Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem denuncia una deficient gestió econòmica del govern de la Paeria: incompliment en les inversions, impostos elevats i endeutament superior al 110%

El bloc PSC, C’s, PP i la regidora no adscrita aprova el Compte General del 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria ha denunciat la “gestió econòmica deficient del govern municipal”, tal com es reflecteix al Compte General del 2017, aprovat en el ple de juliol gràcies als vots del PSC i els seus socis, C’s, PP i la regidora no adscrita. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha destacat que “es destinen la major part dels recursos al propi funcionament de l’Ajuntament i es deixen de fer inversions pressupostades”. Així, ha destacat que “el Compte General reflecteix grans incompliments en inversions -només executades un 26,6% de les pressupostades- i en despesa d’infraestructures i habitatge -ni 2/3 parts-. A més, Lleida ocupa els primers llocs entre de l’Estat quant a impostos per habitant però això no es reflecteix en els serveis públics i l’endeutament és superior al 110% -ens han mentit quan han assegurat que el deute de la Paeria està per sota -.” Pel que fa al refinançament del crèdit del PCiTAL, que allargarà el crèdit de 12 a 20 anys -fins el 2038-, Vega l’ha qualificat de “política de la puntada endavant.” D’altra banda, ERC-Avancem ha votat en contra del nou plec de clàusules per a la contractació del servei integral de tecnologies de la informació i de les comunicacions i que no va prosperar en l'anterior ple. Vega ha argumentat el vot negatiu: “Continuem oposant-nos a un contracte que només s'ha desglossat però continua mancat de clàusules socials, externalitzant les TIC, duplicant serveis i hipotecant els dos propers mandats.” Els regidors republicans també han votat en contra de les bases de les línies subvencionadores de l’Àrea de Drets Civils i Cooperació. La regidora Núria Marín ha denunciat que “fusionar les línies de subvenció per a Cooperació i Emergències, és un canvi que no s’entén si no és per la voluntat del govern municipal de reduir les ja minvades aportacions.

ERC-Avancem demana que el Pla de Patrimoni sigui estratègic, amb pressupost i calendari d’execució

Lamenta que no s’hagi posat sobre la taula fins ara El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria celebra que el govern municipal vulgui fer un Pla de Patrimoni, malgrat lamenta que es plantegi fer-lo a menys d’un any d’acabar el mandat. El grup reclama que el Pla sigui estratègic, participatiu i que compti amb recursos per tirar-lo endavant. El portaveu d’ERC-Avancem i membre del Consell Municipal de Patrimoni de Lleida, Josep Maria Baiget, destaca que “després de 40 anys de govern socialista, ja era hora que es planifiquin les actuacions de protecció, conservació, restauració i promoció del patrimoni, però s’ha de tenir clar que ha de ser un Pla estratègic que planifiqui les polítiques a desenvolupar.” Així, reclama que “es fixin prioritats i un calendari d’execució del Pla amb partida pressupostària, per tal que no quedi en paper mullat.”  ERC-Avancem considera que s’ha de replantejar el diàleg entre la ciutat vella i la ciutat nova. A mes, demana que en la redacció del Pla de Patrimoni es tingui en compte el Catàleg de Béns Protegits arquitectònics, històrics i ambientals de Lleida i també elements intangibles com la trama urbana.  En aquest sentit, el grup espera que s’accepti la seva proposta d’incorporar al Catàleg de Béns Protegits el vol de les cigonyes en l’apartat de protecció ambiental, on s’inclouen ambients naturals o paisatgístics que mereixen ser conservats.

Fotografia de la Comissió d'Urbanisme. Autor: Paeria

ERC-Avancem demana un espai públic per als veïns de Ciutat Jardí afectats pel projecte del FIF 

