Lleida

Totes les notícies


Les institucions del Consorci es comprometen a anar “totes a una” i “fins al final” en el plet per defensar la col·lecció del Museu de Lleida

La consellera de Cultura, l’alcalde de Lleida, el president de la Diputació i el bisbe de Lleida han anunciat un recurs contra la sentència que estima la demanda del bisbat de Barbastre respecte a l'art de la Franja. Així ho han fet saber en una compareixença conjunta en què també han fet una crida al diàleg. Les institucions patrones del Consorci del Museu de Lleida –la Paeria, la Generalitat, la Diputació i el Bisbat de Lleida– han mostrat avui la unitat de la societat lleidatana en defensa de la col·lecció del Museu, hores després que s’hagi conegut una sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca que estima la demanda del bisbat de Barbastre-Montsó i ordena el retorn de 111 obres d’art sacre a les 43 parròquies de la Franja d’on provenien. “Hem decidit que havíem de trobar-nos per parlar-ne i per dir que anem tots a una, que la nostra feina al Museu és la de conservar i protegir el patrimoni que hi tenim. Volem dir des del Consorci que anirem fins al final en aquest plet judicial”, ha assenyalat la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, qui ha volgut remarcar el ple suport de tot el Govern de la Generalitat a l’equipament lleidatà. “Entenem que hi ha elements per presentar recurs d’apel·lació i en aquest plet anirem fins al final”, ha reiterat i ha lamentat que el jutge d’Osca hagi fet “cas omís” dels arguments del Museu i de la Generalitat. “Vull expressar la convicció que tirarem endavant un cop estudiada la sentència els recursos i els procediments que la llei ens deixa oberts”, ha afirmat per la seva part el paer en cap, Miquel Pueyo, qui ha lamentat la “dolorosa coincidència” que s’hagi conegut aquesta sentència justament dos anys després de la marxa de les obres de Sixena, l’11 de desembre del 2017. “Voldria subratllar més enllà del que s’esdevingui en els pròxims mesos o anys en aquest procés, la confiança i el compromís de tots els patrons en la continuïtat del Museu de Lleida, el valor que el Museu i la seva col·lecció ha tingut, té i continuarà tenint en el futur”, ha afegit Pueyo.

El ple de la Paeria aprova el pressupost per l'any 2020

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que els comptes permeten "sembrar futur" amb un nou model de gestió per la ciutat i "posen la primera pedra per acabar per sempre amb els barracons a l'escola primària de Lleida", amb la construcció de l'edifici del col·legi Pinyana El realisme en els ingressos i la contenció en la despesa caracteritzen uns pressupostos que aposten pel microurbanisme, l'atenció social, l'habitatge i la transició ecològica i que han rebut el suport dels 15 regidors del govern i el vot en contra de l'oposició L'Ajuntament de Lleida ha aprovat avui en sessió extraordinària el pressupost per l'any 2020, un document que aposta pel realisme en els ingressos i la contenció en les despeses, per tal de posar les bases d'un nou model de gestió municipal, que prioritza l'atenció social, la transició ecològica i el microurbanisme de proximitat. L'expedient ha comptat amb el suport dels 15 regidors dels tres partits que conformen el govern (ERC, JxCat i Comú de Lleida) i el vot en contra dels 11 regidors de l'oposició (PSC, Cs i PP), mentre que s'han rebutjat la vintena d'esmenes presentades pel grup del PSC. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha recordat que la divisa amb la qual s'han elaborat aquests pressupostos és "Sembrem futur" i ha destacat que a partir de la seva aprovació "aquest govern comença a ser plenament responsable de tota la seva gestió", tot i que alguns aspectes com el deute requeriran encara mirar enrere. A més, s'ha mostrat "profundament orgullós" d'haver "posat amb aquest pressupost la primera pedra perquè en un parell d'anys l'escola de Pinyana estigui feta, ja que així haurem acabat per sempre amb els barracons a l'escola primària a Lleida". Aquesta serà una de les principals inversions a la ciutat, amb una aportació municipal d'1,2 milions. Per part del govern, la tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré ha assenyalat que el govern municipal ha volgut que aquest sigui "un pressupost realista i de contenció, sense unflar ingressos ni plantejar inversions que no es podrien fer per falta de diners", com s'havia fet en exercicis anteriors amb previsions de venda de solars i de recaptació per IBI i plusvàlues "unflades".

