Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem demana que es permeti al veïnat acollir gossos i gats del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia

També proposa que se centralitzi el cens d’animals en un sol sistema, l’ANICOM El grup municipal d’ERC-Avancem demanarà a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de novembre, que se celebrarà aquest divendres, que es faci un protocol per permetre i facilitar l’acolliment temporal de les mascotes que viuen al Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC) per part dels lleidatans i lleidatanes que ho desitgin. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, lamenta que “no té sentit que avui per avui la Paeria no permeti aquesta pràctica que milloraria la qualitat de vida de les mascotes que, per diverses circumstàncies, estan al CAAC perquè no tenen una altra llar.” En aquest sentit, Baiget afirma que “l’acolliment temporal és un pas endavant pel que fa a l’atenció als animals en ple segle XXI, en què la societat demanda i reflexiona envers quina ha de ser la relació i el grau d’implicació amb els animals, en especial els de companyia.” Així, Baiget conclou: “la Paeria té l’obligació de vetllar pel compliment de la normativa vigent, alhora que cal escoltar i fer partícips a la ciutadania, sobretot quan aquesta demanda es fa explícita entre els voluntaris del CAAC i el col·lectiu més implicat en el benestar de les mascotes”. ERC-Avancem també proposa modificar el protocol sobre el cens dels animals de companyia i centralitzar tota la informació a la base de dades ANICOM de la Generalitat, d’ús obligat i gratuït, inclòs pel canvi de propietari de les mascotes. Aquesta modificació evitarà duplicitats amb altres bases de dades i que les entitats col·laboradores que acullen els animals i els nous adoptants hagin de pagar despeses pel canvi de titulació. Canvi de sentit de la circulació D’altra banda, el grup republicà presenta una altra proposta de resolució a la Comissió d’urbanisme per demanar que s’estudiïn possibles canvis de sentit de la totalitat o d’algun dels carrers Sangenís Bertran, Juli Cèsar, de la Unió i dels Templers.

El PSC de Larrosa també aprova el pressupost pactant amb C’s i amb l’abstenció del PP 

També vota a favor la regidora trànsfuga, mentre que ERC, Pdcat, Crida i Comú s’hi oposen  “Res de nou a l’alcaldia de Lleida”. Així de contundent ha resumit el ple extraordinari de pressupostos el president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega. El govern del PSC ha aprovat el Pressupost per al 2019 –el primer de l’alcalde Larrosa- igual que el seu antecessor, amb el suport de Ciutadans i la regidora no adscrita d’Units per Avançar i l’abstenció del PP. La resta de grups hi han votat en contra. Vega ha lamentat que “com Ros, Larrosa ha prioritzat l'acord amb Ciudadanos i ha donat continuïtat al pacte d’inici de mandat amb un grup que crea un conflicte lingüístic i menysté la llibertat d'expressió a l'espai públic.” Així, ha destacat que “són els primers pressupostos de Larrosa com a alcalde –i esperem que els últims-  i no disposarà ni de 5 mesos per executar-los.” Pel que fa al pressupost, Vega ha criticat que “es destinen més recursos al propi funcionament de l’equip de govern i el seu gabinet que a polítiques de suport a les famílies, foment d'ocupació o joventut en una ciutat poc amable, difícilment transitable, plena de clots i bruta” i que es transfereixin 1'5 M € a consorcis i empreses mercantils que sense l’aportació pública no serien viables -PCiTAL, l’EMU, el CN&C, la Llotja- i a fundacions que no fan la funció que han de fer de buscar esponsoritzacions. “Més del 80% continuen sent despeses estructurals i es destina gran part de la resta a inversions no prioritàries enlloc de pal·liar els efectes de la crisi sobre les famílies”, ha apuntat. També ha explicat les 30 esmenes del grup d’Esquerra -per un valor d’ 1’5M €- per a necessitats socials bàsiques, acords presos en ple com la moció per a l’actuació immediata al barri de la Mariola, un pla estratègic de l’esport o millores en diversos carrers. Empresa Municipal d’Urbanisme D’altra banda, el PSC també ha aprovat el pressupost de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) gràcies al vot favorable de C’s i la regidora trànsfuga i l’abstenció del PP.

