Lleida

Totes les notícies


Catalunya & Euskadi. Dos països, un objectiu

ERC demana a Àngel Ros que rebi a Joan Tardà i Arnaldo Otegi

En motiu del debat el qual participaran ambdues personalitats el proper dimecres i donat la seva rellevància política, els republicans demanen a l’alcalde que els rebi en visita oficial a la Paeria ja que cap dels dos ha visitat mai abans el consistori lleidatà Carles Vega, president del grup municipal d’ERC-Avancem, demana a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que rebi oficialment a la Paeria a Joan Tardà, Diputat i Portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats i a Arnaldo Otegi, líder de l’Esquerra Abertzale basca.  El republicà, aprofitant que ambdues personalitats visitaran la ciutat el proper dimecres, considera és una bona oportunitat per rebre’ls a la Paeria, ja que cap dels dos ha visitat oficialment el consistori en anterioritat. Segons Vega, “la rellevància del càrrec d'en Joan Tardà i el fet que mai no ha vingut en visita oficial a la Paeria, com també la rellevància tant pública com política de n'Arnaldo Otegi, mou el nostre Grup Municipal a demanar que, en exercici de la qualitat de bon amfitrió de l’alcalde, els rebi en recepció oficial acompanyat dels representants dels grups municipals que hi vulguin ser, tal com ha fet i continuarà fent com a alcalde d'una ciutat tan acollidora com volem totes i tots que sigui la nostra”, apunta Vega.  L’edil municipal també ha proposat a l’alcalde que els rebi de cara al migdia, “En Joan Tardà serà a la nostra ciutat al matí, com també tinc entès que hi serà el sr. Otegi, per tant una bona hora per aquesta rebuda seria cap al migdia, ja que tenen previstes diverses activitats en la seua agenda, tot i que suposo que es podria mirar d'ajustar, si fos el cas”, especifica Vega. El motiu de la visita de Joan Tardà i Arnaldo Otegi a Lleida és la seva participació al debat organitzat per l'ANC "Catalunya & Euskadi. Dos països, un objectiu",que tindrà lloc el proper dimecres 26 de juliol al Teatre Principal a les vuit del vespre.

La Paeria declararà BCIL Santa Cecília a petició d’ERC

L’Equip de Govern inclourà al Catàleg de Bens Protegits de la ciutat aquest departament del cementiri de Lleida gràcies a una Proposta de Resolució presentada pels republicans El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria ha presentat a la Comissió de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat, una Proposta de Resolució (PR), la qual ha estat acceptada per l’equip de Govern i en la què s’insta a endegar totes les actuacions tècniques i jurídiques fi i efecte que es declari com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el departament de Santa Cecília del cementiri de Lleida.  Josep Maria Baiget, portaveu ERC-Avancem, explica que gràcies a la petició republicana, L’equip de Govern inclourà al Catàleg de Bens Protegits de la Ciutat aquest departament del cementiri de Lleida. “Davant la realitat que està patint l’esmentat departament de Sta. Cecília i conscients del seu valor i que la llei el pot emparar, era necessari declarar BCIL aquesta part del cementiri de Lleida”, apunta Baiget. En la mateixa comissió i de resultes de les crítiques d’ERC a la Fundació del Paisatge Urbà, per la manca de celeritat a l’hora d’elaborar l’Ordenança del Paisatge, l’equip de govern ha agafat el compromís de presentar l’esborrany d’aquesta ordenança la tardor vinent. Baiget també és felicita perquè gràcies a la PR d’ERC-Avancem “també serà el Consell del Patrimoni l’organisme responsable d’emetre les consideracions oportunes sobre l’esborrany presentat, cosa que garantirà l’objectivitat de la futura ordenança”, afirma Baiget. El republicà també s’ha mostrat satisfet de la incorporació al Pla de Treball de la Fundació Agenda XXI la seva PR per a la conservació i promoció d’actuacions a favor de l’ampliació de nius d’orenetes, falciots i ratpenats de Lleida. “Els nius d’ocells insectívors contribueixen al control de les poblacions d'insectes, per tant, totes les administracions competents i compromeses en la protecció de la fauna salvatge han d’actuar de forma decidida per protegir, conservar i ampliar els nius d’aquestes espècies protegides, el millor insecticida existent per lluitar contra la mosca negra i altres insectes”.

