Lleida

Totes les notícies


Un any de les eleccions municipals. Un any de #CanviHonest

El diumenge 26 de maig de 2019 va ser un diumenge de nervis, d’il·lusions i de compromisos. Va ser un diumenge d’alegria, d’emoció i d’abraçades. Va ser un diumenge de prendre consciència de l’enorme repte i responsabilitat que encaràvem. Avui, dimarts 26 de maig de 2020, els nervis, les il·lusions, els compromisos, les alegries i les emocions segueixen intactes (les abraçades, com us podeu imaginar, encara han de ser virtuals). Avui fa un any d’aquelles eleccions municipals històriques que van permetre a Esquerra Republicana, MES, Avancem i Jovent Republicà aconseguir l’alcaldia de la ciutat. Una victòria que ha permès, aquest darrer any, construir un projecte de ciutat basat en el pentàgon de la Lleida Republicana, que amb la suma de JuntsXLleida i el Comú de Lleida s’ha convertit en un heptàgon. Un projecte de ciutat per una Lleida justa, compromesa, saludable, propera, connectada, valenta i emprenedora. Ha estat un any dur. Primer, per la situació econòmica i després, per la crisi de la Covid-19. Però també ha estat un any on s’han engegat projectes i s’han pres decisions valentes. La pàgina web dels Pressupostos Oberts, el canvi de nomenclàtor dels carrers franquistes, la inauguració de la plaça de l’U d’Octubre, el canvi de model de les Festes de la Tardor, aquest any passat, o el refinançament del deute del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) n’han estat alguns exemples. I ara encarem, també, una etapa complicada, l’etapa post-Covid-19, on haurem de recordar, més que mai, els nostres valors republicans: els de posar les persones al centre. Perquè, com va dir el Paer en Cap, Miquel Pueyo, “La vida no és un assumpte privat, sinó un problema comú que hem de resoldre entre tots. Entre tots tirarem endavant aquest «nosaltres» de la solidaritat i la cooperació i és aquest «nosaltres» que ens ajudarà a afrontar la crisi sanitària i econòmica, i a preparar-nos per a l’endemà”.

La preinscripció a les Escoles Bressol públiques per al curs 2020-21 serà del 3 a l'11 de juny

S'ofereixen 639 places a les 19 escoles que integren la Xarxa d'Escoles Bressol Públiques L'Ajuntament de Lleida recomana realitzar el tràmit en línia, en marxa a partir del 22 de maig, per agilitzar tot el procés Les activitats d'estiu adreçades a infants es concentren aquest any en l'Estiu de Joc, amb 1.320 places per a nens i nenes de 3 a 14 anys. No es podran dur a terme ni Esportmania ni l'Estiu de Petits com a mesura de prevenció davant la Covid-19 La preinscripció a les Escoles Bressol Municipals per al curs 2020-21 tindrà lloc del 3 a l'11 de juny. Aquest any, l'estat d'alarma arran de la Covid-19 ha fet endarrerir tot el procediment de matrícula però la voluntat del servei d'Educació de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, segons ha explicat la regidora Sandra Castro, és "garantir que les famílies interessades a portar els seus infants a les escoles bressol públiques ho facin amb tota la informació i seguretat". Des del servei d'Educació de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes es recomana fer la preinscripció en línia per agilitzar el procés, tot i que, com cada any, l'Oficina Municipal d'Escolarització i les Escoles Bressol també atendran a les famílies per mitjà de cita prèvia. El dia 22 de maig es publicarà el tràmit amb la informació sobre la documentació que han d'aportar els pares i mares. També es pot demanar cita prèvia per mitjà del web educacio.paeria.cat o ebressol.paeria.cat i per telèfon, al 973-700 618. Per al curs 2020-21 s'ofereixen 639 places en les 19 escoles bressol que integren la xarxa pública, 18 municipals. Un cop finalitzat el període de preinscripció, el dia 19 de juny es publicaran les relacions baremades de sol·licituds i el mateix dia es realitzarà els sorteig de desempat. Les reclamacions a les relacions baremades es podran presentar els dies 22, 23 i 26 de juny. Aquest any, la publicació del llistat de l'alumnat admès definitivament tindrà lloc el dia 2 de juliol, i d'aquest mateix dia 2 al 21 es realitzarà la matrícula dels infants admesos.

