Lleida

Totes les notícies


Ple Paeria

La Paeria rebutja les mocions de l'oposició contra el 155 i l'empresonament de Sánchez i Cuixart 

Després de les votacions, els regidors d’ERC, PDeCAT, , Crida-CUP i Comú de Lleida han mostrat cartells demanant la llibertat dels presos polítics L'Ajuntament de Lleida ha rebutjat amb els catorze vots en contra del PSC, C's i el PP les dues mocions presentades conjuntament per la resta de grups (ERC, PDeCAT , Crida-CUP i Comú de Lleida), amb tretze vots, en què demanaven que la Paeria s'oposés a l'aplicació de l'article 155 i a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament. Després de les votacions d'aquestes mocions, els regidors del PDeCAT, ERC, Crida-CUP i Comú de Lleida han mostrat cartells demanant la llibertat dels presos polítics. També durant el ple municipal, en què s'han viscut diversos moments de tensió, alguns joves presents al públic han mostrat aquests missatges i també d'altres en rebuig del 155 i d'eleccions. Carles Vega, president d’ERC-Avancem ha explicat que Catalunya està patint un cop d'estat en tota regla i ha dit que la jutgessa va rebutjar recurs a la llibertat de Sánchez i Cuixart amb raons polítiques. En aquest sentit ha denunciat que existeix un ús partidista de la fiscalia i la vulneració de drets fonamentals amb el suport de PSOE i C's al PP. Vega ha lamentat, a més, que es recorrin a la mentida quan es diu que l'escola catalana adoctrina, que les imatges de repressió policial són falses o que el Govern no ha volgut mai diàleg.  El Ple de la Paeria rebutja una moció que demanava eliminar l'exempció de l'IBI a l'Església D'altra banda, el Ple ha tombat, amb els vots contraris del PSC, PDeCAT, Cs i PP, una moció conjunta d'ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú on els tres grups sol·licitaven l'eliminació de l'exempció de l'IBI a aquells edificis propietat de l'Església i de comunitats religioses on s'hi desenvolupin activitats econòmiques. La portaveu de l'equip de govern socialista, Montse Mínguez, ha volgut deixar clar que "els edificis de l'Església no destinats a culte ja paguen IBI", a més d'altres impostos.

Roda de Premsa

Els partits de l’oposició a la Paeria demanen que s’aturi l’aplicació de l’article 155

Erc-Avancem, PDeCAT, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han presentat conjuntament dues mocions; una per aturar l’actuació abusiva de l’estat a Catalunya i la segona per demanar l’alliberament de Jordi Sanchez i Jordi Cuixart Els grups municipals d’ERC-Avancem, PDeCAT, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han presentat dues mocions conjuntes al Ple de la Paeria d’aquest divendres en relació a l’empresonament preventiu dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium Cultural i contra l’aplicació de l’article 155 de la constitució a Catalunya. Més concretament, en aquestes dues mocions es demana l’alliberament de Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, que el govern d’Espanya el qual compta amb el recolzament del PSOE, PSC i Ciudadanos aturin l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, i també donen suport al president de la Generalitat per a que faci efectiu el mandat popular de l’1 d’octubre. Carles Vega, president del grup municipal ERC Avancem a la Paeria, ha demanat explícitament a Àngel Ros que és desmarqui d’aquesta política abusiva de l’estat amb Catalunya i que denunciï la involució que està patint i patirà el nostre país amb l’aplicació de l’article 155. “Demanem a l’alcalde i a tot el govern de la Paeria que faci un canvi de rumb en la seva política, i que per primera vegada prengui una posició  molt més digna amb la societat i compromesa amb la ciutadania de Lleida, la qual recordem surt cada dia al carrer per reclamar justícia i llibertat” El republicà considera inadmissible la detenció de Jordi Sanchez i Jordi Cuixart i recorda a Ros que posar-se al costat de Ciudadanos i el PP és donar suport al feixisme, a la repressió i dóna l’esquena completament a la democràcia. “No és acceptable ni la existència de presos polítics catalans, ni l’ocupació de les nostres institucions i molt menys la usurpació de la sobirania del parlament de Catalunya, que no oblidem va ser escollit democràticament pel poble català”.

