Lleida

Totes les notícies


Acte en homenatge a Víctor Torres

La Federació Regional i la Secció Local de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya van celebrar ahir un emotiu acte d’homenatge al polític lleidatà i membre del govern de la Generalitat a l’exili sota la presidència de Josep Irla, Víctor Torres i Perenya, en el centenari del seu naixement. L’acte, que es va dur a terme a l’IMAC, el que era l’antic Casal de la Joventut Republicana de la qual en va ser membre l’homenatjat, va tenir un caràcter tranversal i va comptar amb personalitats de diferents partits polítiques van acostar els assistents a la figura de Torres.   Carmina Pardo, en representació del Partit dels Socialistes de Catalunya, Octavi Miarnau, per part de Convergència Democràtica de Catalunya, Eduard Baches, candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds i Jordi Curcó, d’Unió Democràtica de Catalunya van narrar diverses anècdotes personals i van analitzar la rellevància de la figura de Torres en el marc general de la política nacional però, també en el marc de la seva vinculació personal i social amb la seva sempre enyorada i estimada ciutat de Lleida, en un acte conduit pel candidat d’ERC a la Paeria, Carles Vega.   La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del director de la Càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida, Miquel Pueyo, que ha situat la importància de la figura política de Víctor Torres en els contexts de la Generalitat de Catalunya a l’exili i de la transició democràtica de l’estat espanyol després dels 40 anys de règim feixista, així com el vessant humà i familiar. A l’acte hi han assistit, també, dos dels tres fills del polític, Manuel i Helena Torres, que han disculpat l’absència de la seva vídua Raymonde Salle per motius de salut.   Cal recordar que Víctor Torres era fill d'Humbert Torres, germà del poeta Màrius Torres i nebot d'Alfred Perenya; va lluitar a la guerra civil espanyola en la Columna Macià - Companys i fou comissari polític d'Esquerra Republicana de Catalunya abans d'exiliar-se a França el 1939; va ser Secretari General de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya a l'exili durant el mandat de Josep Irla i Bosch (entre 1948 i 1954) i, més tard, va col·laborar extraoficialment amb el president Josep Tarradellas i Joan: va ser diputat al Parlament de Catalunya i senador a Corts Generals; va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi  i va morir a la seva ciutat natal, el 19 de juny de 2011.

ERC denuncia poca transparència sobre la canera municipal i proposa ampliar horaris i fomentar adopcions

Després de rebre algunes queixes ciutadanes i de llegir reiterades denúncies publicades als diaris locals sobre la gestió de la gossera municipal de Lleida, el grup municipal d’Esquerra Republicana reclama al govern de la Paeria més transparència i millor servei en la gestió d’aquestes instal•lacions públiques. En aquest sentit, el candidat d’ERC a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, denuncia l’escassa informació que l’Ajuntament facilita sobre la canera i demana que es faci difusió “del nombre d’animals que entren i surten del servei d’acolliment, què passa exactament amb ells i quines adopcions hi ha”. L’alcaldable republicà alerta que “és sospitós que no permetin entrar sense previ avís ni tampoc deixin fer fotografies dels animals”, així com el fet que no es treballi amb voluntaris. “Sens dubte, el voluntariat seria una opció molt positiva per la l’optimització de recursos tant humans com econòmics”, ja que aquestes persones podrien ajudar a donar menjar i a treure a passejar els animals, segons Vega. D’altra banda, insta a la Paeria a “ampliar els horaris d’atenció al públic, que ara són en horaris d’oficina els dies laborables”. D’aquesta manera, segons Vega, es podria “garantir el benestar dels animals que hi ha al centre i que tinguin una atenció més personalitzada tots els dies de l’any.” Per a ERC, per al bon funcionament d’un Centre d’acollida d’animals abandonats, és bàsic el treball amb els animals per tal de socialitzar-los per garantir les futures adopcions, ja que la seva tasca primordial a banda de l’acollida imminent és buscar famílies per aquests animals. Per això, Vega insisteix que “caldria fomentar la política d’adopcions, com passa amb altres caneres mitjançant, per exemple, la difusió d’informació i imatges sobre els gossos i gats a diari per les xarxes socials,  fent jornades de portes obertes tots els caps de setmana, o campanyes informatives regularment.

