Lleida

Totes les notícies


Entrada del pàrquing del Col·legi Episcopal

ERC denuncia exempcions d’IBI a edificis destinats a fins lucratius

Els republicans acusen a la Paeria de beneficiar el Col·legi Episcopal de Lleida al no cobrar-los-hi l’impost de bens immobles pel pàrquing i el poliesportiu, edificis pels quals el col·legi en treu rendiment econòmic El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia que l’equip de Govern no cobra l’impost de Bens Immobles (IBI) a dos dels quatre edificis que  pertanyen al Col·legi Episcopal de Lleida i pels quals el col·legi en treu rendiment econòmic. Concretament aquests edificis són el pàrquing privat i el poliesportiu. Els republicans recorden que només els edificis destinats a usos educatius es poden beneficiar de l’exempció d’aquest impost i consideren que Ros està actuant irregularment atorgant exempció d’impostos al pàrquing el qual figura com estacionament i al Poliesportiu que figura com edificació d’ús esportiu. Carles Vega, president del grup municipal, recorda a Àngel Ros que el col·legi està traient rendiment econòmic del pàrquing, el qual ofereix places en lloguer, “per tant l’ús que se n’està fent d’aquest edifici es totalment lucratiu i no social, i com qualsevol altre edifici destinat al lucre dels propietaris no hauria d’estar exempt d’impostos”, afirma el regidor. El republicà recorda que recentment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha prohibit l’exempció d’impostos municipals al col·legi Episcopal de Getafe per considerar que l’ús del mateix era amb fins econòmics i no educatius, “ens trobem davant de la mateixa situació i no a Getafe sinó a la nostra ciutat. Per tant demanem a Ros que revisi aquesta exempció ja que sinó l’alcalde està incorrent a una irregularitat la qual està prohibida per la legislació europea vigent” Els republicans preguntaran a l’alcalde en el Ple de divendres.

ERC aposta per no prorrogar el contracte d’Ilnet

ERC aposta per no prorrogar el contracte d’Ilnet

Els republicans prefereixen iniciar un nou procés concursal abans de renovar el contracte amb l’empresa actual i demanen a la Paeria que elabori un estudi per confirmar la viabilitat de la gestió directa del servei. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria aposta per obrir un nou concurs per la gestió de les escombraries i neteja de la ciutat i no prorrogar el contracte que l’ajuntament té amb Ilnet. Els republicans recorden que ells són partidaris de la gestió directa del servei per part del consistori i demanen al Govern de la Paeria que iniciï les actuacions per elaborar un estudi sobre la viabilitat de recuperar la gestió directa del servei. Josep Maria Baiget, Portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, considera ‘inacceptable’ una nova prorroga a Ilnet. “Ja seria la segona prorroga i creiem que Lleida no està tant neta com per atorgar-los-hi. ERC som partidaris de la municipalització, però mentre estudiem la viabilitat de gestionar directament el servei des de la Paeria, valorem més encertadament endegar un nou procés concursal”, explica Baiget.

