Lleida

Totes les notícies


La Paeria i el Departament de Salut ultimen un dispositiu per detectar possibles casos de Covid-19 entre els migrants de la campanya de la fruita sense allotjament

S’instal·larà una carpa on es realitzaran tests PCR i es mesurarà la temperatura Els resultats serviran per derivar-los al recurs habitacional adequat en cada cas: els casos negatius s’acolliran, d’entrada, al pavelló Agnès Gregori, i els positius a l’Hotel Rambla L’1 de juny està prevista l’obertura d’un pavelló a la Fira de Lleida per acollir tots els temporers L’Ajuntament de Lleida i el Departament de Salut ultimen un dispositiu assistencial per detectar possibles casos de Covid-19 entre les persones migrades desplaçades per treballar a la campanya de la fruita de Lleida que no disposen d’allotjament. L’objectiu d’aquesta acció és protegir la salut tant de les persones migrades com de la resta de la població de la demarcació en el context de pandèmia provocada per la Covid-19. Amb aquest objectiu, demà dimarts, 19 de maig, està prevista la instal·lació d’una carpa medicalitzada a la plaça del Dipòsit de Lleida, on els professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) mesuraran la temperatura i realitzaran un centenar de proves PCR. Els resultats que se n’obtinguin permetran la derivació de les persones al recurs habitacional preparat per a cada cas. En cas de donar negatiu, i en primera instància, s’allotjaran al pavelló Agnès Gregori, on també s’hi han acollit durant el confinament persones sense llar de la ciutat, amb mesures per atendre les seves necessitats socials com l’alimentació, higiene i treball per a la seva integració. Les persones amb PCR positiva s’allotjaran a l’Hotel Rambla per poder dur a terme un correcte aïllament i atendre les seves necessitats d’alimentació i higiene. L’Ajuntament de Lleida preveu per a l’1 de juny l’obertura d’un pavelló de la Fira per poder acollir tots els temporers.  

L’Ajuntament de Lleida, capdavanter en transparència

És la segona capital de província catalana amb l’índex més alt de qualitat i accessibilitat a la informació pública, després de Barcelona, en el rànquing Infoparticipa que elabora anualment la UAB La Paeria referma el seu compromís amb la transparència i les bones pràctiques de comunicació pública per sisè any consecutiu La tinent d’alcalde Jordina Freixanet indica que en el conjunt de les administracions públiques encara “tenim molta feina per fer, perquè la informació sigui més fàcil de localitzar, més senzilla d’entendre, se’n puguin explotar les dades des de múltiples formats i sigui interoperable” L’Ajuntament de Lleida ha assolit, un any més, els màxims nivells de transparència i qualitat de la informació pública en l’estudi Infoparticipa, que realitza el laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. En l’edició 2019 d’aquest rànquing, la Paeria assoleix un 97,2%, només superat per l’Ajuntament de Barcelona, que es troba en primera posició amb un 100%. L’Ajuntament de Girona aconsegueix un 81,25%, la mateixa puntuació que l’Ajuntament de Tarragona. En l’edició de 2019, l’anàlisi ha disminuït el nombre d’indicadors però ha incrementat l’exigència pel que fa a la qualitat, facilitat, actualització i comprensibilitat de la informació que, mitjançant les webs, es faciliten a la ciutadania. L’Ajuntament de Lleida reuneix la puntuació i els requisits per aconseguir, de nou, el segell Infoparticipa 2019. La Covid-19 ha fet que aquest any s’hagi endarrerit la reunió del consell cerficador i la data de lliurament de les distincions. La segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, ha indicat que “sempre és una bona notícia rebre guardons en matèria de transparència”, però malgrat això “tenim molta feina per fer en els pròxims anys en el conjunt de les administracions públiques, perquè la informació sigui més fàcil de localitzar, més senzilla d’entendre, se’n puguin explotar les dades des de múltiples formats i sigui interoperable”.

La Paeria facilitarà l'obertura de terrasses quan la ciutat entri en la fase 1 de desconfinament

