Lleida

Totes les notícies


El grup ERC-Avancem demana mesures de seguretat a la cruïlla de l’avinguda de Tortosa amb Baró de Maials

Els republicans adverteixen que és un perill per als vianants, sobretot infants i joves El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria reclamarà a la propera Comissió Informativa de Gestió dels recursos, la seguretat pública i l’organització municipal que es prenguin les mesures necessàries per preservar la seguretat dels vianants a la cruïlla de l’avinguda de Tortosa amb el carrer de Baró de Maials, al barri de Pardinyes, ja que constantment s’hi viuen moments de perill. El president del grup, Carles Vega, alerta que en aquesta cruïlla “la cadència en la relació entre semàfors per a vehicles i semàfors per a vianants produeix un lapse de temps massa curt entre el canvi verd-ambre-roig per als vehicles i verd-roig per a vianants, sobretot pel que afecta els vianants que han de travessar pel pas zebra a l’extrem del pont popularment conegut com a pont de Pardinyes.” Vega destaca que aquesta circumstància fa especialment perillós el pas de vianants de la part més pròxima a l’edifici de la Llotja cap a la més pròxima al pavelló esportiu, ja que “els cotxes provinents del carrer Baró de Maials, en veure que el semàfor canvia a color ambre, acceleren i arriben a alta velocitat davant aquest pas de vianants del pont” i recorda que es tracta d’un indret molt freqüentat per infants i joves que es dirigeixen a l’escola Riu Segre o al pavelló esportiu. Entre les mesures, es proposa “que es revisi la regulació semafòrica existent i que, si és necessari, s’estudiï també la possibilitat d’instal·lar-hi algun element de control de velocitat o de pas de vehicles per reforçar la seguretat viària”.

ERC-Avancem insisteix al govern de la Paeria perquè restitueixi la dignitat dels funcionaris municipals víctimes del franquisme

Lamenta que no es compleixi la proposta aprovada pel ple al juliol El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem insta la Paeria a restituir la dignitat de totes aquelles persones funcionàries municipals que van ser víctimes del franquisme, tal com es va aprovar al ple de l’Estat de la Ciutat el passat mes de juliol fruit d’una proposta dels republicans. La regidora Núria Marín lamenta que “més de mig any després que la proposta prosperés amb els vots favorables de tots els grups municipals -a excepció del PP, que es va abstenir- no tenim notícies que l’Ajuntament de Lleida hagi fet res, fet que demostra l’interès del govern municipal per la restitució de la memòria històrica i la dignificació de les víctimes de la repressió”. El ple va aprovar iniciar els tràmits per a l’elaboració d’un treball de recerca que ajudi a identificar totes aquelles persones funcionàries que van patir la repressió franquista, restituir la dignitat d’aquests treballadors públics i donar compte de les mesures preses per al rescabalament de la memòria a les famílies de les víctimes. Marín recorda que “a l’arxiu municipal resten encara sense modificar tots els expedients dels funcionaris públics depurats pel franquisme” i afirma que el fet que la Llei d’Amnistia espanyola segueix vigent i emparant la impunitat dels crims de la dictadura franquista “suposa una perversió de la democràcia, un greuge i una agressió a les famílies de totes aquelles persones represaliades, especialment les qui eren funcionàries municipals en temps de la República”.

El grup ERC-Avancem reclama a Ros que contesti totes les decisions i recomanacions del Síndic