La Paeria triplica l'ajuda econòmica a famílies per a aliments durant l’estat d’alarma

S’han incrementat les sol·licituds de famílies als serveis socials municipals per rebre suport econòmic per la crisi sanitària originada per la Covid-19, sobretot en el darrer mes. L’Ajuntament de Lleida ha incrementat les ajudes a famílies de la ciutat destinades a la compra d’aliments durant l’estat d’alarma. La sol·licitud d’ajuts ha augmentat especialment el darrer mes, el segon de confinament, amb més tramitacions i persones beneficiàries. La Paeria, a través de la Regidora de Polítiques per als Drets Socials, ofereix diferents línies d’ajuts, d’acord a les necessitats que s’indiquen. La partida destinada a ajuts tramitats d’urgència per a alimentació s’han triplicat. La mitjana en el període de gener i febrer va ser per un import de 12.939 euros, per a 42 ajuts. En el darrer mes (del 12 d’abril al 12 de maig) ha estat de 38.505 euros, distribuïts en 106 ajuts. Aquest suport econòmic permet que la família faci compres setmanals per un valor i un període de temps que es determina segons els ingressos i la situació de cada cas. També s’ha multiplicat l’ús de targetes d’emergència. La mitjana dels mesos de gener i febrer va ser d’11 targetes. Del 12 de març al 12 d’abril (el primer mes de confinament) la xifra emesa van ser 41. Del 12 d’abril al 12 de maig (segon mes de confinament) s’han tramitat 51 targetes d’emergència, que beneficien 143 persones, de les quals 49 són menors. Aquest és un recurs que permet fer una compra immediata per atendre situacions de vulnerabilitat. És a dir, s’activa quan es detecta que una persona està en situació greu de falta d’aliments i els serveis socials realitzen de manera urgent una compra directa. En general, la partida econòmica destinada al conjunt d’ajudes, que poden ser de diferent tipus, com habitatge, infància, etc., s’ha dotat d’un 30 % més, arribant als 60.500 euros, sobretot, com s’ha comentat, per la compra de productes alimentaris.

L'Ajuntament de Lleida tramita el certificat d'identificació digital idCAT amb la reobertura de les seues oficines d'atenció al públic

A partir de demà es podrà tornar a gestionar a les instal·lacions que reobren amb cita prèvia, que són l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC), l'Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT), el Centre Municipal d'Informació Juvenil (CMIJ) i l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO) L'Ajuntament de Lleida reobre demà les oficines d'atenció al públic, des d'on la ciutadania de Lleida pot tornar a començar a tramitar les sol·licituds per disposar del certificat d'identificació digital idCAT. Aquesta eina, que gestiona el consorci d'Administració Oberta de Catalunya, permet acreditar la identitat a la xarxa de forma fefaent, de manera que facilitar l'accés a diferents tràmits i gestions que ofereixen moltes administracions, i resulta per tant especialment útil ara que cal minimitzar els desplaçaments a instal·lacions presencials per l'estat d'alarma per l'epidèmia de la Covid-19. Les oficines municipals que reobren demà i que funcionen com a entitat de registre d'idCAT, totes elles només amb cita prèvia, són: L'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC), que funcionarà de 9.00 a 14.00 h a rambla de Ferran, 32. La cita prèvia es pot demanar a https://citaoficines.paeria.cat/ i també s'atén les gestions al número 973678060 i al correu electrònic gestions-omac@paeria.cat. L'Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT), que funcionarà també de 9.00 a 14.00 h a l'Av. Blondel, 16 baixos. La cita prèvia es pot demanar igualment a https://citaoficines.paeria.cat/ i també s'atén les gestions al número 973700420 i al correu electrònic ofgestio@paeria.cat. El Centre Municipal d'Informació Juvenil (CMIJ), que obre de 10.00 a 13.30 h, al C/ la Palma, 6. S'hi pot contactar al telèfon 973700666. L'Institut Municipal d'Ocupació (IMO), de 9.00 a 14.00 h al C/ Pare Palau, 5. S'hi pot contactar al telèfon 973242000. Malgrat la reobertura de les oficines d'atenció al públic, es recorda que només s'atendrà presencialment quan no sigui possible dur a terme els tràmits telemàticament, i es farà amb cita prèvia.

La Paeria habilitarà el Pavelló 3 de Fira de Lleida per allotjar les persones temporeres

