Lleida

Totes les notícies


Pueyo: "Ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant els reptes que planteja l'emergència climàtica"

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat avui que els grups polítics que formen el Govern d'Entesa (ERC-AM, JuntsxCat Lleida, Comú de Lleida) i els grups del PSC i PP presentaran una moció conjunta en suport a la Declaració d'Emergència Climàtica a Lleida i d'adhesió a la vaga mundial pel clima. "El dia 27 es fa un dia de vaga universal per alertar sobre el canvi climàtic. Aquell dia a la Paeria farem un ple ordinari i presentarem una moció per donar suport a les mobilitzacions contra el canvi climàtic i també assumint que hem de posar en marxa determinades transformacions. Ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant els reptes que planteja l'emergència climàtica", ha afirmat Pueyo. "Aquest Ajuntament considera una prioritat actuar, amb totes les mesures que estiguin al seu abast, per contribuir a revertir l'escalfament global. Som corresponsables dels reptes i la salut dels nostres ciutadans i per tant hem d'actuar davant aquesta emergència climàtica que afecta d'una manera objectiva i no hipotètica la salut humana, la biodiversitat i que ens porta un increment d'onades de calor i de pluges intempestives i desordenades", ha assenyalat el paer en cap, que ha recordat que estudis recents constaten l'augment de les temperatures, també a Lleida. El tinent d'alcalde d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha defensat la necessitat d'aplicar "mesures valentes" per combatre l'emergència climàtica des dels municipis, a més de donar suport a les mobilitzacions del divendres 27. "No només seran paraules, sinó fets concrets. Podem anunciar ja bonificacions per la implantació de captadors solars, actuacions importants de mobilitat per la pacificació del trànsit, amb més zones 30 i mesures de suport al transport no contaminant. També millorarem la qüestió de les ombres, amb refugis climàtics i una replantació important d'arbrat que es durà a terme a la tardor i en els pròxims anys, per millorar la situació d'ombres a la ciutat.

Pueyo i Alamany es reuneixen per teixir aliances amb les alcaldies del Canvi Republicà

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha reunit aquest divendres a la Paeria amb Elisenda Alamany, portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de teixir aliances, coordinar iniciatives i construir una estratègia de país en termes republicans. Alamany ha posat Lleida com un exemple “d’obertura de la institució, de transparència i proximitat” i ha apel·lat a fer amb les alcaldies del Canvi Republicà “una estratègia de construcció de país en termes republicans que doni resposta a 10 anys de crisi.” D’altra banda, Pueyo ha destacat que “a Lleida hem aconseguit -amb una generositat i un sentit de país- un govern sòlid i estable que contrasta amb l’escenari de l’estat espanyol, que demostra una gran inestabilitat i una irresponsabilitat d'alguns dels agents.” A més, ha afegit que “s’ha demostrat que si no es troba una solució política i dialogada per l’afer català, l’estat espanyol resulta ingovernable.” La visita d’Alamany s’emmarca en un marc de trobades amb diferents alcaldies del Canvi Republicà.

Finalitza la campanya d’atenció a les persones temporeres i ja es prepara una cimera per organitzar la campanya del 2020

L’Ajuntament de Lleida ha finalitzat aquest divendres 20 de setembre el pla de xoc per atendre als temporers i temporeres que s’han desplaçat a Lleida per treballar a la campanya de la fruita. Tal com ja va anunciar, la nit del 19 al 20 de setembre ha estat la darrera nit en què romandrà obert el refugi al Pavelló Agnès Gregori. La regidora de Drets Socials, Regina Cairol, ha anunciat que durant la primera setmana d’octubre es realitzarà una cimera trobada amb tots els agents implicats en què es valoraran i donaran a conèixer les dades definitives d’aquesta campanya i es començarà a treballar en la campanya 2020. Està previst que es constitueixin dues comissions de treball, una directiva/política i una altra tècnica que es reuniran mensualment. Cal destacar que a la comissió directiva hi haurà representants de les diferents Administracions, partits polítics (tal com es va acordar en la moció presentada per l’actual govern a l’últim ple), sindicats i entitats.