Pont de la Universitat

ERC denuncia contractes tramitats per la via d’urgència innecessàriament

Els republicans consideren que aquest procediment s’hauria d’utilitzar només per casos puntuals i realment urgents, i acusen a la mala planificació de l’equip de Govern l’ús d’aquesta tramitació. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia que l’equip de Govern està utilitzant el procés de tramitació per la via d’urgència per a actuacions urbanístiques que no ho haurien de ser. Els republicans consideren que si l’equip de Govern fes una bona planificació de les necessitats que s’han de dur a terme als carrers de la nostra ciutat, no seria necessari l’ús d’aquesta tramitació. Josep Maria Baiget, Portaveu dels republicans a la Paeria, explica que la tramitació d’urgència implica que els acords no es poden impugnar i que, en la majoria de casos, els terminis establerts per dur a terme el contracte és redueixen a la meitat. El regidor explica que les actuacions de millora que es volen tramitar per la via d’urgència són totalment previsibles, per tant, amb una planificació anual correcta no seria necessària la tramitació per la via d’urgència. “Un cop més l’alcalde torna a tirar pel dret, usant els procediments que no toquen quan els hi convé i sense possibilitat, per part de la ciutadania, de poder-los debatre”; explica Baiget. D’altra banda, el regidor lamenta també que encara no s’iniciïn les reformes de millora del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia, les quals es van comprometre a iniciar al juny, “un altre acord incomplert per part de l’equip de govern, el qual molt a pesar nostre, ja ens hi té acostumats”, diu Baiget. El regidor també ha preguntat en la comissió d’urbanisme d’avui, quan s’iniciaria el procés participatiu amb els veïns d’alcalde Pujol i rodalies sobre el futur del Parc de les Arts. “Un cop més ha quedat clara la tàctica que utilitza l’alcalde de voler confondre al veïns dient, com va dir en el Ple sobre l’Estat de la Ciutat, que iniciaria un procés participatiu per preguntar sobre el futur del solar i finalment només es referia a la figura administrativa de presentació d’al·legacions”, finalitza Baiget.

Escorxador de Lleida

ERC reclama la reparació i posta en servei del rellotge de l’Escorxador

Els republicans demanaran un informe per saber l’estat del rellotge i  si s’escau que es realitzin els tràmits per reparar-lo en la màxima brevetat possible El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria demanarà en la Comissió d’Urbanisme de divendres que la Paeria gestioni l’elaboració d’un informe per saber l’estat del rellotge de l’Escorxador, ja que a data d’avui el rellotge de l’edifici municipal es troba aturat. Josep Maria Baiget, Portaveu del grup municipal, explica que tot hi haver fet un prec i una pregunta en ambdues anteriors comissions, el consistori encara no els ha donat cap resposta. “No sabem si està espatllat i s’està reparant o no. Vista la nul.la voluntat d’atendre aquesta temàtica, presentem una Proposta de Resolució a fi i efecte es realitzin les gestions oportunes per al seu normal funcionament i així aconseguir el seu gaudi per a la ciutadania”, apunta Baiget. En aquest sentit els republicans demanaran que s’elabori un informe per saber l’estat actual del rellotge i en cas que estigui espatllat, que s’elabori també un pressupost de reparació. “Un cop tinguem tota aquesta informació demanarem es realitzin els tràmits per reparar-lo, si s’escau, en la màxima brevetat i alhora es garanteixi el seu normal funcionament”, finalitza Baiget.

N-240 Lleida - Alpicat

ERC demana dos parades més de bus en la línia Lleida-Alpicat

La primera seria a l’altre costat de carretera del Jardiland, la qual  facilitaria l’accés al centre comercial per la gent que ve del centre de la ciutat. La segona parada seria a l’altre costat de carretera de les Basses d’Alpicat. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria demanarà en la propera Comissió d’Urbanisme que tindrà lloc el proper divendres, que la Paeria plantegi com a proposta a l'ATM (Autoritat del Transport Metropolità) dos parades més de bus en la línia Lleida-Alpicat. La primera seria en la banda dreta de la N-240, igual que ara ja hi és a la banda contrària del centre comercial Jardiland, de tal manera que es faciliti l’accés a les instal·lacions d’aquest centre comercial, així com la senyalització d’un pas de vianants. La segona seria també direcció Alpicat, però a la banda esquerra igual que també ja hi es a la banda contrària, de tal manera que es faciliti l’accés a les Basses d’Alpicat, així com també la senyalització d’un pas de vianants. Josep Maria Baiget, Portaveu del grup municipal, explica que tal com està ara si vens del centre de la ciutat, les persones que vulguin visitar el centre comercial Jardiland, han d’anar fins a Alpicat i esperar que el bus torni de nou direcció centre de la ciutat. “Si posem una parada en la banda contraria de la carretera i el pertinent pas de vianants optimitzem el temps i la mobilitat de les persones que vulguin viatjar al centre comercial, ja que els hi estalviem tot el tomb per Alpicat”. Explica Baiget. El mateix succeeix amb les Basses d’Alpicat per la gent que ve d’Alpicat. “Així evitaríem que els vianants creuessin per la carretera per llocs que no estan senyalitzats”, avisa el regidor.

