Lleida

Totes les notícies


Foto: Hermínia Sirvent

La Paeria ha gastat a la Festa Major de maig prop de 16.000 euros en 47 medalles i plaques

ERC-Avancem insisteix que cal fixar criteris objectius per atorgar els reconeixements i racionalitzar-ne el nombre  Les 47 plaques i medalles que l’Ajuntament de Lleida va entregar a persones i entitats durant el pregó de la Festa Major de maig d’aquest any han costat 15.767 euros en total. Així es desprèn d’un decret d’alcaldia que ha de passar pel ple d’aquest divendres. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que es tracta d’una despesa important que es podria rebaixar. També proposa que les plaques i medalles es comprin a diferents establiments comercials, ja que cada any es fa l’encàrrec a la mateixa joieria. En aquest sentit, ha tornat a reclamar a l’equip de govern que convoqui una comissió amb representació de tots els grups municipals amb l’objectiu de fixar criteris clars per a la concessió dels reconeixements i racionalitzar-ne l’elevat nombre dels últims anys. Fa dos mesos ERC-Avancem ja va posar sobre la taula la necessitat de limitar el nombre de distincions de la ciutat per mèrits culturals, esportius o solidaris o almenys establir uns paràmetres per evitar l’allau de plaques i medalles i tornar-les a posar en valor. Malgrat que és una reivindicació que també comparteixen altres grups municipals i que el propi govern municipal es va comprometre a resoldre, encara no s’ha fixat una reunió per debatre-ho. Aquest any es van concedir gairebé mig centenar de reconeixements entre plaques i medalles, però altres anys la xifra encara ha estat més elevada. L’any 2017 es van atorgar prop de 80 reconeixements de la ciutat.  

Aprovades les millores proposades per ERC-Avancem a l’Arborètum i a la residència de gent gran de la Bordeta

La Paeria canviarà els cartells malmesos del jardí botànic i ampliarà la vorera de l’Avinguda d’Artesa   L’Ajuntament de Lleida canviarà els panells informatius de l’Arborètum Dr. Pius Quer i Font, que estan molt malmesos pel pas del temps, a petició del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. També s’ha compromès a ampliar la vorera a l'avinguda d'Artesa, entre els núm. 68 i 70, davant una residència de gent gran. Les dues propostes s’han aprovat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat d’aquest divendres. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, havia denunciat manca de manteniment i deixadesa de l’equip de govern a l’Arborètum: “els cartells estan en un estat tant deplorable que en molts d’ells no queda ni rastre de cap lletra ni logotip, de manera que no es pot conèixer quins arbres i plantes hi ha malgrat és un espai dedicat a la divulgació de la biodiversitat del món vegetal.”  D’altra banda, Baiget ha valorat positivament que la comissió hagi acceptat la proposta d’ERC-Avancem d’ampliar la vorera de l'avinguda d'Artesa, al barri de la Bordeta, que hi ha davant una residència de gent gran, a més d’instal·lar-hi una barana i bancs i de plantar-hi diversos arbres: “aquesta actuació millorarà sensiblement la qualitat de vida i la seguretat dels padrins que utilitzen aquest espai públic com a espai relacional.” Cigonyes Per últim, Baiget ha insistit en reclamar que s’inclogui el vol de les cigonyes al Catàleg de béns protegits arquitectònics, històrics i ambientals de Lleida en el nivell de protecció 4 “ambiental”, com ja va demanar a finals de febrer.  

ERC-Avancem reclama un procés participatiu per al Pla del riu que culmini en una audiència pública

El pla és fruit d’una proposta dels republicans que el ple va aprovar fa dos anys El grup municipal ERC-Avancem a Lleida demanarà a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat d’aquest divendres que s’endegui un procés participatiu obert a tota la ciutadania en general i a les entitats i associacions en particular, per fer propostes, observacions i aportacions al Pla del riu Segre, tal com es va acordar per unanimitat al Ple de l’Estat Ciutat de 2016 fruit d’una proposta dels republicans. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, destaca que “es tracta d’un projecte de ciutat que requereix de la participació de tota la ciutadania, que és qui ha de gaudir d’aquest nou espai i dels nous usos que tindrà” i reclama que “el procés de participació culmini amb una audiència pública.” Baiget lamenta que el govern municipal no hagi convidat als grups municipals, ni tan sols ERC-Avancem com a grup que va proposar el pla, per treballar en la redacció del pla abans de la seva presentació, i que hagi reduït el procés participatiu aprovat pel ple en una taula debat d’una jornada: “com ja hem vist en anteriors projectes, l’equip de govern fa un procés explicatiu, no un procés de participació real, amb un debat de propostes i a la recerca de consens.” També ha recordat que “el pla s’hauria d’haver fet abans de l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal perquè els dos documents tinguin una coherència” i ha reivindicat “que cal assegurar que el riu tingui un cabal suficient durant tot l’any.” Al juliol del 2016 ERC-Avancem va demanar l’elaboració d’un pla director del riu Segre que definís un nou model global d’ús, gestió i gaudi del riu que fes compatibles els aspectes productius, ambientals, culturals, esportius, de lleure i paisatgístics de tot el tram urbà i periurbà del Segre al llarg del terme municipal de Lleida i donés compliment a la Directiva Marc de l’Aigua.