L’informe encomanat per l’EMU confirma que cal reformular els comptes de l’empresa per esmenar errors

Des de la presidència es va advertir a l’octubre d’una controvèrsia en els comptes de 2018 que calia esmenar abans d’aprovar-los L’informe pericial comptable que l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) va encarregar al Bufete Ortega Condomines Abogados apunta que en la formulació dels Comptes Anuals de l’empresa de l’exercici 2018 es fa constar incorrectament dins de la partida d’"Existències" el compte "obres d’urbanització acabades pendents de repercutir (Pla de l’Estació)" per valor de 21,9 milions d’euros. L'informe corrobora que aquest element no hauria de figurar en el balanç ja que cal considerar aquesta partida com a "actius contingents" –en funció de la seva naturalesa comptable– i, per tant, aquest dret teòric de crèdit només pot constar en la Memòria, la qual forma part dels Comptes Anuals 2018, però mai en el balanç. Aquesta alteració de la situació patrimonial de l’empresa fa procedent la reformulació dels comptes, en la qual ja s’està treballant, tal com va pressuposar l’actual Consell d’Administració. Un cop reformulats, i havent esmenat els errors (els quals s’originen entre els anys 2015 i 2017, ambdós inclosos) els nous comptes anuals se sotmetran a aprovació de la Junta. L’EMU, en dissolució ja el 2015 L’informe conclou també que l’EMU es trobava en situació legal de dissolució als anys 2015, 2016 i 2017, ja que la minoració substancial del seu patrimoni net el situava per sota de la meitat del capital social de l’empresa. El 2018 la situació tècnica ja no era de dissolució perquè es va considerar com a participatiu (i per tant, patrimoni net) un crèdit sobre el qual l’informe també presenta dubtes quan conclou que “el fons econòmic d’aquesta operació de préstec no sembla ser el propi d’un préstec participatiu”. Un préstec que des del moment de subscriure’l (desembre 2017) era inviable econòmicament ja que només es podia afrontar venent solars cada any per valor de 4 milions d'euros fins al 2027, una xifra inassolible tenint en compte les vendes dels darrers anys.

Pueyo demana als càrrecs electes, alts càrrecs i directius de la Paeria que s’abstinguin d’acceptar regals i donacions

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha indicat als càrrecs electes de la Paeria, alts càrrecs i personal directiu que s’abstingui d’acceptar regals i donacions. Davant la proximitat del Nadal, l’alcalde ha tramés una circular a totes les treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Lleida on assenyala el comportament a seguir davant els obsequis oferts. Aquells béns que sigui impossible retornar o no acceptar es donaran a persones amb necessitats o també a entitats socials. En tot cas, els obsequis que es rebin, caldrà registrar-los i es publicaran al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Lleida. La mesura és un pas més en l’avenç cap a la transparència i que formarà part del codi ètic que s’està redactant per poder ser aprovat en un Ple municipal, com a màxim òrgan de representació de la ciutadania de Lleida. “Fes només allò que puguis fer públic” La circular d’alcaldia indica que “en el cas dels electes, dels alts càrrecs i personal directiu de la Paeria, s’ha d’aplicar el criteri d’abstenir-se acceptar regals i donacions.” Quan es tracti d’obsequis protocol·laris o d’escàs valor i quan sigui difícil o impossible la no acceptació o devolució de l’obsequi, es destinaran aquests béns a la satisfacció de les necessitats de l’Ajuntament o de les persones en situació de risc o vulnerabilitat, a través de donacions a entitats i associacions de la ciutat (Banc d’Aliments, Arrels, Jericó...). Pel que fa a l’Alcaldia, les regidories que constitueixen l’equip de govern municipal i, en general, tots els membres de la corporació municipal, es registrarà la procedència i la destinació donada al bé o regal. “Rere aquesta regla de transparència, hi ha un principi elemental d’ètica kantiana: fes només allò que puguis fer públic”, assenyala el text. En el comunicat, l’alcalde remarca que els regals són un dels aspectes que es regulen en tots els codis ètics de les organitzacions públiques i privades: “En una administració pública, la tensió entre l’interès privat i l’interès general i els dilemes que poden afrontar els càrrecs públics en l’adopció de decisions són una de les claus de volta de les regles de conducta que han d’observar”.

Pueyo afirma que els serveis d’atenció social són un dels eixos principals de la Paeria

