Lleida

Totes les notícies


Pueyo celebra que la Generalitat es comprometi amb un pla d'ajuts i estímul per a Lleida i el Segrià

L'alcalde ha mantingut aquest matí una trobada telemàtica amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i representants econòmics i socials de Lleida Impulsar una campanya per millorar la imatge de Lleida davant la situació actual, és un altre dels objectius que es treballaran El paer en cap, Miquel Pueyo, ha valorat molt positivament el compromís de la Generalitat de Catalunya per impulsar un pla de xoc amb ajuts directes per a la recuperació de Lleida i el Segrià davant l'impacte del rebrot de la Covid-19 i el tancament perimetral de la comarca. El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha assumit aquest compromís en una reunió telemàtica convocada d'urgència que ha mantingut avui amb l'alcalde, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i un nodrit nombre de representants dels sectors econòmics i socials de Lleida. Pueyo ha destacat la celeritat del Govern en donar resposta a la petició que va expressar ahir mateix a la reunió del Procicat Lleida i amb una trobada amb el President de la Generalitat, Quin Torra. Durant la reunió, ha explicat, els representants socials "han intervingut valorant l'impacte negatiu que ha tingut primer la Covid i ara el tancament perimetral sobre la musculatura econòmica, comercial, laboral i industrial de Lleida". "També s'ha analitzat la situació anímica o psicològica del Segrià i Lleida, que es caracteritza per la indignació, la frustració i la por al futur", ha declarat. A més, aquests agents socials i econòmics "s'han compromès a fer una valoració d'aquest impacte des del seu punt de vista i el vicepresident del Govern de la Generalitat s'ha compromès a què hi haurà ajuts directes i un pla de xoc com el que va haver-hi amb el confinament d'Òdena", ha assenyalat Pueyo. El pla anirà destinat a pal·liar "l'impacte global del confinament i la Covid, però que en el cas del Segrià a més té l'impacte suplementari que suposa el tancament perimetral durant un mínim de quinze dies", especialment en el sector serveis, ha afegit el paer en cap.

El regidor Jaume Rutllant mostra el seu suport al teixit cultural lleidatà

En la Comissió Informativa de dimecres es va detallar la reprogramació de les activitats ajornades de Fase Cultura i es va transmetre suport i solidaritat a les companyies lleidatanes que han patit cancel·lacions pel risc per la Covid-19 L’Ajuntament de Lleida ha mostrat el seu suport al teixit cultural de la ciutat davant les conseqüències de la crisi sanitària en el sector. En la Comissió Informativa de les Polítiques de Gestió Cultural i de Joventut, el regidor Jaume Rutllant va indicar que s’està treballant en la reprogramació de les activitats ajornades d’aquests quinze dies pel confinament perimetral de la comarca del Segrià. L’evolució de la situació determinarà les condicions del seu desenvolupament, però s’està en contacte amb les companyies i les empreses implicades per buscar la millor alternativa i estar al seu costat. En aquest sentit, Rutllant va expressar també suport i solidaritat cap a les companyies lleidatanes que han patit cancel·lacions d’actuacions en diferents llocs del territori i va dir que aquestes decisions no responen a cap fet objectiu, per això ha demanat “sentit comú i empatia”. En el marc de la comissió, el regidor de Ciutat i Cultura va explicar que l’estratègia de l’equip de govern sobre l'àmbit cultural busca obtenir el màxim rendiment dels recursos municipals i que, davant la situació complicada de les empreses culturals per la pandèmia del coronavirus, centraran els esforços en els agents culturals més propers, abans de prioritzar projectes de productores d’altres països. D’aquesta manera, va argumentar que s’ha declinat el projecte People Power Partnership, de la companyia alemanya Pan.Optikum, per motius econòmics i estratègics, perquè l’any que ve s’obriran línies de concurrència competitiva per a projectes artístics en què es valorarà amb criteris objectius i en igualtat de condicions la multitud de propostes que arriben a la regidoria. Pel que fa a les activitats d’estiu vinculades a Lleida Jove, es mantenen en marxa, donat que ja s’havien previst en grups de 10 persones i respectant les mesures de protecció i seguretat corresponents.