ERC Lleida recorda Víctor Torres en el centenari del seu naixement

Una representació de les Executives de la Federació Regional i de la Secció Local de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, encapçalada pels seus presidents, Carles Comes i Juli Otal, han visitat avui el cementiri de la ciutat de Lleida per fer un breu acte d’homenatge al polític lleidatà i membre del govern de la Generalitat a l’exili sota la presidència de Josep Irla, Víctor Torres i Perenya, en el centenari del seu naixement. En el decurs de l’acte -conduit per la secretària regional de Formació i Ensenyament, Núria Marín, i pel candidat a l’alcaldia a Lleida, Carles Vega- s’ha volgut desglossar molt breument la imatge de l’ex-dirigent republicà com a polític, com a persona i com a fill il·lustre de la seva estimada ciutat de Lleida i s’ha lliurat una ofrena floral davant del tomba de Torres, que va morir en aquesta ciutat el 20 de juny de 2011. Amb aquest acte s’inicia la celebració per part d’Esquerra Republicana de Catalunya del centenari de Víctor Torres que, en el cas de Lleida, tindrà com a acte central una xerrada en que intervindran diferents representants de la classe política, i es durà a terme el proper 27 de gener a l’Institut Municipal d’Acció Cultural (antic Casal de la Joventut Republicana) de la capital ponentina, a dos quarts de vuit del vespre.

Vega exigeix a Ros que expliqui si la concessionària de radars reclama 2,3 milions a la Paeria

Carles Vega, portaveu municipal d’ERC i candidat a l’alcaldia de Lleida, exigeix al Paer en cap Àngel Ros que aclareixi si són certes -en la seua totalitat o en alguna part- les informacions publicades aquest diumenge per la premsa local segons les quals tant l’alcalde com l’empresa concessionària que gestiona el servei de radars i seguretat viària incorrerien en diversos incompliments del contracte establert. Vega ha fet públic l’estorament que li produeixen aquestes informacions difoses pel Comú de Lleida, que assegura que l’empresa Sice-Arnó reclama a la Paeria 2,3 milions d’euros en concepte de multes no cobrades, entre altres. El portaveu republicà consideraria del tot inacceptable, en l’actuació d’un alcalde, qualsevol dels incompliments a què es refereix el col•lectiu denunciant, alhora que diu sentir-se estupefacte davant la possibilitat que la gestió de multes, un mecanisme que s'està demostrant pensat per recaptar més diners del contribuent, acabés costant encara més diners a l’erari municipal. Segons Vega, “no només seria fer el ridícul més espantós, sinó que significaria que un altre servei municipal privatitzat acabaria sent més car que si el gestionés la Paeria, com ja passa ara amb els autobusos o el servei d’aigües”. De confirmar-se la situació, per a Carles Vega “quedarà evidenciat un cop més que l’actuació d’Àngel Ros com a alcalde de Lleida és plena de llacunes, manca de transparència i ha convertit els serveis i els béns de la ciutat en un vedat perfecte per al negoci privat”. En aquest sentit, el candidat d’ERC veu lògica alhora que comparteix la indignació de milers de lleidatanes i lleidatans i conclou: “espero aquest sigui un dels darrers despropòsits que haurem de sofrir de Ros com a Paer en cap”.

Resposta a Àngel Ros sobre els pactes a les eleccions municipals

Malgrat que ERC a Lleida no es planteja hores d'ara cap mena d'acord amb CiU a les eleccions municipals, considerem les declaracions d'Àngel Ros publicades aquest divendres als diaris locals molt desencertades. Parlar de frau és parlar d'engany i no pot acusar ningú de practicar l'engany aquell qui és conegut per incomplir contínuament les seues promeses. En aquest sentit, el candidat republicà a la Paeria, Carles Vega, recorda que “entre els diversos anuncis de Ros incomplerts, cal recordar-li que va dir que el 2015 no es presentaria a les eleccions i resulta que és alcaldable, no és això un engany?”. Vega atribueix aquest tipus de declaracions al fet que Ros veu en el candidat d'Esquerra Republicana un seriós contrincant per arribar a l'alcaldia de Lleida. Només així explica els continus signes de nerviosisme que està manifestant darrerament el president del PSC, que, segons Vega, fa que “estigui capficat a voler desacreditar, igual que alguns altres càrrecs socialistes, ERC i el seu candidat”. Finalment, el portaveu republicà està segur que si Àngel Ros necessita l'ajut d'altres formacions per arribar a ser alcalde no dubtarà a pactar-hi, per la qual cosa, “si no és que no ho ha intentat fer ja, segur que no consideraria cap frau un possible pacte PSC-PP”.

La targeta de bus T-Temps exclou moltes persones sense recursos

Davant la posada en marxa de la targeta de transport gratuït T-Temps per part de l’Ajuntament de Lleida, l’alcaldable d’ERC a la Paeria, Carles Vega, creu que aquesta mesura de l’equip de govern d’expedir de forma gratuïta targetes d’autobús als majors de 65 anys empadronats a Lleida és populista i injusta, ja que no es tenen en compte els ingressos econòmics dels ciutadans. Segons Vega, “amb l’únic barem de l’edat, es queden fora d’aquest servei públic moltes persones sense recursos”. A més, el representant d'ERC ha criticat la posada en escena que n'ha fet l'alcalde, posant-se darrere del taulell de l'oficina d'atenció d'Autobusos de Lleida, fet que considera “un acte més de la sobreactuació i l'histrionisme d'Àngel Ros i la seua dèria de sortir a la foto i ser el protagonista de cada cosa que fa l'Ajuntament”. El candidat republicà també denuncia que la iniciativa s’hagi presentat a uns mesos de les eleccions municipals i no es posés en marxa al principi de la legislatura. Declaracions de Carles Vega a Ràdio Ua1

