Lleida

Totes les notícies


Ofrena al Roser amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Com cada Onze de setembre, la secció local d'ERC Lleida i el Jovent Republicà han fet la tradicional ofrena floral al l'antic convent del Roser en memòria dels lleidatans i lleidatanes caiguts l'any 1707 i amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. També hi han assistit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els regidors i regidores de la Paeria, militants, independents i membres de MES-Moviment d'Esquerres. En el seu parlament, Pueyo ha insistit en la necessitat d'eixamplar la base: "Podem ser els més purs, però també hem de fer un esforç per ser més, més oberts, més convençuts i convèncer més persones que realment hi ha una alternativa republicana per al futur del nostre país com hem pogut demostrar que hi ha una alternativa republicana per a la nostra ciutat". Pueyo ha afirmat: "Hem de posar-nos en la pell dels lleidatans i lleidatanes que van viure els fets de 1707 però també dels nostres fills i els que vindran després. Aquesta és la nostra responsabilitat." "No hem de ser els més purs en un moment donat, hem de ser -en una visió històrica- els que més aconseguim fer avançar el nostre país en el seu camí cap a la llibertat", ha acabat el Paer en cap. L'ofrena al Roser ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Els municipis republicans no reconeixen el deute reclamat per Endesa

La regidora de les Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, participa a una cimera sobre la pobresa energètica Els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores d’Esquerra Republicana reunits aquest dijous a Terrassa a la trobada de ciutats per donar una resposta conjunta a l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a les famílies més vulnerables marquen una posició clara per no reconèixer el deute reclamat per Endesa i que, per tant, cap administració ha d'assumir. Es posen les bases per fer un front comú en defensa de la llei 24/2015 i exigir la condonació del deute acumulat de les famílies. Per part de l'Ajuntament de Lleida hi ha assistit la republicana Regina Cairol, regidora de les Polítiques per als Drets Socials, i el regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, del Comú de Lleida. "No tolerem l'amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país." Aquest és el principi motor de la declaració conjunta assumida avui per més de 50 municipis catalans a la carta d'Endesa enviada als Ajuntaments on s'apuntava al tall elèctric de les famílies vulnerables si no es pagava el deute d'aquests usuaris. Una amenaça il·legal d'acord amb els fonaments de la llei 24/2015 i que els consistoris no acceptaran. El diàleg entre els representants municipals ha servit per consolidar una visió compartida per reivindicar la força del món local a l'hora de defensar els drets bàsics de la ciutadania i cercar nous camins per donar una resposta compartida a amenaces com l'actual. Una resposta que supera el debat entre administracions, on la prioritat és defensar els nostres ciutadans, especialment els més vulnerables. Amb la referència de la defensa de la llei 24/2015, la declaració conjunta adverteix de l'activació de sancions i una resposta jurídica si es talla la llum il·legalment i es recorda l'obligació de les elèctriques per seure a negociar un conveni. Això si, no s'accepta l'existència d'un deute actual, ja que si aquest conveni no s'ha signat fins al moment, ha estat per la manca de voluntat de les companyies subministradores.