La Comissió d’Urbanisme aprova la construcció de les instal·lacions esportives El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria ha proposat al govern municipal que ofereixi als veïns i veïnes de Ciutat Jardí una alternativa com a compensació per la cessió i conversió del camp de futbol del barri en zona esportiva del club FiF Lleida - Futbol i Formació. En concret, el grup proposa l’habilitació d’un solar molt proper al cedit, situat entre l’Arborètum i Agrònoms –anomenat Parc Urbà P02PU al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal- i per això ha presentat una al·legació al POUM per tal que se’n canviï la qualificació i es dediqui a equipaments. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, destaca que “és bo que tots els clubs esportius disposin d’instal·lacions en condicions a cada barri, però l’Ajuntament ha de garantir que el veïnat gaudeixi d’una zona verda i d’instal·lacions públiques esportives, cíviques i de lleure”. En aquest sentit, el grup s’ha reunit amb els veïns i veïnes de Ciutat Jardí que s’han constituït en una plataforma contra la privatització dels espais verds públics i els han donat suport en la seva reivindicació d’un espai públic al barri. De fet, el conflicte de Ciutat Jardí ha tingut protagonisme aquest divendres a la Comissió d’Urbanisme, en què s’ha donat llum verda -per ser ratificat al ple municipal- al plec de clàusules per a la construcció dels vestidors i oficines del FIF, que també inclou un local per a l’Associació de Veïns.  Vega ha denunciat que “una vegada més, les clàusules socials són testimonials en la contractació que fa la Paeria, malgrat l’acord de ple que vam impulsar ja fa més de dos anys.” També ha criticat que l’expedient tiri endavant malgrat “el reparament que fa l’interventor, que adverteix al seu informe que el projecte no està pressupostat.” Mala gestió econòmica L’informe de fiscalització de l’interventor també és negatiu en un altre expedient sobre millores urbanístiques a diversos carrers degut a la manca de planificació pressupostària.

Vega: “El POUM és inacceptable i té mancances greus tècniques, legals i de consens, com demostra l’allau d’al·legacions de particulars i empreses”

ERC-Avancem presenta una vintena d’al·legacions sobre sostenibilitat, mobilitat, infraestructures, comerç, indústria, edificabilitat, habitatge protegit, equipaments, paisatge, Horta o energia El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria ha registrat una vintena d’al·legacions contra el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM) que fan referència a  l’interès general, el desenvolupament urbanístic sostenible, la mobilitat, les infraestructures viàries i ferroviàries, l’expansió comercial, l’activitat industrial, l’edificabilitat i l’habitatge protegit, el riu Segre, els equipaments públics, l’Ordenança del Paisatge, l’Horta i el model energètic. El president del grup municipal, Carles Vega, ha explicat en una roda de premsa aquest dimarts que “el POUM és inacceptable, perjudicial en general per als veïns i veïnes de la ciutat de Lleida –als quals no s’ha informat suficientment- i està allunyat de les necessitats reals. A més, té greus mancances tècniques, legals i de plantejament i no compta amb el consens polític i social necessari per al desenvolupament de la ciutat en els propers vint anys. Ho demostra l’allau d’al·legacions presentades, no només pels partits polítics de l’oposició, també per centenars de particulars, empreses i comerciants.” D’entre totes les al·legacions presentades per ERC-Avancem, Vega ha destacat la necessitat de planificar el trasllat de l’empresa CLH per l’afectació del PLASEQCAT a més d’un centenar d’empreses i s’ha mostrat preocupat per “les possibles i legítimes demandes judicials i peticions d’indemnitzacions a la Paeria per part de les empreses del polígon Neoparc afectades, com també dels propietaris dels gairebé 3.000 edificis als quals se’ls retalla l’alçada.” També ha denunciat que el POUM és “insostenible socialment, econòmicament i mediambientalment i no contempla prou superfície industrial, ni habitatges protegits ni equipaments.

ERC-Avancem denuncia que a ple estiu hi ha moltes fonts d’aigua a Lleida que estan tancades o no funcionen