Els republicans denuncien que l’any 2016 el grau de resposta del govern va ser del 0% El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem insta el govern de la Paeria a respondre el 100% de les decisions del Síndic de Greuges Municipal i a fer cas de les recomanacions d’aquest òrgan que té per objectiu vetllar pels drets de la ciutadania. En la Memòria del 2016, el Síndic afirma que no ha obtingut cap resposta de la Junta de Govern Local, malgrat només els va transmetre dues decisions respecte dues queixes ciutadanes. Segons la Memòria de 2015, el grau de resposta de l’equip de govern a les decisions o recomanacions del Síndic només va ser del 57%. ERC-Avancem lamenta la manca de resposta de l’executiu de Ros cap a la Sindicatura i adverteix que això pot provocar indefensió de la ciutadania respecte l’administració municipal. A més, considera que, amb aquesta manera d’actuar, el govern municipal demostra poc respecte a la figura del Síndic i al seu servei públic.  Pel que fa al contingut de les queixes, la manca de resposta de l’Ajuntament també és el motiu de moltes reclamacions fetes per la ciutadania. Entre elles, destaca la d’un veí que es queixa per la manca de contesta d’Alcaldia “d’un escrit relatiu al seu acomiadament de l’empresa CLANSER per no abonar un 5% al partit socialista.” També consten nombrosos problemes per donar-se de baixa del padró o donar de baixa un arrendatari, així com queixes referides a l’abastiment d’aigua, els impostos municipals i sancions. ERC-Avancem ha registrat una quinzena de preguntes a la Sindicatura per tal de fer seguiment de les reclamacions de la ciutadania i les gestions del Síndic durant el 2015 i 2016, que es debatran al proper ple municipal.

El ple de la Paeria aprova la moció d’ERC-Avancem contra la reclamació de l’IVA a institucions culturals i la CCMA

PP i C’s han votat contra la moció i el PSC s’ha abstingut en part El ple de la Paeria ha aprovat la moció del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem que insta el Ministeri d’Hisenda a aturar l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics com a conseqüència de la reclamació de l’IVA. Només el PP i C’s hi ha votat en contra. El PSC s’ha abstingut en la meitat de la moció. La regidora Núria Marín ha assegurat que “el ministre Montoro aplica una lògica únicament recaptatòria a curt termini, sense preveure o ignorant la incidència econòmica sobre el sector, per exemple en termes de destrucció d’ocupació, i obviant o menystenint la tasca promotora del sector audiovisual a Catalunya per part de TV3, que produeix sèries i pel·lícules, no només en català.” Marín ha lamentat que “el tracte del Ministeri d’Hisenda ha estat molt diferent quan es tracta d’entitats culturals vinculades a l’Estat i també amb els mitjans públics de comunicació estatals i, per tant, entenem que tècnicament és viable aturar aquestes liquidacions, més encara quan la Llei ja ha estat modificada per evitar la tributació d’aquestes subvencions”. D’altra banda, ERC-Avancem ha votat a favor de les mocions per una mobilitat més sostenible; i la moció per a la creació d’una bústia ètica de denúncia de la corrupció; que no han tirat endavant. El grup republicà també ha votat a favor de la moció per a la reurbanització del Polígon Industrial El Segre i la millora de la seguretat; la moció per a l’adhesió al Manifest de Som Escola i de suport a la consolidació, protecció i millora del model educatiu català i de la seva aportació als valors democràtics i a la cohesió social; la moció per exigir a la Generalitat l’abonament de l’import en relació al finançament de les escoles bressol municipals; i en part, a la moció per donar una resposta efectiva als episodis d’epidèmia gripal; aprovades pel ple.

ERC-Avancem denuncia que la Paeria pagarà prop de 50.000 euros extres de lloguer per emmagatzemar obres del Morera 