Esquerra Republicana de Catalunya encara el nou curs polític

Al matí amb una reunió de treball amb tot l'equip de govern de la Paeria i a la tarda amb una reunió informativa amb la militància, Esquerra Republicana comença a traçar l'estratègia política per aquest 2019-2020. El mes de setembre és sinònim d’inici de curs, també polític. Aquest dimarts al matí, l'equip de govern de la Paeria de Lleida - amb Esquerra Republicana, JuntsxCAT, El Comú de Lleida i membres del gavinet d'alcaldia - s'ha reunit al Museu de l'Aigua per tractar temes interns de coordinació del govern municipal. L'objectiu del govern d'entesa per aquest nou curs 2019-2020 és continuar consolidant i duent a terme el canvi honest, valent i emprenedor. Per la tarda, en una reunió amb la militància d’Esquerra Republicana, el Paer en Cap Miquel Pueyo, la diputada al Parlament de Catalunya Gemma Espigares i el diputat al Congrés dels Diputats Xavier Eritja han plantejat quins són els reptes i les inquietuds d’Esquerra Republicana de cara al nou curs polític 2019-2020, en el marc de la política municipal i també nacional.   “El nou curs polític, a la Paeria de Lleida, coincideix també amb una nova etapa il·lusionant. El canvi honest, valent i emprenedor tot just comença a caminar i tenim molta feina a fer”, ha afirmat Miquel Pueyo, guanyador de les eleccions municipals el passat 26 de maig i alcalde de Lleida des del 15 de juny.   El republicà ha destacat també que governar la ciutat “és una oportunitat per a fer allò que mai ens havien deixat fer, per a canviar allò que sempre ens havien dit que no podíem canviar”. Pueyo també ha avançat que “en els propers dies explicarem, com a govern municipal, la situació econòmica que hem trobat a la Paeria, que com vam anar advertint durant la campanya, és preocupant”.   Per la seva banda, la diputada al Parlament de Catalunya Gemma Espigares ha posat l’accent en la necessitat de “trobar els consensos i l’estratègia conjunta per donar resposta a la sentencia del judici del procés”, que es preveu per aquest mes d’octubre.

Miquel Pueyo: "Entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarem les famílies"

L’alcalde Miquel Pueyo assegura que no acceptarà cap xantatge. Avança que no es farà front a cap pagament fins que les empreses no condonin el deute i signin un conveni on quedi garantit i s'estableixin els fons previstos a la Llei 24/2015 i la corresponsabilitat d'empreses i administracions. El paer en cap de Lleida Miquel Pueyo ha manifestat aquest dilluns en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que el govern de la Paeria, “entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarà les famílies”. L’alcalde ha fet una declaració institucional davant de la comunicació que l’1 d’agost va rebre d’Endesa, on la companyia informava del deute de prop d’1,5 milions d’euros en factures energètiques que afecta a 1.261 famílies de Lleida i advertia de possible talls de subministrament. Pueyo ha assegurat que l’Ajuntament de Lleida “no acceptarà cap xantatge ni l’amenaça de privar d’un dret bàsic com són la llum i el gas a 1.261 famílies lleidatanes”. Al contrari, atendre i protegir les famílies és una prioritat per al Govern de la Paeria. L’alcalde ha defensat l’aplicació de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya, arran d’una iniciativa legislativa popular, que prohibeix els talls de subministrament a persones vulnerables i que té un grau superior al bo social de l’Estat. Així mateix, el paer en cap ha demanat la condonació del deute acumulat per les persones protegides per aquesta Llei, des del 2015. En la seva compareixença, Miquel Pueyo ha instat als ajuntaments catalans afectats per les amenaces de tall de subministrament a organitzar-se “amb l’objectiu que cap família quedi a les fosques cap infant sense escalf i cap llar sense els subministraments bàsics garantits”. Així mateix, Pueyo ha emplaçat les Diputacions catalanes a prendre partit en aquest conflicte entre algunes grans corporacions i les persones més febles de la nostra societat. L’alcalde de Lleida ha instat el Govern de la Generalitat (les conselleries d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers Socials i Famílies) a assumir: “el lideratge jurídic i polític de la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del nostre país, a fer complir la llei, a impulsar la cooperació de les diverses administracions públiques, a fer de paraigua en la negociació que, evidentment, haurem de fer amb les grans companyies i a facilitar recursos per a la gestió del deute”.

El Govern de la Paeria amplia fins al 20 de setembre l'estada dels temporers a l'Agnès Gregori