Es donarà informació sobre els nous requisits de seguretat i salut a complir i s'habiliten tràmits online perquè puguin donar d'alta o de baixa la terrassa i també ampliar-la o estudiar noves ubicacions si l'espai ho permet Els establiments podran fer ús de les terrasses gratuïtament durant més d'un mes, ja que es manté temporalment la suspensió de la taxa de vetlladors, vigent des del 14 de març El govern de la Paeria estan treballant per tal de facilitar als bars i restaurants de la ciutat l'obertura les terrasses -vetades actualment per l'emergència sanitària per la Covid-19- tan bon punt Lleida passi a la fase 1 del desconfinament. Els serveis tècnics municipals estan elaborant infografies (vegeu document adjunt) amb tota la informació tècnica sobre les condicions per a la reobertura de terrasses dels establiments d'hostaleria i restauració, que està fixada directament pel Govern de l'Estat a través de l'ordre SND/386/2020, de 3 de maig. Les condicions fixades són les següents. Poden col·locar vetlladors, veles i para-sols a la via pública els establiments que tenen autoritzada la terrassa a: • Places, rambles i zones de vianants • Carrers amb vorera de 4 metres d'amplada o més • En cas de les plataformes auxiliars de fusta, només podran funcionar si el carrer disposa de voreres de 2 metres d'amplada o més En el supòsit de no complir amb els paràmetres anteriors, la Paeria ha habilitat un correu electrònic amb la voluntat de buscar solucions i propostes alternatives. A més, els establiments que obrin hauran de complir les següents condicions: • Es podran col·locar el 50% de les taules autoritzades al padró de vetlladors. Aquest percentatge és el que s'estableix a l'Ordre SND/386/2020 per la fase 1 de desconfinament i està subjecte al que es dicti en Ordres posteriors per les diferents fases de desconfinament • Caldrà deixar 2 metres lliures entre l'ocupació dels vetlladors i la façana dels establiments.

La Xarxa Solidaritat Lleida atén unes 300 demandes, algunes de periòdiques, durant el confinament

670 voluntaris/es conformen la xarxa, que cobreix les necessitats bàsiques de les persones que demanen suport, sobretot amb sol·licituds per anar a la compra o a la farmàcia. Atesa la situació d’emergència, s’ha intentat buscar la màxima proximitat veïnal entre les parelles de voluntariat i que estiguessin el mínim de temps al carrer La Xarxa Solidaritat Lleida ha atès unes 300 demandes des que es va posar en marxa per coordinar el suport de voluntaris i voluntàries de la ciutat i atendre persones que estaven en situació de vulnerabilitat per l’actual crisi sanitària. La Xarxa està conformada per 670 col·laboradors/es, dels quals més d’un 40 per cent són menors de 30 anys. Els voluntaris/es han cobert les diferents demandes de qui ha demanat suport, que en molts casos han requerit de continuïtat -s’han anat fent de manera periòdica-. L’acció més sol·licitada ha estat la compra i la distribució d’aliments, amb un 42 % de les peticions. Li ha seguit anar a la farmàcia o altres gestions vinculades a la salut, amb un 30%. També han estat nombroses les demandes que s’han fet per baixar les escombraries, així com les que han tingut a veure amb suport psicològic. Entre altres, s’han fet serveis relacionats amb les tecnologies. Atès l’estat d’alarma per la covid-19, el funcionament de la xarxa ha primat activar els menys voluntaris/es possibles i que estiguin el mínim de temps al carrer. Per això, s’han fet parelles de suport per prestar ajut en zones properes, fent el contrari del que es faria en una situació normal, on es mobilitzarien el màxim de persones. A més, la Xarxa Solidaritat Lleida ha col·laborat en diverses iniciatives, com la distribució de cartells de la xarxa en punts estratègics, el suport als restaurants que han cuinat aliments per a persones sense llar, etc. Les demandes a la Xarxa estan disminuint, però la implicació dels voluntaris/es segueix activa i el conjunt de les persones que han prestat algun servei valora el fet d’haver-se sentit útil i de veure la implicació social i el vincle que s’ha establert entre les persones.

La Paeria repartirà 1.400 mascaretes infantils

La distribució es començarà a realitzar aquesta setmana davant els centres cívics del Centre Històric, Pardinyes i Balàfia i prosseguirà dies després per la resta de barris És una donació de l’Associació de Veïns i Veïnes de Torres de Sanui, que ha mobilitzat un centenar de cosidores durant l’estat d’alarma, per elaborar material de protecció individual L’Ajuntament de Lleida repartirà al voltant de 1.400 mascaretes infantils, que han confeccionat una vintena de cosidores, que s’han anat adherint a la iniciativa de l’Associació de Veïns i Veïnes de Torres de Sanui per elaborar material de protecció individual, des que es va declarar l’estat d’alarma sanitària. La previsió que treballa la Paeria és poder iniciar el repartiment de mascaretes el pròxim dimecres, 13 de maig, davant els centres cívics del Centre Històric, Pardinyes i Balàfia, tasca en la qual participaran voluntaris de la Xarxa de Solidaritat Lleida, Protecció Civil, agents de la Guàrdia Urbana i funcionaris de la Regidoria d’Educació. La distribució es realitzarà en dues franges horàries (de 10 a 12 del migdia i de 5 a 7 de la tarda) en els tres centres: Balàfia, carrer Terrassa 1; Pardinyes, Sant Pere Claver 1, i Centre Històric, plaça de l’Ereta. També està previst continuar amb el repartiment de mascaretes infantils a la resta dels barris de la ciutat els dies següents, tret del barri de Magraners i l’Escola de la Creu del Batlle, on se n’ha fet càrrec la mateixa entitat veïnal, igual que a la Mariola, on ja s’han lliurat 300 mascaretes. Des que l’Associació de Veïns i Veïnes de Torres de Sanui va endegar la iniciativa solidària d’elaborar material de protecció personal, hi han participat un centenar de cosidores, les quals han confeccionat gairebé 9.000 unitats des que es va declarar l’estat d’alarma sanitària.

