Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem proposa que la Paeria pengi la bandera gitana el Dia Internacional del Poble Gitano

La diada se celebra el 8 d’abril per commemorar el primer congrés gitano, l’any 1971 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha sol·licitat al govern de la Paeria que el proper 8 d’abril, en motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, es pengi la bandera gitana al balcó de l’Ajuntament de Lleida. El grup proposa aquesta acció per donar visibilitat al col·lectiu gitano de Lleida, amb una llarga trajectòria cultural i social a la ciutat, com ja es fa en altres ciutats. De fet, l’any passat la Paeria va atorgar, a proposta d’ERC-Avancem, una placa al mèrit cultural a l’Associació Cultural Gitana de Lleida i el seu president i fundador, Antoni Salazar Giménez, per la seva tasca en la promoció, manteniment i arrelament de la cultura gitana a Lleida i en la recuperació de rumbes i garrotins, així com pel seu treball en l’àmbit de la mediació per a la integració del poble gitano amb el català. El Dia Internacional del Poble Gitano commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos.

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que Ilnet no té Pla d’Igualtat

També es queixa per la brutícia del mercat de Pardinyes i demana explicacions sobre la retirada de llaços grocs El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria denuncia que la concessionària de neteja viària i recollida de residus Ilnet no té aprovat el Pla d’Igualtat, com ha reconegut la pròpia empresa a la Comissió de Seguiment del servei celebrada aquest dimecres. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, reclama al govern municipal que vetlli perquè les concessionàries compleixin amb la llei en matèria d’igualtat i destaca que “Ilnet només té un 13% de treballadores i, per tant, queda clar que és imprescindible que aprovi i implementi el Pla d’Igualtat”. Els republicans també denuncien “la deixadesa endèmica d’Ilnet en la neteja del mercat dels dissabtes a Pardinyes” i han reclamat “que es busqui una solució definitiva per acabar amb la brutícia que generen les bosses de plàstic escampades per tot el barri.” D’altra banda, ERC-Avancem ha demanat informació sobre la denúncia del Comitè en Defensa de la República de Lleida, que diumenge es va queixar sobre la retirada de llaços grocs que membres del CDR havien lligat a diferents indrets de la ciutat per reclamar la llibertat dels presos polítics. Baiget ha advertit que, “si va ser l’equip de govern qui va donar l’ordre a Ilnet de treure els llaços de la via pública, s’estaria utilitzant un servei públic externalitzat per finalitats polítiques, una situació del tot inadmissible.”  

Les dones i homes del grup municipal ERC-Avancem fan vaga el 8 de març 

La regidora i els regidors de la Paeria només assistiran als actes reivindicatius del Dia Internacional de les Dones El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria farà vaga aquest dijous 8 de març en motiu del Dia Internacional de les Dones. Tant els càrrecs electes com les treballadores del grup se sumen a la vaga feminista que reivindica la total igualtat entre dones i homes. La regidora del grup, Núria Marín, i els regidors, Carles Vega i Josep Maria Baiget, només participaran als actes programats per sindicats i col·lectius per a la jornada reivindicativa.   Núria Marín explica que “el 8 de març s’ha de lluitar cada dia, però el Dia Internacional de les Dones serveix per visualitzar les reivindicacions de la revolta feminista”. Així, destaca que tothom està interpel·lat a la vaga: “Al grup municipal tots ens sumem a la vaga perquè és imprescindible implicar a dones i homes en els canvis necessaris per acabar amb el model socioeconòmic patriarcal que encara perviu avui.” “És una vaga que pretén denunciar la discriminació que patim les dones des del punt de vista de la bretxa salarial, però també en l’àmbit de les cures, l’associacionisme, el consum -per l’elevat cost dels productes d’higiene femenina, que haurien de ser considerats de primera necessitat- i la vida estudiantil”, conclou Marín.  

