Lleida

Totes les notícies


La Paeria concedirà 150.000 euros en ajuts a empreses i autònoms que han hagut de tancar per la Covid-19

L'Ajuntament impulsa una modificació pressupostària que prioritza les polítiques socials i de promoció econòmica –amb un impacte econòmic pròxim al milió d'euros– per fer front a les repercussions de l'epidèmia, i la sostenibilitat financera de la Paeria També es deixen de liquidar 539.000 euros en taxes a empreses i es destinaran 70.000 euros més a subministrar aliments a persones en risc d'exclusió La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha anunciat avui que l'Ajuntament de Lleida té previst obrir una convocatòria d'ajuts de 150.000 euros per a empreses que han hagut de tancar la seva activitat per la declaració de l'estat d'alarma per l'epidèmia de la Covid-19. Aquesta és una de les mesures de foment de l'activitat econòmica que preveu la Paeria i que se suma a la no liquidació de 539.000 euros de les taxes municipals de residus comercials, mercats, vetlladors i els cànons de concessions, a les empreses que han vist interrompuda la seva activitat. Pifarré ha presentat avui en una roda de premsa per videoconferència la modificació del pressupost municipal de 2020 que impulsa el govern municipal per import de 3.779.814 € amb tres prioritats clares davant la greu situació actual: les polítiques socials per ajudar a persones en dificultats; la recuperació econòmica i de l'ocupació; i la sostenibilitat de les finances municipals. La tinent d'alcalde ha remarcat que la Paeria farà tots els esforços que calgui per esmorteir el fort impacte que aquesta crisi suposarà pels lleidatans, amb mesures de promoció econòmica i socials que suposen la mobilització de gairebé un milió d'euros (990.474 €.) "L'Ajuntament prioritzarà el manteniment de l'activitat econòmica, l'ocupació i la justícia social. Volem ser a prop dels empresaris, als autònoms i els treballadors de la ciutat i que tothom tingui les seves necessitats bàsiques i drets socials coberts", ha assenyalat. Foment de l'activitat econòmica La Paeria destinarà 805.

La Paeria prepara tecnològicament el Pavelló 11 de setembre perquè Salut el pugui utilitzar pel Covid-19, si és necessari

Des dels Serveis de Tecnologia municipals i Esports, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, s’està treballant en la connectivitat del pavelló i les necessitats específiques per poder acollir pacients de Covid-19 La Paeria compta amb la col·laboració de l'empresa Cisco, líder mundial en xarxes per a Internet, que facilitarà la infraestructura d'accés a Internet L’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, està treballant en l’habilitació del Pavelló 11 de setembre per poder acollir pacients de Covid-19, en el cas que sigui necessari més espai per acollir malalts, a banda dels actuals equipaments sanitaris.   Fa dies que des dels Serveis de Tecnologia municipals de l’Ajuntament de Lleida i el departament d’Esports s’ estan preveient les condicions tècniques i d’infraestructures de telecomunicacions perquè l’equipament esportiu municipal pugui ser utilitzat com equipament sanitari d’urgència, amb les òptimes prestacions de seguretat i qualitat de servei. El departament de Salut de la demarcació de Lleida amb col·laboració amb els tècnics de l’Ajuntament deixarà el pavelló en fase de preactivació per a poder-lo posar en funcionament, si l’evolució de la pandèmia així ho aconsella, de manera immediata.   Un dels aspectes importants de la conversió d’aquest equipament en un espai hospitalari és la connectivitat i la Paeria ha arribat a un acord amb l’empresa Cisco, líder del sector de les telecomunicacions, que facilitarà la infraestrucutra d'accés a Internet, que inclou solucions Cisco Meraki de Switching, routing i ciberseguretat. Cisco també aporta gratuïtament la seva plataforma de vídeo-conferència i col·laboració Cisco Webexm que facilita reunions virtuals de manera senzilla i segura per a que els pacients puguin comunicar-se amb els seus familiars.    