ERC critica la mala planificació econòmica de Ros

Els republicans no entenen que el govern municipal inclogui en una altra modificació del pressupost despeses corrents i li exigeixen que faci una millor planificació econòmica, especialment en aquelles partides que són totalment previsibles El grup municipal d’ERC-Avancem exigeix a Ros una millor planificació econòmica. Els republicans no entenen gran part d’aquesta segona modificació dels pressupostos que ha demanat l’executiu, i exigeixen a l’equip de govern que tingui millor previsió econòmica de cara l’elaboració dels pressupostos per l’any vinent. En aquest sentit, Josep Maria Baiget, portaveu del grup republicà, critica aquesta manca de planificació en partides que són totalment previsibles, com per exemple la zona blava, “la qual no ha tingut cap augment ni reducció de places, ni tampoc cap despesa extra, més aviat al contrari, ja que recordem que el pagament en targeta de crèdit no funciona”, recorda el regidor, qui afegeix que “l’equip de govern no es va fer cas al ple de pressupostos, quan ja vam avisar que la partida destinada a aparcament controlat era insuficient”. L’edil municipal tampoc entén l’augment de crèdit per pagar lloguers d’immobles, “creiem que els lloguers ja hauria de ser una cosa prou pautada com per ara haver de re-calcular aquesta desviació econòmica; el mateix podríem dir de la despesa elèctrica. Que no saben l’alcalde i la regidora d’economia què paga anualment la Paeria en concepte de lloguers i de llum?”, critica Baiget. Els republicans d’ERC-Avancem demanen al consistori una millor previsió de cara als pressupostos de l’any vinent, “que estiguin ben calculats i sobretot ajustats a les necessitats reals de la nostra ciutat i els seus ciutadans”, apostil·la el regidor. Finalment, Baiget reclama que no s’aprofiti que s’ha de revisar els comptes de l’Ajuntament per ajustar els sous dels treballadors de la casa als pressupostos de l’Estat per fer altres modificacions, “no és ètic barrejar qüestions de justícia retributiva amb errors de càlcul”.

ERC-Avancem fa balanç de 2 anys de legislatura

Vega: “ERC continuarà fent oposició fiscalitzadora, constructiva i propositiva davant la política continuista de Ros”

Els republicans han fet balanç d’aquests dos anys a la Paeria dels quals han destacat la seva lluita per la transparència, la defensa per la contractació èticament i socialment responsable i el seu compromís cívic amb la llengua i la memòria històrica El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha fet avui balanç dels dos primers anys a la Paeria, ara que la legislatura ha arribat al seu equador. Els republicans han lamentat l’actitud continuista del Govern de Ros, del qual han acusat d’actuar amb total opacitat, incomplint els acords de govern i de vendre fum.   Carles Vega, president del grup municipal, ha lamentat la manca de gestió de Ros del qual ha dit “actua com si encara tingués majoria absoluta, amb total insensibilitat a les demandes de la ciutadania i falta real de voluntat de diàleg amb  l’oposició”. Segons Vega, “l’actual govern de la Paeria, ja sigui per resistència, per desinterès o per indolència destaca sobretot per l’incompliment de compromisos, ja sigui tant amb la societat civil com amb la resta de partits, dels quals no ha dut a terme ni les Propostes de Resolució aprovades per unanimitat”, diu Vega.   En aquest sentit, ha lamentat que ‘Ros continua prenent decisions de forma unilateral i venent fum com amb el projecte de Torre Salses, ocultant informació i mentint com ha fet amb aigües de Lleida o amb la venda del solar annex a la Llotja, actuant constantment en contra el català amb la modificació del Reglament d’Ús de la Llengua Catalana a la Paeria i en contra també de la memòria històrica per no permetre canviar el nom d’alguns carrers de Lleida, que encara porten noms franquistes”, apunta el regidor. Pel que fa al balanç de les polítiques d’acció d’ERC, Vega ha recordat que ha estat ERC un dels promotors de la inclusió al Cartipàs de Comissió de la Transparència i també els promotors de les auditories a les diferents gestores concessionàries de serveis.

