Lleida

Totes les notícies


Universitat de Lleida

​ERC demana un nou Projecte Educatiu per Lleida 

Els republicans insten a l’equip de Govern a redactar aquest nou projecte amb el màxim de consens polític, econòmic i social possible i fixant la tardor de 2018 com a data límit de la seva presentació El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria insta a l’equip de Govern a redactar, sota la coordinació de la Regidoria d’Educació, un nou Projecte Educatiu de Ciutat. Els republicans presentaran al Ple extraordinari de l’Estat de la ciutat del proper dimarts una Proposta de Resolució (PR) en la que també demanaran iniciar un procés participatiu “al més ampli i transversal possible” per a la redacció d’aquest nou projecte, establint un calendari que permeti la seva redacció i aprovació definitiva fixant la tardor de 2018 com a límit de la seva presentació.  Carles Vega, President del Grup Municipal recorda que la Paeria va signar la Carta de Ciutats Educadores l’any 1990 i Lleida forma part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) des d’aquell mateix any. A més, el gener de 2016, Lleida fou escollida Ciutat Coordinadora de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores per un període de dos anys. “Aquestes dos circumstàncies exigeixen del nostre ajuntament que posi totes les condicions perquè Lleida funcioni, de forma rigorosa i eficient, com a agent educatiu permanent, plural i polièdric, capaç de contrarestar els factors deseducatius, tal com ho defineix la pròpia Carta de Ciutats Educadores”, explica el regidor.  Segons Vega la base de l’educació va més enllà de l’escola, i les persones estem permanentment en disposició de donar i rebre impulsos educatius capaços de proporcionar-nos tot allò que necessitem per seguir un bon procés de maduració. “Per tant, l’educació s’entén com un repte per al conjunt de la ciutat”, apunta Vega.  El regidor considera que per tal d’orientar aquest procés col·lectiu i de ciutat, cal saber quins són els objectius educatius, quines les línies prioritàries i quins els procediments per assolir-ho.

Campament gitanos N2

ERC exigeix un pis d’emergència per la família gitana del campament en l’antiga N2

Els republicans demanen a l’ajuntament que els cedeixi una vivenda digna mentre no es signa el conveni interdepartamental amb la Generalitat El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria exigeix a l’equip de Govern un pis d’emergència per la família amb un nadó que viu en el campament gitano situat a l’antiga N2. Núria Marín, regidora d’ERC a la Paeria recorda que en aquest campament hi viuen 12 persones en condicions infrahumanes i demana a Ros que les col·loqui en una vivenda digna mentre no es signa el conveni amb la Generalitat.   Recordem que ERC va visitar aquest campament fa unes setmanes i va exigir a la Paeria que busqués amb la generalitat i la resta de grups una solució global que inclogués un pis en lloguer social i també l’aplicació d’un programa que abordés temes tant importats com la inserció social, la inserció laboral i l’escolarització. D’altra banda Marín, en la reunió d’avui  de la Comissió Informativa de les Polítiques de drets i Serveis a les Persones, lamenta que no s’hagin aplicat tots els acords adquirits l’any passat en el Pla de temporers i recorda que ERC ja va advertir l’any passat sobre l'estat de l'equipament de Santa Teresa. “Si s’hagués fet cas l’any passat dels nostres advertiments enguany no ens trobaríem amb un Pla de temporers improvisat a Santa Clara”, afirma la Regidora. Ampliació L5 Josep Maria Baiget, portaveu del grup ERC-Avancem a la Paeria lamenta que no s’hagi augmentat en nombre de busos el recorregut de l'L5 del servei de bus urbà que passa per Cappont. El republicà considera que el què ha fet l’ajuntament és un “pedaç” ja que augmenta el trajecte amb el mateix nombre de busos i per tant augmenta també el temps d’espera. “La L-5 passarà  d'una freqüència de pas de 14 – 15 minuts a 18 minuts o més de temps d'espera. Tot el que passa de 10 minuts és pèrdua  de competitivitat. Ja teníem un quart d'hora  d'espera i amb aquesta modificació anem a més.