Així ho ha anunciat aquest dijous la segona tinent d'alcalde i portaveu del govern Jordina Freixanet en una piulada al seu compte de Twitter. De l'1 de juliol al 28 d'agost, la Paeria ha facilitat 4.607 pernoctacions a temporers, entre l'alberg Jericó i els refugis habilitats als pavellons Antorxa i Agnès Gregori.  El pla ofereix consigna, dutxes i allotjament i es va posar en marxa en un temps rècord, sense cap servei i ni un euro previst pel govern socialista. Es va iniciar la mateixa setmana que es va aprovar el cartipàs del nou govern, l'1 de juliol, i una setmana després s'obria el refugi.  Els serveis es garantiran fins al 20 de setembre, quan acaba el gruix de la temporada de la fruita. Freixanet també va explicar que cada cas es tracta de forma individualitzada i es recull informació per millorar el servei. Malgrat l'esforç del nou govern i la disminució de gent dormint al carrer, una mitjana de 200 persones ha pernoctat al carrer. El 2012, van ser 250. Miquel Pueyo, Paer en Cap, ha declarat que "podem fer-ho millor, però hem afrontat el repte amb els recursos que teníem (zero)". En la mateixa línea, Freixanet explica que "acceptem gustosament tots els consells i crítiques. Hem vingut a treballar sense fer massa soroll. I a posar una mica més de justícia social a la capital de la fruita dolça. Seguim aprenent-ne dels errors i dels encerts cada dia." Des de l'equip de govern de la Paeria, han assenyalat que ja es comença a dissenyar el Pla d'atenció a persones temporeres per al 2020.

AGOST 2019 - Butlletí informatiu

En aquest butlletí del mes d'agost compartim amb vosaltres les notícies més destacades d'Esquerra Republicana-AM a la Paeria de Lleida, així com les accions de govern més importants dutes a terme aquest últim mes. La Paeria estalvia 16.472 euros l’any en suprimir les targetes de pàrquing de regidors i directius.  Amb aquesta decisió, l’equip de Govern segueix en la línia d’eliminar despeses supèrflues per a les arques municipals i es manifesta especialment combatent amb “la cultura del privilegi”.   L’Ajuntament de Lleida deixarà de publicar la revista en paper ‘La Paeria’. El nou Govern municipal, amb Esquerra Republicana al capdavant, retalla gairebé 88.000 euros de despesa i aposta per una política comunicativa més directa i interactiva amb un major protagonisme de les noves tecnologies i les xarxes socials.   Primera reunió entre la Paeria i Som Veïns per tractar la problemàtica del Centre Històric. Els veïns, satisfets amb el resultat de la trobada per posar fil a l’agulla a una situació al barri que qualifiquen d’"insostenible".   La Paeria trasllada a la Fiscalia els incidents amb les pancartes en suport als presos polítics. Els serveis jurídics municipals han posat en coneixement de la Fiscalia els fets que van succeir la setmana passada, en l'intent coordinat per part de diverses persones de despenjar les pancartes del balcó i de la façana de l’Ajuntament.   Iman Benataya és nomenada nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida. La seva funció se centra en la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i a atendre les seves demandes perquè es tinguin en compte i contribueixin a la construcció d’una ciutat on els nens i els adolescents tinguin el seu protagonisme.   Ignasi Amor visita Cappont com a regidor del barri acompanyat de l’Associació de Veïns. L’objectiu ha estat conèixer de primera mà les inquietuds, reivindicacions i projectes de futur dels representants veïnals.   L’Ajuntament de Lleida permet fer topless a les piscines municipals.