ERC RECLAMA A ROS GARANTIES QUE NO HI HA ENGANY AMB L’AIGUA A LLEIDA

Els republicans exigeixen a l’alcalde que asseguri que la Paeria no és objecte d’un frau com el denunciat a l’ajuntament de Barcelona per a la recollida d’escombraries, en constatar que FCC ha falsejat les dades sobre el volum de residus enretirats. ERC-Avancem a la Paeria demana a l’alcalde de Lleida que asseguri que FCC, a través de la seua empresa filial Aigües de Lleida-Aqualia, ha actuat correctament en la facturació dels serveis que presta com a concessionària del servei municipal d’abastiment d’aigua i sanejament a Lleida. Aquest requeriment ve motivat pel fet que, segons sembla, l’Ajuntament de Barcelona ha imposat una multa de 7 milions d’euros a Fomento de Construcciones y Contratas, concessionària del consistori barcelonès per a la recollida d’escombraries, en constatar que ha falsejat les dades sobre el volum de residus enretirats, amb la qual cosa la concessionària hauria augmentat fraudulentament els seus ingressos. Els republicans recorden que Carles Vega, president del grup municipal, va demanar el passat mes de novembre còpia de la documentació que justifiqués la pròrroga de la concessió de FCC, que acabava el 2018, per 19 anys més (fins al 31 de desembre de 2037) i l’augment del preu de l’aigua, que s’ha triplicat en els darrers 5 anys. “Passat 10 mesos de la primera petició, i després d’haver-ho demanat fins a dos cops més i, posteriorment, haver-ho portat al Consell de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) l’equip de govern no ha sigut capaç de lliurar cap mena d’informació al respecte”, apunta Vega. En relació a la falta d’informació, el regidor recorda que a la darrera Comissió de la Transparència es va saber que Aqualia (ni Ilnet, concessionària de la brossa) tampoc no havia lliurat part de la informació que se li havia requerit per a fer l’auditoria que l’Ajuntament de Lleida havia demanat, gràcies a la pressió d’ERC-Avancem, raó per la qual el partit republicà va mostrar el seu enuig cap a ambdues empreses concessionàries.

Niu d'orenetes

ERC demana la conservació i ampliació de nius d’orenetes, falciots i ratpenats de Lleida

Els republicans volen incloure en el pla de treball 2017 de la Fundació Lleida 21 actuacions de sensibilització per la conservació d’aquestes espècies protegides les quals contribueixen al control de les poblacions d'insectes El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, ha presentat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat, una proposta de resolució en la què encomana en el marc del Pla de treball 2017 de la Fundació Lleida21, l’endegament de treballs de sensibilització i accions adreçades a la ciutadania i als titulars dels immobles per a que promoguin i conservin els niu d’orenetes, falciots i ratpenats  en els seus immobles; cobertes, golfes, barbacanes, terrasses i altres parts de la coberta o obertura dels immobles. Els republicans consideren que els nius d’ocells insectívors contribueixen al control de les poblacions d'insectes com ara el mosquit tigre i la mosca negra, de gran aliment per aquests ocells, i creuen que totes les administracions competents i compromeses en la protecció de la fauna salvatge han d’actuar de forma decidida per protegir, conservar i ampliar els nius d’aquestes especiès protegides. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC a la Paeria, explica que el que de temps ençà era el més normal, com tenir nius d’ocells insectívors de gran valor a les barbacanes, ara, ha calgut regular-ho per evitar la seva potencial destrucció en el període de cria. “D’exemples en trobaríem de tot tipus, fins i tot, en el ple de la Paeria, aquesta temàtica ha suscitat mocions de protecció pel que respecta als nius de les cigonyes a la catedral. Arribat aquest punt hem d’actuar de forma decidida totes les administracions competents i compromeses en la protecció de la fauna salvatge, per evitar-ne més destrucció i incentivar la instal·lació de nius d’ocells.”, finalitza Baiget.

Neteja de macròfits al Riu Segre

ERC pregunta a Ros sobre els treballs de neteja realitzats en el riu Segre

Els republicans desconeixen si les tasques de retirada de les plantes aquàtiques han finalitzat, per quina raó es va prendre la decisió d’arrancar-les i qui pagarà finalment la feina feta i demanaran a l’equip de Govern explicacions en la propera Comissió El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria preguntarà a la Comissió de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat, sobre l’actuació que ha endegat Ros per tal d’eliminar les plantes aquàtiques (macròfits) en el tram urbà del riu. Els republicans, els quals han estat informats d’aquestes tasques pels mitjans de comunicació, volen conèixer per quina raó s’ha pres la decisió d’arrancar aquestes plantes aquàtiques, quant de temps han durat les tasques de neteja i quants quilos se n’ha arrencat a hores d’ara. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, desconeix la perillositat de les mateixes, “Si tal com diuen els diaris, l’alcalde és sabedor que a la Conca de l’Ebre ja hi ha un problema existent degut a la sobrepoblació d’aquestes plantes, demanem a Ros ens expliqui quina planificació ha efectuat durant l’any en curs i en l’any anterior, per tal de preveure aquest creixement de plantes aquàtiques a Lleida, i així poder evitar aquesta problemàtica”, apunta el regidor. Baiget també vol saber si ha pactat amb la CHE un calendari de cobrament d’aquestes tasques després que l’equip de Govern afirmés que l’eliminació  d’aquestes plantes aquàtiques del riu és competència directa de la CHE, “per tant volem saber quines accions administratives, contenciós administratives, etc, té previst endegar o ha endegat el Govern per tal de requerir el cobrament d’aquesta despesa de 100.000 euros a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre”, avança Baiget.

