Lleida

Totes les notícies


L’oposició demana a Ros que els delegui la signatura del decret de suport a la Llei del Referèndum

PDeCAT, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida reclamen a l’alcalde que es posi al servei del Govern de la Generalitat i cedeixi els col·legis electorals i els espais de la ciutat destinats a propaganda Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida reclamen que la Paeria es posi al servei del Govern de la Generalitat en tot allò que fa referència a l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya convocat per al proper 1 d’octubre. Els regidors d’aquestes formacions, que representen més vots emesos en les eleccions municipals de 2015 que els tres partits que conformen el bloc unionista, reclamen al paer en cap, Àngel Ros, que no s’escudi en informes jurídics ni en resolucions del Tribunal Constitucional per privar els lleidatans de poder exercir el seu dret de decidir sobre el futur polític de Catalunya. En aquest sentit, el PDeCAT, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida insten Àngel Ros a posar a disposició del referèndum els deu locals municipals que va cedir en l’última convocatòria electoral i que des de la Paeria s’actuï de la mateixa manera que en qualsevol altra cita amb les urnes, garantint el lliure exercici del vot a tots els ciutadans. Al mateix temps, si el Paer en Cap prefereix mantenir-se al marge de la voluntat de votar expressada per la majoria dels lleidatans, els partits pro-referèndum li demanen que cedeixi a aquests grups municipals la responsabilitat d’obrir els col·legis electorals el proper 1 d’octubre i totes les conseqüències que aquesta acció pugui comportar. Carles Vega, president d’ERC-Avancem, lamenta que Ros no estigui disposat ‘per por’ a estar al costat de la ciutadania i del país “per tant li demanem a l’alcalde que assumeixi les seves responsabilitats, ja sigui signant el decret de suport a la Llei del Referèndum o fent un pas al costat, no posant traves, i deixant que nosaltres assumim les competències que la ciutadania reclama”, apunta el regidor.

Pancarta ANC

ERC demana a Ros que cedeixi els espais destinats a propaganda electoral

Els republicans demanen utilitzar els espais habituals destinats a la promoure el vot entre els lleidatans, per fer campanya pel Sí l’1 d’octubre El grup municipal d’ERC Avancem a la Paeria demana a Àngel Ros, alcalde de Lleida, que habiliti els espais habituals de propaganda electoral per a que els partits polítics que vulguin fer campanya pel referèndum del dia 1 d’octubre, els puguin utilitzar. Concretament, els independentistes han demanat penjar un total de 20 pancartes, les quals promouran el vot del Sí a un Estat propi entre els lleidatans. Carles Vega, president del grup municipal, explica que el referèndum d’autodeterminació de l’octubre és totalment legítim, al igual que també ho és voler promoure el vot del Sí entre els ciutadans que hi vulguin participar. “Exercir el dret a la democràcia és fonamental en la nostra societat. És un dret del qual no podem privar als ciutadans de Lleida, tal com pretén el nostre alcalde Àngel Ros. La propaganda electoral va totalment lligada amb el dret a exercir el vot, per tant, no entendríem una negativa per part del Govern de la Paeria a no cedir espais per penjar pancartes”, apunta el regidor. Els republicans han demanat penjar un total de 20 pancartes els dies 12-13 de setembre, les quals serien retirades un cop hagués passat el referèndum, el dia 2 d’octubre.  

Auditori Enric Granados

ERC reclama la creació d’un espai expositiu i d’interpretació històrica dels músics lleidatans 