L’Ajuntament de Lleida té un deute de 175 milions d’euros

El deute per habitant, 1.273 euros, triplica la mitjana dels municipis catalans L’Ajuntament de Lleida té en l’actualitat un deute real de 175 milions d’euros, dels quals 82 corresponen a la Paeria; 51,9, a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), i 41,17, al Parc Científic i Tecnològic (PCITAL), segons ha fet públic avui l’equip de Govern municipal en una roda de premsa per presentar un informe econòmic i financer de L’Ajuntament. L’alcalde Miquel Pueyo ha comparegut acompanyat dels tres portaveus dels grups municipals, Jordina Freixanet (ERC-AM), Antoni Postius (JxCat) i Sergi Talamontes (Comú de Lleida), i de la tinent d’alcalde i responsable de la Regidoria de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré. El paer en cap ha explicat que, amb aquesta ‘foto fixa’ de la situació econòmica de les finances de l’Ajuntament, complien amb el compromís signat en el Pacte de Govern d’Entesa de practicar una gestió transparent, que es realitzarà durant tot el mandat municipal. Miquel Pueyo ha assenyalat que malauradament les sospites que tenien sobre la situació de les finances municipals s’han vist confirmades i ha manifestat l’altíssima preocupació que això genera, ja que les conseqüències afectaran la gestió municipal i la capacitat inversora actual i futura. L’alcalde ha convidat a la resta de grups municipals a analitzar les dades i els ha convidat a fer pinya amb l’equip de govern per afrontar plegats la situació econòmica, que ha qualificat de greu, però no de crítica. “El que expliquem avui no va contra ningú. És un exercici de responsabilitat, transparència i un compromís amb la ciutadania, però les coses són com són”, ha dit. Malgrat tot, el paer en cap deixa un missatge d’optimisme. “El deute és enorme. Ho intuíem. Però estem segurs que serem capaços de revertir la situació sense haver de retallar els drets dels ciutadans i sense generar més deute. Com ho farem? Doncs estalviant despeses supèrflues, essent escrupolosos amb la despesa, ajustant les partides, revisant concursos i sent exigents amb els contractes.

Ofrena al Roser amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Com cada Onze de setembre, la secció local d'ERC Lleida i el Jovent Republicà han fet la tradicional ofrena floral al l'antic convent del Roser en memòria dels lleidatans i lleidatanes caiguts l'any 1707 i amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. També hi han assistit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els regidors i regidores de la Paeria, militants, independents i membres de MES-Moviment d'Esquerres. En el seu parlament, Pueyo ha insistit en la necessitat d'eixamplar la base: "Podem ser els més purs, però també hem de fer un esforç per ser més, més oberts, més convençuts i convèncer més persones que realment hi ha una alternativa republicana per al futur del nostre país com hem pogut demostrar que hi ha una alternativa republicana per a la nostra ciutat". Pueyo ha afirmat: "Hem de posar-nos en la pell dels lleidatans i lleidatanes que van viure els fets de 1707 però també dels nostres fills i els que vindran després. Aquesta és la nostra responsabilitat." "No hem de ser els més purs en un moment donat, hem de ser -en una visió històrica- els que més aconseguim fer avançar el nostre país en el seu camí cap a la llibertat", ha acabat el Paer en cap. L'ofrena al Roser ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Els municipis republicans no reconeixen el deute reclamat per Endesa

La regidora de les Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, participa a una cimera sobre la pobresa energètica Els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores d’Esquerra Republicana reunits aquest dijous a Terrassa a la trobada de ciutats per donar una resposta conjunta a l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a les famílies més vulnerables marquen una posició clara per no reconèixer el deute reclamat per Endesa i que, per tant, cap administració ha d'assumir. Es posen les bases per fer un front comú en defensa de la llei 24/2015 i exigir la condonació del deute acumulat de les famílies. Per part de l'Ajuntament de Lleida hi ha assistit la republicana Regina Cairol, regidora de les Polítiques per als Drets Socials, i el regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, del Comú de Lleida. "No tolerem l'amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país." Aquest és el principi motor de la declaració conjunta assumida avui per més de 50 municipis catalans a la carta d'Endesa enviada als Ajuntaments on s'apuntava al tall elèctric de les famílies vulnerables si no es pagava el deute d'aquests usuaris. Una amenaça il·legal d'acord amb els fonaments de la llei 24/2015 i que els consistoris no acceptaran. El diàleg entre els representants municipals ha servit per consolidar una visió compartida per reivindicar la força del món local a l'hora de defensar els drets bàsics de la ciutadania i cercar nous camins per donar una resposta compartida a amenaces com l'actual. Una resposta que supera el debat entre administracions, on la prioritat és defensar els nostres ciutadans, especialment els més vulnerables. Amb la referència de la defensa de la llei 24/2015, la declaració conjunta adverteix de l'activació de sancions i una resposta jurídica si es talla la llum il·legalment i es recorda l'obligació de les elèctriques per seure a negociar un conveni. Això si, no s'accepta l'existència d'un deute actual, ja que si aquest conveni no s'ha signat fins al moment, ha estat per la manca de voluntat de les companyies subministradores.