Pueyo demana un pla de mesures d’estímul econòmic per a la comarca del Segrià i la ciutat de Lleida

L’alcalde ha participat en la constitució de la Comissió Territorial del Procicat al Segrià, que es reunirà diàriament, i ha destacat que facilitarà un flux permanent d’informació i coordinació Pueyo també ha plantejat la necessitat de trobar una eina jurídica que permeti als cossos policials actuar quan una persona amb símptomes o diagnòstic de Covid-19 positiu es nega a confinar-se L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha plantejat avui la necessitat d’un pla de “mesures d’estímul, compensació i de suport” als sectors econòmics i socials del Segrià, que permeti fer front a l’impacte econòmic que el seu tancament perimetral està tenint sobre el comerç, la indústria i els serveis de la comarca i en concret de la ciutat de Lleida. Pueyo ha assenyalat que farà aquesta petició als departaments corresponents de la Generalitat i si s’escau també a l’Estat, perquè es posin en marxa mesures com es va fer amb el tancament de la Conca d’Òdena, ja que “la musculatura socioeconòmica de la ciutat i de la comarca que comença a estar força fatigada”. “Les nostres prioritats són la protecció de la salut i la vida, que és essencial, i fer el possible perquè l’impacte sobre les estructures productives de la ciutat i de la comarca no sigui irreversible”, ha afegit. El paer en cap ha posat sobre la taula aquesta reivindicació durant la constitució per part de la Generalitat de Catalunya de la Comissió Territorial del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) a la comarca del Segrià. Es tracta d’un nou òrgan tècnic i polític d’enllaç territorial i de coordinació per la resolució de problemes durant l’epidèmia per la Covid-19. Aquesta comissió, que es reunirà cada matí a primera hora de forma telemàtica, està formada per representants dels departaments d’Agricultura, Interior, Presidència, Treball i Salut de la Generalitat, l’alcalde de Lleida, el president de la diputació de Lleida, el del Consell Comarcal del Segrià i un representant de Creu Roja.

La Paeria reparteix 1.700 mascaretes al Centre Històric i a l'Eix Comercial

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat que el govern de la ciutat manté contacte permanent amb la Generalitat, la resta d’alcaldes del Segrià i representants dels sectors econòmics i socials per treballar plegats per reduir la incidència de l’epidèmia L'ajuntament instal·larà una senyalització especial en els punts més concorreguts de Lleida per recordar la necessitat de portar mascareta, mantenir la distància i rentar-se les mans, i l’alcalde s’afegeix a la crida cap al personal sanitari de fora que pugui venir a reforçar l’Arnau de Vilanova El paer en cap, Miquel Pueyo, ha fet balanç aquesta tarda de la situació a la ciutat de Lleida, després que aquest passat dissabte el govern de la Generalitat decretés el tancament perimetral de la comarca del Segrià per lluitar contra l’epidèmia de la Covid-19. Pueyo, que ha comparegut acompanyat dels tinents d'alcalde Toni Postius i Sergi Talamonte, ha destacat que “el nostre paper com a govern local és el de gestionar la situació d’acord amb les nostres competències i en coordinació amb els òrgans amb autoritat” i ha assenyalat que la Paeria manté el contacte permanent amb la Generalitat, amb reunions de coordinació freqüents. El mateix Paer en Cap també ha iniciat una ronda de trucades als alcaldes de la comarca i amb els representants dels diferents sectors econòmics i socials de la ciutat, entre ells els presidents de la Cambra de Comerç i de la Federació d’Associacions de Veïns per copsar el seu punt de vista sobre la situació actual i unir esforços. “La resposta que he trobat arreu és d’una voluntat manifesta de treballar plegats per aplanar la corba i superar al més aviat possible aquesta etapa”, ha afirmat Pueyo. La Paeria vol insistir, ha afegit l’alcalde, amb les recomanacions a la ciutadania de fer ús de la mascareta, dur a terme un correcte rentat de mans, mantenir la distància social i evitar les aglomeracions de persones. Per aquest motiu, s’està preparant una senyalització especial a les zones més concorregudes de Lleida que recordi aquests missatges i que està previst començar a instal·lar a finals d’aquesta setmana.

Pueyo sobre el confinament del Segrià: "Cal protegir a totes i cadascuna de les persones de la ciutat i de la comarca, sobretot les més vulnerables"

