Lleida

Totes les notícies


Pueyo "Sense entitats com Arrels, Lleida seria una ciutat molt més hostil i menys solidària"

El paer en cap ha visitat avui els diversos centres que gestiona aquesta fundació per lluitar contra la pobresa i ha elogiat la tasca que desenvolupa El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest matí els diversos centres que gestiona la fundació Arrels Sant Ignasi: la Botigueta del carrer Bruc, el Centre de Reducció de Danys del carrer Boters i el Centre Obert del carrer Panera. Pueyo ha pogut conèixer de primera mà la tasca que desenvolupen i ha destacat la importància de comptar a la ciutat amb entitats que fan una feina social tan important com Arrels Sant Ignasi. "Arrels és una història d'èxit, des de fa ja vint-i-sis anys, amb un nombre molt important de persones voluntàries que estan donant un cop de mà, lluitant contra l'exclusió social, proporcionant aliments i suport a aquelles persones que estan en l'espai més exterior de la nostra societat. Si a més a més de les estructures de l'administració, no tinguéssim entitats com Arrels Sant Ignasi Lleida seria una ciutat molt més hostil i menys solidària. El que fa Arrels és donar-nos a tots plegats esperança", ha afirmat l'alcalde.  El paer en cap ha estat acompanyat per la regidora d'Educació, Drets Civils, Feminisme i Cooperació, Sandra Castro, i per la pròxima regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, el nomenament de la qual tindrà lloc en el pròxim ple municipal. Plegats han pogut conèixer les instal·lacions d'Arrels i els serveis que ofereixen de subministrament d'aliments, atenció sanitària i centre de dia per a persones sense llar amb tallers terapèutics, rober, dutxes, perruqueria, consigna i farmaciola. A més, Arrels també du a terme una tasca de sensibilització cap a la resta de la ciutadania sobre la pobresa.

L’aportació de Keita Baldé fa possible l’allotjament de 80 temporers en dos hotels de la ciutat

La coordinació entre el futbolista, l’activista Nogay Ndiaye, la Federació d’Hostaleria i la Paeria permet una solució provisional abans d’arribar a la definitiva 80 persones temporeres dormen des d’aquest cap de setmana en dos hotels de la ciutat (Ibis i Reina Isabel) gràcies a l’aportació econòmica del futbolista Keita Balde. La coordinació de les darreres setmanes entre el futbolista, l’activista Nogay Ndiaye en representació de Balde, la Paeria i la Federació d’Hostaleria de Lleida, amb el suport del president de l’Associació de Senegalesos, ha permès trobar un recurs residencial temporal -dues setmanes-, per a aquestes persones que es trobaven en situació de carrer i fins a enllestir un recurs més definitiu per a aquesta temporada. L’aportació econòmica del futbolista ha permès l’alimentació d’aquestes persones -gestionada inicialment per l’agrupació juvenil JuntoSumamos20 i posteriorment amb el suport del Casal de Joves per cuinar i carregar els mòbils- i, des d’aquest cap de setmana, l’allotjament als hotels durant dues setmanes. Ahir dissabte, 40 persones ja van dormir a l’Hotel Ibis i, des d’avui diumenge, 40 més ho faran al Reina Isabel. Per facilitar el trasllat d’aquestes persones entre l’hotel i els camps de fruites, la Paeria ha gestionat amb l’ATM el reforç de les línies regulars de bus que fan el trajecte Lleida - La Granja d’Escarp. El cost dels títols de transport també els ha assumit Balde. Per a Nogay, “assegurant l’allotjament d’aquestes 80 persones, complim amb el desig del futbolista d’ajudar aquelles persones que actualment encara no tenien un allotjament”. Al seu torn, per a la futura regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, aquesta és “una mostra clara dels fruits que dóna la coordinació entre les institucions, les entitats i el teixit empresarial de la ciutat amb la correcta atenció de les persones com a objectiu comú de tots els agents implicats”.