El grup demana al govern municipal que insti l’empresa concessionària a reparar-les El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria presentarà una proposta de resolució a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de juliol demanant al govern municipal que insti l’empresa Aqualia, que té la concessió del servei d’aigua, a mantenir obertes i en bones condicions totes les fonts públiques de Lleida, sobretot durant l’estiu. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia que “en plena canícula estiuenca hem detectat almenys quatre fonts que no funcionen a diferents zones de la ciutat: als Jardins Ernest Lluch, a l’Eix comercial o al turó de la Seu Vella. En aquest sentit, observem una manca de diligència general per part de l’empresa concessionària i del govern municipal per garantir aquest servei bàsic.” Baiget destaca que “qualsevol persona que passegi per la ciutat ha de poder disposar d’un punt d’abeurament en condicions òptimes per tal de poder hidratar-se de forma segura, còmoda i àgil” i recorda que “aquesta necessitat és molt important a l’estiu arran del clima extrem que tenim a la depressió de l’Ebre, amb altes temperatures estiuenques i baixa humitat.” ERC-Avancem demana que la propera comissió encarregui un informe en detall a l’empresa Aqualia de totes les fonts revisades i reparades i del servei de revisió i manteniment habitual. També demana que s’entregui una llista de les actuacions mensuals fetes des del març fins al juliol. Per últim, el grup sol·licita la presència d’un membre de l’empresa Aqualia a la comissió del mes de setembre, per tal de donar les explicacions que se li puguin requerir per part dels membres de la comissió.  

Autor: José Carlos Monge

ERC-Avancem preguntarà pel cost de la pantalla gegant per veure La Roja i demana que es fixin criteris per futurs esdeveniments 

També demana saber quanta gent va assistir a la retransmissió, després que s’hagin publicat fotografies amb la sala buida El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria farà una bateria de preguntes a la Comissió informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació del mes de juliol respecte al cost i la repercussió de la instal·lació d’una pantalla gegant al pavelló de Balàfia per veure el partit de vuitens de final del Mundial de Rússia en què jugava la selecció espanyola, donada la poca assistència de públic que han difós alguns mitjans de comunicació. En concret, ERC-Avancem demana que l’equip de govern faci públic el cost total de la retransmissió del partit, inclosa la instal·lació de la pantalla gegant, el lloguer d’equips audiovisuals, materials, cadires, personal tècnic, de vigilància, de neteja, etc. També preguntarà si es té constància de quanta gent va assistir a la cita esportiva i exigirà una valoració acurada per tal de posar sobre la taula la necessitat o interès general de la ciutadania en aquest tipus d’esdeveniments i la seva organització per part de la Paeria. Per últim, preguntarà quins criteris s’han tingut en compte i quins es tindran en un futur en la decisió d’instal·lar pantalles gegants per difondre actes, siguin esportius o no. El grup d’Esquerra a la Paeria considera que es tracta d’una despesa supèrflua que es podria estalviar, donat el poc interès que ha demostrat la ciutadania, i adverteix que pot generar competència deslleial amb els bars de la zona.  

El bloc PSC + C’s + PP + Salmerón rebutja posar el nom d’1 d’octubre a la plaça del CAP de Cappont

El ple sí aprova canviar el nom del carrer dedicat al genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada Novament el PSC i els seus socis Cs, PP i la regidora trànsfuga han tombat la moció que demanava posar el nom d’1 d’octubre a la plaça que hi ha davant del CAP de Cappont, tal com havia demanat el Comitè de Defensa de la República (CDR) d’aquest barri de Lleida. La resta de grups, inclòs el d’ERC-Avancem hi han votat a favor. La regidora Núria Marín ha recordat com va viure la ciutadania de Lleida la jornada del referèndum d’autodeterminació: “l'1 d'octubre ens vam trobar amb unes forces policials estatals exercint la violència de forma arbitrària i desmesurada. Ens van atonyinar, estomacar i ferir a tots perquè si fereixen la meva veïna també em fan mal a mi.” Marín ha defensat que “els espais públics han de ser plurals i no neutrals com alguns defensen” i ha recriminat al govern de Ros que “se’ns obliga a homenatjar el passat ignominiós amb carrers franquistes i se’ns nega honorar la defensa de la democràcia”. Moció del carrer marquès de la Ensenada El ple sí que ha aprovat la moció de la Plataforma 8 d’abril que demanava treure el nom del genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada d’un carrer de Llívia. El PSC, igual que el PP i Salmerón, s’ha abstingut. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha defensat que als carrers de Lleida no hi ha d’haver lloc per genocides ni franquistes: “no pot ser que al s. XXI encara quedi tot un poble tan marcat, denigrat, difamat, desacreditat. Lleida és ciutat gitana en la seua història, però també en el seu present. El Marquès de la Ensenada era com Hitler, no pot tenir un carrer.” Contracte de les TIC El ple ha tombat -amb el vot negatiu del PdCat, ERC-Avancem, Cria i Comú i l’abstenció de C’s- el plec de clàusules administratives particulars i tècniques per a la contractació del servei integral de les tecnologies de la informació i de les comunicacions per 7,5 milions d’euros per als propers 5 anys.