El paer en cap diu que el compromís és compartit, perquè cal “protegir a totes i cadascuna de les persones de la ciutat i de la comarca, sobretot les més vulnerables, per la qual cosa l’esforç ha de venir de tothom” Apel·la a la responsabilitat de tots i totes i fa una crida per respectar les mesures de seguretat Ajornada l’obertura de les piscines municipals, però es mantenen les estades d’estiu i els parcs infantils extremant les precaucions  El paer en cap, Miquel Pueyo, ha adreçat un missatge d’esperança i tranquil·litat als lleidatans i lleidatanes davant la decisió del Govern de la Generalitat de confinar el perímetre de la comarca del Segrià pel creixement de positius de Covid-19 en els darrers dies al territori.  L’alcalde, que ha fet una compareixença davant els mitjans de comunicació aquesta tarda, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius i Sergi Talamonte, ha manifestat que aquesta decisió, “a la qual no voldríem haver arribat, és sobretot una mesura de prevenció”, i ha expressat el compromís de la Paeria amb l’acord del Govern de Catalunya, “perquè l’objectiu que s’ha pres és compartit: protegir a totes i cadascuna de les persones de la ciutat i de la comarca, sobretot les més vulnerables, per la qual cosa l’esforç ha de venir de tothom”, ha dit. Ha estat llavors quan Miquel Pueyo ha volgut recordar que el virus no ha marxat, malgrat que ara “tenim un coneixement adquirit aquests darrers mesos, que ens permet actuar amb més precisió i transmetre també un missatge d’esperança i tranquil·litat”. Tot seguit, el paer en cap ha explicat les principals disposicions que ha pres el govern de la Paeria per desenvolupar les resolucions dictades aquest matí per la Generalitat. Pueyo ha anunciat l’ajornament de l’obertura de les piscines municipals, que estava prevista pels dies 11 i 15 d’aquest mes. Al mateix temps, ha informat que es mantenen tancades les ludoteques de la Xarxa Municipal i els Centres Cívics dels barris.

La Paeria pintarà 15 missatges positius en un centenar de passos de vianants de la ciutat

Són les frases guanyadores del concurs de creació artística i participatiu “Fem el pas. Art urbà” impulsat per Lleida Jove Un jurat format per representants del món de la cultura i l’art, Poetry Slam, CactuSoup i tècnics de la Regidoria de Joventut han triat aquesta quinzena de les 70 que es van rebre telemàticament durant el mes de juny L’Ajuntament de Lleida pintarà 15 missatges positius a diferents passos de vianants de la ciutat. És el resultat del concurs de creació artística i participatiu “Fem el pas. Art urbà” que va impulsar LleidaJove, la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions durant el mes de juny. Els missatges havien de ser constructius per trametre ànims i suport a la ciutadania arran de la crisi sanitària de la Covid19. Del total de 70 propostes rebudes telemàticament, un jurat format per representants del món de la cultura i l’art, Poetry Slam, CactuSoup i tècnics de la regidoria de Joventut n’han triat aquestes quinze: MÉS QUE MAI, EDUCACIÓ RESPECTA, RESPECTA'M, RESPECTA'T EL MILLOR PAS ÉS EL QUE DONES CADA DIA REGALA’T UN SOMRIURE TOT UN FUTUR PER CONSTRUIR ESCOLTA EL BATEC DE LA CIUTAT, ET NECESSITA PAS A PAS, ENDAVANT AVUI NO T'OBLIDIS DE SOMRIURE UN DIA SENSE RIURE ÉS UN DIA PERDUT ESTIMAR I RESPECTAR CREU EN ELS PETITS CANVIS I AQUESTS ES FARAN REALITAT CAPACITATS DIVERSES, POSSIBILITATS INFINITES ESTÀS UN PAS MÉS A PROP D'ACONSEGUIR-HO FES EL PAS LA FELICITAT ÉS LA TEVA ACTITUD Durant els mesos de juliol i agost, diferents grups de joves inscrits a les activitats de "l'agenda jove d'estiu" de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, plasmaran aquestes frases a gairebé un centenar de diferents passos de vianants de la ciutat de Lleida i els seus barris per tal de donar suport i ànims a la ciutadania davant d'aquesta situació que s’està vivint en els darrers mesos.

Pueyo: “L’Àgora de Lleida ha posat de relleu que cal continuar organitzant més espais de reflexió com aquest”

400 persones inscrites i prop de 500 connexions en aquest fòrum que per primera vegada s’ha celebrat de manera virtual i amb el centre neuràlgic instal·lat a la Llotja de Lleida Les conclusions de les relatores del fòrum, les periodistes Eva Cortijo, Laia Riverola, Laura Cortés, Noèlia Casellas i Míriam Garcia, i el cafè virtual amb la participació del paer en cap, Joana Soto, Antoni Gelonch i Carmina Pardo han posat el punt i final a aquesta plaça pública   400 persones i gairebé 500 connexions en el fòrum Àgora de Lleida. Oportunitats i aliances per a la ciutat postcovid que s’ha celebrat, per primera vegada, de forma virtual i amb el centre neuràlgic a la Llotja de Lleida aquest dimarts i dimecres. Les jornades han finalitzat amb les conclusions, que han anat a càrrec de les periodistes que han estat les relatores dels diferents àmbits que han format l’Àgora de Lleida. Eva Cortijo, Míriam Garcia, Laia Riverola, Noèlia Casellas i Laura Cortés han explicat a grans trets quines han estat les visions de cadascun dels àmbits de debat: infantesa i adolescència, governança, imatge, projecció, igualtat, diversitat i inclusió i emergència climàtica i sanitària. Les aportacions de l’Àgora de Lleida es recolliran en el Pla d’Actuació Municipal Per cloure l’Àgora de Lleida s’ha realitzat un cafè virtual amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; Joana Soto, antropòloga, periodista i professora a la UdL; Antoni Gelonch, advocat, col·leccionista d’art, membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i Carmina Pardo, assessora fiscal i activista social. Pueyo ha advocat per continuar celebrant àgores d’aquest tipus, ja siguin virtuals o híbrides i n’ha destacat el seu format nou, obert, participatiu i sostenible. El paer en cap ha posat de relleu que “Lleida és una ciutat amb 138.000 opinions i mirades diferents i és obvi que, a més de la contribució d’expertes i experts, també és important la participació de la ciutadania, empresariat i associacions”.

