal amb la repressió de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155 i l'espoli del Museu de Lleida, així com la pervivència dels carrers franquistes: “la musculatura de la ciutat ha estat paralitzada per l’ambició d'un alcalde desaparegut abans de completar el seu mandat i dels regidors del Partit Socialista -entre els quals, l’actual alcalde de Lleida- pel seu fervor monàrquic i la seua aproximació a aquells que viuen del conflicte, la provocació i la intoxicació.” "Amb fermesa i una profunda convicció fem un pas endavant per dir prou! Liderarem o participarem en una alternativa pel canvi de perfil republicà i farem trontollar l’aliança confortable entre la crosta lleidatana de tota la vida i els beneficiaris del règim del 78”, ha assegurat l'alcaldable. També ha reivindicat els valors republicans que sempre ha defensat Esquerra Republicana: “Nosaltres hi som des de 1931, sota aquesta bandera, i això suposa un compromís contra tota forma de dominació de classe, de gènere o d’origen; a favor de la igualtat d'oportunitats i de la justícia social; obert al consens i a la convivència, però clarament oposat al bloc dels partits polítics del 155.

Ciutats republicanes, ciutats de progrés

El proper diumenge dia 11 de novembre, a les 12 del migdia, farem un acte al barri de Pardinyes amb la presència de Joan Tardà, Marta Vilalta, Jenn Díaz, Najat Driouech i Miquel Pueyo. Us hi esperem! Dia: diumenge, 11 de novembre Hora: 12 h Lloc: Rambla de Pardinyes (al costat de l'INS Josep Lladonosa) ​ En cas de pluja l'acte es farà a l'Auditori del Centre de Cultures de la Universitat de Lleida (Campus de Cappont)  

Imatge de les diferents partides en el 25è aniversari de la Comissió de l'Horta

ERC-Avancem proposa que es faci una senyalització unificada per a totes les finques de l’Horta per facilitar-ne la localització

Hi ha nombroses parcel·les sense identificar o amb números no correlatius El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria demanarà a la propera Comissió de l’Horta, dilluns 12 de novembre, que senyalitzi totes les finques i edificacions de les partides de l’Horta amb l’objectiu d’identificar, reordenar i harmonitzar totes les parcel·les. El portaveu del grup, ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, lamenta que “moltes de les finques, habitatges i masos de l’Horta no tenen cap rètol i altres tenen numeracions no correlatives, cosa que dificulta moure’s pels centenars de camins sense perdre’s i localitzar els diferents domicilis.” Per això proposa que s’elabori un projecte de senyalització unificat amb un disseny preestablert que s’adeqüi a les ordenances municipals. A més, la proposta de resolució dels republicans també demana “que es permeti afegir el nom o renom amb què es coneix les finques, masos i torres, ja que n’hi ha que sempre s’han conegut amb el nom de la família propietària originària o de l’indret on s’ubiquen”. Per últim, també es reclama que el govern municipal realitzi les gestions necessàries per tal d’oferir les senyalitzacions individuals al veïnat interessat a un preu tancat i ajustat. Aquesta regularització facilitarà desplaçar-se per l’Horta i localitzar amb facilitat els domicilis i les adreces de les instal·lacions que hi ha disperses en una gran extensió. “El següent pas seria que la reordenació es reflectís en l’APP de localització de finques que ERC-Avancem va promoure a principis de mandat i que ja està operativa”, apunta Baiget.

Esquerra Republicana es compromet, davant el monument a les víctimes del bombardeig del Liceu Escolar, a treballar perquè tots els vestigis del feixisme desapareguin de Lleida

El portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, el diputat al Congrés Xavier Eritja, el president de la Federació Regional de Lleida, Carles Comes, i els i les integrants de les executives de la secció local de Lleida i de la secció local de Jovent Republicà han integrat la comitiva d’Esquerra Republicana de Catalunya que aquest matí –com porten fent durant dècades- ha fet un homenatge als 48 nens i diversos professors del Liceu Escolar de Lleida que van morir víctimes del bombardeig infringit per les tropes feixistes a aquesta institució educativa l’any 1937.   Carles Vega, que ha fet el parlament ha volgut recordar que el bombardeig del Liceu ‘va ser, durant molt temps, vist com una gesta per l’exèrcit espanyol’. Alhora que ha reiterat que va ser la formació republicana que fa pràcticament un any va aconseguir que ‘es retiressin els honors a l’esquadró aeri que va cometre aquest acte tant monstruós’.   El portaveu republicà, ha afegit que malgrat a iniciatives com la d’ERC, la reversió històrica ha quedat a mitges ‘perquè la nostra ciutat té en els seus carrers noms de col·laboradors, i de primers actors del franquisme, com per exemple, l’alcalde Areny’. Una figura sota el mandat de la qual la Seu Vella es va convertir en un camp de concentració, entre els anys 1938 i 1940 i un alcalde d’infausta memòria ‘no només per això sinó per que ell va signar els informes que van facilitar l’empresonament i l’afusellament de moltes persones honorables de la ciutat i van provocar l’exili de moltes altres’.   Vega també ha expressat el compromís d’Esquerra Republicana de Catalunya ‘davant de la placa i el monument que homenatgen les víctimes dels bombardeigs a treballar perquè finalment els noms dels col·laboradors del règim feixista desapareguin totalment dels nostres carrers’.   Xavier Eritja reacciona a les conclusions de la Fiscalia d’avui El diputat republicà al Congrés ha reaccionat amb fermesa, des de les seves xarxes socials, a les conclusions publicades aquest migdia per la Fiscalia de l’estat espanyol.