ERC-Avancem denuncia l’elevada dependència de les fundacions Lleida 21 i Paisatge de les arques municipals

Més del 76% dels ingressos de la Fundació Lleida 21 previstos per al 2019 són de la Paeria  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que les fundacions Lleida 21 i del Paisatge de Lleida no compleixen l’objectiu de captar mecenes i depenen excessivament dels ingressos directes de l’Ajuntament de Lleida. En el cas de la Fundació Lleida 21, més de tres quartes parts dels ingressos previstos al Pressupost del 2019 provenen de la Paeria. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, lamenta que la situació es repeteixi cada any: “el motiu d’existir de les fundacions és obtenir recursos econòmics de patrocinadors però si no compleixen amb aquesta premissa no tenen raó de ser. És lamentable que continuïn subsistint amb recursos públics any rere any”. Per a aquest 2019, la Fundació Lleida 21 compta amb una previsió d’ingressos de 304.200 euros, 232.000 dels quals està previst que provinguin de la Paeria -182.000 mitjançant una transferència directa i 50.000 més de la campanya Lleida en verd, finançada també pel consistori. “No pot ser que en el millor dels casos, només el 13% del ingressos previstos siguin d’aportacions de patrocinadors, una xifra que, a més, podria ser inferior perquè la partida també inclou altres subvencions i prestacions de serveis que no ens han detallat. En canvi, més del 76% dels ingressos previstos prové de la Paeria”, apunta Baiget. A més, Baiget lamenta que “aquest 2018 l’equip de govern no ha complert amb el compromís de valorar -dins les activitats de la Fundació Lleida 21- la proposta d’Esquerra per al foment de la conservació de nius d’orenetes i falciots informant els propietaris que demanen llicències d’obres del seu impacte en el medi.” Fundació Paisatge de Lleida Pel que fa a la Fundació del Paisatge de Lleida, la previsió d’ingressos per al 2019 és de gairebé 100.000 euros, dels quals només la meitat es preveu que provinguin d’ingressos de promocions, patrocinadors i col·laboracions, mentre que més del 30% són d’una transferència de l’Ajuntament de Lleida.

ERC-Avancem reclama més diners en l’àmbit social i cooperació i reduir les aportacions a organismes autònoms

Presenta 18 esmenes al pressupost de la Paeria per al 2019 valorades en 1’5 milions  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat aquest divendres 18 esmenes al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2019 que suposen una proposta de modificació d’un milió i mig d’euros. La proposta d’Esquerra inclou, entre altres, diverses partides per a la regeneració del barri de la Mariola, l’ampliació  del carril bici, projectes de recuperació de memòria històrica i més despesa en cooperació. També proposa reduir les transferències al CNC i l’EMU i les partides destinades a protocol i festes populars. El president del grup, Carles Vega, ha assegurat que “Lleida necessita un pressupost que inverteixi en l’àmbit social, sobretot al barri de la Mariola, on el veïnat viu una situació insostenible.” Per això, Esquerra demana dues noves places d’educació social a la regidoria de participació per a tasques de promoció del civisme i la cohesió social, quatre noves places temporals d’agents ocupacionals per al foment de l’ocupació i una partida de 75.000 euros per al sanejament, desratització i control de plagues. En cooperació i desenvolupament, es demana un augment de la despesa de transferències corrents per arribar als nivells de l’any 2011 quan governava Esquerra, i arribar al 0,33% dels ingressos, “vuit vegades més que ara”, apunta Vega. Pel que fa a urbanisme, a banda d’augmentar el carril bici amb un tram de l’avinguda Prat de la Riba, es proposa invertir 50.000 euros en la supressió de barreres arquitectòniques en espais públics i l’adaptació de fonts d’aigua com a abeuradors per als animals domèstics. A més, Esquerra torna a demanar que es faci un projecte expositiu d’interpretació i explicació de la història de l’edifici del Roser per incloure-ho dins el Parador i que es restitueixin els panells explicatius a la paret del cementiri on van tenir lloc afusellaments.