S’han de sumar als 4’7 M del projecte i als 250.000 euros anuals pel lloguer d’oficines a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a Lleida denuncia que el Museu d’Art Jaume Morera tindrà un nou sobrecost, de 48.400 euros com a mínim, pel lloguer d’un local propietat del Bisbat de Lleida per a emmagatzemar fons artístics i documentals del museu, segons es desprèn d’un decret d’alcaldia del 19 de desembre del 2017. En concret, es tracta de la planta baixa del número 6 del carrer Sant Crist, dotat de mobiliari que va ser finançat per la Paeria i que s’havia utilitzat per custodiar la col·lecció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. El contracte d’arrendament és per 3 anys, fins al 31 de desembre de 2020 i amb possibilitat de pròrrogues per períodes d’un any cadascuna, fins un màxim total de 20 anys. En el decret, signat per la tinent d’alcalde Montse Mínguez, s’especifica que la Paeria pagarà al Bisbat 12.100 euros cada any -el 2018, 2019 i 2020- i la mateixa quantitat pel 2017, malgrat el contracte se signa el 20 de desembre. ERC-Avancem destaca que aquest sobrecost s’ha de sumar als prop de 250.000 euros anuals que, com va denunciar el grup a finals del 2017, costarà a la Paeria el lloguer d’oficines a Mercolleida per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència, on es farà el museu. El president del grup municipal, Carles Vega, lamenta que ‘cada mes coneixem un nou sobrecost del museu, tots amagats entre decrets d’alcaldia, cosa que demostra que l’equipament costarà més dels 4’7 milions del projecte, l’única xifra que l’equip de govern ha dit públicament.’ A més, es queixa que ‘la manca de transparència de l’executiu és total, ja que són despeses que s’autoritzen via decret’. Recorda que, a més, “quan es va presentar el projecte del Museu Morera ja es va dir que a l’Audiència no hi havia espai suficient per a tot els fons museístic, per tant, la necessitat d’un magatzem extern es perpetuarà en el temps”.

El grup ERC-Avancem preguntarà al ple sobre les conseqüències de la rescissió del contracte al Mercat del Pla

Els republicans lamenten la inacció del govern per haver permès que hagi estat tancat 10 mesos El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demanarà al ple que Ros aclareixi què suposarà per a l’Ajuntament de Lleida i el Centre Històric la rescissió del contracte de l’empresa concessionària del Mercat del Pla, JamStores, que va guanyar el concurs públic l’estiu del 2013 per explotar i gestionar l’edifici durant 25 anys i va instal·lar-hi un mercat de moda de marques efímeres i un oulet de roba. També demana al govern municipal una còpia de l’informe jurídic sobre la rescissió del contracte que, segons va anunciar el tinent d’alcalde Rafael Peris, havia d’estar enllestit ahir dilluns. ERC-Avancem vol saber si l’empresa estava al corrent de pagament dels cànons corresponents i si la rescissió del contracte suposarà alguna indemnització. A més, preguntarà si està prevista alguna penalització a la concessionària per haver tingut el Mercat del Pla deu mesos tancat. El grup lamenta la inacció de l’equip de govern, que ha permès l’aturada de l’activitat durant gairebé un any i critica que hagi estat l’empresa la que hagi hagut de rescindir el contracte. D’altra banda, reclama que la nova licitació de l’equipament tingui en compte les necessitats reals dels veïns del Centre Històric i serveixi per dinamitzar el barri, uns objectius que no s’han complert amb el projecte Districte Mercat del Pla del govern. En aquest sentit, defensa que aquest edifici modernista tan emblemàtic es reconverteixi en un espai de comercialització de productes de proximitat i qualitat, amb serveis de restauració i activitats culturals, un model que funciona en altres ciutats com Barcelona, Sevilla, Màlaga o Madrid.  

Moció d’ERC-Avancem per aturar la reclamació de l’IVA a mitjans de comunicació públics i museus

