Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem vol reduir més d’un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Lleida l’any 2020

El candidat d’Esquerra-Avancem a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, proposa ‘reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la ciutat en més d'un 20% per a l'any 2020’, mitjançant la promoció de les energies renovables i de l’estalvi i l’eficiència energètica. Així ho ha explicat aquest dijous a la tarda en un debat que ha tancat la 5ª Setmana de la Sostenibilitat de la Universitat de Lleida.   Vega ha explicat que ERC-Avancem aspira a ‘tenir un model de ciutat ambientalment i socialment més equilibrada, amb menys pol·lució i consum energètic, una mobilitat més eficient i més qualitat en els seus espais públics’. Segons Vega, cal plantejar la sostenibilitat des de l’àmbit de l’urbanisme i la mobilitat, donat que ‘la ciutat difusa actual provoca un augment d'emissions de gasos a l'atmosfera, nivells de soroll inadmissibles, accidents i hores laborals perdudes en desplaçaments.’   D’altra banda, la candidatura d’ERC-Avancem preveu revisar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) i la seua aplicació amb l’objectiu de ‘millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i racionalitzar el consum de l’aigua i la climatització enequipaments públics’.   Vega aposta per l’impuls d’energies renovables com la fotovoltaica, la tèrmica i la biomassa en els equipaments públics, però també en el consum domèstic i el transport privat. ‘Volem dur el concepte d’apoderament, de co responsabilització ciutadana també al camp de la sostenibilitat’, afirma l’alcaldable republicà. Per això es farà una tasca de formació i sensibilització a treballadors, agents locals i alsveïns i veïnes.   Finalment, un altre element del programa d’ERC-Avancem en l’àmbit de la sostenibilitat és ‘potenciar els elements naturals del nucli urbà i de l’entorn verd de Lleida’: l’Horta, com a pulmó verd de la ciutat i com a proveïdora de productes de proximitat; la canalització del riu, com a element estructurador i integrador; així com la preservació, alhora que l’aprofitament responsable, de la Mitjana i els aiguamolls de Rufea.

ERC-Avancem presenta la candidatura a la Paeria

La candidatura d'ERC-Avancem Acord Municipal a l'alcaldia de Lleida, encapçalada per Carles Vega, ha presentat aquest dimecres a la tarda a la Junta Electoral la documentació de la llista, que consta de 27 membres, entre els quals hi ha 12 dones, dos independents i el portaveu de les JERC-Lleida. Després la candidatura s'ha fet la fotografia oficial a la plaça Sant Joan de Lleida. Carles Vega, cap de llista, ha explicat que és una llista que 'suma' i que 's'ha fet amb la voluntat d'apostar per la diversitat', així com de 'combinar experiència i renovació'. La candidatura està formada per gent que té entre 26 i 68 anys de professions molt diverses: professor, estudiant, jubilat, agent rural, agrònom, investigadora o comerciant, entre altres. També hi destaquen representants de la societat civil com Josep Maria Baiget, exsecretari general de CCOO, a Lleida; Eva Barta, presidenta de l'Associació Salut Mental de Ponent; o Paco Salazar, president de l'Associació Cultural Gitana Futur.   La llista, per ordre, és la següent: 1-Carles Vega 2-Josep Maria Baiget 3-Núria Marín 4-Eva Barta (independent) 5-Susana Roca (Avancem) 6-Josep Maria Esquerda 7-Agustí Rueda (JERC) 8-Paco Salazar (independent) 9-Gemma Espigares 10-Elena Fuses 11-Arnau Beà 12-Jordi Tremosa 13-Jaume Rutllant 14-Mamen Martínez 15-Rosa Maria Guerra 16-Josep Maria Ribes 17-Marta Melgosa 18-Melcior Marcó 19-Mari Carme Molina 20-Gabriel Ramon 21-Eugènia Besora 22-Jordi Murgó 23-Lluís Riba 24-Joan Pere Fabregat 25-Margarida Serveto 26-Francesc Mitjans 27-Montse Bergés  

ERC i Avancem aniran junts a les eleccions amb una llista 'que suma' per fer de Lleida una ciutat per a les persones

