Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem considera que la Llotja encara depèn massa de la injecció econòmica de la Paeria

Reclama que es millori la gestió del CNC, donat que al 2017 es va generar poc benefici El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem afirma que el Centre de Negocis i Convencions (CNC) encara depèn excessivament de l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Lleida i que la nova fórmula de gestió directa ha de millorar perquè el centre tingui viabilitat. Després de la reunió del Consell d’Administració del CNC per a l’aprovació del comptes del 2017, el conseller d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha afirmat que “si bé el Centre de Negocis ha vist minvada l’aportació de la Paeria en 300.000 euros, el seu balanç també ha baixat prop de mig miler d’euros. Veiem que la capacitat del propi centre de generar benefici és encara molt limitada i per això instem a millorar-ne la gestió, que en gran part del 2017 ja va ser directa.”  Vega també ha lamentat que la documentació s’envia als consellers amb massa poc temps per ser estudiada i, per tot plegat, ha votat en contra del comptes.  D’altra banda, el conseller d’ERC-Avancem s’ha abstingut en l’acord per a la liquidació del contracte amb l’antiga concessionària, la Llotja de Lleida S.A., per manca d’informació. Una opacitat que es fa extensiva pel que fa a la situació del solar del costat de la Llotja. Vega ha denunciat “manca d’interès del president del CNC per aclarir aquest tema”, que ha estat objecte de precs i preguntes per part d’alguns consellers i que no ha obtingut resposta.  

ERC-Avancem celebra que la Paeria comenci el camí cap a la contractació responsable com reclama des de principis de mandat

Cal concretar puntuacions i mesures de control i consensuar-les amb entitats  socials i mediambientals  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que “la Comissió per a la contractació responsable celebrada aquest dijous és un primer pas que ha de convertir la Paeria en un exemple de model de contractació pública que posa en valor les polítiques socials, mediambientals i d’innovació, malgrat es va tard”. Així ho ha afirmat el portaveu del grup, Josep Maria Baiget, que ha recordat que “ERC-Avancem ja va impulsar una declaració institucional en aquest sentit al febrer de 2016” i que ha reivindicat cada vegada que s’ha fet un plec de condicions per a la contractació municipal. Baiget apunta que per a Esquerra “el compliment de les polítiques d’igualtat és un dels requisits indispensables per a totes les empreses contractades per la Paeria” i que també “cal concretar les puntuacions a les clàusules de contractació i definir els mecanismes de control intern i extern en l’execució per garantir que se segueixen els criteris establerts.”  D’altra banda, reclama que “la Guia de contractació pública social que ara s’està treballant ha de ser debatuda i consensuada per representants dels sector social i mediambiental i s’ha de fer amb total transparència.” Per a Baiget és important que “la ciutadania tingui la certesa que la Paeria fa una contractació ètica per responsabilitat i perquè es fa amb diners públics.”  El grup municipal ERC-Avancem sempre ha defensat la compra de productes i la contractació pública de serveis d’empreses que defensin el respecte als drets laborals, els valors solidaris, la inserció laboral de persones i col·lectius amb especials dificultats d’inclusió laboral i les que estiguin en contra de l’explotació infantil, el treball forçós, la discriminació, la desigualtat social i la degradació del medi ambient, és a dir, que segueixin estàndards de responsabilitat social corporativa en els seus processos productius i operacions comercials.

ERC-Avancem reclama un procés participatiu real per consensuar el futur del Mercat del Pla

Demana que es tinguin en compte les necessitats dels veïns i veïnes del Centre Històric El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama a l’equip de govern que endegui un veritable procés participatiu per decidir els usos del Mercat del Pla, després de la rescissió del contracte de la concessionària JamStores per haver tingut l’equipament gairebé un any tancat. ERC-Avancem considera que la reunió que l’Ajuntament de Lleida ha convocat per aquest dimarts a dos quarts de vuit de la tarda a la Llotja dins la Taula de Promoció de la Ciutat no és el format adequat per consensuar el futur de l’emblemàtic edifici modernista. La regidora Núria Marín afirma que “això no és un procés participatiu i, donat que és un projecte de ciutat, hi hauria de poder participar tota la ciutadania interessada, i sobretot els veïns i veïnes del barri, i no només convidar grups municipals, entitats, associacions, restauradors i promotors.” La republicana apunta que “el Mercat del Pla s’ha d’incloure en un pla que revitalitzi el conjunt del Centre Històric per tal que sigui un barri viu i atractiu per viure, i no parc temàtic d’oci”. Per a Marín, “fa temps que la ciutat està d’esquenes al Centre Històric i hem de ser capaços de tornar a mirar cap al barri amb l’objectiu que torni a ser un eix vertebrador de la ciutat i que alhora aquest recuperi la seva identitat i funcioni amb entitat pròpia i amb els serveis necessaris per als veïns i veïnes”. ERC-Avancem defensa que l’edifici aculli un mercat de productes de proximitat i qualitat, serveis de restauració i activitats culturals, un model que funciona en altres ciutats com Barcelona, Tarragona, Sevilla, Màlaga o Madrid. També proposa que es millori l’accessibilitat a l’equipament i la mobilitat del barri.  