Santa Cecília

ERC exigeix a Ros que compleixi amb els acords del Ple i no enderroqui Santa Cecilia

Els republicans creuen que el perímetre de protecció que el consistori ha instal·lat és la avantsala als enderrocs i temen que no és respecti la moció aprovada el passat Ple El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria exigeix a Ros que compleixi amb la Moció presentada per l'Associació ‘Memorandum’ i aprovada el passat Ple en la que insta al Govern a derogar el decret de ruïna de Santa Cecília i aturar-ne l’enderroc previst. Els republicans es malfien de les actuacions de l'equip de govern, ja que "el perímetre de protecció que ha instal·lat l’ajuntament sembla una preparació prèvia als enderrocs i ens temem que l 'equip de govern esgoti els dos mesos que donava la moció sense iniciar el projecte de rehabilitació, agreujant el deteriorament, la qual cosa ens fa l'efecte que respon més a maniobres dilatòries que a temes de seguretat", diu Núria Marín, regidora d’ERC-Avancem a la Paeria. La regidora explica que els veïns afectats temen trobar-se els camions d’enderroc qualsevol dia al cementiri i exigeix a Ros “que no tiri pel dret com ens té acostumats i respecti la voluntat del Ple, que en aquest cas és la de preservar el nostre patrimoni”, diu Marín.   D’altra banda, la regidora recordarà demà a la Comissió Informativa de les Polítiques de drets i Serveis a les Persones els advertiments sobre l'estat de l'equipament de Santa Teresa, que va fer la regidora a la presentació del Pla per a temporers d'aquesta campanya i que s'han confirmat. "Enguany ens trobem que tanquen Santa Teresa degut al mal estat de conservació i per sortir del pas instal·len dutxes mòbils al pati de Santa Clara”, explica Marín. La regidora recorda que si s’hagués fet cas de les seves recomanacions enguany Santa Teresa estaria ara en condicions, “i les persones temporeres no s’haurien de dutxar en patis a l’exterior amb dutxes mòbils, cosa que no creiem sigui el més recomanable per la seva salut”.   La regidora republicana també demanarà al Govern municipal que trobi un equipament de gestió pública i municipal per atendre d’urgència a les dones maltractades.

Horta de Lleida

ERC considera ‘populista i injusta’ la mesura d’aplicar bonificacions en l’IBI en els elements de nova regulació de les finques rústiques de l’Horta de Lleida

Els republicans no entenen perquè s’ha de bonificar a aquells veïns els quals regularitzen per primera vegada i no als qui ja ho tenien tot regularitzat El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria rebutja la proposta que està estudiant el Govern de la Paeria d’aplicar bonificacions en l’impost de l’IBI en aquells elements de les finques rústiques de l’Horta de Lleida que ara tenen valor cadastral i antigament no en tenien. Els republicans  titllen la mesura de ‘populista i injusta’ i consideren que l’opció de rebaixar el tipus impositiu continua essent la millor opció ja que en surten beneficiats tan els que ho tenien regularitzat com aquells que regularitzen per primera vegada. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, considera la mesura de populista, ‘perquè les bonificacions no són indefinides, és una manera de calmar ara les aigües, però tard o d’hora els veïns hauran de pagar l’import complert de la regularització tant bon punt es retirin aquestes bonificacions’, diu Baiget. El regidor tampoc entén perquè s’han de bonificar a aquells veïns que regularitzen per primera vegada i no als que sempre han tingut el valor cadastral de les seves finques al dia. ‘Ens trobem que hi haurà veïns que han estat gaudint durant anys d’elements que pagaran ara per primera vegada i a sobre se’ls bonifica i als qui sempre han tingut les finques regularitzades no se’ls aplica cap reducció”, lamenta Baiget El regidor continua apostant per la mesura de reduir el tipus impositiu, “aquesta mesura està funcionant molt bé en municipis com Alcarràs ja que beneficia amb una reducció de l’IBI als qui ho tenen tot al corrent i augmenta ‘de forma justa’ els impostos a aquells que regularitzen per primera vegada”, diu Baiget. Amb la reducció del tipus impositiu el consistori continuaria ingressant el mateix “i no donaria mostres d’afany recaptatori com sembla ara”. Els republicans continuen pensant que el consistori hauria de fer d’intermediari en aquest procés de regularització i ajudar als veïns a confirmar que les inspeccions són les correctes i que les revisions s’ajusten a la realitat de les construccions.

Horta de Lleida

ERC aposta per una regularització cadastral de l’Horta basada en la ‘justícia social’