Les Basses

El parc sobre els barrufets a les Basses és fora de lloc

El portaveu municipal d’ERC i candidat a la Paeria, Carles Vega, considera “fora de lloc” l'acte  de presentació que aquest dijous ha fet l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, sobre el nou projecte  de parc temàtic a les Basses. Vega considera que es tracta d’un acte “electoralista” i d’una  “despesa supèrflua”, ja que quan encara no hi ha res en ferm s’ha fet una posada en escena  amb tota la pompositat, comptant a més amb la complicitat de CiU. Segons Vega, la proposta es presenta en un moment del tot inoportú, ja que la presenta un ajuntament que té el temps esgotat, i per tant el consistori que entri haurà d'assumir o fer marxa enrere (si és que li queda marge) una proposta ja amanida. A més, Vega denuncia que el futur de les Basses entra de ple en el procés de revisió del POUM, que està encara en fase d'al·legacions prèvia a l'aprovació inicial, és a dir, que representa el desenvolupament d'un POUM que no està encara vigent. L’alcaldable republicà assegura que la iniciativa respon a un model de ciutat del tot “incoherent” o, pitjor encara, del tot inexistent per part de Ros i els socialistes lleidatans. ERC defensa la falta d'idoneïtat de la idea de fer un parc temàtic de caràcter mercantil al Parc de les Basses. A més, creu que la temàtica escollida és del tot impròpia de Lleida, donat que la  relació de la ciutat i el seu entorn amb els Barrufets és nul·la i no té cap sentit des del punt de vista cultural, ni històric ni tant sols comercial. Declaracions de Carles Vega

Carles Vega demana que aquests siguin els darrers pressupostos de la Paeria fets d'esquena a la gent

Més transparència i participació ens els pressupostos de la Paeria

El candidat d'ERC a les eleccions municipals de Lleida, Carles Vega, reclama més transparència i participació ciutadana en l'elaboració i l'execució dels pressupostos de la Paeria, que es debatran en el proper ple municipal. Així ho ha explicat durant l'esmorzar de Nadal amb periodistes, en què també han assistit el diputat al Parlament de Catalunya, Josep Cosconera, i altres membres i càrrecs del partit. Per a l'alcaldable republicà, els grups municipals i els ciutadans haurien de poden decidir en quins projectes s'han de fer inversions, però sobretot haurien de participar en el control de les partides, ja que quan s'apliquen pateixen moltes modificacions. Vega també ha assegurat que l'increment previst en els comptes pressupostaris provindrà de la recaptació de multes. Mireu la notícia a Lleida Televisió

Discoteca Larida al turó de Gardeny

ERC critica que Ros perdoni 120.000 euros als concessionaris del Larida

Esquerra Republicana a Lleida ha expressat la seua estupefacció davant la notícia que la Paeria perdona 120.000 euros a l'empresa que explota el complex lúdic de Gardeny. El candidat a la Paeria, Carles Vega s'ha posicionat clarament en contra d'aquesta mesura, que suposa, al seu parer, un tracte de favor a qui no deixa de ser una empresa concessionària. Amb això, segons Vega, "es permet a algú que fa negoci amb una instal·lació municipal no compleixi amb les obligacions contretes amb la ciutat, i he de recordar a Àngel Ros que el que és de la ciutat no és de l'alcalde".   D'altra banda, el portaveu republicà ha pogut copsar el sentiment de moltes ciutadanes i molts ciutadans en aquest afer. "La gent se sent frustrada i enganyada -ha assenyalat Vega-, ja que veu que es crea un gran greuge: mentre uns hem de pagar puntualment els nostres impostos i les nostres multes, els beneficiats de Ros ni paguen ni són multats." Una doble mesura que, a parer del candidat republicà, reforça la idea que l'actual alcalde de Lleida actua amb fermesa amb els febles i amb tebior amb el forts: "algú que cedeix al poder de les forces vives de la ciutat per mantenir-se en el càrrec i menysté així la ciutadania no és mereixedor de la dignitat de servidor públic."   Finalment, Carles Vega ha formulat l'exigència a Àngel Ros que reclami a la concessionària la totalitat del 276.000 euros que deu a l'Ajuntament, reptant l'alcalde a modificar la seua manera de gestionar els diners de tots els lleidatans i lleidatanes. Vega s'ha preguntat "defugint tota actitud demagògica, quantes coses es podrien fer amb aquests 120 mil euros més i amb tots els que el Paer en Cap dilapida dia sí i dia també"