150.000 euros en Ajuts Empresarials Covid-19 de la Ciutat de Lleida i ajudes específiques per al sector turístic

La Comissió Informativa de Polítiques de Gestió de Promoció de la Ciutat es bolca en les eines de cara a la recuperació post COVID-19 38.460 € en subvencions al foment del comerç local i a la protecció de les persones consumidores En data 6 de maig, s’han presentat 5.309 ERTOS que afecten 29.981 persones treballadores, a Lleida La Comissió Informativa de Polítiques per a la Gestió de la Promoció de la Ciutat ha presentat avui diferents estratègies polítiques de les regidories de promoció econòmica i emprenedoria, d’ocupació i responsabilitat social i de consum, comerç i mercats sorgides com a resposta a la nova realitat sorgida arran de l’expansió del coronavirus. Ajuts al teixit empresarial 2020 – COVID 19, de la ciutat de Lleida i ajuts per al sector turístic Des de la Regidoria de Promoció Econòmica i Emprenedoria, s’ha informat que s’està treballant en les bases i la convocatòria específica dels Ajuts al teixit empresarial 2020 – COVID 19 en el marc de la recuperació econòmica. L’objecte d’aquestes bases i convocatòria és regular la concessió d’ajuts per impulsar la reactivació econòmica i la continuïtat de les activitats econòmiques del municipi de Lleida que es troben afectades econòmicament com a conseqüència de la situació excepcional provocada per la pandèmia de la COVID-19. L’import total dels Ajuts Empresarials Covid-19 de la Ciutat de Lleida, en aquesta convocatòria de l’any 2020, ascendeix a un total de 150.000,00 €. En aquest mateix sentit, també es treballa en concretar la dotació econòmica que permetrà convocar altres ajuts específics dirigits al sector turístic de la ciutat de Lleida. Subvencions en matèria de foment del comerç local associat i per a la protecció dels drets de les persones consumidores Amb un pressupost de 38.460 €, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Lleida també ha modificat la convocatòria de subvencions en matèria de foment del comerç local associat, així com les destinades a la protecció dels drets de les persones consumidores per crear uns criteris adaptats a la nova situació de crisi econòmica provocada per la Covid-19.

El confinament redueix a pràcticament zero els accidents de trànsit amb ferits a Lleida

Les dades de la Guàrdia Urbana constaten una disminució de delictes en gairebé tots els àmbits durant l’estat d’alarma S’han posat 21 denúncies a establiments públics i s’han produït 11 detencions de persones que no han respectat el confinament El consistori va avançar-se a adoptar mesures per la situació d'emergència abans de l'estat d'alarma amb la creació d’un òrgan de coordinació El departament de Protecció Civil ha guiat la resposta a les necessitats sorgides per l'emergència sanitària Els delictes a la ciutat Lleida s’han reduït de forma generalitzada durant l’ estat d’alarma i l’impacte del confinament ha estat molt gran en el nombre d’accidents de trànsit a la ciutat, que han baixat un 92,5% respecte al mateix període de l’any passat. L’any 2019, en les dates equivalents a la crisi sanitària de la Covid-19, es van produir 45 accidents amb ferits i aquest any, 3. Així s’ha constatat en la comissió de Polítiques de Gestió de la Seguretat i el Civisme celebrada avui, presidida pel Paer en Cap, i on s’ha presentat l’informe de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil sobre les actuacions realitzades específicament durant el període de l’estat d’alarma. “Es redueixen pràcticament a zero els accidents de trànsit amb ferits”, ha destacat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, qui ha valorat que “aquestes dades representen un exemple de pes per al model de mobilitat que volem per a la ciutat. Lleida ha de tenir una mobilitat més segura, més sostenible, més amable i l'escenari post emergència ha de sorgir, en part, dels aprenentatges positius d'aquestes setmanes”. En aquest sentit, Pueyo, ha recordat que la dimensió de la ciutat de Lleida “permet anar caminant a pràcticament tot arreu així i ho potenciarem, així com també que les bicicletes guanyin espai i seguretat a la via pública." En l’àmbit de mobilitat de l’informe es desprèn també que els accidents sense ferits es redueixen un 79,82%, l’any 2019 se’n van produir 223 i des del passat 14 de març n’han tingut lloc 45.