ERC reivindica l’elaboració d’una ordenança que reguli l’urbanisme al Centre Històric

Els republicans consideren que les actuacions que s’hi estan duent a terme són  desordenades i no respecten la idiosincràsia del barri antic. Els grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria reclama de nou l’elaboració d ‘una ordenança que reguli l’urbanisme al Centre Històric. Els republicans consideren que les actuacions puntuals que s’hi estan duent a terme no respecten la idiosincràsia ni el paisatge urbà del barri i exigeixen a l’equip de Govern la redacció d’una ordenança específica per a aquesta part tan emblemàtica de la ciutat. Josep Maria Baiget, portaveu del republicans, explica que aquest document ha d’incloure la regulació sobre la tipologia dels seus habitatges, l’embelliment de l’espai públic i privat i el manteniment de les construccions, “incidint en la sostenibilitat, l’eficiència i l’adequació estètica de manera respectuosa amb les característiques pròpies del barri, a fi i efecte de protegir-lo i aconseguir la seva perdurabilitat i donar-li valor afegit com un atractiu paisatgístic, de caràcter convivencial i turístic”. Baiget explica que tot i que el Govern de la Paeria té previst de redactar l’Ordenança del Paisatge Urbà de Lleida (que recorda que s’hauria de presentar en les properes setmanes), també considera necessari la creació d’una ordenança específica només per al Centre Històric, “i així poder acabar definitivament amb aquestes actuacions concretes i puntuals, les quals no posen en valor el paisatge de barri més antic de Lleida”, diu Baiget. D’altra banda, el regidor celebra que finalment el govern de la Paeria hagi dut a terme la revisió i adaptació d’una part del carril bus situat a l’Avinguda de Madrid de Lleida per fer-ho compatible amb zona de càrrega i descàrrega, reclamat en una Proposta de Resolució que els republicans van registrar el passat mes d’agost. “És una antiga reivindicació per part dels veïns i comerciants de la zona, els quals ens havien transmès al grup municipal la seva necessitat de disposar d’una zona de càrrega i descàrrega,  i que gràcies a la nostra proposta finalment han vist millorada la mobilitat a la zona”

Jardineres Eix Comercial

ERC demana l’elaboració d’un model de protecció de les zones de vianants

Els republicans consideren que els elements dels quals disposaven les esmentades vies eren del tot insuficients, com també és insuficient la ràpida i no estudiada actuació, per part del govern de la Paeria, d’instal·lar-hi nous elements de protecció El grup municipal d’ERC-Avancem ha demanat al Govern de la Paeria que revisi i elabori un model de protecció de les zones de vianants adaptat a les necessitats dels serveis i de la millora de la seguretat ciutadana. Els republicans consideren que les mesures de què es disposava per a la protecció d’aquestes vies eren del tot insuficients, i que la ràpida i no estudiada actuació, per part del govern de la Paeria, d’instal·lar elements de protecció nous, arran dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, ha provocat disfuncions en els serveis públics i privats a l’hora d’usar els vehicles en les esmentades zones. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal explica que arran dels atemptats produïts per DAESH ara fa unes setmanes i les posteriors detencions a Lleida de presumptes terroristes ‘jihadistes’, s’ha posat de manifest la fragilitat que la ciutadania pateix a les zones de vianants de màxima afluència. “Hem de trobar un model de protecció que equilibri les necessitats dels serveis públics i privats amb la seguretat dels ciutadans en les zones habilitades només per a vianants, ja que considerem que els elements de protecció que ha instal·lat el Govern de la Paeria no s’han col·locat de forma estudiada i planificada”, apunta Baiget. Per tot això, l’edil republicà demana que s’elabori un informe en què es detalli la intervenció en zones on, seguint els criteris dels professionals de la seguretat, sigui recomanable la instal·lació d’elements de protecció. “Aquesta informació s’hauria de elaborar de forma consensuada amb els diferents agents públics i privats (bàsicament, serveis públics i proveïdors), sabent primerament quines són les seves necessitats d’ús d’aquestes vies per als vehicles, ja sigui pels serveis públics d’emergències, com pels de mercaderies i altres” descriu Baiget.

ERC demana a Ros que difongui les bonificacions a la taxa de la brossa per l’ús habitual de les deixalleries