Els republicans creuen que si no s’augmenta la recaptació i es redueix el tipus impositiu rústic, les persones que tenen regularitzades les seves finques gaudiran d’una rebaixa d’impostos i les que no, pagaran ‘justament’ pel que els hi pertoca El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria aposta per no incrementar la recaptació pel que fa a la regularització cadastral de l’Horta mitjançant la rebaixa del tipus impositiu en sòl rústic. Amb aquesta metodologia els republicans proposen una regularització cadastral basada en la ‘justícia social’, de manera què els que tenen les finques regularitzades al dia es veurien premiats amb una rebaixa de l’IBI de l’entorn del 18 per cent i als qui regularitzaran les  propietats per primera vegada pagaran un augment d’impostos just. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, explica que aquest model ‘just’ de regularització cadastral ja s’aplica a altres municipis com Alcarràs, amb uns resultats molt positius. “Es evident que tothom ha de pagar pel que té, però d’una manera justa. Si el consistori no incrementa la recaptació, podrem aplicar a les ordenances una rebaixa del tipus impositiu rústic, per tant, qui tingui les finques regularitzades al cadastre gaudirà d’una rebaixa d’impostos, i el que regularitza ara pagarà pel que li toca, però serà un augment d’impostos socialment just”,apunta Baiget. Els republicans exigeixen al consistori que faci d’intermediari en aquest procés de regularització i ajudi als veïns a confirmar que les inspeccions són les correctes i que les revisions s’ajusten a la realitat de les construccions. El grup municipal exposarà aquesta proposta de regularització cadastral en la propera Comissió de l’Horta que tindrà lloc dilluns vinent al matí.

Biloba

ERC demana més responsabilitat a l’hora de vetllar per la seguretat del jovent durant les hores d’oci nocturn

Els republicans exigeixen que es doni resposta a la inseguretat jurídica que tenen els dos locals d’oci nocturn, The Hill i Biloba, arran de la no admissió a tràmit per part del govern de la paeria del PAU (Pla d’Autoprotecció) El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria ha preguntat avui a Felix Larrossa, Regidor de Promoció i gestió de l’hàbitat urbà i rural i la sostenibilitat, i Sara Mestres, Regidora de Seguretat ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, sobre la legalitat de les instal·lacions de lleure i oci nocturn de The Hill i Biloba. Als republicans els preocupa que el Biloba no compleixi amb la normativa vigent pel que fa a la mobilitat, seguretat ciutadana i contaminació acústica. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, explica que aquesta compareixença a la Comissió de Transparència respon “a la voluntat de garantir el compliment de la normativa, evitar favoritismes entre empreses del mateix sector i sobretot vetllar per la seguretat i qualitat del servei dels usuaris de les instal·lacions de lleure nocturn”, diu Baiget. El republicà es preocupa dels possibles efectes colaterals que aquest tipus d’instal·lacions poden comportar als veïns “com seria el ‘Botellón’, la contaminació acústica en altes hores de la nit i la lumínica” i es pregunta si les mesures que requerides per l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) al Biloba pel que fa a parades de taxi i línies d’autobús urbà estan ja implementades. “Desconeixem si hi ha parada de taxi en aquests locals, quants busos hi van i en quina freqüència. Sap Fèlix Larrosa que quan tanca el Biloba hi ha baralles per agafar els taxis?”, apunta el regidor. Els republicans exigeixen que El Pla de Mobilitat hauria de garantir el transport públic en forma d’autobús per evitar aglomeracions al tancament del Biloba. Baiget també ha preguntat a Sara Mestres sobre la seguretat de les persones que assisteixen de nit a quests locals, exigint el compliment del Pla d’Actuació per part de la Guardia Urbana, i ha recordat a la regidora que un veí de La Bordeta va denunciar ara fa uns dies l’alt soroll del Biloba què no deixava dormir als veïns.

Gran Gardeny

ERC reclama el compliment dels acords per protegir el comerç

Els republicans demanen al Govern de la Paeria que estudiï si Lleida té prou capacitat de negoci per acollir les quatre superfícies comercials previstes sense que aquestes perjudiquin al comerç local i de proximitat El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, reclama a l’equip de Govern que activi la redacció del Pla Estratègic Comercial, que hauria d’incloure mesures de protecció i potenciació del comerç local de Lleida en les seves diferents formes i possibilitats. Els republicans, després de les notícies publicades recentment sobre diversos projectes d’àrees comercials, es pregunten si Ros té clar si Lleida pot assumir quatre grans centres comercials (Torre Salses, Gran Gardeny, Nova àrea de Carrefour i Pla de l’Estació) sense que en surti perjudicat el comerç de proximitat. En aquest sentit, cal recordar que, a finals de juny de l’any passat, es va arribar a un acord de col·laboració amb la Cambra de Comerç de Lleida, la Fecom, Pimec-Comerç  i la Federació d’Hostaleria de Lleida, pel qual l’Ajuntament col·laboraria econòmicament i tindria (segons paraules del propi Ros) “un paper molt important” en la realització d’un estudi sobre l’impacte social de la implantació a Lleida de noves superfícies comercials i en l’elaboració d’un pla estratègic comercial. Com va constatar en el darrer ple municipal Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem, “cap de les dos coses s’han fet hores d’ara, però no ens estranya, acostumats com estem a la inacció i la falta d’iniciativa comercial de Ros i del seu regidor de comerç, Rafel Peris” Per aquest motiu, el portaveu republicà exigeix a Ros que reactivi la redacció del Pla Estratègic Comercial, de la mà de les principals entitats, i que ho faci tenint en compte la capacitat de negoci que pot assumir la ciutat. “L’equip de Govern de la Paeria ha d’oferir a Cambra de Comerç, Fecom i Federació d’Hosteleria la col·laboració promesa, tant per l’estudi comercial com pel Pla Estratègic Comercial.