La Paeria ofereix a la comunitat islàmica un espai al cementiri de Lleida

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha explicat que, si calgués enterrar algun difunt d’aquesta comunitat, es podria fer en base als seus ritus i característiques Pueyo també ha avançat que l’Ajuntament dedicarà al cementiri un espai de memòria a les víctimes de la covid-19 L’Ajuntament de Lleida oferirà un espai al cementiri municipal a la comunitat islàmica per si calgués fer un enterrament en aquest període de crisi pel coronavirus. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, i de la cap de la Secció de Salut Pública, Mercè Tor, ha visitat aquest matí el recinte per ubicar aquest espai i respondre així a la demanda de la comunitat, per fer el sepeli en base als seus ritus i característiques. De moment, no s’ha produït cap defunció, però s’hi està treballant perquè en el cas que fos necessari, es pogués atendre-la d’acord als seus requeriments, com que s’enterri a terra (ha de ser amb taüt) i amb orientació a la Meca. És un terreny que permetria més d’una trentena d’enterraments i que, posteriorment, es podria identificar com la mateixa comunitat considerés convenient. Pueyo ha explicat que compartirà l’espai amb la comunitat perquè l’estudiï i valori l’oferiment que els fa la Paeria. L’alcalde ha agraït a l’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri Coca, l’assessorament i l’ajut rebuts per entendre les aspiracions de la comunitat musulmana, alhora que també ha estès l’agraïment al mateix col·lectiu per la seva flexibilitat en aquestes circumstàncies. En la visita d’aquest dijous al cementiri, l’alcalde ha avançat també que la Paeria hi dedicarà un espai de memòria a les víctimes del coronavirus. Pueyo ha explicat que quan hagi passat aquesta crisi es buscarà un punt tranquil, prop d’una làmina d’aigua, amb zona verda i que sigui accessible, per fixar un element memorial que recordi la pandèmia a la ciutat i les persones que hi han perdut la vida.

Pueyo manté una reunió amb el teixit econòmic de la ciutat i en destaca l’actitud responsable i proactiva

En la reunió que ha mantingut avui amb els representants de la patronal, de l’empresariat i els sindicats per intercanviar punts de vista i avaluar alternatives un cop passi la crisi sanitària El paer en cap convocarà el Consell Econòmic i Social tan bon punt sigui possible, que tindrà com a prioritats les polítiques socials i la reactivació del teixit econòmic El paer en cap, Miquel Pueyo, s’ha reunit avui per videoconferència amb els representats de patronals, sectors empresarials i sindicats de la ciutat per intercanviar impressions sobre com està evolucionant la crisi del coronavirus i l’afectació en els diferents sectors econòmics. La trobada virtual ha servit per actualitzar informació, que es va parlar en la reunió del 18 de març, i compartir aquelles preocupacions i propostes dels diferents àmbits. Han participat en la reunió per videotrucada el president de la Cambra de Comerç Lleida, Jaume Saltó; el secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona; la presidenta de la FECOM, M. Rosa Eritja; el president de PIMEC Comerç Lleida, Manel Llaràs; la secretària general de CCOO Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, i el secretari general de la UGT Lleida, José Luis Aguilà. La multitrucada ha comptat també amb les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré, així com amb el coordinador general i econòmic de la Paeria, Josep Maria Sentís. L’alcalde ha destacat l’alt nivell de responsabilitat que han mostrat en aquest període d’especial complexitat i ha agraït l’actitud positiva i proactiva de tots ells/es, ja que han aportat idees concretes i han fet propostes per tirar endavant i sortir-se’n el millor possible donada la situació d’emergència en què s’està immers. Igualment, Pueyo ha tramès un missatge “d’inevitable esperança, perquè l’únic que no ens podem permetre és la desesperança”, ha dit, com tampoc el cinisme, l’individualisme o l’egoisme. Alhora, ha afirmat que “l’únic que ens salvarà serà la solidaritat, la confiança en el futur, la responsabilitat i el sentit de comunitat”.