ERC-Avancem preguntarà quant costen a la Paeria els dinars de la Supercopa i dels Bombers 

Els republicans reclamem que es deixin de fer despeses innecessàries El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha rebutjat assistir al dinar que l’Ajuntament de Lleida ha organitzat per aquest dimarts en motiu del partit de la Supercopa de futbol i diumenge en motiu de la celebració del dia del patró dels Bombers. A més, preguntarà a la propera Comissió d’Economia qui està convidat a aquests dinars i quant costen a l’erari públic. El grup considera que és positiu per a la ciutat acollir esdeveniments com la Supercopa de futbol, però denuncia que es paguin dinars amb diners de la ciutadania, ja que es tracta de despeses supèrflues i no justificades. A més, exigeix que hi hagi total transparència amb aquestes despeses i reclama al govern municipal que acabi amb aquestes pràctiques, que estan lluny d’un model de bon govern. De fet, ERC-Avancem ha declinat assistir als dinars que Alcaldia ofereix cada any a col·lectius com els Bombers o la Guàrdia Urbana, torronades per a la gent gran o actes similars. En anys anteriors, la Paeria va gastar-se 4.000 euros en el dinar del patró dels Bombers, 7.500 euros en el dinar de la patrona de la Policia Local o 11.000 euros en la torronada de Nadal per a la gent gran, segons ha pogut saber ERC-Avancem després d’interpel.lar l’alcalde en diverses ocasions.  

COMUNICAT SOBRE L’AGRESSIÓ D’UN GUÀRDIA URBÀ A UN JOVE

Respecte la difusió d’un vídeo a les xarxes socials en què es veu un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida agredint un jove el passat dimecres en un bar de la ciutat, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demana celeritat per aclarir els fets per tranquil·litat de la ciutadania i per no perjudicar la imatge del cos de la policia local i dels treballadors públics.  Així mateix, ERC-Avancem considera que cal esperar els resultats de la investigació de la Fiscalia, que ja hi està treballant. El president del grup republicà, Carles Vega, va demanar explicacions sobre l’agressió a la regidora de Seguretat Ciutadana de la Paeria, Sara Mestres, dijous a primera hora del matí, quan va tenir coneixement de les imatges i aquest divendres ha participat en una reunió urgent amb representants municipals i de la policia local.   

ERC-Avancem denuncia que el crèdit que la Paeria ha concedit a l’EMU és una operació d’alt risc

Els republicans alerten que no és la solució i insisteixen en la dissolució de l’empresa  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que la concessió d’un crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) és una operació d’alt risc que no soluciona la greu situació financera de l’empresa pública i, a més, perjudica l’economia de la Paeria. Després del Consell d’Administració extraordinari de l’EMU d’aquest divendres, celebrada a petició del conseller d’ERC-Avancem i d’altres grups per conèixer les condicions del crèdit concedit a finals de desembre del 2017, el republicà Josep Maria Baiget ha alertat que “el govern municipal s’ha inventat una fórmula imaginativa gens habitual entre les administracions i les empreses públiques que no és més que una altra operació de maquillatge per amagar el balanç negatiu de l’EMU i que, a la pràctica, és continuar injectant diners a un pou sense fons.” A més, Baiget destaca que “les condicions del crèdit, amb una carència de 6 anys, estan molt fora de mercat, quan normalment es fixa una carència d’un any.” “El crèdit és una operació d’alt risc, ja que si l’EMU fa fallida, la Paeria seria l’última en cobrar i l’única cosa que s’aconsegueix és fer el forat de l’empresa municipal cada vegada més gran”, conclou. Per tot plegat, ERC-Avancem insisteix que l’EMU és insostenible i reitera la necessitat de dissolució de l’empresa com a única sortida possible.

ERC instal·la parades per demanar la llibertat dels presos polítics i denunciar la repressió de l’Estat espanyol

Dissabte es recolliran adhesions al manifest de la campanya Free Junqueras a Pardinyes i a la plaça Sant Joan La Secció Local d’Esquerra Republicana i el grup municipal ERC-Avancem organitzen aquest dissabte una macroparada informativa a Lleida dins la campanya Free Junqueras que es durà a terme simultàniament a tot Catalunya. A la capital del Segrià, la parada s’instal·larà durant el matí al mercat de Pardinyes i, a la tarda, a la plaça Sant Joan. Una de les principals accions que es promourà a les parades és la recollida d’adhesions al manifest Freejunqueras.org, en què es reclama la llibertat dels presos polítics -personificats en la figura del vicepresident de la Generalitat i president d’Esquerra Oriol Junqueras- i es denuncia la situació dels membres del Govern exiliats i la vulneració dels drets fonamentals per part de l’Estat espanyol. A les parades també hi haurà un espai per escriure cartes als presos polítics i es repartirà material informatiu de la campanya. La campanya Free Junqueras va néixer en motiu dels 100 dies d’empresonament d’Oriol Junqueras i està impulsada per un grup de persones d’orígens diversos que compten amb el suport d’Esquerra Republicana. En formen part des de veïns de Sant Vicenç dels Horts fins a docents, estudiants i personal de la Universitat Autònoma de Barcelona i altres membres de la societat civil.