ERC-Avancem denuncia el mal estat dels cartells de l’Arborètum i reclama que es restaurin

Lamenta la manca de manteniment del jardí botànic municipal dedicat a la divulgació El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem farà un prec a la propera Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat reclamant que es retirin els panells informatius de l’Arborètum Dr. Pius Quer i Font, que estan molt malmesos, i se’n posin de nous. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, lamenta que “els cartells estan en un estat deplorable. En molts d’ells no queda ni rastre de cap lletra ni logotip fruit del pas del temps, i la capa de plàstic està completament arrencada.” Denuncia la “manca de manteniment i deixadesa d’espais públics municipals” i destaca que “Lleida també ha de ser la ciutat dels detalls i del dia a dia, no només d’inauguracions fetes amb bombo i plateret.” L’Arborètum, situat al barri de Ciutat Jardí, va obrir les portes l’any 2013 i acull prop de 7 hectàrees de boscos boreals, boscos caducifolis, boscos esclerofil·les i selves temperades. Baiget considera que “no té cap sentit passejar per un jardí botànic dedicat a la divulgació de la biodiversitat del món vegetal i no poder conèixer quins arbres i plantes hi ha.” “Una gestió municipal eficient es reflecteix en un bon manteniment dels serveis prestats”, conclou el portaveu.  

ERC-Avancem demana una inspecció urgent al cobert dels Camps Elisis per garantir la seguretat

Hi ha diversos forats al sostre de l’espai habilitat per a les sessions de DJ’s de la Festa Major El grup municipal ERC-Avancem ha demanat al govern de la Paeria que es faci una inspecció tècnica urgent per comprovar la seguretat del cobert de fibrociment dels Camps Elisis que està previst que aculli sessions de discjòqueis a partir d'aquesta nit i durant tota la Festa Major. Després de fer una visita in situ, el president del grup, Carles Vega, ha explicat que "al cobert hi ha molts forats i peces de fibrociment trencades que es podrien desprendre. A més, no s'ha d'oblidar que el fibrociment és tòxic quan es trenca." Vega apunta: "l'Ajuntament ha habilitat un escenari de la Festa Major en aquest espai i, per tant, cal que es garanteixi la seguretat de la ciutadania. Ja hem avisat al tinent d'alcalde d'Urbanisme i s'ha compromès a enviar-hi un tècnic." El grup ha anat a veure aquest migdia l'estat de la infraestructura després de rebre una queixa ciutadana alertant del mal estat del cobert.  

ERC-Avancem planta el pregó de la Festa Major i els actes de Sant Anastasi com a protesta pel suport de la Paeria al 155

Els regidors sí assistiran a l’acte central de la Sirollada a favor de la llibertat El grup municipal ERC-Avancem plantarà els actes oficials de la Festa Major de Lleida com el pregó de dijous o els actes protocol·laris de la diada de Sant Anastasi, divendres 11 de maig, com a protesta pel suport del govern municipal del PSC i els seus socis a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i a la repressió continuada de l’estat espanyol contra l’independentisme. El president del grup, Carles Vega, convida els lleidatans i lleidatanes a gaudir de la festa amb normalitat, i fins i tot apunta que assistirà a alguns actes de forma individual, però considera que “com a representants d’una institució com la Paeria, que s’ha negat repetidament a denunciar l’empresonament dels presos i preses polítiques i en què governa a un partit que ha donat suport explícit al 155 no podem participar de la festa.” A més, ha insistit que “amb el president d’Esquerra Republicana en presó preventiva de forma injusta, a més de vuit persones innocents més, i set polítics més a l’exili –entre ells la secretària general del nostre partit- no hi ha res a celebrar.” En canvi, el grup municipal ha decidit assistir a l’acte central que la Sirollada farà dissabte amb el lema “No podem ser si no som lliures” amb el qual es vol reivindicar l’alliberament dels presos i preses polítiques. Recordem que el grup republicà fa dies que tampoc assisteix a fires, inauguracions o celebracions com la que es va fer al Lleida Llista després de guanyar la Copa CERS d’hoquei.

El grup ERC-Avancem reclama un projecte per preservar i difondre la història del Roser

