Lleida

Totes les notícies


Meritxell Serret

ERC agraeix la invitació de la Consellera d’Agricultura al Fòrum de l’Aigua, però veu complicada la seva assistència

Els republicans li recorden a Fèlix Larrosa que Meritxell Serret es troba a l’exili a causa de l’aplicació de l’article 155 promogut pel seu propi partit, però que aquesta situació canviarà tan aviat sigui revalidada, de nou, a les urnes el proper 21 de desembre. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria agraeix al Tinent d’Alcalde, Fèlix Larrosa, la invitació tramesa a la consellera Meritxell Serret al Fòrum de l’aigua de Lleida, tot i que reconeix la impossibilitat que hi pugui assistir, ja que Serret es troba a l’exili a causa de l’aplicació de l’article 155 sobre Catalunya. Carles Vega, president del grup municipal, assegura que ha estat el primer que l’ha sorprès aquesta invitació, “no només perquè la Consellera Serret sigui la persona més adient per assistir al Fòrum, per la qual cosa hem d’agrair la consideració que ha tingut el Govern de la Paeria d’invitar-la; sinó perquè el Tinent d’Alcalde, tot i sabent que va ser destituïda ara fa un mes amb el suport del PSC-PSOE, la continua considerant Consellera legítima, per tant no sabem si alegrar-nos per aquest canvi de rumb del PSC o és que realment s’està rient dels milers de lleidatans i lleidatanes que vam votar forces independentistes les passades eleccions, la qual cosa trobaria de molt mal gust per part d’un Tinent d’Alcalde”, diu Vega. El regidor recorda a Larrosa que si la consellera és a l’exili és perquè el seu partit PSC-PSOE va votar a favor de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. “Per tant, demanem al seu superior, l’alcalde Àngel Ros, que comparegui i ens confirmi si ha convidat a la Consellera perquè la considera legítima, per tant ha deixat de formar part del bloc del 155 amb PP i Ciudadanos i donarà suport al dret a decidir el 21D, o perquè fa mofa de tota la gent de Lleida que vam votar independència les passades eleccions i, alhora, escarni de la situació de la Consellera, per la qual cosa creiem que haurien de dimitir”, finalitza el regidor.

Regidors ERC-Avancem

ERC lamenta l’ambivalència de Ros sobre el 155

Els republicans critiquen que la Paeria no aposti per l’alliberament dels presos polítics catalans ni per la fi de la repressió sobre Catalunya i la seva ciutadania. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria ha lamentat que no hagi prosperat la moció que han presentat conjuntament amb la resta dels partits de l’oposició (PDecat Crida-Cup i Comú) i en la qual es demana l’alliberament dels presos polítics catalans i la fi de l’aplicació de l’article 155 sobre Catalunya. Els republicans acusen a Ros de defensar la repressió sobre Catalunya i li pregunten si respectarà el resultat del 21 de desembre en el cas que tornin a guanyar les forces independentistes. Carles Vega, president del grup municipal, recorda que Àngel Ros ha arribat a culpabilitzar al Govern de Catalunya dels empresonaments i de l’aplicació del 155, ha compartit pancarta i punts de vista amb Sociedad Civil Catalana, i vota contínuament al costat de C’s i PP contra mocions a favor de la democràcia, o de l’eliminació del franquisme als carrers de la ciutat, o de millorar la qualitat de vida de la gent de Lleida. “El bloc del 155, alineat. Tan alineat que vostè, sr. Ros, està governant a la Paeria de facto amb C’s i PP. Es retroalimenten, fan canvi de cromos. Col·laboren estretament. Hi té tot el dret. Però no intenti fer veure que no. No intenti distreure ni confondre a la ciutadania”, apunta Vega. Finalment el regidor li ha preguntat a l’alcalde si acceptaran els resultats de les eleccions del 21D si hi ha una majoria a favor de la República catalana o continuaran permetent la violència i la repressió per imposar la seua voluntat a la població catalana. “Permetran que es guanyi per la força allà on no hagin guanyat per les urnes o acataran els resultats si guanya una majoria independentista?” Moció Plataforma Lleida Social Els republicans han donat suport a la moció presentada per Lleida Social la qual demana a la Paeria que contribueixi a la difusió i implementació de la Llei de Renda Garantida.