Esquerra Republicana de Catalunya encara el nou curs polític

Al matí amb una reunió de treball amb tot l'equip de govern de la Paeria i a la tarda amb una reunió informativa amb la militància, Esquerra Republicana comença a traçar l'estratègia política per aquest 2019-2020. El mes de setembre és sinònim d’inici de curs, també polític. Aquest dimarts al matí, l'equip de govern de la Paeria de Lleida - amb Esquerra Republicana, JuntsxCAT, El Comú de Lleida i membres del gavinet d'alcaldia - s'ha reunit al Museu de l'Aigua per tractar temes interns de coordinació del govern municipal. L'objectiu del govern d'entesa per aquest nou curs 2019-2020 és continuar consolidant i duent a terme el canvi honest, valent i emprenedor. Per la tarda, en una reunió amb la militància d’Esquerra Republicana, el Paer en Cap Miquel Pueyo, la diputada al Parlament de Catalunya Gemma Espigares i el diputat al Congrés dels Diputats Xavier Eritja han plantejat quins són els reptes i les inquietuds d’Esquerra Republicana de cara al nou curs polític 2019-2020, en el marc de la política municipal i també nacional.   “El nou curs polític, a la Paeria de Lleida, coincideix també amb una nova etapa il·lusionant. El canvi honest, valent i emprenedor tot just comença a caminar i tenim molta feina a fer”, ha afirmat Miquel Pueyo, guanyador de les eleccions municipals el passat 26 de maig i alcalde de Lleida des del 15 de juny.   El republicà ha destacat també que governar la ciutat “és una oportunitat per a fer allò que mai ens havien deixat fer, per a canviar allò que sempre ens havien dit que no podíem canviar”. Pueyo també ha avançat que “en els propers dies explicarem, com a govern municipal, la situació econòmica que hem trobat a la Paeria, que com vam anar advertint durant la campanya, és preocupant”.   Per la seva banda, la diputada al Parlament de Catalunya Gemma Espigares ha posat l’accent en la necessitat de “trobar els consensos i l’estratègia conjunta per donar resposta a la sentencia del judici del procés”, que es preveu per aquest mes d’octubre.

Miquel Pueyo: "Entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarem les famílies"

L’alcalde Miquel Pueyo assegura que no acceptarà cap xantatge. Avança que no es farà front a cap pagament fins que les empreses no condonin el deute i signin un conveni on quedi garantit i s'estableixin els fons previstos a la Llei 24/2015 i la corresponsabilitat d'empreses i administracions. El paer en cap de Lleida Miquel Pueyo ha manifestat aquest dilluns en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que el govern de la Paeria, “entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarà les famílies”. L’alcalde ha fet una declaració institucional davant de la comunicació que l’1 d’agost va rebre d’Endesa, on la companyia informava del deute de prop d’1,5 milions d’euros en factures energètiques que afecta a 1.261 famílies de Lleida i advertia de possible talls de subministrament. Pueyo ha assegurat que l’Ajuntament de Lleida “no acceptarà cap xantatge ni l’amenaça de privar d’un dret bàsic com són la llum i el gas a 1.261 famílies lleidatanes”. Al contrari, atendre i protegir les famílies és una prioritat per al Govern de la Paeria. L’alcalde ha defensat l’aplicació de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya, arran d’una iniciativa legislativa popular, que prohibeix els talls de subministrament a persones vulnerables i que té un grau superior al bo social de l’Estat. Així mateix, el paer en cap ha demanat la condonació del deute acumulat per les persones protegides per aquesta Llei, des del 2015. En la seva compareixença, Miquel Pueyo ha instat als ajuntaments catalans afectats per les amenaces de tall de subministrament a organitzar-se “amb l’objectiu que cap família quedi a les fosques cap infant sense escalf i cap llar sense els subministraments bàsics garantits”. Així mateix, Pueyo ha emplaçat les Diputacions catalanes a prendre partit en aquest conflicte entre algunes grans corporacions i les persones més febles de la nostra societat. L’alcalde de Lleida ha instat el Govern de la Generalitat (les conselleries d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers Socials i Famílies) a assumir: “el lideratge jurídic i polític de la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del nostre país, a fer complir la llei, a impulsar la cooperació de les diverses administracions públiques, a fer de paraigua en la negociació que, evidentment, haurem de fer amb les grans companyies i a facilitar recursos per a la gestió del deute”.

El Govern de la Paeria amplia fins al 20 de setembre l'estada dels temporers a l'Agnès Gregori

Així ho ha anunciat aquest dijous la segona tinent d'alcalde i portaveu del govern Jordina Freixanet en una piulada al seu compte de Twitter. De l'1 de juliol al 28 d'agost, la Paeria ha facilitat 4.607 pernoctacions a temporers, entre l'alberg Jericó i els refugis habilitats als pavellons Antorxa i Agnès Gregori.  El pla ofereix consigna, dutxes i allotjament i es va posar en marxa en un temps rècord, sense cap servei i ni un euro previst pel govern socialista. Es va iniciar la mateixa setmana que es va aprovar el cartipàs del nou govern, l'1 de juliol, i una setmana després s'obria el refugi.  Els serveis es garantiran fins al 20 de setembre, quan acaba el gruix de la temporada de la fruita. Freixanet també va explicar que cada cas es tracta de forma individualitzada i es recull informació per millorar el servei. Malgrat l'esforç del nou govern i la disminució de gent dormint al carrer, una mitjana de 200 persones ha pernoctat al carrer. El 2012, van ser 250. Miquel Pueyo, Paer en Cap, ha declarat que "podem fer-ho millor, però hem afrontat el repte amb els recursos que teníem (zero)". En la mateixa línea, Freixanet explica que "acceptem gustosament tots els consells i crítiques. Hem vingut a treballar sense fer massa soroll. I a posar una mica més de justícia social a la capital de la fruita dolça. Seguim aprenent-ne dels errors i dels encerts cada dia." Des de l'equip de govern de la Paeria, han assenyalat que ja es comença a dissenyar el Pla d'atenció a persones temporeres per al 2020.