Reclamem a l’Estat la regularització de les persones migrades, i a la Generalitat que col·labori per donar una atenció digna als treballadors del camp

El text, que ha estat consensuat amb els grups d’ERC, PSC, Junts per Catalunya i Comú de Lleida, demana també a les dues administracions que s’impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general El paer en cap, Miquel Pueyo, enviarà avui sengles cartes, adreçades, per una banda, a la delegada de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, i, per l’altra, al delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, per tal de demanar a totes dues administracions ajuda i col·laboració en la gestió de l’atenció a les persones temporeres arribades a Lleida per treballar a la campanya de la fruita i que s’impliquin en recuperar la reputació del sector agrari i de les Terres de Lleida. La proposta de remetre una petició d’ajuda a l’Estat per la campanya de la fruita, centrada a plantejar la regularització de les persones migrades, va sorgir de l’alcalde, que així ho va proposar a tots els grups municipals en l’última comissió per les polítiques de gestió de la seguretat i civisme. La iniciativa va rebre el suport dels tres grups que conformen el govern municipal (ERC, Junts per Catalunya i Comú de Lleida), mentre que el PSC va demanar per sumar-s’hi que s’enviés també una segona carta a la Generalitat per demanar-li que assumís també les seves responsabilitats en la gestió de la campanya agrària a Lleida. Aquesta esmena del PSC ha estat acceptada, de manera que les dues cartes, que comparteixen un plantejament general conjunt, compten amb la signatura del paer en cap i dels portaveus dels grups d’ERC, PSC, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida. Els grups de Ciutadans i el PP van declinar sumar-se a la proposta. El document reclama aquesta ajuda i col·laboració de les administracions, davant la situació en la qual es troba la ciutat de Lleida, com a capital de la fruita dolça, cada estiu amb l’arribada de milers de persones que s’hi desplacen per treballar al camp.

Mariama Sall, nova regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030

La Paeria remodela el govern municipal per donar un impuls “al compromís per garantir els drets cívics, polítics i socials de tota la ciutadania” Mariama Sall assumeix la nova regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, amb competències en Serveis Socials, Interculturalitat, Smart City, Parc Científic, Relacions Internacionals i Projecció Exterior. “Hem d’estar bé, però hem d’estar bé junts” i “hem d’avançar sense deixar enrere ningú”, ha dit Sall Sandra Castro assumeix el càrrec de tinent d’alcalde de l’àmbit social, que integrarà la nova regidoria, i l’àrea de drogodependències passa a dependre de la regidoria de Salut El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat avui en una roda de premsa telemàtica la remodelació del govern municipal que ha impulsat, aprofitant el relleu com a regidora de Regina Cairol per Mariama Sall, i que servirà per a “donar un impuls al compromís per garantir els drets cívics, polítics i socials de tota la ciutadania”. La proposta es presentarà com una modificació del cartipàs municipal que es votarà en el pròxim ple –o en la convocatòria d’un ple extraordinari. Mariama Sall assumeix la nova regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, que integra les competències en la gestió dels Serveis Socials que tenia la regidoria de Polítiques per als Drets Socials, ara sota el paraigua de l’àrea de la Lleida Compromesa, que dirigirà Sandra Castro com a nova tinent d’alcalde, en substitució de Jaume Rutllant, que deixa aquest lloc en passar a ser diputat provincial. Pueyo ha justificat la integració en un mateix àmbit de la regidoria d‘Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes amb la de Persones, Comunitat i Agenda 2030 perquè “tracten moltes qüestions comunes que s'abordaran transversalment, per potenciar la complementarietat i el treball comú”. “Aquesta també és una declaració d'intencions clara sobre com entenem l'atenció a les persones i les comunitats, que no volem que sigui assistencialista ni paternalista.

Sandra Castro: "No tolerarem cap agressió LGBTIfòbica a la nostra ciutat"

El grup municipal d'ERC-AM condemna l'agressió lgbtifòbica que va tenir lloc aquest diumenge L’Ajuntament s’afegirà com a acusació particular a la denúncia presentada per les víctimes als Mossos i els hi ofereix tot el seu suport L’Ajuntament de Lleida vol mostrar la total condemna i rebuig a l’agressió homòfoba que es va produir aquest passat diumenge a la terrassa d’un bar del carrer Magdalena contra una parella gai. La Paeria es sumarà com a acusació particular a la denúncia que les víctimes d’aquests fets han presentat davant dels Mossos d’Esquadra. A més, l’Ajuntament vol oferir el suport i acompanyament als afectats de tots els serveis municipals, en especial el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) i l’Oficina de Drets Humans. La regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminisme, Sandra Castro, ha assegurat que fets com aquests són intolerables i que la Paeria no permetrà que l’LGTBIfòbia sigui present a Lleida.