Els republicans recorden que les Ordenances Fiscals contemplen una bonificació de deu euros si s’acredita l’ús de la deixalleria per a determinats residus, una informació que la majoria de la ciutadania desconeix El grup municipal d’ERC-Avancem ha presentat una Proposta de Resolució (PR) en la qual reclama a l’equip de Govern de la Paeria que faci difusió de les bonificacions existents a les ordenances fiscals, les quals beneficien a la ciutadania amb un descompte de deu euros en la taxa de la brossa, si es demostra l’ús de la deixalleria per determinats residus. Els republicans consideren que aquesta informació és desconeguda per la majoria de la ciutadania, i demanen a Ros que endegui una campanya de difusió. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, explica aquestes bonificacions no sols són desconegudes per la majoria de la ciutadania, també pels mateixos treballadors de les deixalleries i n’exigeix a Ros la seva difusió. “Hem registrat una PR la qual debatrem en la propera Comissióinformativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat, que tindrà lloc el proper dijous, per a que s’iniciï una campanya de difusió d’aquestes bonificacions, ja sigui mitjançant l’elaboració d’un fulletó que s’entregui a les persones usuàries de les diferents deixalleries, com també a través de Lleida TV, la revista Paeria i els altres mitjans locals d’informació”, descriu el portaveu. Segons Baiget, aquest tipus de bonificacions no sols tenen un impacte positiu en l’economia dels usuaris de les deixalleries, també serveixen com a eina per a fomentar el reciclatge. “Deu euros de descompte en la taxa de la brossa és una xifra prou important com per motivar a la gent a usar amb més freqüència les deixalleries, fomentar més el reciclatge i reduir l’abocament de runa, electrodomèstics i altres materials dins i fora dels contenidors habituals de rebuig”, finalitza el regidor.

ERC Treballa el 12 d'octubre

ERC Paeria obre com un dia normal el 12 d'octubre

Els republicans consideren que demà no tenen res a celebrar i obriran les dependències municipals com qualsevol altre dia laboral El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria obrirà portes demà dijous 12 d'octubre, marcat al calendari com a festa nacional d’Espanya. Els republicans consideren que demà no tenen res a celebrar i treballaran si es tractés d’un dia laboral normal. Carles Vega, president del grup municipal, explica que l’any passat ja no van celebrar el dia de la hispanitat, “perquè no ens hi sentim pas identificats en res” i informa que el grup municipal estarà obert en l'horari habitual. Pel que fa a les treballadores, Vega apunta que tenen l’opció de canviar-se aquest dia per qualsevol altre que els vagi millor si així ho prefereixen, “cosa que han agraït i demà també estaran compartint feina al despatx amb els regidors”. L’edil informa a la ciutadania que si es volen adreçar al despatx per parlar amb els regidors, ho poden fer com farien normalment “tots els tràmits que no puguem atendre per causa del tancament d’altres dependències de la Paeria els emplaçarem a divendres, però tot el que puguem solucionar demà ho tractarem amb la mateixa normalitat que qualsevol altre dia”.

ERC Reclama la creació del Centre d’Interpretació del 1707 al Roser

Els republicans han registrat una Proposta de Resolució la qual exigeix a Ros la creació d’aquest espai públic integrat al parador de turisme i al qual es va comprometre a realitzar fa anys. El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya – Avancem, ha presentat a la Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones del mes d’octubre una Proposta de Resolució (PR) la qual exigeix a l’equip de govern de la Paeria la creació del Centre d’Interpretació del 1707 al Roser. Els republicans també reclamen la integració d’aquest centre d’interpretació en l’oferta global del Parador de Turisme, el qual ha de servir no solament per explicar la historia de l’edifici sinó també com era aquella Lleida dins d’una Catalunya amb institucions i cultura pròpies. Núria Marín, regidora d’ERC-Avancem explica que la creació d’aquest centre d’interpretació és una dels compromisos que Ros té pendent d’acomplir amb el republicans i amb la ciutadania de Lleida.“Aquest centre d’interpretació ha de servir per preservar la memòria de l’esdeveniment més cruel de la història de la nostra ciutat, quan més de set-cents lleidatans i lleidatanes van ser assassinats per defensar, amb la seva vida, la ciutat de Lleida de la invasió de Felip V”, recorda Marín. Per a Marín, s’hauria també d’equipar aquest centre amb les més noves tecnologies per recrear la Lleida del 1707. “Si treballéssim amb els Departaments pertinents de la Generalitat, podríem impulsar des de l’Ajuntament de Lleida una ruta turística que s’estendria per tota Catalunya, on s’explicaria la caiguda de Catalunya a mans dels Borbons a través de diferents centres d’interpretació ubicats en edificis emblemàtics que van ser escenari, fins a l’any 1714, d’alguns dels episodis més significatius d’aquella època negra per al país”, apunta Marín. Segons la regidora, a causa del valor simbòlic i emotiu que molts i moltes lleidatanes atribueixen al Roser, i pel qual el conjunt de partits polítics, entitats cíviques, culturals, esportives hi acudeixen cada 11 de setembre,  “és imprescindible que  Ros compleixi amb el compromís del govern de la Paeria, que data de 2007, de preservar un espai dins el Parador per a la interpretació històrica dels fets històrics succeïts en l’edifici i l’entorn el 1707”, reclama Marín.