Una nota de la Regidoria de Polítiques per als drets de les persones advertint de la no potabilitat de l'aigua en un habitatge a la Mariola

ERC-Avancem denuncia que la Mariola requereix una actuació urgent i reclama que es doni més informació al veïnat

També demana la fitxa tècnica de les enquestes que s’estan fent al barri El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a denunciar aquest dijous, que la situació a la Mariola és insostenible i reclama a l’equip de govern que hi faci actuacions immediates per regenerar el barri. La regidora Núria Marín, lamenta que “ja fa temps que els veïns alerten que viuen en una situació límit, amb insalubritat, inseguretat i problemes de convivència i cal posar-hi remei de forma urgent i incidir en els aspectes socials, més enllà dels plans urbanístics a llarg termini i d’enquestes sobre el futur del barri.” Marín denuncia que “moltes famílies del barri propietàries d’habitatges han hagut de marxar de casa i anar a viure de lloguer o ocupar pisos perquè estan en situació de ruïna o tenen problemes de salut pública.” A més, apunta: “Ahir mateix una família ens va fer saber que els tècnics de la Regidoria de Benestar Social els ha comunicat que l’aigua de l’habitatge on viuen no és potable. Què pensen fer?” Per aquest motiu, a la propera Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació ERC-Avancem farà una bateria de preguntes sobre les actuacions immediates previstes per l’equip de govern. També ha demanat la fitxa tècnica de l’enquesta que s’està portant a terme al barri entre els veïns i veïnes per tal de saber la metodologia de treball, el perfil dels enquestats i en quins carrers es farà. D’altra banda, el grup reclama que es faci alguna reunió oberta amb el veïnat de la Mariola per explicar les accions previstes i la planificació del programa Mariola 20.000, ja que “molta gent del barri es queixa de la manca d’informació que els han donat.”   

ERC-Avancem denuncia que "Larrosa ha fet una revisió dels carrers franquistes a mitges pensant en les eleccions"

El grup d'Esquerra a la Paeria continuarà reclamant l'eliminació dels 9 carrers franquistes El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que la decisió del Paer en Cap, Félix Larrosa, de retirar quatre carrers amb noms franquistes, és electoralista i anuncia que continuarà reivindicant l'eliminació dels 9 carrers que es van proposar en una moció conjunta dels grups d'ERC i la Crida a la Paeria l'any 2016 i que la plataforma Lleida Lliure de Franquisme va portar a judici. La regidora republicana Núria Marín considera que és una “revisió a mitges amb la qual Larrosa pretén fer un rentat de cara del govern municipal i desmarcar-se de Ros”. Així, ha titllat Larrosa de mostrar “poca valentia” i de “pensar només en les properes eleccions municipals”. En aquest sentit, ha advertit que “ERC-Avancem continuarà lluitant per netejar els carrers lleidatans de tots els noms franquistes per tal de restituir la dignitat de la ciutadania, la seva memòria i la ciutat”, i amb l’objectiu de complir la Llei de Memòria Històrica. Després de reunir-se amb responsables del Memorial Democràtic, Larrosa ha anunciat aquest dijous que es retiriran de forma immediata els noms dels carrers alcalde Areny, avinguda Recasens, germans Recasens i Sangenís Bertran. En canvi, no es preveu treure els carrers Carmelo Fenech, Juan Manuel Nadal i Gaya, alcalde Sangenís i alcalde Montanya al·legant que es van posar en el període democràtic. Tampoc es canviarà el nom del carrer Lluís Besa perquè, segons l'alcalde, no queda acreditat que participés en l'aixecament del 1936. Marín sí que ha celebrat que els nous noms de carrers es dedicaran a dones i ha recordat que el grup d'Esquerra ja ho va proposar al principi del mandat. 