La Paeria aplicarà als pròxims rebuts la rebaixa del 50% en el cànon de l'aigua

La mesura suposarà, aproximadament, uns 450.000 euros d'estalvi per als veïns i veïnes i les empreses de Lleida L'Ajuntament de Lleida aplicarà als pròxims rebuts, a través de la concessionària Aigües de Lleida, la rebaixa del cànon de l'aigua establerta per l'Agència Catalana de l'Aigua per al període entre l'1 d'abril i el 31 de maig, amb motiu de les mesures per lluitar contra les repercussions econòmiques de l'epidèmia del Covid-19. Es tracta d'una rebaixa universal del 50% de l'import del cànon per a tots els usos, tant domèstics, com industrials i ramaders. L'estalvi per als ciutadans i ciutadanes de Lleida fruit d'aquesta mesura s'estima en uns 450.000 euros aproximadament. En concret, per a una família amb un consum mitja de 9 m³/mes l'estalvi serà de prop de cinc euros per factura (són bimestrals). Per a una indústria amb un consum mitjà de 9 m³/mes, l'estalvi serà d'uns 8 euros per factura. A més, l'ACA també amplia la bonificació de la tarifa social i de vulnerabilitat, que arribarà fins al 100% del cost del cànon en tots els trams de consum, per aquests clients vulnerables. Fins ara només gaudien d'aquest cost 0 en el primer tram de consum, mesura que beneficia a unes 50.000 famílies a tot Catalunya. El text del decret que incorpora aquestes mesures d'ajut social i d'atenció per a les famílies i a les empreses pot consultar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. L'ACA també manté vigent una altra bonificació, que permet l'ampliació dels trams. Les persones interessades a beneficiar-se d'aquesta tarificació social del cànon de l'aigua poden informar-se en aquest enllaç. Aquestes reduccions s'apliquen a les dates de consums, que no coincideixen amb les de facturació, que són posteriors. Per tant, la major part d'aquest estalvi es podrà veure a les factures de consum d'aigua que es rebran al maig i al juny, tot i que alguns usuaris ja en veuran una part a la factura que arribarà a finals d'abril.  

L’Ajuntament de Lleida ajorna la Festa Major per l’emergència sanitària

Es preveu que part dels actes i dels concerts posposats se celebrin en les Festes de la Tardor L’Ajuntament de Lleida ha ajornat la Festa Major de la ciutat, que s’havia de celebrar del 7 a l’11 de maig, amb motiu de l’emergència sanitària per la Covid-19. La Regidoria de Festes està treballant perquè part dels actes així com dels concerts que ja estaven programats es puguin traslladar a les Festes de la Tardor, del 25 al 29 de setembre. Es farà d’aquesta manera sempre que ho permetin les indicacions sanitàries i els criteris de celebració d’esdeveniments massius vigents en les noves dates. Per tal de preparar el canvi, la Paeria està en contacte amb les entitats i conjunts musicals que havien de participar en la Festa Major. En aquest sentit, l'Ajuntament agraeix i destaca l'excel·lent col·laboració que han mostrat i el seu esforç per adaptar-se a la modificació de dates. El regidor Ignasi Amor ha assenyalat que la major part dels grups compromesos al maig podran oferir els seus concerts al setembre.

L’Ajuntament de Lleida celebra el primer ple via telemàtica de la història davant la crisi del Covid-19

El ple ha aprovat avui les mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus en les famílies i empreses amb l’ampliació de terminis de cobrament de tributs municipals i fraccionant-los sense interessos S’ha donat llum verda al Pla Econòmic i Financer per sanejar els comptes municipals L’alcalde Miquel Pueyo fa una crida al suport de tots els grups polítics per reclamar a la Generalitat, l’Estat i la Unió Europa el suport necessari per superar la crisi econòmica que comportarà el Covid-19 L’Ajuntament de Lleida ha celebrat avui el primer ple telemàtic de la història en aplicació de la normativa excepcional dictada des de la declaració de l’Estat d’Alarma per prevenir el Covid-19. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que la sessió extraordinària d’avui era necessària per aprovar "mesures absolutament necessàries per fer front a la situació social i econòmica en què quedarà la ciutat de Lleida un cop superada la pandèmia". L’alcalde Pueyo ha demanat a tots els grups municipals el seu suport per fer un front comú davant la Generalitat, l’Estat i el govern d’Europa per comptar la intervenció econòmica necessària per fer front a la crisi del Covid-19, més enllà de les mesures que ha aprovat avui l’Ajuntament de Lleida. Pueyo ha explicat que la prioritat de la Paeria és superar la crisi del Covid-19 i contribuir a salvar i protegir les vides i necessitats bàsiques dels “nostres conciutadans i conciutadanes”. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida ha donat les gràcies, en nom de la ciutat, a tots els professionals que aquests dies estan prestant un servei essencial (sanitaris, cossos policials, serveis socials, personal del cementiri, canera, tècnics d’informàtica...) i també a les entitats i iniciatives ciutadanes que han sorgit per donar suport als qui més ho necessiten, com la xarxa de solidaritat (de la qual formen part 500 persones), els voluntaris que donaran suport als serveis de salut o les propostes de grups culturals, entre d’altres.

