Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú exigeixen al govern de la Paeria que retiri el distintiu de qualitat “Nits Q” a La Nuit per promoure el masclisme i l’homofòbia

Els grups municipals d’ERC-Avancem, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida faran un prec al proper ple de l’Ajuntament de Lleida exigint que es retiri el distintiu de qualitat “Nits Q” a la sala La Nuit Discothèque de Lleida per oferir un concert el 15 de febrer del cantant de trap Kidd Keo, les lletres del qual són misògines, masclistes i homòfobes. ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú consideren que, malgrat la discoteca és lliure de contractar qui vulgui, no pot ostentar un segell de qualitat de la Paeria, que té per objectiu que els espais d’oci nocturn estiguin lliures de masclisme, homofòbia i prevenció de les agressions sexuals, entre altres. També lamenten que els empresaris d’oci de Lleida promoguin espectacles que atempten contra la dignitat de les dones i altres col·lectius, que són seguits bàsicament per públic jove. A més, destaquen que el concert és obert als menors d’edat que hi vagin acompanyats. Els tres grups de l’oposició donen suport així a les iniciatives del Casal Popular de Joves de Lleida, Dones Lleida, sindicats d’estudiants i altres entitats de la ciutat que també han demanat al govern socialista la retirada d’aquest distintiu. La sala La Nuit ja va ser avisada el mes de desembre de 2017 —després de dur a terme festes sexistes amb entrada gratis per a les noies, i de programar l’actuació del raper Arce— què no dugués a terme aquests tipus d’accions i concerts en el seu programa.  En aquell moment no se’ls hi va retirar el distintiu “Nits Q”. Malgrat tot, la sala no només no ha eliminat de la seva oferta aquest tipus d’actuacions sinó que torna a demostrar la seva cara més masclista convidant el cantant de trap, Kidd Keo.  

ERC-Avancem demana un ple extraordinari sobre les presumptes irregularitats del PSC a la Paeria denunciades per la Sindicatura de Comptes

Proposa als altres grups municipals que donin suport a la convocatòria per forçar un debat monogràfic  El grup municipal d’ERC-Avancem reclama que es faci un ple extraordinari a l’Ajuntament de Lleida per debatre sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes, que assenyala nombroses irregularitats en contractacions de la Paeria l’any 2015. El president del grup, Carles Vega, denuncia que “uns fets tant greus que posen en entredit la gestió econòmica i financera i les praxis opaques en contractació i concessió d’obres i serveis del govern del PSC no es poden tractar en una comissió extraordinària d’economia convocada amb poques hores d’antel·lació ni es poden diluir en un ple ordinari.”  “Cal més temps per analitzar el document de la Sindicatura de Comptes i un debat en profunditat i amb transparència perquè la ciutadania conegui la salut financera de la Paeria i com es gestionen els seus diners”, ha apuntat Vega. El republicà ha recordat que el grup d’Esquerra ja havia advertit de presumptes irregularitats com contractacions poc transparents, l’atorgament de subvencions encobertes mitjançant el pagament de lloguers i despeses, o el pagament de factures i despeses ordinàries com el subministrament de llum i gas mitjançant el reconeixement de crèdit. A la comissió d’economia d’aquest divendres ERC-Avancem ha proposat que sigui la Comissió de gestió dels recursos qui elevi la petició d’un ple extraordinari a Alcaldia però el govern municipal no ho ha acceptat. Vega ha lamentat la negativa dels socialistes: “Creiem que, donades les circumstàncies i la seriositat dels fets, hauria d’haver estat el propi alcalde qui hagués convocat el ple extraordinari.” Per aquest motiu, el grup republicà buscarà l’acord amb altres grups municipals per forçar la convocatòria d’una sessió extraordinària del ple. Alguns dels grups ja hi han mostrat la seva disposició.  