Eix Comercial

ERC lamenta que el PSC voti en contra els compromisos que va adquirir amb el comerç local

Els republicans no entenen que l’equip de Govern no vulgui donar compliment al Pla Estratègic de Comerç, així com tampoc al de Cultura ni al d’Esports després d’haver-s’hi compromès inicialment El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria lamenta que l’equip de Govern hagi votat en contra l’elaboració i aplicació del Pla Estratègic de Comerç. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, explica que ara fa un any l’equip de Govern es va comprometre amb la Cambra de Comerç, la Federació de Comerç de Lleida, Pimec-comerç i Federació d’Hosteleria de Lleida per a la redacció d’un estudi sobre l’impacte social de la implantació a Lleida de noves superfícies comercials i la redacció d’un pla director o estratègic per a la potenciació del comerç local a Lleida. “Es van comprometre a fer-lo, encara no l’han fet i no sols això sinó que ara voten que no ho faran. Un cop més Angel Ros demostra la poca paraula que té amb el comerç local i de proximitat, el qual és el que en surt més perjudicat”, apunta Baiget. Els republicans també lamenten el poc compromís de l’equip de Govern amb el Pla Estratègic de Cultura i el de l’Esport, els quals tampoc prosperaran amb els vots en contra del PSC. D’altra banda el grup municipal celebra que gràcies a la Proposta de Resolució que han presentat, Lleida disposarà d’un nou Projecte Educatiu, el qual ha estat aprovat per unanimitat. Els republicans recorden que l’antic projecte data del 2007 “Però des d’aleshores la societat ha avançat tant i en tots els nivells que no podem pensar en modificar el que ja tenim sinó que n’hem de redactar un de nou”, diu Baiget. La regidora Nuria Marín també celebra que la majoria de grups de la cambra hagin votat a favor de restaurar la memòria història de la nostra ciutat, en aquest cas, la dels funcionaris represaliats pel franquisme, amb tots els vots de la cambra a favor a excepció del PP que s’ha abstingut.

Regidors ERC-Avancem

ERC reclama al Govern de la Paeria que es compleixin tots els compromisos i acords aprovats

Els republicans insisteixen que l’equip de Govern no està fent prou per implementar les iniciatives aprovades i presenten al Ple de la ciutat una Proposta de Resolució exigint el compliment de totes les propostes aprovades i pendents d’execució Erc-Avancem a la Paeria reclamarà demà, en el Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat, el compliment de tots els compromisos i acords adquirits per part del Govern de la Paeria i que encara no s’han executat. Els republicans consideren que, tot i que durant aquests dos anys de mandat s’hagin aprovat nombroses mocions i Propostes de resolució i que Ros s’hagi compromès a presentar diversos plans estratègics, el Govern de la Paeria encara no ha fet cap pas per implementar res d’allò acordat i compromès, per la qual cosa, demà presentaran una Proposta de Resolució exigint el compliment de tots els compromisos pendents d’execució. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, recorda que també resta pendent la revisió del POUM i el ROM (Reglament Orgànic Municipal). “A data d’avui, hem de lamentar que la desídia i el desinterès per part del nostre Govern Municipal, sota argúcies i arguments sense cap tipus de consistència, ni des del punt de vista econòmic, ni polític i ni de càrrega de feina, han comportat que cap Pla estratègic, ni moltes de les mocions i quasi totes les propostes de resolució no s’han implementat, amb l’agreujant que, fins i tot, ens hem hagut de sentir en algunes comissions per part d’algun membre del Govern Municipal: ... voteu el que vulgueu que no ho pensem fer”, lamenta el regidor. Recordem que els republicans defensaran també demà la creació d’un nou Projecte Educatiu per Lleida i la restitució de la dignitat dels funcionaris municipals víctimes del franquisme. El grup municipal lamenta també la decisió de Ros no voler cedir espais municipals pel Referèndum i considera fora de lloc les declaracions de Joan Gómez en les quals deia literalment ‘els lleidatans també tenen dret a no tenir referèndum’.

