Lleida

Totes les notícies


El grup municipal ERC-Avancem denuncia cues al carrer per a l’OMAC amb baixes temperatures

Els republicans demanen celeritat en el trasllat a la nova seu El grup municipal ERC-Avancem a la Paeria ha denunciat aquest dimarts que des de fa uns dies es repeteixen les cues al carrer a les portes de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OMAC) situada al Pal·las, amb una temperatura al voltant dels zero graus. En aquest sentit, els republicans preguntaran a la propera Comissió Informativa per les polítiques de Gestió dels Recursos, la Seguretat Pública i l’Organització municipal si han acabat les obres d’adequació a la nova seu de l’OMAC, a la Rambla Ferran, i quin dia es farà efectiu el trasllat, que el govern havia anunciat per a aquest mes de gener. ERC-Avancem demana celeritat en la posada en marxa de les noves oficines d’atenció al públic, ja que aquesta setmana s’estan registrant temperatures negatives i es preveu que la tendència continuï en els propers dies segons les previsions meteorològiques.  

El grup ERC-Avancem a la Paeria se suma a l’enviament de cartes als presos polítics

S’han enviat cartes de suport certificades a Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart El grup municipal d’ERC-Avancem a l’Ajuntament de Lleida s’ha sumat aquest migdia a Cantaires de Ponent i el CDR Lleida en l’acte d’enviament de cartes a la presó d’Estremera per als quatre presos polítics. El president d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha explicat que 'amb les cartes esperem que arribi l’escalf de la gent de Lleida a l’Oriol, el Quim i els Jordis, empresonats injustament, i que notin que no estan sols, sobretot en dies especials com les festes nadalenques’. Vega ha destacat que ‘les cartes s’han enviat per correu postal certificat per assegurar-nos que arriben als seus destinataris, encara que ens consta que no els arriba tot allò que se’ls envia.’  Jordi Cuixart i Jordi Sànchez fa 73 nits que dormen a la presó, mentre que Oriol Junqueras i Joaquim Forn en porten 56.  

El grup ERC-Avancem defensa una gestió pública i criteris socials i de qualitat en la gestió dels centres de dia

El ple de la Paeria aprova el plec de clàusules del contracte de Santa Clara i Magraners El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a defensar al ple de desembre una gestió 100% pública dels centres de dia per a la gent gran de Santa Clara i els Magraners per garantir un servei de qualitat i a l’abast dels ciutadans que ho necessiten. El plec de clàusules administratives particulars que regeix el contracte de gestió del servei s’ha aprovat amb l’abstenció dels republicans. ERC-Avancem lamenta que els centres municipals funcionaran amb un sistema de cofinançament i recorda que els dos centres de dia de la Generalitat que hi ha a Lleida són públics. A més, denuncia que en el plec de clàusules és preferent el criteri econòmic de les ofertes, de manera que pot afectar negativament en la qualitat del servei als usuaris i en les condicions laborals dels treballadors. Museu Morera D’altra banda, el grup republicà s’ha abstingut en el contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A per un valor de 247.500 euros cada any per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència perquè això suposa un sobrecost encobert i a perpetuïtat del Museu Morera. Segons el govern municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera només té un cost de 4’7 milions d’euros, però en 10 anys la Paeria haurà pagat 2’5 milions d’euros més pel trasllat de funcionaris a les noves oficines. Pacte Social per a la ciutadania El grup d’Esquerra ha votat a favor del Pacte Social per a la ciutadania perquè és una eina de lluita per a la millora de vida de la ciutadania, però ha reclamat al govern que el compleixi i que, d’una vegada per totes, incorpori clàusules socials als contractes i contractacions. Esquerra subscriu el pacte, especialment pel que fa al foment del transport públic i a la gestió pública de serveis. En aquest sentit, recorda l’incompliment per part del PSC de la promesa de remunicipalització de la zona blava pactada al pressupost del 2016.

El grup ERC-Avancem insta Ros a exigir a Lambán una rectificació de les crítiques als conservadors del Museu de Lleida per les obres de Sixena

També reclama una queixa a la Guàrdia Civil pel tracte intimidatori cap als treballadors El grup municipal ERC-Avancem a la Paeria instarà Ros, amb un prec al ple, a exigir al president d’Aragó, el també socialista Javier Lambán, una rectificació de les seves crítiques per l’estat de conservació de les obres traslladades al monestir de Sixena. En concret, el passat 12 de desembre Lambán va assegurar que algunes de les 43 peces estaven “en mal estat” i fins i tot va amenaçar amb reclamar “responsabilitats per la pèrdua d’algunes obres”, fet que va qualificar d’ “evident negligència” de la Generalitat. També va dir que no acceptava “cap lliçó pel que fa a la conservació del patrimoni per part dels conservadors”. Per a ERC-Avancem, aquestes declaracions són una falta de respecte cap a la tasca dels tècnics del Museu de Lleida i una falsedat que no es pot permetre. Per això els republicans demanen a l’alcalde, com a màxim responsable de la corporació municipal i company de partit de Lambán, que retiri les seves paraules. Així mateix, els republicans volen mostrar el seu suport i agraïment als conservadors i a tota la plantilla del Museu de Lleida per la feina feta. Consideren que van patir un tracte intimidatori i agressiu intolerable per part de la Guàrdia Civil que va endur-se les obres. En aquest sentit, reclamen a Ros que faci arribar una queixa formal al cos policial i militar per la seva actuació desproporcionada, amb un desplegament injustificat d'agents fortament armats.  