Els regidors d’ERC, PdeCat, Crida i Comú abandonen el saló de plens amb la notícia dels empresonaments de Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull 

Ros tomba amb el vot de qualitat la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans Els regidors d’Esquerra, PdeCat, Crida i Comú han abandonat el ple de la Paeria abans que finalitzés, en el moment que han conegut la notícia de presó per a Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull.  Abans el ple havia tombat, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Àngel Ros, la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans presentada per ERC-Avancem, PdCat, Crida i Comú, després que les votacions havien quedat empatades amb 12 vots per l’absència de dos regidors socialistes en el moment de la votació i l’abstenció de la regidora no adscrita. Cal recordar que el PSC de la Diputació es va abstenir dimecres en la mateixa moció a la Diputació de Lleida. Tampoc ha prosperat la contramoció dels presos del PSC a la Paeria, que no ha tingut el suport de cap grup municipal. Els regidors republicans i membres del CDR de Lleida han mostrat pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics durant el debat de les mocions i alguns han estat identificats per agents de la Guàrdia Urbana. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha tingut un record per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha marxat a l’exili, i la resta de processats en la causa judicial contra l’independentisme. Vega ha denunciat que “l’allunyament penitenciari és un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans” i ha demanat “el trasllat immediat dels presos polítics a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi la seva excarceració”. També ha demanat al PSC retirar la moció i “que es posi al costat de la democràcia i no del 155” i ha criticat “el cinisme del bloc del 155 quan diu que no hi ha presos polítics”. Pensions dignes i altres mocions El ple sí que ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, el PdeCat, Crida i Comú a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que ha tingut la intervenció de la Marea Pensionista.

El grup ERC-Avancem vota en contra de la liquidació del pressupost i del reconeixement de crèdit

Els 800.000 € pendents són despeses corrents previsibles i només s’ha executat el 27% de les inversions El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels expedients de liquidació del Pressupost del 2017 i de reconeixement de crèdit de les despeses efectuades l’any passat i en anys anteriors, que ascendeix a gairebé 800.000 euros, en el ple del mes de març que se celebrarà aquest divendres. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “cada any ho denunciem i cada any ens tornem a trobar el mateix. La gran majoria de les factures pendents de pagament que el govern municipal porta a reconeixent de crèdit són despeses corrents mal pressupostades: 200.000 euros de despeses postals, 250.000 euros de tractament de residus, 160.000 euros de subministraments energètics i lloguers, i 80.000 euros de divulgació.” Vega apunta que “entre les factures pendents també hi ha despeses supèrflues i innecessàries com els 4.200 euros dels allotjaments dels escortes de l’alcalde durant les vacances de Ros, entre les que destaca una factura de 3.500 euros d’un hotel de Vielha”, com ja va denunciar aquesta setmana ERC-Avancem. Pel que fa a la liquidació del Pressupost del 2017, el republicà denuncia que “els socialistes no han executat ni un 27% de les inversions previstes”, que eren de 17 milions d’euros.  

Plaques i medalles de la Paeria del 2017 Foto: Hermínia Sirvent

ERC-Avancem demana que es fixin criteris objectius per concedir medalles i plaques de la Paeria

Els republicans consideren que cal racionalitzar el nombre de reconeixements per posar-los en valor El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama que l’Ajuntament de Lleida fixi criteris clars per a la concessió de plaques i medalles de la ciutat, uns reconeixements que cada any es donen durant l’acte del pregó de la Festa Major de maig. Precisament al ple del mes de març, que se celebra aquest divendres, es votarà l’atorgament d’11 plaques a entitats i 17 medalles a persones, la majoria per mèrit cultural, esportiu, o solidari, que se sumaran a les 8 plaques i medalles aprovades el mes passat.  El president del grup, Carles Vega, explica: “podem estar d’acord en la majoria de propostes, però creiem que cal definir millor els criteris, cosa que es posa en evidència quan en aquest ple se’ns proposa concedir una placa a la solidaritat a l’associació Mujeres en Igualdad, una entitat forana i dirigida per diversos càrrecs polítics en actiu d’un mateix partit.”  Vega destaca que “a l’article 2 del Reglament d’honors i distincions només parla de ‘premiar els mereixements especials, les qualitats destacades o altres circumstàncies singulars que concorrin en els guardonats’ però amb tantes plaques i medalles sembla que es vulgui afalagar i acontentar tothom, en una operació de màrqueting polític amb quota de partit inclosa.” El republicà considera que “cal racionalitzar el nombre de reconeixements per posar-los en valor, perquè si no ho fem els estem desvirtuant.” De fet, es tracta d’un debat que ja s’ha posat sobre la taula en diverses ocasions, però no s’ha concretat cap mesura. L’any 2017 es van concedir prop de 80 reconeixements de la ciutat entre plaques i medalles.