Arriba el material de protecció que la Paeria ha gestionat amb la ciutat de Hefei

Les 189 caixes amb mascaretes, guants i bates van sortir divendres de Xangai en valisa diplomàtica i s’han transportat avui fins a Lleida en dos camions L’alcalde, Miquel Pueyo, ha rebut el material, que permetrà completar la dotació per al personal de la Paeria, però també per a aquells col·lectius que encara no disposin de cap protecció Dos camions carregats amb les 189 caixes han arribat aquest matí al pavelló municipal de Pardinyes, amb el material de protecció personal que l’Ajuntament de Lleida ha tramitat les darreres setmanes amb les autoritats de la ciutat xinesa de Hefei. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha rebut els dos camions de l’Exèrcit que s’han encarregat de transportar el material que va arribar anit a l’aeroport de Madrid per valisa diplomàtica, a través del Consolat espanyol de Xangai. L’alcalde, que ha estat acompanyat pel subdelegat del Govern central, José Crespín, ha explicat les dificultats administratives i logístiques amb què ha topat l’Ajuntament de Lleida des de mitjans de març per fer efectiva aquesta tramesa humanitària, que ha estat possible gràcies a les gestions de les autoritats municipals de Hefei, ciutat xinesa amb la qual la Paeria manté relacions des de 1997. Miquel Pueyo ha emfatitzat aquesta col·laboració amb Hefei assenyalant que el segle XXI és el segle de les ciutats, que “són capaces de tenir capacitat, inventiva i generositat per donar-se un cop de mà”. El paer en cap ha volgut agrair la col·laboració de tots els que han ajudat a fer possible l’arribada d’aquest material de la Xina i en especial la del subdelegat José Crespín, “a l’hora de gestionar els tràmits i la logística, que evidentment és complexa”, i en què han intervingut els ministeris d’Afers Exteriors i Defensa. L’alcalde ha explicat que amb aquest material es completarà la dotació d’elements de protecció per al personal de la Paeria, però també d’aquells col·lectius de la ciutat que encara no tinguin elements de protecció.

El Ple de la Paeria aprova la modificació del pressupost municipal que permet destinar més recursos a la lluita per la Covid-19

Es prioritzaran la promoció econòmica i les accions socials, es destinaran 150.000 euros a autònoms i empreses afectats per la Covid i 70.000 euros més a aliments per a persones amb vulnerabilitat L’alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que l’Ajuntament de Lleida farà un acte memorial per totes les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri. També ha decretat el dol a la ciutat. En el marc del ple també s’ha anunciat que Lleida rebrà, el dia 2 de maig, 200 caixes de material de protecció per al personal de la Paeria provinent de la ciutat de Hefei (Xina) El ple de la Paeria ha aprovat avui la modificació del pressupost de l’Ajuntament de Lleida que permetrà adaptar les finances municipals a la situació provocada per la Covid-19. Les principals accions que comportarà la modificació dels comptes municipals van adreçades a impulsar la promoció econòmica amb 150.000 euros per a autònoms i empreses, la no-liquidació de 539.000 euros en taxes a empreses i 70.000 euros per a garantir l’alimentació de les persones amb risc de vulnerabilitat. També s’ha donat llum verda al pla econòmic i financer que l’Ajuntament de Lleida ha treballat per afrontar el futur amb garanties. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat a l’inici del ple que ha decretat el dol a la ciutat per la Covid-19 i ha recordat que des del passat 6 d’abril les banderes de la Paeria onegen a mig pal. També ha explicat que la Paeria farà un acte memorial per a totes les persones que han traspassat com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri per poder acompanyar el dol a les persones que han patit pèrdues de familiars i persones estimades. El Paer en cap també ha explicat que hi haurà un espai per a què les persones de la confessió musulmana puguin realitzar els seus enterraments. La ciutat de Lleida rebrà el proper 2 de maig material de protecció i seguretat provinent de Hefei (Xina), ciutat amb la que Lleida ha mantingut vincles durant els darrers anys, i fruit dels contactes fets per la Paeria.