ERC denuncia la manca de col·laboració de les concessionàries de la brossa i l’aigua amb la Comissió de la Transparència

Acusen Ilnet i FCC-Aqualia de no facilitar la informació requerida per a l’auditoria encarregada per la comissió i es pregunten si el retard té a veure amb una possible ocultació intencionada d’informació  Davant la informació coneguda avui a la Comissió de la Transparència segons la qual les empreses concessionàries del servei municipal de neteja i recollida de brossa (Ilnet, SA) i de subministrament d’aigua (FCC-Aqualia) no han facilitat encara la informació que els reclama l’empresa que realitza l’auditoria que la Comissió de la Transparència va encarregar fa més d’un any que els hi reclama, el grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia la manca de col·laboració de les concessionàries amb la Comissió. Els republicans acusen les citades empreses de menysteniment cap aquest organisme de control i cap al mateix Ajuntament de Lleida, i es pregunten si aquesta tardança és intencionada, i en cas afirmatiu, si té a veure amb una possible ocultació d’informació. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC a la Comissió de la Transparència, mostra el seu enuig cap a ambdues empreses concessionàries. “Fa més d’un any que se’ls hi ha demanat una documentació què, a dia d’avui, encara no han completat, tot i la nostra insistència i essent al capdavant de la Comissió de la Transparència. Aquesta manca de col·laboració, la qual nosaltres només podem entendre que és intencionada, ens porta a pensar que hi ha quelcom que ambdues empreses no volen que veiem i això ens preocupa”, apunta Baiget. El regidor avisa que el grup republicà no admetrà cap més retard en el lliurament de la documentació restant.“Si no compleixen amb l’obligació de qualsevol concessionària de sotmetre’s al control de la Paeria, demanem tant a la propera presidència de la Comissió com al mateix equip de govern que es prenguin les mesures convenients, si és el cas valorant si aquesta manca de col·laboració port comportar alguna mena de conseqüències cap a les concessionàries i les apliqui sense dubtar-ho un moment” avisa Baiget.

ERC finalitza la presidència de la Comissió de la Transparència havent-hi fet comparèixer per primer cop Àngel Ros

Els republicans fan balanç positiu del seu mandat, tot i que lamenten les constants traves per part de l’equip de Govern alhora d’exercir les funcions de la presidència de la Comissió amb normalitat El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria finalitza el seu mandat al capdavant de la Comissió de la Transparència essent el primer partit que ha fet comparèixer l’alcalde Àngel Ros. Els republicans fan balanç positiu de la seva presidència, els quals durant sis mesos, han revisat les tasques de l’equip tècnic de la Paeria, han controlat la gestió del Govern i han auditat a les empreses concessionàries, sempre amb la finalitat de poder exposar uns comptes clars i una gestió transparent de l’Ajuntament de Lleida. En relació amb això, però, el grup municipal finalitza el mandat lamentant les traves constants de l’equip de Govern alhora de poder gestionar l’organisme amb normalitat, interferint en les seves funcions i malmeten l’esperit amb el qual es va crear.   Carles Vega, president del grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, recorda que gràcies a l’acció d’ERC a la Comissió de la Transparència s’han destapat casos com la gestió secreta del contracte de venda del solar annex a la Llotja i l’ocultació intencionada d’informació per part de Ros, “per la qual cosa vam descobrir que l’equip de Govern mentia, ja que primer negaven qualsevol negociació i després de la seva compareixença va reconèixer que les negociacions ja s’estaven duent a terme. D’alguna manera, això demostra que la Comissió de la Transparència, durant el nostre mandat, ha complert amb les seves obligacions, cosa que no podem dir que s’hagi fet sempre durant la resta de mandat”, diu Vega.   Els republicans esperen que durant la següent presidència, a càrrec de Ciudadanos, continuï prevalent l’esperit de transparència i bon govern pel qual es va crear la comissió. “Esperem que la següent presidència de torn treballi des de la imparcialitat, per analitzar i controlar la gestió tant a la Paeria com als ens dependents i a les empreses concessionàries, i s’oblidi del pacte de Ciudadanos i PSC, amb connivència amb el PP, en virtut del qual dóna sempre cobertura a Ros i el seu grup mentre ataca inopinadament els grups de l’oposició”, finalitza el regidor.