El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, i la coordinadora local d'Avancem Lleida, Susana Roca, han presentat aquest divendres l'acord de les dues formacions polítiques per presentar-se juntes a les eleccions municipals del proper 24 de maig. El cap de llista d'ERC ha explicat que el pacte ha estat possible perquè ERC i Avancem tenen 'coincidències programàtiques' i també estan d'acord 'en la necessitat de treballar per superar la crisi, la cohesió social i per a una regeneració democràtica i un model de ciutat que ara no tenim, basat en les persones i emmarcat en un procés de caràcter nacional'. L'alcaldable republicà assegura que està molt satisfet de la llista que encapçala perquè és 'integradora i oberta' i reflecteix la intenció de 'ser el màxim de representatius de la riquesa social de la ciutat', a més de tenir la 'voluntat de donar veu a tots els actors de la societat'. Així, Vega ha afirmat que en la 'suma està la riquesa i la garantia d'èxit' i que l'acord 'donarà la força per entrar amb una quantitat significativa a la Paeria'. El pacte s'emmarca en l'acord marc a nivell nacional ERC-Avancem i pretén convèncer a la gent de l'àmbit socialista, del progrés i de l'esquerra 'que se sent òrfena'. De fet, Vega ha destacat la necessitat de donar resposta a la societat amb 'noves fòrmules de representació política' i ha recordat que a les últimes eleccions municipals van votar menys del 50 per cent dels lleidatans. La presentació de l'acord s'ha fet a l'avinguda Francesc Macià de Lleida en motiu de l'aniversari de la República, que se celebrarà la setmana vinent, i en un entorn amb arbres florits, amb la intenció de simbolitzar l'entrada de la 'Primavera Republicana' a la Paeria,'un preludi de la gran festa que ha de ser el 27 de setembre i el procés nacional', segons ha dit Carles Vega.

Vega denuncia que PSC i CIU 's'han venut les Basses' en aprovar la licitació del parc dels Barrufets

El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, denuncia que 'el PSC, amb l'ajuda inestimable de CiU, ha endegat un procés de privatització de les Basses' després que el ple d'aquest divendres hagi aprovat el plec de condicions per licitar el parc d'oci dels Barrufets. Vega assegura que 'la Paeria s'ha venut les Basses' per un projecte molt allunyat de la idea de parc públic que defensa Esquerra i alerta que 'com es veurà, no és gaire bo pel comerç de la ciutat'.   L'alcaldable republicà creu que 'com que Ros no té les coses prou clares, vol deixar temes lligats abans de les eleccions', cosa que considera 'del tot inacceptable perquè deixa lligades les mans a la propera corporació'. 'Em venen al cap dues frases històriques, la franquista "dejar todo atado y bien atado" i aquella que diu "que se note el efecto sin que se vea el empeño"', ha afirmat Vega.   En el mateix sentit, el cap de llista d'ERC també ha criticat la pròrroga del servei de neteja i escombraries a l'empresa actual i creu que la corporació municipal hauria d'haver esperat a després de les eleccions per convocar un concurs públic 'per tal que es poguessin presentar diverses empreses i que es garantís la millora del servei'. També ha lamentat que, tant aquest punt de l'ordre del dia com el de les Basses, s'hagin aprovat sense cap vot en contra de l'oposició.

Esquerra aprova la llista per a les eleccions municipals a la Paeria

Els militants d'Esquerra a Lleida han aprovat aquest dijous a la nit la candidatura que es presentarà a les properes eleccions a la Paeria, el 24 de maig. El cap de llista, Carles Vega, ha estat l'encarregat de presentar la llista de 27 noms als prop de quaranta militants que han participat a l'assemblea. El número 2 serà Josep Maria Baiget, ex secretari general de Comissions Obreres i cap dels Agents Rurals de les Garrigues, i militant d'ERC des de l'any 2002. La número 3 és Núria Marín, professora de música de secundària i secretària de formació de l'executiva regional d'Esquerra a Lleida. La llista també compta amb un representant de les JERC i alguns independents, entre els quals destaca Paco Salazar, president de l'Associació Cultural Gitana Futur, en el número 8. Tanca la candidatura l'ex regidora d'Esquerra a la Paeria, Montse Bergés. El candidat a l'alcaldia de Lleida, Carles Vega, assegura que es tracta d'una llista amb "independents i representants de la societat civil lleidatana que sumen a ERC". De totes maneres, Vega ha explicat que la candidatura republicana està "oberta a futures negociacions". La llista ha estat aprovada per 31 vots a favor, 5 abstencions i hi ha hagut 2 vots nuls.  