ERC-Avancem, PDeCAT, Crida-CUP i Comú denuncien menysteniment del govern del PSC per no convocar la Comissió de Carrers com van demanar

Els grups municipals d’ERC-Avancem, el PDeCAT i Unió, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida denuncien el seu malestar pel menysteniment del govern de la Paeria i en especial de la presidenta de la Comissió especial de Carrers, Montse Parra, per fer cas omís de la petició dels quatre grups el passat 13 de desembre per a la convocatòria urgent d’aquesta comissió amb l’objectiu d’abordar el canvi de quatre carrers de la ciutat per decisió del paer en cap, Fèlix Larrosa.  Els grups van demanar la convocatòria de la comissió en un termini màxim d’un mes, temps que va expirar dilluns sense que s’hagi obtingut cap resposta per part del govern municipal. De fet, aquesta va ser la segona petició, ja que dos dels grups -ERC-Avancem i la Crida-CUP- ja ho havien demanat el passat 27 de novembre. ERC-Avancem, el PDeCAT i Unió, la Crida per Lleida-CUP i el Comú recorden que, segons el cartipàs municipal, “la Comissió sempre es podrà convocar de forma extraordinària per petició d’un grup municipal” i, per tant, suposa un incompliment del reglament municipal. Els quatre grups consideren que l’equip de govern ha d’explicar a la comissió el perquè de la substitució de només quatre dels nou carrers amb noms vinculats amb el franquisme -alcalde Areny, alcalde Recasens, germans Recasens i a Sangenís Bertran, que s’expliquin els criteris emprats per a la substitució d’aquests noms, així com els que s’han utilitzat en la tria dels nous. També demanen sotmetre a debat i votació la retirada dels cinc noms de carrers vinculats amb el franquisme que l’alcalde ha decidit mantenir en el nomenclàtor. Els grups lamenten haver tingut coneixement dels canvis decidits per Larrosa a través dels mitjans de comunicació, tant pel que fa a la retirada de quatre carrers amb noms franquistes com els nous noms triats per substituir-los -Joana Raspall, les germanes Mirabal, Rosa Parks i Dolors Lolín Sabaté-, sense que aquestes actuacions hagin passat per la comissió pertinent.

ERC-Avancem insta el govern de la Paeria a presentar una auditoria sanitària dels gossos i gats del CAAC

També demana la compareixença de responsables del centre a la Comissió d’Urbanisme després que s’hagi denunciat el mal estat d’un dels gossos El grup municipal ERC-Avancem a la Paeria reclama que a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de gener es presenti una auditoria sanitària dels gossos i gats que es troben sota la tutela directa de l’Ajuntament de Lleida i dels quals se’n fa càrrec el Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC). A més, el grup ha demanat la compareixença de responsables del centre a la comissió, després de tenir-se coneixement de la denúncia de l’Associació de Voluntaris del CAAC pel mal estat d’un dels seus gossos. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, alerta de “la preocupació i el malestar d’alguns veïns envers el dubte de si el govern de la Paeria està realitzant i donant compliment a les seves responsabilitats basades en la cura, control i inspecció dels animals de companyia”. Per això ha demanat que a la comissió del proper divendres, 18 de gener, es presenti “un informe detallat dels animals que han estat sota la tutela del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia, el seu estat de salut i les actuacions que s’hi ha fet durant el 2018, així com el pla de treball i la partida pressupostària prevista per al 2019.” ERC-Avancem reclama que a l’auditoria s’inclogui la relació del nombre d’animals que hi ha al CAAC diferenciats per sexe, edat i catalogació dels gossos segons si són potencialment perillosos o no, la certificació del seu estat de salut i les actuacions sanitàries que se’ls ha realitzat durant l’any 2018, la relació dels animals que han sortit del centre en l’últim any i la seva destinació, els que han mort durant els últims 5 anys, a més de la causa de defunció i el tractament practicat. També vols saber el nombre i la situació de les colònies de gats que hi ha a la ciutat i les actuacions que s’estan duent a terme per controlar-les.

ERC-Avancem reclama millor manteniment al camí del riu

Denuncia que hi ha claus perillosos a les baranes de fusta que fan de barana protectora El grup municipal ERC-Avancem demanarà aquest dimecres a la Comissió informativa de l’Horta que es millori el manteniment i la seguretat a la zona del camí del riu, des del tram de la passarel·la del Tòfol fins la part baixa del riu. En concret, denuncia que hi ha diversos claus que sobresurten de les baranes de fusta que delimiten i separen l’espai reservat per a vianants i ciclistes del camí per on circulen vehicles de motor. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, reclama que es faci un manteniment més acurat en aquesta zona verda: “cal que es treguin tots els claus de les baranes del camí que sobresurten -els qual són un perill per als corredors, ciclistes i animals de companyia que hi passegen- i que es reposin totes les baranes que s’han retirat pel seu deteriorament o per actes vandàlics.” Baiget també demana que s’elabori i implementi un pla de manteniment mensual per tal de garantir el bon estat de tots els elements. En aquest sentit, lamenta “la deixadesa i la manca de manteniment periòdic del govern municipal, sobretot quan afecta la seguretat de les persones”.  