Pueyo demana al Govern de l’Estat que aprovi la suspensió del pagament de lloguers a la reunió d'aquest dimarts

La mesura ha de permetre donar aire a les famílies, empreses, autònoms i comerços que han vist com els seus ingressos i facturació s'han vist reduïts dràsticament d'un dia per l'altre. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat aquest dilluns que demà el Consell de Ministres acordi suspendre temporalment, i mentrestant duri l’estat d’alarma, el pagament de lloguers d'habitatges, oficines i locals comercials, a qui ha vist reduït els seus ingressos arran de la crisi del Covid19, especialment a les persones més vulnerables i establir compensacions per als petits tenidors. Aquesta mesura s’hauria d’haver pres la setmana passada davant l'arribada del final del mes aquest dimarts i per tant del pagament dels lloguers. Aquesta mesura ha de permetre donar aire a les famílies, empreses, autònoms i comerços que han vist com els seus ingressos i facturació s’han vist reduïts dràsticament d’un dia per l’altre. L’alcalde proposa que propietaris i llogaters es posin d’acord a nivell particular per posposar el pagament dels lloguers mentrestant es mantingui l’estat d’alarma i renegociar-los en funció dels ingressos familiars i facturació que tindran famílies, comerços, autònoms i empreses els propers mesos.

La Paeria posa en marxa una nova xarxa de Voluntariat de Suport a la Salut

Tindrà com a funció bàsica donar suport al col·lectiu sanitari de la ciutat en tasques com distribuir material, portar menjar als malalts, fer acompanyaments i feines administratives L’Ajuntament de Lleida està posant en marxa una nova xarxa de Voluntariat de Suport a la Salut (VSS), dins de les mesures empreses per afrontar l’epidèmia del Covid-19. Es vol reunir un col·lectiu de 50 a 60 persones que puguin fer tasques de suport al personal sanitari que permetin enfortir la capacitat d’atenció a la ciutadania. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha explicat que ja s’ha començat a contactar algunes entitats de l’àmbit de la salut, per tal de reunir aquest grup de voluntaris i voluntàries, “persones de 18 a 55 anys, que vulguin rebre una formació bàsica per donar un cop de mà, amb la protecció adequada, als sanitaris i sanitàries”. Les funcions que s’encarregaran a aquestes persones seran senzilles, però importants per descarregar de feina el personal sanitari als centres hospitalaris. Inclouran tasques com la distribució de material, portar menjar als malalts, fer acompanyaments i feines administratives, entre altres. Aquesta xarxa no està oberta a la ciutadania en general, sinó que està orientada a entitats que ja coordinen accions de voluntariat, estudiants en graus socials o sociosanitaris i, en general, persones amb una certa formació en aquest àmbit, com poden ser també els socorristes. L’adreça de contacte per a persones individuals amb formació o experiència en l’àmbit sanitari que vulguin col·laborar-hi és el correu electrònic salutpublica@paeria.cat. La resta de la ciutadania que vulgui oferir la seva col·laboració pot seguir fent-ho a través de la Xarxa Solidaritat Lleida (XSL), sobretot per oferir petits serveis a persones grans que viuen soles i també per rebre’ls.