Els serveis d’atenció social són un dels eixos principals del govern de la Paeria, que juntament a altres àmbits com l’habitatge social o l’educació, formen part de la Lleida Justa i Compromesa, a la qual destina més recursos econòmics del pressupost municipal. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest dimarts les dependències dels serveis d’atenció de Cappont i del Centre Històric, per determinar quines són les necessitats en aquests equipaments i poder oferir una atenció a les persones en les millors condicions possibles. A Cappont, l’alcalde ha establert contacte amb els serveis d’atenció primària de zona 4 (Cappont, Bordeta i Magraners) i l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA), i al Centre Històric, amb els serveis d’inclusió (vinculats al treball social, els educadors i la informació, acollida i menjador social, entre altres). La Paeria, com ha apuntat Pueyo, treballa amb pràcticament totes les franges i parcel·les de la vida de les persones i un dels terrenys més sensibles és el que té a veure amb els serveis socials. En aquest sentit, ha comentat que en moltes ocasions el personal pateix una situació d’estrès i de tensió, i que ha de desenvolupar el seu treball en condicions especialment dures. Això, però, “no significa que siguin insensibles i necessiten millors condicions, més espai i més ben adaptat”, ha afegit. D’aquesta visita i de les que està fent als diferents àmbits de treball de les regidories de l’Ajuntament de Lleida, per conèixer l’entorn, les funcions i les circumstàncies en què es treballa, es farà una llista amb les necessitats existents i s’establiran les prioritats. Amb els recursos de què es disposi, s’intentarà donar resposta. La regidora de Drets Socials, Regina Cairol, ha acompanyat a l'alcalde durant la visita.

El ple de la Paeria mostra el rebuig a la sentència de l'1-O i condemna la violència durant les protestes ciutadanes

El ple municipal de la Paeria ha aprovat avui la moció presentada pels grups d'Esquerra Republicana, JxCat i Comú de Lleida per tal de mostrar el rebuig a la sentència sobre els fets de l'1 d'octubre i de condemna de la violència durant les protestes ciutadanes de rebuig a la sentència. El text, que ha estat votat per punts, afirma el caràcter estrictament cívic i no violent del moviment independentista i condemna l'ús de qualsevol mena de violència. A més, encomana a la comissió de l'1 d'octubre l'estudi de les actuacions policials durant les protestes i manifestacions, denuncia la criminalització de la dissidència i reivindica la llibertat ideològica i d'expressió. Per últim, insta a la Generalitat a promoure accions per aconseguir una solució democràtica al conflicte polític. El ple també ha aprovat la moció presentada per Jovent Republicà per fer arribar al Consell de Ciutat la proposta d'adjudicar els noms de Neus Català i Conxita Grangé a dos dels carrers que actualment porten nomenclàtors franquistes i de promoure unes jornades de record a aquestes dues figures. El regidor Ingasi Amor, que ha set l'encarregat d'exposar la posició d'Esquerra Republicana-AM vers la moció del Jovent Republicà: "Creiem que dedicar carrers a Neus Català i Conxita Grangé és un merescut reconeixement per a dos dones emblemàtiques en la lluita contra el feixisme". La resolució s'ha aprovat amb el vot a favor del Govern Municipal (ERC, JxC i Comú), l'abstenció del PSC i el vot contrari de PP i Cs. Servei públic per allotjar d'urgència dones víctimes de maltractaments El consistori ha aprovat el plec de clàusules per contractar quatre places d'allotjament d'urgència en un establiment social destinades a dones víctimes de maltractaments i els seus fills i filles. El contracte tindrà una durada de sis mesos, ja que el Govern de la Paeria definirà el nou model de servei que, tant la tinenta d'alcalde Jordina Freixanet com la regidora Elena Ferre, han defensat que sigui un equipament públic.

La Paeria porta el #CasBanyetes a la Fiscalia per presumptes irregularitats en la gestió

Aquest dimecres, 27 de novembre, la tinenta d'alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, la regidora d'Educació, Sandra Castro, i la regidora de Lluita Contra la Corrupció, Elena Ferre, han portat a la Fiscalia i a l'Oficina Antifrau l'anomenat cas Banyetes, la gestió del club infantil de la ciutat Club Banyetes. Després que la regidora Sandra Castro anunciés fa unes setmanes que l'Ajuntament no renovaria el contracte amb el club per al 2020 alegant motius econònimcs (un elevat cost de 286.000€ a l’any) i la pèrdua de projecte educatiu, aquesta setmana l'equip de govern ha anunciat el tercer motiu, tal i com ha explicat la regidora de Lluita Contra la Corrupció, Elena Ferre: "Com molts lleidatans i lleidatanes saben el cas Banyetes acumula un seguit d’irregularitats que poden ser presumptament delictives i per això s’ha registrat la denúncia al Ministeri Fiscal, perquè d’acord amb les seves competències puguin dur a terme una investigació judicial que aclareixi qualsevol sospita de corrupció en l’àmbit de l’administració pública". Els 3 tipus delictius que presumptament recauen sobre el Club són un possible tràfic d'influències per obtenir un lloc de treball creat específicament el juliol de 2015 a l’Ajuntament de Lleida, des del qual no només es va gestionar la creació del Club, sinó que essent empleat públic es van dur a terme les tasques de registre de la marca; l’apropiació indeguda de la marca “Club Banyetes” per part d’una persona; s'apunta també una concurrència de delictes contra l’Administració pública, en el moment en què decideix explotar la marca onerosament. Freixanet, Castro i Ferre van afirmar que "posem en mans del Ministeri Fiscal i també de l’Oficina Antifrau tota la documentació de la què disposa l’Ajuntament, amb el convenciment que davant la corrupció només hi ha dos camins: fer el mateix i blanquejar-la o denunciar-la i contribuir a què la política sigui una mica més integra, ètica i respongui als interessos de tots i totes".