Els republicans adverteixen que posa en risc la tasca de TV3 i Catalunya Ràdio i la indústria audiovisual El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presenta una moció al proper ple de la Paeria instant-la a demanar al Ministeri d’Hisenda que aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics com a conseqüència de la reclamació de l’IVA, ja que suposa un risc per al seu futur. La reclamació és fruit de l’afany recaptatori de Montoro i d’una interpretació forçada de la Llei de l’IVA, exigint que el sector cultural i els mitjans de comunicació públics abonin a l’Estat l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que són subvencions vinculades al preu del producte. En aquest sentit, ERC-Avancem exigeix al ministre que centri els esforços de la Hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural. Així mateix, demana a la Paeria que treballi conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i amb les entitats afectades en la defensa del sector cultural i del sector audiovisual de Catalunya. Per últim, exigeix l’aixecament immediat de la intervenció de les finances de la Generalitat a càrrec del Govern espanyol.  Durant la recent tramitació al Congrés de la Llei de contractes del sector públic per introduir esmenes que modifiquen l’articulat de la Llei de l’IVA, Esquerra Republicana va presentar una esmena per evitar precisament aquesta interpretació forçada que realitza el Ministeri d’Hisenda. L’esmena va ser aprovada i tindrà efectes amb l’entrada en vigor de la Llei de contractes del sector públic, al mes de març del 2018. Ara bé, el Ministeri d’Hisenda insisteix en aplicar la seva interpretació als exercicis que van de l’any 2012 al 2017, obligant a entitats culturals i a mitjans de comunicació públics a fer efectiu el pagament de grans quantitats de diners.

ERC-Avancem demana que es convoqui el Consorci de persones sense llar

Els republicans denuncien manca d’informació i reclamaran al ple aclariments sobre el cost i l’origen dels diners que s’invertiran a l’alberg El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat la convocatòria del Consorci de persones sense llar i ha tornat a denunciar opacitat de l’equip de govern respecte la decisió de fer finalment l’alberg a l’antic Convent de les Josefines, del qual es va firmar ahir el compromís de compra-venda. Els republicans denuncien que no s’ha informat al Consorci de persones sense llar del canvi d’ubicació de l’alberg, que inicialment s’havia de fer a l’edifici del pare Coll, i que els grups municipals ho van saber pels mitjans de comunicació. A més, demanaran al ple que Ros aclareixi amb quins diners comprarà l’edifici la Paeria, ja que la informació facilitada a la Comissió de les Persones celebrada aquest dijous es contradiu amb les explicacions de l’alcalde als mitjans de comunicació dimarts. En aquest sentit, Ros va anunciar que l’herència d’1 milió d’euros que una ciutadana va donar a l’Ajuntament es destinarien a la rehabilitació del convent, mentre que Rodamilans va explicar que servirien per comprar l’edifici.  ERC-Avancem considera positiu fer l’alberg al Convent de les Josefines, situat al carrer Acadèmia, donat que sempre ha defensat que no s’havien de concentrar més serveis socials al Centre Històric, però continua reclamant que la gestió sigui municipal i no en mans d’entitats religioses.

ERC-Avancem insta Ros a resoldre la situació de la concessió de la zona blava

Els republicans denuncien que les màquines expenedores de tiquets estan contínuament espatllades El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a l’Ajuntament de Lleida torna a denunciar que nombroses màquines de la zona blava estan fora de servei o no accepten el pagament amb targetes de crèdit, unes avaries que es repeteixen reiteradament, de manera que s'ofereix un servei pèssim a la ciutadania. En aquest sentit, lamenta la manca de manteniment del servei i insta l’equip de govern a resoldre urgentment la situació de la concessió d’aparcament de vehicles. Els republicans han comprovat aquesta setmana que hi ha hagut fins a cinc màquines espatllades alhora en la mateixa àrea del Centre Històric. El grup denuncia que actualment el contracte de concessió no està en vigència i recorda que a finals d’any l’alcalde va anunciar que es faria una nova licitació, després que es fes enrere sobre l’Acord de Pressupost del 2016 signat amb Esquerra per remunicipalitzar la zona blava. Els republicans continuen defensant que trencar amb el model de concessió privada i passar a una gestió directa de la Paeria és la millor opció per garantir un servei de qualitat a la ciutadania, a més de ser beneficiós per a les arques municipals i per als treballadors del servei. Tanmateix, davant la negativa de Ros a tirar endavant la remunicipalització promesa, ERC exigeix posar fi a la situació de provisionalitat que hi ha des de que va acabar la vigència del contracte amb l’empresa concessionària, al setembre del 2016.