Bus xafant  linea contínua

ERC reclama millores urbanístiques a Ciutat Jardí

Arran d’una queixa presentada pels veïns, els Republicans han registrat una Proposta de Resolució en la qual demanen actuacions diverses als carrers Del Monestir d’Avinganya, Del Monestir de Vallbona i Del Monestir de les Franqueses El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, ha registrat avui una proposta de resolució en la què reclama actuacions diverses als carrers Del Monestir d’Avinganya, Del Monestir de Vallbona i Del Monestir de les Franqueses i també a la carretera N240. Els Republicans, després de rebre queixes del veïnatge degut al mal estat d’alguns indrets del barri, han decidit presentar aquesta proposta ja que consideren millora la qualitat de la mobilitat de les persones de Ciutat Jardí. Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, explica que entre les propostes presentades (Adjunta Proposta de Resolució al correu) els veïns donen especial importància a la instal·lació d’una nova parada pel bus en la banda dreta de la N240 direcció Alpicat, a la mateixa alçada aproximadament que hi és en l’altre costat de la carretera. Baiget explica que aquesta és una antiga vindicació veïnal, “ens diuen que no la posen degut a la pèrdua de velocitat comercial que suposa, però resulta que la següent parada és final de recorregut i també s’ha d’esperar la majoria de les vegades per regularització línia, per tant aquesta pèrdua de temps és inexistent”, apunta el regidor. Baiget denuncia també que en la realització del canvi de sentit que realitza el bus s’observa que aquest ha de trepitjar la línia contínua, “cosa que pot generar algun problema de tipus jurídic, si hi ha cap accident, per tant, cal revisar i adequar la senyalització a la maniobra”. Entre les altres propostes presentades, els veïns també demanen que es repari  el ferm en mal estat d’aquestes vies, la neteja dels carrers per tal d’eliminar tota la vegetació arbustiva, que es replantin tots els escocells on no hi ha arbres i canvis en la senyalització per millorar la seguretat en alguns trams de les vies.

La Llotja de Lleida

El grup municipal d’ERC demana la dimissió de Rafel Peris

Els republicans consideren que Conseller Delegat del CNC ha actuat de forma deslleial ocultant informació a la resta de consellers pel que fa al compliment del contracte de venda del solar annex a la Llotja.  El grup municipal d’ERC-Avancem demana la dimissió de Rafel Peris, Conseller Delegat del Centre de Negocis i Convencions (CNC), per haver ocultat informació pel que fa al compliment del contracte de venda del solar annex a la Llotja. Els republicans consideren que ‘s’ha actuat de forma deslleial’, per amagar informació conforme s’estava negociant la presentació del projecte de construcció de les torres sobre el mateix solar i per actuar ‘d’una forma que sembla que vulgui beneficiar més a l'altra part que al propi Centre de Negocis’. Carles Vega, president del grup, ha demanat avui que s’impugnin els acords presos en el darrer consell del CNC, ja que considera que aquests es van prendre ‘sota unes circumstàncies que no s’acosten a la realitat, ja que la resta de Consellers no estàvem avisats de la realitat del projecte’. Vega també ha sol·licitat que el Col·legi d’Arquitectes de Lleida emeti un informe que dictamini ‘si hi ha canvis substancials’del projecte inicial presentat pels promotors actuals de les Torres de la Llotja, ‘cosa que se’ns va dir que ja estava visat pel Col·legi d’Arquitectes i no és pas veritat, per tant és un altre punt en el qual també ens van mentir’, lamenta Vega.   Finalment el republicà  ha exigit que es compleixin els terminis d’execució que contempla el contracte, ‘cal que es respecti l’obligació que l’obra començarà màxim en un any i que la construcció de les dues torres no durarà més de tres anys. D’aquesta manera, ens assegurem que no es tracta d’una maniobra de distracció per no haver de retornar el solar al CNC”. Carles Vega ha fet aquestes declaracions avui després de la reunió del consell del Centre de Negocis i Convencions.