L’Ajuntament de Lleida habilita zones WiFi en tots els centres cívics de la ciutat

Licita la instal·lació de l’equipament perquè funcioni al setembre, coincidint amb l’inici del curs La Paeria s’ha acollit a un programa subvencionat per la Comissió Europea, que promou la connectivitat gratuïta per als ciutadans en espais públics L’Ajuntament de Lleida ha iniciat la licitació del subministrament i instal·lacions necessàries per habilitar zones WIFI en 15 espais públics de la ciutat, entre els quals s’inclou tots els centres cívics de la ciutat, l’edifici de l’Antic Casal de Joventut Republicana (seu de la regidoria de Cultura), el Museu de l’aigua i el Centre Calidoscopi, a la Mariola. Aquesta actuació és el resultat de l’acord entre la Paeria i la Comissió Europea, que ha permès a l’Ajuntament acollir-se a la subvenció del programa ‘Connectar Europa’, amb la qual es promou la connectivitat WiFi gratuïta per als ciutadans de la Unió Europea en espais públics com parcs, places, edificis públics, biblioteques, centres de salut i museus a través de la iniciativa WiFi4EU. La Comissió Europea assumeix el cost total de la instal·lació de l’equipament electrònic, valorat en 15.000 euros. Els industrials interessats poden presentar les seves propostes fins a l’11 de juny, ja que està previst que les obres puguin materialitzar-se entre el 29 de juny i el 31 d’agost, i puguin funcionar a partir de l’1 de setembre, coincidint amb l’inici del curs. Mercès a aquest acord amb la UE, a partir d’aquesta data, l’Ajuntament promocionarà la connectivitat gratuïta per la ciutadania als centres cívics de Balàfia, la Bordeta, Cappont, Centre Històric, Democràcia, Llívia, Magraners, la Mariola, Pardinyes, Raimat, Secà de Sant Pere i Sucs, així com l’edifici de l’antic Casal de Joventut Republicana, el Museu de l’aigua i el Calidoscopi. Aquesta contractació té un clar interès públic, sobretot pel que fa a la reducció de la bretxa digital en col·lectius més desfavorits en aquest àmbit, facilitant l’ús de recursos de connectivitat de forma gratuïta.

La Paeria reconeix la solidaritat d’entitats, empreses i particulars en el pla de confinament amb les persones sense llar

El projecte ha comptat amb el suport d’agents locals que s’han implicat en l’atenció de les necessitats sorgides arran de la pandèmia de la Covid-19, coordinat amb l’equip tècnic municipal S’han fet donacions de material, accions solidàries i serveis de voluntariat que l’Ajuntament valora com un actiu valuós que defineix la societat lleidatana, en un moment de màxima complexitat L’Ajuntament de Lleida reconeix les mostres de solidaritat que ha rebut en l’actuació per la crisi sanitària pel coronavirus amb les persones sense llar. El pla s’ha concentrat en l’habilitació del pavelló municipal Agnès Gregori, que ha complementat altres serveis actius, per acollir un major nombre de persones. L’objectiu ha estat donar resposta a les necessitats de les persones usuàries d’aquests serveis i garantir la seva seguretat, en una situació d’excepcionalitat. En les setmanes que s’ha desenvolupat el pla, des del 16 de març fins al 31 de maig, s’ha rebut suport per part d’entitats, empreses i particulars, que s’han implicat en allò que ha estat al seu abast. La col·laboració ha estat en diferents formats, amb donacions, accions concretes i serveis solidaris de voluntariat. L’activitat s’ha coordinat amb l’equip tècnic, format per professionals de diversos àmbits per orientar, resoldre i garantir la seguretat de tothom, amb una atenció activa les 24 hores del dia. L’organització ha requerit treball de diversos departaments municipals. Així, l’equip de coordinador tècnic ha fet tasques amb l’equip d’intervenció directa al dispositiu del pavelló (amb més de 170 treballadors municipals, repartit en diferents torns i tasques), tècnics de guàrdia, d’inserció sociolaboral i un equip de suport psicològic. Treball en xarxa La Paeria vol reiterar el seu agraïment als agents locals per haver sumat en el projecte, fet que mostra el vessant més solidàri del teixit social i defineix la societat lleidatana amb aquest valuós actiu.