La Paeria presenta un pressupost de contenció per l'any 2020, que "sembrarà" les bases d'un nou model de gestió responsable, transparent i eficaç

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat aquest matí el pressupost de la Paeria per l'any 2020, que ha definit com "de contenció i realista, tant en la previsió dels ingressos com en la de despeses, però que obre la porta a un model de gestió responsable, transparent i eficaç". El pressupost, ha indicat, "adapta les despeses als ingressos reals de l'Ajuntament" i ascendeix a un import total de 164.333.353,60 euros. El paer en cap ha justificat aquesta necessitat de contenció per responsabilitat davant de la situació heretada de governs anteriors. "Com ja vam explicar al setembre, tenim dues hipoteques. Una a mitjà i llarg termini, en forma d'endeutament de 175 milions d'euros, el triple que altres ciutats catalanes de dimensions similars, i una altra a curt termini en forma d'una sobreexecució del pressupost del pressupost de l'any 2019. La situació econòmica i financera de la Paeria compromet la capacitat d'inversió i afecta directament els serveis que es presten a la ciutadania. Aquesta situació no pot ser presa ni contestada amb frivolitat", ha afirmat Pueyo. La voluntat de la Paeria de cara a l'any 2020 és doncs, de "posar ordre en les despeses" i reduir l'endeutament per a "sembrar de cara al futur". Per fer-ho el pressupost redueix totes les que poden considerar-se "supèrflues", com són les protocol·làries, l'aparcament gratuït per als regidors i regidores, la revista municipal i tots els àpats i torronades. La situació comportarà també efectes sobre els serveis públics municipals i sobres les entitats i associacions que treballen amb l'Ajuntament, que se'ls hi explicarà amb responsabilitat, ha assenyalat Pueyo. Malgrat aquesta necessària contenció, el pressupost de l'any vinent també sembra les llavors d'aquest nou model de governança que vol implantar el govern municipal, amb una gestió responsable, transparent i eficaç. Això es concretarà en un Pla d'Acció Municipal (PAM) que es presentarà a la primavera i que definirà l'acció de govern, ha indicat Pueyo.

"25N, lluita conjunta, respecte i sororitat", carta conjunta de les regidores d'ERC-AM a la Paeria

Hi ha silencis que parlen per sí sols. La violència contra les dones, sigui quina sigui la seva forma i la seva intensitat, malauradament, es disfressa amb silencis. De vegades l’agressor és la parella, un familiar directe, un amic, un professor..., generalment algú de l’entorn proper. Les víctimes no sempre són conscients que ho són i quan en prenen consciència, tot sovint se n’avergonyeixen, ho viuen amb por, se senten soles i incompreses davant una societat que les jutja i les revictimitza en molts casos. De vegades ha passat massa temps i, incomprensiblement, els fets, difícilment esborrables a la memòria, han prescrit per a la justícia.   Aquest any, estem vivint amb esgarrifança i preocupació un increment en el nombre de víctimes mortals. A falta d’unes setmanes per què acabi l’any, a Catalunya ja hem igualat la xifra de víctimes mortals de 2018 -8-, i a l’estat espanyol, amb 51 víctimes, ja s’ha superat la xifra de tot l'any passat. Hi ha més denúncies i això, malgrat resulti paradoxal, és una bona notícia: moltes víctimes tenen la força i el valor per fer aquest pas. Les xifres no són les úniques que ens diuen que les agressions han augmentat. Les sentències judicials dels casos de violacions múltiples, els partits polítics feixistes que en el seu discurs maltracten les dones i les volen recloses a l’àmbit domèstic, els mitjans de comunicació que avalen els agressors, les retallades en drets socials i col·lectius, etc., tot això en correlació amb les xifres, sí que ens fa creure que les agressions han crescut i que ens trobem davant una situació greu que les administracions han d’afrontar amb totes les mesures possibles.   El moviment feminista ha reivindicat de manera directa i explícita la necessitat d’aplicar en totes les polítiques locals un enfocament de gènere amb perspectiva feminista, de manera transversal i integradora, per abordar els grans reptes de cada moment. Les polítiques feministes no només reverteixen positivament sobre les dones, sinó sobre el conjunt de la ciutadania.