El Ple de la Paeria aprova per unanimitat la creació de la Comissió Especial de l'Aula de Teatre de Lleida" per investigar els casos d'abusos sexuals

La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes assegura que el govern de la Paeria arribarà fins on calgui i farà tot el que estigui a les seves mans "per posar llum a les ombres i aclarir els fets". La tasca de la comissió especial serà recollir tota la informació i emetre un informe per al Ple de la Paeria que analitzi i descrigui els esmentats fets produïts a l’Aula de Teatre de Lleida. El Ple també ha aprovat la modificació de l'Ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida, que permetrà convertir Lleida en Zona 30, posant les persones i els vianants al centre. El ple ordianri de la Paeria del mes de juny ha aprovat per unanimitat, amb el suport de tots els partits polítics, la creació d'una comissió especial per investigar i estudiar els casos d'abusos sexuals que es van produir a l'Aula Municipal de Teatre durant gairebé 20 anys. La comissió, denominada Comissió Especial de l'Aula de Teatre de Lleida tindrà com a objectiu recollir tota la informació i emetre un informe per al Ple de la Paeria que analitzi i descrigui els esmentats fets produïts a l’Aula de Teatre de Lleida. Tal i com ha afirmat la tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, "farem tot el que estigui a les nostres mans en el cas de l’Aula de teatre, per restablir les víctimes, per dotar d’eines i recursos el professorat de l’aula, per posar llum a les ombres i perquè uns fets com els que van passar no volem que es tornin a repetir". L'informe que haurà de presentar la Comissió se centrarà en els mecanismes de reparació a les possibles víctimes d’abusos i a les seves famílies; en les eines de suport al personal docent i a la comunitat educativa, sobre prevenció i denúncia de qualsevol tipus d’abús; la revisió del marc de concessió administrativa i l’anàlisi de noves formes de gestió pública del servei que ara presta l’Aula de Teatre, que doni més control a l’administració municipal; la interpel·lació a la resta d’administracions perquè, d’acord amb les seves competències, modifiquin el marc legal (penal i administratiu) que vetlli per la imprescribilitat dels delictes d’abús sexual en menors i que n’estipuli els drets de reparament morals a les víctimes; i en la regulació municipal sobre honors i distincions pel que fa a persones condemnades per agressions o abusos.

La Generalitat destina 350.064 € a l’allotjament de temporers i persones sense llar a Lleida

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat avui la ciutat per conèixer el dispositiu d’atenció a les persones temporeres i ha remarcat que el paquet d’ajuts del departament per atendre les necessitats socials derivades de la covid-19 a Lleida i el Segrià supera els 730.000 euros El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït el suport de la Generalitat i el reforç establert en la coordinació del dispositiu. Alhora ha tornat a reclamar a l’Estat espanyol la regularització de les persones migrades d’acord a les circumstàncies d’especial necessitat i per la condició essencial en el teixit social i econòmic del territori La Generalitat destinarà 428.000 euros per finançar l’allotjament de fins a 300 persones temporeres i en situació de sensellarisme. Així ho ha anunciat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, qui aquest matí ha visitat Lleida, acompanyat del paer en cap, Miquel Pueyo, per conèixer el dispositiu per atendre les persones temporeres que venen a treballar a la campanya de la fruita. El conseller ha explicat que s’ha ampliat el Contracte Programa amb l’Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià per a la implantació de mesures extraordinàries en relació amb l’impacte social de la pandèmia de la covid-19 al llarg de 2020. La part més important d’aquests ajuts és per a aquest tipus d’allotjament. Concretament, el Departament hi assignarà 350.064 euros a la Paeria (229 places) i 77.760 euros al Consell Comarcal del Segrià (72 places). El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha demanat fer un exercici de responsabilitat “perquè no es pot criminalitzar les persones que venen a treballar al camp”. Durant la visita, ha parlat dels plans d’ocupació que han permès la contractació de 51 persones i de l’increment d’ajudes que s’han decretat per ajudar a donar resposta en l’atenció de les persones que no tenen allotjament.