L’Oficina Única d’Atenció s’instal·larà al mateix pavelló, amb 150 places disponibles, així com els diversos serveis com dutxes, àpats o consigna Es donarà suport en la recerca de feina, amb l'Oficina d'Atenció al Temporer, i s’incidirà en la detecció de problemes de salut associats a la Covid-19, pel que el projecte donarà una resposta transversal en els àmbits social, ocupacional i sanitari per garantir l'atenció de les necessitats bàsiques d'aquest col·lectiu Avui, amb el Departament de Salut, s’han realitzat tests PCR i s’ha mesurat la temperatura per poder-les derivar les persones ateses al recurs habitacional adequat en cada cas: al pavelló municipal Agnès Gregori o a l’Hotel Rambla L’Ajuntament de Lleida ha donat a conèixer el projecte previst per atendre les persones temporeres de la Campanya de la fruita per donar una resposta coordinada a l’acollida humanitària dels treballadors que venen a la ciutat en la recerca de feina. El Pavelló 3 de Fira de Lleida s’habilitarà per allotjar a partir de l’1 de juny aquestes persones i també serà l’Oficina Única d’Atenció i oferirà els diversos serveis del projecte, com les dutxes, consigna, àpats, etc. Els tres eixos principals de l’atenció són: detectar situacions de risc en les persones treballadores del camp –persones grans, dones, problemes de salut, etc. per derivar-les als recursos adients; donar suport a la recerca de feina i cobertura temporal de les necessitats bàsiques –alimentació, allotjament, higiene, etc.- i enguany, específicament, detectar problemes de salut associats a la covid-19 per derivar-los al recurs corresponent. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat el projecte i ha insistit en què s’atén de manera coordinada i transversal els àmbits social, ocupacional i sanitari. L’Oficina Única d’Atenció, al pavelló 3, tindrà com a objectius l’acompanyament en la recerca activa de feina, la detecció de situacions de risc i/o vulnerabilitat entre els treballadors temporers, la informació dels serveis i l’acreditació per al seu ús i accions d’intervenció socioeducativa amb les persones que s’hagin detectat en situació de vulnerabilitat social, com persones grans, molt joves, addiccions, etc.

Acord entre la Paeria i la Diputació de Lleida per habilitar l'hotel Rambla com a centre d'acollida de temporers positius per Covid-19

La corporació provincial hi destinarà fins a 300.000 euros i Lleida rebrà 72.000 euros més del Pla de Cooperació per fer front a la campanya de temporers d'aquest estiu. L'alcalde Miquel Pueyo posa en relleu la importància de la cooperació institucional i demana la "implicació del Govern espanyol i la consegüent modificació de la Llei d'estrangeria per a poder assolir una societat més justa i igualitària". La Diputació de Lleida aportarà 300.000 euros per habilitar l'hotel Rambla com a centre d'acollida de temporers i temporeres que s'hagin desplaçat als municipis de Lleida més directament implicats en la campanya de la fruita i donin positiu per Covid-19. Amb l'acord anunciat avui i que es concretarà mitjançant un conveni entre les dues institucions, es vol evitar propagar la malaltia al conjunt de poblacions del Segrià que reben treballadors i treballadores de la fruita i concentrar en un únic punt la recuperació d'aquestes persones. Aquesta mesura també té l'objectiu de garantir que les possibles incidències de la malaltia no afectin negativament la producció fructícola de la plana de Lleida. L'hotel té un capacitat màxima de 40 persones de manera simultània amb garantia sanitària. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat aquest matí en la reunió mantinguda pel president de la Diputació, Joan Talarn, amb els alcaldes dels municipis més directament implicats en la campanya de la fruita, a més de gerent de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu, Divina Farreny. Talarn els ha traslladat l'aportació que realitzarà la Diputació per a l'habilitació de l'hotel Rambla, en una operació en què també hi intervindrà el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El president de la Diputació de Lleida també ha anunciat la propera aprovació per ple d'un Pla de Cooperació específic per ajudar els Ajuntaments a fer front a l'increment de despeses associades a una campanya agrícola marcada per la Covid-19.

La Paeria i el Departament de Salut ultimen un dispositiu per detectar possibles casos de Covid-19 entre els migrants de la campanya de la fruita sense allotjament

S’instal·larà una carpa on es realitzaran tests PCR i es mesurarà la temperatura Els resultats serviran per derivar-los al recurs habitacional adequat en cada cas: els casos negatius s’acolliran, d’entrada, al pavelló Agnès Gregori, i els positius a l’Hotel Rambla L’1 de juny està prevista l’obertura d’un pavelló a la Fira de Lleida per acollir tots els temporers L’Ajuntament de Lleida i el Departament de Salut ultimen un dispositiu assistencial per detectar possibles casos de Covid-19 entre les persones migrades desplaçades per treballar a la campanya de la fruita de Lleida que no disposen d’allotjament. L’objectiu d’aquesta acció és protegir la salut tant de les persones migrades com de la resta de la població de la demarcació en el context de pandèmia provocada per la Covid-19. Amb aquest objectiu, demà dimarts, 19 de maig, està prevista la instal·lació d’una carpa medicalitzada a la plaça del Dipòsit de Lleida, on els professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) mesuraran la temperatura i realitzaran un centenar de proves PCR. Els resultats que se n’obtinguin permetran la derivació de les persones al recurs habitacional preparat per a cada cas. En cas de donar negatiu, i en primera instància, s’allotjaran al pavelló Agnès Gregori, on també s’hi han acollit durant el confinament persones sense llar de la ciutat, amb mesures per atendre les seves necessitats socials com l’alimentació, higiene i treball per a la seva integració. Les persones amb PCR positiva s’allotjaran a l’Hotel Rambla per poder dur a terme un correcte aïllament i atendre les seves necessitats d’alimentació i higiene. L’Ajuntament de Lleida preveu per a l’1 de juny l’obertura d’un pavelló de la Fira per poder acollir tots els temporers.  