Pueyo: “Treballem per liderar un canvi honest per una Lleida republicana, justa, compromesa, saludable, connectada i propera”

Per a Vega, el mandat a la Paeria ha estat marcat pel pacte PSC-C’s, la decepció, el bloqueig i incompliment continuat i les velles polítiques d’aparador El candidat d’Esquerra Republicana a l’Alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, ha deixat clar aquest dilluns que “Esquerra i el seu espai de confluència es presenta a les eleccions municipals de Lleida amb una voluntat i aspiració clara i objectiva de liderar el canvi a la ciutat, un canvi avalat pel fet de ser una força republicana des dels anys 30 amb una profunda honestedat des del punt de vista personal i de l’organització.” Finalment, ha sentenciat: “el cicle de clarobscurs del PSC s’ha acabat, amb més ombres que llums.” Pueyo ha explicat els reptes d’Esquerra per al 2019 al tradicional esmorzar d’any nou amb periodistes, en què també han assistit els regidors del grup municipal ERC-Avancem, els diputats a la Diputació de Lleida, la diputada al Parlament Gemma Espigares, i els presidents de la Secció Local i la Regional del partit. El cap de llista republicà ha assegurat que “el compromís que Esquerra ofereix a la ciutat és un canvi honest” i ha explicat que s’està treballant per fer un programa que té per objectiu “fer una Lleida justa, compromesa, saludable, connectada i propera.” En aquest sentit, s’ha referit a la confluència d’Esquerra amb l’espai del socialisme republicà i al suport de la plataforma Lleida Republicana, que compta amb gent que va des de l’àmbit dels comuns fins als més progressistes de l’antiga CDC. Balanç del mandat D’altra banda, el president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha destacat que “el mandat municipal tant amb Ros com amb Larrosa ha estat marcat pel pacte del PSC amb C’s i el suport del PP –els mateixos que ara pacten amb VOX a Andalusia i han donat suport al 155-“ i l’ha qualificat de “decepcionant -donats els resultats del 2015 que presentaven una Paeria molt diversa amb una gran oportunitat de fer noves polítiques i més participatives-, el bloqueig a l’oposició i incompliment continuat de propostes aprovades i de les mateixes velles polítiques d’aparador i dretització de la gestió”.

ERC-Avancem s’oposa a l’externalització del servei d’allotjament per a dones víctimes de violència masclista 

La licitació s’aprova amb els vots del PSC, C’s, PP, PdeCat i l’abstenció del Comú El ple del mes de desembre de la Paeria ha donat llum verda a la licitació de quatre places en un establiment social adreçat a l’allotjament d’urgència per a dones que es troben en situació de violència masclista i els seus fills i filles amb els vots a favor del PSC, C’s, PP, PdeCat i l’abstenció del Comú. ERC-Avancem -i la Crida per Lleida-Cup- hi ha votat en contra perquè reclama una gestió pública d’aquest servei municipal i una audiència pública sobre el model d’atenció com ha reclamat el Grup Dones Lleida. La regidora republicana Núria Marín ha lamentat que “el govern del PSC torna a externalitzar un servei tant sensible com l'atenció d'urgència a dones víctimes de violència masclista, un model que no va funcionar en el passat.” Marín ha recordat que “la reclamació d’un servei d’atenció d’urgència s’ha fet des de l’inici del mandat i és fruit de les greus deficiències en atenció a l’establiment anterior, però el PSC tira pel dret i torna a deixar la definició del model d’atenció en mans privades.” Així, ha reivindicat que “aquest no és el model d’Esquerra, que defensa serveis municipals públics de gestió pública” i ha donat suport a la proposta d'audiència pública del Grup Dones Lleida per fer un debat públic i obert sobre el model d’atenció. D’altra banda, ERC-Avancem ha votat a favor de la moció de la Crida-CUP per aturar els desnonaments a Lleida. Els grup republicà hi ha afegit una esmena que especifica que es compti amb un informe previ dels serveis socials municipals per evitar abusos. El ple l’aprova gairebé per unanimitat, només amb l’abstenció de C’s en dos punts.