Pueyo: “El canvi d’hegemonia a Lleida i la construcció d'una República vindrà de la mà de les persones treballadores, les PIMES, els joves i els exclosos”

L’alcaldable ha estat acompanyat per Tardà, Vilalta, Díaz i Driouech en l’acte “Ciutats republicanes, ciutats de progrés” “Sense acció no hi ha transformació”. Amb aquesta contundència el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet una crida als lleidatans i lleidatanes i en especial als "treballadors i treballadores, les petites i mitjanes empreses, els joves i els exclosos o amenaçats d’exclusió a constituir la nova majoria social d’una Lleida més solidària i més lliure” que permeti un “canvi d’hegemonia a Lleida i la construcció d’una República de tothom i amb tothom.” Ho ha dit aquest diumenge en un acte a la Rambla de Pardinyes dins la campanya “Ciutats republicanes, ciutats de progrés”, en què també han participat alguns dels càrrecs del partit. Pueyo ha carregat contra el pacte entre el PSC i Ciutadanos a la Paeria a l’inici del mandat i la complicitat del govern municipal amb la repressió de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155 i l'espoli del Museu de Lleida, així com la pervivència dels carrers franquistes: “la musculatura de la ciutat ha estat paralitzada per l’ambició d'un alcalde desaparegut abans de completar el seu mandat i dels regidors del Partit Socialista -entre els quals, l’actual alcalde de Lleida- pel seu fervor monàrquic i la seua aproximació a aquells que viuen del conflicte, la provocació i la intoxicació.” "Amb fermesa i una profunda convicció fem un pas endavant per dir prou! Liderarem o participarem en una alternativa pel canvi de perfil republicà i farem trontollar l’aliança confortable entre la crosta lleidatana de tota la vida i els beneficiaris del règim del 78”, ha assegurat l'alcaldable. També ha reivindicat els valors republicans que sempre ha defensat Esquerra Republicana: “Nosaltres hi som des de 1931, sota aquesta bandera, i això suposa un compromís contra tota forma de dominació de classe, de gènere o d’origen; a favor de la igualtat d'oportunitats i de la justícia social; obert al consens i a la convivència, però clarament oposat al bloc dels partits polítics del 155.

Ciutats republicanes, ciutats de progrés

El proper diumenge dia 11 de novembre, a les 12 del migdia, farem un acte al barri de Pardinyes amb la presència de Joan Tardà, Marta Vilalta, Jenn Díaz, Najat Driouech i Miquel Pueyo. Us hi esperem! Dia: diumenge, 11 de novembre Hora: 12 h Lloc: Rambla de Pardinyes (al costat de l'INS Josep Lladonosa) ​ En cas de pluja l'acte es farà a l'Auditori del Centre de Cultures de la Universitat de Lleida (Campus de Cappont)  

Imatge de les diferents partides en el 25è aniversari de la Comissió de l'Horta

ERC-Avancem proposa que es faci una senyalització unificada per a totes les finques de l’Horta per facilitar-ne la localització

Hi ha nombroses parcel·les sense identificar o amb números no correlatius El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria demanarà a la propera Comissió de l’Horta, dilluns 12 de novembre, que senyalitzi totes les finques i edificacions de les partides de l’Horta amb l’objectiu d’identificar, reordenar i harmonitzar totes les parcel·les. El portaveu del grup, ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, lamenta que “moltes de les finques, habitatges i masos de l’Horta no tenen cap rètol i altres tenen numeracions no correlatives, cosa que dificulta moure’s pels centenars de camins sense perdre’s i localitzar els diferents domicilis.” Per això proposa que s’elabori un projecte de senyalització unificat amb un disseny preestablert que s’adeqüi a les ordenances municipals. A més, la proposta de resolució dels republicans també demana “que es permeti afegir el nom o renom amb què es coneix les finques, masos i torres, ja que n’hi ha que sempre s’han conegut amb el nom de la família propietària originària o de l’indret on s’ubiquen”. Per últim, també es reclama que el govern municipal realitzi les gestions necessàries per tal d’oferir les senyalitzacions individuals al veïnat interessat a un preu tancat i ajustat. Aquesta regularització facilitarà desplaçar-se per l’Horta i localitzar amb facilitat els domicilis i les adreces de les instal·lacions que hi ha disperses en una gran extensió. “El següent pas seria que la reordenació es reflectís en l’APP de localització de finques que ERC-Avancem va promoure a principis de mandat i que ja està operativa”, apunta Baiget.