La Paeria de Lleida

ERC demana restituir la dignitat dels funcionaris municipals víctimes del franquisme.

Els republicans sol·liciten a la Paeria que iniciï els tràmits per a l’elaboració d’un treball de recerca que ajudi a identificar totes aquelles persones funcionàries que van patir la repressió franquista. El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria demana restituir la dignitat de totes aquelles persones funcionàries municipals que es pugui determinar que van ser víctimes del franquisme. Els republicans sol·licitaran també al Ple extraordinari de l’Estat de la ciutat, que l’equip de Govern iniciï els tràmits per identificar-les i així poder donar compte a les seves famílies del rescabalament de la dignitat dels seus familiars. Núria Marín, regidora d’ERC a la Paeria, recorda que  cap govern municipal des de la transició fins als nostres dies ha anul·lat cap dels expedients municipals fruit de la repressió franquista, i per tant, en l’arxiu municipal resten encara sense modificar tots els expedients dels funcionaris municipals depurats pel franquisme. Marín també lamenta que la Llei d’Amnistia espanyola segueix vigent i emparant la impunitat dels crims de la dictadura franquista. Segons la regidora “aquesta situació perllongada en el temps suposa una perversió de la democràcia, un greuge i una agressió a les famílies de totes aquelles persones represaliades, especialment les qui eren funcionàries municipals en temps de la República” apunta Marín. En aquest sentit la republicana considera que aquesta situació “ens converteix en còmplices passius, per deixadesa tant dels governs municipals anteriors i com de l’actual. Per tant presentarem una Proposta de Resolució per identificar i restituir la dignitat de totes aquestes persones”, finalitza Marín.  

www.laciutat.cat

Entrevista Carles Vega – ERC-Avancem

Què en pensa sobre el pla de sanejament que es va aprovar el passat ple? És preocupant que l’equip de govern hi hagi volgut treure importància, en un intent de minimitzar la seua mala gestió, perquè és evident que un pla de sanejament és el resultat d’una despesa desbocada de diner públic durant molts anys, si no no s’entén que un ajuntament que recapta tant com el de Lleida hagi de passar angúnies financeres. També ens preocupa que Ros i el seu equip s’hagi pres la qüestió d’una manera poc valenta i decidida. Que fiï l’èxit del pla de sanejament a la dinàmica del creixement vegetatiu immobiliari per recaptar més IBI i més impostos i a una baixada espontània de les despeses, sense aplicar cap mesura concreta... Més enllà de demanar més crèdit als bancs i esperar que vagin vencent els que tenim, per pagar menys interessos. Més que un pla de sanejament, és un “qui dia passa, any empeny”. Que deixarà una economia municipal molt malparada per al proper alcalde, que estic convençut que no serà (ni pot ser) Àngel Ros.   Com creu que s’hauria d’haver posat solució al deute de l’EMU? D’entrada, posant tot l’interès a desenvolupar (i ja des de fa mesos) el Pla de l’Estació, on l’EMU hi té enterrats 22 milions. Després, reestructurant i posant ordre al deute, que en part és resultat també de la política de “puntada endavant”: de reduir el deute a curt termini a base fer operacions de crèdit a llarg termini. Allò de demanar crèdit per pagar crèdit, vaja! I un cop endreçada la casa, buscar la millor manera de reconvertir-la en una cosa més racional. Que vol dir, segurament, liquidar l’empresa reconvertint-la en una oficina d’habitatge. Perquè una empresa pública que només produeix pèrdues hauria d’acabar desapareixent.   Considera que hi ha una manca de transparència per part de l’Ajuntament de Lleida? Per part de l’equip de govern, i tant! Indubtablement. I ho patim contínuament: informacions que no se’ns donen o se’ns donen parcialment; política de fets consumats (com l’anomenat “parc de les arts”); opacitat en temes de rellevància, com l’afer del solar annex a al Llotja (on, a més, se’ns va mentir).