ERC-Avancem demana la dissolució de l’EMU i adverteix que la seva continuïtat costa a cada família 172 euros l’any 

Votarà en contra dels comptes del 2017 a la Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme d’aquest divendres El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) del 2017 per la seva inviabilitat econòmica i dependència financera. Aquest divendres -abans del ple ordinari de l’Ajuntament de Lleida del mes de juny- se celebrarà la Junta General de l’EMU.  El representant d’ERC-Avancem a l’EMU i portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia “la inviabilitat i la dependència financera d’aquesta empresa, donat que la Paeria hi ha d’injectar cada any milions d’euros” i reitera que “és del tot imprescindible i urgent la seva dissolució i absorció per part de l’Ajuntament de Lleida.” Baiget destaca que “segons l’auditoria, l’EMU té un patrimoni de 68 milions d’euros, però alhora té un deute de 57 milions, mentre que la Paeria li ha injectat al 2017 3’5 milions.”  Baiget adverteix que “entre el que paga l’Empresa Municipal d’Urbanisme amb interessos als bancs i la injecció econòmica que hi aporta la Paeria, la continuïtat de l’EMU costa a cada família 172 € l’any, és a dir, 43 euros anuals a cada lleidatà.” A més, recorda que l’any 2017 l’EMU no va vendre cap solar immobilitzat i que en els últims anys l’empresa no ha complert la seva funció principal: “en lloc de ser un regulador i dinamitzador del mercat immobiliari és senzillament una oficina de gestió d’habitatge social i genera unes despeses financeres en excés.” D’altra banda, insisteix que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme Paeria –degut a que l’EMU no tenia solvència per fer-hi front- posa en risc les finances municipals.  

L’Ordenança del Paisatge de Lleida facilitarà la instal·lació de nius de cigonyes als edificis a proposta d’ERC-Avancem

També inclou les peticions de fomentar les cobertes vegetals i augmentar la seguretat de les tanques d’obres L’Ordenança del Paisatge de Lleida, que es preveu aprovar inicialment al ple de la Paeria del mes de juny, admetrà la instal·lació de nius naturals i artificials d’ocells, preferentment de cigonyes i altres espècies com els ratpenats, als edificis a petició del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. Aquesta és una de les 14 aportacions que el grup va registrar, la gran majoria de les quals s’han incorporat al document. Paral·lelament, ERC-Avancem ja va demanar al govern de la Paeria que fes un pla estratègic d’actuació respectuós amb les cigonyes i els seus nius i que s’inclogués el vol d’aquestes aus al Catàleg de Béns Protegits Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Lleida. Pel que fa a l’ordenança, el portaveu del grup, Josep Maria Baiget, ha recordat que “va ser ERC-Avancem el grup que va posar damunt la taula a l’inici del mandat la necessitat i la urgència de fer d’una vegada per totes l’Ordenança del Paisatge, pendent des que es va crear amb el nom inicial la Fundació del Paisatge Urbà, l’any 2006”. A més de la protecció de nius, Baiget destaca que “l’ordenança també inclourà la demanda dels republicans de promoure acabats enjardinats a zones d’ús principalment residencial i cobertes de gran superfície i s’han concretat les quantitats mínimes de les sancions.” Així, seran de 750 euros per a les infraccions lleus, 1.500 euros per a les greus i 3.000 euros per a les molt greus. Una altra de les propostes que s’ha acceptat és la de “millorar la seguretat en la instal·lació de tanques de protecció d’obres, especificant que no poden tenir elements punxants ni tallants a l’abast dels vianants ni una altra forma en la seva estructura que suposi un risc per a les persones.” En canvi, s’ha desestimat la petició de prendre en consideració les comunitats de veïns en el procés de demanar llicències per a la instal·lació de terrasses d’establiments de restauració.