Els republicans pregunten a Ros en quin estat es troba l’elaboració del projecte museístic i pedagògic, de recerca i difusió vinculat a aquest espai, un any després que l’equip de Govern es comprometés a fer-lo El grup municipal d’ERC Avancem a la Paeria pregunta a Àngel Ros, alcalde de Lleida, en quin estat es troba la creació de l’espai expositiu dels músics lleidatans, el qual l’equip de Govern es va comprometre a instal·lar dins l’auditori Enric Granados ara fa un any i del qual no n’han tingut més notícies. Els republicans recorden que aquest espai hauria d’actuar com  a  espai d’interpretació històrica de la música a Lleida i no només com a espai expositiu, i reclamen a Ros que iniciï, en el cas que no ho hagi fet, l’elaboració del projecte museístic i pedagògic, de recerca i difusió vinculat a aquest espai. Núria Marín, regidora d’ERC, recorda que arrel d’una Proposta de Resolució (PR) republicana, l’equip de govern es va comprometre a crear aquest espai d’interpretació històrica dels músics lleidatans. “Entenem aquest espai com un espai generador més que un pur aparador dels nostres llegats. Creiem que l’activitat que ha de generar ha de tenir la triple vessant interpretativa (des del punt de mira històric), educativa i d’investigació”, apunta Marín. La regidora demana a Ros que aquest espai no es converteixi finalment en l’exposició d’unes vitrines simbòliques. “Un espai expositiu dels llegats no té sentit, més enllà de mostrar uns objectes, partitures, que a la llarga acaben sent espais morts, sinó són capaços de generar activitat, de captar l’atenció i motivar l’espectador. Nosaltres el que reclamen, i així és va comprometre l’equip de Govern, és que aquest espai vingui acompanyat d’un projecte de recerca musicològica, de l’elaboració de guies didàctiques, d’exposicions itinerants per escoles i de la dotació del personal necessari per portar a terme el projecte, tant  des de la vessant estructural com la vessant musical (recerca, didàctica i difusió)”, finalitza Marín.

Avinguda de Madrid

ERC demana habilitar una zona de càrrega descàrrega a l’avinguda de Madrid

Els republicans sol·liciten que els veïns del número 26-28 d’aquest carrer puguin utilitzar el carril bus amb aquesta finalitat ja que no disposen de cap espai habilitat per a fer-ho prop del seu domicili El grup municipal d’ERC Avancem demana al Govern de la Paeria que habiliti el carril bus de l’avinguda de Madrid, entre els números 26 i 28, com a zona també de càrrega i descàrrega. Els republicans, amb l’ànim de millorar la qualitat del dret a la mobilitat dels veïns, han registrat una Proposta de Resolució (PR) en la que es demana estudiar i analitzar la possibilitat de fer compatible aquesta possible zona de càrrega i descàrrega amb el carril bus. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, explica que diversos veïns ubicats a l’avinguda de Madrid, entre els números 26 i 28, han transmès la problemàtica que pateixen arran de la necessitat de disposar a prop dels seus domicilis d’una zona de càrrega i descàrrega, ja que tot l’espai que hi ha ara està només reservat per al bus. “A més a més, en el dia a dia s’observa com vehicles de mercaderies i altres serveis, arran de la necessitat que precisen, realitzen aquesta maniobra il·legal, fruit de la seva necessitat per  donar servei als establiments d’aquella zona”, descriu Baiget. Per tot això els republicans demanen analitzar la possibilitat de compatibilitzar el carril bus amb zona en càrrega i descàrrega. “Entenem que aquesta zona, el que seria aquest punt, no està dissenyat com a carril bus de forma concreta, bàsicament s’entendria com a zona d’aturada del bus ja que és una mica més endavant on hi han les 2 parades, per tant veiem totalment compatible es puguin combinar ambdues funcions”, finalitza el regidor.

Mercat de Flèming

ERC exigeix a Ros que compleixi amb els mercats municipals

Els republicans demanen a l’equip de Govern que compleixi amb l’assignació de 100.000 euros per al manteniment i la promoció dels mercats municipals, tal com van acordar per al 2016 El Grup Municipal d’ERC-Avancem exigeix el Govern de la Paeria que compleixi amb la partida pressupostària de 100.000 euros reservada per al manteniment i la promoció dels mercats municipals. Els republicans demanen a Ros que faci, d’una vegada per totes, l’aposta decidida pels mercats municipals i a la qual es va comprometre en el pacte que van signar per aprovar el Pressupost del 2016. Carles Vega, president del grup municipal d’ERC-Avancem, explica que els mercats són punts estratègics comercials i econòmics de la ciutat i per això uns dels objectius prioritaris dels republicans són modernitzar els mercats municipals, per possibilitar la swva viabilitat i ampliar la xifra de negocis. “Recordem que l’alcalde també es va comprometre a crear un Pla de dinamització de mercats amb l’objectiu de revitalitzar-los i afavorir-ne el creixement econòmic, destinant-li una partida de 40.000 euros que tampoc no ha complert”, apunta el president. Segons Vega, aquest Pla de dinamització hauria d’incloure incentius per obrir noves parades com bonificacions fiscals, promoure el mercat entre els joves emprenedors i activitats complementàries per fer més atractives les compres de proximitat. ‘Per nosaltres els mercats són punts estratègics comercials i econòmics de la ciutat i per això els nostres objectius prioritaris són modernitzar els mercats municipals i promocionar el comerç local, tot el contrari del que ha estat fet l’equip de Govern, el qual només es preocupa de les grans superfícies, ferint de mort els mercats tradicionals, els quals no tenen cap inversió o han estat relegats a inversions mínimes”, finalitza Vega.