ERC-Avancem rebutja assistir a l'aniversari de la Policia Nacional per les càrregues de l'1-O i critica el silenci de la Subdelegada en una carta

La carta de resposta a la invitació de la commemoració del 194 aniversari de la creació de la Policia Nacional: A/ Sra. Imma Manso, Subdelegada del Govern d’Espanya a Lleida   Senyora,   En relació amb la invitació a l’acte de commemoració de l’aniversari de la creació de la Policía General del Reino (actualmente, Cuerpo Nacional de Policía), us comunico que no hi assistirà cap dels membres del nostre grup municipal. Com a norma general, el nostre criteri és no assistir a cap acte institucional que no organitzi o coorganitzi la Paeria de Lleida, llevat dels que es fan en motiu de la Festa Nacional de Catalunya o de l’homenatge al President Companys.   En el cas de la vostra invitació, hi concorren una sèrie de circumstàncies –que volem fer-vos paleses– que són motivació afegida a la del criteri abans exposat. En primer lloc, pel comportament impropi i abusiu per part d’un cos policial contra ciutadanes i ciutadans del nostre país que, en exercici dels seus drets civils, van sofrir com a resposta d’aquest mateix cos i de la Guàrdia Civil càrregues antiavalots i actes intimidatoris, amb més d’un centenar de persones ferides a la ciutat de Lleida. Comportament que va continuar en dies posteriors, tant en la seua presència al carrer (especialment davant de llocs tan sensibles com escoles o places públiques), acompanyada amb algunes situacions que incomodaven ciutadanes i ciutadans de Lleida. Circumstàncies que no van merèixer ni un sol acte de contrició, desgreuge o petició de perdó ni per part de la Subdelegación que dirigiu ni dels cossos policials.    En segon lloc, el nostre rebuig a l’actitud impròpia que, com a càrrec, vàreu tenir cap a la ciutadania de Lleida durant el referèndum del dia 1 d’octubre quan, amb motiu de les càrregues policials efectuades a diversos col·legis electorals de la ciutat i del territori, al no comparèixer en cap moment per donar explicacions ni –encara menys– demanar excuses per l’actuació violenta i desproporcionada de molts dels efectius que hi van intervenir.

ERC-Avancem denuncia que Moventis ha falsejat l’enquesta de satisfacció dels usuaris per pujar la nota del servei

Els republicans han detectat que les xifres del 2016 que va facilitar l’any passat i les d’aquest any no concorden El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria denuncia que Autobusos de Lleida Moventis, l’empresa concessionària que gestiona el servei d’autobús urbà a Lleida, ha falsejat els resultats de l’enquesta comparativa sobre l’Índex de Satisfacció dels Consumidors de l’any 2016 amb l’objectiu que la valoració del servei dels ciutadans sembli més alt. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, alerta que les dades de l’enquesta del 2016 que l’empresa ha donat a conèixer aquest dimarts a la Comissió de Seguiment del Transport Públic no concorden amb les que va presentar l’any passat sobre el mateix exercici: “no es pot tractar d’un error, ja que s’han rebaixat els valors de 10 dels 14 paràmetres de l’enquesta del 2016, de manera que amb les xifres maquillades no es veu tanta diferència entre les valoracions del 2016 i el 2017, malgrat que en l’últim exercici encara són lleugerament inferiors.  Baiget conclou: “L’enquesta és l’única eina que tenim per conèixer la qualitat del servei i amb aquest nyap l’empresa ens volen fer creure que el servei d’autobusos està més ben valorat pels usuaris del que ho està en realitat.” També denuncia que “la Paeria no exerceix prou control sobre les empreses concessionàries a les quals externalitza serveis” i reclama que l’enquesta d’Índex de Satisfacció dels Consumidors -que inclou paràmetres com la puntualitat, la freqüència, la neteja o la comoditat- la faci directament l’Ajuntament. D’altra banda, ERC-Avancem ha tornat a demanar que la línia especial que connecta el barri de la Bordeta i el Camp Escolar incorpori una nova parada a la rambla Doctora Castells per facilitar el transport d’alumnes cap a la zona dels instituts. Així mateix, ha insistit en augmentar la freqüència de pas d’autobusos a la L-6 entre la Bordeta i el Tanatori i en corregir les mancances de l’APP, que és poc precisa i no funciona correctament.