Vol que s’instal·li un cartell informatiu i s’inclogui l’antic convent en una ruta turística El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demanarà a la propera Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació que la Paeria impulsi un projecte de memòria històrica que reivindiqui i difongui el passat de l’antic convent del Roser i el paper que va tenir en la Guerra de Successió. En concret, el grup reclama que, en el termini màxim 6 mesos, s’iniciïn els tràmits per a la instal·lació a l’exterior de l’edifici d’un plafó explicatiu sobre la història del Roser en relació amb els fets del 1707. També proposa que l’Ajuntament de Lleida treballi conjuntament amb la Generalitat per tal d’impulsar una ruta turística en què s’expliqui la caiguda de Catalunya a mans dels Borbó a través de diferents centres d’interpretació ubicats en edificis emblemàtics que van ser escenari, fins a l’any 1714, d’alguns dels episodis més significatius d’aquella època negra per al país com és el cas del Roser. La regidora Núria Marín explica que “la iniciativa vol servir per preservar la memòria de l’esdeveniment més cruel de la història de la nostra ciutat i seria un homenatge als més de set-cents lleidatans i lleidatanes que van ser assassinats per defensar, amb la seva vida, la ciutat de Lleida de la invasió de Felip V.” Marín reivindica que “el futur estratègic del Centre Històric de Lleida passa per convertir-lo en una gran illa cultural de gran atractiu turístic i en aquesta lògica, el Roser no pot perdre el seu sentit històric i simbòlic una vegada convertit en Parador de Turisme, sinó que ha de potenciar precisament aquest valor afegit que té sobre qualsevol edifici de nova construcció.” A més, apel·la al compromís del govern de la Paeria per dotar a la ciutat de panells explicatius del passat de la ciutat.

Comparativa de l'enquesta del 2016 feta pública i la rectificada

ERC-Avancem demana que la Paeria encarregui una enquesta rigorosa per valorar el servei d’autobús

El grup va denunciar que 10 dels 14 resultats de l’enquesta de la concessionària no quadraven i l’empresa ho atribueix a “un error de transcripció” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria insta l’equip de govern a contractar de forma directa una enquesta de valoració de satisfacció dels usuaris dels autobusos urbans per tal de fer un control més exhaustiu sobre l’empresa concessionària i garantir un servei òptim per a la ciutadania. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, defensa que “l’enquesta de satisfacció dels usuaris és una eina vital bàsica, única i objectiva per controlar la qualitat del servei del transport públic i, per tant, s’ha de vetllar pel seu rigor, veracitat i transparència, i ja hem vist que això no es dóna amb l’externalització de l’enquesta per part de la concessionària.” Fa un mes ERC-Avancem va denunciar que 10 dels 14 resultats del 2016 de l’Índex de Satisfacció dels Consumidors que l’empresa Autobusos de Lleida Moventis va subcontractar a Apolda i va facilitar a l’última Comissió de Seguiment del Transport Públic de la Paeria no concordaven amb els que es van donar a conèixer l’any passat i va reclamar la documentació original i l’obertura d’un expedient informatiu. Baiget ha explicat que “Autobusos de Lleida ha admès que les xifres no quadren i ho atribueix a un ‘error que va ser conseqüència d’una transcripció equivocada de dades per part de l’equip tècnic’.” Una vegada estudiada la documentació aportada per l’empresa, Baiget insisteix que “l’enquesta rectificada posa de manifest que la valoració de 12 dels 14 ítems recollits han baixat respecte l’any 2017 i curiosament només han millorat els paràmetres de ‘recorreguts adequats’ i ‘comoditat de les parades’, fruit d’una proposta de resolució d’ERC-Avancem”. Baiget destaca que “les valoracions que més han baixat són els ’horaris de funcionament del servei’ i el ‘tracte del personal’, de manera que s’hauria de tenir en compte de cara al futur.

ERC-Avancem presenta un recurs de reposició contra el contracte dels programes de les Festes Majors de Lleida

Denuncia diverses irregularitats, entre elles, un tracte de favor a l’empresa guanyadora, que va intentar vendre publicitat una hora abans que es publiqués el concurs El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a l’Ajuntament de Lleida ha registrat aquest dijous al matí a l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) un recurs de reposició contra l’adjudicació del contracte del servei de difusió de la programació de la Festa Major de Maig i les Festes de Tardor per incompliment de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic i la Llei 39/2015 del Procediment Administratiu de les Administracions Públiques. El president del grup, Carles Vega, ha explicat que “s’ha d’anul·lar el procediment d’adjudicació per frau de llei, per falta de confidencialitat del contractant i del contractista i revelació de secrets, perquè s’ha donat un tracte de favor a l’empresa guanyadora -que ha tingut coneixement del concurs abans que es publiqués a la pàgina web de la Paeria-, perquè l’oferta que fa és anormalment baixa i suposa deslleialtat cap a la competència i per un defecte de forma del procediment amb l’altra oferta presentada.” L’oferta de contractació i les condicions tècniques i administratives per fer 65.000 exemplars de programes de mà, 65.000 de programes de butxaca i 8.000 revistes de la Festa Major de Maig i les Festes de Tardor es van publicar a la pàgina web de l’Ajuntament de Lleida el dia 7 de març de 2018 a les 14:25 hores. En canvi, ha denunciat Vega, “gairebé una hora abans que es publiqués, a les 13:40 hores, l’empresa Producciones MIC S.L. va enviar un correu electrònic a un possible anunciant en què es presenta com a encarregat d’editar la revista oficial i els programes i ofereix les tarifes de publicitat, i això vol dir tenir informació privilegiada, falta de confidencialitat i revelació de secrets”, recollits als articles 133 i 139 de la Llei de Contractes del Sector Públic.