El grup ERC-Avancem denuncia que el Museu Morera tindrà un sobrecost encobert a perpetuïtat

Als 4’7 milions del projecte falta sumar-hi 250 mil euros anuals de lloguer d’oficines pel trasllat de personal a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia que la ubicació del Museu Morera a l’antiga Audiència costarà molt més del que ha fet públic el govern de la Paeria. Segons l’executiu municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia només té un cost de 4’7 milions d’euros, però no explica que el preu final serà molt superior, ja que l’Ajuntament pagarà un lloguer de 247.500 euros cada any a Mercolleida per reubicar-hi el personal que ara treballa a la rambla Ferran. El contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A. passarà pel ple de desembre, previst el dia 27. El president del grup, Carles Vega, acusa Ros d’amagar “un sobrecost encobert a perpetuïtat, ja que s’anirà incrementant fins a l’infinit”. Així, alerta que “en només 5 anys, el museu ens haurà costat al voltant dels 6 milions d’euros, el mateix que es va pressupostar per al projecte inicial, i en 10 anys la Paeria n’haurà pagat 2’5 milions de més.” Cal recordar que per instal·lar el Museu Morera a l’antiga Audiència caldrà fer obres d’adequació, de la mateixa manera que també se n’hauran de fer a l’edifici de Mercolleida per traslladar-hi els treballadors municipals. Vega assegura que “tothom hauria sortit guanyant si el museu s’hagués construït en un edifici de nova planta”. “A més, previsiblement més endavant s’haurà de fer una ampliació perquè a l’Audiència no hi ha lloc per acollir tot el fons museístic actual i futures adquisicions”, apunta el republicà.

Vega alerta sobre els atacs de C's a l’escola catalana i recorda el retrocés del català a Lleida fruit del pacte dels taronges amb el PSC

El president d’ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, alerta de “l’amenaça que suposa el partit de C’s per a l’escola catalana, amb atacs continus a un sistema que ha demostrat ser un exemple de cohesió social inqüestionable amb el català com a llengua vehicular”. Assegura que “l’únic programa dels taronges és acabar amb l’ús prioritari de la llengua catalana a l’escola i a la societat, així com a les institucions” i ha recordat “el retrocés que ha patit el catalàa la Paeria des de l’inici del mandat, amb el pacte de la vergonya entre C’s i el PSC sobre el Reglament de la Llengua Catalana i altres iniciatives com la traducció dels programes de la Festa Major, la castellanització de les senyals de trànsit i dels tràmits administratius online.” També ha lamentat “l’agressiu posicionament de C’s en la moció a favor de l’escola catalana que es va debatre en l’últim ple a la Paeria, amb acusacions d’ ‘adoctrinamiento’ i ‘segregación’ inadmissibles, per part de la portaveu de Ciudadanos.” La candidatura d’Esquerra Republicana a Lleida ha celebrat aquest diumenge a la plaça Pau Casals una festa familiar i reivindicativa de l’escola catalana amb una xocolatada i jocs tradicionals.  

La gestió econòmica d’ERC a la Generalitat ha permès reduir el deute amb la Paeria un 85%

Vega destaca l’aposta municipalista i social d’Esquerra Republicana com l’aportació al centre de dia de Santa Clara de Lleida El president del grup municipal ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, ha afirmat aquest divendres que “durant el darrer mandat Esquerra Republicana ha demostrat la seva excel·lent capacitat de gestió al capdavant de Conselleries tan sensibles com la de Benestar Social, Salut, Justícia, i sobretot la Conselleria d’Economia”. A Lleida, “la reducció del deute que acumulava la Generalitat amb la Paeria ha estat del 85%, passant dels 7’4 milions d’euros inicials a poc més d’un milió euros a l’octubre del 2017, de manera que Ros no té excusa per fer les inversions necessàries per a la ciutat”, explica Vega. Per al republicà, “aquestes xifres responen a l’aposta municipalista i en polítiques socials d’Esquerra Republicana, com demostra l’augment de l’aportació econòmica al centre de dia de Santa Clara en més de 200 mil euros”. En total, el govern català va preveure una aportació de 3’5 milions d’euros en serveis socials abans de la intervenció de l’estat espanyol. Vega alerta que les eleccions del 21 de desembre no només determinaran quin serà el proper govern de la Generalitat, donat que el resultat també afectarà la política municipal. Així, recorda que “en el moment en què el Vice-president Oriol Junqueras i el seu equip van posar-se al capdavant dels departaments d’Economia i Hisenda les finances de la Generalitat patien importants tensions de tresoreria, agreujades pel dèficit fiscal de l’actual sistema de finançament, un problema que afecta també de manera directa els municipis, als quals el Ministre Montoro no permet retornar els superàvits a la ciutadania.” A més, assegura que els ajuntaments governats per Esquerra Republicana han sabut trobar l’equilibri entre una gestió econòmica responsable i l’increment de recursos en polítiques socials. La bona gestió de l’equip de la Conselleria d’Economia i Hisenda ha permès sanejar les finances de la Generalitat, reduint el dèficit públic, el termini de pagament a proveïdors i posant les bases per a un creixement econòmic que ha assolit valors del 3,5% del PIB.