Font de l'Hospital

ERC denuncia el mal estat en que es troben moltes de les fonts monumentals de Lleida

Els republicans exigeixen a l’equip de Govern que en dugui a terme el seu manteniment, ja que la majoria estan incloses en el Catàleg de Bens Protegits de la ciutat i formen part de l’atractiu turístic de Lleida El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria exigeix a l’equip de Govern que dugui a terme el manteniment necessari per recuperar el bon estat de les fonts monumentals de Lleida. Els republicans denuncien que moltes d’elles es troben en condicions deplorables i demanen a Ros la seva total recuperació. Carles Vega, president d’ERC-Avancem, explica que aquestes fonts estan incloses dins del Catàleg de Bens Protegits de la Ciutat, “la majoria d’elles estan declarades com a Be Cultural d’Interès Local (BCIL) i per tant, formen part del patrimoni de Lleida i constitueixen un bon atractiu turístic del nostre municipi. No entenem com l’alcalde ha permès que quelcom tan emblemàtic de la nostra ciutat hagi arribat, en alguns casos, a estar en un estat tan lamentable”, avisa el regidor. Els republicans exigeixen a l’equip de Govern la seva total restauració, “La Font de l’Hospital, per exemple, darrera de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, fa pena. Li manca l’aixeta, està força bruta i plena de brossa”, descriu Vega. “Algú recorda com és la Font de la Costa del Jan? Fa tant de temps que està barrat el pas, que ni recordem com era, com tampoc recordem l’última vegada que hi vam veure els treballadors restaurant-la. Ara el cartell de ‘carrer tallat per obres’ continua immòbil”, lamenta el regidor. “Podríem continuar amb la Font del Roser, la qual pateix una evident fuita d’aigua, o la Font de l’Ensenyança, al carrer La Palma, precisament per tot el contrari” apunta Carles Vega. Els republicans demanen urgentment la seva restauració, ja que formen part del patrimoni arquitectònic de Lleida i són el testimoniatge de la seva dimensió històrica.

Temporers Lleida

ERC torna a proposar la creació d’un alberg per a temporers que sigui de gestió pública

Els republicans lamenten que l'equip de Govern hagi tardat tant a assumir la necessitat  de crear un alberg per a persones temporeres, i reclamen a Ros que funcioni l'any que ve El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a la Paeria de Lleida ha fet pública la seva indignació pel que considera que és la pèrdua de tres anys per resoldre el problema que, estiu rere estiu, es repeteix en relació a la situació dels temporers. En aquest sentit, recorda que la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones de l’Ajuntament de Lleida va iniciar l’estiu de 2015 un procés per elaborar un document per a la gestió de l’atenció a les persones temporeres, en què ja s’advertia de la necessitat de treballar en xarxa. Per aquesta raó, Carles Vega, president del grup municipal, manifesta que “és lamentable que més d’un centenar de persones s’hagin hagut de quedar a dormir al carrer, i que altres administracions com la Generalitat o el Consell Comarcal hagin reaccionat abans que la pròpia Paeria, perquè l’equip de govern municipal hagi pres la decisió de col·laborar en una xarxa d’albergs per a temporers”. Per als edils republicans, l’inconvenient més important és que hores d’ara la ciutat no està en condicions de col·laborar en aquesta xarxa. Segons Vega, “la ciutat de Lleida no té cap alberg per a temporers perquè el seu Ajuntament de Lleida mai va fer aquesta aposta, i 'sobreocupar' Jericó no és pas la solució, ja que es barregen dos perfils diferents de persones i, a més, permetre la superació de l’aforament legal i utilitzar espais comuns no habilitats per dormir atempta contra la dignitat de les persones i contra la seva seguretat". D’aquí que ERC-Avancem consideri que la solució passa ara per construir un alberg nou només per a persones temporeres, per acollir-les durant tota la campanya de la fruita. “Aquest alberg pot ser temporal o fix, però específic per a temporers, ja que no són persones sense sostre, i cada perfil necessita un tractament específic i diferenciat”, segons ha manifestat Carles Vega.