Alguns Consellers empresonats

ERC demana al Ple de la Paeria l’excarceració dels presos polítics

Els republicans juntament amb la resta de partits a l’oposició presenten demà una moció la qual també exigeix la fi de la judicialització de la política catalana i la condemna a l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, juntament amb els partits de l’oposició (PDeCAT, Crida-CUP i Comú) han presentat al Ple de demà una moció en la qual demanen a la Paeria que mostri el seu rebuig a l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigeixi l’excarceració immediata de tots els presos polítics, els quals consideren que ho són, malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràtica, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes. En la moció, els partits ‘pro-referèndum’ també demanen al Ple que expressi el seu suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, encapçalat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, així com el seu suport a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació de l’article 155. Segons Carles Vega, president del grup republicà, l’existència de presos polítics no té cabuda dins l’actual Unió Europea, més quan aquests presos són majoritàriament membres del govern legítim, representants de la societat civil catalana i membres de la cambra de representants de Catalunya. “Tornarem a demanar a Àngel Ros que rectifiqui, que encara està a temps, que ens acompanyi en la causa, que demani amb nosaltres la fi de la judicialització de la política catalana i condemni l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol Estat de Dret digne ha de garantir, i que ell, donant suport a l’aplicació de l’article 155 està promovent”, diu Vega. Finalment la moció també insta a la Unió Europea i la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política.

ERC rebutja els pressupostos de la Paeria perquè els considera ficticis, rígids i poc clars

Els republicans en canvi s’abstenen a les votacions dels pressupostos de Plantilla per ‘responsabilitat política’ tot i que lamenten no s’hagi aprovat cap de les seves esmenes presentades El grup municipal d’ERC- Avancem ha votat en contra dels pressupostos presentats pel govern de la Paeria per l’exercici del 2018. Segons els republicans aquests pressupostos són ficticis, rígids i incrementalistes, no defineixen cap model de ciutat i tampoc contemplen inversions no prioritàries per a la ciutat de Lleida. Carles Vega, president del grup republicà, considera que el pressupost és rígid perquè més del 80% són despeses fixes i estructurals. “A més, l’equip de govern decideix destinar gran part dels diners a inversions que no són prioritàries al propi funcionament de l’equip de govern i el seu gabinet enlloc de destinar-les a pal·liar els efectes que ha provocat la crisi sobre les nostres famílies”, afirma Vega. Segons Vega per fer un pressupost el més normal seria fer una anàlisi de les necessitats i definir prioritats polítiques, sempre en base a un pla de govern i no des d’una òptica purament incrementalista. El regidor independentista també diu que els pressupostos pel 2018 són ficticis, perquè l’experiència ens diu que la seua execució està plena d’incompliments. “Ho veiem enguany mateix amb el Pla d’usos de l’Horta: és previsible que s’aprovi aquesta mateixa setmana i en els primers pressupostos que poden recollir el seu compliment, no només no es veu per enlloc cap inversió o actuació de les que es contenen al Pla, sinó que no accepten les esmenes que ERC-Avancem hem presentat”, afirma el regidor. Finalment, l’edil republicà lamenta que els pressupostos pel 2018 representen la pèrdua d’una gran oportunitat de recuperar un servei públic privatitzat i de millorar la gestió econòmica de l’Ajuntament. “Tampoc podem valorar positivament l’actitud de la Sra. Mínguez i del grup del PSC-PSOE, ja que s’ha mostrat totalment refractària a acceptar qualsevol proposta que no fos les deien que presentaven els seus socis de govern”, finalitza el regidor.

Roda de Premsa

ERC-Avancem considera “irreals i sense lloc a la innovació” els pressupostos de la Paeria per 2018 i exigeix rigor a l’equip de govern

Des del grup municipal consideren que entre les quantitats pressupostades i les executades hi ha una diferència “abismal, tant pel que fa als ingressos com a les despeses” Article extret del Digila La Ciutat - El grup municipal ERC-Avancem ha presentat 34 esmenes als pressupostos de la Paeria per l’any 2018, referents a despeses corrents i inversions. El portaveu republicà, Carles Vega, ha valorat els pressupostos com “irreals, molt poc flexibles, amb una estructura repicada d’un any a l’altre i sense voluntat d’innovar”. Afirma que entre les quantitats pressupostades i les executades hi ha una diferència “abismal, tant pel que fa als ingressos com a les despeses”. L’estructura pressupostària contempla que la gran majoria d’inversions provindran de la venda de solars. L’agrupació critica que en anys anteriors les previsió d’ingressos lligats a la venda de terrenys municipals ascendien a uns 6 milions, quan, en realitat, “la quantitat rebuda ni s’apropa a la prevista”. En aquest sentit, consideren que entre les quantitats pressupostades i les executades hi ha una gran diferència i que és important plantejar un model de ciutat. Carles Vega explica que no s’han dut a terme moltes accions bàsiques, com seria l’aplicació de tecnologia a una millora d’eficiència energètica. Especifica que, en aquest aspecte, l’única acció realitzada suposa el canvi de llums d’incandescència a llums LED en alguns punts de la ciutat. Des del grup municipal lamenten que s’hagi abandonat el pacte d’alcaldes per eficiència i energia sostenible. Proposen, diuen, partides dirigides a la promoció de l’eficiència energètica sostenible entre la ciutadana i les institucions. Veuen positiu adoptar-les en base al concepte d’Smart City, una ciutat intel·ligent que promogués inversions, estudis i promocions de la recerca. D’altra banda, des del grup municipal republicà afirmen que el pressupost s’ha fet sense contemplar l’escenari d’un pla de sanejament.