Vega: “Sr. Ros estengui la mà a les víctimes de la violència del passat 1 d’octubre i per dignitat plegui”

El president del grup republicà ha criticat molt durament la passivitat de l’alcalde de Lleida davant els atacs violents als col·legis electorals per part de la Guardia Civil i la Policia Nacional El grup municipal d’ERC-Avancem, juntament amb els altres grups de l’oposició (PDCat, Crida-Cup i Comú Lleida) han presentat una moció en la qual es demanava, entre d’altres punts, la dimissió de l’alcalde Angel Ros. Carles Vega, president del grup municipal ha lamentat els atacs de violència gratuïta i indiscriminada exercida pels cossos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Segons el republicà “hi havia un pla per actuar de forma sistemàtica per agredir i infondre por a la ciutadania. Un pla, no per retirar urnes i paperetes, sinó per castigar la gent no adepta al règim”. Vega ha recordat a l’alcalde i als grups de Ciudadanos i PP que es d’una ‘baixesa moral inqüestionable i d’una degradació política irrecuperable’ culpar als independentistes dels atacs violents del passat diumenge, “la culpa de la violència és de qui la practica, i qui l’empara n’és còmplice” afirma Vega. L’edil independentista lamenta que Ros acusi als partits pro referèndum de manipular la ciutadania en contra la seva persona, “Sr. Ros, deixi de menystenir la ciutadania. El dia 1 d’octubre la va abandonar davant la violència, que va arribar a ser tant salvatge que a llocs o no es van trobar les urnes es van dedicar a destrossar-ho tot, i ara insulta a la ciutadania tractant-la de turba manipulable”. Finalment Vega ha demanat a l’alcalde que se sumi a la moció per a que tot el que va passar a Lleida no quedi impune“estengui la mà a les víctimes de la violència i en un darrer gest de dignitat, plegui”, demana Vega. La Moció finalment no ha prosperat amb els vots en contra del PSC, Ciudadanos i Partit Popular.

ERC denuncia el bloqueig  de representants de la ciutadania a la Subdelegación del Gobierno a Lleida

Els republicans, acompanyats d’altres regidors a l’oposició de la Paeria, han vist impedida la seva entrada a l’edifici governamental quan volien registrar una carta per la Subdelegada Inma Manso El grup municipal d’ERC-Avancem, denuncia el bloqueig que han patit els regidors de l’oposició a la Paeria i els mitjans de comunicació quan volien entrar a registrar una carta a la Subdelegación del Gobierno a Lleida, dirigida a la Subdelegada Inma Manso. Els regidors, un cop anaven a entrar a l’edifici governamental, han vist bloquejat el seu accés per agents de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, els quals, a primera instància, només deixaven passar quatre dels vuit regidors que sol·licitaven entrar. Finalment, després d’identificar-se tots ells com edils, els agents han acceptat el seu ingrés a l'edifici, però han negat el pas als mitjans de comunicació que els acompanyaven. Carles Vega, president del grup municipal d’ERC – Avancem a la Paeria, lamenta que un cop més les forces policials de l’estat espanyol hagin volgut fer sentir incòmodes a representants de la ciutadania amb les ja recurrents actuacions intimidatòries. “Han tret els telèfons mòbils i ens han començat a gravar, un per un, no sols als regidors, també als periodistes dels diferents mitjans de comunicació que ens acompanyaven, un cop més ens han volgut intimidar, però no ho han aconseguit”, descriu Vega. L’edil independentista no entén com el ‘Gobierno’, el qual s’identifica sempre com la representació de tota la ciutadania, ha vetat l’entrada a la seva seu de Lleida a part d’ella. “El govern de Rajoy s’omple la boca dient que és el ‘gobierno de todos’ i ells són els primers que han intentat vetar l’entrada als regidors, com a representants de la ciutadania, i han impedit l’entrada dels mitjans de comunicació”, apunta Vega. Tot això ha succeït quan els partits de l’oposició a la Paeria han registrat una carta dirigida a la Subdelegada del ‘Gobierno’ a Lleida, Inma Manso, en la qual es demana la retirada i el seu retorn a les casernes i aquarteraments d’origen dels efectius del cos de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil arribats a Lleida els dies previs a la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre, i els quals van ser els protagonistes de les actuacions violentes i de l’ús de la força indiscriminada en diferents municipis de Ponent.