Lleida, ciutat compromesa amb els drets humans i la dignitat de les persones

La Paeria contacta amb l’ONG Proactiva Open Arms i es compromet a difondre la seva tasca i sensibilitzar la ciutadania sobre la crisi humanitària dels refugiats El consistori lleidatà consolida i reforça el procés de suport als refugiats amb serveis de suport social i legislatiu, tallers de llengua i escolarització dels infants i integració d’aquests en activitats de lleure, gestió de l’empadronament i dels serveis de salut, assessorament i orientació laboral i ajuts a la recerca d’ocupació, entre altres actuacions Lleida es consolida com una ciutat compromesa i sensibilitzada amb els drets humans i la dignitat de les persones. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de les regidores Anna Campos, Regina Cairol i Elena Ferre, ha anunciat que l’equip de govern farà una declaració institucional de suport a l’actuació i la tasca de l’Open Arms en el proper Ple Municipal. Durant la seva intervenció, el paer en cap ha destacat que “cap institució amb un mínim de responsabilitat política pot obviar aquesta crisi davant unes circumstàncies que interpel·len directament els valors bàsics d’un sistema democràtic, que inclouen la llibertat, la igualtat i, també, la solidaritat”, i ha criticat l’actitud de la Unió Europea i l’actitud dels Estats membres que tanquen els ulls davant la crisi del Open Arms i la crisi humanitària que pateixen els refugiats. La regidora Elena Ferre ha explicat que l’Ajuntament de Lleida ha estat en contacte aquests dies amb l’ONG Proactiva Open Arms. “Volem destacar que la principal missió de la ONG Proactiva Open Arms és rescatar del mar a les persones refugiades que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecucions o pobresa”, ha explicat Ferre. En aquest sentit, “l’equip de govern de la Paeria s’ha compromès a aprofundir en accions sensibilitzadores sobre aquesta qüestió cap a la ciutadania”, ha conclòs la regidora, qui també ha destacat que són diverses les entitats lleidatanes donen suport a l’actuació del vaixell d’Open Arms, com la Coordinadora d’ONG, Lleida pels Refugiats, Pagesos Solidaris, Alpicat Solidari i Sàhara Ponent, entre altres.

10 coses que potser no sabies de Miquel Pueyo, el nou alcalde de Lleida

El nou paer en cap de Lleida, el republicà Miquel Pueyo, va néixer a Lleida el 1957, té dues filles de 8 i 9 anys i és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. El 1988 va començar a militar a Esquerra Republicana de Catalunya i va ser delegat del Govern de la Generalitat a Lleida entre el 2007 i el 2010. En aquesta nova etapa, com a alcalde de Lleida, Pueyo considera que hi ha tres àrees prioritàries pel que fa a la gestió pública: l’educació dels infants, la inversió social i l’àmbit de la innovació. El futur que imagina per Lleida és el d’una ciutat “saludable, propera, justa, connectada amb l’entorn barceloní, l’eix costaner català i la xarxa del sud europeu, i compromesa amb la República catalana, els drets i les llibertats de les persones”, explica. En Miquel Pueyo és un ferm defensor de la reforma horària i intenta conciliar la seva vida professional amb la familiar, de fet, sempre que pot porta les seves dues filles a l’escola. Li encanta escriure, és fan de Woody Allen i li interessa molt Michael Montaigne, el pare de l’assaig. En aquest article coneixem una vessant menys coneguda del nou alcalde de la capital de Ponent: Des de 1979 és professor de la Universitat de Lleida, on ha fet classes de sociolingüística, política lingüística i del grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual. El que més li agrada de ser professor és el contacte amb els seus alumnes, especialment els de primer de carrera, quan encara tenen tota la il·lusió intacta. Dedica les hores lliures a fer hort al Sot de Fontanet i practica ioga des dels 22 anys. Cuinar i fer petites reparacions és de les coses que se li donen més bé. També li agrada especialment caminar per la sèquia de Pinyana de Lleida en un dia de boira. Als anys 70 va fer d’assessor lingüístic en el doblatge de la pel·lícula 'Companys, procés a Catalunya' i va ser guionista i actor en un programa de ràdio sobre el català. El 1988 va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya fins el 1995.

Ignasi Amor visita Cappont com a regidor del barri acompanyat de l’Associació de Veïns

L’objectiu ha estat conèixer de primera mà les inquietuds, reivindicacions i projectes de futur dels representants veïnals. El regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha visitat aquest matí el barri de Cappont, acompanyat de la presidenta de l’Associació de Veïns, Veni Ros, i part del seu equip directiu amb qui han fet un recorregut pels carrers i places.  Amor, que té assignades les funcions de regidor del barri de Cappont en el nou equip de Govern municipal ha volgut conèixer de primera mà les inquietuds dels veïns de Cappont, que han plantejat una sèrie de reivindicacions, algunes d’elles històriques. El regidor Amor ha pres nota de tots els temes tractats, així com dels nous projectes que els veïns volen dur a terme en els mesos vinents.