Vega considera inútil el ple extraordinari i torna a reclamar que es publiquin tots els documents investigats

El candidat d’Esquerra a l'alcaldia de Lleida, Carles Vega, considera que el ple extraordinari d'aquest dijous ha arribat tard i ha sigut inútil perquè l'alcalde Àngel Ros no ha donat prou explicacions ni ha aportat cap mena de documentació, de manera que no ha satisfet les demandes d'Esquerra ni de la ciutadania. Per això, Vega ha tornat a reclamar que els documents requerits per l'Oficina Antifrau i la Fiscalia Anticorrupció es facin públics. Segons Vega, la sessió plenària que havia de servir per donar llum a les ombres i els dubtes generats sobre la gestió municipal i les presumptes irregularitats denunciades per l'extinent d'alcalde Marta Camps ha fallat en el format i en el contingut i ha sigut una falsa representació de transparència. A més, cal recordar que la convocatòria del ple ha sigut forçada per les exigències de l'oposició i per la pressió dels grups que no tenen representació a la Paeria. D'altra banda, l'alcaldable d'ERC ha denunciat que un ple d'aquesta transcendència es faci un dijous a les onze del matí en horari laboral. En aquest sentit, Vega creu que els plens municipals s'haurien de celebrar al vespre i es podrien retransmetre aprofitant les noves tecnologies amb l'objectiu de facilitar-ne l'accés a tothom.

Ros evita donar explicacions sobre la seva gestió amb un discurs d'autocomplaença en la conferència del Col·legi de Peridodistes

El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, ha lamentat que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, hagi fet "un discurs propagandístic i d'autocomplaença" durant la conferència organitzada pel Col·legi de Periodistes aquest dijous a l'Auditori Enric Granados en lloc d'aclarir les preocupacions i els dubtes dels lleidatans respecte la gestió municipal.     Vega creu que Ros "ha tornat a fer-se la víctima per evitar donar explicacions" sobre les presumptes irregularitats denunciades per l'ex tinent d'alcalde Marta Camps i investigades per l'Oficina Antifrau i la Fiscalia Anticorrupció. L'alcaldable republicà reclama a Ros que deixi d'amagar-se i faci un exercici de transparència i honestedat en el ple extraordinari del proper 19 de març.   D'altra banda, el candidat d'ERC ha assegurat que la conferència de Ros "ha estat mancada d'autocrítica i projectes nous" i ha denunciat que "algunes de les propostes del Paer en Cap com l'FP dual i la promoció de les Arts Escèniques ja les va prometre l'any passat i encara no s'han fet realitat". Vega també ha criticat que, en la conferència del 2014, "Ros va dir que tiraria endavant polítiques per lluitar contra l'atur, però, en canvi, aquest ha pujat".  

Vega considera que els aclariments de Ros són insuficients i l'insta a explicar-se dijous davant la ciutadania

El candidat d'Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, creu que la informació que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha donat aquest dimarts als representants de les forces polítiques és "insuficient" perquè "a qui ha d'explicar-se és a la ciutadania, per aclarir els dubtes sobre l'honorabilitat de l'alcalde i la pèrdua de confiança cap a la Paeria."   En aquest sentit, Vega ha instat a Ros a que s'expliqui públicament dijous en la conferència anual que organitza el Col·legi de Periodistes.   Vega ha explicat que en la reunió convocada per Ros a la Paeria, el Paer en Cap només ha explicat quina documentació s'ha entregat a l'Oficina Antifrau i a la Fiscalia Anticorrupció. Però el republicà ha insistit que "la qüestió de fons que reclamem és que expliqui com es farà la reconversió de l'Empresa Municipal d'Urbanisme i que aclareixi les presumptes ramificacions urbanístiques que hi ha respecte a la destitució de Marta Camps."   L'alcaldable d'ERC alerta que Ros també ha d'aclarir "com s'explica el gran d'eficit de l'EMU i el fet que tenia contractat un producte financer d'alt risc."  

Vega creu que la igualtat de gènere ha de deixar de ser una commemoració de tràmit a ser una prioritat

El candidat d'Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, considera que "s'ha de passar de commemorar el 8 de març com a tràmit a fomentar l'equitat de gènere com a principi". Així ho explicat durant l'acte unitari que institucions i entitats han fet aquest diumenge a la plaça 8 de març de Lleida per celebrar el Dia Internacional de les Dones.   En aquest sentit, Vega assegura que, si ERC té representació a la Paeria, treballarà per tirar endavant polítiques que ajudin a conciliar la vida laboral i familiar dels ciutadans i, en concret, de les dones. Vega ha recordat que encara avui són majoritàriament dones les que es dediquen a la cura d'altres membres de la família i per això proposa, entre altres mesures, "millorar el transport públic per garantir una millor mobilitat i desplaçaments més curts".   L'acte central ha comptat amb la lectura d’un manifest i l’actuació d’una formació de vent d’alumnes del Conservatori Municipal de Lleida.