L’Ajuntament de Lleida, capdavanter en transparència

És la segona capital de província catalana amb l’índex més alt de qualitat i accessibilitat a la informació pública, després de Barcelona, en el rànquing Infoparticipa que elabora anualment la UAB La Paeria referma el seu compromís amb la transparència i les bones pràctiques de comunicació pública per sisè any consecutiu La tinent d’alcalde Jordina Freixanet indica que en el conjunt de les administracions públiques encara “tenim molta feina per fer, perquè la informació sigui més fàcil de localitzar, més senzilla d’entendre, se’n puguin explotar les dades des de múltiples formats i sigui interoperable” L’Ajuntament de Lleida ha assolit, un any més, els màxims nivells de transparència i qualitat de la informació pública en l’estudi Infoparticipa, que realitza el laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. En l’edició 2019 d’aquest rànquing, la Paeria assoleix un 97,2%, només superat per l’Ajuntament de Barcelona, que es troba en primera posició amb un 100%. L’Ajuntament de Girona aconsegueix un 81,25%, la mateixa puntuació que l’Ajuntament de Tarragona. En l’edició de 2019, l’anàlisi ha disminuït el nombre d’indicadors però ha incrementat l’exigència pel que fa a la qualitat, facilitat, actualització i comprensibilitat de la informació que, mitjançant les webs, es faciliten a la ciutadania. L’Ajuntament de Lleida reuneix la puntuació i els requisits per aconseguir, de nou, el segell Infoparticipa 2019. La Covid-19 ha fet que aquest any s’hagi endarrerit la reunió del consell cerficador i la data de lliurament de les distincions. La segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, ha indicat que “sempre és una bona notícia rebre guardons en matèria de transparència”, però malgrat això “tenim molta feina per fer en els pròxims anys en el conjunt de les administracions públiques, perquè la informació sigui més fàcil de localitzar, més senzilla d’entendre, se’n puguin explotar les dades des de múltiples formats i sigui interoperable”.

La Paeria facilitarà l'obertura de terrasses quan la ciutat entri en la fase 1 de desconfinament

Es donarà informació sobre els nous requisits de seguretat i salut a complir i s'habiliten tràmits online perquè puguin donar d'alta o de baixa la terrassa i també ampliar-la o estudiar noves ubicacions si l'espai ho permet Els establiments podran fer ús de les terrasses gratuïtament durant més d'un mes, ja que es manté temporalment la suspensió de la taxa de vetlladors, vigent des del 14 de març El govern de la Paeria estan treballant per tal de facilitar als bars i restaurants de la ciutat l'obertura les terrasses -vetades actualment per l'emergència sanitària per la Covid-19- tan bon punt Lleida passi a la fase 1 del desconfinament. Els serveis tècnics municipals estan elaborant infografies (vegeu document adjunt) amb tota la informació tècnica sobre les condicions per a la reobertura de terrasses dels establiments d'hostaleria i restauració, que està fixada directament pel Govern de l'Estat a través de l'ordre SND/386/2020, de 3 de maig. Les condicions fixades són les següents. Poden col·locar vetlladors, veles i para-sols a la via pública els establiments que tenen autoritzada la terrassa a: • Places, rambles i zones de vianants • Carrers amb vorera de 4 metres d'amplada o més • En cas de les plataformes auxiliars de fusta, només podran funcionar si el carrer disposa de voreres de 2 metres d'amplada o més En el supòsit de no complir amb els paràmetres anteriors, la Paeria ha habilitat un correu electrònic amb la voluntat de buscar solucions i propostes alternatives. A més, els establiments que obrin hauran de complir les següents condicions: • Es podran col·locar el 50% de les taules autoritzades al padró de vetlladors. Aquest percentatge és el que s'estableix a l'Ordre SND/386/2020 per la fase 1 de desconfinament i està subjecte al que es dicti en Ordres posteriors per les diferents fases de desconfinament • Caldrà deixar 2 metres lliures entre l'ocupació dels vetlladors i la façana dels establiments.