ERC, Crida i el Comú denuncien que la concessió de la Llotja no preveu cap festa de Cap d’Any sense l’autorització del CNC

Exigeixen que es compleixi el plec de condicions, la seguretat i la igualtat d’oportunitats Els grups municipals d’ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú han reclamat aquest dilluns al govern de la Paeria que es garanteixi que els actes que es fan a la Llotja de Lleida compleixen el plec de condicions i usos fixats en l’adjudicació del contracte, que no contempla que l’empresa que gestiona el servei de càtering pugui subcontractar una tercera empresa per a l’organització d’una macro festa de Cap d’Any. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha explicat que “si una empresa que no és l’adjudicatària fa una festa a la Llotja cal el permís explícit del Centre de Negocis i Convencions (CNC) i pagar 4.000 € per a l’explotació de l’equipament públic, cosa que el regidor responsable del CNC va negar durant el ple de novembre de la Paeria.” A més, Baiget ha explicat que “Esquerra no s’oposa al fet que s’organitzi una festa a la Llotja, sempre que es compleixi el plec de condicions i les mesures de seguretat pertinents, que el CNC en tregui un benefici i que es garanteixi la igualtat d’oportunitats a totes les empreses privades interessades amb un concurs públic”. Els tres grups presentaran una proposta de resolució aquest dimarts a la Comissió Informativa de polítiques de la gestió, i promoció de la Ciutat i la sostenibilitat demanant al govern municipal que es comuniqui de forma fefaent a l’empresa adjudicatària que no disposa d’autorització expressa i per escrit del CNC per la cessió a tercers de l’espai adjudicat per la seva explotació, i que per tant està incomplint la concessió, amb les corresponents conseqüències que comporta aquest incompliment.  A la proposta de resolució també es demana que la Paeria vetarà, i així ho comunicarà a l’empresa adjudicatària i a l’empresa organitzadora de l’esdeveniment, BONOBO, que no està contemplat ni es preveu l’atorgament de cap mena de permís present o futur per organitzar festes multitudinàries a la Llotja, inclosa la festa de cap d’any d’aquest Nadal, fins que no es clarifiqui i s’aprovin les normes i clàusules de licitació pública d’aquest tipus d’esdeveniments al Palau de Congressos i Convencions de la Llotja.

ERC-Avancem, PDeCAT, Crida i Comú demanen convocar amb urgència la comissió de carrers pels canvis anunciats per l’alcalde

Els grups municipals d’ERC-Avancem, el PDeCAT i Unió, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han sol·licitat a la presidenta de la comissió especial de carrers de la Paeria, Montse Parra, la convocatòria urgent d’aquesta comissió en un termini màxim d’un mes per abordar la decisió anunciada pel paer en cap, Fèlix Larrosa, de retirar el nom de quatre carrers de la ciutat. De fet, el grup d’Esquerra i la Crida ja ho van demanar el passat 27 de novembre sense obtenir cap resposta per part del govern municipal. Ara, els quatre grups de l’oposició sol·liciten que s’exposi en comissió el perquè de la substitució de només quatre dels nou carrers amb noms vinculats amb el franquisme, que s’expliquin els criteris emprats per a la substitució d’aquests noms, així com els que s’han utilitzat en la tria dels nous. La petició sotasignada pels quatre grups de l’oposició també demana sotmetre a debat i votació la retirada dels cinc noms de carrers que l’alcalde ha decidit mantenir en el nomenclàtor. Els grups que demanen la reunió de la comissió especial de carrers fan notar que han tingut coneixement dels canvis decidits per l’alcalde a través dels mitjans de comunicació. El Paer en cap va anunciar el 15 de novembre la retirada dels carrers dedicats a l’alcalde Areny, l’alcalde Recasens, els germans Recasens i a Sangenís Bertran en el transcurs d’un esmorzar organitzat pel Col·legi de Periodistes, mentre que el dia 9 de desembre es van difondre els noms de Joana Raspall, les germanes Mirabal, Rosa Parks i Dolors Lolín Sabaté per substituir-los, sense que aquestes actuacions hagin passat per la comissió pertinent.