ERC reclama una partida als pressupostos del 2018 per la creació de l’espai expositiu de l’auditori Enric Granados

Els republicans pretenen així obligar a l’equip de Govern a dur a terme l’elaboració del projecte museístic i pedagògic, de recerca i difusió vinculat a aquest espai, un any i mig després que l’equip de Govern es comprometés a fer-lo. El grup municipal d’ERC-Avancem ha demanat a l’equip de Govern que destini una partida als pressupostos del 2018 per la creació de l’espai expositiu dels músics lleidatans, el qual l’equip de Govern es va comprometre a instal·lar dins l’auditori Enric Granados, ara fa un any i mig, i del qual no n’han tingut més notícies. Els republicans recorden que aquest espai hauria d’actuar com  a  espai d’interpretació històrica de la música a Lleida i no només com a espai expositiu, i reclamen a Ros, mitjançant una Proposta de Resolució, que destini en els pressupostos vinents una partida pressupostaria que inclogui l’elaboració del projecte museístic i pedagògic, de recerca i difusió vinculat a aquest espai. Núria Marín, regidora d’ERC, recorda que l’equip de govern es va comprometre a crear aquest espai d’interpretació històrica dels músics lleidatans, el qual hauria de generar activitat en una triple vessant: interpretació històrica, educativa i d’investigació. “Un espai expositiu dels llegats no té sentit, més enllà de mostrar uns objectes, partitures, que a la llarga acaben sent espais morts, sinó són capaços de generar activitat, de captar l’atenció i motivar l’espectador. Nosaltres el que reclamen, i així és va comprometre l’equip de Govern, és que aquest espai vingui acompanyat d’un projecte de recerca musicològica, de l’elaboració de guies didàctiques, d’exposicions itinerants per escoles i de la dotació del personal necessari per portar a terme el projecte, tant  des de la vessant estructural com la vessant musical (recerca, didàctica i difusió)”, descriu Marín. Marín lamenta que la proposta no s’hagi votat favorablement. Contracte dels serveis de col·locació de personal d'atenció al públic D’altra banda els republicans també han votat en contra  en contra del Plec de clàusules per al contracte dels serveis de col·locació de personal d'atenció al públic.

ERC reclama la millora de la documentació institucional envers l’accessibilitat de les persones discapacitades

Els republicans exigeixen que es revisi, harmonitzi i augmenti la qualitat de tota la documentació adreçada al públic per part de la Paeria i del Patronat de Turisme El grup municipal d’ERC- Avancem ha presentat a la Comissió de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat, una Proposta de Resolució (PR) en la qual reclama la revisió, harmonització i augment de la qualitat de tota la documentació adreçada al públic per part de la Paeria i del Patronat de Turisme envers l’accessibilitat de les persones amb altres capacitats. Els republicans han presentat aquesta PR perquè consideren que la informació donada per les diferents webs o en paper no està, ni sincronitzada, ni harmonitzada, ni disposa d’uns mínims de qualitat per tal que les persones amb diferents discapacitats puguin conèixer si les instal·lacions que volen visitar disposen de prou qualitat per a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. Josep Maria Baiget, portaveu republicà explica que la Paeria i el Patronat de Turisme disposen, elaboren i difonen molta informació dels serveis, actes i ofertes turístiques, lúdiques i informació de tots els museus i altres edificis que poden ser visitats. “Per tal d’avaluar els diferents formats i revisar les millores o modificacions a implementar demanem revisar tota la documentació i informació que està en les xarxes, sobretot en les dues webs (cultura i turisme) i tot el material que es vagi editant de nou, sota la pauta d’augmentar la qualitat, i que sigui de fàcil accés i localització dins les webs, així com d’assegurar-nos també que inclogui les altres capacitats que serien, com a mínim, físiques, auditives i visuals”, informa Baiget. Segons el regidor, aquesta tasca hauria de fer especial referència a tots els museus, espais naturals, monuments, i els diferents esdeveniments de la nostra ciutat i comarca, si s’escau. “També es podria aprofitar aquest treball d’harmonització per generar sinèrgies entre els mateixos espais i d’altres que siguin competència d’altres administracions per promoure i facilitar llurs visites i l’augment de la seva qualitat”, finalitza el regidor.