Carrer Ignasi Bastús

ERC exigeix el compliment les millores pactades per la Bordeta

Els republicans valoren positivament que l’equip de Govern hagi iniciat la renovació de vorera i clavegueram del carrer de les Roses, tal com van pactar als pressupostos del 2016, però recorden a Ros que encara li resta pendent moltes altres millores pel barri El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria exigeix a Ros que compleixi amb totes les millores pactades per al barri de la Bordeta. Els republicans li recorden que en l’acord firmat el novembre de 2015 per al pacte de pressupostos de l’any 2016 s’incloïen moltes millores pel Barri que encara no s’han dut a terme i demanen a l’equip de Govern el seu total compliment. Carles Vega, president d’ERC-Avancem, lamenta la poca paraula de l’alcalde i l’abandó en què té el manteniment de carrers i places de la ciutat, sobretot alguns barris. “Aquesta setmana sí que podem dir que per fi sembla que s’hagi recordat de la Bordeta, ja que s’ha iniciat la millora del clavegueram i les voreres del carrer de les Roses, després de dos anys d’haver-li reiterat constantment; però recordem a l’alcalde que hi ha altres reformes també urgents i encara pendents al barri, com la substitució del col·lector d’aigua del carrer Sant Ramon, el qual s’ha quedat petit, o la millora de la il·luminació al carrer Ignasi Bastús, o la construcció d’equipaments per a joves, per posar alguns exemples”, descriu Vega. L’edil republicà continuarà insistint tant bon punt l’alcalde torni de les vacances, “són molts el pactes de millora incomplerts, i no només de la Bordeta sinó amb tots els barris de Lleida; per tant, ja que l’alcalde es va comprometre dur-los a terme, continuarem insistint fins que finalment doni compliment a la seva paraula”, finalitza Vega.

Ple de Juliol del 2017

ERC lamenta que Ros no hagi retirat el projecte del Parc de les Arts

Els republicans consideren que la moció presentada pel PSC no s’ajusta a les necessitats reals del barri i lamenta que un cop més hagi prosperat el pacte PSC, PP i Ciudadanos per davant la voluntat dels veïns El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria lamenta que l’equip de Govern no hagi retirat el projecte de ‘el Parc de les Arts’. Els republicans han votat en contra la moció presentada pel PSC, perquè consideren no s’ajusta a les necessitats reals del barri i demanen a Ros que retiri el Plec de Clàusules que configura el projecte i en replantegi un de nou, consensuat amb els veïns i que no lligui cap espai públic ni al barri ni enlloc a explotació privada. Carles Vega, president d’ERC a la Paeria, ha titllat d‘alcaldada’ el fet que el PSC hagi presentat una moció al seu propi projecte, “és una cosa inaudita que un govern reformuli una proposta seva a través d'una moció; estem davant d’una altra alcaldada a la què per desgràcia Ros ja ens té acostumats”,  i argumenta el seu vot negatiu a la moció “perquè no té en consideració l’esperit real pel què es va crear la plataforma El Parc És Nostre, que no és altre que la negativa a que es privatitzi cap espai públic, no només el del Parc de les Arts, cap!”, afirma Vega. Museu Morera D’altra banda, els republicans també s’han abstingut al Plec de Clàusules per la contractació de les obres del nou Museu Morera a l’antic Palau de Justícia. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC a la Paeria, ha explicat que no els convenç ni el seu emplaçament, ni la inversió que s’hi destinarà, ni l’estratègia duta a terme per la Paeria. “ Construir el Museu Morera costarà més del que licita el Plec de Clàusules, ja que no es contempla ni el trasllat d’una seu a una altra, ni tampoc es disposa d’espai suficient. Tampoc no tenim lligat encara, amb el propietari de l’edifici, l’ús museístic què en farem un cop en siguem inquilins, per tant no ens queda altra que abstenir-nos a la votació”, apunta Baiget.