Vega: ‘demanem la dimissió de la regidora de Cultura i ens sumem al clam popular de dimissió de Ros per inacció en la defensa del nostre patrimoni’

Els grups municipals ERC-Avancem, PDECAT i Unió, Crida per Lleida-CUP i Comú han fet un prec a la Comissió de Cultura demanant responsabilitats polítiques per haver permès l’espoli al Museu de Lleida El president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha titllat d’ “inhibició, gestualitat teatral i actuació de cara a la galeria” el paper del govern de la Paeria respecte el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena i ha acusat a alcaldia de fer una “actuació nul.la i no de fer allò que importava, que era defensar com a institució el nostre patrimoni davant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part de l’estat”. Els grups d’Esquerra Republicana de Catalunya – Avancem, el PDeCAT i Unió, Crida per Lleida – CUP i Comú de Lleida han presentat aquest dimecres un prec a la Comissió Informativa per les polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, els esports i de la participació demanant la dimissió de la Regidora de Cultura, Montse Parra. Vega ha puntualitzat: “el prec està dirigit en primera instància a la regidora de Cultura, però evidentment el primer responsable és l’alcalde. Com que a Ros se li ha demanat la dimissió des de la ciutadania, l’únic que podem fer és secundar aquesta petició.” Vega els exigeix que no defugin la seva responsabilitat i alerta que s’ha obert la porta a futures reclamacions. Els grups consideren que el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte ha fet ús oportunista i descaradament abusiu de l’article 155 de la Constitució Espanyola respecte a les obres del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, donat que s’ha utilitzat la força i no la llei quan la resolució judicial encara no és ferma del tot i resta pendent la possibilitat de presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, per part de la Generalitat de Catalunya i del Consorci del Museu de Lleida. A més, lamenten que des de l’Ajuntament de Lleida s’han avalat aquestes accions, donant ple suport i avalant l’article 155 de la Constitució Espanyola.

Esmorzar amb els comerciants

La millora de les infraestructures i la cohesió territorial són les principals demandes dels empresaris lleidatans

Membres d’Esquerra s’han reunit aquest matí amb representats del comerç i l’hostaleria de Lleida per a conèixer les seves preocupacions i poder traslladar-les al futur govern de la Generalitat El grup municipal d’ERC a la Paeria, juntament amb membres de la candidatura d’Erc Catalunya Sí per Lleida s’han reunit aquest matí amb diferents representants de federacions i associacions de comerç i hostaleria de Lleida, per a conèixer quines són les seves principals preocupacions pel que fa al futur del sector al territori. Durant la reunió, els empresaris lleidatans han posat de manifest el temor a la despoblació del territori, especialment a les zones rurals i d’alta muntanya, i han demanat als candidats que treballin per cohesionar el territori, motivar el jovent i les dones (com a sectors de més difícil ocupabilitat) a guanyar-se la vida al poble i evitar l’envelliment i en alguns casos la desaparició dels petits municipis. Segons els empresaris lleidatans, amb la millora de les infraestructures i la construcció de vies ràpides cap a la muntanya i platja, Lleida obtindria més visibilitat i guanyaria en turisme, potència comercial i qualitat de vida dels seus habitants. Gemma Espigares, candidata d’ERC Catalunya Sí per Lleida, ha explicat als empresaris que les infraestructures són imprescindibles per a la promoció i millora del comerç i industria així com  per a la cohesió del territori i ha demanat als diferents representants del comerç i l’hostaleria lleidatans treballar plegats, juntament amb la coalició liderada per Esquerra,  per trobar solucions a la situació actual del sector. “Esquerra sempre ha estat molt sensible amb el comerç local, la industria i la hostaleria. Sempre hem treballat per potenciar el comerç de proximitat, els productes de la terra i la nostra pagesia. La consellera Serret, ara  l’exili, estava fent molt bona feina pel que fa a l’agricultura i buscar maneres de promocionar el sector primari per a que els més joves i en especial les dones s’hi puguin guanyar la vida”, explica Espigares.