PCiTAL

ERC denuncia que la Paeria assumeix tot el cost de la contractació de la vigilància del PCiTAL

Els republicans consideren que aquest cost, 65.500 euros anuals, l’hauria d’assumir el mateix Parc Tecnològic i no el consistori, tal com aquest preveu pels propers dos anys. El grup municipal d’ERC-Avancem denuncia que la Paeria assumirà del 2018 i el 2019 el cost total de la contractació de la vigilància del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), per un import total  de 131.000 euros. Els republicans consideren que aquest cost l’hauria d’assumir el mateix Parc i no el consistori, ja sigui amb personal seguretat propi o contractant una empresa que gestioni la vigilància, però que en cap cas hauria de ser despesa de l’Ajuntament. Carles Vega, president del grup municipal d’ERC-Avancem, lamenta que la Paeria continuï assumint costos que no li pertoquen, més quan hi ha un Pla de Sanejament que afecta la corporació municipal. “El PCiTAL està regit per la Paeria i la UdL al 50 per cent cada una, totes dues corporacions destinen pel seu manteniment i continuïtat 300.000 euros anuals, és a dir, el PCiTAL rep anualment  una aportació de 600.000 euros. La despesa de seguretat hauria de sortir d’aquests ingressos, i no ser una aportació apart com pretén Ros”, afirma el regidor. Segons Vega, en el cas que no s’arribés a cobrir tota la despesa de seguretat, haurien de ser les dues corporacions (UdL i Paeria) que assumissin conjuntament el cost, i no només l’Ajuntament. “Per tant, tot i regir a parts iguals amb la UdL el PCiTAL, resulta que sempre és l’Ajuntament de Lleida a qui li toca assumir la part més feixuga dels costos. En aquest cas, 65.500 euros anuals més. No ho considerem just, menys quan ja sabem que estem patint dins del consistori la crisi econòmica més dura dels últims anys, amb una política econòmica pèssima, poc transparent i un Pla de Sanejament que s’ha d’executar durant els propers 4 anys”, finalitza el regidor.

Parador el Roser

ERC reivindica el Centre d’Interpretació del 1707 al Roser

Els republicans demanen que aquest s’integri  a l’oferta global del Parador de Turisme i ha de servir no solament per explicar la historia de l’edifici sinó com era aquella Lleida dins d’una Catalunya amb institucions i cultura pròpies El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria demanarà aquest dijous, a la Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, que s’iniciïn els tràmits per a la creació del Centre d’Interpretació del 1707. Pels republicans aquest Centre, ha de servir per preservar la memòria de l’esdeveniment més cruel de la història de Lleida, en el qual recordem més de set-cents lleidatans i lleidatanes van ser assassinats per defensar la ciutat de Lleida de la invasió de Felip V. Segons Núria Marín, regidora del grup municipal, aquest Centre s’hauria d’integrar en l’oferta global del Parador de Turisme, i hauria de servir no solament per explicar la historia de l’edifici, sinó com era aquella Lleida dins d’una Catalunya amb institucions i cultura pròpies. “El Roser continua tenint un alt valor simbòlic i emotiu per a molts i moltes lleidatanes, els quals diada rere diada, el pelegrinem reafirmar la voluntat de supervivència de la nació i a retre un emotiu homenatge als defensors de la ciutat i a tots aquells que moriren en el setge i en els episodis repressius posteriors”, explica Marín. Els republicans també demanen que aquest centre d’interpretació s’equipi amb les més noves tecnologies per recrear la Lleida del 1707. “També hauríem de proposar i treballar amb els Departaments pertinents de la Generalitat per tal de impulsar des de l’Ajuntament de Lleida una ruta turística que s’estendrà per tota Catalunya, on s’explicarà la caiguda de Catalunya a mans dels borbons a través de diferents centres d’interpretació ubicats en edificis emblemàtics que van ser escenari, fins a l’any 1714, d’alguns dels episodis més significatius d’aquella època negra per al país”, diu Marín.