ERC-Avancem denuncia que Ros va gastar el 2017 més de 13.000 euros en hotels per a l’escorta durant les vacances i caps de setmana de l’alcalde

Per Nadal els agents es van allotjar en un hotel de 175 euros la nit durant 10 dies El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha denunciat aquest dimarts que l’allotjament del personal de seguretat que acompanya l’alcalde Àngel Ros durant les seves vacances, ponts i caps de setmana va costar l’any 2017 un total de 13.233 euros només en hotels, dietes a part. D’aquests, 4.161 euros passaran al ple del mes de març en l’expedient de reconeixement de crèdit, ja que estan fora del pressupost. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, destaca que “entre les factures dels allotjaments de l’escorta de l’alcalde, 36 en total, hi ha una de les vacances de Nadal en un hotel de luxe de Vielha que costa 175 euros l’habitació cada nit, i ascendeix a 3.504 euros, mentre que una altra factura de les vacances d’estiu en un hotel de Cambrils és de 3.204 euros.”  El president republicà ha recriminat a Ros que s’emporti de vacances dos policies locals per fer-li d’escorta i ha explicat que per fer aquesta tasca hi ha assignats cinc agents del cos. “Aquestes xifres només corresponen a l’allotjament, de manera que faltaria sumar-hi les dietes i els costos de desplaçament”, ha apuntat Vega. En concret, durant les vacances de Nadal l’alcalde va marxar del 24 de desembre al 3 de gener a Vielha i del 2 d’agost al 3 de setembre va anar a Cambrils, dos municipis on té residència. Vega considera que es tracta d’un “malbaratament de diners públics” i acusa a Ros de “manca de contenció, abús de despeses supèrflues i poc rigor pressupostari”. A més, destaca que “no compleix la Llei d’Hisendes Locals, el Cartipàs municipal ni la moció de reprovació del 2016, ja que no es poden pagar factures que no tinguin pressupost.”  

Aprovada per unanimitat la proposta d’ERC-Avancem perquè la Paeria faci un pla estratègic respectuós amb les cigonyes i els seus nius 

Els republicans també demanen que s’inclogui el vol de les cigonyes al Catàleg de Béns Protegits La Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de març ha aprovat, amb tots els grups municipals a favor, la proposta de resolució presentada per Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem perquè l’Ajuntament de Lleida elabori un pla estratègic d’actuació respectuós amb les cigonyes amb col·laboració amb l’Agenda 21. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, explica que “l’objectiu del pla és gestionar la possible instal·lació de nius de cigonya en edificis i altres espais de la ciutat -arran la retirada de 25 nius de la teulada de la Catedral en els últims anys- garantint el benestar de les aus.” Baiget adverteix que “és molt probable que el mig centenar de cigonyes que usaven els nius de la Catedral per als seu processos de reproducció els tornin a reubicar en zones properes degut al seu instint territorial.” Per això la proposta d’ERC-Avancem per al pla inclou “fer una diagnosi del nombre de cigonyes que hi ha a Lleida i establir un protocol d’actuació que previngui una estratègia d’atenció als possibles nius que es puguin instal·lar en diferents indrets, a més de disposar d’alguns nius artificials en diferents zones de la ciutat”. Les cigonyes són una espècie protegida a Catalunya i Europa, i unes aus emblemàtiques de la ciutat i la plana de Lleida. En aquest sentit, ERC-Avancem també ha proposat incloure el vol de les cigonyes al Catàleg de Béns Protegits Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Lleida.  

Moció per instar la Paeria a demanar la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els drets humans

Els grups municipals ERC-Avancem, PDeCAT, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida insten l’Ajuntament de Lleida a expressar el seu rebuig a la decisió de mantenir en presó preventiva el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i a reclamar la seva posada en llibertat de forma immediata. Els grups presenten una moció conjunta per al ple de març en què també insten la Paeria a demanar el trasllat immediat dels quatre presos polítics catalans, com també de tots els altres presos polítics, a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi l’excarceració i per raons d’humanitat, i a considerar l’allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans. La moció proposa que el ple expressi la seva solidaritat amb les famílies de les persones empresonades i proporcioni, si és el cas, el suport emocional i psicològic que necessitin. D’altra banda, reclama que es consideri que l’aplicació d’aquesta mesura cautelar de presó preventiva dificulta la normalització de la situació política a Catalunya. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, mentre que el vicepresident Junqueras i el conseller Forn són a la presó d’Estremera des del 2 de novembre, totes dues situades a uns 600 quilòmetres de distància de Catalunya, on hi tenen els seus domicilis, famílies i vincles afectius. Cal recordar que tots quatre han actuat sempre de manera pacífica i que Junqueras i Sànchez són diputats electes del Parlament de Catalunya. Els grups que impulsen la moció han exigit reiteradament la posada en llibertat dels presos polítics i han denunciat la manifesta irregularitat i il·legalitat, posada de manifest per reputats juristes i jutges, de la presó preventiva imposada, una mesura excepcional segons incomptables pronunciaments jurisprudencials.