Reobertura dels serveis municipals de l’Àrea de Drets Civils

A partir d’aquest dilluns, l’Oficina de Drets Humans, el Servei d’Atenció Integral i el Servei d’Acollida Municipal atendran les consultes amb cita prèvia els dies establerts per cada servei. Es continuarà oferint el Servei d’Orientació en Estrangeria Serà necessari respectar les mesures de seguretat i higièniques i es recomana, sempre que sigui possible, la consulta en línia L’Àrea de Drets Civils reobre els seus serveis a la ciutadania a partir de la setmana que ve perquè les persones que tinguin algun tràmit o consulta puguin realitzar-la de manera presencial amb cita prèvia. L’Oficina de Drets Humans (ODH), el Servei d’Atenció Integral (SAI) i el Servei d’Acollida Municipal (SAM) atendran presencialment els dies establerts. Igualment, se seguirà oferint l’atenció telefònica del Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE) . Per a les atencions presencials serà necessari concertar dia i hora i respectar les mesures de protecció i sanitàries, com l’ús obligatori de mascareta, mantenir la distància social o utilitzar gel hidroalcohòlic per higiene de les mans, per garantir la seguretat tant dels treballadors/es com de les persones usuàries. En la mesura del possible, es recomana fer els tràmits o les consultes de manera telemàtica a través dels correus habilitats o del telèfon de l’àrea per evitar desplaçaments innecessaris. -Servei d’Acollida Municipal (SAM). Dilluns, 8 de juny. Horari excepcional de juny a setembre Dilluns, dimarts, dijous i divendres, de 10 a 14 h. Cita prèvia a: acolldia@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Servei d’Atenció Integral (SAI). Dimecres, 10 de juny. Els dimecres de 10 a 14 h Cita prèvia a sailleida@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Oficina de Drets Humans (ODH). Dijous, 11 de juny. Els dijous de 17 a 19 h Cita prèvia a Oficinadretshumans@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE).

Les Escoles Bressol Municipals obren dilluns amb 108 famílies i 5 infants per aula

S’han establert mesures de seguretat als centres i s’han fet diverses recomanacions per a un millor funcionament Les 108 famílies que han sol·licitat el servei estan repartides en 13 escoles bressol, en grups de 5 infants per educadora, en horari de matí i tarda Amb l’equip psicopedagògic s’ha preparat també un acompanyament per a la tornada Les Escoles Bressol Municipals reobren aquest dilluns per atendre les necessitats que han manifestat les famílies dels centres, un cop confirmat que la regió sanitària de Lleida entra a la Fase 2. En aquesta reobertura es prestarà el servei a 108 famílies en 13 escoles bressol de la ciutat. Els centres han passat una enquesta a les famílies usuàries perquè fessin una valoració de les seves necessitats i els equips de professionals de la xarxa han treballat per donar resposta a la situació que s’ha creat arran de la crisi per la pandèmia del coronavirus. Finalment, 108 les famílies han sol·licitat portar els seus infants a les escoles bressol i s’han fet grups de 5 nens i nenes per cada educadora. Obriran els centres d’Albarés, Balàfia, Cappont, Centre Històric, Gargot, la Mitjana, Parc de Gardeny, Raimat, Rellotge, Ronda, Secà, Sucs i Vailet. Hi ha 5 escoles que no obren: Magraners, Llívia, Bordeta, Pardinyes i Grimm. El centre de la Bordeta només havia rebut una petició que s'ha derivat a Albarés i la resta, no n'ha rebut cap). Cada escola s’ha adaptat a les necessitats de les famílies i els horaris han quedat establerts en les franges de matí, de les 8 a les 12 h, i a la tarda, de les 15 a les 17.30 h. Aquests dies no hi haurà servei de menjador. Les famílies han estat informades sobre les mesures de seguretat que cal tenir en compte. Entre altres, revisar la temperatura de l’infant abans de sortir de casa, es recomana que només sigui un adult el que acompanyi l’infant a l’escola i sempre el mateix, els infants tindran unes sabates d’ús exclusiu per estar a l’escola i s’intensificarà la neteja dels espais i les joguines.