El PSC incompleix la remunicipalització pactada de la zona blava i es nega a consensuar amb els usuaris l’ordenança de circulació

També tomba les mocions d’abolició de la monarquia i el dret a vot dels immigrants La mobilitat ha centrat bona part del ple de la Paeria del mes d’octubre. El govern del PSC, amb el suport de C’s i l’abstenció del PP i PdeCat, han donat llum verda al nou contracte per a la gestió del servei de zona blava i grua, incomplint així definitivament l’acord amb ERC-Avancem del 2016 per recuperar-ne la gestió municipal. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha explicat per què el grup republicà hi ha votat en contra: “el nou alcalde, que es defineix home de valors republicans, avui aquests valors ni estan ni se’ls espera: externalització altre cop de serveis públics, renunciant a la recaptació i gestió directa dels recursos que ens manllevarà l’empresa privada, es reafirma en mantenir l’incompliment de la paraula rubricada en l’acord dels pressupostos amb Esquerra pel seu antecessor, i no s’implementa una revisió del pla de mobilitat per incorporar la zona blava com a eina moduladora per millorar la qualitat de la mobilitat a la ciutat”. Segons Baiget, “el més greu és que ens deixa altre cop hipotecats els projectes de canvi que, si la ciutadania ens fa confiança, endegarem per una qualitat de mobilitat sostenible i segura.” I ha recordat que el PSC ha pactat amb ERC i altres grups a Castelldefels la remunicipalització de la zona blava. Ordenança de circulació D’altra banda, el bloc format pel PSC, CS i PP ha aprovat una modificació de l'ordenança de circulació sense consensuar-la amb els usuaris de bicicletes. Malgrat que quatre grups polítics (ERC-Avancem, PdeCat, Crida i Comú) han demanat deixar l’expedient sobre la taula a favor del consens i el diàleg amb els usuaris, Larrosa s’hi ha negat. També ha vetat que es poguessin votar les esmenes de l’entitat En bici per Lleida-BACC que havia registrat ERC-Avancem.  Baiget ha lamentat la manca de diàleg del govern amb les entitats i ha explicat que “les esmenes que s’havien presentat tenien per objectiu millorar la seguretat dels usuaris, com augmentar de 14 a 16 anys l'edat permesa per anar per la vorera, de manera que els adolescents puguin anar a l'institut amb bicicleta o patinet.

ERC-Avancem demana que l’ordenança de circulació de vianants i vehicles es consensuï amb els usuaris de la bicicleta abans de portar-la al ple 

El grup portarà 13 esmenes al ple després que l’equip de govern s’hi hagi oposat a la Comissió El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presentarà dilluns a la Junta de Portaveus 13 esmenes a la proposta de modificació de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida proposades per la plataforma d’usuaris En Bici per Lleida, després que aquest divendres la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat d’aquest divendres s’ha negat a deixar l’expedient sobre la taula fins que s’hagués consensuat amb l’associació d’usuaris de la bicicleta, com reclamaven els republicans. Una de les principals esmenes és augmentar dels 12 als 14 anys l’edat dels infants per autoritzar-los a circular en bicicletes per les zones de vianants, ja que als 12 anys els escolars passen de l’educació primària a la secundària –normalment en centres més allunyats- i això els permetria una major autonomia i seguretat per poder desplaçar-se a l’institut. A més, ERC-Avancem i En Bici per Lleida demanen que al carril bici degudament senyalitzat tinguin preferència les bicicletes i no els vianants, excepte als passos senyalitzats amb marques vials o en els punts on el carril bici s’interromp a sobre de la vorera. Una altra de les esmenes fa referència a l’estacionament de les bicicletes. En concret, es demana poder estacionar-les en elements del mobiliari urbà –excepte papereres, contenidors, bancs i marquesines de transport- sempre que no n’impedeixin l’ús normal ni obstaculitzin el trànsit de vianants o vehicles en cas que no existeixin espais habilitats per l’estacionament o estiguin ocupats. També es demana que els vehicles de mobilitat personal (VMP) de les categories C1 i C2 es puguin estacionar als espais destinats a l’estacionament de bicicletes. Pel que fa als patins, monopatins, patinets i aparells similars sense motor, es demana que puguin circular pels mateixos llocs habilitats per a les bicicletes, inclòs voreres i zones de vianants.